فهرست مطالب

پژوهشهای زراعی ایران - سال دهم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1391)

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمد بنایان، احمد نظامی، علی گنجعلی، عبدالرضا باقری صفحه 634
    یکی از مشکلات پیش بینی عملکرد گیاهان خصوصا در شرایط دیم نوسان بالای تولید از سالی به سالی و از مکانی به مکانی دیگر می باشد. عمدتا این مشکل به علت آن است که پارامترهای توصیف کننده فرایندهای مختلف رشد و نمو گیاهان زراعی با یک مقدار ثابت در مدل های رشد و نمو گیاهان زراعی معرفی و به کار برده می شوند حال آن که این مقادیر در زمان ها و مکان های مختلف متفاوت بوده وتغییر نشان می دهند. در این مقاله از تکنیک مونته کارلو – زنجیره مارکف (MCMC) مرتبط با روش بایزین برای بهینه سازی چندین پارامتر یک مدل ساده گیاه نخود استفاده شد تا بدین ترتیب بتوان با اندک اطلاعات موجود، عملکرد دانه نخود را در هر دو شرایط دیم و آبی شبیه سازی نمود. مدل برای شرایط کل استان خراسان (شمالی، رضوی وجنوبی) اجرا شد. نتایج شبیه سازی با داده های عملکرد دانه گزارش شده توسط سازمان جهاد کشاورزی خراسان (سالهای 1362-1383) مقایسه شدند. برای بررسی توانایی بهبود و افزایش کارایی مدل به هنگام استفاده از تکنیک MCMC ضرایب همبستگی و جذر میانگین مربعات خطا محاسبه شد. مدل در هر دو شرایط دیم و آبی توانست به خوبی عملکرد مشاهده شده را شبیه سازی کند. این تکنیک توانایی بالای خود را جهت کمی کردن پارامتر ها و صفات متغیر یک گیاه خصوصا در شرایط پر نوسان تولید در مناطق دیم نشان داد. با استفاده از مجموعه نرم افزار حاصل می توان با تغییر هر پارامتر محیطی و مدیریتی مرتبط با رشد گیاه، تولید آن را در کل استان خراسان مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
    کلیدواژگان: مدل رشد و نمو گیاه، تخمین پارامتر های مدل، نخود زراعی، شبیه سازی تولید دیمزارها
  • سیما سهرابی، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، سید کریم موسوی صفحه 643
    فیکاریا با نام علمی Ranuculus ficaria گیاهی غده دار و چندساله ای است که ریشه های غده ای مهم ترین راه تکثیر و پراکنش آن می‭باشد. به منظور تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی غده های ریشه ای و اثر دمای متناوب دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه تحقیقات علوم علف های هرز دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در آزمایش اول به منظور تعیین دماهای کاردینال ریشه های غده ای در دماهای1، 5، 10، 15، 20و 25 درجه سانتی‭گراد قرار گرفتند. در آزمایش دوم دماهای متناوب شامل (11 ساعت روز/13 ساعت شب) 10/5، 12/7، 15/10 و 25/15 درجه سانتی‭گراد بود. نتایج نشان داد که دمای مطلوب در غده های بزرگ و کوچک متفاوت بود. ولی دمای پایه و حداکثر اختلاف چندانی با هم نداشتند. دماهای پایه و حداکثر غده های بزرگ و کوچک به ترتیب حدود صفر و25 درجه سانتی‭گراد بود. دمای مطلوب غده های بزرگ 8 درجه سانتی‭گراد ولی غده های کوچک 14 درجه سانتی‭گراد شد. نتایج حاصل از اثر دمای متناوب نشان داد دماهای متناوب پائین تر جوانه زنی زیادتری دارند. دماهای متناوب 10/5 و 12/7 بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی را داشتند.
    کلیدواژگان: اندازه غده، دمای حداکثر، دمای حداقل، دمای مطلوب
  • محمد بهزاد امیری، رضا قربانی، محسن جهان، حمیدرضا احیایی صفحه 649
    به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی و رشدی بذور رازیانه تولید شده در شرایط استفاده از کودهای بیولوژیکی و آلی مختلف، دو آزمایش در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. در این مطالعه 11 نوع تیمار آزمایشی شامل بذور تولید شده در شرایط مصرف کودهای کمپوست، ورمی کمپوست، ازتوباکتر، سودوموناس، ازتوباکتر+کمپوست، کمپوست+سودوموناس، کمپوست+ورمی کمپوست، سودوموناس+ازتوباکتر، سودوموناس+ورمی کمپوست، ورمی کمپوست+ازتوباکتر و شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که به جز طول اندام های هوایی در گلخانه بین تیمارهای آزمایشی در تمامی صفات مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج بخش آزمایشگاهی نشان داد که تیمار کمپوست + ورمی کمپوست از نظر درصد، سرعت، شاخص و میانگین زمان جوانه زنی نسبت به سایر تیمارها برتری داشت. نتایج آزمایش گلخانه ای حاکی از برتری تیمار ورمی کمپوست از نظر درصد سبز کردن و برتری تیمار کمپوست+سودوموناس از نظر وزن خشک اندام های هوایی بود. به طور کلی یافته های این تحقیق نشان داد که تولید بذور تحت شرایط استفاده از کودهای بیولوژیکی و آلی مختلف در مزرعه می تواند روش مناسبی جهت تولید بذور مورد نیاز در کشاورزی ارگانیک این گیاه فراهم سازد؛ به طوری که میزان مطلوبی از خصوصیات رشدی و جوانه زنی در بذور حاصل مشاهده گردد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، تولید ارگانیک، رازیانه، سودوموناس، ورمی کمپوست
  • فروز نصیری، قدرت الله سعیدی صفحه 659
    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در لاین های اصلاحی حاصل از توده های بومی کنجد، 70 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 2 تکرار، در سال 1387 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که لاین های مورد مطالعه از لحاظ کلیه صفات از جمله تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته و عملکرد دانه با هم تفاوت معنی دار داشتند. با توجه به تفاوت اندکی که بین ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی در اکثر صفات وجود داشت، این طور استنباط می شود که اکثر تنوع مشاهده شده به علت عوامل ژنتیکی می باشد. عملکرد دانه در ژنوتیپ ها بین 1089 تا 4650 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. یک لاین اصلاحی انتخاب شده از توده بیرجند دارای طولانی ترین دوره رسیدگی (170 روز) و ژنوتیپ یکتا دارای کمترین میانگین (118 روز) برای این صفت بود. ارتفاع بوته ژنوتیپ ها بین 123 تا 179 سانتی متر و صفت تعداد کپسول در بوته بین46 تا 181 عدد تغییرات داشت. در این مطالعه صفت تعداد شاخه در بوته دارای بیشترین میزان وراثت پذیری عمومی (1/81%) بود. وراثت پذیری عمومی عملکرد دانه 5/75 درصد بدست آمد. بر اساس تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها در 3 دسته مختلف قرار گرفتند و اختلاف معنی داری در بین گروه ها برای صفات مختلف به جز تعداد روز تا رسیدگی وجود داشت. ژنوتیپ های گروه دوم دارای تعداد کپسول در بوته و عملکرد دانه بیشتری بودند و می توان در برنامه های به نژادی از آن ها برای بهبود این صفات استفاده کرد، ضمن اینکه از ژنوتیپ های گروه اول نیز می توان برای بهبود و کاهش ارتفاع بوته و تعداد شاخه در بوته بهره برد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، صفات زراعی، تجزیه خوشه ای، کنجد
  • مینا صالحی، قدرت الله سعیدی صفحه 667
    عملکرد دانه درگیاهان زراعی دارای توارث کمی است و شدیدا تحت تاثیر شرایط محیطی قرار می گیرد و لذا انتخاب ژنوتیپ های مطلوب بر اساس عملکرد جهت بهبود ژنتیکی آن ممکن است به دلیل آثار محیطی دارای بازدهی کمی باشد. ولی انتخاب بر اساس شاخص مناسب می تواند یکی از روش های موثر جهت انتخاب غیرمستقیم برای بهبود هم زمان اجزای عملکرد و در نهایت عملکرد باشد. به منظور بررسی شاخص های انتخاب برای بهبود عملکرد دانه در کنجد، 15 لاین اصلاحی به همراه 5 توده بومی این گیاه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل تعداد کپسول در بوته، وزن دانه، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه در بوته، عملکرد دانه در واحد سطح بودند. شاخص های انتخاب اسمیت- هیزل1، اسمیت- هیزل2 و پسک- بیکر بر اساس اجزای عملکرد دانه شامل تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه محاسبه شدند و با توجه به مقادیر بالای همبستگی این سه شاخص با عملکرد دانه و همچنین بالا بودن تخمین کارایی آن ها برای بهبود عملکرد دانه، استفاده از این شاخص ها می تواند جهت بهبود ژنتیکی این صفت موثر باشد. ضمنا کارایی انتخاب از طریق شاخص پسک- بیکر نسبت به شاخص اسمیت- هیزل در رابطه با بهبود عملکرد دانه در واحد سطح کمی بیشتر بود، ولی راندمان شاخص اسمیت- هیزل برای بهبود هم زمان صفات تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه از شاخص پسک- بیکر کمی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: کنجد، اجزای عملکرد، شاخص های انتخاب
  • فرج الله شهریاری احمدی، مهدی صالحی، ولی الله قاسمی عمران، محمدرضا رمضانی مقدم صفحه 674
    پنبه گیاهی مهم و اقتصادی در دنیاست و مصارف عمده ای به لحاظ صنعتی و تغذیه ای دارد و یکی از اصلی ترین محصولات درآمدزا در شمال شرق ایران محسوب می شود. تنوع مبنای تمامی گزینش ها در اصلاح نباتات است، طوریکه با افزایش تنوع ژنتیکی در جامعه دامنه انتخاب وسیعتر می شود. لذا به منظور تعیین تنوع ژنتیکی در پنبه، تحقیقی بر روی 24 رقم از ارقام تتراپلوئید و دیپلوئید پنبه موجود در خزانه ژنتیکی ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور-کاشمر با استفاده از نشانگر ISSR 13 و آغازگر حاوی توالی های ساده تکراری با هدف تکثیر قطعاتی از DNA ژنومی آنها انجام گردید. در نتایج حاصل از این تحقیق 128 باند امتیازبندی شد که 109 باند آن چندشکلی را به نمایش گذاشتند. برای ارزیابی شباهت ژنتیکی میان ارقام از تحلیل خوشه ایبا استفاده از ضریب تشابه جاکارد و نی (1972) با روش UPGMA استفاده شد. بررسی دندروگرام حاصل بیانگر سطح بالایی از تنوع در ارقام مورد مطالعه بود و حاکی از وجود دو گروه اصلی با شباهت ژنتیکی 70 درصد داشت به طوریکه ژنوتیپ های پنبه را به دو گروه تتراپلوئید و دیپلوئید کاملا تفکیک می نمود. بیشترین درصد چندشکلی مربوط به آغازگر8RC3'' (CT)5'' (100 درصد) و کمترین درصد چندشکلی مربوط به آغازگرهای 8YA3'' (AG)5'' (25 درصد) و 8G3'' (TC)5'' (25 درصد) بدست آمد. براساس ماتریس تشابه بیشترین شباهت ژنتیکی مربوط به ارقام ورامین و خرداد و کمترین شباهت ژنتیکی مربوط به ارقام آوانگارد و بختگان بدست آمد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که نشانگرهای ISSR بطور موثری می توانند برای بررسی تنوع ژنتیکی ارقام پنبه مورد استفاده قرارگیرند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ارقام پنبه، نشانگر ISSR، دیپلوئید، تتراپلوئید
  • ارزیابی کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) و حل کننده فسفات (PSM) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم (رقم N80) در سطوح مختلف نیتروژن و فسفر در شرایط گلخانه
    سیده حدیثه بهاری ساروی، همت الله پیردشتی صفحه 681
    به منظور ارزیابی کاربرد باکتری های محرک رشد (PGPR) و حل کننده فسفات (PSM) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی در گلخانه ی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود بیولوژیک (شامل عدم کاربرد کود بیولوژیک، فسفات بارور 2 (Pseudomonas fluorescens or Psu+Bacillus subtilis or BAC)، نیتروکسین(Azotobacter brasilense or Azt+Azospirillum lipoferum or Azp) و سوپرنیتروپلاس (Azp + Psu + BAC))، کود نیتروژن در سه سطح (0، 75 و 150 کیلو گرم در هکتار) و کود فسفره در سه سطح (0، 60 و 120 کیلو گرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که کود بیولوژیک، کود نیتروژن و کود فسفر بر صفات تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد کاه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت گندم تاثیر معنی دار داشتند. برهمکنش معنی داری نیز بین کود بیولوژیک و کود شیمیایی نیتروژن از نظر عملکرد دانه گندم مشاهده شد. بر همین اساس بالاترین عملکرد دانه گندم در تیمار کاربرد همزمان 75 کیلو گرم در هکتار کود نیتروژن و استفاده از نیتروکسین به دست آمد. بر اساس جدول مقایسه میانگین بالاترین عملکرد کاه با مصرف 150 کیلو گرم نیتروژن به دست آمد. همچنین بالاترین عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در تیمار کاربرد نیتروکسین حاصل شد. با توجه به ضرایب همبستگی بین صفات، عملکرد دانه بیشترین همبستگی را با عملکرد بیولوژیک (**85/0=r) داشت. همچنین عملکرد دانه با تعداد دانه در سنبله (**73/0=r)، وزن هزار دانه (**68/0=r)، عملکرد کاه (**56/0=r) و شاخص برداشت (**69/0=r) همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. بر اساس نتایج این پژوهش کاربرد کودهای بیولوژیک توانست مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر را کاهش داده و عملکرد گیاه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، کود بیولوژیک، گندم، عملکرد دانه
  • هادی زرقانی، احمد نظامی، محمد خواجه حسینی، ابراهیم ایزدی در بندی صفحه 690
    به منظور بررسی تاثیر زمان وجین علف های هرز بر عملکرد و اجزاء عملکرد کنجد، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ژنوتیپ های کنجد (توده بومی کلات و رقم اصلاح شده اولتان) به عنوان عامل اصلی و دوره های وجین علف هرز (وجین تا 20،30،40، 55 و70 روز پس از سبز شدن و وجین از 20،30،40، 55 و70 روز پس از سبز شدن به همراه دو تیمار تداخل تمام فصل علف های هرز با کنجد و وجین تمام فصل آنها) به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان دادند که با افزایش دوره تداخل علف هرز در اول فصل و یا در آخر فصل، عملکرد و اجزای عملکرد کنجد به طور معنی داری)0.01(p≤ کاهش و با افزایش طول دوره وجین عملکرد دانه افزایش یافت. تعداد کپسول در بوته مهمترین جزء اجزای عملکرد بود که همبستگی بالایی با عملکرد (**70/0r=) داشت. نتایج نشان داد که در توده کلات تداخل علف های هرز تا30 روز و در رقم اولتان تا 40 روز پس از سبز شدن گیاه زراعی سبب کاهش معنی دار عملکرد نشد، ولی تداخل پس از آن سبب کاهش عملکرد هر دو ژنوتیپ کنجد شد.
    کلیدواژگان: تداخل، عملکرد اقتصادی، کپسول، کنترل علف های هرز، وزن خشک
  • المیرا محمدوند، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، عباس شهدی صفحه 699
    به منظور مطالعه اثر عمق قرارگیری بذر و ارتفاع غرقاب بر سبزشدن و رشدگیاهچه در دو گونه علف هرز از جنس Echinochloa (E. oryzoides و E. crus-galli) این آزمایش در موسسه تحقیقات برنج کشور-رشت در فضای سرپوشیده و شرایط طبیعی محیط در تابستان سال 1388 انجام شد. تیمارها عبارت از آرایش فاکتوریل چهار عمق مختلف قرارگیری بذر علف های هرز (1/0 (اختلاط سطحی بذور با خاک)، 2، 4 و 6 سانتی متر) و چهار ارتفاع آب (1/0 (خاک اشباع بدون آب ایستادگی)،3، 6 و 9 سانتی متر) بودند که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد گیاهچه های سبزشده، ارتفاع، وزن تر شاخساره و ریشه، و سطح برگ و ریشه بعد از گذشت 28 روز اندازه گیری شده و درصد سبزشدن و نسبت وزن ریشه به ساقه محاسبه شد. با توجه به عدم ظهور گیاهچه از عمق 6 سانتی متری خاک این تیمار در نتایج ارائه نشد. مقدار متغیر اندازه گیری یا محاسبه شده در هر واحد آزمایشی به طور معنی داری بین دو گونه (بجز ارتفاع بوته) و بین سطوح مختلف عمق قرارگیری بذر و ارتفاع غرقاب متفاوت بود و بجز درصد سبزشدن، تحت تاثیر اثرات متقابل عوامل مذکور نیز قرار گرفت. در اکثر تیمارها، درصد سبزشدن و شاخص های رشد گیاهچه بجز ارتفاع بوته که در دو گونه تقریبا یکسان بود، در سوروف آبی بیشتر از سوروف بود. در هر دو گونه بیشترین مقدار متغیرهای مذکور در شرایط خاک اشباع و قرارگیری بذرها در عمق 1/0 سانتی متری خاک مشاهده شد که با افزایش ارتفاع آب و عمق قرارگیری بذر در خاک کاهش یافت. نتایج نشان داد که غرقاب در صورتی که ارتفاع قابل توجهی داشته باشد، اثر بازدارندگی مطلوبی بر سبزشدن، استقرار و رشد هر دو گونه، به ویژه زمانی که بذرها در اعماق بیشتری از خاک قرار گرفته باشند، دارد؛ اما در ارتفاع کم غرقاب و به ویژه خاک اشباع، سبزشدن و رشد سوروف آبی به میزان قابل توجهی بیشتر از سوروف بود.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، شاخص های رشد، مدفون شدن بذر، مدیریت آب
  • بیژن سعادتیان، فاطمه سلیمانی، گودرز احمدوند، سمیه وجدانی آرام صفحه 726
    این آزمایش به منظور بررسی توانایی تحمل عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم نسبت به شوری آب آبیاری در مراحل حساس رشد، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال 1388 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل ارقام گندم الوند، توس، سایسون، نوید و شوری آب آبیاری حاصل از نمک کلرید سدیم در پنج سطح 0، 4، 8، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، درصد و سرعت سبز شدن، ارتفاع، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در گلدان، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه ارقام گندم کاهش یافت. رقم نوید در کلیه سطوح تنش، درصد سبز بالاتری داشت. در شرایط عدم تنش و شوری 4 دسی زیمنس بر متر، رقم الوند و در سطوح بالاتر تنش، رقم توس از ارتفاع بیشتری در مرحله زایشی برخوردار بودند. در سطوح شاهد و شوری 4 دسی زیمنس بر متر، رقم سایسون و در سطوح 8، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر، رقم توس در اکثر صفات عملکرد و اجزاء عملکرد نسبت به سایر ارقام برتری معنی داری نشان داد. شاخص تحمل به تنش رقم سایسون در شوری 4 و 8 دسی زیمنس بر متر، بیشتر از دیگر ارقام بود، اما در دو سطح 12 و 16 دسی زیمنس بر متر، بالاترین مقادیر این شاخص به رقم توس تعلق داشت. رقم الوند نیز در کلیه سطوح شوری، کمترین شاخص تحمل به تنش را دارا بود. تعداد سنبله در گلدان بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه ارقام گندم در شرایط تنش دارا بود. همچنین اثر غیر مستقیم عملکرد بیولوژیک از طریق تعداد سنبله در گلدان نسبت به سایر اثرات غیر مستقیم آن، بیشترین سهم را در عملکرد گندم داشت.
    کلیدواژگان: ارتفاع، تجزیه مسیر، تنش شوری، درصد سبزشدن
  • سرور خرم دل، پرویز رضوانی مقدم، افسانه امین غفوری، جواد شباهنگ صفحه 729
    سالیسیلیک اسید یکی از تنظیم کننده های فرآیندهای فیزیولوژیکی است که باعث افزایش مقاومت گیاهان نسبت به تنش های محیطی می-گردد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تنش خشکی در مرحله جوانه زنی سیاهدانه و تاثیر سالیسیلیک اسید به عنوان تیمار پرایمینگ قبل از اعمال تنش خشکی به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید در 6 سطح (صفر، 1/0، 5/0، 1، 2 و 4 میلی مولار) و پتانسیل آب در 5 سطح (صفر، 5-، 10-، 15- و 20- بار) بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده و متقابل پتانسیل آب و سالیسیلیک اسید روی درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه و وزن آندوسپرم مصرفی معنی دار بود. با کاهش پتانسیل آب روند کاهشی در درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و وزن آندوسپرم مصرفی و روند افزایشی در مدت زمان 50% جوانه زنی و متوسط زمان جوانه زنی مشاهده گردید. تیمار شاهد (پتانسیل آب صفر بار) با 81 درصد بیشترین و تیمار پتانسیل آب 20- بار با 15 درصد کمترین درصد جوانه زنی را دارا بودند. از بین غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید، بیشترین درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و وزن آندوسپرم مصرفی و کمترین مدت زمان 50% جوانه زنی و متوسط زمان جوانه زنی در غلظت 1 میلی مولار بدست آمد. در زمان عدم تنش خشکی، پیش تیمار با سالیسیلیک اسید باعث افزایش معنی دار صفات مورد بررسی در مقایسه با عدم پیش تیمار نشد، ولی اعمال تنش پیش تیمار باعث افزایش معنی دار صفات مورد بررسی شد. بنابراین، پیش تیمار بذر سیاهدانه با سالیسیلیک اسید می تواند در بهبود خصوصیات جوانه زنی این گیاه موثر باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، جوانه زنی، سالیسیلیک اسید، پرایمینگ، سیاهدانه
  • روزبه فرهودی، مریم مکی زاده تفتی صفحه 735
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات تنش خشکی بر رشد، فتوسنتز و عملکرد اسانس و درصد کامازولن سه رقم گیاه بابونه در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر در سال زراعی89- 1388 بر اساس طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل سطوح تنش خشکی شامل بدون تنش، تنش متوسط (75 درصد ظرفیت زراعی مزرعه) و تنش شدید (55 درصد ظرفیت زراعی مزرعه) و کرت فرعی شامل سه رقم بابونه (ارقام اصلاح شده پرسو و بودگلد و توده محلی شیراز) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر فتوسنتز، ارتفاع بوته، غلظت اسمولیت های سازگار، عملکرد گل خشک، اسانس و درصد کامازولن ارقام بابونه داشت. سطح خشکی متوسط در مقایسه با شاهد تاثیر معنی داری بر عملکرد اسانس ارقام بابونه نداشت. ارقام بودگلد و پرسو در بالاترین سطح تنش خشکی بیشترین عملکرد گل خشک (4/123 و 121 گرم در متر مربع)، عملکرد اسانس (159/0 و 163/0 گرم در متر مربع) و درصد کامازولن (81/4 و 71/5 درصد) را داشتند.
    کلیدواژگان: بابونه، تنش خشکی، کامازولن، اسانس
  • احسان شاکری، مجید امینی دهقی، سیدعلی طباطبایی، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 742
    به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن و کود بیولوژیک حاوی باکتری های تثبیت کننده نیتروژن (ازتوباکتر و آزوسپریلوم) بر روی عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد آن و همچنین نوع و میزان اسید های چرب موجود در سه رقم کنجد (Sesamum indicum L.) تحقیقی در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد در سال زراعی 88-1387 انجام گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. ارقام(داراب-14، جیرفت و یزدی) در کرت اصلی و کود نیتروژن(صفر، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار) و کود بیولوژیک نیتروکسین حاوی باکتری های ازتوباکتر و آزوسپریلیوم (تلقیح بذور و عدم تلقیح) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار داده شدند. درصد روغن توسط روش سوکسله و درصد اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شد. نتایج نشان داد که اثر رقم بر عملکرد دانه، عملکرد روغن ودرصد 4 اسید چرب اولئیک، لینولئیک، پالمتیک و استئاریک کنجد در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. افزایش کود شیمیایی نیتروژن نیز اثر معنی داری بر عملکرد دانه، عملکرد روغن، درصد اسید اولئیک، اسید لینولنیک و اسید آراشیدیک کنجد داشت. کاربرد کود زیستی بر عملکرد دانه و روغن و درصد اسید لینولنیک تاثیر معنی داری داشت. درصد اسید اولئیک با اسید لینولئیک (**759/0-r=) و اسید استئاریک (**774/0- r=) همبستگی منفی و معنی دار داشت. در کل نتایج این آزمایش نشان داد کود بیولوژیک می تواند تا حد زیادی در راستای کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن و در نتیجه جلوگیری از اثرات سوء آن مفید باشد.
    کلیدواژگان: کنجد، کود نیتروژن، کود بیولوژیک، عملکرد دانه، اسیدهای چرب
  • محسن جهان، محمد بهزاد امیری، فروغ دهقانی پور، محمدکاظم تهامی صفحه 751
    یکی از راهکار های جایگزین و پایدار در زمینه ی تولید گیاهان دارویی با توان تولید عملکرد بالا بدون بروز ترکیبات و یا اثر نامطلوب، به کارگیری ریزوباکترهای تحریک کننده ی رشد گیاه و کشت گیاهان پوششی می باشد. بر این اساس آزمایشی در سال زراعی 89-1388 با هدف بررسی برخی خصوصیات حاصلخیزی خاک و عملکرد و اسانس ریحان تحت شرایط استفاده از کودهای بیولوژیک و گیاه پوششی، در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده با دو عامل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل کرت اصلی دارای 2 سطح شامل کشت گیاهان پوششی خلر و شبدر ایرانی و عدم کشت گیاهان پوششی در پاییز سال قبل و عامل کرت فرعی دارای 4 سطح شامل کودهای بیولوژیک نیتروکسین (حاوی باکتری های Azotobacter sp. و Azospirillum sp.)، بیوفسفر (حاوی باکتری های Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، نیتروکسین بعلاوه بیوفسفر و تیمار شاهد بود. صفاتی چون عملکرد خشک کل اندام هوایی و برگ و شاخص سطح برگ در نتیجه ی کشت گیاهان پوششی نسبت به عدم کشت آن، برتری معنی دار داشتند. کاربرد کودهای بیولوژیک باعث افزایش معنی دار اغلب صفات، از جمله عملکرد تر و خشک کل اندام هوایی گیاه، عملکرد خشک برگ و شاخص سطح برگ شد. بیشترین مقدار عملکرد تر کل اندام هوایی، در گیاهان تحت تیمار ترکیب نیتروکسین و بیوفسفر در حالت عدم کشت گیاهان پوششی بدست آمد. بیشترین شاخص سطح برگ و شاخص سطح سبز در گیاهان تحت تیمار نیتروکسبن بدون گیاه پوششی و کمترین مقدار آنها در گیاهان تحت تیمار بیوفسفر همراه با گیاه پوششی بدست آمد. در بین چین ها، گیاهان برداشت شده در چین سوم دارای کمترین مقدار شاخص سطح برگ بودند و دو چین دیگر از این نظر اختلاف معنی دار نداشتند. همچنین چین دوم و اول به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد تر و خشک کل اندام هوایی گیاه را دارا بودند. از نظر عملکرد اسانس چین دوم و سوم، بدون اختلاف معنی دار با یکدیگر بیشترین و چین اول کمترین مقادیر را تولید کردند. به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد در صورتی که زمان کافی برای آزادشدن نیتروژن از گیاه پوششی به خاک وجود نداشته باشد، با استفاده از ترکیب کودهای بیولوژیک (نیتروکسین و بیوفسفر) ضمن حفظ و ارتقاء کیفیت ریحان و مواد موثره ی آن، می توان به عملکردی معادل با سیستم های رایج تولید ریحان دست یافت.
    کلیدواژگان: خلر، شبدر ایرانی، ماده ی آلی خاک، نیتروکسین، بیوفسفر، عملکرد اندام هوایی
  • محمدتقی عبادی، اکرم فرزانه، عبادالله عبادی، سید حسین نعمتی صفحه 774
    جنس مریم گلی در ایران دارای 58 گونه گیاهی علفی یکساله و چندساله است که 17 گونه ی آن انحصاری بوده که یکی از آنها معروف به مریم گلی سهندی با نام علمی Boiss & Buhse Salvia sahendica است. به منظور بررسی عکس العمل جوانه زنی بذر این گیاه به تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول 6000 و همچنین تنش شوری ناشی از کلرید سدیم، دو آزمایش مستقل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. آزمایش اول شامل اثر سطوح مختلف خشکی (صفر، 2-، 4-، 6-، 8- و 10- بار) و آزمایش دوم شامل اثر سطوح مختلف شوری (صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی مولار) بر درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه، طول ریشه چه و ساقه چه بود. نتایج نشان دهنده اثر معنی دار تیمارهای خشکی و شوری بر تمامی صفات مورد بررسی بود. در بررسی اثر تنش خشکی، بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی در تیمار 2- بار و 10- بار (به ترتیب 11/60 و 55/41 درصد) و بیشترین شاخص بنیه در تیمار 4- بار (07/62) مشاهده شد. در بررسی اثر تنش شوری، بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی در تیمار 50 میلی مولار و 250 میلی مولار (به ترتیب 61/55 و 43/12 درصد) و بیشترین شاخص بنیه در تیمار شاهد (07/54) اندازه گیری گردید. طول ریشه چه کمتر از طول ساقه چه تحت تاثیر تنش ها قرار گرفت. با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد مریم گلی سهندی تحمل نسبتا خوبی به شرایط تنش خشکی و شوری در مرحله جوانه زنی دارد.
    کلیدواژگان: مریم گلی سهندی، تنش های محیطی، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه
  • مجید نوروزی، سید عبدالرضا کاظمینی صفحه 781
    به منظور بررسی اثر کم آبیاری و تراکم بوته بر رشد و عملکرد دانه گلرنگ، آزمایش مزرعه ای در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در باجگاه اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل رژیم آبیاری در سه سطح (100%، 75% و 50% ظرفیت مزرعه) به عنوان کرت اصلی و تراکم گلرنگ رقم سینا در چهار سطح (5، 10، 15 و 20 سانتی متر فاصله بوته روی ردیف به ترتیب 66، 33، 22 و 16 بوته در متر مربع) به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که با افزایش فاصله کاشت عملکرد دانه بطور معنی داری کاهش یافت به گونه ای که حداکثر عملکرد دانه (03/351 گرم در متر مربع) در فاصله کاشت 5 سانتیمتر و حداقل آن (95/222 گرم در متر مربع) در فاصله 20 سانتیمتر بدست آمد. با کاهش میزان آبیاری از 75 به 50 درصد ظرفیت مزرعه عملکرد دانه به طور معنی دار (63 درصد) کاهش یافت. از بین اجزای عملکرد دانه، تعداد طبق، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه با کاهش میزان آبیاری و افزایش تراکم بطور معنی داری کاهش یافت. ارتفاع بوته و عملکرد روغن نیز به طور معنی دار تحت تاثیر تیمار آبیاری و فاصله کاشت قرار گرفت به گونه ای که با کاهش میزان آبیاری و افزایش فاصله کاشت، ارتفاع و عملکرد روغن کاهش یافت. لذا به منظور دستیابی به عملکرد بهینه گلرنگ، تامین رطوب خاک به میزان 75 درصد ظرفیت مزرعه و فاصله کاشت 10 سانتی متر (33 بوته در متر مربع) توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد روغن، تعداد دانه در طبق، تنش خشکی، ظرفیت مزرعه
  • بهنوش رحیمی، رضا صدرآبادی حقیقی صفحه 789
    به منظور تعیین اثر سطوح مختلف گوگرد برعملکرد واجزاء عملکرد کلزا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آب وهوایی مشهد در سال زراعی 89-1388 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل گوگرد بنتونیت در چهار سطح (صفر، 300، 400 و 500کیلوگرم درهکتار) ودو رقم کلزا (زرفام و مودنا) بودند. نتایج نشان داد که افزایش گوگرد، سبب افزایش برخی از صفات رویشی مانند شاخص سطح برگ و ارتفاع بوته گردید. مصرف گوگرد موجب افزایش تعداد غلاف، وزن هزار دانه همچنین میزان روغن وپروتئین وعملکرد دانه کلزا گردید. افزایش عملکرد دانه عمدتا ناشی از وزن هزار دانه و شاخص سطح برگ بود. واکنش دو رقم نسبت به گوگرد متفاوت بود. در حالی که در تیمار بدون گوگرد بین دو رقم از نظر عملکرد تفاوت معنی داری وجود نداشت درتیمار 500 کیلو گرم گوگرد عملکرد دانه رقم زرفام نسبت به مودنا 63/29درصد افزایش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش بین ارقام از نظر واکنش به کود گوگرد تفاوت چشمگیر وجود دارد. لذا ضرورت دارد در شرایط مختلف آب و هوایی ایران واکنش ارقام کلزا نسبت به این عنصر ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: پروتئین، روغن، شاخص سطح برگ، کلزا
|
  • M. Bannayan, A. Nezami, A. Ganjali, A. Bagheri Page 634
    One of the main constraints in predicting a crop yield mostly under rainfed conditions is the final yield temporal and spatial variability. This is mainly due to considering a constant value for a parameter within a model while in reality it usually changes at both time and location. In this study we used the Markov Chain Monte Carlo (MCMC) approach together with a simple crop model for chickpea yield prediction under both rainfed and irrigated conditions to see if there is any possibility to simulate the chickpea production when there are sparse and not enough available data. The crop model was run for the great Khorasan province and simulation results were compared with historical observed crop yield data (21 years) obtained by Ministry of Agriculture and various field experiments on chickpea within Khorasan. For model results verification Root Mean Square Difference (RMSD) was employed. Model results were acceptable at both irrigated and rainfed conditions which in turn indicated the high capability of the very simple crop model when linked with MCMC technique. Such a package would be able to analyze the chickpea production throughout the Khorasan chickpea production systems.
    Keywords: Plant growth, development model, Chickpea, Model parameters, Simulation of rainfed production
  • S. Sohrabi, M.H. Rashed, M. Nassiri Mahalati, S.K. Mousavi Page 643
    Ranunculus ficaria is an invasive perennial and tuberous root weed. Tubers are the most important reproduction and dispersion means for this weed. In order to study Cardinal Temperature and effect of fluctuation temperature on Germination of Lesser ceandine tuberous root two separated experiments were conducted at Weed Science Laboratory of Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad in 2008. The experiments were a completely randomized design with four replications، In first experiment، temperatures included 1، 5، 10، 15، 20 and 25 ◦C for cardinal temperature. In second experiment fluctuation temperature، included 5/10، 7/12، 10/15 and 15/25 ◦C (13 H night/11 H day). Results indicated that optimum temperature was different for big and small tuberous roots. But between base and maximum temperature were not difference. Base and maximum temperatures were about 0 ◦C and 25◦C for both big and small tuberous roots. The optimum temperature for big tubers and small tubers were 8◦C and 14◦C، respectively. The result of fluctuation temperature showed that the highest germination occurred in low temperatures. Percent and rate of germination were highest at fluctuation temperatures of 5/10، 7/12 ◦C.
    Keywords: Base temperature, Maximum temperature, Optimum temperature, Tuber size
  • M.B. Amiri, R. Ghorbani, M. Jahan, H.R. Ehyaee Page 649
    In order to study the effects of manure and biofertilizers application that were applied on parent plants، on the germination and emergence indices of produced seeds of fennel، two laboratory and greenhouse experiments based on completely randomized design with four replications were conducted in Ferdowsi University of Mashhad، Iran. Treatments were consisted of 11 different seed types that were produced on parent plants fed by: Compost (C)، Vermicompost (V)، Azotobacter (A)، Pseudomonas (P)، A+C، C+P، C+V، P+A، P+V، V+A and Control. Results of greenhouse study revealed that most studied treatments were effective on the height of fennel. Moreover، V and C+P treatments were superior in terms of emergence percentage and aerial dry weight، respectively. Results of laboratory experiment showed that C+V treatment were superior to other treatments in terms of germination percentage، germination rate، germination index and mean germination time. Overall، the experimental findings revealed that seed producing by manure and biofertilizers utilization on parent plants is a suitable method for production of organic seeds that have optimal germination and early seedling growth indices.
    Keywords: Azotobacter, Fennel, Production of organic, Pseudomonas, Vermicompost
  • F. Nasiri, G. Saeidi Page 659
    This study was carried out to evaluate the genetic diversity of the breeding lines isolated from the sesame landraces. Seventy genotypes were evaluated in randomized complete block design with two replications in 2008. The results showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits such as days to maturity، plant height and seed yield. There was no difference between the phenotypic and genetic coefficients of variations for most of the traits، thus it was concluded that the majority of their observed variations was due to the genetic factors. The grain yield of the genotypes ranged from 1089 to 4650 kg/ha. One of the breeding line isolated from Birjand landrace had the highest mean of days to maturity (170 days) and Yekta genotype had the lowest mean for this trait (118 days). The range of plant height among genotypes was 123 to 179 cm and the mean of capsule per plant was ranged from 46 to 181. Branches per plant had the highest broad-sense heritability (81. 1 %) and the estimated broad-sense heritability for grain yield was 75. 5%. Cluster analysis classified the genotypes in three distinct groups and there were significant differences among these groups for all of the traits، except days to maturity. Genotypes classified in the second group had the most capsule per plant and grain yield and they can be used for genetic improvement of this trait. Meanwhile genotypes of the first group can be used for genetic improvement of plant height and branches per plant.
    Keywords: Genetic variations, Agronomic traits, Cluster analysis, Sesamum indicum L
  • M. Salehi, G. Saeidi Page 667
    Seed yield of the crops is a quantitatively inheritated trait and much affected by environemtal conditions; therefore، selection for genetic improvement of seed yield may have low efficiency because of the environment effectes. Selection indices can be more effective for simultaneous improvement of seed yield components and finally the seed yield. In order to investigate selection indices for seed yield improvement in sesame، 15 breeding lines along with five local populations of this crop were evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology in 2009. In this study، the traits of capsules/plant، seed weight، seeds/capsule، seed yield/plant and seed yield/plot were evaluated. The Smith-Hazel 1، Smith-Hazel 2 and Pesek-Baker indices were identified based on seed yield components of capsules/plant، seeds/capsule and seed weight. The results showed that seed yield was highly correlated with each of these indices and the estimated efficiency of indirect selection via these indices was relatively high. Thus، it seems that these selection indices can be effectively used for seed yield improvement. The estimated selection efficiency for improvement of seed yield/plot via selection for Pesek-Baker index was slightly more than that of Smith-Hazel ones. However، the efficiency of the Smith-Hazel indices for simultaneous improvement of capsules/plant، seeds/capsule and seed weight was a little higher than that of Pesek-Baker index
    Keywords: Sesame, Seed yield components, Selection indices
  • F. Shahriari Ahmadi, M. Salehi, V. Ghasemi Omran, M. Ramazani Page 674
    Cotton is one of the most important world crops and is considered as a major cash crop in the North East of Iran. All selections in plant breeding are based on diversity and an increase in genetic diversity determines the range of selection. In the present study، 24 cultivars of cotton available at the research station for cotton in the East of Iran -Kashmar- were studied using the ISSR marker. A total number of 13 primers، with repeated simple sequences، were used for the amplification of genomic DNA. Overall، 128 bands were obtained، 109 of which showed polymorphism. To evaluate genetic similarity between cultivars، cluster analysis accompanied by the similarity coefficient developed by Jaccard and Nee (1972)، were applied using the UPGMA method. Dendrogram analysis showed a high diversity in the cotton cultivars and two main groups with 70 percent genetic similarity dividing the cotton cultivars into two main groups; namely، tetraploid and diploid. The highest polymorphism percentage was related to 5'' (CT) 8RC3'' (100%) and the lowest belonged to 5'' (AG) 8YA3'' and 5'' (TC) 8G3'' (25%) primers. Based on the similarity matrix، the highest genetic similarity was found in Varamin and Khordad and the lowest in Avangard and Bakhtegan cultivars. Based on the obtained results، ISSR markers can be efficiently used for the investigation of genetic diversity among cotton cultivars.
    Keywords: Genetic diversity, Cotton cultivars, ISSR marker, Diploid, Tetraploid
  • The Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) and Phosphate Solubilizing Microorganism (PSM) on Yield and Yield Components of Wheat (cv. N80) under Different Nitrogen and Phosphorous Fertilizers Levels in Greenhouse Condition
    S. H. Bahari Saravi, H. Pirdashti Page 681
    In order to evaluate the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and phosphate solubilizing microorganism (PSM) on yield and yield components of wheat a pot experiment was conducted at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during 2009. Experiment was arranged in factorial based on completely randomized design in three replicates. Treatments were included bio-fertilizer in four levels (non-inoculation control، Phosphate Barvare 2 (Pseudomonas fluorescens+Bacillus subtilis)، Supernitroplus (Azotobacter brasilense+Azospirillum lipoferum) and Nitroxine (Azospirillum + Pseudomona + Bacillus))، three levels of chemical nitrogen fertilizer (0، 75 and 150 kg urea/ha) and three levels of phosphorus fertilizer (0، 60 and 120 kg super phosphate triple/ha). Results showed that the studied treatments (biofertilizer، nitrogen and phosphate inorganic fertilizers) had significant effect on grain number per spike، 1000 grain weight، grain yield، straw yield، biological yield and harvest index. Interaction effect between biofertilizer and chemical fertilizers was significant in terms of grain yield. The maximum grain yield was resulted from simultaneously applying of Nitroxine and 75 kg ha-1 nitrogen fertilizer. By contrast، the highest straw yield was obtained when 150 kg nitrogen fertilizer was used. Grain yield had the maximum correlation with biological yield (r=0. 85**). Grain yield positively and significantly correlated with grain number per spike (r=0. 73**)، 1000 grain weight (r=0. 68**)، straw yield (r=0. 56**) and harvest index (r=0. 69**). In conclusion biofertilizer inoculations could reduce application of nitrogen and phosphorus chemical fertilizers and increase plant performance.
    Keywords: Yield components, Biofertilizer, Wheat, Grain yield
  • H. Zarghani, A. Nezami, M. Khajeh, Hosseini, E. Izadi Page 690
    In order to evaluate the weeding time on yield and yield components of sesame، an experiment carried out in a split plot complete randomized blocks design with three replications in the Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، in 2009. Treatments included sesame varieties (Kalat genotype and Oltan cultivar) as main plot، and weeding from the emergence up to 20، 30، 40، 55 and 70 days after emergence and weeding afterwards the 20، 30، 40، 55 and 70 days after emergence alongside the no weeding in whole growing season and also weeding in whole growing season as allocated as sub plots. The results showed that with increasing interfering period at the beginning or at the end of growing season، yield and yield components of sesame were decreased significantly (p≤ 0. 01). Therefore، grain yield increased in the longer periods of weeding. The number of capsules per plant was the most important yield component that had high correlation (r = 0. 70**) with the yield. Interference of weeds up to 30 and 40 days after emergence reduced yield in Kalat and Oltan respectively، though interference after that period reduced the yield of both genotypes.
    Keywords: Interference, Seed yield, Capcell, weed control, Dry matter
  • E. Mohammadvand, A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, A. Shahdi Page 699
    In order to determine the effects of seed burial and flooding depths on the emergence and seedling growth of watergrass (Echinochloa oryzoides) and barnyardgrass (E. crus-galli)، this experiment was conducted in a covered free air condition، at the Rice Research Institute of Iran، Rasht in summer of 2009. The treatments included four seeding depths (0. 1 (seeds were mixed with the top soil)، 2، 4 and 6 cm)، and four flooding depths (0. 1 (saturated soil with no standing water)، 3، 6، and 9 cm) arranged as a factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications. After 28 days، number of emergent seedlings، weed seedlings height، root and shoot fresh weight، leaf and root area were measured، and emergence percentage and root/shoot ratio were calculated. Since no germination of seeds was observed at the 6 cm sowing depth، this treatment wasn’t presented in results. Measured or calculated variable per unit was significantly different between two species and between various levels of seed burial and flooding depths. These variables also influenced by the interactions of the mentioned factors with an exception of emergence percentage. Emergence percentage and growth characteristics except for plant height were higher in E. oryzoides than E. crus-galli when weed seeds were located in the depth of 0. 1 centimeter. In seeds located in the depth of 2 centimeters، all variables were higher in E. oryzoides than E. crus-galli. In both species، the higher values for mentioned variables was observed in the saturated condition of soil، when weed seeds were located at the depth of 0. 1 centimeter and reduced with increasing flooding and seed burial depth. Results indicated that flooding condition with adequate height caused major limiting effects on emergence، establishment and growth of two Echinochloa species، especially when the seeds were deeply buried; but at decreased height specially saturated soils، emergence and growth of E. oryzoides were significantly more than E. crus-galli.
    Keywords: Burying depth, Growth characteristics, Inhibition, Water management
  • B. Saadatian, F. Soleymani, G. Ahmadvand, S. Vejdani Aram Page 726
    This research in order to study of tolerance ability of wheat cultivates yield and yield components to salinity of irrigation water at sensitive stages of growth، was carried out as a factorial based on a randomized complete block design with 3 replications at greenhouse of Agricultural Faculty of Bu-Ali Sina University، in 2009. Treatments were included wheat cultivars of Alvand، Tous، Sayson and Navid and salinity of irrigation water induced by sodium chloride at five levels of 0، 4، 8، 12 and 16 dS m-1. The results showed that percentage and rate of emergence، plant height، 1000-grain weight، number of seed per spike، number of spike per pot، biological and grain yield reduced by increasing salinity level. At all stress levels Navid cv. had highest emergence percentage. In non-stress and 4 dS m-1، Alvand cv. and at higher levels of stress، Tous cv. had high height in reproductive phase. At control and 4 dS m-1، Sayson cv. and at 8، 12 and 16 dS m-1، Tous cv. in majority of yield and yield components traits had significant superior than other cultivars. Tolerance index of Sayson cv. at 4 and 8 dS m-1 was more than other cultivars but at 12 and 16 dS m-1، maximum value of this index was belonged to Tous cv. At all salinity levels، Alvand cv. had least tolerance index to stress. Number of spike per pot had maximum direct effect on grain yield of wheat cultivars in stress condition. Also indirect effect of biological yield via number of spike per pot than other its indirect effects، had maximum share in wheat seed yield.
    Keywords: Emergence percentage, Height, Path analysis, Salinity stress
  • S. Khorramdel, P. Rezvani Moghaddam, A. Amin Ghafori, J. Shabahang Page 729
    Salicylic acid is one of the phenol groups that play an important role in abiotic stress tolerance. This study evaluated germination characteristics of black seed (Nigella sativa L.) under six levels of priming with salicylic acid (0، 0. 1، 0. 5، 1، 2 and 4 mM) and five levels of water potential (0، -5، -10، -15 and -20 bar) using a 5×6 factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. The results showed that the simple and interaction effects of water potential and salicylic acid were significant on germination percentage، radicle and plumule lengths، radicle and plumule weights، radicle/plumule dry weight ratio and consumed endosperm weight. With decreasing water potential، germination percentage، germination rate، radicle and plumule lengths، radicle and plumule weights and consumed endosperm weight of black seed were decreased and 50% germination time and mean germination time were increased. The highest and the lowest amounts of germination percentage were obtained in control and -20 bar by 81 and 15 percentage، respectively. Maximum amount of germination percentage، radicle and plumule lengths، radicle and plumule weights and consumed endosperm weight were achieved in 1 mM salicylic acid concentration. Also، the minimum of 50% germination time and mean germination time were observed in 1 mM salicylic acid concentration. In control، pretreatment with salicylic acid didn''t increase the germination characteristics of black seed، but in stress conditions it improved these traits. Therefore، it seems that pretreatment of black seed with salicylic acid could be improved germination characteristics in drought conditions and increase black seed drought resistance to water stress at germination stage.
    Keywords: Plant growth, development model, Chickpea, Model parameters, Simulation of rainfed production
  • R. Farhoudi, M. Makezadeh Tafti Page 735
    The effect of drought stress on growth، photosynthesis، essential oil yield and chamazulene percentage of three chamomile (Matricaria recutita L.) cultivars in Islamic Azad University، Shoshtar Branch was studied. The experimental design was split-plot based on randomized complete blocke design (RCBD) with 4 replications. Main plots consisted of drought stress levels including control (90% field capacity)، medium stress (75% field capacity) and hard stress (55%field capacity) and sub-plots included 3 chamomile cultivars (Presov، Bodgold and Sherazi). Results showed that drought stress had significant effect on photosynthesis، plant height، organic solute concentration، flower yield، essential oil and chamazulene percentage of chamomile cultivars. Medium stress level did not impose significant effect on essential oil yield of chamomile cultivars compared to control. Under highest drought stress level، Presov and Bodgold cultivars had highest flower yield (123. 4 and 121 g/m2)، essential oil yield (0. 159 and 0. 163 g/m2) and chamazulene percentage (4. 81 and 5. 71).
    Keywords: Chamomile, Drought stress, Chamazulene, Essential oil
  • E. Shakeri, M. Amini Dehaghi, S.A. Tabatabaei, S.A.M. Modares Sanavi Page 742
    To investigate the effect of different levels of nitrogen fertilizer and biofertilizers Azotobacter sp. and Azosprillum sp. on seed yield، oil yield and its percent and fatty acid composition in three sesame (Sesamum indicum L.) cultivars an experiment was conducted using splite plot factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at Agricultural and Natural Resources Reasearch Center of Yazd in 2009 cropping season. The treatments included: cultivars (Darab-14، Jiroft and Yazdi) assigned to main plots، nitrogen fertilizer (0، 25 and 50 kg ha-1) and biofertilizer (inoculation and no-inoculation) as factorial were randomized in sub-plots. Oil percent was measured using the Soxhlet method and fatty acid composition was measured using GC method. Results showed the significant differenc among three varieties concerning seed yield، oil yield and four fatty acids (oleic، linoleic، palmetic and stearis acid). Seed yield، oil yield، Oleic، Linolenic and Arasshidic acid significantly increased with applying N fertilizer. Seed yield، oil yield and linolenic acid percent significantly increased with applying biofertilizer. Oleic acid percent had negative and significant correlation with Linoleic acid (r = -0. 759**) and stearic acid (r=-0. 774**) percent. Generally، results showed the importance of applying biofertilizers against chemical fertilizers to protect the environment from harmful chemical pollution.
    Keywords: Sesame, Nitrogen, Biofertilizer, Seed yield, Fatty acid
  • M. Jahan, M.B. Amiri, F. Dehghani Pour, M.K. Tahhami Page 751
    In searching for new strategies of medicinal plant production with high yield but without undesirable compounds or effects، it is important to investigate unconventional alternatives such as application of PGPR and cover crops cultivation. This experiment was conducted in a split plots arrangement with two factors based on randomized complete block design with three replications during years 2009-10، at Research Farm of Ferdowsi University of Mashhad. Cultivation and no cultivation of cover crops in autumn assigned to the main plots. The sub factor was biofertilizer application with four levels، included 1-Nitroxin (containing Azotobacter spp. and Azospirillum spp.)، 2-Biophosphorous (Bacillus sp. and Pseudomonas sp.)، 3-Nitroxin + Biophosphorous and 4-Control. During growing season plants were harvested by three cuts. Results showed that total shoots dry weight، leaves yield and LAI in plants under no cover crop cultivation had a significant advantage. Biofertilizers increased most characteristics e. g. fresh and dry total shoot yield، dry leaves and LAI. The interaction between fertilizer and cover crop was significant، as the highest yield of fresh shoots was observed in mix of nitroxin and biophosphorous with no cover crop، the highest and the lowest of leaf and green area index were obtained in plants treated by nitroxin without cover crop and biophosphorous with cover crop، respectively. Plants harvested in cut 3 had the lowest LAI and other two cuts had no significant difference concerning this trait. The highest and the lowest fresh and dry shoot yield were observed in cut 2 and 1، respectively. The most essential oil yield was in cut 2 and 3 (without significant difference) and cut 1 was the lowest. The results showed that the interaction between biofertilizers and no cover crop cultivation was significant، as use of the biofertilizers especially nitroxin and biophosphorous in no cover crop condition enhanced the most characteristics of basil in an ecological production system framework.
    Keywords: Shoot yield, Biophosphorus, Persian clover, Lathyrus, Nitroxin
  • M.T. Ebadi, A. Farzaneh, E. Ebadi, S.H. Nemati Page 774
    Salvia genus has 58 annual and perennial herbaceous species in Iran that 17 species are endemic and Salvia sahendica Boiss & Buhse is one of them. In order to investigate the effects of drought stress caused by PEG 6000 and salinity stress induced by NaCl on germination factors of Salvia sahendica، two experiments were carried out based on a completely randomized design with 3 replications. In the first experiment، the effects of drought levels (0 as control، -2، -4، -6، -8 and -10 bar) and in the second one، the effects of salinity levels (0 as control، 50، 100، 150، 200 and 250 mMol) on percentage and rate of germination، vigor index، radicle and plumule length were studied. According to the results، different levels of drought and salt stress had significant effects on all measured characteristics. In drought stress test، the highest and lowest percentage of germination was observed in -2 and -10 bar (respectively، 60. 11 and 41. 55 %) and highest vigor index was measured in -4 bar (62. 07). Study of salinity stress test showed that the highest and lowest percentage of germination was in 50 and 250 mM treatments (55. 61 and 12. 43 %، respectively) and highest vigor index was observed in control (54. 07). Radicle length was affected less than plumule length in these stress conditions. It seems that S. sahendica is well tolerance to drought and salt stress in germination stage.
    Keywords: Salvia sahendica Boiss, Buhse, Environmental stresses, Percentage, rate of germination, Radicle, plumule length
  • M. Noroozi, S. Abdolreza Kazemeini Page 781
    In order to evaluate the effect of water stress and plant density on growth and seed yield of safflower، a study was conducted during 2009 growing season at Agricultural College of Shiraz University. The experimental design was split plot based on Randomized Complete Block Design with three replications. The treatments were deficit irrigation (100، 75، and 50% of field capacity-FC) as main plot and safflower density cultivar Sina in four levels (5، 10، 15 and 20 cm plant spacing) as sub plot. Results indicated that by increased plant spacing، seed yield decreased significantly. Maximum (351. 03 g m-2) and minimum (222. 95 gm-2) seed yields were recorded at 5 and 20 cm plant spacing، respectively. With reduction of irrigation from 75 to 50% FC، seed yield was significantly reduced up to 63% (from 368. 83 to 134. 10 g m-2). Among yield components، number of head seeds number per head and seed weight were significantly decreased. Plant height and seed oil percentage was also significantly reduced as a result of water stress and reduction of plant density. It is concluded the optimal safflower seed yield can be achieved by applying 75%FC deficit irrigation and 10 cm plant spacing that were (33 plant m-2).
    Keywords: Oil yield, Seed number per head, Water stress, Field capacity
  • B. Rahimi, R. Sadrabadi Haghighi Page 789
    In order to determine the effect of different levels of sulfur bentonite on yield and yield components of canola a factorial experiment was conducted on the basis of randomized complete block design with three replications in Mashhad in 2009-2010 growing season. Factors included four levels of sulfur bentonite (0، 300، 400 and 500 kg. h-1) and two varieties of canola (Modena and Zarfam). The result showed that the increase in sulfur increased some vegetative traits such as leaf area index and plant height. Using sulfur caused increased pod number، seed weight، in addition of oil and protein content and seed yield. Grain yield increase was due to seed weight and LAI. Two varieties were different to responses the sulfur. While in no sulfur application there was no significant difference in seed yield، in 500 Kg sulfur application yield of Zarfam compared to Modena increased about 29. 63. According to the results there are significant differences between cultivars in terms of response to the sulfur fertilizer. Therefore it is necessary to evaluate effect of sulfur application of canola productivity in different climate conditions of Iran.
    Keywords: Canola, Leaf Area Index, Oil, Protein