فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1391)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1391)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا رحیمی* صفحه 5
    باوجود تلاش های علمی و اجرایی فراوان، سازمان ها همچنان مجبورند که برای استفاده کارآمد و موثر از منابع مادی و معنوی، تحقق اهداف، و جلب رضایت ارباب رجوع و مشتریان خود، از انواع گوناگون کنترل و نظارت بیرونی بر کارکنان استفاده کنند. بنابراین، نهادینه شدن وجدان کاری، یکی از مسائل مهم سازمان هاست. در پژوهش حاضر، تلاش شده است تا با استفاده از روش اجتهادی، چگونگی نهادینه سازی این امر مهم در سازمان ها از منظر قرآن کریم و سنت علوی مطالعه شود. بر اساس این مطالعه، نهادینه شدن وجدان کاری به تحقق یک چرخه نیازمند است که از حاکم شدن ارزش های اساسی مربوط به انسان در سازمان آغاز می شود و به تغییر نگرش افراد بر اساس ارزش های اسلامی نسبت به کار و مسئولیت خود می انجامد. پس از طی این دو مرحله، انجام کارها بر اساس وجدان کاری اتفاق می افتد و از حضور مستمر این چرخه در سازمان، نهادینه شدن وجدان کاری به دست می آید.
    کلیدواژگان: وجدان، وجدان کاری، نهادینه سازی، راهکارهای شناختی، گرایشی و رفتاری
  • فرهاد علی زاده*، محمدتقی نوروزی صفحه 31
    سوء مدیریت در مواجهه با تعارض، می تواند هزینه های مادی و معنوی زیادی را بر سازمان ها تحمیل کند. مدیران می توانند پیش از وقوع و شکل گیری تعارض منفی در سازمان، عوامل بروز آن را شناسایی و با به کارگیری شیوه های مناسب، آنها را مدیریت کنند. بدین صورت، پیشگیری می تواند بخشی از مدیریت تعارض باشد پیشگیری موثر از تعارض در سازمان های اسلامی، منوط به شناخت شیوه های مناسبی است که از منابع اسلامی، به ویژه سیره پیامبر(ص) استنباط می شود. این مقاله، به منظور دستیابی به شیوه های پیشگیری از تعارض، با روش توصیفی- تحلیلی به مطالعه سیره پیامبر(ص) پرداخته و به این نتیجه رسیده است که آن حضرت در جلوگیری از تعارض و اختلاف میان افراد و گروه ها، به مدیریت عوامل فردی و سازمانی (محیطی) این رفتار می پردازد و با روش های مناسب، بینش ها، ارزش ها و انگیزه های افراد یا وضعیت های تعارض ساز را تغییر می دهد.
    کلیدواژگان: تعارض، مدیریت تعارض، همکاری، سیره پیامبر (ص)
  • علی عسکری وزیری* صفحه 53
    امروزه در محیط کسب وکار بازار جهانی، «هوش فرهنگی» اهرم مورد نیاز رهبران و مدیران تلقی می شود. سازمان ها و مدیرانی که ارزش راهبردی هوش فرهنگی را درک کنند، می توانند از تفاوت ها و تنوع فرهنگی در جهت ایجاد مزیت رقابتی و برتری در بازار جهانی استفاده کنند. هوش فرهنگی شیوه ای از اندیشیدن و عمل را به مدیران و کارکنان آموزش می دهد که آنان بتوانند در هر بستر فرهنگی، به گونه ای اثربخش تر عمل کنند.
    در این پژوهش، پس از تبیین مفاهیم کلیدی و تشریح ابعاد و جایگاه هوش فرهنگی در ادبیات رایج، اصول و ویژگی های این هوش از نظر اسلام تحلیل و بررسی می گردد، سپس به برخی از راهبردهای اسلام در بهره برداری موثر از هوش فرهنگی اشاره می شود و رویکرد اسلام به فرهنگ ملی و فراملی مشخص می گردد و در نهایت، برخی از مولفه های هوش فرهنگی با رویکرد اسلامی شناسایی می شود.
    هدف این تحقیق بررسی هوش فرهنگی و مولفه های آن در روابط سازمانی با رویکرد اسلامی است. روش انجام این تحقیق توصیفی تحلیلی به همراه تدبر در قرآن، حدیث و سیره معصومان(ع) است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هوش، سازمان، اسلام، ملی
  • علی حسنی*، عبدالحمید شمس صفحه 81
    پرسش اصلی پژوهش، «راهکارهای مبارزه با فساد اداری بر اساس ارزش های اسلامی» است که برای ارائه پاسخ، رویکرد ارزش های اسلامی با تاکید بر نظریه محدودیت ها مبتنی بر مدیریت گلوگاه های فساد اداری، چارچوب نظری تحقیق قرار داده شد.
    در این پژوهش، از روش استنباطی با رعایت اصل احتیاط در پژوهش های دینی استفاده شده است.
    بر اساس مطالعات انجام شده، انحصارگرایی، عدم پاسخ گویی، فقدان شایسته سالاری در گزینش ها، نبود مسئولیت پذیری اجتماعی در شهروندان، و نبود شفافیت در نظام اداری، عوامل گلوگاهی فساد اداری اند.
    با توجه به عوامل یادشده، راهکارهایی که برای مبارزه با فساد اداری به دست آمد، عبارت اند از: تقویت نظارت درونی (تقوا) و نظارت اجتماعی (امر به معروف و نهی از منکر)؛ افزایش سلامت کارگزاران نظام اداری؛ نهادسازی؛ شفافیت گرایی؛ توجه به معیشت کارمندان؛ ترویج فرهنگ وظیفه شناسی؛ و احیای حس مسئولیت پذیری اجتماعی.
    کلیدواژگان: فساد اداری، پاسخ گویی، ارزش های اسلامی، راهکار، تئوری محدودیت ها، شفافیت
  • رضا ابروش* صفحه 105
    کنترل تعاملی، به عنوان یکی از نظام های کنترل، در بستر ارتباطات و تعامل طرفینی بروز می یابد. مدیران به منظور دستیابی به اطلاعات مناسب در راستای اعمال کنترل، از کنترل تعاملی استفاده می کنند. این پژوهش با هدف شناسایی سازوکارهای کنترل تعاملی در سیره امام علی(ع)، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به مطالعه سیره مدیریتی ایشان می پردازد. پس از بررسی های انجام شده، دو دسته سازوکارهای رسمی و غیررسمی در نظام کنترل تعاملی ایشان طراحی شد. سازوکارهای رسمی کنترل تعاملی در سیره ایشان، شامل اطلاع رسانی و شفاف سازی، کسب اطلاعات از مجاری رسمی، و ارائه بازخور می باشد. سازوکارهای غیررسمی کنترل تعاملی در سیره ایشان، مواردی از قبیل امر به معروف و نهی از منکر، کسب اطلاعات از مجاری غیررسمی، و آموزش سرمایه های انسانی در خارج از تعاملات سازمانی را دربرمی گیرد. در نهایت، این نتیجه به دست آمد که امام علی(ع) برخی از سازوکارهای غیررسمی کنترل تعاملی را برای جبران نواقص کنترل رسمی در سازمان به کار می گرفت.
    کلیدواژگان: کنترل تعاملی، سیره علوی، ارتباطات، اطلاعات، انحراف، کنترل اجتماعی
  • نجمه حسینی*، عفت عباسی صفحه 129
    این پژوهش با هدف ارائه راهکارهایی جهت نهادینه کردن اخلاق حرفه ای در سازمان ها از دیدگاه آموزه های دینی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را قرآن، نهج البلاغه و کتب معتبر روایی تشکیل داده اند. همچنین، نمونه آماری را مجموعه ای از آیات و روایات که به طور مستقیم و غیرمستقیم با هدف پژوهش ارتباط داشتند، تشکیل داده اند. شیوه نمونه گیری بدین صورت بود که به آیات و روایات ممکن مراجعه و مورد خاص انتخاب شده است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای بوده برای این کار، از ابزار فیش برداری استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که به کارگیری نیروی انسانی مقید به رعایت اخلاقیات و قانون در سازمان ها، آموزش عملی اخلاق توسط کارکنان مقید و پایبند به رعایت اخلاقیات و قانون، و در نهایت، تدوین منشور اخلاقی برای سازمان ها، از جمله راهکارهای نهادینه کردن اخلاق حرفه ای در سازمان ها می باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، سازمان، آموزه های دینی، نهادینه کردن
|
  • Mohammad Reza Rahimi* Page 5
    In spite of the repeated scientific and executive endeavors, organizations are still obliged to use different means of external control and supervision to observe their official's performance and make effective and efficient use of their material and spiritual resources achieve their aims and meet the needs of their customers. Therefore, in organizations one of the important issues is institutionalization of Conscientiovsness. The present paper studies how Conscientiovsness can be institutionalized in organizations according to the Quran and in the light of Imam Ali's lifestyle, and a deductive method is used in this study. According to this study, the institutionalization of Conscientiovsness should go around in a circle which begins with governing the universal values relating to man in organization and ends in changing individual's attitude about work and the responsibilities they have to direct it towards Islamic values. Once these two steps have been taken, things will be done out of Conscientiovsness and the constant presence of this circle in organization will contribute to the institutionalization of sense of duty.
    Keywords: conscience, Conscientiovsness, institutionalization, cognitive modus operands, attitudinal, behavioral
  • Farhad Alizadeh*, Mohammad Taqi Nouroozi Page 31
    Mismanagement of conflict can incur great material and spiritual expenses to organizations. Managers can identify the factors of the negative conflict in an organization and apply proper methods to avoid the effects of these factors before the occurrence and development of conflict. Therefore, prevention can be a part of conflict management. Effective prevention of conflict in Islamic organizations is contingent upon the recognition of proper methods which can be drawn from Islamic sources, and inspired from the lifestyle of the Holy Prophet. Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates the lifestyle of the Holy Prophet in order to have access to the methods of conflict prevention. The research findings show that the Holy Prophet controlled the individual and organizational factors of conflict to prevent the conflict and dispute among individuals and groups and changed individual's insights, values and motivates of conflict situations.
    Keywords: conflict, conflict management, cooperation, the lifestyle of the Holy Prophet
  • Ali Askari Vaziri* Page 53
    Cultural intelligence is considered as a requisite lever for leaders and managers in current world market. The organizations and managers that realize the strategic value of cultural intelligence can use cultural variety to bring to the market a significant competitive advantage. Cultural intelligence shows managers and other officials how to think and how to work so that they may be able to work more effectively in any cultural area.After explaining the main concepts dimensions, and position of cultural intelligence in their common literature, the present paper investigates and analyzes the principles and features of this intelligence from Islamic viewpoint. Then, it elaborates on some of the Islamic modus operands to exploit cultural intelligence effectively. Finally, it elaborates on the Islamic approach to national and transnational culture and uses Islamic approach to expound some components of cultural intelligence.This paper aims at investigating cultural intelligence and its components in organizational interactions and relations by using Islamic approach. This research uses an analytical-descriptive method which is also based on Quran, traditions and meditating and deliberating on the sayings and lifestyle of the infallible Imam.
    Keywords: culture, intelligence, cultural intelligence, organization, Islamic approach, national culture, transnational culture
  • Ali Hassani*, Abdolhami Shams Page 81
    The main question of the present research is: what are the Islamic value-based modus operands for combating bureaucratic corruption? The approach of Islamic values, which emphasizes on the theory of limitations, is based on the managing passages of bureaucratic corruption which represents the theoretical framework of the research. The research uses a deductive method while observing the principle of precaution in conducting religious research projects. The studies show that monopoly, non-accountability, lack of meritocracy in selections, lack of social accountability among citizens and lack of transparency in bureaucratic system are the factors of the passages bureaucratic corruption. The modus operands for combating bureaucratic corruption are as follows: reinforcing inner and social control, improving the welfare of the official in bureaucratic system, institutionalization, transparency-orientation, paying attention to official's standard of living, promoting sense of duty as one's cultural element, and reviving the sense of social accountability.
    Keywords: bureaucratic corruption, accountability, Islamic values, modus operand, the theory of limitations, transparency
  • Reza Abravesh* Page 105
    Interactive control manifests itself as a control system in the context of mutual interactions and communications. Managers use interactive control to obtain proper information and exert control. Using a descriptive-analytical method, the present paper which investigates the management methods used by Imam Ali to identify the mechanisms of interactive control in his lifestyle. On investigation, two kinds of mechanisms which characterize Imam Ali's interactive control system are recognized: formal and informal. Formal mechanisms include disseminating information, transparency, gaining information from formal channels and providing feedback. Informal mechanisms of interactive control include enjoining good and forbidding evil, gaining information from informal channels, and training man power outside organizational interactions. The research findings show that Imam Ali recommends the use of some of the informal mechanisms of interactive control to compensate for the lack of formal control in organizations.
    Keywords: interactive Control, Imam Ali's lifestyle, communications, information, deviation, social control
  • Najmeh Husseini*, 'Effat Abbasi Page 129
    The aim of the present paper is providing modus operands for institutionalizing professional ethics in organizations according to the viewpoint of religious doctrines. The research is a kind of applied study in which a documentary-analytical method is used. The Holy Quran, Nahjol Balaghah and authentic books of traditions have been the sources of this study. The research findings show that selecting committed officials who observe standards of morality and in organization, organizing practical courses on ethics for the committed officials who observe standard of morality and formulation of a moral charter for organizations are among the modus operands for institutionalizing professional ethics in organizations.
    Keywords: professional ethics, organization, religious doctrines, institutionalization