فهرست مطالب

جستارهای تاریخی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه جستارهای تاریخی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالمهدی رجایی، مرتضی نورایی صفحه 1
    انقلاب مشروطیت پس از به بار نشستن، به سبب خلا قدرت و تحت تاثیر عوامل و زمینه های اجتماعی و سیاسی، گذاری کند و پیچیده از نظام امنیتی سابق به وضعیتی تازه را تجربه کرد و طی این دوران با ناامنی گسترده در راه های مواصلاتی کشور مواجه شد. این مقاله وضعیت پیش آمده در منطقه اصفهان را بررسی می کند.
    در این نوشتار نشان داده می شود که وضعیت راه ها در اطراف اصفهان، بلافاصله پس از وقوع انقلاب مشروطه تا آستانه جنگ جهانی اول، بسیار ناامن شده بود و با وجود تلاش های حاکم شهر، انجمن ولایتی، و مقامات مرکزی در تهران این ناامنی استمرار یافت. این امر اثرهای نامطلوبی در زندگی مردم بر جای نهاد تاحدی که موجب نارضایتی و تغییر نگرش بخش هایی از آن ها، خصوصا تجار، نسبت به نظام مشروطیت شد.
    منابع این مقاله اخبار و مطالب روزنامه های منتشره در اصفهان پس از مشروطه است. مراجعه به این نوع منابع برای نشان دادن فضای حاکم و شبیه سازی اثرها و پیامدهای بی واسطه فقدان امنیت، نسبت به بهره جویی از منابع دیگر مانند خاطرات و یا اسناد دولتی، مناسب تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اصفهان، مشروطیت، ناامنی راه ها، قراسوران، ژاندارمری
  • داریوش رحمانیان، زهرا حاتمی صفحه 27
    در ایران روزگار قاجار گرایش به خرافات و بهره گیری از طلسمات و تعویذ ها گسترده و عمومی بود. با این حال بیش تر، و یا اساسا، عملی زنانه تعریف می شد. این نگرش ریشه ها و پایه ها و در ادامه آثار و پیامدهایی داشت و مقاله حاضر در صدد است پایه ها و پیامدها را بررسی و درباره چرایی و چگونگی به وجود آمدن این تعاریف پرسش کند. می توان ادعا کرد اساس مرتبط کردن زنان با پدیده خرافات چیرگی فکر و فرهنگی مردسالار بود که زن را ذاتا ناقص و ضعیف تلقی می کرد. پیامد این تفکر نیز «زن هراسی» بود که به محرومیت زنان از بدیهی ترین حقوق اجتماعی و مدنی شان، همچون محرومیت از حق رای در قانون انتخابات مجلس مشروطه، انجامید. از اواسط دوران قاجار پاره ای از نواندیشان و نوگرایان ایرانی به ارتباط معنادار میان عقب ماندگی عمومی جامعه و عقب ماندگی زن ایرانی پی بردند و تلاش کردند با نشان دادن ریشه های اجتماعی و تاریخی مشکلات جامعه، از جمله مسائل و مشکلات زنان، رویکرد و نگاه ذات باورانه سنتی را به چالش بکشند و راه را بر اندیشه اصلاح و ترقی بگشایند.
    کلیدواژگان: زنان، خرافات، طلسم و تعویذ، سنت، مشکلات جامعه، تجدد
  • فاطمه رستمی، مهدی فرهانی منفرد صفحه 45
    دوران تیموری زمانه تقابل گفتمان دو نهاد امارت و وزارت است. این دو نهاد و دیدگاه های وابسته به آن ها، رویکرد وزارت محور به نمایندگی از وزرا و طرف داران آن ها و رویکرد امارت محور با محوریت امرا و حامیان شان، هدایت گر جریان های سیاسی و اجتماعی عصر تیموری بوده اند. در این میان نقش مولفان دوران تیموری در توصیف، تفسیر، و تبیین دو گفتمان مذکور حائز اهمیت است. از جمله این افراد، در جبهه گفتمان امارت محور، می توان به مولانا شرف الدین علی یزدی اشاره کرد. با بررسی های انجام شده در خصوص اثر وی، ظفرنامه، و با استفاده از ابزار زبان شناختی نورمن فرکلاف در سطح توصیف، می توان خط مشی یزدی در مورد گفتمان امارت محور را دریافت. در ظفرنامه شاخص های گفتمان امارت محور نظیر نظامی گری و توجه به قوم ترک مورد تایید قرار گرفته و در مقابل گفتمان وزارت محور با شاخص وزارت و ایرانی گری به حاشیه رانده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، در سطح تبیین، علت حمایت شرف الدین از گفتمان امارت محور را می بایست شرایط سیاسی عصر تیمور دانست. از جمله این عوامل می توان به حضور شخص تیمور، در قالب فردی امیر، در حوادث سیاسی و توجه وی به عرصه نظامی گری اشاره کرد که زمینه ساز تقویت گفتمان امارت محور در برابر گفتمان وزارت محور گردید.
    کلیدواژگان: گفتمان امارت محور، گفتمان وزارت محور، شرف الدین علی یزدی، ظفرنامه، تیموریان، نورمن فرکلاف
  • زهره زرشناس، محسن جعفری صفحه 65
    مذهب تشیع در زندگی ایرانیان عصر صفویه از اهمیت خاصی برخوردار بود. از این رو بررسی رویکرد متون مذهبی این دوران به نوروز، به عنوان بزرگ ترین جشن ملی بازمانده از ایران باستان، بسیار بااهمیت است.
    در روزگار صفویه، بحث های مذهبی درباره نوروز سبب نگارش رساله های متعددی با عنوان «نوروزیه» شد. از سیزده نوروزیه در منابع مختلف نام برده شده که امروز نه رساله در دسترس است.
    در این پژوهش، برپایه نسخ خطی موجود، به معرفی نوروزیه ها پرداخته شده و روند زمانی نگارش، ویژگی های زبانی و ادبی، و ساختار محتوایی این رساله ها بررسی شده است.
    نگارش نوروزیه ها از عصر شاه تهماسب صفوی آغاز شد اما اوج نگارش رساله های نوروزیه به دوران دو شاه پایانی این سلسله مربوط می شود.
    متن نوروزیه ها روان و ساده است و پربسامدترین بحث مطرح شده در آن ها تعیین روز نوروز شرعی بر پایه روایات گوناگون است.
    کلیدواژگان: نوروز، نوروزیه، نوروزنامه، صفویه، شاه طهماسب، نوروز شرعی
  • حجت فلاح توتکار، محسن پرویش صفحه 89
    پس از گذشت حدودا بیست سال از برقراری حکومت مشروطه در ایران و هم زمان با رئیس الوزرایی رضاخان، سردارسپه، بحث تشکیل حکومت جمهوری در ایران با جدیت مطرح شد. کاهش قدرت استبدادی شاهان قاجار پس از برقراری رژیم مشروطه، نقش موثری در این زمینه داشت. با محدودشدن قدرت شاه سلاطین قاجار دیگر از قدرت لازم برای سرکوب آرا و اندیشه های جدید سیاسی بی بهره بودند. ضعف قدرت شاهان قاجار در زمان احمدشاه به اوج خود رسید. در کنار دستگاه رو به اضمحلال سلطنت، تشکیلات نیرومند ریاست وزرایی سردارسپه سر برآورد که در آن مقطع به گونه ای کاملا ابزاری و فرصت طلبانه در پی جمهوری کردن ایران بود. شمار زیادی از روحانیان به علل مذهبی با جمهوری مخالف بودند؛ زیرا آن ها جمهوری را با بی دینی برابر می دانستند. چنین شبهه ای زمانی در اندیشه روحانیان ایجاد شد که در کشور همسایه (ترکیه) رژیم جمهوری با جلوه های ضد دینی برقرار شد. مقاله حاضر با روشی توصیفی و تحلیلی بر پایه منابع کتاب خانه ای درصدد پاسخ گویی به این سوالات است که واکنش علما در برابر جمهوری خواهی رضاخان چگونه بود؟ و اختلاف سیدحسن مدرس با رضاخان بر سر چه مسائلی بود؟
    کلیدواژگان: علما، حوزه علمیه، رضاخان، جمهوری، مجلس پنجم
  • محسن مدیر شانه چی، ملیحه خوش بین صفحه 117
    مشهد، مرکز ایالت خراسان، نقشی بارز در مبارزات ضد استبدادی ایرانیان، که به انقلاب مشروطه منجر شد، ایفا کرده است و برخی نویسندگان، با اتکا به همین سابقه مبارزاتی، برای این شهر نقشی پیشروانه و الهام بخش در روند پیروزی انقلاب مشروطه قائل شده اند. با پیروزی انقلاب، و به رغم مبارزات آزادی خواهان، فضای مشهد اختناق آلود و پرتنش شد و مشروطه خواهان در رسیدن به آرمان های خویش توفیق چندانی نیافتند. بسیاری از آزادی خواهان مشهد دست گیر، زندانی، و تبعید شدند و مشروطه و مشروطه خواهی در این شهر منزوی و سرکوب شد. هدف در این پژوهش پاسخ به «چرایی شکل گیری آشوب های مشهد، سیطره هواداران استبداد، و انزوای مشروطه و مشروطه خواهان در این شهر» است. برای پاسخ به این پرسش ها بر فرضیه «نقش و دخالت روسیه تزاری در مشهد» تمرکز شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، مشهد، کنسول گری روسیه، بمباران حرم رضوی
  • عباس نعیمی، رضا معصومی راد، احسان فرهادی، رضا علیزاده صفحه 139
    تاکنون، در عرصه آثار علمی و پژوهشی مرتبط با جنبش جنگل، نوشتاری مستقل و مستند به جریان سیاسی راست سازش کار نپرداخته است. از این رو مقاله حاضر در نظر دارد با استفاده از نظریه نخبگان ویلفردو پارتو به توضیح ماهیت جریان سیاسی راست سازش کار در جنبش جنگل بپردازد و مولفه ها و مختصات این جریان سیاسی را تشریح کند. روش تحقیق مقاله تحلیل اسنادی و روش گردآوری داده ها کتاب خانه ای است و در این راستا کوشش شده، ضمن شرح خاستگاه فکری جریان راست سازش کار، شاخص های بینش سیاسی این جریان در قالب سه مولفه استقلال و تمامیت ارضی، عدالت اجتماعی، و استبداد سیاسی بررسی شود. در ادامه، ضمن تشریح مناسبات جریان سیاسی راست با مذهب، به نقش این جریان در فرایند جنبش پرداخته و پایگاه اجتماعی آن ذیل دو مولفه طبقه و جغرافیای نفوذ تبیین می شود. در پایان به موافقان و مخالفان داخلی و بین المللی جریان راست سازش کار اشاره می شود.
    کلیدواژگان: جنبش جنگل، راست سازش کار، اپورتونیسم، نخبگان، تحلیل اسنادی، ویلفردو پارتو
|
  • Abdolmahdi Rajai, Morteza Nourai Page 1
    After The Constitutional Revolution is carried out, because of gap in the authority and because of political and social factors, it experienced a slow and complicated transition from previous security system to a new situation, and during this transition, it faced extensive insecurity in the roads. This paper examines the situation in the region of Esfahan. The study showed that the condition of the roads in Isfahan, immediately after The Constitutional Revolution until World War I, became very insecure and despite the efforts of city governor, provincial association and central authorities in Tehran, insecurity is continued. It affects people lives, so it caused displeasure and the change of the view of some of them, especially traders, about the constitution system. The study is based on news and contents of the newspapers published in Isfahan after the Constitutional Revolution. Refer to these resources to show the real space and dramatization of the works and results of the insecurity is more appropriate than resources like memories or state documents.
    Keywords: Esfahan, the constitution, road insecurity
  • Daruish Rahmanian, Zahra Hatami Page 27
    Tendency to superstitious and using Talismans and spell was common in Qajar Era. Yet this issue was more, or fundamentally, defined as a feminine phenomenon. This kind of view had some roots and sources as well as some effects and results. This paper is going to study its roots and results and ask why and how it exited. It seems that the main reason for defining superstitious as a feminine phenomenon is the superiority of men in comparison with women in Qajar Era. Women usually were considered as weak and powerless creatures. The result of this thought was a kind of women-phobia. This phobia naturally made a condition in which women deprived of their rights to participate in the Constitutional Revolution parliament election. In the middle of Qajar Era, some of Iranian reformists found a meaningful relationship between social lagging and Iranian women lagging. They tried to show the social and historical roots of society problems, like women problems, and challenge the old and traditional thoughts and open a new route for reform in Iran.
    Keywords: women, superstitious, talismans, spell, tradition, society problems, modernism
  • Fatemeh Rostami, Mahdi Farhani Monfared Page 45
    Teymouri era was the time of a contrast between two emirate and vizier-ship institute. These two institutes and their related views, vizier-ship-based approach and its followers and emirate-based approach led the political and social events in Teymouri era. Among these, the role of authors of Teymouri era in describing, interpreting and explaining two discourses is so important. One of them in emirate-based approach was Molana Sharaf-a-din Yazdi. By studying his work, Zafarname, and by applying Norman Fairclough’s linguistic instruments, we can describe Yazdi’s attitude about emirate-based discourse. In Zafarname, elements of emirate-based discourse, such as militarism and considering Turks, are endorsed, but elements of vizier-ship-based discourse, such as vizier-ship and being an Iranian, are rambled. Results show that it was political condition of Teymouri era that made Sharraf-a-din to support emirate-based discourse. For example, Teymour, as an emir, was present in political events and he paid attention to militarism. Therefore emirate-based discourse, instead of vizier-ship-based one, was supported.
    Keywords: emirate, based discourse, vizier, ship, based discourse, Sharaf, a, din Ali Yazdi, Zafarname, Teymourian, Norman fairclough
  • Zohreh Zarshenas, Mohsen Jafari Page 65
    Shiite sect in the life of Iranians was very important during the Safavid era. Therefore scrutinizing viewpoints of religious sources to Nowruz, as the greatest ancient Iranian feast, is too important. In safavid era, religious debates about Nowruz led to writing many booklets that were called “Nowruziye”. We know about thirteen Nowruziye, but just nine of them are accessible now. In this paper, Nowruziyes are introduced and their writing time, linguistic and literary characteristics, and content structure will be studied on the basis of remaining manuscripts. The writing Nowruziyes has begun at Shah Tahmasp Safavi’s reign, but its climax is in the Soleyman and Soltan Hossein era. These texts are easy and simple. Determination of religious Nowruz based on Shiite Hadithes (narrations) is the most frequent debate.
  • Hojjat Fallah Totkar, Mohsen Parvish Page 89
    Twenty years after the establishment of constitutional government in Iran and simultaneously with head minister of Reza khan we can see the being discussion about establishment of republic government in Iran. The autocratic power loss of Qajar kings after establishment the constitutional regime played an important role in this field. By limiting the king's powers, the Qajar governors lacked the necessary power for suppression of opinions and ideas of political repression. Weakness of the Qajar kings reached a peak at the Ahmad Shah period. At this period strong organizational of Raeis-al-vozaraei of Reza khan emerged besides the demise of the monarchy. This new organization followed to convert Iran to republical regime at that point. Some of religiouses disagreed with republic regime with religious reasons. Because they knew equivalent republicational system with secularism. Such uncertainty (doubts) when it was created in the clergy's thought that neighboring country (Turkey) regime established and were figure secularism symbols. This paper sought to answer of main question with descriptive and analytical method. The main question is: how did the clergy reaction against republicational of Reza khan? The next question is: what issues were dissension between Reza khan and Saied Hassan Modarres? Based on our assumption, the refugee clergys were uncertainty their situation in Najaf because of Faisal government which proteged by Great Britain. They wanted to maintain Reza khan power as a protector in Iran Shiites. But some of clergys whom led by Modarres were dashed Reza khan plans and caused failure republicational schedume. The second hypothesis will: the main conflict between Modarres and Reza khan on new regime illegitimacy based on constitutional law-military regime of Qazaghs (Cossack) was inconsistent with constitutional law and constitutional regime and republicational was not based on will of the people.
    Keywords: Clergy, Howzah elmieh, Reza khan, Republic
  • Mohsen Modir Shanechi, Malihe Khoshbin Page 117
    Mashhad, the center of Khorasan province, had a significant role in Iranians anti-authoritarian struggles which led to the Constitutional Revolution. Some of the authors by considering the riots and infightings in Mashhad, a few years before victory of revolution, have considered a pioneering and inspiration role for this city and its people. Despite efforts and infightings of Mashhad constitutionalists, after victory of the revolution, the space of the city became strangulated, so the constitutionalists failed to achieve their goals. Most of Mashhad constitutionalists were arrested, taken prisoner and sent into exile. In fact, the Constitution and constitutionalists became isolated and suppressed in the city. This research is going to find an answer for the reasons of the mentioned sphere of Mashhad. To answer the question, the paper hypothesis is focused in the role and interferences of Russia in the city.
    Keywords: the Constitutional Revolution, Mashhad, Russia Council, Bombardment of Imam Reza's shrine
  • Abbas Naimi, Reza Masoumirad, Ehsan Farhadi, Reza Alizadeh Page 139
    Up to now, there was not an independent and real research about Compromiser Right political approach. This paper aim is to analyze the Compromiser Right approach in Jungle movement based on Wilfred Pareto’s Elite theory and interpret the characteristics and elements of the this political approach. The method used in this research is document analysis. The method of collecting data is library method. Three elements (independence and territorial integrity, social justice and political despotism) are focused in this research. We will continue with interpreting the relation between the movement and the religion and the popular legitimacy of the movement based on two elements (level and geography). Finally we will consider the internal and international opponents and pros of the Compromiser Right approach.
    Keywords: Jungle movement, Compromiser Right, opportunism, elite, document analysis, Wilfred Pareto