فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 31 (تابستان 1391)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 31 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • امیرحسین امیرخانی، محمد جواد اسفندیاری * صفحه 2

    امروزه انتقال فناوری جدید و برتر به عنوان یکی از روش های حفظ مزیت رقابتی می باشد. کشور ما در زمره کشورهای در حال توسعه قرار می گیرد و انتقال فناوری به عنوان راه میانبری برای دستیابی به فناوری های روز به این کشورها توصیه می شود؛ به شرط آنکه فناوری واقعا انتقال پیدا کند. با توجه به نرخ بالای شکست پروژه های انتقال فناوری در بسیاری از بنگاه ها،توجه به شناسایی عوامل بازدارنده و تسریع کننده جذب و توسعه فناوری از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این مقاله پس از تعریف مفاهیم چندوجهی فناوری، توضیح داده شد که فناوری به دو روش درونزا و انتقال از سایر کشور ها قابل کسب است. فرایند انتقال فناوری شامل سه بخش عمده است: - انتخاب و کسب فناوری - انطباق، کاربرد و جذب فناوری - توسعه و انتشار فناوری. تلاش شد در ضمن توضیحات در مورد فرایند انتقال فناوری، عوامل موثر و موانع انتقال فناوری، ضرورت انتقال فناوری و تاثیرآن در رشد و توسعه اقتصادی تبیین شود. عدم بومی سازی، یکی از دلایل اصلی ناموفق بودن فرایند انتقال فناوری است که با بیان مهمترین دلایل عدم توفیق موسسات تحقیق و توسعه در بومی سازی فناوری های وارداتی به آن پرداخته شد. همچنین در راستای دستیابی به موفقیت در انتقال فناوری شرکت های گیرنده فناوری لازم است اقدام به جلب دانش ضمنی آن نیز بنمایند.که در پایان اهمیت دانش ضمنی و ضرورت بستر سازی برای انتقال دانش ضمنی بیان گردید.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، بومی سازی فناوری، دانش ضمنی، تحقیق و توسعه
  • احسان دهقانی، مصطفی مبلغی صفحه 12
    انتقال فناوری فرایند حساس و پیچیده ای است که اگر با آگاهی و پژوهش صورت نگیرد هزینه ها و همچنین زیان های هنگفتی را به دنبال خواهد داشت، و از آن جا که مخاطب این فرایند عمدتا کشورهای در حال توسعه هستند می توان عنوان نمود که مطالعه و بررسیروند اکثر فناوری های انتقال یافته به کشورهای در حال توسعه عموما بیان گر ضعف هایی است که به دلیل ناآگاهی از شرایط، وضعیت و نیازهای موجود و همچنین سیاست ها و اهدافی که انتقال دهنده ی فناوری آن ها را دنبال می نماید،منجر به شکست های جبران ناپذیری گشته، و متقاضی را از دست یابی به اصل فناوری باز می دارد.از این رو در این پژوهش به دلیل اهمیت فناوری و انتقال آن در صنایع خودرو سازی، ضمن تمرکز بر عوامل تاثیر گذار براین فرایند در شرکت ایران خودرو دیزل که جزء بزرگ ترین و مهمترین خودرو سازان داخلی می باشد، تلاش شده است تا نقاط ضعف و عواملی که بر تضعیف این فرایند دامن می زند، و نیز آن دسته از روش های انتقال فناوری که متناسب با سیاست ها و راهبرد های ملی، وابستگی کمتری را به دنبال دارد کشف و شناسایی شده،و در ادامه پس از بحث با خبرگان و نظر سنجی از متخصصان این عرصه، و با به کارگیری مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی در نرم افزار Expert Choice، به مقایسه هر یک از معیارها و روش های موجود پرداخته و برترین روش ها به ترتیب اولویت معرفی شوند و در نهایت تمامی نتایج و دستاوردهای پژوهش در قالب الگویانتخاب مناسب ترین روش انتقال فناوری و طرح الگوریتمی که به سهولت تصمیم گیری در این انتخابیاری می رساند و به سایر شرکت های فعال در این صنعت نیز پیشنهاد می گردد، خلاصه شود.
    کلیدواژگان: فناوری، فرایند انتقال فناوری، الگوی انتقال فناوری، فرایند تحلیل سلسله مراتی، شرکت ایران خودرو دیزل
  • مرتضی جمالی پاقلعه، احسان شفیع زاده صفحه 23
    اهمیت سرمایه گذاری بر روی تحقیق و توسعه، در کشورهای پیشرفته ی صنعتی به عنوان امری مسلم و بدیهی فرض گردیده است و امروزه این تحقیق و توسعه است که چگونگی تخصیص بودجه و مسائل مالی را تعیین می کند. در حال حاضر سرمایه گذاری در واحدهای R&D به عنوان یک مزیت رقابتی به شمار می آید. امروزه کشورهایی می توانند وارد عرصه رقابت در سطح بین المللی شوند که همواره در پی استفاده از تکنولوژی های جدید برآمده و این امر به جز با داشتن مراکز تحقیق و توسعه فعال و مطابق با معیارهای نوین جهانی امکان پذیر نخواهد بود. در این مقاله پس از مرور ادبیات موضوع، به بررسی و تبیین عوامل موفقیت تحقیق و توسعه و جایگاه آن در ایران و کشورهای پیشرفته ای چون ژاپن، آمریکا، و چین پرداخته شده است. سپس مقایسه ی تطبیقی بین آنها صورت پذیرفته و در پایان راهکارهایی برای بهبود وضعیت تحقیقات در ایران ارائه شده است. در مرحله ی اول دولت باید با حمایت مالی و در اختیار نهادن تسهیلات و ایجاد فضای تشویق آمیز و امیددهنده به محققان، و در مرحله ی دوم خود محققان با تقویت تعلقات ملی و آشنایی با جدیدترین روش های علمی دنیا، به نوآوری و خدمت به کشورمان بپردازند. علی الخصوص دانشگاه ها به عنوان نهادی متفکر و منبع عظیم علمی و فرهنگی جامعه باید رویکرد علمی نگر را به عنوان تفکر غالب حاکم نمایند و در جهت کاربردی کردن تحقیقات در کشور بکوشند. این امر با برقراری ارتباط دائمی و مناسب بین نهادها با مراکز پژوهشی و دانشگاهی و فرهنگ سازی در خصوص علم و تحقیق در میان مردم حاصل می شود.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، ژاپن، آمریکا، چین، نظام ملی نوآوری، ایران
  • سعید صمدی صفحه 35
    موسسات و بنگاه های کوچک و بزرگ اقتصادی معمولا در شرایط کسب و کار پیچیده، پر تلاطم و ناپایدار فعالیت می کنند. به دلیل پیشرفت های فناوری، جهان با سرعتی غیر قابل پیش بینی در حال تغییر است. برای بیشتر کسب و کارها، توانایی پایش، شناسایی و تسلط بر فناوری ها و توانمندی های فناورانه امری ضروری است. فناوری و نوآوری در ترکیب با سرمایه و استعداد های انسانی می توانند در شرایط بحران های اقتصادی به مثابه ی موتور رشد و توسعه ی موسسات عمل نمایند. در این مقاله، اهمیت مدیریت خلاقیت و نوآوری و دیده بانی فناوری برای سازمان ها در شرایط کاری متلاطم و ناپایدار مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده می شود که برندگان آنهایی خواهند بود که بتوانند هر چه بیشتر با ابزارهای فناوری و نوآوری راه هایی برای افزایش بهره وری و توان رقابتی بیابند.
    در این مقاله تاکید می شود که نوآوری در دنیای امروز یک کار گروهی است و مدیریت موفق گروه های نوآوری، یک هنر است. مدیران نمی توانند خلاقیت را سفارش دهند بلکه تنها باید محیطی برای رشد و بروز خلاقیت فراهم سازند. اولین گام مهم و اساسی به سوی نوآوری، باز بودن یک سازمان در برابر ایده ها و مفاهیم جدید است. درنتیجه در این مقاله بر اهمیت فرهنگ سازمانی و ضرورت باز بودن آن و راه های دستیابی به این هدف با اشاره به چند نمونه از تجربیات جهانی تاکید خاصی شده است.
    پایش مدام تغییرات فناوری ها یا دیده بانی فناوری یک فعالیت مهم کسب و کار است که می تواند به عنوان سامانه ی هشدار و اعلام خطر عمل کند. شناسایی سریع و به موقع فناوری های نو ظهور به یک سازمان فرصت زمانی لازم برای آمادگی و یا حتی جذب و به دست آوردن این فناوری ها را قبل از آن که تاثیر منفی بر کسب و کار موسسه بگذارند، می دهد. در این مقاله تاکید می شود که سازمان ها باید از طریق به کارگیری درست فرایند دیده بانی فناوری به دقت روند تغییرات در حوزه های فناوری که می تواند بر کسب و کار آنها تاثیر بگذارد را زیر نظر بگیرند.
    به طور کلی در این مقاله نتیجه گیری شده است که ایجاد و توسعه ی محیطی که پرورش دهنده ی خلاقیت و نوآوری باشد، یک گام مهم در تضمین بقای بلند مدت سازمان ها و موسسات در شرایط کاری ناپایدار است. عدم انجام این کار می تواند به معنای مرگ موسسه باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت خلاقیت، دیده بانی فناوری، فرهنگ سازمانی
  • مهدی یوسفی نژاد عطاری، انسیه نیشابوری جامی صفحه 43
    بررسی سیستمهای صف و کاهش اثرات نامطلوب انتظار، همواره یکی از موضوعات قابل توجه در ریاضیات کاربردی و تحقیق در عملیات بوده است.در سیستم هایی که صف و انتظاریکی از عناصر و واقعیت های آن می باشد، هدف از تحلیل سیستم، شامل شناخت رفتار سیستم، شناخت توزیع ها، پارامترها، شبیه سازی و در نهایت ارائه راهکاری مناسب به منظور تعیین ظرفیت بهینه آن است به گونه ای که اهداف تعیین شده را برآورده سازد. یکی از مشکلاتی که همواره در کشور ما وجود دارد، طولانی شدن روند فعالیت های اداری است که دلیل آن وجود صف یا بزرگ بودن نرخ ورودی نسبت به سرویس دهنده ها می باشد.
    در این مقاله فرآیند اخذ مجوز های اصولی و قطعی تاسیس پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که نسبتا زمان طولانی را به خود اختصاص می دهد مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.پس از تجزیه و تحلیل و بررسی حالت های مختلف تخصیص کارکنان به پرونده ها، این نتیجه حاصل گردید که تخصیص 3 نفر از کارشناسان جهت رسیدگی پرونده های اصولی و 5 نفر) نسبت به دو آلترناتیو دیگرکمتر شود.
    کلیدواژگان: سیستم صف، شبیه سازی، دفتر پارک ها و مراکز رشد، مجوز اصولی و قطعی
  • جعفر باقری نژاد، غزاله جاوید * صفحه 53

    نوآوری باز وتوانمندی جذب دو مفهوم قابل توجه در تحقیقات مدیریت نوآوری به شمار می آیند،توانمندی جذب شرکت ها، تعیین کننده توانمندی آنها برای گسترش ایده ها یا تکنولوژی خارجی است. در این مقاله دو مفهوم توانمندی جذب ونوآوری باز را به یکدیگر ارتباط داده وبا استفاده از دیدگاه های نوین درباره نوآوری باز به تشریح مفهوم توانمندی جذب پرداخته شده است. با توجه به عواملی مانند چرخه عمر کوتاه تکنولوژی، فناوری های درحال ظهور، هزینه ها وخطرات مرتبط با تکنولوژی ها، جهانی شدن فرایندهای تحقیق وتوسعه، افزایش رقابت بین بنگاه ها در بازار محصولات خود واهمیت رو به رشد سرمایه گذاری برای تامین مالی ایده های کسب وکار، منابع تکنولوژی خارجی اهمیت بسیار دارند و جریانات دانش برای رقابت امری الزامی است. اما این جریانات به طور اتوماتیک جامه عمل نمی پوشند وشرکت ها باید مهارت های خودرا برای حرکت به سمت آنها گسترش دهند. بنابراین توانمندی جذب امری بسیار مهم در توضیح این مطلب است که چرا بعضی بنگاه ها در خلق و کسب ارزش از تکنولوژی توسعه یافته خارجی بهتر از دیگران هستند.هدف از این مقاله تحلیل این مطلب است که دریابیم:«ارتباط توانمندی جذب ونوآوری باز چگونه است؟»و نقش تکمیلی تکنولوژی های داخلی وخارجی در فرآیند نوآوری باز وتوانمندی جذب در شرکت های نوآورتشریح شوند. بواقع مقاله حاضر قصد دارد با بهره گیری از تحقیقات پیشین با تفکیک نوآوری باز به دو بعد کلیدی آن (بعد انسانی که شامل رهبری،کارتیمی وانگیزه وبعد سازمانی که شامل فرایند نوآوری باز، ساختار، ظرفیت ها ومدل تجاری می باشد) به تحلیل ارتباط نوآوری باز و توانمندی جذب بپردازد ویک مدل مفهومی ارائه کند. سپس در این پژوهش از روش سوات3 به تحلیل اجزا مدل مفهومی پیشنهادی برای بررسی ارتباط این دو عامل مبادرت شده است.

  • جهانگیر یدالهی فارسی، زهرا کلاتهایی * صفحه 62

    صنعت زیست فناوری در بخش صنایع نوین از جایگاه ویژه و خاصی برخوردار است و در کمتر از سه دهه، سرعت رشد و توسعه در زمینه های کاربردی آن شگفت آور به شمار می رود. زیست فناوری از تکنولوژی های مهم و حیاتی است که موفقیت و تاثیرگذاری آن خود معلول توانایی ها و حوزه عمل وسیع آن می باشد. غالب شرکتهای زیست فناور کشور شرکت های نوپا و کوچکی هستند و با وجود اینکه چندین سال از فعالیت آنها در این حوزه می گذرد هنوز نتوانسته اند به مرحله سود دهی درخور ملاحظه ای دست یابند. شواهد حاکی از آن است که در فرآیند تبدیل یافته های تحقیقاتی به بازده تجاری در این حوزه مشکلاتی وجود دارد. بعبارتی مشکل را باید در فرآیند تجاری سازی تحقیقات و چگونگی بهره برداری از فرصت های علمی ایجاد شده در این حوزه جستجو کرد. عبارت استراتژی تجاری سازی به انواع روش های بهره برداری از تحقیقات و فناوری که محققین و شرکتهای نوپا برای حرکت دانش از مفهوم به محیط بازار با آنها روبرو هستند، اشاره دارد. این مقاله درصدد است از طریق پژوهشی ترکیبی در حوزه این صنعت در کشور، به شناسایی و معرفی مناسب ترین استراتژی تجاری سازی تحقیقات حوزه زیست فناوری در کشور بپردازد.

    کلیدواژگان: استراتژی تجاری سازی، فروش، مشارکت، ادغام و یکپارچگی، صنعت زیست فناوری
|
  • Amir Hossein Amirkhani, Mohammad Javad Esfandiary Page 2

    today transfer of the new and superior technology As one of the Method of maintaining competitive advantage. Technology Transfer be a shortcut of accessing new technology for developing countries (like ours), and to reach this goal, technology transfer process should completely considered. Getting familiar with preventive and movement factors of technology, will help to reduce the failure rate of technology tranfer. Upon providing a multi-aspect definition of technology, this paper intends to define two methods of accessing technology, one is transferring from other countries and the other is self accessing technologies. There are three major parts in technology transfer process: - Selection & obtaining of technology - Compliance, application and absorption of technology - Promotion & Distribution of technology It is tried to explain technology transfer process, effective factors, its obstacles, necessities and any effects of which in economic development. Lack of localization is one of the major reasons of failure in technology transferm which is considered by explaining the most important reasons which causes research & development institutes fail on localization process of imported technologies. Furthermore in order to find required success in technology transfer, it is a need of receiving companies of technology to manage finding tacit knowledge of it as well. Finally it is explained the importance of tacit knowledge and required fields for any transfer of knowledge.

    Keywords: Technology Transfer, Localization of Technology, Tacit Knowledge, Research, Development
  • Ehsan Dehghani, Mostafa Moballeghi Page 12
    technology transfer is a sensitive and complicated process that if not done with knowledge and research, will lead to costs and also huge losses. while the audience of this process are mainly developing countries, it can be noted that studying and investigating the process of technology transfer to developing countries, generally shows weaknesses due to ignorance of the terms, conditions and requirements available, and also the policies and goals of technology transfer, that transferor will follow them, leading to irreversible failures, and the applicant has prevented from obtaining the original technology. Hence, in this study, due to the importance of technology and its transfer in the automobile industry, while focusing on the factors influencing this process in Iran Khodro Diesel Company, that is among the largest and most important domestic automakers, it has been tried that the weaknesses and factors that influence the process and provoke these weaknesses have been detected. Also those transfer methods of technology which are according to national polices and strategies, have led to less dependence, and further, after discussion with experts and specialists in this field survey, and using process models, hierarchical analysis, in the Expert Choice soft wear, to compare any of existing standards and methods are discussed, and the best methods, in order of preference, are introduced. And finally, all research results and achievements are summarized in terms of the most appropriateselection model of technology transfer method, and algorithm design, which help to facility decisionmaking in this selection, and also recommended to other companies in this industry.
    Keywords: Technology, Technology Transfer Process, Technology Transfer Model, Analytical Hierarchy Process, IranKhodro Diesel Company
  • Morteza Jamali Paghaleh, Ehsan Shafiezadeh Page 23
    The importance of investment on Research and Development (R&D) has been assumed as a clear and obvious matter in advanced industrial countries, and today it is the R&D that will determine how to allocate the budget and financial issues. Now, investment in R&D units is considered as a competitive advantage. Nowadays, only those countries are able to participate and survive on competitive challenges at the international levels which are determined consistently to employ the latest technologies and it cannot be obtained unless they possess dynamic and globally-adjusted R&D centers. In this paper, overviewing the literature of this regard, we go through the analysis and description of R&D success factors and its position in Iran and some developed countries such as Japan, USA, and China. Following an adaptive comparison, some solutions are portrayed to improve the place of research in Iran. In the first step, is the government via providing financial support, facilities, and encouraging and promising environment for the researchers, and in the second step, researchers should engage in innovation and service to our country via strengthening national loyalty and learning about the latest scientific methods in the world,. Especially universities -as thinker entities and society’s great scientific and cultural sources- must establish science-based approach as the dominant thought and endeavor toward applying the researches in the country. This will obtain through constant and proper communication between institutions and academic research centers, and spreading the culture of science and research among the public.
    Keywords: Research, Development, Japan, USA, China, National Innovation System, Iranc
  • Saeed Samadi Page 35
    Large and small companies are faced with a significant environmental complexityand turbulent business world. The world is changing at an unprecedented rate due to technological advances. For most businesses, the ability to monitor, identify, and master critical technological skills and technologies is important. In times of economic downturn, technology and innovation can be potent sources of growth as long as the investment and talent are there to drive them. Innovation, creativity and technology are enablers of economic advancement. In this paper, the importance of Innovation, Creativity management and Technology Scouting for organizations in a turbulent environment is explored and it is shown that the winners will be those that react to the crisis by further embracing technology and innovation to find ways to become more productive and competitive. It is shown that sometimes it is better for an organization to put another part of itself out of business rather than have the competition destroy the whole business. Innovation is a team effort and successfully managing innovation teams is an art. The first step toward innovation is the openness of an organization to new ideas and concepts. It is mentioned that managers cannot order creativity; managers can only provide an environment where creativity grows well. An important step is to establish an organizational culture that fosters creativity. As one of the biggest obstacles to fostering innovation and creativity is uptight and rigid people, the paper emphasizes on organizational openness to new ideas and concepts and discusses the ways to achieve this goal with a view to past experiments. Technology scouting is another important factor that can serve as an early warning system. The early detection of new technologies allows an organization time to prepare for or even acquire these technologies before they have a negative business impact on the firm. However, it is important that the process is performed in the right way to guarantee the best possible extent of technology surveillance occurs. In this paper, it is explained that organizations must keep a keen focus on technological areas that could affect the business environment. Overall, it is concluded that for organizations in a turbulent environment, developing an environment that fosters creativity and innovation is an important step in assuring long-term survival. To fail to do so can mean the death of an organization.
    Keywords: Innovation, Creativity Management, Technology Scouting, Organizational Culture
  • Mahdi Yousefi Nejad Attari, Ensiyeh Neishabouri Jami Page 43
    one of the main topics in applied mathematics and operation research is the studying of queue systems and reducing the undesirable effects of waiting. In the systems that queueing and waiting are the main concerns of them, the aims of system analyzing are system behaviour recognition, identification of the distributions and the parameters, simulation, and at the end presenting an appropriate solution that fulfills the desired goals to determine the optimum capacity. One of the problems of our country is that because of long queues and input rate to servers, the processes of administrative activities take a long time to complete. In this paper the process of obtaining the principled and decisive permitions from the Ministry of the sciences, research and technology to establish a science and technology park or an incubator (that takes a relatively long time) is being surveyed and analyzed. After analyzing and reviewing the different scenarios of assigning employees to the proper cases, we concluded that the assigment of 3 experts for principled cases and 5 experts for decisive cases results in lower average waiting time of the customers in queue (wq) and the average number of people in queue (Lq) in comparison to the two other alternatives under the study.
    Keywords: Queue System, Simulation, The Office of Science, Technology Parks, Incubators, principled, decisive Permission
  • Ghazaleh Javid,  Jafar Bagherinejad Page 53

    open innovation and absorptive capacity are two popular concepts in contemporary innovation management literature. firm's absorptive capacity, as it has been defined by Cohen and Levinthal (1990), determines their ability to in-source externally developed technology or ideas. In this paper, we tie these two concepts to each other and prove how the recent insights about open innovation can advance our understanding of absorptive capacity. External technology sourcing is becoming more important for a number of reasons: Shortening technology life cycles, emerging technologies with the potential to disrupt market leader's positions, sharing costs and risks associated with science based technology, globalization of the R&D activities as a response of companies to the greater dissemination of knowledge throughout the world, the growing importance of seed and venture capital to finance excellent business ideas, etc... These inter-organizational knowledge flows do not materialize automatically andfirms have to develop skills to tap into external sources of technology. Furthermore, absorptive capacity is crucial in explaining why some companies are better than others in creating and capturing value from in-sourcing externally developed technology and technological collaboration with innovation partners. Hence, absorptive capacity and the outside-in dimension of open innovation are necessarily linked to each other. The purpose of this paper is to analyze how absorptive capacity and the outside-in dimension of open innovation can be linked to each other. We focus on the question how complementary between internal and external technology plays a role in open innovation and absorptive capacity of innovating firms. This paper discuss about open innovation around two key factors (humanity & organizational) and relate it to absorptive capacity. Then analyses conceptual model with SWOT.

    Keywords: Open Innovation, Absorptive Capacity, Business Model, Role of External, Internal Technology Source
  • Jahangir Yadollahi Farsi,  Zahra Kalatehaei Page 62

    Biotechnology industry has a special place among novel industries and its progress and development speed just in less than three years, is seems surprising. Biotechnology is one of those crucial and important technologies that its success and impact are caused by its capabilities and extended applications. Most biotech companies are small start ups and although they have been working for several years in this area, they have not been able to achieve significant profitability yet. The evidence proves that there are some problems in process of translating research findings into commercial outcomes. The term commercialization strategy is refers to research and technology exploitation methods in front of researchers and scientists to move their science streams from concept to the market environment. This article intended to identify and introduce the most appropriate strategy of research commercialization in the Iranian biotechnology companies through the mixed methods study.

    Keywords: Commercialization Strategy, Sell, Cooperation, Merge, Integration, Biotechnology Industry