فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 19 (تابستان 1391)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 19 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا بوسلیک، نصرالله کلانتری، محمدرضا کشاورزی، زینب احمدنژاد صفحه 1
    چشمه های گوگردی دالکی (اوبا، گرو و راهدار)، از جمله چشمه های گوگردی آبگرم واقع در استان بوشهر می باشند. استفاده از آب این چشمه های آبگرم و گوگردی به منظور کشاورزی و درمان برخی بیماری ها توسط اهالی منطقه سابقه طولانی دارد. منشا این چشمه ها به احتمال زیاد اختلاط شورابه نفتی سنگ مخزن آسماری میدان نفتی دالکی با آب سولفاته سازند گچساران میباشد. این شورابه توسط سیستم گسله قطر- کازرون که به شدت منطقه را تحت تاثیر قرار داده است با آب چشمه ها مخلوط می شود. به منظور بررسی وضعیت هیدروشیمیایی این چشمه ها (تعیین تیپ آب و شناسایی عناصر عمده و برخی عناصر کمیاب) و نیز پتانسیل درمانی آنها در سال 1389نمونه برداری از آب چشمه ها انجام گردید. تیپ و رخساره شیمیایی چشمه های مورد مطالعه از نوع کلروره - سدیک می باشد. بر اساس بررسی های بالنئولوژی انجام شده آب این چشمه می تواند در درمان بیماری های گوارشی پوستی و مو، راشیتیسم، اعصاب و... موثر باشد. این چشمه ها علیرغم وجود فوائد درمانی بسیار، به دلیل تخریب کیفیت منابع آبی پائین دست و آلودگی آنها و نیز وجود گاز هیدروژن سولفوره دارای اثرات زیست محیطی مخربی نیز می باشند.
    کلیدواژگان: آب معدنی، چشمه های گوگردی دالکی، بالنئولوژی، خواص درمانی
  • اسماعیل درویشی صفحه 17
    توده گرانیتی دهنو در شرق روستای دهنو و جنوب شهرستان خمین و درون کمربند دگرگونی سنندج سیرجان واقع شده است. ترکیب سنگ شناسی این توده در محدوده گرانودیوریت، کوارتزدیوریت (تونالیت)، مونزوگرانیت و لویکوگرانیت می باشد. کوارتز، آلکالی فلدسپار، پلاژیوکلاز، بیوتیت، هورنبلند، مسکوویت، تورمالین، زیرکن، آندالوزیت و آپاتیت ازجمله کانی های اصلی و فرعی موجود در سنگ های این توده می باشند. این توده، میزبان آنکلاوهای میکروگرانولار مافیک و رگه های سیلیسی تورمالین دار و دایک های آپلیتی متعدد و به ندرت دلریتی می باشد. مطالعات کانی شناسی و ژئوشیمیایی بر پرآلومین و کالک آلکالن بودن و منشاء دوگانه حاصل اختلاط ماگمای جبه ای (حاصل ذوب بخشی پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر خرد قاره ایران مرکزی) و مذاب آناتکسی (حاصل ذوب بخشی رسوبات پوسته قاره ای) سنگ های این توده دلالت دارند و غنی شدگی سنگ های گرانیتی منطقه از عناصر LILEنظیر Rb،K،Csو تهی شدگی از عناصر HFSEبه ویژه Ti،Nbو Pبا الگوی گرانیت های مرتبط با فرورانش همخوانی دارد همچنین از لحاظ محیط تکتونیکی جزء گرانیتوئیدهای قوس ولکانیکی (VAG) محسوب می شود.
    کلیدواژگان: گرانیتوئید، زون دگرگونی، سنندج، سیرجان، نئوتتیس
  • مریم قانع صفحه 32
    آلودگی محیط زیست با فلزات سنگین همگام با پیشرفت صنعت رو به افزایش است. حذف فلزات سنگین با استفاده از روش های شیمیایی بسیار پر هزینه بوده و نیاز به فناوری پیشرفته ای دارد. راه ارزان تر، پاکسازی زیستی (bioremediation) با استفاده از میکرو ارگانیسم های مقاوم به فلزات می باشد. در این تحقیق 5باکتری مقاوم به کروم از فاضلاب کارخانه جات آب کاری فلزات واقع در شهرستان اسلامشهر جداسازی شدند. باکتری های جدا شده بر روی محیط کشت (NA (nutrient agarبا غلظت 1mMکروم (Cr VI) به خوبی رشد می کردند. شناسایی باکتری های فوق از روی صفات ریخت شناسی، بیوشیمیایی فیزیولوژی و در نهایت مطالعات مولکولی از طریق تعیین توالی ژن 16S rRNAصورت گرفت. مطالعات نشان داد که باکتری های فوق متعلق به جنس های Acinetobacter، Comamonasو Acidovoraxمی باشند. حداقل غلظت مهاری (MIC) کروم برای باکتری های جدا شده تعیین شد. مطالعات نشان داد که همه باکتری های فوق به غلظت های بالای کروم مقاوم بوده و حداقل غلظت مهاری کروم در سویه های مختلف 4-6 mMبود. نتایج حاصل پیشنهاد می کند سویه های جدا شده به دلیل مقاومت بالا به کروم، دارای پتانسیل بالایی برای پاکسازی فاضلاب های آلوده به کروم می باشند.
    کلیدواژگان: پاک سازی زیستی، باکتری های مقاوم به کروم، فلزات سنگین
  • حمیدرضا اعظمی، مهدی رضا پورسلطانی، محسن علامه صفحه 41
    سازند مزدوران با ضخامت 165متر، بعنوان یک توالی کربناته و آواری در برش صالح آباد شامل سنگ های کربناته، آهک ماسه ای و سیلیسی آواری است. سازند مزدوران با سن (آکسفوردین- کیمبریجین)، به طور همشیب بر روی سازند کشف رود و در زیر سازند شوریجه قرار گرفته است. اهداف مورد مطالعه شامل شناسایی و تفکیک رخساره های سنگی سازند مزدوران و بررسی تغییرات عمودی و جانبی واحدهای سنگ چینه ای، شناسایی، تفکیک و نامگذاری رخساره های میکروسکوپی بر اساس مقاطع نازک سنگی، شناسایی و تفسیر رخدادهای دیاژنتیکی بر اساس شواهد پتروگرافی، تفسیر تاریخچه رسوبگذاری با استفاده از خصوصیات رخساره های سنگی و ارائه مدل رسوبگذاری می باشد. بر اساس مطالعات سنگ شناسی حدود 50مقطع میکروسکوپی، 2مجموعه رخساره شناسایی گردیده است. مجموعه رخساره آهکی شامل گرینستون بایو کلستی دارای میلیولید (رخساره، Aمربوط به محیط لاگونی)، گرینستون اائیدی ماسه ای و گرینستون اائیدی و گرینستون اائیدی بایو کلست دار (رخساره، Bمربوط به محیط سدی) و مجموعه رخساره سیلیسی آواری که به طور عمده از چرت آرنایت و ساب لیتارنایت (رخساره، مربوط به محیط جزر و مدی) می باشد. بنابر رخساره های سنگی، محیط رسوبی سازند مزدوران یک پلت فرم کربناته تفسیر می گردد.
    کلیدواژگان: محیط رسوبی، سازند مزدوران، ژوراسیک، صالح آباد
  • جواد پسند معصومی، علیرضا گنجی، محمدرضا انصاری، محمد مدرس نیا صفحه 51
    کانی زایی سولفیدی فلزات پایه در شکل گالن و اسفالریت با مقادیر کمتری از پیریت، درون سازند مبارک و الیکا در منطقه مورد مطالعه رخ داده است. از نظر شیمیایی تمام فازهای کانساری ترکیبی همگن دارند. کانه زایی از روند عمومی گسل ها در منطقه پیروی کرده و بافت غالب در کانسنگ ها، بافت رگه ای و پر کننده فضای خالی می باشد. از لحاظ ژنتیکی، کانسار مورد مطالعهاپیژنتیک است. براساس عوارض صحرایی، بررسی های کانی شناسی و مطالعات ژئوشیمیایی عناصر کمیاب و عناصر نادر خاکی (REE) نتیجه می شود که، منشا فلزات کانسار ساز در کانی سازی سولفیدی سرب و روی در منطقه کلاردشت، سنگ های کربناته میزبان کانی سازی (پالئوزوئیک بالایی تا تریاس زیرین) در کانسار است و از لحاظ ارتباط ژننتیکی بین کانی سازی سرب و روی در این کانسار با توده کوارتز مونزونیتی- مونزودیوریتی اکاپل (به سن ائوسن بالایی- پالئوسن زیرین) که در مجاورت کانسارهای سرب و روی مورد مطالعه واقع شده است، توده نفوذی اکاپل نقش منبع حرارتی لازم جهت گرم نمودن سیالات کانسار ساز را ایفا میکند. با توجه به آنومالی های منفی Euدر نمونه های کانسنگ و سنگ میزبان، به نظر میرسد منشا سیالات گرمابی کانسارساز در منطقه مورد مطالعه، آب های سطحی و پر اکسیژن جوی (متئوریک) بوده که در اثر مجاورت توده نفودی اکاپل گرم و پس از چرخش درون واحدهای میزبان کربناته غنی از فلزات پایه، این عناصر را در خود حل و پس از انتقال درون درز و شکاف ها و شکستگی های گسلی سنگ میزبان ته نشست داده است.
    کلیدواژگان: کانی زایی سولفیدی، اپی ژنتیک، REEاکاپل، کانسار گورت
  • صدیقه میرزازاده، مجید کریم پور ریحان، محمدرضا اسپهبد صفحه 67
    منطقه مورد مطالعه با وسعت 3750کیلومتر مربع در 65کیلومتری جنوب شرقی تهران و 140کیلومتری جنوب غربی سمنان قرار دارد. در مقاله حاضر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی و مهندسی مارن های حساس به فرسایش با اشکال مختلف فرسایش سطحی شیاری، آبراهه ای و خندقی بررسی شده است و از پهنه های مارنی با فرسایش غالب شیاری 14نمونه گرفته شده است. نتایج تجزیه شیمیایی نشان می دهد که اراضی مارنی مورد نظر جزء خاک های شور قلیائی می باشند و از دیدگاه مهندسی خاکنمونه ها در محدوده ی SP، SW، SMو S.C.Mقرار می گیرند. که همگی در زمره ی خاک های دانه متوسط در حد ماسه با خاصیت خمیری و مقاومت داخلی پائین می باشند، لذا بسیار مستعد فرسایش هستند. با توجه به تجزیه و تحلیل و آنالیز مربوط به خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، مهندسی و مکانیکی مارن ها مشخص شده است که بین مقادیر نمک، گچ و آهک اختلاف معنی داری وجود دارد و این سه عامل را میتوان به عنوان شاخص های مهم در تفکیک اشکال فرسایش در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مارن، فرسایش شیاری، آبراهه ای و خندقی
  • خدارحم شفیعی مطلق صفحه 81
    تاقدیس کوه سیاه در حدود 20کیلومتری شمال شرق شهرستان کهگیلویه قرار دارد. محدوده مورد بررسی از نظر ذخایر منابع آب در استان کهگیلویه و بویر احمد بسیار حایز اهمیت می باشد. در این میان ذخایر کارستی منطقه به عنوان یکی از منابع استراتژیک آب مورد توجه مسوولین قرار دارد. عوامل متعددی در پدیده کارستی شدن و تشکیل منابع آب در سازندهای کربناته حائز اهمیت می باشند از عوامل موثر در ایجاد و گسترش این پدیده می توان به سنگ شناسی، توپوگرافی، میزان نزولات، سطوح ناپیوستگی، شیب ها و مناطق خرد شده لایه ها اشاره نمود. در این پژوهش نقش عوامل ساختاری در توسعه منابع آب در منطقه کهگیلویه مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا مبادرت به تهیه لایه های اطلاعاتی شامل شبکه هیدروگرافی، عناصر تکتونیکی، خطواره ها، پتانسیل کارست و منابع آب کارستیک با استفاده از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، بررسی عکس های هوایی و پردازش تصاویر ماهواره ای شد. لایه های اطلاعاتی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی GISمورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. نتایج نشان می دهد که ارتباط نزدیکی بین خطواره ها، عناصر تکتونیکی و شیب توپوگرافی با فراوانی منابع آب کارستیک درمنطقه مورد مطالعه وجود دارد. این روابط نشانگر نقش بارز عناصر تکتونیکی و لزوم توجه به آن در بررسی استعداد منابع آب و انتقال آب های زیرزمینی در مناطق کارستیک می باشد.
    کلیدواژگان: عناصر تکتونیکی، خطواره ها، چشمه، کهگیلویه، کارست، R
  • رضوان یعقوبی، جعفر رهنماراد، فاطمه جمشیدیان صفحه 97
    سد و نیروگاه برقابی پیرتقی در فاصله 50کیلومتری شرق میانه و 45کیلومتری جنوب غرب خلخال بر روی رودخانه قزلاوزن در استان اردبیل ساخته خواهد شد. برای این سد دو ساختگاه تحت عنوان 15و 15 Aمعرفی شده است. در این مقاله با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره ی ایاچپی (AHP، Analytic Hierarchy Process) ساختگاه برتر جهت احداث سد تعیین شد. برای انتخاب ساختگاه برتر، 8معیار و 26زیرمعیار تعریف شد، سپس با استفاده از نرم افزار سوپر دسیژن (Super Decision) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس بررسی های انجام شده، در زیر معیارهای مربوط به طبقه بندی، DMR، RMR، Qمقادیر کمی SPI، RQDو، GSIنفوذپذیری تکیه گاه ها و بستر، مقاومت فشاری تک محوری، مدول های تغییر شکل، پایداری و شرایط جانمایی تونل های آببر به نیروگاه، موقعیت درزه های اصلی و گسل ها در محل محور سد، حجم خاکبرداری و سنگ برداری، عمق قرارگیری توده های نامقاوم پیروکلاستیک و تراکم بافتی مصالح پی آبرفتی، ساختگاه 15 Aدر ماتریس مقایسه امتیازهای بالاتری را به خود اختصاص داد و به عنوان ساختگاه برتر معرفی شد.
    کلیدواژگان: رودخانه قزل اوزن، اردبیل، نفوذپذیری تکیه گاه ها، پی آبرفتی، ماتریس مقایسه
|
  • Zahra Boosalik, Nasrollah Kalantari Page 1
    Dalaki sulfur springs (Oba, Garuw and Rahdar), are hot sulfur springs in Bushehr province. The use of these hot water and sulfur springs for agricultural and some diseases treatment by area residents has a long history. Origin of these springs likely is mixing oil saline water of Asmari reservoir rock of Dalaki oil field with water sulphate Gachsaran formation place ran out are springs. This saline water has mixed with spring's water by fault system Qatar-Kazeroun that strongly influence on region. For evaluate these springs Hydrochemical state (determine type of water and identify the major elements and some trace elements) and its therapeutic potential in the 1389 sampling of spring water were performed. Type of these springs water is Na-Cl. According to study conducted Balneology of these spring water can be effective in the treatment of gastrointestinal diseases, skin and hair rickets, and the nerves. These springs despite many health benefits, due to downstream water quality degradation and their pollution and their hydrogen sulfide have devastating environmental impacts also.
    Keywords: mineral water, Dalaki sulfur springs, balneology, treatment attribute
  • Esmaiel Darvishi Page 17
    The Dehno granite massive is located in the East Dehno village and southern Khomein city and within the metamorphic Sanandaj–sirjan Zone. The composition of these rocks include: granodiorite, quartzdiorite (tonalite), monzogranite and leucogranite. Quartz, alkali feldspar, plagioclase, biotite, andalusite, hornblende muscovite, tourmaline, zircon and apatite are examples of the existing major and minor minerals in these intrusive rocks. This body is host the tourmaline bearing silica veins and dykes and mafic enclave microgranolar aplitic (several) and doleritic (seldom). Mineralogy and geochemical studies this rocks indicated mantle Peraluminium and calc alkaline and mixing origin(melting of the oceanic crust of the Neo-Tethyan below Central Iranian Microplate) and anatexi melting (the melting of continental crust sediments) and rocks enrichment LILE elements such as granite(Rb, K, Cs) and the concentration of depleted elements, particularly HFSE Ti, Nb and P is consistent with the pattern of granites associated with the subduction setting and from the tectonic environment aspect, they are considered as the volcanic arc granitoids (VAG).
    Keywords: Granitoid, Metamorphic Zone, Sanandaj, Sirjan, Neotethys
  • Maryam Ghane Page 32
    The pollution of the environment with toxic heavy metals is spreading throughout the world along with industrial progress. Removal of heavy metals needs advance chemical technology and is more expensive too. The cheaper alternative for this is the bioremediation using heavy metals resistant microorganisms. In this study, 5 heavy metal resistant bacteria were isolated from electroplating effluents collected from Islamshahr. The isolates grew well on nutrient agar containing 1 mM of chromium (Cr). The resistant isolates were identified on the basis of morphological, biochemical and physiological properties. Finally its molecular identity was revealed through 16S rRNA analysis. Phylogenetic analysis based on 16S rRNA gene sequences indicated that the isolates belong to the following genera: Comamonas, Acinetobacter and Acicovorax. The minimum inhibitory concentrations (MICs) of the isolates were determined. All the isolates showed high resistance to chromium with MICs ranging from 4-6mM. The results suggest that the isolated strains obtained from effluent owing to its high resistance to chromium have a great potential to be employed for bioremediation of chromium contaminated effluents.
    Keywords: Bioremediation, Chromium resistant bacteria, Heavy Metals
  • Hamidreza Azami, Mehdi Reza Poor Soltani, Mohsen Allameh Page 41
    This is 165 m thick Mozduran formation, as a carbonate and siliciclastic strata, in Saleh-Abad section, consists of carbonate, sandy lime and siliciclastic rocks. Mozduran Formation relates to (Oxfordian-Kimmeridgian) age,locates conformably on Kashafrud and beneath Shourijeh Formation. The purposes of this study are: 1.The study of vertical and lateral changes in litho strata units, 2. identification, detachment and naming microscopic facies based on thin section, 3.The explain ton of digenetic events based on petrography events, 4.The explanation sedimentation history with using lithofacies properties and presentation the sedimentation model. Based on petrographic studies of 50 thin sections and two facies collection have been recognized. The Limestone facies collection consists of bioclastic grainstone pessessy Milliolidae (facies A, a lagoonal environment), sandy ooid grainstone, Bioclactic ooid grainstone, ooid grainstone with bioclast (facies B, a barrier environment), and Terrigeneous facies collection which is mainly composed of chert arenite and sublitarenite (facies C, a tidal flat nvironment). According to lithofacies, Mozduran Formation depositional environment could be interpreted as a carbonate plat form.
    Keywords: Depositional environment, Mozduran Formation, Jurassic, Saleh, Abad
  • Javad Pasand Masoumi, Alireza Ganji, Mohammadreza Ansari, Mohammad Modarresnia Page 51
    Base-metals sulfide mineralization in Galena and sphalerite forms with little amount of pyrite, in Mobarak and Elika formation have been occurred in the studied region. Chemically, all deposit phases have compositing hemogen region. Mineralization has been followed the fault general process in the region, and the main textures in the ore are vein texture and open space filing. Genetically, studied deposits are epigenetic. Field features essentially have resulted mineralogical investigations and geochemical surveys on trace elements and rare earth elements (REE), they have included ore metals source in sulfide Pb-Zn mineralization in Kelardasht region showed carbonate - hosted mineralized rocks (upper Paleozoic, lower Triassic) in deposit. In genetic relation between Pb-Zn mineralization in this deposit with Akapol monzonit quartz - monzodiorite intrusion (aged to upper Eocene - lower Paleocene), Were located near to studied Pb-Zn deposits, Akapol intrusion have played as required heating source that heated ore fluids. According to Eu negative anomalies in ore and host rock samples,and were seemed The source of hydrothermal fluids in the studied region have been the surface and atmospheric full - oxygen water (meteoric) have been warm through closing Akapol intrusion and have been solved the elements and then have been deposited them in the host rock fault crushes, cracks and joints, and then circulation in base-metals have enriched carbonate hosted units.
    Keywords: Sulfide mineralization, Epigenetic, REE, Akapol, Goret deposit
  • Sedighe Mirzazadeh, Majid Karimpor Reihan, Mohammad Reza Espahbod Page 67
    The studied region with 3750 km² is located in 65 kilometers in south-east of Tehran and 140 kilometers in west of Semnan. In this study, physical and chemical characteristics and engineering marl which are sensitive to erosion with various forms of Surface, Rill, Gully, and Channel Erosion have been investigated. It was taken 14 samples of marl surface with mostly Gully Erosion. The results of chemical analysis showed that the soil of this region is salin,alkali soils, from the viewpoint of engineering, soil samples within the SM, SW, SP, and SCM are considered. The granulometrie of soils showed that they are loamy to fine loamy. So they are susceptible to erosion. According to analysis to detect physical properties, chemical and mechanical engineering marl marked between amounts of salt, gypsum and lime are significant differences and these three factors can be an important factor in distinguishing erosion problems considered.
    Keywords: Marl, Gully Erosion, Channel Erosion, Rill Erosion
  • Khodarahm Shafiei Motlagh Page 81
    Koh-e- Siah anticline is located at 20 km NE of Dehdasht city. The studied area is very important from aspect of water resources in Kohgilooye & Boerahmad province. So the karstic resources as a strategic resource is noticed the government’s s province. Structural elements such as, faults, joints, folds and bedding patterns play an important role in the karstification and development of Karst water resource. In this research emphasis is given to investigating whether structural elements and topographic factors, mapped using remote sensing, aerial photo interpretation and derived from the geologic map can be correlated with hydrologic phenomena. With this assumption, various types of thematic layers have been prepared and integrated in a GIS environment due to the good correlation between above mentioned factors and hydrologic phenomena it was concluded that tectonic elements have a positive influence on the groundwater occurrence and they act as transmission routs in the limestone bodies.
    Keywords: Tectonic elements, lineament, spring, Kohgilooye, Karst, RS, GIS
  • Rezvan Yaghuobi, Jafar Rahnamarad, Fatemeh Jamshidian Page 97
    The Pirtaqi dam will be constructed in 50 km eastern of Miyaneh and 45 km south-western of Khalkhal, on Qezel-Oezan River in Ardebil province. For the Pirtaqi site were purposed two dam site, named 15 and 15A. In this paper by using multi-criteria evaluation of AHP (Analytic Hierarchy Process), the preferred dam site for dam construction had presented. For selection of best dam site have been descript 8 criteria and 26 sub criteria,then had evaluated by using Super Decision software. On the base of preferred evaluations for sub criteria that had depended to Q, RMR, and DMR classifications, quantitative values of RQD, SPI and GSI, permeability of banks and bed rock, uniaxial compressive strength, deformation moduluss, stability and conditions of power plant tunnel, major joints and faults in dam axis, excavation volume, depth of weak pyroclastic rocks and alluvium texture, the 15A dam site has higher scores of pair wise comparison matrix and has been presented for preferred dam site.
    Keywords: Qezel, Oezan River, Ardabil, Permeability of banks, Alluvium texture, Comparison matrix