فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله ابراهیم پور، طاهر روشندل اربطانی*، عبدالرضا امیری صفحه 301
    زمینه وهدف

    اعتماد عمومی به پلیس به عنوان شاخص اصلی عملکرد پلیس تلقی می شود. از این رو جلب اعتماد شهروندان و تامین رضایت آنها از سوی پلیس برای ارزیابی و بهبود عملکرد پلیس اهمیت حیاتی دارد. ادراک و نگرش افراد نسبت به پلیس به ارزش ها، هنجارها و باور های اجتماعی بستگی دارد. به همین دلیل در جوامع با فرهنگ های مختلف، نگرش های متفاوتی نسبت به پلیس وجود دارد. بررسی اعتماد عمومی به پلیس در فرهنگ ها و ارزش های اجتماعی مختلف، دانش و بینش متفاوتی طلب می کند. در مقاله حاضر سعی کردیم این عوامل را در پلیس ایران بررسی نماییم.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- همبستگی می باشد. برای گردآوری داده ها ازپرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شهروندان بالای 18 سال شهر تهران بوده که از بین آنها نمونه ای آماری به تعداد 400 نفر بر اساس نمونه گیری خوشه ایتعیین شده است.
    نتیجه گیری و پیشنهاد: نتایج تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق نشان داد که بین سه عوامل نگرشی و اعتماد عمومی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در پایان بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی برای افزایش اعتماد عمومی به پلیس ارائه شده است.

    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد عمومی، عوامل نگرشی، اعتماد عمومی به پلیس، وجهه و اعتبار پلیس، کارآمدی پلیس
  • وجه الله قربانی زاده، یوسف محمدی مقدم صفحه 328
    زمینه وهدف
    نظر به اینکه دانش منبعی مهم در سازمان های دانش محور می باشد، سازمانی که بتواند با استفاده از مدیریت دانش، آن را تبدیل به شایستگی های محوری نموده و در برنامه ریزی راهبردی خود لحاظ کند، در عصر دانشی پیشرو خواهد بود. این تحقیق با هدف ارائه الگوی مدیریت دانش در سازمان ناجا به دنبال این است؛ تا فرایند های مدیریت دانش انتظامی را با توجه به ماهیت مشاغل در سازمان ناجا بشناساند و با به کار گیری سبک مناسب مدیریت آن و اهمیت دادن به آنها شکاف موجود بین دانش موجود سازمانی و دانش مطلوب سازمان را از بین ببرد.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش ترکیبی اکتشافی(کیفی کمی) می باشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان ستاد ناجا بوده که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه آماری کوکران، نمونه ای400 نفری از آنان انتخاب شد، و به صورت هدفمند بر اساس نتایج حاصل از مصاحبه گروه های کانونی در خصوص تفکیک مشاغل سازمانی ناجا، بر اساس مدل چالز پرو از هر دسته از مشاغل 100 نفر انتخاب و جهت جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید بود، بین آنها توزیع شد و پس از جمع آوری داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی، تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد؛ بین فناوری سازمانی، فرایند های تولید دانش و سبک مدیریت دانش رابطه مستقیم ومعنا داری وجود دارد ومدل ارائه شده از برازش مناسبی برخوردار می باشد
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرایند تبدیل دانش، فناوری سازمانی، سازمان ناجا، مشاغل
  • علی باباییان، میر علی سیدنقوی، حسین علیزاده، محمدرضا پورغلامی صفحه 346
    زمینه و هدف
    برای اینکه سازمان ها بیشترین بهره وری و کارآمدی را داشته باشند، نیازمند منایع انسانی ای هستند که رضایت شغلی بالایی داشته باشند. مجموعه ای از عوامل بر رضایت شغلی افراد تاثیر دارد که یکی از آنها سرمایه روان شناختی خود فرد می باشد. هدف این پژوهش نیز سنجش تاثیر سرمایه روان شناختی بر رضایت شغلی است و سپس بررسی درجه تاثیر هریک از ابعاد سرمایه روان شناختی (خود کارآمدی، امیدواری، خوش بینی، سازش کاری) بر رضایت شغلی می باشد و تلاش در جهت درک اینکه آیا افسران برخوردار از سرمایه روان شناختی بالا رضایت شغلی بیشتری از شغل خود دارند و اگر این طور است کدام بعد سرمایه روان شناختی بیشترین تاثیر را دارد؟
    روش
    این پژوهش کاربردی و روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری کلیه افسران جزء و ارشد مرد ناجا می باشد. در این تحقیق، یک نمونه 110 تایی که با روش تصادفی ساده انتخاب شدند، در نظر گرفته شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد می باشد و برای تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون خطی استفاده شده که با نرم افزار SPSS این کار صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه روان شناختی و همه مولفه های در نظر گرفته آن در این تحقیق بر رضایت شغلی تاثیر مثبتی می گذارند و از میان ابعاد سرمایه روان شناختی، خود کارآمدی بیشترین تاثیر معنادار و مثبت و امیدواری کمترین تاثیر را بر رضایت شغلی داشت.
    نتیجه گیری
    رتبه بندی تعیین کننده بودن تاثیر مولفه های سرمایه روان شناختی بر رضایت شغلی عبارتند از: خود کارآمدی، سازش کاری (تاب آوری)، خوش بینی، امیدواری. قابل ذکر است تاثیر همه مولفه ها با همدیگر (سرمایه روان شناختی) بر رضایت شغلی بیش از حالتی بود که هر یک به طور جداگانه بر رضایت شغلی داشتند.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی مثبت، سرمایه روان شناختی، خود کارآمدی، امیدواری، خوش بینی، سازش کاری (تاب آوری)، رضایت شغلی
  • محمد جعفری، فتاح شریف زاده، وجه الله قربانی زاده، بهروز رضایی منش، ابوالقاسم دلخوش کسمایی صفحه 370
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین ملاک های اثر بخشی و کارایی پلیس، توانایی این سازمان در استقرار نظم، امنیت و کاهش احساس ناامنی شهروندان در سطح جامعه است. برابر تحقیقات انجام شده، رابطه مستقیمی میان سرمایه اجتماعی و امنیت اجتماعی وجود دارد به گونه ای که می توان با تقویت سرمایه اجتماعی، امنیت اجتماعی جامعه را ارتقا بخشید.
    روش
    این تحقیق از نوع کاربردی و پیمایشی است که به روش دلفی و با استفاده از پرسش نامه هفت درج های لیکرت انجام گردیده و هدف آن بومی سازی ابعاد، مولفه ها و شاخص های سرمایه اجتماعی در کلانتری های تهران بزرگ است. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ به مقدار92 درصد محاسبه گردید و برای روایی آن از آرای استادان صاحب نظر دانشگاه علوم انتظامی استفاده شده است. با توجه به مبانی نظری پژوهش، ابعاد الگو در سه بعد منحصر گردیده که عبارتند از: بعد ساختاری؛ بعد هنجاری و بعد شناختی سرمایه اجتماعی.
    یافته
    با استفاده از روش دلفی و بهره برداری از توان علمی استادان صاحب نظر دانشگاه علوم انتظامی، ابعاد سرمایه اجتماعی شناسایی گردیدند که در نتیجه آن تعداد 32 شاخص از میانگین وزنی مطلوب و بار عاملی مناسبی در سطح کلانتری های تهران بزرگ برخوردار شدند و تعداد 32 شاخص نیز به دلیل عدم کسب بار عاملی لازم از الگوی مورد نظر حذف شدند.
    نتیجه گیری
    در نتیجه این پژوهش، شاخص هایی همچون سهولت دسترسی کارکنان به سطوح مدیران سازمانی، تبیین واقعیات و ارائه گزارش عملکرد از سوی مدیران، تعامل مستمر مدیران ناجا با آحاد کارکنان، اعتقاد کارکنان به صلاحیت و توانمندی مدیران ناجا و حمایت مادی و معنوی مدیران از تلاش کارکنان پلیس از میانگین وزنی مطلوب و بالاترین مقدار بار عاملی برخوردار گردیده است و شاخص های تشویق مردم به مشارکت در تصمیم گیری های اجتماعی، پایبندی مدیران دولتی نسبت به تعهدات خود در قبال جامعه، تبیین واقعیات و ارائه گزارش عملکرد از سوی مدیران دولتی، برقراری روابط صادقانه با مردم از سوی مدیران دولتی، ایجاد نظام اداری قوی و سالم، تثبیت ارزش های اخلاقی و انسانی در جامعه و رفتار توام با عدالت و انصاف با آحاد جامعه از میانگین وزنی مطلوب و بالاترین مقدار بار عاملی برخوردار گردیده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کلانتری، روش دلفی، شاخص، ابعاد، مقیاس لیکرت
  • سعید رمضان زاده، غلام رضا شاه محمدی، بهزاد لک صفحه 397
    زمینه و هدف
    یکی از موضوعات مطرح در تمامی سازمان ها، اتخاذ انتخاب گزینه برتر با توجه به شاخص های مورد نظر است. نیروی انتظامی نیز از این مقوله مستثنی نیست و در بخش های مختلف کاری با آن مواجه است. این مهم در صورت استفاده از شیوه های مناسب تصمیم گیری، نقش موثری در پیشبرد اهداف این سازمان خواهد داشت. از طرفی با توجه به مسئله تصمیم گیری مورد نظر، معمولا ضابطه هایی متعدد با تقدم های مختلف مطرح می باشد. بنابراین با شیوه هایی موسوم به تصمیم گیری چند شاخصه مواجه می شویم. تحقیق حاضر به دنبال ارائه و تبیین یک روش تصمیم گیری چند شاخصه برای انتخاب منطقه انتظامی برتر با داده های کیفی می باشد و رویکردی ریاضی دارد.
    روش
    در این پژوهش به دلیل مطالعه بر روی روش علمی انتخاب منطقه انتظامی برتر، روش تحقیق مناسب، فرایندی است که مراحل مختلف یافتن راه حل مسئله را تبیین می کند. در این مقاله از الگوریتمی جدید برای تصمیم گیری چند شاخصه در محیط فازی که تفاوت ها و شباهت هایی با فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی دارد، برای انتخاب منطقه انتظامی برتر به عنوان یکی از بخش های مورد توجه نیروی انتظامی معرفی و استفاده می کنیم. داده های کیفی تصمیم گیری، با اعداد فازی ذورنقه ای مدل سازی می شوند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    فرایند معرفی شده، قابلیت مدل سازی و ارزیابی با استفاده از داده های کیفی را دارد؛ بنابراین در مسائل تصمیم گیری گسترده قابلیت اجرایی دارد و با توجه به اینکه محاسبات مربوط به بررسی موردی انجام شده با نرم افزار صفحه گسترده اکسل انجام شده است، بخش عمده فرایند تصمیم گیری به صورت خودکار انجام خواهد شد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند شاخصه، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، عدد فازی ذوزنقه ای
  • جعفر ترک زاده، معصومه محترم صفحه 413
    زمینه وهدف
    عوامل و عناصر متعددی در شکل گیری سرمایه اجتماعی موثرند که شناسایی و واپایش آنها مستلزم اتخاذ رویکردی نظام مند است. لذا در این مطالعه پس از توصیف و تبیین مبانی نظری و عوامل موثر بر شکل گیری سرمایه اجتماعی و پیامدهای آن، تلاش شد با رویکردی نظام مند و از منظری تعاملی، ابعاد، عوامل و شاخص های تشکیل دهنده سرمایه اجتماعی و پیامدهای آن در قالب چارچوبی مفهومی ارائه شود.
    روش
    به منظور ارائه الگویی یکپارچه از سرمایه اجتماعی، تعداد قابل توجهی از مطالعات انجام شده در زمینه سرمایه اجتماعی و پیامدهای آن مرور گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    سرمایه اجتماعی دارای سه بعد کلی هنجار، شبکه و اعتماد اجتماعی است که هر کدام نیز دارای چندین عامل و شاخص زیرمجموعه خود می باشند، به نحوی که در تعامل نظام مند با یکدیگر چارچوبی را تشکیل می دهند که ضمن اثرگذاری بر کیفیت سرمایه اجتماعی، متاثر از کیفیت کلی سرمایه اجتماعی موجود در نظام های اجتماعی نیز می باشند. به علاوه در این مقاله بیان شد که چون نظام های اجتماعی در تعامل با محیط می باشند، تحت تاثیر عوامل و شرایط محیط زمینه ای و تعاملی خود نیز می باشند که توجه به آنها نیز در بهبود کیفیت سرمایه اجتماعی حائز اهمیت است. در نهایت نیز دو الگوی انگاره ای از ابعاد، عوامل، شاخص های سرمایه اجتماعی و پیامدهای آن ارائه شد. الگوی ارائه شده امکان درک جامع تر موضوع و طرح و اقدام برای مدیریت توسعه سرمایه اجتماعی را فراهم می آورد و از این حیث می تواند برای توسعه سرمایه اجتماعی نیروی انتظامی به عنوان یکی از مبانی اساسی اقتدار و موفقیت آن نیرو مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هنجار اجتماعی، اعتماد اجتماعی، شبکه اجتماعی، توسعه سرمایه اجتماعی، مدیریت سرمایه اجتماعی، نیروی انتظامی
  • رضا بیرانوند، حسین یاراحمدی، بهرام گلگون صفحه 435
    زمینه و هدف
    در سازمان نیروی انتظامی، فرماندهان و مدیران به لحاظ داشتن مسئولیت های مدیریتی، نقش مهم و تاثیرگذاری در تامین سلامت منابع انسانی فرودست خود دارند که شناسایی و بررسی ابعاد مختلف نقش فرماندهان و مدیران در تامین سلامت و کاهش تخلفات کارکنان زیرمجموعه در کلانتری های انتظامی به لحاظ حساسیت شغلی امری ضروری و واجد اهمیت است. تحقیق حاضر با هدف تعیین و سنجش نقش ابعاد انضباطی، مذهبی، سازمانی و روان شناختی فرماندهان و مدیران در کاهش تخلفات کارکنان کلانتری های انتظامی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی – پیمایشی است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه و برای تدوین مبانی نظری از مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان کلانتری های انتظامی بودند که تعداد 431 نفر از کارکنان کلانتری های مورد مطالعه به عنوان نمونه تحقیق تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند.
    یافته ها
    تاثیر ابعاد انضباطی، مذهبی، سازمانی، و روان شناختی فرماندهان و مدیران در کاهش تخلفات کارکنان کلانتری های انتظامی مورد تایید قرار گرفت که البته تاثیر آنها به صورت یکسان نبود.
    نتیجه گیری
    از بین ابعاد چهارگانه انضباطی، مذهبی، سازمانی و روان شناختی، بعد سازمانی موثرترین بعد ارزیابی شده است. از همین رو، این متغیر نسبت به سایر متغیرها نقش فرماندهان و مدیران را در کاهش تخلفات کارکنان کلانتری های انتظامی بیشتر پدیدار کرده و ابعاد روان شناختی، مذهبی و انضباطی نیز به ترتیب در نقش فرماندهان و مدیران در کاهش تخلفات کارکنان کلانتری های انتظامی موثر بوده اند که در این خصوص راهکار های علمی و عملی متناسب با نتایج تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بعد مذهبی، بعد سازمانی، بعد روان شناختی، تخلفات نیروی انتظامی
|
  • Habib Ebrahim, Pour, Taher Roshandel Arbatani, Abdol Reza Amiri Page 301

    Context and

    Objective

    The public trust in the police is deemed as the main index of police performance. Hence, attracting the trust of citizens and meeting their satisfaction by the police has the vital importance for evaluation and improvement of police performance. Perception and attitude of individuals to the police is dependent to the values, norms and social beliefs. Thus, in a society including different cultures, various attitudes have been formed to the police. Studying the public trust to the police under the effect of different cultures and social values demands different knowledge and insight. Therefore, in the extant paper these factors in the Iranian police are studied.Procedure: This study is applied as respect to the objective and its nature and method is descriptive-correlative. The data has been compiled by means of questionnaire. The sampling population of this study is consisted of citizens over 18 years old of Tehran, out of which a sample consisted of 400 elements has been determined based on cluster sampling. Conclusion and recommendation: the results of findings’ analysis indicated that a positive and significant relationship exists between three attitudinal factors and public trust. Ultimately, according to the obtained results, some suggestions have been presented for increasing the public interest in the police.

    Keywords: Trust, Public Trust, Attitudinal Factors, Public Trust in Police
  • Vagh, Allah Ghorbani, Zadeh, Yousef Mohammadi Moghadam Page 328
    Context and
    Objective
    Whereas the knowledge is an important resource in the knowledge-oriented organization. Organizations that can by means of knowledge management convert it to the core competencies and apply it in its strategic plantings, will be pioneer in the knowledge age. This study with the objective of presenting a model for knowledge management in Police Organization is seeking to identify the police knowledge management processes considering the nature of jobs in the Police Organization and remove the gap between available organizational knowledge and the appropriate knowledge of the organization by applying the appropriate style of its management and signifying thereto.Procedure: the research method of this study is hybrid heuristic (qualitative-quantitative). The population of this study is consisted of all staff personnel of Police Organization. A sample including 400 persons of personnel was selected according to Cochrane formula and purposefully according to the results of interview with the associated groups with respect to the separation of organizational jobs of Police Organization, and based on Charles Pro model, 100 persons were selected out of each one of job categories. The data was collected by the questionnaire the validity and reliability of which was accepted. After collecting the data, the analysis was provided by means of factorial analysis tests. Findings &
    Conclusion
    The results of data analysis indicate that a direct and significant relationship exists between organizational technology, knowledge production processes and knowledge management style, and the presented model has good fitness.
    Keywords: Knowledge management, knowledge conversion process, organizational technology, Police Organization, jobs
  • Ali Babaian, Mir Ali Seyed, Naghavi, Hosein Alizadeh, Mohammad Reza Pou, Gholami Page 346
    Context and
    Objective
    The organizations for having the maximum productivity and efficiency require the human resources who have the high job satisfaction. Some factors affect the job satisfaction; one of them is psychological capital of the own individual. The objective of this study is assessing the effect of psychological capital on the job satisfaction and the effect rate of each one of psychological capital aspects (self-efficiency, hope, optimism, compromise) on the job satisfaction, and taking effort to understand if the officers having high psychological capital are more satisfied with themselves and if so which aspect of psychological aspect has the maximum effect. Procedure: The procedure of this study is applied and its method is descriptive-survey. The population of this research is consisted of all male junior officers and senior officers of Police Organization. In this study, a sample consisted of 110 elements was selected by simple sampling method. The data was collected by means of standard questionnaire and the data was analyzed by linear regression test aiding SPSS software.
    Findings
    The results of this study indicated that psychological capital and all its elements have positive effect on job satisfaction. Among the psychological capital aspects, self-efficiency had the maximum significant and positive effect and the hope the minimum effect on job satisfaction.
    Conclusion
    The priority of the effect of psychological capital elements on the job satisfaction is respectively as self-efficiency, compromise (resiliency), pessimism and hope. All elements together with each other (psychological capital) had more effect than separately on the job satisfaction.
    Keywords: Positive Organizational Behavior, psychological capital, self, efficiency, hope, optimism, compromise (resiliency), job satisfaction
  • Mohammad Jafari, Fattah Sharif, Zadeh, Vagh, Allah Ghorbani, Zadeh, Behrooz Rezaei Manesh, Abolghasem Kasmaei Page 370
    Context and
    Objective
    One of the most important police effectiveness and efficiency factors is this organization’s capability in establishing the order, security and reduction of non-safety feeling of citizens in the society. According to the applied studies, a causal relationship exists between the social capital and social security so that by strengthening the social capital may promote the social security. Procedure: The methodology of study is applied-survey that has been performed by Delphi method and by means of seven-point scale of Likert and its objective is localizing the aspects, elements and indices of social capital in the police stations of Tehran. The reliability of the scale was calculated equal to 92% according to the alpha coefficient of Cronbach and its validity was determined by the professors of IRI University of Police. Considering the theoretical fundamentals of this study, the aspects of this model have been limited in three aspects including structural, normative and cognitive aspects of social capital.
    Findings
    According to Delphi method and academic ability of professors of IRI University of Police, the aspects of social capital were indicated. Consequently, 32 indications had appropriate weight mean and factor loading in the police stations of Tehran and 32 indications were eliminated from respective model due to the lack of required factor loading.
    Conclusion
    According to this study, indices such as the employees’ ease to access the organizational managers level, expressing the realities and presenting the performance report by the managers, continuous interaction between managers of Police Organization and employees, employees belief in the qualification and capability of police managers and managers’ material and intellectual support from the police employees efforts had appropriate weight mean and highest factor loading and indices including persuasion of people to the participation in the social decision-making, binding the governmental managers upon their obligations to the society, expressing the realities and presenting the performance report by the governmental managers, honestly communication of governmental managers with the people, establishing the strong and healthy administrative system, stabilizing the moral and human values in the society and behavior together with justice and fairness to the whole people had appropriate weight mean and highest factor loading.
    Keywords: social capital, police station, Delphi method, index, aspects, Likert scale
  • Saed Ramezan, Zadeh, Gholam Reza Shah, Mohammadi, Behzad Lak Page 397
    Context and
    Objective
    One of subjects raised in all organizations is selecting the excellent option considering the respective indices. It is applied in the different departments of police force. In case of using the suitable decision-making styles, it will have effective role in achieving the goals of this organization. On the other side, considering the respective decision-making subject, usually various provisions with different priorities are propounded. Therefore, we encounter some styles referred to as multi-attribute decision-making. This study intends to seek for presenting and expressing a multi-attribute decision-making style in order to select the excellent police districts by the qualitative data and mathematical approach.Procedure: In this research, due to the study on academic method for selecting the excellent police district, the suitable methodology is process that explains the different stages of finding the problem solutions. In this paper, a new algorithm is introduced and used for multi-attribute decision-making in the fuzzy environment which has similarities and differences to the fuzzy analytical hierarchy process in order to choose the excellent police district as one of departments attracted by the police force. The qualitative data for decision-making are simulated by trapezoidal fuzzy number.Findings and
    Conclusion
    The introduced process is capable to simulate and evaluate by means of qualitative data, thus in the extensive decision-making problems, it may be implemented. Whereas the calculations related to the case study has been performed aiding excel, the major part of decision-making process will be performed automatically.
    Keywords: Multi, attribute decision, making, fuzzy analytical hierarchy process, trapezoidal fuzzy number
  • Jafar Tork, Zadeh, Masoumeh Mohtram Page 413
    Context and
    Objective
    Various elements and factors are effective on the formation of social capital, the identification and control thereof requires adopting a systemic approach, Thus, in this study after describing and expressing the theoretical fundamentals and factors affecting the formation of social capital and its consequences, the aspects, factors and indices forming the social capital and its consequences as a conceptual framework by a systemic and interactive approach.Procedure: In order to present an integrated model of social capital, considerable number of studies applied in the context of social capital and its consequences were reviewed. Discussion and
    Conclusion
    Social capital has three general aspects including social norm, network and trust, each one includes several agents and their subset indices so that form a framework in systemic interaction with each other. These agents affect the quality of social capital but influenced by the general quality of social capital existing in the social systems. Moreover, the social systems are interacted with the environment, therefore are affected by their contextual and interactive environment’s factors and conditions and paying attention thereto is significant in the improvement of social capital improvement. Ultimately, two conceptual models of aspects, factors and indices of social capital and its consequences were presented. According to the presented model, the subject and schema are understood more integrated and requirements are provided for social capital development management, therefore it may be used as one of substantial basis for Police Force power and success in order to develop its social capital.
    Keywords: Social capital, social norm, social trust, social network, social capital development, social capital management, Police Force
  • Reza Biranvand, Hosein Yarahmadi, Bahram Gholghoon Page 435
    Context and
    Objective
    In Police Force Organization, the commanders and managers have important and effective role on the inferior human resources due to having managerial responsibilities. Therefore, identifying and studying the different aspects of commanders and managers is effective on the subordinate employees in police stations because of job sensitivity. This study has been applied with the objective of determining the role of disciplinary, religious, organizational and psychological aspects of commanders and managers in reduction of violations of police stations’ employees and the effect of these aspects have been assessed. Procedure: The methodology of study is applied and descriptive-survey. For collecting the data, the questionnaire has been used in order to compile the theoretical fundamentals of library studies. The population is consisted of police stations employees of which 431 employees have been selected as the sample through random sampling method.
    Findings
    The effect of disciplinary, religious, organizational and psychological aspects of commanders and managers in reduction of violations of police stations’ employees was accepted and concluded that their effects are not equal.
    Conclusion
    Among four disciplinary, religious, organizational and psychological aspects, organizational aspect has been assessed as the most effective one. Thus, this variable has stabilized the role of commanders and managers in reduction of police stations’ employees more than the other variables, and psychological, religious and disciplinary aspects were effective respectively. Academic and practical course of actions have been presented in this regard proportional to the study results.
    Keywords: Religious aspect, organizational aspect, psychological aspect, police force violations, disciplinary aspect