فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 9 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان، محمد جواد ناییجی* صفحه 15
    با وجود آنکه مفهوم هوش فرهنگی دارای اعتبار جهانی است، معیار سنجش هوش فرهنگی می تواند در هر بافتی متفاوت باشد. از این رو جنبه های مختلف هوش فرهنگی، که توانایی اداره موقعیت های متنوع فرهنگی را ارزیابی می کنند، باید متناسب با هر بافت فرهنگی خاص باشد. در این مقاله برای ارزیابی هوش فرهنگی، ابزار سنجشی متناسب با فرهنگ جامعه ایرانی تدوین شده است که آن را مقیاس ایرانی هوش فرهنگی می نامیم. همچنین رابطه ابعاد هوش فرهنگی با کارآفرینی استراتژیک نیز بررسی شده است. جامعه آماری تحقیق را آن دسته از مدیران و کارشناسان صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تشکیل می دهند که سابقه حداقل سه سال تعاملات بین المللی فرهنگی و دو مسافرت خارج از کشور را داشته باشند، که نهایتا 214 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق شناخته شدند. داده های بدست آمده با تحلیل عاملی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بیانگر این است که هوش فرهنگی مشتمل بر سه بعد ادارکی، ارتباطی و انطباقی می باشد. همچنین، نتایج تحقیق نشان می دهد که در جامعه ایران، متغیرهای جمعیت شناختی مانند جنسیت، سن، سطح تحصیلات و سابقه تعاملات فرهنگی، با برخی جنبه های هوش فرهنگی ارتباطی قوی دارند. در نهایت، نقش هوش فرهنگی به عنوان یکی از عوامل کلیدی موثر بر کارآفرینی استراتژیک شناسایی شد که این امر، بیانگر لزوم توجه به قابلیت های هوش فرهنگی در مدیران برای انجام فعالیت های کارآفرینانه در محیط های چندفرهنگی می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی، هوش فرهنگی، سازگاری فرهنگی، کارآفرینی استراتژیک
  • محمدرضا حمیدی زاده*، عباسعلیحاجی کریمی، محمد مهدی لطیفی صفحه 35
    هدف مقاله، شناخت موقعیت یابی بنگاه ها بر اساس خلق تفاوت های فیزیکی، ادراکی و آمیخته بازاریابی است. جامعه آماری، شرکت نودر و نمونه آماری 86 نفر از بازاریابان و کارشناسان فروش آن است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ی تبیین متغیرهای مدل و روابط میان آن ها است که از طریق مصاحبه تکمیل گردید. برای آزمون فرضیه ها از معادلات ساختاری (SEM)، تحلیل مسیر و آزمون پارامتری (t و z) استفاده شده است. مطابق نتایچ تحقیق، ویژگی های فنی بر موقعیت یابی فیزیکی اثر گذار است؛ لذا شرکت می تواند با تقویت آن ویژگی ها به موقعیت برتر نایل آید، شرکت باید با تلاش در بهره گیری از تکنیک صرفه جویی های ناشی از مقیاس به بازمهندسی فرایندهای نقاشی، کیفیت و افزایش طول عمر محصولات بپردازد. همچنین نتایج نشان داد که معیارهای عینی بر موقعیت فیزیکی بنگاه تاثیر معنادار نداشته است.
    کلیدواژگان: موقعیت یابی فیزیکی، موقعیت یابی ادراکی، استراتژی های تجاری و بازاریابی
  • عصمت مومنی، حمزه سهرابی*، محمد اکبری محله کلایی صفحه 51

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین راهبردهای هوش سازمانی و کیفیت خدمات است. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و گردآوری داده ها با استفاده از دو پرسشنامه ی هوش سازمانی (مدل آلبرخت) و لیب کوال صورت گرفته است. جامعه ی پژوهش حاضر برای سنجش هوش سازمانی، مدیران و کتابداران دانشگاه علامه طباطبایی است که به علت محدودیت جامعه (62 نفر)، تمامی آن ها مورد بررسی قرار گرفتند. جامعه ی پژوهش برای سنجش کیفیت خدمات شامل آن دسته از دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیمسال اول سال تحصیلی 90-89 دانشگاه علامه طباطبایی است که عضو کتابخانه های این دانشگاه بودند. بر این اساس تعداد جامعه در این قسمت برابر با 6497 نفر است که از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس جدول مورگان، 361 دانشجو به عنوان نمونه آماری این قسمت تعیین شد. نتایج پژوهش نشان داد که هوش سازمانی کلی، کیفیت ارائه ی خدمات را پیش بینی می کند. همچنین از میان مولفه های هوش سازمانی، مولفه های چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، اتحاد و توافق و کاربرد دانش رابطه ی معناداری با کیفیت ارائه ی خدمات دارند. همچنین مولفه روحیه و فشار عملکرد رابطه ی غیر معناداری با کیفیت ارائه ی خدمات دارند.

    کلیدواژگان: چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، اتحاد و توافق، کاربرد دانش، روحیه، فشار عملکرد، کیفیت خدمات، کتابخانه های دانشگاه علامه طباطبایی
  • حسن لباف*، سمیه زمانی قلعه میرزمانی، سعید فتحی صفحه 77
    هدف از مقاله حاضر بررسی نقش محتوای استراتژی در بهبود عملکرد سازمانی است. محتوای استراتژی از دو بعد تشکیل شده است. بعد نخست که موضع استراتژیک نامیده می شود روشی است که یک شرکت به شیوه ای آینده نگرانه، مدافع و یا واکنشگر درصحنه رقابت ظاهر می شود. بعد دوم اقدامات استراتژیک است که تاکید شرکت ها بر تمایز محصولات و خدمات، کاهش هزینه تولید و توزیع، تمرکز بر یک بخش از بازار و یا ترکیبی از اقدامات مذکور را نشان می دهد. داده های این پژوهش بر اساس 129 پرسشنامه برگشتی از مجموعه شرکت های تولیدی شرکت کننده در چهار همایش مرتبط با کسب و کار و تجارت، که توسط اتاق بازرگانی و معادن اصفهان، خانه صنعت و معدن و سازمان صنایع و معادن استان اصفهان در دو ماهه اول سال 1389 برگزار شد، گردآوری شده است. تحلیل داده های گردآوری شده نشان می دهد که محتوای استراتژی با عملکرد سازمان ها در رابطه است. به این معنا که رشد سهم بازار با موضع آینده نگر رابطه مستقیم و با موضع مدافع رابطه معکوس دارد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که در پیش گرفتن موضع واکنشگر باعث ضعف عملکرد در زمینه بازگشت سرمایه و سودآوری می شود. این یافته ها نشان می دهد شرکت هایی که کاهش هزینه و تمایز را به طور همزمان بکار می بندند به عملکرد کلی بهتری دست پیدا می کنند. همچنین شرکت هایی که استراتژی عدم تمرکز را بر می گزینند در مقایسه با شرکت هایی که استراتژی تمرکز را پی می گیرند از نظر رشد سهم بازار و عملکرد کلی در موقعیت بهتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: موضع استراتژیک، آینده نگر، مدافع، واکنشگر، اقدامات استراتژیک، تمایز، کاهش هزینه
  • فریدون احمدی*، تورج حسن زاده، بهیه فرجی صفحه 93
    مطالعه حاضر با هدف شناسایی نقش سبک های مدیریت تعارض سازمانی در اجرای موفقیت آمیز استراتژی های سازمانی در صنایع پوشاک استان کردستان انجام شده است. در این مطالعه برای سنجش سبک های مدیریت تعارض از سبک های پنجگانه سلوکم و همکاران (2007) استفاده شده است. برای این منظور 190 نفر از کارکنان 12 شرکت فعال در صنعت پوشاک به عنوان نمونه آماری به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده است. مطالعه حاضر بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده های اولیه بهره گرفته شده است. روایی ابزار با استفاده از نظرات خبرگان و معادلات ساختاری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ احراز گردیده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد اولا سبک های غالب مدیران در صنعت پوشاک استان کردستان از نوع سازش و مصالحه است، ثانیا اجرای اثربخش و موفقیت استراتژی های سازمانی به زعم مدیران آن ها در حد متوسط و اندکی بالاتر از آن می باشد. ثالثا سبک های همکاری، مصالحه و سازش به ترتیب بیشترین اثرات مستقیم و غیر مستقیم بر اجرای اثربخش و موفقیت آمیز استراتژی های سازمانی داشته اند. از طرف دیگر سبک های رقابتی و اجتناب اثرات منفی مستقیم و غیرمستقیم بر اجرای موفقیت آمیز استراتژی های سازمانی به دنبال داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، اجرای استراتژی، صنایع پوشاک، استان کردستان
  • محسن شفیعی نیک آبادی*، شمس الضحی زمانلو صفحه 110
    هدف اصلی تحقیق، ارائه ساختاری چند بعدی جهت تبیین تاثیر استراتژی های نگهداری بر عملکرد کسب و کار در شرکت های کوچک و متوسط تولیدی می باشد. این تحقیق کاربردی به صورتی پیمایشی– همبستگی– علی و با کمک 95 مدیر در شرکت های تولیدی کوچک و متوسط صورت گرفته است. در این تحقیق از روش آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی و از دو روش بررسی محتوا و سازه، برای بررسی روایی استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی، آزمون همخطی و تحلیل مسیر استفاده شده است. جنبه نوآوری تحقیق را می توان ایجاد نگاهی جدید به رابطه استراتژی های نگهداری با عملکرد کسب و کار در شرکت های کوچک و متوسط تولیدی و انتخاب استراتژی مناسب نگهداری برای اینگونه شرکت ها دانست. در این تحقیق تاثیر انواع استراتژی های نگهداری بر عملکرد کسب و کار بررسی و روابط موجود در مدل معرفی شده به صورتی کمی، نه توصیفی، بیان شده است. مهمترین استراتژی از منظر مدیران شرکت ها، استراتژی پیشگویانه است. استراتژی مهم بعدی، استراتژی اصلاحی می باشد. استراتژی های نگهداری بهره ور جامع و برون سپاری به علت وجود هزینه های بالا و نبود سیستم های تولیدی پیشرفته و وسیع در این شرکت ها از اهمیت کمتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ساختار چندبعدی، نگهداری، استراتژی نگهداری، عملکرد کسب و کار
  • نبی الله دهقان، فاطمه دهقان، صمد فتحی* صفحه 128
    تحقیق حاضر با هدف بررسی روابط بین متغیرهای قابلیت یادگیری بازار، قابلیت بازاریابی و نوآوری سازمانی با مزیت رقابتی پایدار انجام گرفته است. این تحقیق از حیث یافته های آن از نوع توسعه ای است، که با روش پیمایشی و روش همبستگی صورت پذیرفته است. جامعه آماری تحقیق، مدیران و کارشناسان مرتبط با بازاریابی و روابط با مشتریان بانک های شهر تهران (25 بانک دولتی و خصوصی) در حدود 135 نفر می باشد که به دلیل محدودیت جامعه، کل آن مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از آمار توصیفی برای تحلیل متغیرهای جمعیت شناختی و آمار استنباطی نظیر آزمون نرمال بودن، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کای اسکور، رگرسیون تک متغیره و چند متغیره و تحلیل مسیر، جهت تعیین ارتباط بین متغیرهای تحقیق استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین دو متغیر قابلیت یادگیری بازار و مزیت رقابتی پایدار رابطه معنا داری وجود دارد، اما در آزمون رگرسیون مشخص گردید که این متغیر تاثیر معنا داری بر مزیت رقابتی پایدار ندارد. نتایج همچنین نشان داده است که بین متغیرهای قابلیت بازاریابی و مزیت رقابتی پایدار، قابلیت یادگیری بازار و نوآوری سازمانی، قابلیت بازاریابی و نوآوری سازمانی، قابلیت یادگیری بازار و قابلیت بازاریابی، نوآوری سازمانی و مزیت رقابتی پایدار، رابطه معنا داری و رابطه خطی وجود دارد.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، قابلیت یادگیری بازار، قابلیت بازاریابی، مزیت رقابتی پایدار
|
  • A. Rezaeian, M. J. Naeiji* Page 15
    While the concept of cultural intelligence is valid universally, the measure of cultural intelligence will vary by context. It must be fitted in each case to aspects of cultural intelligence that assists capability to manage effectively in culturally diverse settings with that particular cultural context. In this paper, with attend to culture of Iranian social, a measurement tool of cultural intelligence was developed that we call it as Iranian Scale of Cultural Intelligence (ICCI). We also examine the relation between ICCI and strategic entrepreneurship. Data are gathered from 221 managers and experts in oil, gas and petrochemical industries and are tested by factor analysis and regression methods. The results suggest that cultural intelligence is contained three aspects including, perceptual, interactive and confirmative. Moreover, the results indicate that demographic variables such as, gender, age, educational level and experience of cross-cultural interactions are strongly associated with some aspects of cultural intelligence in Iran community. The paper also suggests that cultural intelligence can be recognized as a critical factor in the strategic entrepreneurship; thus, organizations that act in the global contexts must consider managers’ CQ capabilities in their entrepreneurial activities.
    Keywords: Iranian culture, Cultural intelligence, Cultural adaptability, Strategic entrepreneurship
  • M. Hamidizadeh*, A. Hajikarimi, M. Latifi Page 35
    The aim of this research is to analyze the strategic positioning adopted by Nowdar Company and to identify the main factors which might have a significant influence on the adoption of physical and perceptual positioning strategies by a firm. Data were collected by distributing a questionnaire among Nowdar Company personnel. The paper considers six firm-specific characteristics which can be associated with the adoption of physical and perceptual positioning strategies which include: technical characteristics, physical characteristics, objective criteria, paying attention to customers’ needs, perceptual characteristics, and subjective criteria. Results show that there is a positive association between technical characteristics and physical positioning, a positive association between subjective criteria and perceptual positioning, a significant relationship between physical positioning and strategic positioning, and a significant relationship between perceptual positioning and strategic positioning.
    Keywords: Physical positioning, Perceptual positioning, Commercial, marketing strategies
  • E. Momeni, H. Sohrabi *, M. Akbari Page 51

    The purpose of this study was to examine relationship between Organizational intelligence and the quality of services given by the Libraries of Allameh Tabataba’i University. The statically community of this survey includes tow community: all managers and librarians of Allameh Tabataba’i University libraries all graduate students (MA and Ph.D.) the sampling method of this study was stratified sampling. The data were collected by Albrecht OI questionnaire and Libqual questionnaire. The tool used for data analysis was multivariate regression and Pearson correlation test. Research results showed that the overall Organizational intelligence predicted quality of services in libraries of Allameh Tabatabai University. Research results also showed that there is significant relationship between overall Organizational intelligence and quality of services.

    Keywords: Strategic Organizational intelligence, Quality of services, Libqual
  • H. Labbaf *, S. Zamani, S. Fathi Page 77
    Present study is an empirical test of the proposition that strategy content is a key determinant of organizational performance. Strategy content comprises two dimensions of strategic stance and strategic actions. Strategic stance is the extent to which a company is prospector, defender or reactor. Strategic action is the relative emphasis on product or service differentiation, low cost production and distribution, focus on a market niche or a combination of the above actions. Data were drawn from a survey of 129 manufacturing companies which have taken part in four seminars held by Isfahan Chamber of commerce, Isfahan mines and industries institute and Isfahan mine and Industry house, in the first three months of year 1389. The statistical results show that strategy content matters. Market share growth is positively associated with a prospector stance and negatively with a defender stance. ROI and profitability are negatively associated with a reactor stance. Furthermore companies which compete with a combination of differentiation and low cost strategic actions outperform their rivals. Also companies offering their products and services to a wide market will experience a better market share growth and overall performance in comparison to their rivals servicing a market niche.
    Keywords: Competitive strategies, Strategic Content, Strategic Stance, Strategic Actions, Organizational Performance
  • F. Ahmadi*, T. Hassanzadeh, B. Faraji Page 93
    The purpose of this study is Survey conflict management styles on executive successful organizational strategy in textual industry in Kurdistan province. In this study for evolution of conflict management styles is used of Slocum et al (2007) theory. For access to this aim 190 people from 12 firms active in textual industry are selected as sample. Current study is applied and descriptive study and is used of questionnaire instrument for data collection. Validity of instrument is done by expert replay and reliability by coronbakh Alfa.The results of this study is indicated first the main conflict management styles in survey industry is Compromise style, second executive successful organizational strategy based of manager and personnel of industry is medium. Third Collaboration style have main direct and indirect impact positive on executive successful organizational strategy. Also Avoidance and compression style have main direct and indirect impact negative on executive successful organizational strategy
    Keywords: Conflict management, Executive successful organizational strategy, Textual industry, Kurdistan province
  • M.Shafiei Nikabadi*, Sh. Zamanlo Page 110
    The main goal of the paper is to presenting a multidimensional structure to describing the effect of Maintenance Strategies on Business Performance in Manufacturing Small and Medium Enterprises (MSMEs). This applied research is done as a Survey-Correlation-Cause and Effect Study with the help of 95 Managers of Manufacturing Small and Medium Enterprises in Iran. Cronbach's Alfa is used to assess Reliability and Content and Construct Analysis are used to assess Validity. Data Analysis is done by Confirmative Factor Analysis, Correlation Test, Co linearity Test and Path Analysis. Innovation aspect of this research is to create a new approach to the relation of Maintenance Strategies with Business Performance in MSMEs and selecting an appropriate maintenance strategy for MSMEs. This paper tries to assess the effect of maintenance strategies types on Business Performance. In this research, all relations between Conceptual Models are analyzed quantitatively. The findings show that Predictive Maintenance has the greatest impact on Business Performance. Then, Corrective Maintenance, Total Productive Maintenance and Outsourcing of Maintenance Practices and Activities are important.
    Keywords: Multidimensional Structure, Maintenance, Maintenance Strategies, Business Performance
  • N. Dehghan, F. Dehghan, S. Fathi* Page 128
    The present research has done for studying and explaining the relationship between market learning capability, marketing capability and organizational innovation with sustainable competitive advantage. This research based on outcome is developmental research, which performs via survey and correlation methods. The statistical population is marketing managers and experts in Tehran city Banks that contains about 135 samples (in sum of 35 governmental and private banks). We selected required sample by using of census sampling method. Also, we used descriptive statistics and inferential statistics such as normal test, chi-square test, Spearman correlation coefficient, linear and multiple regression and path analysis for data analysis. Finding show there is significant relationship between markets learning capability with sustainable competitive advantage, but we find market learning capability hasn’t significant effect on sustainable competitive advantage while using of linear regression. Also, finding reveals there is significant relationship between marketing capabilities with sustainable competitive advantage, market learning capability with organizational innovation, and organizational innovation with sustainable competitive advantage.
    Keywords: Sustainable competitive advantage, Market learning capability, Marketing capability, Organizational innovation