فهرست مطالب

علوم حدیث - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1391)

فصلنامه علوم حدیث
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید محمد کاظم طباطبایی، هادی نصیری صفحه 3
  • رضا برنجکار، مکارم ترجمان صفحه 22
    بداء یکی از آموزه های تشیع است که توسط اهل بیت علیهم السلام از آیات قرآن استنباط و عرضه شده است. بدا، تغییری است که در مراحل فعل الهی صورت میگیرد؛ بدین صورت که قبل از ایجاد اشیاء، مراحلی ازجمله: مشیت، اراده، قدر و قضا، توسط خداوند انجام می شود. تغییر در هر کدام از این مراحل، بداء نامیده میشود.
    مهم ترین اشکال مخالفان بدا، تعارض این آموزه با علم الهی است. در این نوشتار اشکالات مربوط به علم بررسی شده، این اشکالات ناشی از قیاس خداوند با انسان و استناد به روایات ضعیف و یا تفسیر نادرست از احادیث دانسته شده است.
    کلیدواژگان: بداء، علم الهی، فعل خدا، اراده الهی، قضا و قدر، محو، اثبات
  • رسول رضوی، محمد تقی شاکر صفحه 42
    از جمله عناوین یاد شده، در برخی از روایات، برای یکی از مجاری علم و آگاهی امام علیه السلام با ذکر ویژگی و نتیجه آن، عنوان «عمود نور» است. مرحوم کلینی در الکافی ذیل یک باب و صفار در بصائر الدرجات ذیل چندین باب به بازتاب گسترده روایات عمود نور پرداخته اند.
    در این نوشتار، پس از نیم نگاهی به چینش روایات عمود نور در کتب حدیثی و واژه شناسی از کلیدواژه های روایات عمود نور، به کاربردهای این واژه در روایات اشاره شده و آنگاه به بررسی سندی و تاریخی روایات این گروه پرداخته شده و در انتها تحلیل مفهومی این حقیقت صورت گرفته است. هر چند این عنوان، عنوانی تازه و بدیع به نظر می آید، اما محتوا و مفهوم روایات عمود نور _ که بیان گر آگاهی داشتن امام علیه السلام از اعمال انسان هاست _ مطلب جدیدی نیست و در آیات و دیگر روایات فریقین نیز قابل مشاهده و پی گیری است. نکته مهم، این است که روایات، منشا آگاهی امام را به اعمال انسان ها روح قدسی اعطایی از جانب خدا به امام، معرفی کرده و عمود نور را وسیله تحقق چنین امری معرفی نموده اند.
    کلیدواژگان: عمود نور، علم امام، روح القدس، ملک
  • هادی حجت صفحه 66
    استفاده از القاب، کنیه ها یا اوصاف غیر مشهور امامان معصوم از شیوه های رایجی بوده که راویان شیعه بیشتر به دلیل شرایط تقیه از آن بهره برده اند. از این رو، برخی از رجالیان، درایه نویسان و یا شارحان روایات، بخشی از اهتمام خود را صرف تعیین معصوم مورد نظر در این گونه موارد نموده اند. در این بین، بروز عواملی همچون تصحیف و تحریف اسناد یا متون روایی، عدم دقت کافی در طبقه راویان سند و قراین موجود در متن، عدم بررسی تعابیر مشابه و نیز اکتفا به گزارش پیشینیان یا شهرت غیر مستند از جمله عواملی است که تعیین مصداق برخی از این القاب و اوصاف را گاه با مشکلات جدی مواجه ساخته است. از جمله این نمونه ها انتساب لقب «علیل» در برخی از کتب درایه به امام عصر علیه السلام است. همچنین انتساب بی اساس برخی از کنیه ها، مانند «ابو صالح» به آن حضرت، پدیده هایی هستند که در این پژوهه کوشیده ایم تا منشا و زمینه های بروز آن را روشن سازیم.
    کلیدواژگان: امام زمان علیه السلام، لقب، کنیه، علیل، ابو صالح، تصحیف، تحریف
  • محمد علی مهدوی راد، سعیده غروی صفحه 86
    حاکمیت نیز چونان دیگر سازمان های مدیریتی با تعیین اهداف آغاز می شود. هر چند اهداف، نقطه پایانی حرکت است و مطلوب سازمان برای دست یابی، اما با در نظر گرفتن دورنمای آن و برنامهریزی بر مبنای آن، سازماندهی امور شکل میگیرد و در گزینش، هدایت، کنترل و ارزیابی اعضای سازمان، ملاک عمل قرار میگیرد. راهنمایی و هدایت کارگزاران، با توجه به اهداف، شکل میگیرد و مدیریت سازمان برای کنترل امور واگذاری شده و دوری یا نزدیکی آن به نقشه مهندسی شده، نیازمند الگوی ارزیابی است تا همواره معیار حرکت را با طراحی از پیش تعیین شده بسنجد و از انحراف و سستی امور بکاهد. بارزترین مشخصه مدیریت علوی حق مداری، عدالت محوری و قانون گرایی است که با کردار صحیح در دستیابی به اهداف الهی عجین شده است. در اندیشه حکومتی آن حضرت هدف، وسیله را توجیه نمیکند؛ زیرا هدف آن گاه ارزشمند است که بر پایه پلکانی از حقایق بنا شده باشد. در غیر این صورت، قرآن سر نیزه کردن است در مقابل قرآن ناطق و فریفتن انسانهای متحجری است که از قرآن جز بعد مادی و ظاهری آن، عایدی نداشته و جز با تفسیر به رای به کلام الهی دست نیازیدند.
    کلیدواژگان: حکومت علوی، مدیریت علوی، ارزیابی کارگزاران، نهج البلاغه
  • سید محمدحسین موسوی پور، سید سعید رضا منتظری صفحه 111
    پژوهشی که پیش رو دارید، با هدف تحلیل زبان شناختی کاربرد واژه فارسی «قهرمانه» در بیانات امام علی علیه السلام صورت گرفته است. هر چند این واژه در زبان های عربی، ترکی و کردی به کار رفته، ولی در اصل فارسی بوده است و ریشه آن، به لحاظ قواعد زبان شناسانه و تاریخ، به زبان پهلوی برمی گردد. همچنین، هر چند این واژه در مصادر روایی شیعه و سنی با معانی گوناگونی به کار رفته، ولی بازه زمانی که این پژوهش در نظر دارد، در واقع تثبیت کاربرد لفظ قهرمانه در بیانات حضرت رسول صلی الله علیه و آله و حضرت علی علیه السلام در دوران حیات آن دو بزرگوار است. این پژوهش به صورت کتابخانه ای بوده و توانسته است که مدعای خود را در کلام امام علی علیه السلام به اثبات برساند.
    کلیدواژگان: قهرمانه، واژه شناسی، امام علی علیه السلام، زن
  • بی بی زینب حسینی، مهدی جلالی صفحه 129
    فضایل شهرها از جمله موضوعاتی است که خاستگاه بسیاری از روایات ساختگی است. در این نوشتار ما در پی آنیم که روایات فضایل شهر مقدس قم را ارزیابی سندی و متنی داشته باشیم. این روایات اولین بار از طریق حسن بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی (برادر میانی شیخ صدوق)، عابدی زاهد و عزلت نشین _ که بهره ای از فقه نداشت _ برای حسن بن محمد بن حسن سائب اشعری قمی نقل شد. بعد ها این روایات توسط مولفان جوامع حدیثی متاخر، مانند علامه مجلسی، شیخ حرعاملی، میرزا حسین نوری در متون حدیثی مشهور شدند. اکثر این روایات دارای اسناد ضعیف و متونی نقدپذیر هستند.
    کلیدواژگان: اخبار ساختگی، روایات فضایل شهرها، قم، بررسی سندی، بررسی متنی
  • ناصر رفیعی محمدی صفحه 154
    روایات متعددی در زمینه تفسیر بخش پایانی آیه «یا لیتنی کنت ترابا» رسیده است. این آیه بیانگر آرزوی کفار در روز قیامت است که می گویند: ای کاش خاک بودیم. در مجموع، پنج گزینه روایی در تفسیر و تاویل آیه رسیده که در این مقاله مورد پژوهش قرار گرفته است. برخی از این روایات فاقد سند بوده و سند برخی نیز ضعیف است. در این میان، تنها سند یک روایت صحیح است که با توجه به سیاق می توان آن را مصداق باطنی و تاویل آیه به شمار آورد. قابل ذکر است که گزینه های تفسیری غیر روایی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نقد سندی و متنی روایات، تاویل قرآن، تفسیر قرآن، تفسیر روایی، شیعه علی علیه السلام
  • علی راد، مهدی مردانی صفحه 165
    علامه عسکری قدس سره از جمله حدیث پژوهان شیعی معاصر، دارای دیدگاه ها و آرای خاص در تحلیل و ارزیابی میراث حدیثی فریقین بود. کتاب معالم المدرستین، نمونه مناسبی برای انعکاس آرا و دیدگاه های حدیثی ایشان است. وی در این کتاب با رویکردی تحلیلی _ انتقادی روایات فراوانی از منابع فریقین را مورد ارزیابی قرار داده و دیدگاه های نوینی درباره آنها ارائه کرده است. این مقاله می کوشد تا با تکیه بر کتاب یاد شده، مبانی و روش های حدیث پژوهی علامه عسکری را کشف و به تحلیل و بررسی اندیشه های حدیثی وی بپردازد.
    کلیدواژگان: علامه عسکری، معالم المدرستین، مبانی حدیثی، روش های نقد
  • سهیلا پیروزفر صفحه 187
    از طریق اسباب نزول می توان بر معنا و مقصود آیات و سور دست یافت. شان نزول آیات فضای اندیشیدن درباره آیه را روشن تر و به درک بهتر آیه کمک می کند. در میان مفسران و صاحب نظران، در میزان تاثیر روایات اسباب نزول در تفسیر و فهم، اختلاف نظر وجود دارد. البته اصل روشنگری سبب نزول، در فهم آیات به عنوان قراین حالیه را نمی توان منکر شد؛ به شرطی که با مضمون آیه و لحن و سیاق و تمام ملاک های بررسی روایات مطابقت نماید. باید توجه داشت که روایات اسباب نزول تنها منبع و مرجعی مستقل و اساسی در بیان مقاصد الهی نیستند و در بسیاری از موارد چنین نیست که بدون دانستن آن ها، فهم آیه میسر نگردد.
    این مقاله، نقش اسباب نزول در تفسیر آیات الهی و چگونگی ایفای این نقش در بازیافت مفاهیم آیات و دلالت آن بر مراد خداوند را به بحث گذاشته و با ارائه نمونه هایی ، این فایده را قابل مناقشه دانسته است.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، اسباب نزول، مفسران
  • حیدر مسجدی صفحه 219
|
  • Sayyed Mohammad Kazim Tabatabai, Hadi Nasiri Page 3
    Risala Zahabyah or Muzahhabah, is a treatise in the field of medicine which has been attributed to Imam Reza. In order to assess the validity and accuracy of this treatise attributed to Imam Reza; the author of the present paper, first verifies the historical evidences and documents as concomitant factors for attribution of this treatise and then evaluates the isnad (chain of transmission). In order to evaluate the text of this treatise, he also devises inter- and intra- textual evidences. Result of the study indicates thatattribution of al-Risalah al-Zahabyah to Imam Rida, peace be upon him, has not been proved and one cannot act upon it as a reliable source. The final section of this paper makes a comparison between Risala Zahabyah and ancient medical literature.
    Keywords: Risala Zahabyah, Imam Rida, Medical Hadiths, Evaluation of Chain of Transmitters, Text
  • Reza Berenjkar, Makarem Tarjoman Page 22
    Badā' (meaning: "revealing after concealing", or "alteration in the divine will") is a Shia Islamic concept regarding God. It refers to God revealing his will about a decision, wherein the people thought his will had already been made on that issue. The Shia do not believe that God had no knowledge of the ultimate outcome. Badā', a change that takes place in the divine act; in a way that before creating objects, the stages including providence, will, and pre-destination by God's will be done. Changes in each of these stages, is called Badā'. The main drawback that opponents have posed is the conflict of this doctrine with the God's Knowledge.
    Keywords: Badā', God's Knowledge, Act of God, the Will of God, Predestination (Qada wa Qadar), Prove, Disprove
  • Rasool Razavi, Mohammad Taqi Shaker Page 42
    Among the titles mentioned in some traditions, “column of light” (amud an-nur), is one of the ways of Imam's knowledge along with its characteristics and outcome. Kulayni in his book al-Kafi, in a chapter, andSafar in Basair al-Darjat, in several chapters, deal broadly with traditions of “column of light”. In this paper, the authors first view the arrangement of these traditions in hadith sources and philology of their key words. He then examines their history and chain of transmission. He finally, makes a conceptual analysis of this fact. Although the title seems novel, content and concept of the traditions of “column of light” - which indicates the Imam's awareness of the people's deeds – is not a new story. It is also visible in other verses and traditions of fariqayn (the Shia and Sunni). Importantly, these traditions consider Holy Spirit granted by Allah to the holy Imam as the origin of the Imam's awareness of the people's deeds and introduce the “column of light” as a device for its realization.
    Keywords: Column of Light, the Imam's Knowledge, Holy Spirit, Angel
  • Hadi Hojjat Page 66
    Use of titles, agnomen or non-famous attributes for Infallible Imams, peace be upon them, were common practices among Shia narrators who have enjoyed it more because of the dissimulation. Hence, some rijal scholars, authors of dirayah or hadith commentators spent part of their effort in suchcases to identify the Infallible Imam. Meanwhile, the incidence of factors such as tashif and tahrif (slip of pen, misspelling, misplacement of diacritical marks etc.), lack of sufficient accuracy in document classification and existing evidences in text, lack of analysis of similar interpretations, and relying on the reports of their predecessors or undocumented fame which made it difficult to identify the extension of these titles and agnomens. To mention an example, we can point to the title "`Alil" (the Disabled) whichhas been attributed to Imam Mahdi, may Allah hasten his reappearance, in some books of dirayah. The author of the present paper has considered unfounded attribution of titles, such as "Abu Saleh" to Imam Mahdi. He tries to explain the origins of these phenomena and their causes.
    Keywords: Imam Mahdi, Titles, Agnomen, Disabled, Abu Saleh, Tashifand Tahrif (Slip of Pen, Misspelling, Misplacement of Diacritical Marks, etc.)
  • Mohammad Ali Mahdavi Rad, Saeedeh Gharavi Page 86
    Government like other administrative organizations starts its activities with setting goals.Although the goals are movement endpoints desired by every organization, with regard to the outlook programs and planning based on it, everything is organized. Selecting, directing, controlling and evaluating the organization's members are done based on them. Directing and guiding agents is in accordance with the targets. Organization administrators need an evaluation model to control the assignments and their congruity and incongruity with the engineering plans and evaluate the motion with a predefined measuredesign and reduce the deviation and weakness. The most striking characteristic of the Alavi management is the truth-oriented, justice-oriented and obedience to law in addition to the proper conduct in access to divine goals. In Imam Ali's view the aim does not justify the means because the aim is valuable when it is based on the stairs of the facts. Otherwise, the Quran is an instrument for deceiving dull people who know nothing of the Quran but its appearance.
    Keywords: Alavi Government, Management, Agents, Evaluate, Reward, Punishment, Nahj al Balagha
  • Sayyed Mohammad Hossein Mousavi Pur, Saeed Reza Montazeri Page 111
    The present research study has been conducted with the aim of linguistic analysis of application of the Persian word "Qahramana" in Imam Ali's speeches. Although this word has been used in some languages like Arabic, Turkish and Kurdish, it is of Persian origin. In terms of history and linguistic rules, its roots, dates back to the Pahlavi language. Although the term was used in the Shia and Sunni hadith sources in various senses; the present paper deals with application of this word in the Holy Prophet's words andImam Alis. Using a survey method, the author of the paper has successfully proved his claim in Imam Ali's words.
    Keywords: Qahramana, Terminology, Imam Ali, Woman
  • Bibi Zainab Husseini, Mahdi Jalali Page 129
    Virtues of cities are of those issues that act as the origin of many of the fictional traditions. In this paper we try to evaluate the document and texts of traditions concerning the virtues of the holy city of Qom. These traditions first narrated by Hasan bin Ali bin Hussayn bin Musa bin Babawayh Qommi (Sheikh Saduq's middle brother), an ascetic hermit servant of Allah – who had no knowledge of fiqh (jurisprudence) - to Hassan bin Mohammad bin Hasan Saib Ashari Qomi. After centuries, these traditions were introduced in hadith collections by later authors, such as Allama Majlisi, Sheikh Hurr Amily, Mirza Husayn Nuri and became known as hadith literature. Most of these accounts have poor documentation and unreliable texts.
    Keywords: Fabricated Traditions, Traditions concerning Virtues of Cities, Qom, Document Analysis, Text Analysis
  • Nasser Rafiee Mohammadi Page 154
    There are numerous traditions interpreting the final part of the verse "Ya Laytani Kuntu Turaba". A disbeliever will not be able to endure the vehemence of Hell and will say, "Ya laytani kuntu turaba," which means, "I wish I were dust" (An-Naba' 40). This verse expresses the wish of the unbeliever on the Day of Judgment: I wish we were dust. In total, there are five hadith statements on the interpretation of the verse which have been studied in this paper. Some of these traditions lack the chain of transmission and some others have weak chain of transmission. There is only one correct chain of transmission among them. Given the context, it can be regarded as the inner example and interpretation of the verse. It is noteworthy that nonhadith interpretive statements are also discussed in this paper.
    Keywords: Criticism of Text, Documents, Traditions, Chain of Transmission, Interpretation of the Quran, the Quranic Exegesis, Interpretation, Imam Ali's True Followers
  • Ali Rad, Mahdi Mardani Page 165
    Allama Askari, a contemporary Shia scholar of hadith, had certain viewsand approaches to the analysis of hadith heritage of Shia and Sunni. Ma`alimal-Madrasatayn, written by Allama Askari, is a good example to reflect hisopinions and viewpoints in the field of hadith. In this book, the author hasevaluated many traditions using a critical and analytical approach toassessing the Shia and Sunni sources and provided a new perspective onthem.
    Keywords: Allama Askari, Maalim al Madrasatayn, Hadith Principles, Techniques of Criticism
  • Soheila Piroozfar Page 187
    One can achieve the meaning and purpose of verses and chapters of the Qur'ān through the occasions of revelation. The occasions of revelation make thinking atmosphere on the verse of the Qur'ān clearer and helps to better understand the verse. There is some difference of opinion among the commentators and experts concerning the effect of narrative of occasions of revelation on tafsir and understanding the text of the Qur'ān. Of course, the enlightenment of the occasions of revelation, in understanding the verses as haliyah evidence cannot be denied, provided that the content and context of the verse and the tune will match all the criteria of validity. It should be noted that traditions of the occasions of revelations are not the only independent and critical source for expression of God's purposes. In many cases verses can be understood, without knowing them. In this paper, the author discusses the role of the occasions of revelation in interpreting verses of the Qur'ān, how to play this role to recover the concepts of the Qur'ān, its implication of the purpose of God. Providing some examples for the, he considers this benefit to be controversial.
    Keywords: Exegesis of the Quran, the Occasions of Revelation, Commentators, Exegetes