فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات عربی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1391)

مجله زبان و ادبیات عربی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین ابویسانی صفحه 1
    پست مدرنیسم در شمار سومین دوره از ادوار سه گانه تاریخ تفکر انسانی است. در این دوره که از پایان قرن نوزدهم تا به امروز را دربرمی گیرد، «خلق واقعیت جانشین کشف واقعیت» می شود. این جریان به منزله شکل انقلابی، افراطی و اغراق آمیز مدرنیسم است و عموما به بخشی از اشکال فرهنگی اطلاق می گردد که مشخصه هایی همچون بازتابندگی، طنز تلخ و آمیزه ای از هنر عامه پسند و هنر رسمی را به نمایش می گذارد. این مقاله در پی آن است تا با نقد و تحلیل یکی از متون نوین ادب عربی با نام «کولاج»، ویژگی ها، نشانه ها و عناصر تشکیل دهنده پست مدرنیسم در قالب و محتوای آن را نشان دهد و رد پای این جریان را در متن یادشده، به عنوان نمونه ای از آثار جدید ادبیات عربی، پی گیری نماید. محتوای این متن، مانند دیگر متن های پست مدرن، به خوبی در دسترس و قابل فهم نیست. شخصیت ها، زمان، مکان و دیگر عناصر موجود در متن به راحتی به خواننده نمایانده نمی شود و بطور کلی نمی توان به طور قطع اظهار نظر کرد که این متن از جه سخن می گوید، به دیگر عبارت خوانش های متعددی از آن قابل تصور است. استفاده از ژانرهای مختلف ادبی نیز به پیچیدگی های متن افزوده است و بهره گیری از نشانه های ظاهری آثار پسامدرن فهم «کولاج» را دشوارتر ساخته است.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، کولاج، ادب عربی، متون نوین
  • جواد اصغری صفحه 27
    ربیع جابر نویسنده،رمان نویس وروزنامه نگار برجسته و مبتکر معاصر لبنانی است که آثارش به زبان های بسیار از جمله زبان فرانسه و آلمانی ترجمه شده است. این مقاله ضمن معرفی مختصراین نویسنده، با بررسی هفت اثر داستانی او، شامل شای اسود، الفراشه الزرقاء، البیت الاخیر، رالف رزق الله فی المرآه، تقریر میلیس، الاعترافات و بیریتوس مدینه تحت الارض، در پی شناساندن ابعاد خلاقیت اندیشه و ابتکار در آثار این او است و در چهار بخش نوآوری های شکلی این داستان ها را نشان می دهد. بخش اول تحت عنوان زبان و واقعیت، به جنبه های پسامدرنیستی و بازی های زبانی و موضوع فراداستان در آثار ربیع جابر می پردازد. بخش دوم با عنوان طراحی زاویه دید نو، خلاقیت های نویسنده را در پاره ای مفاهیم چون راوی مرده، راوی دوم شخص و.. مورد بررسی قرار می دهد. در بخش سوم ارتباط میان متنی آثار جابر با دیگر متون داستانی مانند رمان های فرانتس کافکا نشان داده می شود. بخش چهارم به تطبیق نگرش های پسا استعماری در داستان های ربیع جابر با نظریه های پسا استعماری هومی بابا اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: ربیع جابر، داستان لبنانی، خلاقیت، پسا مدرنیسم، بینامتنیت، پسا استعماری
  • سید محمد باقر حسینی، منیره زیبایی صفحه 45
    در نحو عربی، صفت یکی از انواع پنجگانه توابع است که قواعد، شروط و ویژگی های خاص خود را دارد. معمولا برای هر یک از این ویژگی ها یک قاعده اصلی وجود دارد که مورد اتفاق اکثر علمای نحو است و گاهی ممکن است برخی معتقد به خلاف آن باشند. در این نوشتار کوتاه کوشیده ایم نظر ابن یعیش را درباره هر یک از ویژگی های صفت و موصوف از خلال کتابش شرح مفصل بیان کنیم و سپس با ذکر آرای دیگر علمای نحو در آن زمینه، به تطبیق آنها با نظر ابن یعیش بپردازیم. علت آن که در این پژوهش آرای شارح مفصل را مبنای کار خود نهادیم، آن است که کتاب «المفصل» زمخشری و شرح آن پس از «الکتاب» سیبویه، از معتبر ترین منابع صرف و نحو و بلاغت به شمار می آید.
    کلیدواژگان: صفت و موصوف، نعت و منعوت، معرفه، نکره، جمله، ابن یعیش
  • فرهاد رجبی صفحه 73
    طنز به عنوان بستری برای طرح برخی موضوعات انسانی، امروزه در ادبیات نوین بسیار مورد توجه است.این شیوه که در هنر کاریکاتور به صورت تجسمی می کوشد با برجسته نشان دادن برخی زوایا، بیننده را به سوی مفهومی خاص هدایت کند در شعر نیز در پی آن است تا نقش راهبردی خویش را حفظ نماید؛ بنابراین شاعر تمام تلاش خود را به عمل می آورد تا توجه مخاطب به معنای مورد نظرش جلب گردد. این گونه سخن، به ویژه در آثار میرزاده عشقی شاعر پارسی گو و احمد مطر شاعر معاصر عراق، القای مفاهیم بس حساسی را برعهده می گیرد و می کوشد آگاهی را بیش از هر عنصری در مخاطبان خویش تبلور بخشد و فضا را برای داشتن اجتماعی مطلوب فراهم کند؛ امری که البته تحقق آن چندان ساده نمی نماید. جستار حاضر بر آن است ضمن تشریح ویژگی های مفاهیم شعر دو شاعر، به کارکرد طنز در آن بپردازد و گستره عملکردش را مورد بررسی قرار دهد. این مقاله با استفاده از روش تطبیق اندیشه های دو شاعر که ذیل این شیوه بیان واقع می شوند به تفحص درباره مضامینی خواهد پرداخت که در شعرشان به قالب طنز، هویت می بخشد.
    کلیدواژگان: طنز، میرزاده عشقی، احمد مطر، اجتماع، اندیشه
  • عباس عرب، راضیه خسروی صفحه 103
    ابوبکر محمدبن طفیل اندلسی از دانشمندان بزرگ جهان اسلام است که در فلسفه و طب و علوم عقلی مقامی در خور ستایش دارد. از آثار او جز قصایدی در طب و رساله حی بن یقظان چیزی بر جای نمانده است. این رساله مهم ترین اثر ابن طفیل است که شامل اندیشه های عمیق فلسفی اوست و با بهره گیری از عنصر خیال، در قالب داستان نگاشته شده و موضوع آن سیر وحرکت انسان از عالم ماده به جهان معقولات و رسیدن به معرفت الهی است. درون مایه فکری و فلسفی این داستان باعث شده به جنبه هنری آن کمتر توجه شود. این مقاله برآن است تا با تحلیل عناصر داستانی دراین رساله، بعد تازه ای از هنر ودانش ابن طفیل را نمایان سازد و مهم ترین عناصر داستان فنی را که شامل پیرنگ، درون مایه، شخصیت، زاویه دید، سبک، لحن، زبان و تکنیک است، در رساله قصه مانند حی بن یقظان بررسی کند.
    کلیدواژگان: ابن طفیل، حی بن یقظان، داستان، عناصر داستانی
  • عبدالاحد غیبی صفحه 127
    عشق از مضامین برجسته شعر و ادب است که خمیر مایه اصلی بسیاری از آثار ادبی جهان و به خصوص آثار ادبی مشرق زمین را به خود اختصاص داده است. شاعران عرب در طول دوره های مختلف تاریخ ادبیات عربی، عشق را طلیعه آثار برجسته و ماندگار خود قرار داده اند و بسته به نوع شخصیت، تجربیات زندگی و اندیشه های خویش، تعبیرهای گوناگونی از آن داشته اند..در این میان، عنصر عفت در آثار غنایی برخی از ایشان، منزلت شایانی یافته است. شعر عربی از همان دوره جاهلی در آثار شاعرانی چون”عنتره بن شداد عبسی“با غزل عفیف آشنا بوده و شمیم روح نواز عفت در شعر بسیاری از شاعران عرب در دوره های پسین نیز قابل استشمام است. در دوره معاصر با ظهور شاعران رمانتیست در عرصه ادب عربی، ردپای عفت در آثار عشقی و غنایی به روشنی هویدا گشت. ابراهیم ناجی یکی از شاعران رمانتیست مصر است که عشق و حدیث عاشقانه، بخش قابل توجهی از مضامین شعری او را به خود اختصاص داده است. اما آنچه که اشعار عشقی او را ممتاز و درخور اهتمام می گرداند آراستگی آنها به زیور زیبای عفت است؛ عاشقانه های ناجی هرگز از حلقه عفت گام بیرون ننهاده و بطور غالب، ماهیت صوفیانه و عارفانه دارد. مقاله حاضر، گذشته از تبیین مفهوم عشق در اشعار ناجی، بر آن است انعکاس درخشان عفت را همراه با ابعاد مختلف آن، در عاشقانه های این شاعر عاشق و دلسوخته معاصر مصر، به صفحه نمایش گذارد.
    کلیدواژگان: شعر عربی، عشق صوفیانه، عفت، ابراهیم ناجی
  • علی اکبر ملایی صفحه 151
    دایره واژگان به کار رفته در یک نوشتار اعم از شعر و نثر، از آشکارترین ویژگی های سبکی آفریننده آن به شمار می آید. کلمات، همان خشت هایی هستند که ساختمان یک اثر ادبی را به وجود می آورند؛ اما روشی که شاعر/ نویسنده در چینش آنها به کار می برد، می تواند منعکس کننده شخصیت ادبی ویژه و وجه تمایز او باشد. تردیدی نیست که این ویژگی تنها یکی از عناصر سازنده سبک شاعر/ نویسنده است، اما می توان با بررسی و ارزیابی آن، پرده از برخی رازهای نگارشی اثر هنری و سبک و سیاق آن برداشت. مقاله حاضر با تکیه بر روشی آماری نشان می دهد که تنوع دایره واژگان در شعر سه شاعر عربی به این ترتیب است که در شعر ابن هانیء بیشترین و در شعر احمد شوقی کمترین گوناگونی یافت می شود و شعرمتنبی بر مبنای این محاسبه بین آن دو قرار می گیرد. انطباق نتیجه تحقیق بر فرض های مورد نظر نگارنده، کارآیی شیوه آماری به کارگرفته شده را تایید می کند.
    کلیدواژگان: سبک، فراوانی واژگان، متنبی، ابن هانیء اندلسی، شوقی
  • شهریار نیازی، اویس محمدی صفحه 177
    داستان سیاه زنگی اثر زکریا تامر داستان نویس سوری است که در فضایی سوررئالیستی رخ می دهد و به شیوه سیال ذهن روایت می شود و به این دلیل، شخصیت ها و حوادث داستان برگرفته از ناخودآگاه نویسنده اند. این مقاله در تحلیل داستان مذکور به تحلیل شخصیت های داستان و حوادث آن از منظر نظریه های روانکاوی جدید پرداخته است و هریک از شخصیت های داستان را طبق تقسیم بندی فروید نماد و نماینده بخشی از ناخودآگاه انسان قرار داده است. بدین ترتیب، شخصیت «سیاه زنگی» در داستان، نماینده بخش «نهاد» در دستگاه روانی انسان و شخصیت «راوی» در بسیاری مقاطع، نماینده «من» است و شخصیت های فرعی «دخترک» (مقطع سوم) و «سرکارگر» (مقطع پنجم) نماینده «فرامن» هستند. در تحلیل روانکاوانه حوادث داستان باید گفت، این حوادث در دو دوره از حالت های روانی نویسنده اتفاق می افتد: قسمت های ابتدایی داستان مربوط به دوران غلبه غریزه حیات بر ذهن نویسنده است و قسمت پایانی داستان (مقطع ششم) مربوط به چیرگی غریزه مرگ بر غریزه حیات در اندیشه اوست.
    کلیدواژگان: تحلیل روانکاوانه، زکریا تامر، غریزه حیات، غریزه مرگ
|
  • Hossein Abavisani Page 1
    Postmodernism is of the third period of human’s thought eras. During this era which spans the end of the nineteenth century to the present time, “creation “of the real replaces its “discovery”. This stream is the extremist form of modernism. It has some specific qualities such as irony and mixture of popular art and formal art. This essay aims to analyze one of Arabic modern texts named “Collage” by Samih al-Qasim the Palestinian poet, and to display the characteristics of postmodernism in its form and content. This text, however, like any other postmodern text cannot be easily understood and the characters of time and place and other elements described in it are not prone to an exact understanding. “College” is an ambiguous text, since it utilizes several literary genres and blends heterogeneous texts and far distant places and times. Furthermore the formal features of postmodernism make the ode “Collage” more difficult to grasping and apprehension. Instead, it is qualified for multiple readings.
    Keywords: Postmodernism, Collage, Arabic literary modern texts
  • Javad Asghari Page 27
    Rabi Jabir is the great Lebanese author, novelist and journalist, whose novels have been translated to many languages, including French and German. This paper aims to define the creative aspects of his works. Starting with a summary of his life, it goes through the study of seven novels of Jabir’s works, including Black Tea, The Blue Moth, The Last House, Ralph Rizqallah in the Looking-Glass, The Mehlis’Report, Confessions and Byretus Underground City. The first section of the article entitled Language and Reality, reviews the aspects of «postmodernism» and the language games and the elements of metafiction in these works. In the second section, -Designing New Point of View- the innovations in this field -including the dead narrator and the audience narrator- are studied. In the third section, entitled Intertextuality, the textual links between the great novelists’-e. g. Franz Kafka- and Jabir’s works are pointed out. End up in the fourth section- Postcolonial Viewpoints- Homi Bhabha’s «post-colonial» theories are applied to Rabi jabir’s novel The Blue Moth.
    Keywords: Rabi Jabir, postmodernism, post colonialism, intertextuality, innovation
  • Sayyed Mohammad Baqer Hosseini, Monireh Zibaie Page 45
    In Arabic grammar, adjective is one of the five syntactic appositives and thus follows the features and rules of syntactic apposition. Usually, there is a main principle on which a consensus of the authentic references is recorded, while the minor rules and secondary regulations might vary in different grammar books. This paper aims at representing Ibn Ya’ish ‘s viewpoints on adjective and substantive as explained in his work “Commentary on Mofassal “and comparing them with other grammarians’ ideas on the same field. “Commentary on Mofassal “contains a detailed description of Zamakhshari ‘s work which is considered one of the most significant books composed in syntax and rhetoric after Sibwaih ‘s al-Kitab. This is why this paper is dedicated to this issue. It comes to the conclusion that only the subordinate principles might differ in this piece of work according to its author ‘s viewpoints and the main rules mentioned there are identical to those stated in other grammar books.
    Keywords: adjective, substantive, qualification, qualified, definite, indefinite, sentence, Ibn Yaish
  • Farhad Rajabi Page 73
    Satire as a proper means used to introduce humanistic issues, received great attention in modern literature. Like art in which caricature tries to exemplify some specific views prominently, and lead the viewers to particular concepts, in poetry, irony plays a vital role in transferring the ideas. Therefore, the poet does his best to draw the reader's attention toward intended meanings. This style of writing can be observed in Mirzadeh Eshghi 's works as well as Ahmad Matar 's, in which it plays a sensitive role in stating some crucial concepts and promoting knowledge in addressee and creating suitable atmosphere for social developments, a task not easy to deal with. This paper displays the characteristics of the concepts in two poets ‘ poetry and investigates the function of satire and its scope of application. The article will then search for some concepts which embody the technique of satire in their poetry through a comparative analysis.
    Keywords: satire, Mirzadeh Eshghi, Ahmed Matar, society, thoughts
  • Abbas Arab, Razieh Khosravi Page 103
    One of the greatest scholars related to Islamic-Arabic culture is Ibn-Tufail whose authority in the field of philosophy of science and medicine and intellectual activities is worthy of praise. however, none of his works remained except his odes in medicine and Hayy-Ibn-Yaghzan dissertation. The latter is the most important of his works, containing his deep philosophical thoughts and applying fantastic elements presented in the form of a story. Its subject is the process of promotion of the human from sensible world to reasonable universe and access to knowledge of God. The intellectual and philosophical theme of this story caused the negligence of its artistic aspects. This article aims at analysis of the elements of the story in Ibn-Tufail’s dissertation in order to show a new dimension of his art and knowledge
    Keywords: Ibn Tufail, Hayy Ibn Yaghzan, story analysis elements
  • Abdolahad Gheibi Page 127
    The subject of love has been a source of inspiration for poets and men of letters as well as a basic element for many literary works in the world and especially in the Oriental literary works. Arabic poets have also placed the subject of love as the progenitor of the seminal and enduring works and have presented different interpretations of it depending on their personality, their life experiences, their thoughts and ideas. The sacred element of chastity among other elements has taken a conspicuous part in the lyrical works of some of the poets. The Arabic poetry has been familiar with sonnets about chastity in the works of poets like Antarah Ibn Shaddad ‘Absi since the pre-Islamic period and one could smell the exhilarating sweet odor of chastity in the poetry of a majority of Arabic poets in the post-Islamic period. With the emergence of Romantic poets, the trace of chastity could also become conspicuously visible in the lyrics and works of love in the contemporary period. Ibrahim Naji is one of the Egyptian Romantic Poets who has devoted a majority of the themes on love and the lovely sayings. But what makes his love poems remarkable and demanding is the fact that it is decorated with the chastity beauty. Naji’s mystic lovely lyrics are never outside the circle of chastity steps and are mainly of mystic and Sufis nature. The present article, apart from delineating the concept of love in Naji’s poems, aims at presenting the brilliant reflection of chastity along with its various dimensions, in the mystic lovely lyrics of this poet who has been devotedly in love with the Egyptian contemporary poetry.
    Keywords: Arabic poetry, Sufi's love, chastity, Ibrahim Naji
  • Ali Akbar Mollaie Page 151
    Frequency of vocabulary used in a piece of writing, prose or poetry, is one of the stylistic features of the writer. Words are like bricks which constitute the structure of a literary work, and the way the writer puts or organizes the words, reflects his/her literary characteristics which in turn distinguishes him/her from other writers. Being simply one of the elements constituting the writer’s style, frequency of the words used in a literary work can-on analysis- demonstrate some secrets of the literary style. Assessing reiteration and frequency of the words in Mutanabbi and Ibn Hani’ and Shawqi, three Arab poets’ selected odes, this paper displays that diversity of words is the highest in Ibn Hani’ ‘s poems and the lowest in Shawqi’s, whilst Mutanabbi’s poems possess a moderate variety in between. The results of this research justify the efficiency of the statistical method applied.
    Keywords: Mutanabbi, Ibn Hani', Shawqi, word frequency, statistical
  • Shahriar Niazi, Ovais Mohammadi Page 177
    “The Negro” is a short story written by Zakariyya Tamer the Syrian writer based on surrealistic principles and is affected by Freud’s theories of the psychoanalysis. The narrative type in this story is stream of consciousness and the style of writing is based on unconsciousness ground. Thus, the characters and the events of the story have been aroused of the unconsciousness of the writer. Accordingly, all elements of the story can be analyzed, based on the theories of psychoanalysis. This article aims at analysis of the characters and the events of this story on the basis of psychoanalytic theories and ascription every single character or event to a special part of unconsciousness which -according to Freud- has three distinct parts. The paper assumes the character of the Negro (Blackamoor) “Siah zangi” as “Id” and the narrator as “Ego” and the girl (in the third episode) and the “foreman” (in the fifth episode) as representatives of “Superego” in above-mentioned theories. The paper displays the events of the story as they happen in two different phases, the first is the period in which the “Life instinct” is dominant and the second (episode 6) is the stage of the “Death instinct” ‘s superiority over the “Life instinct”.
    Keywords: psychological analysis, Zakariyya Tamer, life instinct, death instinct