فهرست مطالب

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شبیر کرمی، عزت الله کرمی، غلامحسین زمانی صفحه 1
    استان بوشهر در سال های اخیر خشکسالی استثنایی را تجربه نموده است. در نتیجه، آب به شدت کمیاب شده است. بهره گیری از فناوری نوین دستگاه آب شیرین کن، یکی از راهکارهای مقابله با خشکسالی کشاورزی است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی نگرش ذینفعان نسبت به کاربرد دستگاه آب شیرین کن در کشاورزی استان بوشهر، و تبیین عوامل تاثیرگذار بر این نگرش است. برای ارزیابی نگرش از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه بوسیله اساتید فن تایید و در مطالعه راهنما، آلفای کرنباخ حاصل، اعتبار ابزار سنجش را مورد تایید قرار داد. در ارزیابی نگرش کشاورزان درباره پذیرش دستگاه آب شیرین کن از رگرسیون سلسله مراتبی استفاده گردید. متغیرهای وارد شده به مدل رگرسیونی دارای قابلیت پیش بینی بیش از 69 درصد از تغییرات نگرش کشاورزان نسبت به پذیرش دستگاه آب شیرین کن بودند. منابع آبی، درک از مزایای دستگاه آب شیرین کن و هنجارهای اجتماعی مهم ترین پیش بینی گرهای تمایل به پذیرش کشاورزان بودند. برای تبیین تمایل به نشر دستگاه آب شیرین کن به وسیله کارشناسان از تحلیل ممیزی استفاده گردید. مدل توانایی طبقه بندی کارشناسان (در 91 درصد موارد به درستی طبقه بندی شدند) بر مبنای تمایل آنها به ترویج دستگاه آب-شیرین کن را داشت.
    کلیدواژگان: دستگاه آب شیرین کن، کشاورزی، ارزیابی نگرش، استان بوشهر، ایران
  • حمید کریمی گوغری، سید ابوالحسن ساداتی*، احمد رضوانفر، سید یوسف حجازی صفحه 19

    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی ارتباط عدالت سازمانی با ابعاد عملکرد شغلی انجام گرفت. در این بین تلاش شد تا نحوه اثرگذاری عدالت سازمانی بر عملکرد وظیفه ای و زمینه ای کارشناسان ترویج کشاورزی مورد آزمون قرار گیرد. جامعه آماری این پژوهش 180 نفر از کارشناسان شاغل در بخش ترویج کشاورزی استان کرمان بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب تعداد نمونه، 123 نفر تعیین گردید. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر گروهی از متخصصان تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی مقیاس های پرسشنامه از آماره ی آلفای کرونباخ استفاده گردید. داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSSwin20 و LISREL8.5 تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج تحقیق نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین تمامی ابعاد عدالت سازمانی (توزیعی، رویه ای و تعاملی) با عملکرد وظیفه ای و زمینه ای کارشناسان ترویج کشاورزی استان کرمان در سطح یک درصد وجود دارد. همچنین نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که عدالت سازمانی به ترتیب توانایی تبیین 36% و 26% از تغییرات عملکرد وظیفه ای و زمینه ای کارشناسان ترویج کشاورزی مورد مطالعه را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، عملکرد شغلی
  • نسیم ایزدی، داریوش حیاتی صفحه 35
    امروزه متخصصان بخش کشاورزی با سه چالش مهم نیاز به افزایش تولید به دلیل افزایش جمعیت، کاهش هزینه ها از طریق کاهش مصرف نهاده ها و حفظ محیط زیست در فرآیند تولید مواجه اند. در این راستا بکارگیری فناوری های کشاورزی دقیق امری مسلم و اجتناب ناپذیر است و هم اکنون بسیاری از کشورها از این فناوری ها بدین منظور بهره مند می شوند. هدف این مطالعه، بررسی و شناخت سازه های موثر بر دانش کشاورزی دقیق در بین کارشناسان شرکت های خدمات مشاوره ای ترویج شهرستان شیراز بوده است. در این مقاله، سطح دانش کارشناسان در مورد فناوری های کشاورزی دقیق و عوامل موثر بر آن ارزیابی شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش ار نوع توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه بوده است. از بین 27 شرکت خدمات مشاوره ای ترویج شهرستان شیراز با 112 عضو، 18 شرکت، و از بین اعضاء هر شرکت 5 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند که در نهایت نمونه 90 نفری تحقیق را تشکیل دادند. در قالب یک چارچوب نظری، تاثیر سازه های فردی، حرفه ای و محیطی بر سطح دانش کشاورزی دقیق کارشناسان(در چهار بعد دانش اصول، چگونگی، شناخت ابزار، و اثرات) ارزیابی شد. یافته های تحقیق نشان دادند که میانگین سطح دانش کشاورزی دقیق کارشناسان شرکت های خدمات مشاوره ای ترویج در بعد دانش اثرات، در حد متوسط و در سایر ابعاد، کمتر از سطح متوسط بوده است. همچنین یافته های حاصل از آزمون همبستگی نشان داد که میزان اراضی تحت نظارت، سابقه کار نظارت و دوره های آموزشی گذرانده شده از سازه های حرفه ای؛ بر سطح دانش کشاورزی دقیق کارشناسان شرکت ها موثر بوده است. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون، متغیرهای جنسیت و سطح تحصیلات از سازه های فردی؛ و تنوع کشت در منطقه از سازه های محیطی از عوامل تاثیرگذار بر سطح دانش کشاورزی دقیق کارشناسان شرکت های خدمات مشاوره ای ترویج بوده است. در پایان، براساس یافته های تحقیق، پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، شرکتهای خدمات مشاوره ای ترویج، حفاظت محیط زیست، دانش، فناوری، پایداری
  • عنایت عباسی صفحه 49
    تحقیق حاضر با هدف بررسی یادگیری سازمانی و عوامل تاثیر گذار بر آن در دانشکده های کشاورزی انجام شده است. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد که با روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی دولتی (1726 نفر) بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 329 نفر از آنان به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصین، تایید و پایایی آن با اندازه گیری آلفای کرونباخ در مرحله پیش آزمون، برای بخش های مختلف پرسشنامه، بین 73/0 تا 93/0 محاسبه گردید. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که در تمامی عوامل زمینه ای و فرآیندی، بین وضعیت موجود و حد متعادل (متوسط) آن ها در دانشکده های کشاورزی تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از همبستگی حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی دار بین یادگیری سازمانی و تمامی عوامل زمینه ای کارساز بر آن می باشد. نتیجه حاصل از رگرسیون چندگانه بیانگر آن است که از میان عوامل زمینه ای، چهار عامل ساختار سازمانی منعطف، تفکر نظام مند، رهبری تحول آفرین و توسعه قابلیت های شخصی و حرفه ای به ترتیب بیشترین نقش را در تبیین واریانس یادگیری سازمانی ایفا می کنند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین گروه ها بیانگر آن است که بین دیدگاه های اعضای هیات علمی بر حسب رتبه های علمی مختلف و اشتغال در دانشکده های بزرگ یا کوچک در خصوص وضعیت موجود مولفه های زمینه ای و فرایندی تفاوت معنی داری وجود ندارد، ولی بین دیدگاه های اعضای هیات علمی بر حسب داشتن یا نداشتن پست مدیریتی، در خصوص وضعیت موجود مولفه های آرمان مشترک، تفکر نظام مند، فرهنگ سازمانی یادگیرنده، توسعه قابلیت های شخصی و حرفه ای، و رهبری تحول آفرین تفاوت معنی داری وجود دارد. در انتهای مقاله، به منظور بهبود وضعیت موجود مولفه های زمینه ای و فرایندی و همچنین ایجاد شرایط لازم برای تبدیل دانشکده های کشاورزی به سازمان های یادگیرنده پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، عوامل زمینه ای، عامل فرآیندی، دانشکده کشاورزی
  • میثم منتی زاده، غلامحسین زمانی صفحه 63
    توسعه پایدار کشاورزی منحصرا در پرتو استفاده مناسب منابع طبیعی با زیربنای فکری حفاظت و نگهداری آنها برای نسل های آینده امکان پذیر است. رفتار زارعان با این منابع، نقش مهمی در حفظ و صیانت از آنها دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین سازه های موثر بر رفتارهای زیست محیطی زارعان تلاش می کند تا رفتار آنان را با نظریه «رفتار برنامه ریزی شده» تبیین نماید. این تحقیق از نوع توصیفی است که با فن پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. روایی پرسشنامه به وسیله اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز و پایایی آن از طریق انجام مطالعه راهنما و آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. یافته ها نشان داد که دو متغیر کنترل محسوس رفتار و هنجارهای اخلاقی بیشترین تاثیر را در شکل دهی نگرش زیست محیطی داشته اند. متغیرهای هنجارهای اخلاقی و هنجارهای ذهنی اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نیت زارعان برای انجام رفتارهای زیست محیطی داشتند و در نهایت، متغیرهای نیت انجام رفتار زیست محیطی، کنترل محسوس رفتار، هنجارهای ذهنی اجتماعی و نگرش زیست محیطی به ترتیب بیشترین تاثیر را در انجام رفتارهای زیست محیطی زارعان نشان دادند. بنابراین، با تقویت آموزه های اخلاقی در زارعان، ارائه تسهیلات بانکی جهت افزایش توانایی زارعان در انجام رفتارهای پرهزینه و آموزش افراد مرجع در راستای حفظ محیط زیست برای تاثیر گذاری بر سایر زارعان می توان انتظار داشت که زارعان شهرستان شیراز در آینده رفتارهای زیست محیطی بیشتر و موثرتری انجام دهند.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، رفتار زیست محیطی، مدل رفتار برنامه ریزی شده، هنجارهای اخلاقی
  • احسان قلی فر، مصطفی بنی اسدی صفحه 77
    هدف کلی پژوهش حاضر، رتبه بندی و ارزیابی عوامل موثر بر موفقیت شرکت های تعاونی روستایی استان زنجان است. انتخاب افراد پرسش شونده به صورت تعمدی، طبقه ای و سهمیه ای صورت گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه ها توسط مدیران تعاونی ها، برای رتبه-بندی عوامل موثر بر موفقیت شرکت های تعاونی از دیدگاه مدیران، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسپرت چویس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق، مبین این واقعیت است که در میان عوامل درون سازمانی به ترتیب عملکرد مناسب بازاریابی، توان مالی تعاونی و اعضاء، تحصیلات کارمندان، مهارت های فنی مدیران، میزان مشارکت در امور تعاونی، مهارت های انسانی مدیران و انتفاع اعضاء از تعاونی، و در میان عوامل برون سازمانی به ترتیب عملکرد اتحادیه تعاونی ها، کیفیت آموزش های ارائه شده، سابقه عضویت در شرکت تعاونی ها، تعداد دوره های آموزشی و شناخت اعضاء، بیشترین تاثیر را در موفقیت تعاونی ها داشته است.
    کلیدواژگان: تعاونی های کشاورزی، رتبه بندی، تحلیل سلسله مراتبی، استان زنجان
  • حسن علیپور، کریم دهقانی صفحه 93
    کشاورزی یکی از بخش های مهم اقتصادی بوده و دارای نقش کلیدی در امنیت ملی است. از طرف دیگر، ساماندهی و نهادسازی برای فعالیت هدفمند نیروی انسانی در حوزه کشاورزی، از راهکارهای مناسب به منظور توسعه کشاورزی محسوب شده که در این بین، تعاونی های کشاورزی از قابلیت لازم برخوردارند. تحقیق حاضر با هدف بررسی نگرش دانشجویان رشته کشاورزی نسبت به فعالیت کارآفرینانه در قالب تعاونی های کشاورزی انجام پذیرفت. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی بوده که با رویکرد پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان ترم آخر رشته های کشاورزی دانشگاه های شهرستان شیراز در سال تحصیلی90-89 می باشد، که تعداد آنها 1029 نفر بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 327 نفر برآورد گردید. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات تحقیق، پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان احراز گردید و پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 79/0 و 89/0 محاسبه شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان شناخت در مورد تعاونی های کشاورزی در حد پایینی قرار دارد و 2/42 درصد از دانشجویان نسبت به تعاونی های کشاورزی نگرش مثبتی دارند. بین میزان رضایت از رشته تحصیلی، میزان آشنایی با تعاونی ها و نگرش دانشجویان نسبت به فعالیت در قالب تعاونی های کشاورزی رابطه ی مثبت و معنی داری مشاهده گردید. یافته ها نشان می دهد که بین نگرش دانشجویان دختر و پسر نسبت به فعالیت در قالب تعاونی های کشاورزی، تفاوت معنی داری در سطح 95 درصد وجود دارد. همچنین بین نگرش دانشجویان دانشگاه های آزاد، دولتی و پیام نور نسبت به فعالیت در قالب تعاونی های کشاورزی، تفاوت معنی داری در سطح 95 درصد وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، دانشجویان کشاورزی، نگرش، کسب وکار، کارآفرینی
  • حشمت الله سعدی، عطیه سلیمانی صفحه 105
    کارآفرینی یکی از عناصر ضروری و زیربنایی در پیشرفت تکنولوژی، توسعه تجارت، ارتقاء سطح نوآوری، ایجاد اشتغال و رفاه اجتماعی است. مطالعه حاضر با هدف کلی بررسی ظرفیت کارآفرینی دانشجویان کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا و عوامل موثر بر آن صورت پذیرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی بوده که در آن از روش توصیفی و علی- ارتباطی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است که ضریب پایایی آن 79/0 برآورد شده است. جامعه آماری تحقیق، 1353 نفر کل دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا (کارشناسی و کارشناسی ارشد) در سال 1389 می باشد. که 114 نفر به عنوان نمونه مورد نظر از طریق نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های حاصله در دو بخش توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزار SPSS انجام پذیرفت. در بخش توصیف اطلاعات از آمار های توصیفی مثل فراوانی، درصد، میانه، مد، انحراف معیار، واریانس، میانگین و مواد دیگر بهره گرفته شده است. در تحلیل داده ها، به فراخور جنس متغیرها، از آزمون ها آماری و ضرائب همبستگی مختلف استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد ظرفیت کارآفرینی 20 درصد از دانشجویان ضعیف، 8/33 درصد متوسط، 3/26 درصد خوب و 16 درصد در حد بالایی است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد از مجموع 32 ویژگی کارآفرینی، 6 مورد ویژگی مهم یعنی ریسک پذیری، توانایی فعالیت در بازار، انتقاد پذیری و خلاقیت در اولویت های آخر و در حد ضعیفی در دانشجویان وجود دارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از این است که متغیرهای فردی موثر بر کارآفرینی، رشته تحصیلی در دانشگاه و شرکت در دوره های مربوط به خود اشتغالی بر ظرفیت کارآفرینی تاثیر می گذارند. در پایان با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهاداتی در راستای ارتقاء ظرفیت کارآفرینی دانشجویان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرین، دانشکده کشاورزی، ریسک پذیری، خلاقیت
  • نازنین کیان مهر، داریوش حیاتی صفحه 119
    امروزه، در بازبینی رسالت ترویج در ادبیات نوین توسعه، اعتقاد صاحبنظران بر این است که نظام ترویج کشاورزی، باید به عنوان ابزاری مهم در کاهش فقر و رسیدن به توسعه پایدار به کار گرفته شود. در اغلب کشورها، ترویج کشاورزی اقدامات بسیار محدودی برای کاهش فقر انجام داده است. حتی در کشورهایی که در آنها، ترویج کشاورزی اقداماتی برای کاهش فقر صورت داده است، ملاحظه می شود که بیشتر این برنامه ها بصورت پروژه ای بوده و به عبارتی تداوم درازمدت را برای فقرزدایی تضمین نکرده است. با این حال، بحران های کنونی، بسیاری از کشورها را بر آن داشته که بیش از پیش به ترویج کشاورزی فقرزدا توجه نمایند. جهت دهی فعالیت ها به سوی فقرزدایی، نیازمند تغییر نگرش پرسنل ترویج می باشد و به منظور منسجم نمودن فعالیت ها و تعیین اولویت ها، بایستی قبل از اعمال هر نوع رهیافت کاهش فقر، درک و نگرش درستی در کارکنان ترویج ایجاد شود. از آنجا که مطالعات چندانی در این زمینه در ایران صورت نگرفته است، هدف کلی تحقیق حاضر، واکاوی نگرش کارکنان ترویج کشاورزی درباره ضرورت نظام ترویج کشاورزی فقرزدا و تعیین سازه های موثر بر آن بوده است. جامعه آماری این مطالعه، کلیه کارکنان ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بوده که با روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب تصادفی 192 نفر از آنان انتخاب گردیدند و از طریق روش پیمایش، داده های مورد نیاز این مطالعه جمع آوری گردید. یافته ها نشان داد که حدود 55 درصد کارکنان ترویج، نگرش مثبتی نسبت به استقرار نظام ترویج کشاورزی فقرزدا داشتند. کارکنانی که علل فقر روستایی را مرتبط با عواملی مانند عوامل ساختاری-اجتماعی، دولتی و محیطی دانسته اند، نگرش مثبت تری نسبت به ترویج کشاورزی فقرزدا داشتند. یافته ها حاکی از وجود رابطه معنی دار بین نگرش نسبت به رسالت فقرزدایی نظام کشاورزی و نگرش نسبت به ترویج کشاورزی فقرزدا بود. هر یک از متغیرهای سن، علاقه کار با روستاییان، درک از وضعیت اقتصادی، درآمد، دارایی ها، تجربه کاری، میزان تماس با روستا، سکونت در روستا، با متغیر نگرش نسبت به ترویج کشاورزی فقرزدا رابطه معنی داری داشتند. در پایان بر اساس یافته ها، به منظور توسعه نظام ترویج کشاورزی فقرزدا در شرایط ایران، پیشنهادهای اجرایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی فقرزدا، نگرش، کارکنان ترویج کشاورزی، استان فارس
  • سلیمان رسولی آذر، حسن صدیقی، محمد چیذری صفحه 139
    امروزه دراکثر فعالیتها از فناوری های اطلاعات استفاده می شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی وضعیت استفاده از فناوری اطلاعات توسط محققان و کارشناسان ستادی وزارت جهادکشاورزی بود. این تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بود و با فن پیمایش انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. بررسی روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید آموزش کشاورزی و کسب نظرات متخصصان فناوری اطلاعات بدست آمد و میزان پایایی آن هم با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی شد. جامعه آماری تحقیق شامل محققان و کارشناسان ستادی وزارت جهادکشاورزی بودند که با استفاده از جدول کرجیسی و مورگان و روش انتساب متناسب، در نهایت 401 نفر از بین آنها تعیین گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که سطح اطلاعات حرفه ای پاسخگویان درباره فناوری اطلاعات در حد متوسط قرار دارد و سطح استفاده از فناوری اطلاعات توسط پاسخگویان در سطح نسبتا خوبی بوده است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین سن پاسخگویان و استفاده از فناوری اطلاعات رابطه معنی دار منفی وجود دارد. همچنین رابطه معنی دار مثبتی هم بین سابقه سال های استفاده از اینترنت و میزان ساعات هفتگی استفاده از اینترنت و کامپیوتر با استفاده از فناوری اطلاعات و متغیر اطلاعات حرفه ای پاسخگویان به دست آمد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای مستقل تحقیق حدود بیست درصد از تغییرات متغیر وابسته میزان اطلاعات حرفه ای پاسخگویان و حدود بیست و نه درصد تغییرات متغیر وابسته میزان استفاده از فناوری اطلاعات را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، اطلاعات حرفه ای، کارشناسان و محققان ستادی، وزارت جهادکشاورزی
|
  • Sh. Karami, E. Karami, Gh.H. Zamani Page 1
    Bushehr province has experienced an exceptional drought in the past few years. As a result, water has become extremely scarce. Use of desalination plant technology is a way of coping with agricultural drought. Hence, the aim of this study was to investigate the determinants of stakeholders’ attitude toward using desalination plant to provide water for agriculture in Bushehr province. A questionnaire based survey was used for assessing the attitudes. The face and content validity of questionnaire was confirmed by experts and Cronbach’s alpha test revealed the reliability of the instruments used in the study. Hierarchical regression was used for assessing farmers’ attitude towards acceptance of desalination plant. Variables that entered the regression model, predicted more than 69 percent of farmers’ attitude toward use of desalination plant. Water resources, perception of advantages of water desalination plant, and social norms were the most important predictors of attitude toward water desalination plant. Discriminant analysis used for explanation the experts’ tendencies to diffuse the desalination plant. The model had the ability to classify (correctly classified 91 percent of the cases) experts based on their tendencies toward promotion of water desalination plant.
    Keywords: Desalination Plant, Agriculture, Attitude Assessment, Bushehr Province, Iran
  • H. Karimi Gougheri, S.A. Sadati, A. Rezvanfar, S.Y. Hedjazi Page 19

    The present study intended to investigate how organizational justice relates to dimensions of job performance. Hereby, it is strived to address the impact of organizational justice on task as well as contextual performance among agricultural extension experts. Sampling 180 agricultural extension experts, working in the Kerman Province, as statistical population; 123 cases were determined using both Krejcie and Morgan’s Table and proportional stratified random sampling method of sample size. Data were collected using a questionnaire developed for the study. Validity of the questionnaire was approved by panel of experts. In order to masure the reliability of questionnaire, Cronbach's Alpha coefficient was calculated. Data were analyzed by applying SPSSwin20 and LISREL8.5. Results showed that there was a positive and significant relationship among all components of organizational justice (distributive justice, procedural justice and interactive justice) and task along with contextual performance among extension experts (P <0.01). Furthermore, results related to structural equation modeling (SEM) showed that organizational justice can explain 36% and 26% of variations of extension experts’ task and contextual performance respectively.

    Keywords: Distributive Justice, Procedural Justice, Interactive justice, Job Performance
  • N. Izadi, D. Hayati Page 35
    Nowadays, agriculture experts are with three major challenges. Production increasing due to population growth; cost decreasing through reducing consumption of inputs; environment protection during production process. Therefore, applying precision agriculture technology is unavoidable and many countries are benefiting this technology now. Investigating factors affecting precision agriculture knowledge of consulting extension services companies’ members of Shiraz county was the main objective of this research. The paper noted the importance of this technology and then assessed the level of companies expert's knowledge toward precision agricultural technology. Furthermore, factors affecting the knowledge was investigated. Survey research was the research method. Eighteen companies of twenty seven consulting extension services companies (with 112 members) in Shiraz were selected randomly and five members were selected randomly from each company. Finally, ninety members were interviewed. Questionnaire was used for data collection. According to the research conceptual framework, the impact of individual, environmental and professional group factors were assessed on their knowledge toward precision agriculture (in four dimensions: fundamental, professional, tools and impacts). Research findings revealed that the level of experts’ knowledge toward precision agriculture was moderate in impact dimension and were less than the average level in the other dimensions. According to correlation result amount of land, supervising work experience and spent training from professional factors; were effective factors on the level of precision agriculture knowledge of managers. Also, regression results showed that the gender and educational level from individual factors; and diversity of cultures in their supervising area from environmental factors were affecting factors on level of precision agriculture knowledge of farm managers. Some applied recommendations have been presented at the end of article.
    Keywords: Precision agriculture, consulting extension services companies, Environmental Protection, Knowledge, Technology, Sustainability
  • E. Abbasi Page 49
    The purpose of this study was to investigate organizational learning and contextual factors with the respective effects on organizational learning in agricultural colleges. The research method used was a survey and descriptive- correlation techniques. The population consisted of all faculty members in the public agricultural colleges (N= 1726). Using Krejcie and Morgan Table, 329 faculty members were selected as sample (n= 329). Data were collected by using questionnaire, which was validated by a panel of experts and the reliability was gained through a pilot study with Cronbach’s Alpha coefficient between 0.73 to 0.93. The results of the research showed that there was a difference between existence and moderate point about all contextual factors (shared vision, system thinking, learning organizational culture, flexible organizational structure, professional development and personal mastery, and transformational leadership) and process factor (organizational learning) in agricultural colleges. The results of correlation showed that there was a positive and significant correlation between organizational learning and all contextual factors. The findings of multiple regressions revealed that four contextual factors, which included flexible organizational structure, system thinking, transformational leadership and professional development and personal mastery, have the most important role in explaining the organizational learning variance, respectively. The results of compared means showed that there was no significant differences in the perceptions of academic members based on their ranks and occupation in large or small colleges about current situation of contextual and process components, however, there was significant differences in the perception of managers and non- managers regarding current situation of shared vision, system thinking, professional development and personal mastery and transformational leadership. The article ends with several recommendations for improving the current situation of contextual and process components and providing situations for changing agricultural colleges to learning organizations.
    Keywords: Organizational Learning, Learning Organization, Contextual Factors, Process Factor, Agricultural College
  • M. Mennatizadeh, Gh.H. Zamani Page 63
    Sustainable agricultural development will be achieved through optimal use of environmental resources with viewpoint of protection and conservation of them for next generation. Farmers’ behaviors have important role in quality of these resources. This study was conducted to determine factors affecting farmers’ environmental behaviors and to specify farmers’ environmental behavior model using survey method. A questionnaire was the instrument for data gathering. Multi-stage stratified random sampling was used to collect data from 272 farmers as the research sample. The questionnaire validity was confirmed by a panel of experts, and the questionnaire reliability was assessed with cronbach's alpha (data from pilot study). the results showed that perceived behavioral control and moral norms had the most influence in forming farmers’ environmental attitude. Moral norms and social norms had the most influence in forming farmers’ environmental intention. Eventually, environmental intention, perceived behavioral control, social norms and environmental attitude had the most influence on farmers’ environmental behaviors. Recommendations are 1) providing the moral training for farmers 2) government should facilities the adoption of costly environmental innovations, and 3) providing the training for key persons in rural society.
    Keywords: Environmental Resources (Soil, Water), Environmental Behavior, Planned, Behavior Model, Moral Norms
  • E. Gholifar, M. Baniasadi Page 77
    The main purpose of this study was ranking and assessing factors affecting on the success of rural cooperatives in Zanjan province, Iran. Purposeful proportional stratified sampling was applied to select respondents. For prioritizing factors affecting the success of rural cooperatives in perspective of managers, AHP method was used. Expert Choice Software was used for data analysis. The research findings revealed that appropriate marketing performance, cooperatives and members’ financial power, employees’ education level, managers’ technical skills, amount of participation in cooperative affairs, manager’s human skills and members’ benefit from cooperative, respectively, were the most important internal organizational factors and cooperatives union performance, quality of instructions offered, membership experience, the number of instructional courses offered and knowing the members, were the most external organizational factors on cooperatives success, respectively.
    Keywords: Rural Cooperatives, Ranking, AHP, Zanjan Province
  • M. Alipour, K. Dehghani Page 93
    Agriculture is one of the important economic sectors and has a key role in national security. On the other hand, reform and institutionalism for targeted activity of human resources in agriculture precinct is one of the appropriate strategies for agricultural development. In between, agricultural cooperatives have the necessary capabilities. The present study aimed to investigate student's attitudes towards business in the form of agricultural cooperatives.This research was applicable from objective point of view and descriptive-correlation method considering its method, which has been done with survey approach. Statistical population of this study was included senior students in agricultural fields of Shiraz universities in 2010-11 academic year. The sample size was estimated to be 327 persons using Krejcie and Morgan tables. The main tool for data collection was questionnaire and its validity determined by panel of experts and also reliability of research tool was calculated by Cronbach’s alpha coefficient, which was equal to 0.84 for different parts of questionnaire. The results showed that the students understanding about agricultural cooperatives were in lower limit and 42.2 percent of students had positive attitude regarding agricultural cooperatives. The positive and significant relationship was observed between educational field, familiarity with cooperation and attitude about cooperation and activity in form of agricultural cooperatives. The results show that there is significant difference between males and females’ attitude about activity in the form of agricultural cooperatives at 95 percent significance level. Also there is no significant difference between Azad, governmental and Payam-e-Noor university students towards activity in the form of agricultural cooperatives at 95 percent significance level.
    Keywords: Attitude, Agricultural Cooperatives, Agricultural Students, Business, Entrepreneurship
  • H. Saadi, A. Soleymani Page 105
    Entrepreneurship is one of the essential elements of technology development, innovation promotion, job creation and social welfare. The main purpose of this study is surveying entrepreneurship capacity of students of Bu-Ali Sina University (faculty of agriculture) and find out its determinants. The research is an applied type in which Descriptive-Causal method was employed. The tool for data collection was questionnaire the reliability of which was 79%. Population of the research consisted of 1353 students of Agricultural faculty Bu-Ali Sina University (B.s and M.s students) in 2011, 114 of whom were selected as a sample through probability proportionate sampling. The data were analyzed in two descriptive and inferential parts through SPSS software. In data describing descriptive statistics such as frequency, percentage, median, mode, standard deviation, variance, mean, coefficient of variation and other materials have been used. In analyzing the data according to gender variables, statistical tests, correlation coefficients were used. Results show entrepreneurial capacity 20 percent of the students is poor, 33.8 percent moderate, 26.3 percent good and 16 percent is the upper limit. The results showed, there is significant relationship between field of study at the University and participate in training and entrepreneurial capacity. At the end, according to the survey results will provide recommendations are provided to promote the entrepreneurial capacity of students.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur, Faculty of Agriculture, Risk, Creativity
  • N. Kianmehr, D. Hayati Page 119
    Nowadays, most of scholars believe agricultural extension mission in new development paradigm should be toward poverty alleviation. Agricultural extension has done limited activities toward poverty alleviation. Even in those few countries that agricultural extension has done some activities in order to poverty alleviation, it has limited to some sparse projects without continuity. Nevertheless, attention to poverty-oriented agricultural extension is increasing across the world. Enhancing extension staff’s attitude toward poverty-oriented agricultural extension is an important prerequisite. Whereas, there is no evidence toward research which has been done in this context in Iran, analysis of agricultural extension staff’s attitude toward poverty-oriented agricultural extension was the main objective of this research. Based on a random proportional stratified sampling, 192 of agricultural extension staff in Fars province were selected and data were collected using survey method. The research findings revealed that about 55 percent of extension staff had positive attitude toward poverty-oriented agricultural extension. With regard to rural poverty, five categories causes (included cultural, governmental, environmental, individual and socio-structural) were determined among staff. Accordingly, individual causes and then socio-structural factors were more emphasized. Extension staff who attribute the causes of rural poverty to socio-structural, governmental and environmental factors, had more positive attitude toward the necessity of poverty-oriented agricultural extension. Findings also indicated that there is a significant and positive correlation between the attitude toward the mission of poverty alleviation in agricultural system and attitude toward poverty-oriented extension. Variables included age; interest to work with rural people; perception of economical status; income; assets; experience; and amount of contact with rural areas had a significant relationship with attitude toward the necessity of poverty-oriented extension. Furthermore, the staff settled in rural areas had a more positive attitude toward the necessity of poverty-oriented extension. Some applicable recommendations have presented at the end of the article based on research findings.
    Keywords: Poverty, oriented agricultural extension, Attitude, Agricultural extension staff, Fars
  • S. Rasouliazar, H. Sadighi, M. Chizari Page 139
    Information technologies were used in many activates today. The main purpose of this research was investigated the professional information and usage of information technologies by researchers and specialist in staff level of Jehad-Keshavarzi in Iran. This research was a descriptive and co relational research that conducted by survey research. The research instrument was structural questionnaire with close-ended questions, which its validity and reliability was confirmed. The validity of questionnaire was obtained by a panel of agricultural extension and information technology specialist in Tarbiat Modarres University. The target population included all Researchers and Agricultural specialists in Staff level of Jehad-Keshavarzi that among of them, 401 person was chosen by using Krejcie & Morgan’s table through Random sampling technique with probability proportionate methods (n=401). The descriptive results showed that professional information of respondents was in moderate level and level of usage information technology was in good level. Finding showed that there was a negative significance relationship found between ages of respondents with usage of information technologies. Also finding showed that there was a positive and meaningful relationship found between age of experience of use internet, weekly hour access to internet and computer by respondents with usage of information technologies and professional information. The results of multivariate linear regression indicated that independent variables could explain 20 percent of variance in professional information and 29 percent of variance in usage of information technology.
    Keywords: Information Technology, Professional Information, Agricultural Researchers, Specialists, Ministry Of Jehad, Keshavazi, Iran