فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 13 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم میدانشاهی، سید فرهاد موسوی، بهروز مصطفی زاده فرد، اسماعیل لندی صفحه 1
    برای رفع مشکل کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران، روش های آبیاری مختلفی مانند کم آبیاری، آبیاری تحت فشار و روش PRD پیشنهاد شده است. در آبیاری به روش PRD، نیمی از محیط ریشه به تواتر به صورت کامل آبیاری شده و نیم دیگر خشک نگه داشته می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و بهره وری مصرف آب گوجه فرنگی با کاربرد روش آبیاری PRD و یک تنظیم کننده رشد در دو نوع خاک در شرایط گلخانه است. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار، شامل سه مدیریت آبیاری (T1، آبیاری کامل؛ T2، 50 درصد آبیاری کامل به روش PRD با وجود تیغه؛ T3، 50 درصد آبیاری کامل به روش PRD بدون تیغه)، دو سطح تنظیم کننده (B1، محلول پاشی سالیسیلات سدیم و B2، بدون محلول پاشی) و دو بافت خاک (S1، لوم رسی و S2، لوم شنی) بود. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار T1 (2/176 سانتی متر) و کمترین ارتفاع گیاه در تیمار T3 (3/131 سانتی متر) می باشد. با کاهش 50 درصد میزان آب آبیاری از تیمار T1 به تیمار T2، تعداد خوشه گل 2/15 درصد کاهش یافت. بیشترین و کمترین زیست توده گیاه (به ترتیب 8/506 و 2/126 گرم در بوته) به ترتیب در تیمارهای T1 و T3 به دست آمد. حداکثر و حداقل مقدار عملکرد میوه به ترتیب در تیمارهای T1 (5/342 گرم در بوته) و T3 (8/54 گرم در بوته) اندازه-گیری شد. کارایی استفاده از آب با تغییر مدیریت آبیاری از تیمار T1 به T2، 9/9 درصد افزایش و از T2 به T3، 4/71 درصد کاهش داشت. بیشترین و کمترین عملکرد (7/216 و 4/174 گرم در بوته) به ترتیب مربوط به تیمارهای S2 و S1 است. خاک لوم شنی با تولید 22/7 کیلوگرم به ازای هر مترمکعب آب مصرفی، کارایی مصرف آب بیشتری نسبت به خاک لوم رسی (38/5 کیلوگرم به ازای هر مترمکعب آب) داشت. کاربرد تنظیم کننده، عملکرد میوه را 16 درصد و کارایی مصرف آب را 86/16 درصد افزایش داد. به طورکلی، تاثیر روش آبیاری PRD با تیغه و محلول پاشی سالیسیلات سدیم بر کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری در کشت گلخانه ای گوجه فرنگی مثبت بود و قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: روش آبیاری PRD، تنش رطوبتی، تنظیم کننده رشد، بهره وری مصرف آب
  • فائقه سلیقه دار، شهرام صداقت حور، جمالعلی الفتی صفحه 15
    آلوئه ورا از گیاهان چند ساله متعلق به خانواده Aloeaceae با برگ های سبز گوشتی متصل به هم در قسمت ساقه است. این گیاه به دلیل طول دوره رشد کوتاه و ارزش اقتصادی زیاد در بین گونه های آلوئه پرطرفدار است و در بخش دارویی، بهداشتی و غذایی استفاده می شود. به منظور بهبود شرایط کشت آلوئه ورا در کشت بدون خاک، آزمایشی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1390 در قالب آزمایش کاملا تصادفی به شکل کرت های خرد شده در زمان با چهار تکرار طراحی شد. چهار نوع محلول غذایی با مقادیر مختلف نیترات و پتاسیم فاکتور اصلی بودند که در شش زمان مختلف نمونه برداری از آنها انجام شد. نتایج حاکی از آن بود که پس از 5 تا 6 ماه، اثر محلول های غذایی بر صفات اندازه گیری شده بهتر نمایان شد. به عبارت دیگر، بهتر است که در تحقیقاتی که روی این گیاه انجام می شود ثبت داده ها دست کم بین 5 تا 6 ماه ادامه یابد. به طورکلی، محلول غذایی حاوی 8/9 میلی مولار نیترات و 8/5 میلی مولار پتاسیم منجر به بهترین نتیجه در کلیه زمان های نمونه برداری شد. در حقیقت، آلوئه ورا به مقادیر زیاد عناصر پاسخ مثبت داده و در محلول دارای بیشترین سطح نیترات و پتاسیم بیشترین مقدار شاخص ها دیده شد.
    کلیدواژگان: نیترات، پتاسیم، ماده خشک، ژل
  • سید محمد بنی جمالی، حسین بیات صفحه 29
    به منظور بررسی تاثیر شکل نیتروژن (آمونیوم و نیترات) و سطوح مختلف کلسیم محلول غذایی بر عملکرد کمی و کیفی گل رز شاخه بریده (Rosa hybrida L.) رقم Vendentta، در شرایط کشت بدون خاک، آزمایشی در گلخانه ایستگاه ملی تحقیقات گل و گیاهان زینتی (محلات) اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور آمونیوم در سه سطح (صفر، 5/2 و 0/5 میلی مولار، از کل10 میلی مولار نیتروژن و بقیه به شکل نیترات) و کلسیم در دو سطح (6/1 و 8/4 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که افزایش غلظت آمونیوم محلول غذایی از صفر به 5/2 میلی مولار موجب افزایش تعداد شاخه گل، طول دمگل و وزن تر شاخه گل شد. درحالی که غلظت 5 میلی مولار آمونیوم موجب کاهش معنی دار تعداد شاخه گل، قطر جام، طول جام، عمر پس از برداشت و وزن تر شاخه گل گردید. افزایش غلظت کلسیم محلول غذایی باعث افزایش معنی دار قطر جام گل و وزن تر شاخه گل شد. با کاربرد آمونیوم در محلول غذایی (افزایش نسبت آمونیوم به نیترات)، غلظت کلسیم و پتاسیم برگ کاهش و غلظت فسفر، روی، منگنز، آهن و بر به طور معنی داری افزایش یافت. افزایش غلظت کلسیم محلول غذایی سبب افزایش معنی دار غلظت نیتروژن، کلسیم، منگنز و بر و کاهش معنی دار غلظت پتاسیم، روی و مس برگ گل رز شد. براساس نتایج این آزمایش، کاربرد 5/2 میلی-مولار آمونیوم (25 درصد نیتروژن کل محلول غذایی) همراه با 8/4 میلی مولار کلسیم سبب بهبود رشد و برخی شاخص-های کیفی گل رز رقم Vendentta می شود.
    کلیدواژگان: نیتروژن، تغذیه گیاه، کشت بدون خاک
  • لیلا برکتین، علی نیکبخت، نعمت الله اعتمادی، جهانگیر خواجه علی صفحه 39
    ژربرا یکی از مهم ترین گل های شاخه بریده جهان می باشد و محلول های غذایی از مهم ترین عواملی هستند که در افزایش کمیت و کیفیت گل ژربرا نقش دارند. در مطالعه حاضر، اثر استفاده از سیلیسیم، به عنوان یک عنصر سودمند، به دو صورت سیلیکات پتاسیم و نانوسیلیس، بر خصوصیات فیزیولوژیک گل ژربرا رقم«یانارا» بررسی گردید. در این آزمایش، غلظت های مختلف سیلیکات پتاسیم و نانوسیلیس شامل محلول پاشی نانوسیلیس با دو غلظت 5/12 و 25 میلی گرم در لیتر (براساس SiO2)، محلول دهی نانوسیلیس در بستر با دو غلظت 5/12 و 25 میلی گرم در لیتر (براساس SiO2) و محلول دهی سیلیکات پتاسیم در دو غلظت 25 و 50 میلی گرم در لیتر (براساس SiO2) و شاهد بدون تیمار در سه تکرار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که نانوسیلیس در دو غلظت و به هر دو صورت، منجر به کاهش وزن تر گل و افزایش دی اکسید کربن زیر روزنه ای شد. تعداد گل در تیمار محلول دهی 25 میلی گرم در لیتر نانوسیلیس نسبت به شاهد افزایش یافت. اگرچه از نظر وزن خشک گل و کلیه فاکتورهای فتوسنتزی، اعم از تعرق، فتوسنتز، کارایی مصرف آب و هدایت روزنه ای، تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد، اما به طورکلی، نانوسیلیس موجب افزایش تعداد گل ژربرا شد. در حالی که سیلیکات پتاسیم نتوانست باعث بهبود صفات بررسی شده گردد.
    کلیدواژگان: سیلیکات پتاسیم، نانوسیلیس، فتوسنتز، وزن تر گل
  • محسن کافی، نغمه دانشور حکیمی میبدی، علی نیکبخت، فرهاد رجالی، مرتضی دانشخواه صفحه 49
    به منظور بررسی اثر اسید هومیک و قارچ های میکوریزا بر کیفیت ظاهری، برخی صفات ریشه و تغییرات کلروفیل چمن، آزمایشی در بهار و تابستان 1388 در محل گلخانه های گروه پژوهشی علوم باغبانی دانشگاه تهران اجرا شد. چمن مورد استفاده در این پژوهش، چمن ترکیبی اسپیدی گرین متشکل از سه رقم چمن لولیوم (Lolium perenne L.) بود. بعد از اتوکلاو خاک، اضافه کردن قارچ های میکوریزا (Glomus mosseae و Glomus intraradices) به گلدان ها و کشت بذرها تا زمان استقرار کامل، به چمن ها فرصت کافی برای رشد داده شد. با استقرار چمن ها، اسید هومیک در غلظت های صفر (به عنوان شاهد)، 100، 400 و 1000 میلی گرم در لیتر روی برگ ها پاشیده شد و تا 9 هفته بعد از شروع تیمارها، صفات مذکور اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اسید هومیک بر مقدار کلروفیل های a، b و کل، طول ریشه و وزن تر و خشک ریشه معنی دار بود، ولی اثری بر کیفیت ظاهری، حجم ریشه و درصد کلونیزاسیون نداشت. قارچ های میکوریزا بر تمامی صفات مذکور موثر بودند. بین گونه های قارچ میکوریزا، گونه G. mosseae بر فاکتورهای مربوط به ریشه بهتر از گونهG. intraradices عمل کرد. درحالی که نتوانست اثر مثبت خود را بر فاکتورهای مربوط به اندام هوایی نشان دهد. درصد کلونیزاسیون هر دو گونه تقریبا یکسان بود. احتمالا اثر قارچ های میکوریزا بر صفات مذکور به دلیل تولید آثار شبه هورمونی و افزایش توسعه هیف ها در خاک با توجه به نوع مایه تلقیح بوده است.
    کلیدواژگان: کیفیت چمن، مواد هومیک، توسعه ریشه، کلونیزاسیون
  • بهنوش سادات قدس علوی، محسن سلیمانی، مسعود احمدزاده، سحر سلیمانی صفحه 61
    فسفر و نیتروژن از عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاه محسوب می شوند. کمبود این عناصر خسارت قابل ملاحظه ای را به محصولات کشاورزی وارد می کند. امروزه استفاده از کودهای بیولوژیک در کشت محصولات استراتژیک، از جمله محصولات گلخانه ای، برای رفع نیاز به فسفر و نیتروژن از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف شناسایی باکتری های با بیشترین توان انحلال فسفات، تثبیت کنندگی نیتروژن و تحمل شوری در محیط ریشه گیاه دارویی سنبل-الطیب به صورت آزمایشگاهی انجام گرفت. بدین منظور، 40 جدایه باکتریایی از ریزوسفر گیاه سنبل الطیب جداسازی گردید و توانایی انحلال فسفات معدنی آنها در محیط های کشت جامد و مایع اسپربر و هم چنین توانایی تثبیت نیتروژن جدایه های تلقیح شده به گندم در شرایط گلخانه بررسی شد. نتایج نشان داد که 5/77 درصد جدایه ها توانایی انحلال فسفات معدنی را دارا بودند، که از این بین، دو جدایه متعلق به جنس های Pseudomonas و Xanthomonas و دو جدایه متعلق به جنس Pseudomonasبیشترین توان حل فسفات معدنی را به ترتیب در محیط های کشت جامد و مایع داشتند. در بین جدایه ها، یک جدایه که از جنس Pseudomonas بود با 132 درصد بیشترین کارایی همزیستی را نشان داد. هم چنین نتایج آزمون میزان تحمل شوری باکتری ها نشان داد که تمامی جدایه ها قادر به تحمل غلظت 500 میلی مولار نمک کلرید سدیم و دو جدایه (متعلق به جنس Pseudomonas) قادر به تحمل شوری 1000 میلی مولار بودند. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان دهنده توانمندی بالای باکتری های ریزوسفر سنبل الطیب به عنوان کود زیستی است.
    کلیدواژگان: حلالیت فسفات، باکتری های ریزوسفر، کود زیستی، شوری
  • مریم حقیقی، بهاره دانشمند صفحه 73
    تیتانیوم دارای اثرهای سودمندی بر رشد، فیزیولوژی و فعالیت های متابولیسمی گیاهان است. از طرفی، تمایل به استفاده از کودهای نانو با پیشرفت فن آوری مورد توجه خاص است. در این راستا، آزمایشی گلخانه ای در محیط کشت هیدروپونیک طراحی شد که تیتانیوم و نانوتیتانیوم در دو غلظت 1 و 2 میلی گرم بر لیتر به محلول غذایی اضافه شد و محلول غذایی بدون اعمال این تیمارها به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. قالب طرح، کاملا تصادفی با 4 تکرار بود و تغییرات رشد و فاکتورهای فتوسنتزی گوجه فرنگی بررسی گردید. بر طبق نتایج به دست آمده، اثر افزودن نانوتیتانیوم به محلول غذایی بر رشد ریشه بیش از ساقه بود و در غلظت 1 میلی گرم بر لیتر تاثیر مثبت تری بر وزن تر و خشک ریشه داشت. تیتانیوم و نانوتیتانیوم باعث افزایش تعرق، فتوسنتز و دی اکسید کربن داخل روزنه ای شدند. تاثیر نانوتیتانیوم بر میزان تعرق و فتوسنتز بیش از تیتانیوم بود و در غلظت های بیشتر، آثار مثبت آن افزایش یافت. میزان کلروفیل، حجم ریشه، وزن خشک و تر ساقه و زمان ظهور اولین گل تحت تاثیر تیمارهای تیتانیوم و نانوتیتانیوم قرار نگرفت. به طورکلی، تیتانیوم در غلظت بیشتر و نانوتیتانیوم به دلیل اندازه کوچک ذرات و امکان نفوذ راحت تر به ریشه، می توانند بر برخی ویژگی های رشدی و فتوسنتزی گوجه فرنگی موثر باشند.
    کلیدواژگان: عناصر مفید، تعرق، فتوسنتز
  • جمال شیخی، عبدالمجید رونقی صفحه 81
    به منظور بررسی اثر شوری و کاربرد ورمی کمپوست بر عملکرد و غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی، مس، کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر در اندام هوایی اسفناج (رقم ویروفلی)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح ورمی کمپوست (صفر، 2 و 10 درصد وزنی) و چهار سطح شوری (صفر، 1، 2، و 3 گرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک) بود. قابلیت هدایت الکتریکی چهار سطح شوری در عصاره اشباع خاک به ترتیب 7/0، 5/4، 8 و 5/11 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد اندام هوایی اسفناج در تیمار 10% وزنی ورمی کمپوست به دست آمد. کاربرد کلرید سدیم اثر معنی-داری بر عملکرد اندام هوایی نداشت. بنابراین آستانه شوری برای رقم ویروفلی در شرایط آزمایش حاضر حداقل 5/11 دسی زیمنس بر متر می باشد که به مراتب بیشتر از آستانه ذکر شده در بیشتر منابع برای اسفناج (2 دسی زیمنس بر متر) است. کاربرد ورمی کمپوست، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و منیزیم را در اندام هوایی اسفناج افزایش داده و غلظت منگنز، روی، مس، کلسیم، سدیم و کلر اندام هوایی را کاهش داد. کاربرد کلرید سدیم اثر معنی داری بر غلظت فسفر، آهن، منگنز، کلسیم و منیزیم نداشت. اما با افزایش مقدار کلرید سدیم، غلظت نیتروژن، روی، مس، سدیم و کلر اندام هوایی افزایش یافت. در تیمار بدون کلرید سدیم، کاربرد ورمی کمپوست اثر معنی داری بر غلظت سدیم نداشت؛ اما غلظت کلر را افزایش داد. در حالی که در سطح 3 گرم کلرید سدیم، کاربرد ورمی کمپوست، غلظت سدیم و کلر اندام هوایی را در مقایسه با کاربرد به تنهایی کلرید سدیم به طور معنی داری کاهش داد. بنابراین، استفاده از ورمی کمپوست علاوه بر افزایش رشد گیاه، می تواند راهکار مناسبی برای کم کردن اثرهای منفی ناشی از غلظت زیاد سدیم و کلر در خاک های شور بر رشد اسفناج، رقم ویروفلی، باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد اندام هوایی، عناصر غذایی، آستانه شوری
  • محسن حمیدپور، سحر فتحی، حمیدرضا روستا صفحه 95
    گل اطلسی یکی از رایج ترین گل ها در فضاهای سبز شهری می باشد. اثر بسترهای کشت ورمی کمپوست و زئولیت بر ویژگی های کمی و کیفی گل اطلسی در یک آزمایش گلخانه ای بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل زئولیت در سه سطح (5/2، 5 و 10 درصد وزنی) و ورمی کمپوست در سه سطح (5/2، 5 و 10 درصد وزنی) بودند. تیمار شاهد، خاک بدون زئولیت و ورمی کمپوست بود. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار اجرا گردید. گیاهان در شرایط گلخانه به مدت 2 ماه رشد نمودند. سپس از محل طوقه قطع و برگ و ساقه آنها جدا گردید. صفات اندازه گیری شده گیاه شامل وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، تعداد گل، تعداد برگ، قطر گل و ارتفاع نهایی و غلظت عناصر نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و کلسیم در اندام هوایی گیاه بود. نتایج نشان داد که کاربرد زئولیت و ورمی کمپوست باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی گیاه، وزن خشک ریشه، تعداد گل، تعداد برگ، قطر گل و ارتفاع نهایی گیاه و غلظت عناصر نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و کلسیم در گیاه شد. بیشترین مقدار پارامترهای رویشی ذکر شده مربوط به تیمار 10 درصد ورمی کمپوست بود و اختلاف معنی داری نسبت تیمار شاهد داشت. کمترین مقدار پارامترهای رویشی مربوط به تیمار شاهد بود. با توجه به نتایج آزمایش، کاربرد ورمی کمپوست و زئولیت در پرورش گل اطلسی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، گیاهان زینتی، بستر کاشت
  • آیدا رضایی، مصطفی مبلی، نعمت الله اعتمادی، بهرام بانی نسب، امیرحسین خوشگفتارمنش صفحه 105
    یکی از مهم ترین نیازهای سیستم های هیدروپونیک دارای بستر، شناسایی یک بستر کاشت مناسب با استفاده از ترکیبات محلی (قابل دسترس و ارزان) است. بر همین اساس، هدف از این پژوهش، امکان جایگزین نمودن کوکوپیت به عنوان یک ماده وارداتی با مواد داخلی در ایران و تاثیر این بستر ها بر خصوصیات کمی و کیفی گل رز رقم ‘Maroussia’ بود. بنابراین، آزمایشی گلخانه ای به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل 9 بستر کاشت: کوکوپیت (100 درصد)، پرلایت (100 درصد)، پوکه معدنی (لیکا) (100 درصد)، کوکوپیت 75 درصد+ زئولایت 25 درصد، پرلایت 75 درصد+ زئولایت 25 درصد، پوکه معدنی 75 درصد+ زئولایت 25 درصد، کوکوپیت 50 درصد+ پرلایت 50 درصد، کوکوپیت 50 درصد+ پوکه معدنی 50 درصد و پرلایت 50 درصد+ پوکه معدنی 50 درصد بود. نتایج نشان داد که گیاهان کاشته شده در بسترهای کوکوپیت و کوکوپیت+ زئولایت دارای بهترین رشد رویشی و زایشی بودند. بیشترین تعداد گل در بوته در بسترهای کوکوپیت خالص (31/8) و کوکوپیت+ پرلایت (81/7) دیده شد که با بستر کوکوپبت+ زئولایت (87/6) تفاوت معنی داری نشان نداد. افزودن زئولایت به کوکوپیت، پرلایت و لیکا توانسته است طول غنچه گل و تعداد گل در بوته را نسبت به بستر خالص آنها بهبود بخشد. هم چنین افزودن کوکوپیت به پرلایت سبب تقویت وزن تر و خشک شاخه و تعداد گل شد. براساس نتایج آزمایش و فراوانی زئولایت در ایران، ترکیب 75 درصد کوکوپیت و 25 درصد زئولایت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پرلایت، زئولایت، کوکوپیت، لیکا
|
  • M. Meidanshahi, S. F. Mousavi, B. Mostafazadeh, Fard, E. Landi Page 1
    To alleviate water scarcity problem in arid and semiarid regions of Iran, different irrigation methods such as deficit irrigation, pressurized irrigation and partial rootzone drying (PRD) method have been suggested. In PRD method, half of the rootzone is watered and the other half is kept dry intermittently. The objective of this research was to study yield, yield components and water use efficiency (WUE) of tomato, using PRD irrigation method and a growth stabilizer in two soil textures, under greenhouse conditions. The factorial experiment, based on complete randomizal design and three replications, included three irrigation managements (T1, full irrigation; T2, 50% of full irrigation, with PRD method and barrier; T3, 50% of full irrigation, with PRD method and no barrier), two levels of stabilizer (B1, spraying sodium salicylate and B2, without spraying sodium salicylate) and two soil textures (S1, clay loam and S2, sandy loam). Results showed that the highest plants (176.2 cm) were in T1 treatment and the shortest plants (131.3 cm) were in T3 treatment. With 50% reduction of water in T2 compared to T1 treatment, number of flower stems was decreased by 15.2%. The highest and the least biomass and fruit yield were measured in T1 (506.8 and 342.5 g per plant) and T3 (126.2 and 54.8 g per plant) treatments, respectively. WUE was increased by 9.9% (changing from T1 to T2) and was decreased by 71.4% (changing from T2 to T3). The highest and the least fruit yield (216.7 and 174.4 g per plant) were obtained in S2 and S1 soils, respectively. Sandy loam soil with production of 7.22 kg/m3 had higher WUE than clay loam soil, which produced 5.38 kg/m3. Application of stabilizer increased fruit yield by 16% and WUE by 16.86%. In general, the effect of PRD irrigation method (with barrier) and spraying sodium salicylate on reducing water use and increasing productivity in greenhouse production of tomato was positive and recommendable.
    Keywords: PRD irrigation method, Water stress, Growth stabilizer, Water use efficiency
  • F. Salighehdar, Sh. Sedaghat, Hor, J. Olfati Page 15
    Aloe vera is a perennial liliaceous plant with succulent green leaves joined at the stem in a whorled pattern. It is highly appreciated due to its short growth period and high economic value among all the aloe species, and is used in pharmaceuticals, cosmetic products and food products. In order to improve Aloe vera cultivation in soilless culture, an experiment was conducted in 2011 in greenhouse of College of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran, as a split plot bi-factorial in completely randomized design with four replications. Four nutrient solutions containing different levels of nitrate and potassium were the main plot, which were sampled at six different periods. Results revealed that the nutrient solutions affect measured traits after 5-6 months. In other words, in research programs for this plant, it is better to record the data for at least 5-6 months. In general, the nutrient solution containing 9.8 mM nitrate and 5.8 mM potassium lead to the best results in all sampling periods. In fact, Aloe vera plants respond positively to high levels of nutrients and in solutions containing the highest level of nitrate and potassium show the highest amount of measured traits.
    Keywords: Nitrate, Potassium, Dry matter, Gel
  • S. M. Banijamali, H. Bayat Page 29
    In order to investigate the effect of form of nitrogen (N) [ammonium (NH4) and nitrate (NO3)] and calcium (Ca) levels of nutrition solution on quantitative and qualitative yield of cut rose flower (Rosa hybrida L.), cv. Vendentta, in soilless culture condition, an experiment was conducted in greenhouse of the National Ornamental Plants Research Station of Mahallat. The experiment was factorial, with completely randomized blocks design, and two factors including NH4 at three levels (0, 2.5 and 5.0 mM from 10 mM total N and the rest as NO3), and Ca at two levels (1.6 and 4.8 mM). Results showed that increasing NH4 concentration of nutrition solution from 0 to 2.5 mM, increased the number of cut flowers, peduncle length and fresh stem weight; whereas, 5 mM NH4 concentration decreased significantly the number of cut flowers, flower diameter, peduncle length, vaselife and fresh weight of stem. Increasing Ca concentration of nutrition solution enhanced significantly flower diameter and fresh weight of cut flowers. With application of NH4 in nutrition solution (increasing NH4 to NO3 ratio), Ca and K concentration of leaves was reduced, and P, Zn, Mn, Fe and B concentration was enhanced significantly. Increasing Ca concentration in nutrition solution enhanced N, Ca, Mn and B and reduced K, Zn and Cu in rose leaves significantly. According to the results of this experiment, application of 2.5 mM NH4 (25% total N of nutrition solution) along with 4.8 mM Ca, improved growth and some qualitative indices of rose flower (cv. Vendentta).
    Keywords: Nitrogen, Plant nutrition, Soilless culture
  • L. Barakatain, A. Nikbakht, N. Etemadi, J. Khajeh Ali Page 39
    Gerbera (Gerbera jamesonii L.) is one of the most important cut flowers in the world and nutrient solutions are the most important elements that increase quality and quantity of gerbera flowers. In this study, the effect of adding silicon, as an important mineral, from two sources of potassium silicate and nano silica, was investigated on physiological traits of gerbera flower, cv. Yanara. In this experiment, various concentrations of potassium silicate and nano silica were applied in different treatments including spray of nano silica in two concentrations of 12.5 and 25 mg/L (based on SiO2), drench of nano silica in two concentrations of 12.5 and 25 mg/L (based on SiO2), drench of potassium silicate in two concentrations of 25 and 50 mg/L (based on SiO2) and control (with no treatment), in three replications. The results showed that nano silica in both forms and concentrations decreased fresh weight of the flowers, but increased under-stomatal carbon dioxide. Number of flowers was increased under the 25 mg/L nano silica treatment, compared to control. Although there was no significant difference between treatments in dry weight of flowers and all photosynthetic parameters such as transpiration, photosynthesis, water use efficiency, and stomatal conductance, but in general, nano silica increased number of gerbera flowers; while, potassium silicate could not improve the studied traits.
    Keywords: Potassium silicate, Nano silica, Photosynthesis, Fresh weight of flowers
  • M. Kafi, N. Daneshvar Hakimi Meybodi, A. Nikbakht, F. Rejali, M. Deneshkhah Page 49
    To investigate the effects of humic acid and mycorrhiza fungi on visual quality, some characteristics of roots and chlorophyll changes of ryegrass, an experiment was carried out in Research Greenhouses of Department of Horticultural Science, University of Tehran, in spring and summer of 2009. The ryegrass was “Speedy green” perennial ryegrass, which is composed of three lolium (Lolium perenne L.) cultivars. After autoclave of the soil, addition of inoculums of mycorrhiza fungi (Glomus mosseae and Glomus intraradices) to pots and sowing of the seeds, plants were given enough time to grow. After establishment, humic acid was sprayed on leaves at concentrations of 0 (as control), 100, 400 and 1000 mg/L, and the above-mentioned characteristics were measured until the 9th week after starting the treatments. The results showed that humic acid was significantly effective on chlorophyll a, b, and total chlorophyll content, root length and fresh and dry weights of roots; but had no effect on visual quality, root volume and colonization percentage. Mycorrhiza fungi were effective on all characteristics. Among the mycorrhiza fungi, G. mosseae was better than G. intraradices on root factors, while had no positive effect on aerial parts. Colonization percentage was almost equal in both fungi. The effect of mycorrhiza fungi on the above-mentioned characteristics, with respect to the inoculums solution, was probably due to the production of hormone-like effects and enhanced hypha density in soil.
    Keywords: Ryegrass quality, Humic substances, Root development, Colonization
  • B. S. Ghods, Alavi, M. Soleymani, M. Ahmadzadeh, S. Soleymani Page 61
    Phosphorus (P) and nitrogen (N) are the most essential nutrients for plant growth. Deficiency of these elements causes a considerable loss of crop yield. Nowadays, using of biofertilizers in cultivation of strategic crops, such as greenhouse crops, is very important because of resolving the P and N deficiency. This research was carried out to evaluate the potential of rhizobacteria of valerian (as a medicinal plant) in phosphate solubilization, N fixation, as well as salinity tolerance in the root zone, in laboratory conditions. To do so, 40 bacteria were isolated from the rhizosphere of valerian, and their mineral-phosphate solubilizing activities were measured on solid and liquid Sperber media. Besides, N-fixation ability of the isolates in symbiosis with wheat was evaluated under greenhouse conditions. Results showed that 77.5% of the isolates had the ability to solubilize mineral phosphate. Two isolates belonging to Pseudomonas and Xanthomonas genera and two isolates belonging to Pseudomonas genus had the maximum ability for phosphate solubilization in solid and liquid media, respectively. Among the isolated bacteria, one isolate belonging to Pseudomonas genus, showed the highest symbiosis efficiency (132%). Furthermore, results of the salinity-tolerance test of the bacteria revealed that all of the isolated bacteria could tolerate 500 mM NaCl concentration and two isolates (belonging to Pseudomonas genus) were able to tolerate salinity of 1000 mM NaCl. Overall, it can be concluded that rhizobacteria of valerian have high potential to be used as biofertilizer.
    Keywords: Phosphate solubility, Rhizobacteria, Biofertilizer, Salinity
  • M. Haghighi, B. Daneshmand Page 73
    Titanium (Ti) has beneficial effects on growth, physiology and metabolism of plants. On the other hand, there is a high concern to use the nano-fertilizers with technological progress. In this respect, a hydroponic experiment, was designed in which Ti and nano-titanium (N-Ti) were added to the nutrient solution (NS) in two concentrations of 1 and 2 mg/L; the NS without adding treatments was considered as control. The experiment had completely randomized design with four replicates, and the growth changes and photosynthesis attributes of tomato were studied. The results showed that the effect of N-Ti in NS on root growth was more than shoot and had more positive effect on dry and fresh weight of the roots in 1 mg/L treatment. Ti and N-Ti increased transpiration, photosynthesis and inter-stomata CO2 content. N-Ti showed more effectiveness than Ti on transpiration and photosynthesis and this effect was more pronounced at higher concentrations. The chlorophyll content, root volume, fresh and dry weight of shoot, and time to the emergence of the first flower did not change significantly by Ti and N-Ti treatments. Conclusively, Ti at higher levels and N-Ti, due to its tiny size and easiness of penetration into the roots, can be effective on some growth and photosynthetic characteristics of tomato.
    Keywords: Beneficial elements, Transpiration, Photosynthesis
  • J. Sheikhi, A. Ronaghi Page 81
    To evaluate the effect of salinity (S) and vermicompost (V) on yield and concentration of nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn), copper (Cu), calcium (Ca), magnesium (Mg), sodium (Na) and chlorine (Cl) of spinach shoots cv. Virofly, a pot experiment was conducted in greenhouse, and arranged as factorial in a completely randomized design with three replications. Treatments included three V levels (0, 1 and 2%, w/w) and four S levels (0, 1, 2 and 3 g NaCl per kg soil). Electrical conductivity of the soil for these four S levels was 0.7, 4.5, 8 and 11.5 dS/m, respectively. Results showed that the highest yield of spinach shoots was obtained in 10% V treatment. Application of sodium chloride (NaCl) had no significant effect on shoot yield. Therefore, under the present experimental conditions, S threshold level for "Viroflay" cultivar was at least 11.5 dS/m, which is much higher than the level reported in literature for spinach (2 dS/m). Application of V increased concentration of N, P, K, Fe and Mg in spinach shoots, but decreased concentration of Mn, Zn, Cu, Ca, Na and Cl. Application of NaCl had no significant effect on the concentration of P, Fe, Mn, Ca and Mg. But, with the addition of NaCl, concentration of N, Zn, Cu, Na and Cl was increased in spinach shoots. In the absence of NaCl, application of V had no significant effect on Na concentration, but increased Cl concentration. Whereas, at 3 g NaCl level, application of V significantly decreased Na and Cl concentrations of shoots, compared to the application of NaCl alone. Therefore, application of V not only can increase plant growth, but also could be an effective solution to mitigate the negative effects of high concentrations of Na and Cl on growth of spinach, cv. Virofly, in saline soils.
    Keywords: Shoots yield, Nutrients, Salinity threshold
  • M. Hamidpour, S. Fathi, H.R. Roosta Page 95
    Petunia is one of the most popular flowers in the urban greeneries. The effects of zeolite and vermicompost media on some quantitative and qualitative characteristics of petunia were studied in a greenhouse experiment. Treatments consisted of three levels of zeolite (2.5, 5 and 10 % w/w) and three levels of vermicompost (2.5, 5 and 10 % w/w). In control treatment, no zeolite and vermicompost was added to soil. The experiment was carried out as a completely randomized design with 3 replications. Plants grew for two months in the greenhouse. Then, they were cut from collar and leaves and shoots were separated. The measured characteristics were dry weight of shoots, dry weight of roots, number of flowers, number of leaves, flower diameter, plant height, and concentrations of total nitrogen, phosphorus, potassium and calcium in shoots. Results showed that application of vermicompost and zeolite increased dry weight of shoots, dry weight of roots, number of flowers, number of leaves, flower diameter, plant height, and concentrations of total nitrogen, phosphorus, potassium and calcium in plants. Vermicompost at the rate of 10% produced maximum amount of plant-growth parameters. Therefore, it is recommended to consider the zeolite and vermicompost for cultivation of petunia.
    Keywords: Green space, Ornamental plants, Growth medium
  • A. Rezaee, M. Mobli, N. Etemadi, B. Baninasab, A. H. Khoshgoftarmanesh Page 105
    One of the main factors of an aggregate hydroponic system is to use a suitable plant media with local origin. Thus the objective of this research was to study the possibility of replacement of cocopeat as an imported material with local materials and the effects of such media on the growth and flowering characteristics of Rosa hybrida cv. Maroussia. A randomized complete blocks design experiment with four replications was conducted. The treatments were nine growing media: cocopeat (100%), perlite (100%), leca (100%), cocopeat (75%) + zeolite (25%), perlite (75%) + zeolite (25%), leca (75%) + zeolite (25%), cocopeat (50%) + perlite (50%), cocopeat (50%) + leca (50%) and perlite (50%) + leca (50%). Results indicated that plants grown in cocopeat and cocopeat + zeolite showed high vegetative and reproductive growth. The highest number of flowers per plant was observed in in cocopeat (8.31) and cocopeat + perlite (7.81) substrates, which had no significant difference with cocopeat + zeolite medium (6.87). Adding zeolite to cocopeat, perlite and leca improved length of flower bud and number of flowers per plant over their pure medium. Also, adding cocopeat to perlite increased fresh and dry weight of cut flowers and number of flowers per plant. Based on the results and availability of zeolite in Iran, mixture of cocopeat (75%) + zeolite (25%) is recommended.
    Keywords: Perlite, Zeolite, Cocopeat, Leca