فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز احمدی، محمد جواد ناییجی، جبار باباشاهی صفحه 1
    با وجود تاکیدی که در مبانی نظری مدیریت بر نقش منابع سازمانی و به خصوص منابع انسانی بر کارآفرینی به چشم می خورد، الگویی که به صورت یکپارچه تاثیر زیرسامانه های منابع انسانی بر کارآفرینی را بسنجد، برای سازمان های ایرانی ارائه نشده است. با توجه به نقش کلیدی منابع انسانی در تحقق کارآفرینی، پژوهش حاضر در پی بررسی تاثیر اقدامات مختلف مدیریت منابع انسانی بر ارتقاء کارآفرینی در صنعت نفت ایران می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی از شاخه همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق دربرگیرنده مدیران ارشد و میانی شرکتهای پیمانکاری صنعت نفت و ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که زیر سامانه های منابع انسانی شامل تامین نیروی انسانی، طراحی شغل، توسعه، روابط کار و جبران خدمات، بر کارآفرینی سازمانی تاثیر دارند و تنها آموزش منابع انسانی بر کارآفرینی موثر نیست. همچنین تحقیق بیانگر این است که بیشترین تاثیر مدیریت منابع انسانی بر کارآفرینی به صورت غیرمستقیم و با واسطه ایجاد شرایط محیطی پشتیبان نوآوری، می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زیر سامانه های منابع انسانی، محیط پشتیبان نوآوری، صنعت نفت
  • سید یعقوب حسینی، شهربانو یدالهی، خداکرم سلیمی فرد صفحه 21
    تغییرات مستمر در محیط و کسب کار در سال های اخیر، سازمان ها را ملزم به نظارت بر محیط درون و بیرون خود و تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از این تغییرات نموده است تا از این طریق بتوانند واکنش به موقع به فرصت ها و تهدیدها از خود نشان دهند. در همین راستا، سیستم های هوشمندی استراتژیک به عنوان ابزاری نوین با فراهم کردن اطلاعات مورد نیاز هر بخش سازمان، مدیران را در دستیابی به این مهم یاری می رساند. بنابراین با توجه به اهمیت هوشمندی استراتژیک، این پژوهش با شناسایی انواع متفاوت هوشمندی بر مبنای نیازهای اطلاعاتی در اتخاذ تصمیمات سازمان از دیدگاه محیط درونی و بیرونی آن به طراحی مدل جدیدی برای اندازه گیری هوشمندی استراتژیک پرداخته است. بدین منظور، داده های مورد نیاز پژوهش با توزیع پرسشنامه ای میان سازمان های استفاده کننده از سیستم های هوشمندی کسب و کار، گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار این مدل نیز با استفاده از روش های روایی واگرا و روایی همگرا سنجیده و از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که هوشمندی استراتژیک از طریق هوشمندی درون و برون سازمانی اندازه گیری می شود. همچنین، متوسط بودن میزان هوشمندی استراتژیک در سازمان های ایرانی، لزوم درک بهتر و پیاده سازی بهینه این نوع سیستم ها را بیان می کند.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی سازمان، هوشمندی استراتژیک، هوشمندی درون سازمانی، هوشمندی برون سازمانی
  • علی رمضانی، سید محمد سیدحسینی، علی رجب زاده قطری صفحه 45
    تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل پویایی چابکی کسب وکار در شرکت های تولیدی انجام شده است. در ابتدا به مطالعه مبانی نظری مرتبط با موضوع تحقیق پرداخته شد.مجموعه اطلاعات گردآوری شده در این مرحله، برای محقق این امکان را فراهم آورد تا مدل مفهومی تحقیق را تبیین نماید. سپس با استفاده از ابزار مصاحبه با خبرگان، شاخص های مناسب جهت سنجش متغیرهای موجود در مدل شناسایی گردید. در مرحله بعد پرسشنامه تحقیق طراحی شد. این پرسشنامه حاوی 116 سوال در مقیاس هفت گزینه ای لیکرت می باشد و پس از تایید روایی و پایایی، توسط 250 نفر از افرادی که با روش خوشه ایاز بین خبرگان صنعت خودرو انتخاب شده بودند،تکمیل گردید.نتایج تحقیق نشان داد نتایج چابکی، قابلیت های چابکی و فرایندهای زنجیره تامین سازمان ها کمتر تحت تاثیر عوامل محیطی هستند و این عوامل بیشتر از توانا سازهای چابکی تاثیر می پذیرند. و محرک های محیطی از طریق تواناسازهای چابکی، قابلیت های چابکی و فرایندهای زنجیره تامین سازمان را تحت تاثیر قرار می گیرند.و قابلیت های سازمان در شکل گیری نتایج چابکی موثر هستند. سپس براساس مدل نهایی بدست آمده، مدل پویایی چابکی تدوین شد. و اثر تغییرات محرک های محیطی و سیا ستهای مدیران بر نتایج چابکی سازمان مورد ارزیابی قرار گرفت
    کلیدواژگان: چابکی، محرک های محیطی، تواناسازهای چابکی، قابلیت های چابکی، نتایج چابکی، فرایندهای زنجیره تامین، سیستم های پویا
  • مهران رضوانی، سید حمید خداداد حسینی، محمد تقی طغرایی صفحه 68
    برخورداری از سرمایه اجتماعی قوی، منجر به دسترسی سریع و با زمانبندی مناسب به مجموعه متنوعی از اطلاعات رقابتی می شود. و از اینرو که اطلاعات دریافتی از افراد مورد اطمینان، عموما دقیق، مرتبط و قابل اتکا هستند؛ یکی از مولفه های کلیدی فرصت های کارآفرینی به شمار می آید. نوآوری پژوهش حاضر در بررسی توامان سرمایه اجتماعی و بازاریابی به مثابه کارکردهای سازمانی با استفاده از روش شناسی نگاشت مفهومی به مثابه ترکیبی از روش های استقرایی و قیاسی است. در فرآیند اجرای پژوهش روش نمونه گیری هدفمند ملاکی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق از 10 نفر از خبرگان موضوع تا مرحله اشباع استفاده شد. نتایج مطالعه گویای جایگاه برجسته و نمایان سرمایه اجتماعی و ابعاد آن در فعالیت های بازاریابی بنگاه های کارآفرین است. به طوریکه سرمایه اجتماعی بر 5 خوشه ی آمیخته بازاریابی، کنترل و ارزیابی بازار، تحقیقات بازار و تحلیل رفتار مشتری، عوامل راهبردی و عوامل درون سازمانی؛ و 15 زیرخوشه ی توزیع، ترفیع، قیمت و محصول(آمیخته بازاریابی)؛ مشتریان، رقبا، تامین کنندگان و سیستم ها و روش ها(کنترل و ارزیابی بازار)؛ رفتار مشتری و سیستم ها و روش ها(تحقیقات بازار و تحلیل رفتار مشتری)؛ ساختار، سبک و کارکنان(عوامل درون سازمانی)؛ و مشتری و ورود به بازار(عوامل راهبردی) را نگاشت می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بازاریابی، بنگاه های کارآفرین، نگاشت مفهومی
  • علی اصغری صارم، جواد امانی ساری بگلو، آرین قلی پور صفحه 91
    محیط های حامی استقلال و عجین شدن با شغل در بین کارمندان دانشگاه تهران: نقش واسطه ای نیازهای روانی اساسی شناسایی علل و پیامدهای عجین شدن با شغل برای مدیران بسیار مهم است و یکی از اهداف غایی مدیریت رفتار سازمانی است؛ چرا که به عنوان یک بازخور، متغیر مهمی در جهت افزایش اثربخشی سازمان است. با توجه به اهمیت انگیزش درونی در عجین شدن با شغل، ضروری است که این مفهوم با یک نظریه انگیزشی همچون نظریه خود تعیین گری تبیین شود. این نظریه بیان می کند که محیط های کاری که اجازه برآورده شدن نیازهای روانی اساسی را می دهند، موجب تسهیل عجین شدن با شغل می شوند. تحقیقات بسیار کمی در رابطه با اثر برآورده شدن این نیازها بر عجین شدن با شغل در بین کارکنان انجام گرفته است و ضروری است که مطالعات بیشتری در این باره انجام پذیرد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات همبستگی با استفاده از روش های مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارمندان دانشگاه تهران می باشند که 113 نفر از آنها به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که محیط های حامی استقلال، اثر معنی داری (6/0) بر برآورده شدن نیازهای روانی دارند. همچنین برآورده شدن نیازهای روانی اثر مستقیم معنی داری(54/0) بر عجین شدن با شغل دارند. علاوه برآن معنی داری اثر غیر مستقیم حمایت از استقلال بر عجین شدن با شغل (33/0) نیز نشانگر نقش واسطه ای برآوردن شدن نیازهای روانی در ارتباط بین این دو متغیر است
    کلیدواژگان: نظریه خودتعیین گری، محیط های حامی استقلال، نیازهای روانی اساسی، عجین شدن با شغل
  • محمد محمودی میمند صفحه 114
    سازمان های استراتژی محوربرای دستیابی به اهداف استراتژیک، پروژه هایی را تدوین و اجرا می کنند. طراحی مدلی برای ارزیابی نتایج حاصل از پیاده سازی این پروژه ها در مقاطع گوناگون کمک شایان توجهی به مدیران ارائه می کند.
    این پژوهشدر نظر دارد میزان تاثیر اجرای سیستم برنامه ریزی عملیاتی تولیدرا به عنوان یکی از پروژه های استراتژیک شرکت سایپا بر اساس دوهدف استراتژیک تحقق برنامه تولیدوکاهش هزینه هاارزیابی کند. به این منظور درزمینه تحقق برنامه تولید، ابعادی نظیرحجم و مدل های تولیدی ودر زمینهکاهش هزینه، هزینه های ناشی از توقف های در خطوط تولید، جریمه دیرکرد تحویل خودرو و هزینه دپوی محصولمورد بررسی قرار گرفتهاست. این پژوهش پیمایشی می باشد و با استفاده ازداده ها ومستندات سازمانیو برمبنایتحلیل آماری،فرضیه ها را مورد آزمون قرار می دهد.
    نتایج این تحقیق نشان از تاثیر معنا دار اجرای این سیستم در افزایش میزان تحقق برنامه تولید و کاهش هزینه هامی باشد، از این رودر سازمان هایاستراتژی محور که بر مبنای نیاز مشتری، تولید انبوه و منعطف فعالیت می کنند،اجرای این سیستم می تواند تاثیر معناداری در دستیابی به اهداف استراتژیک داشته باشد.بر ساس نتایج به دست آمده، پیاده سازی این برنامه تاثیر متفاوتی بر شاخص های ذکر شده میزان تحقق برنامه تولید و کاهش هزینه ها دارد و بین محصولات گوناگون سایپا نیز تفاوت معناداری برای این تاثیر قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عملیاتی، اهداف استراتژیک، برنامه تولید، توقف های خطوط
  • سید محمد میرکمالی، حیدر چوپانی*، علی اصغر حیات، حجت غلام زاده صفحه 138

    تحقیق حاضر با هدف «بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی نیروهای دانشگر شرکت ملی نفت ایران» به روش توصیفی- علی صورت گرفته است. تعداد 97 نفر از کارشناسان واحدهای ستادی شرکت ملی نفت ایران از طریق روش سرشماری کامل انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه رهبری تحول آفرین باس و آوالیو و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی پودساکوف و همکاران(1990) می باشد که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرنباخ به ترتیب 89/؛ و 78/. بدست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که بین رهبری تحول آفرین و مولفه های آن (ترغیب ذهنی، انگیزش الهام بخش، ملاحظه گری، نفوذ آرمانی) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون همبستگی نشان داد که تمامی مولفه های رهبری تحول آفرین با مولفه های رفتار شهروندی سازمانی (نوعدوستی، وجدان کاری، جوانمردی، نزاکت و آداب اجتماعی) رابطه مثبت و معناداری دارد. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان تاثیر دارد که مولفه های انگیزش الهام بخش و نفوذ آرمانی بیشترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی سازمانی، شرکت ملی نفت ایران
|
  • Parviz Ahmadi, Mohammad Javad Naeiji, Jabbar Babashahi Page 1
    In spite of emphasis on role of organizational resource and human resources in particular, on entrepreneurship in literature of management, has not been presented an integrated pattern for Iranian organizations that measures influence of hr subsystems on entrepreneurship. By concentration of key role of human resources on entrepreneurship, present research is seeking to consider influence of different practices of human resource management on promoting of entrepreneurship in oil industry of Iran. Research methodology includes both descriptive and correlation analysis based on structural equation modeling. Data was collected by means of questionnaire that was distributed among top and middle manager of Contracting company in oil industry. Research result Indicates that human resource subsystems including human resource Acquisition, work design, development, labor relation and compensation, have influence on organizational entrepreneurship. And only training has not any impact on entrepreneurship. Furthermore, research indicates that the most impact of human resource management on entrepreneurship is indirectly and through creating supportive environment of innovation.
    Keywords: Entrepreneurship, HR subsystems, supporting environment of innovation, oil industry
  • Page 21
    In recent years, the continuous changes of business environment have demanded the organizations to control their internal and external environments and to analyze the information obtained from these changes. Due to this, the organizations are able to seize the opportunities and to deal with the threats. In this regard, providing required information of each department of the organizations, the organization strategic intelligence systems, as new tools, assist the managers to do their best regarding the opportunities and threats. Thus, identifying the different kinds of intelligence based on each department of the organization's information needs to make proper decisions; this study aims at designing an innovative model for measuring organization strategic intelligence from both perspectives of internal and external environments. For the purpose of this study, the required data was collected through delivering a questionnaire to the organizations which used the business intelligence systems. The validity of the provided model was evaluated through using discriminant validity, convergent validity and structural equation modeling. The findings reveal that organization strategic intelligence is measured through internal intelligence and external intelligence. Moreover, the Iranian organizations have reported an average level of strategic intelligence which indicates the necessity of better understanding and optimized implementation of these systems.
    Keywords: Information Resources, Organizational Strategic Intelligence, Organizational Internal Intelligence, Organizational External Intelligence
  • Ali Ramezani Page 45
    The present Research as” Design Business Agility Dynamic Model in manufacturing organization with dynamic systems approach”was performed. Initially the literature review discussed. The data gathered in this stage provided us with the possibility to present a conceptual framework for the study. Subsequently, through interviewing with experts, some indices for evaluating the variables in the model were identified. On the following stage, a questionnaire was developed. The questionnaire included 116 items, based on a 7-point Likert scale. After determining the validity and reliability of the results of the research revealed that agility capability, agility outcomes, and the internal supply chain of the organizations were less affected by environmental factors than agility enablers. The environmental drives by means of agility enablers, supply chain processes, agility capabilities and agility outcomes influence organizationsThen, design Agility Dynamic Model and evaluated effect of changes in environmental drives and Policy of executives on organizational agility resultsAfter determining the validity and reliability of the results of the research revealed that agility capability, agility outcomes, and the internal supply chain of the organizations were less affected by environmental factors than agility enablers. The environmental drives by means of agility enablers, supply chain processes, agility capabilities and agility outcomes influence organizationsThen, design Agility Dynamic Model and evaluated effect of changes in environmental drives and Policy of executives on organizational agility results
    Keywords: AGILITY, Dynamic Systems, Environment, Capability
  • Page 68
    Strong social capital plays a vital role in quick access and convenient scheduling to a variety of information. Secure Communication prepares access to numerous resources, and promotes information receiving and improves people’s comprehension about their knowledge in a certain range. Social capital facilitates give rise to access to information, (information received from reliable people, who generally are accurate, relevant and reliable) that is one of key components of entrepreneurial opportunities. Research innovations are in combination of both social capital and marketing activities using concept mapping methodology as a inductive and deductive methods. In this study was used of criterion purposive sampling method and in-depth semi-structured interviews with 10 experts to saturation point. The results indicate prominent and visible position of social capital and dimensions entrepreneurial firms marketing activities. Social capital is mapping the five clusters marketing mix, control and assessment of market, market research and analysis of customer behavior, strategic factors and internal factors, and 15 sub cluster; distribution, promotion, price and product (marketing mix), customers, competitors, suppliers and systems and methods (control and assessment of the market), customer behavior and the systems and methods (market research and analysis of customer behavior), structure, style, and employees (internal factors), and customer and market entry (strategic factors).
    Keywords: social capital, entrepreneur firms, marketing, concept mapping
  • Page 91
    Autonomy support environments and Job involvement among University of Tehran’s employees: The mediating role of Basic psychological needs.As feedback and an important variable in enhancing an organization’s effectiveness, job involvement causes and consequences recognition is of great importance to managers, and an ultimate goal for organizational behavior management. Considering the importance of self-motivation in job involvement, it is necessary to illuminate job involvement through a motivation theory, for instance: self-determination theory. This theory states that work conditions which allow basic psychological needs fulfillment, pave the way for job involvement. Little research studying the relationship between these needs’ fulfillment and employees’ job involvement have been conducted, which calls for more research on this subject. This research is based on a correlation analysis, utilizing structure equation modeling methods. The Statistical population studied here is all of Tehran University’s employees, through which 113 people have been randomly chosen. Research findings show that autonomy support environments have a significant effect on fulfilling mental needs (0.6), and that mental needs fulfillment, in turn, has a direct significant effect on job involvement (0.54). Moreover, indirect effects of autonomy support on job involvement’s significance (0.33), indicates the intermediary role of mental needs fulfillment in relation to these two variables.
    Keywords: Self, determination theory, Autonomy support environments, Basic psychological needs, Job involvement
  • Seyed Mohammad Mirkamali, Heidar Choupani, Aliasghar Hayat, HojatÇ Gholamzade Page 138

    This study aimed to investigate the impact transformational leadership on knowledge worker's organizational behavior citizenship in Iran’s National Oil Company. The research method was descriptive-correlative. 97 experts working at staff Units of Iran’s oil Company were selected, using census method. In order to collect data, two questionnaires were used.1- Bass and Avalio’s transformational leadership questionnaire (a=. /78), 2- Podsakoff’s OCB questionnaire (a=. /89). To analyze data, Pearson’s correlation and structural equation model were used. The finding showed that there was a positive relationship between organizational behavior citizenship with transformational leadership and its components: Idealized Influence, Inspirational Motivation, Intellectual Stimulation, and Individualized Consideration. The findings also showed that there was a positive relationship between all components of transformational leadership (i.e., Inspirational Motivation, Intellectual Stimulation, and Individualized Consideration) and components of organizational citizenship behavior (i.e., conscientiousness, courtesy, sportsmanship and altruism). The finding structural equation model showed that transformational leadership impact on organizational behavior citizenship in Iran’s National Oil Company.

    Keywords: transformational leadership, organizational behavior citizenship, Idealized Influence, Inspirational Motivation, Intellectual Stimulation, Individualized Consideration, Iran's National Oil Company