فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
پیاپی 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین چوبکار، افشین آخوند زاده بستی، مهدی سلطانی، عباسعلی ساری، امیر محمد امامی راد، منصوره قائنی، لاله رومیانی صفحه 1
    شور کردن ماهی جزو روش های سنتی نگه داری ماهی می باشد که به منظور کاهش فساد، افزایش عمر ماندگاری و دسترسی به بازارهای جدید مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که در بعضی از کشورها ماهی شور و دودی، بصورت نیمه پخته و یا خام مصرف می شوند لذا احتمال بروز مسمومیت غذایی ناشی از میکروارگانیسم های نمک دوست وجود دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر ضد میکروبی غلظت های مختلف نمک بر باکتری های لیستریا مونوسایتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس در ماهی کپور نقره ای شور صورت گرفت. در این تحقیق تاثیر غلظت های مختلف نمک (4، 8 و 12 درصد) بر رشد باکتری های بیماری زای احتمالی موجود در کپور نقره ای شور، در دمای 10 درجه سلسیوس (شرایط نامناسب یخچالی) در روزهای صفر، 1، 2، 3، 6، 9، 12، 15، 18 و 21 مورد بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد که اثر غلظت های مختلف نمک بر تعداد باکتری لیستریا مونوسایتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس از نظر آماری معنی دار می باشد (05/0P<). این مطالعه نشان می دهد که نمک به تنهایی نگه دارنده مناسبی جهت افزایش عمر ماندگاری محصولات شور نمی باشد لذا استفاده از سایر نگه دارنده های طبیعی در محصولات شور ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نمک سود کردن، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونو سایتوژنز، فیله ماهی کپور نقره ای
  • سید سعید میردامادی صفحه 9
    در این تحقیق مراحل تولید نیمه صنعتی اسید لاکتیک در فرمانتورهای همزن دار و به منظور طراحی خط صنعتی تولید اسیدلاکتیک با درجه خلوص مورد استفاده در صنایع غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این کار چهار سویه میکروبی استاندارد (Staphylococcus aureus PTCC 1113،Microccoccus luteus PTTC 1110، Escherichia coli PTCC 1330 وListeria monocytogenes PTCC 1304) انتخاب و حداقل غلظت مهار کننده رشد برای هر یک بررسی گردید و تغییر منحنی رشد هر سویه در حضور و عدم حضور اسید لاکتیک و لاکتات کلسیم مقایسه شد. به منظور بدست آوردن دانش فنی تولید اسید لاکتیک، مراحل افزایش حجم تولید و تخلیص توسط سویهPTCC 1608 Lactobacillus casei subsp. Casei در دو فرمانتور همزن دار20 و750 لیتری انجام شد. محیط تولید بهینه سازی شده با منابع کربن متفاوت (گلوکز، لاکتوز و آب پنیر) و پودر خیسانده ذرت به عنوان منبع نیتروژن و به دو روش کشت غیر مداوم و کشت نیمه مداوم انجام شد. جهت تخلیص اسید لاکتیک از روش کلاسیک استفاده شد. پس از بهینه سازی محیط کشت، این سویه در بررسی های آزمایشگاهی در گرم خانه همزن دار بیشترین تولید را در محیط حاوی g/l80 گلوکز و 50g/l آب پنیر داشت. در این سیستم g/l72/69 لاکتات کلسیم با بهره وری g/lh0/51 و بازده 56 % تولید شد. در فرمانتور 20 لیتری در تخمیر نیمه مداوم، در مدت زمان 44 ساعت g/l 108/75 لاکتات کلسیم تولید شد. در این شرایط بازده واکنش 83 % ولی بدلیل کاهش زمان تولید افزایش قابل توجهی در بهره وری(g/lh 2/47) مشاهده گردید. سپس در فرمانتور 750 لیتری در کشت نیمه مداوم 350 g/l لاکتات کلسیم با بهره وری g/lh5/4 تولید شد.
    کلیدواژگان: اسید لاکتیک، لاکتوباسیلوس کازئی، فرمانتور همزن دار، تخمیر، افزایش حجم تولید
  • شهرام حنیفیان صفحه 23
    به منظور بررسی وجود سویه های بیماری زای یرسینیا انتروکولیتیکا در شیر پاستوریزه، طی سال 1390 تعداد 242 نمونه شیر پاستوریزه عرضه شده در تبریز جمع آوری گردید. نمونه ها در محیط PSBB غنی سازی شد و از ژن های ail و virFبه عنوان توالی های هدف برای ردیابی سویه های بیماری زای یرسینیا انتروکولیتیکا در نمونه های غنی شده استفاده گردید. از نمونه های مثبت در آزمایش PCR در محیط CIN آگار وMacConkey آگار کشت داده شد و پرگنه های مشکوک با duplex-PCR تایید گردید. جهت تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکا، جدایه باکتری به وسیله آزمون های بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین شمارش تعداد باکتری های شاخص بهداشتی و آزمون کیفی فسفاتاز قلیایی (ALP) بر روی نمونه های شیر پاستوریزه انجام یافت. یرسینیا انتروکولیتیکای بیماری زا در 61/6% (16 نمونه) از نمونه های شیر پاستوریزه با روش ail-PCR ردیابی گردید. در حالی که 13/4% (10 نمونه) از نمونه ها با روش virF-PCR مثبت تشخیص داده شد. از بین نمونه های مثبت در آزمایش PCR، فقط 41/0% (1 نمونه) به وسیله کشت جداسازی و با duplex-PCR تایید گردید. بر اساس آزمایش های بیوشیمیایی، جدایه یرسینیا انتروکولیتیکا از نوع بیوتیپ 4 تعیین گردید.
    کلیدواژگان: شیر پاستوریزه، یرسینیا انتروکولیتیکا، PCR، Ail، VirF
  • جابر سلیمانی، نارملا آصفی صفحه 37
    مصرف زیاد سبزی ها و میوه ها در سرتاسر جهان باعث ابداع روش های گوناگون برای فرآوری این مواد غذائی شده است. خشک کردن جزو متداول ترین این روش هاست. به رغم افزایش ماندگاری، این روش اثرات منفی در کیفیت مواد غذایی بر جای می گذارد، از جمله کاهش کیفیت رنگ و بافت، از دست دادن عطر و طعم، کاهش دانسیته و از دست دادن مواد مغذی. به همین دلیل تقاضا برای محصولاتی که حرارت کم یا متوسطی تحمل نموده اند و به حالت تازه میوه و سبزی شباهت دارند، افزایش یافته است. بنابراین تلاش های گسترده ای برای جایگزین کردن روش هائی که فاقد ایرادات ناشی از عملیات خشک کردن باشد، صورت پذیرفته است. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف معرفی و بهینه سازی روش جدید خشک کردن و همچنین بهبود کیفیت هویج خشک شده (از نظر رنگ، عطر و طعم، بافت، خصوصیات آبگیری مجدد، کاهش چروکیدگی و افزایش دانسیته) به روش خشک کن اسمزی با هوای گرم انجام گرفت. در این پژوهش هویج برش داده شده در مجاورت چندین محلول اسمزی قرار گرفت و اثر فرآیندهای متوالی اسمز و خشک کردن با هوای گرم بر افت رطوبت، جذب ماده خشک محلول اسمزی و دانسیته بررسی و با نمونه شاهد خشک شده با هوایگرم خشک مقایسه گردید. در این مطالعه شرایط اسمزی مختلفی اعمال و از بین آنها شرایط بهینه عملکردی از نقطه نظر افت رطوبت و ماده جذب شده از محلول توسط محصول تعیین شد و تیمار اسمزی 50 % شربت گلوکز + 5% نمک و در دمای C 40 با سرعت 150 دور در دقیقه و به دنبال آن خشک کردن تکمیلی با استفاده از خشککن با هوای گرم صورت گرفت. نتایج نشان داد، انجام پیشفرآیند اسمزی منجر به حداقل اختلاف دانسیته محصول خشک شده و غوطهور ماندن آن موقع آبگیری مجدد، کاهش تخلخل وچروکیدگی میشود، در حالیکه نمونه شاهد بالاترین اختلاف دانسیته را به دلیل افت رطوبت و چروکیدگی زیاد نشان داد طوری که در موقع بازسازی در سطح آب شناور باقی ماند.
    کلیدواژگان: آبگیری اسمزی، خشک کردن، دانسیته، هویج
  • منصور خاکپور، مسعود فردین، هیوا احمدی، آیدا نهضتی صفحه 45
    مایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکلوزیس عامل بیماری یون است که یک بیماری مزمن غیرقابل درمان در تمامی نشخوارکنندگان می باشد و از نظر اقتصادی حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش با مراجعه به یازده گاوداری شیری سنتی شیری در منطقه مغان دام های موجود به دقت از نظر علائم بیماری یون و تاریخچه مورد بررسی قرار گرفتند و 86 نمونه مدفوعی اخذ گردید. نمونه ها ابتدا به روش مشاهده مستقیم میکروسکوپی آزمایش شدند. سپس به صورت تصادفی 20 نمونه از موارد مثبت و 10 نمونه از موارد منفی در آزمایش مستقیم میکروسکوپی انتخاب و بعد از نمونه گیری شیر از دام های مربوطه، به وسیله آزمایش PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش مشاهده میکروسکوپیکی از مجموع 86 نمونه تعداد 51 (59%) نمونه مثبت و 35 (41%) نمونه منفی تشخیص داده شدند. همچنین از 20 نمونه مثبت تعداد 19 (95%) مورد و از 10 نمونه منفی، 3 (30%) مورد در PCR نتیجه مثبت نشان دادند. نتایج حاصله بیانگر ارتباط مستقیم بین آلودگی مدفوع و شیر در دام های عفونی است. همچنین با در نظر همبستگی نتایج آزمایش مشاهده میکروسکوپیکی نمونه مدفوع و PCR در نمونه شیر، می توان از آزمایش میکروسکوپیک به عنوان ارزیابی اولیه برای تعیین آلودگی شیر به مایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکلوزیس استفاده نمود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر که نشان دهنده آلودگی بالای شیر بامایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکلوزیس میباشد و با توجه به ارتباط احتمالی این باکتری با بیماری کرون انسان، لزوم توجه بیشتر در این مورد احساس میشود
    کلیدواژگان: مغان، بیماری یون، شیر، مایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکلوزیس
  • احمدرضا برامی، محمدرضا پور علمی، مهرداد ایرانی صفحه 53
    آفلاتوکسین M1 در اثر مصرف غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 توسط گاو، در شیر ظاهر می شود. در این مطالعه آلودگی شیر خام مراکز جمع آوری شیر خام شهرهای چالوس و رامسر به آفلاتوکسین M1 بررسی شد. تعداد 200 نمونه شیر خام در طول دو فصل زمستان (دی و بهمن) و تابستان (تیر و مرداد) از مراکز جمع آوری شیر خام تهیه گردید و به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. آفلاتوکسین M1 در 100 و 79/59 درصد از نمونه های اخذ شده فصل زمستان به ترتیب در رامسر و چالوس ردیابی شد. از این میان 45 درصد از نمونه های رامسر و30 درصد از نمونه های چالوس بیش از حد قابل قبول (50 نانوگرم در لیتر) استاندارد ملی و استاندارد اتحادیه اروپا به آفلاتوکسین M1 آلوده بودند. تفاوت بین میانگین مقدار آفلاتوکسین M1 در نمونه های فصول زمستان و تابستان معنی دار نبود (05/0P<) در حالی که بین شهرهای چالوس و رامسر نتایج بدست آمده در هر دو فصل تفاوت معنی دار داشت (05/0P<). همچنین در طول مطالعه آلوده ترین ماه تحقیق، ماه بهمن تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، شیر خام، چالوس، رامسر، الایزا
  • امیر شاکریان، ابراهیم رحیمی، سیامک کاظمی صفحه 63
    کمپیلوباکتر ژژونی و کولای از عوامل اسهال در انسان در سراسر جهان با منشاء مواد غذایی خصوصا گوشت محسوب می شوند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع گونه های کمپیلوباکتر در مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی (بعد از پوست کنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار) انجام شد. درمجموع 150 نمونه گوشت گوسفند (50 نمونه در هر مرحله) در مدت 16 ماه از دی ماه 1385 تا اردیبهشت 1387 جمع آوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع، گونه های کمپیلوباکتر از 3/11 درصد (17 مورد از 150 نمونه) لاشه ها از سه مرحله جمع آوری شده، جدا گردید که از این تعداد 5/76 درصد به عنوان کمپیلوباکتر ژژونی و 1/23 درصد به عنوان کمیپلوباکترکولای متمایز شدند. گونه های کمپیلوباکتر به ترتیب از 5، 8 و 4 درصد لاشه ها در مراحل بعد از پوست کنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار جداسازی شدند. حساسیت 17 گونه جداسازی شده با 10 آنتی بیوتیک با استفاده از روش دیسک گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقاومت به سیپروفلوکساسین (8/58 درصد) سپس به نالیدیکسیک اسید (1/47 درصد)، تتراسیکلین (41/2 درصد)، انروفلوکساسین (29/4 درصد)،آمپی سیلین (23/5 درصد)، آموکسی سیلین (5/9 درصد)،استرپتومایسین (5/9 درصد) مشاهده شد.
    شد. این مطالعه نشان داد کاربرد یک سیستم پیشگیری کننده مانند سیستم تعیین نقاط کنترل بحرانی و ارزیابی مخاطرات در کنترل آلودگی به کمپیلوباکترها در کشتارگاه های دام ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: کمپیلوباکتر، گوسفند، کشتار گاه، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • محمد حسین موثق، داور پناهی آذر صفحه 71
    بروسلوزیس یک بیماری مشترک است که توسط باکتری گرم منفی از جنس بروسلا ایجاد می شود. این باکتری در اغلب حیوانات و انسان بیماری زا می باشد. بروسلوزیس به راحتی از طریق شیر خام آلوده انتقال می یابد. به رغم کنترل این بیماری در اغلب کشورها، بیماری در ایران بصورت آندمیک مشاهده می گردد. انتقال بروسلاها از حیوانات مبتلا به انسان از طریق تماس شغلی، و یا به علت مصرف فرآورده های دامی آلوده به ویژه شیر، خامه و پنیر سنتی تازه اتفاق می افتد. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع آلودگی شیر خام گاو با باکتری بروسلا آبورتوس در منطقه پارس آباد بود. برای این مطالعه 64 نمونه شیر خام گاو از مرکز جمع آوری شیر منطقه پارس آباد از فروردین ماه لغایت خرداد ماه 1388 به صورت تصادفی اخذ گردید. بر روی نمونه ها تست حلقه ای شیر جهت بررسی وجود آنتی بادی های بروسلا آبورتوس انجام گرفت. آلودگی در 24 نمونه (5/37%) مشاهده گردید. با توجه به مطالعه انجام گرفته امکان وجود آلودگی بروسلایی در شیر خام گاو در منطقه پارس آباد وجود دارد و لازم است با بررسی های میکروبیولوژیکی مورد تایید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیر خام گاو، بروسلا آبورتوس، آزمون حلقه ای شیر
|
  • Choobkar N., Akhondzadeh Basti A., Soltani M., Sari A.A., Emami Rad A., Ghaeni M., Roomiani L Page 1
    Salting of fish is a traditional method for fish preservation which reduces corruption, increase shelf life and is used in order to have an access to the new markets. In some countries, consuming semi cooked or raw salted and smoked fish is well-liked. Due to the presence of halophilic microorganisms in salted fish, occurrence of food-borne infections is probable. The aim of this study was to investigate the antimicrobial activity of NaCl on Staphlococcus aureus and Listeria monocytogenes in salted silver carp. Effect of different concentrations of NaCl (4, 8, 12 %) on behavior of Staphlococcus aureus and Listeria monocytogenes in 10°C during 3 weeks (0, 1, 2, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 days) was determined by evaluation of the bacterial growth in salted fish fillets. Statistical analysis showed that application of different concentrations of NaCl had significant inhibitory effect on the growth of S. aureus and L.monocytogenes in salted fish fillets compared to control group (p<0/05). This study indicated that application of NaCl without any complementary element is not considered as a good preservative for extending the salted fish shelf-life. Consequently using of other natural preservatives along with salting is suggested.
    Keywords: Salting, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Fish fillet of silver carp
  • Mirdamadi S.S Page 9
    The aim of present study, was to scale up the production of L (+) lactic acid from the laboratory to pilot plant using Lactobacillus casei subsp. casei PTCC 1608. Moreover, the minimum inhibitory concentration of the produced lactic acid and sodium lactate against 4 test strains including Staphylococcus aureus PTCC 1113, Microccoccus luteus PTTC 1110, Escherichia coli PTCC 1330 and Listeria monocytogenes PTCC 1304 were evaluated. According to the results, the specific growth rate of each test strain was decreased by lactic acid. The inhibitory effect of the sodium lactate was lower than lactic acid in all of the experiments. The best carbon (glucose, lactose and whey) and nitrogen (corn steep powder) sources were optimized in batch and fed batch system and also pH, temperature and aeration were improved in shake flask incubator, 20 l and 750 l stirred tank reactors (STR). Glucose (80 g/l) supplemented with (50 g/l) whey was found as the best production medium. Productivity and yield of calcium lactate production in laboratory scale were 0.51 g/lh and 0.56%, respectively. Fed batch production of calcium lactate in 20 l bioreactor increased the productivity and yield up to 2.47 and 0.83%. Production and productivity was increased up to 350 g/l and 5.4 g/lh, respectively in scaled up processes by 750 liters bioreactor (STR).
    Keywords: Lactic acid, L. casei, Preservative, Stirred tank reactor, Fermentation
  • Hanifian S Page 23
    In order to investigate the presence of virulent Yersinia enterocolitica in pasteurized milk, 242 samples were collected from Tabriz retails from 2011 to 2012. The samples were enriched in PSBB. Afterwards, virF and ail genes were exploited as target sequences for the detection of virulent Y. enterocolitica. PCR-positive samples were cultured on CIN agar and MacConkey agar. The selected isolates were confirmed by second-phase duplex PCR. For the biotyping of Y. enterocolitica, certain biochemical tests were performed on the isolate. The pasteurized milk samples were further analyzed for the enumeration of hygiene indicator bacteria and qualitative alkaline phosphatase (ALP) test. Virulent Y. enterocolitica were detected in 6.61% (16/242) of samples by ail-PCR, however, using virF-PCR 4.13% (10/242) of the samples were identified as positive. Among PCR-positive samples only 0.41% (1/242) were isolated by culture method and confirmed by second-phase duplex-PCR. Based on the biochemical assays, the isolated Y. enterocolitica was identified as biotype 4. Furthermore, 11.57% (28/242) of the samples were found positive for alkaline phosphatase test. The results revealed that the number of hygiene indicator bacteria in ALP-positive samples was significantly (p<0.01) higher than ALP-negative samples. Since Y. enterocolitica is very susceptible to pasteurization process, cross contamination could be the main reason for the presence of virulent Y. enterocolitica in the pasteurized milk.
    Keywords: Pasteurized milk, Y. enterocolitica, PCR, Ail, VirF
  • Soleimani J., Asefi N Page 37
    Consumption of large amounts of fruits and vegetables throughout the world, have encouraged the development of various methods for their processing. Drying is considers as the most common method for preservation of vegetable and fruits. Although drying extend the shelf-life, it has various side effects on keeping quality of these foods; including decreasing of the color and texture quality as well as missing the flavor and nutritional values. These negative effects have increased the demand for the discovering the alternative drying methods and consequently for the production of fresh-like products. The aim of this study was to introduce and optimize the novel method for the drying of carrot as well as to develop and optimize the quality of osmo-airdried carrots with special respect to the color, flavor, texture, rehydration properties, density and shriveling of the product. For this, the effect of osmotic pretreatment on the density of carrot slices wasinvestigated, using 50% glucose syrup +5% salt at 40°C with 150 rpm, followed by complementary drying step. The result of treated group was compared with control samples which were dried only by hot-air-drier. The results showed that using osmotic pretreatment could increase the density through inhibition of the product's shrinkage. Meanwhile, in airdried samples the density was decreased considerably and high shrinkage was also observed.
    Keywords: Osmotic dehydration, Drying, Density, Carrot
  • Khakpoor M., Fardin M., Ahmadi H., Nehzati, A Page 45
    Mycobacterium avium paratuberculosis is the causative agent of John's disease which is a remedial chronic disease in all ruminants and is important from economical viewpoint. In this study, a total of 86 fecal samples from suspected dairy cattle were obtained from 11 traditional dairy farms in Moghan region. All samples were evaluated by direct microscopic examination. Subsequently, milk sample of the related cattle were tested by PCR technique. Twenty samples from positive and 10 specimens of negative samples in direct microscopic assay were selected randomly for PCR examination. Among the 86 samples, 51 (59%) samples were positive, while, 35 (41%) samples were found as negative by microscopic assay. From 20 positive samples, 19 (95%) samples showed positive result by PCR, however, among negative samples, 3 (30%) samples were positive in PCR assay. Results revealed that there is a direct relation between contamination of fecal and milk samples. Moreover, due to the correlation between the results of microscopic examination of fecal samples and PCR assay of milk specimens, direct microscopic evaluation of feces could be performed prior to PCR-based detection of Mycobacterium avium paratuberculosis in milk samples. According to the results, high contamination rate of Mycobacterium avium paratuberculosis was found in milk samples. On the other hand, duo to possible etiological role of this bacterium in the development of Crohn’s diseases in human, it should be considered as a serious concern indeed.
    Keywords: Moghan, John's disease, Milk, Mycobacterium avium Paratubeculosis
  • Barami A.R., Pour Elmi M.R., Irani M Page 53
    Aflatoxin M1 (AFM1) appears in milk as a direct result of the ingestion of feed contaminated with aflatoxin B1 by cattle. This study was conducted to investigate the contamination rate of raw milk whit aflatoxin M1 in Chaloos and Ramsar raw milk collection centers. Two hundred bulk raw milk samples were collected during winter (January and February) and summer (June and July) seasons. The milk samples were analyzed by ELISA method for the presence of AFM1. During the winter, AFM1 was detected in 100% and 59/79% of the bulk raw milk samples in Ramsar and Chaloos, respectively; however, during summer 83/52% and 50/1 of the samples was found as positive in Ramsar and Chaloos, respectively. Furthermore, 45% of Ramsar and 30% of Chaloos bulk milk samples showed higher contamination level of AFM1 than maximum tolerance limit (50 ng/l) accepted by National Standard as well as European Union. Although, the difference between the contamination rate in samples obtained during summer and winter seasons was not statistically significantly, (p<0/05) significant difference (p<0/05) was observed between Chaloos and Ramsar samples in each season. Moreover, highest contamination rate was found in February.
    Keywords: Afalatoxin M1, ELISA, Raw milk, Chaloos, Ramsar
  • Shakerian A., Rahimi E., Kazemi S Page 63
    Campylobacter jejuni/coli are frequent causes of diarrhea in humans worldwide originating in foods of animal origin mainly from meat. The aim of this study was to determine the prevalence of Campylobacter spp. in lamb at different stages of the slaughter line including: after-skinning, after evisceration and the end of slaughter process. A total of 150 lamb samples (50 samples per each stage) were collected over a period of 16-month between January 2006 and May 2008, and were analyzed for the presence of Campylobacter spp. According to the results, Campylobacter spp. were isolated from 11.3% (17/150) of the carcasses from the three sampling stages. Among the isolates, 76.5% were identified as C. jejuni and 23.1% as C. coli. Campylobacter spp. were isolated from 5%, 8% and 4% of carcasses during the stages of after-skinning, after-evisceration and the end of slaughter process, respectively. Antibiotics susceptibility of 17 isolates were determined for ten different antibiotics using the disk diffusion assay. Results revealed that 58/8% of the isolates were resistant to ciprofloxacin, while 47/1% of the isolates to nalidixic acid, 41/2% to tetracycline, 29/4% to enrofloxacin, 23/5% to ampicillin, 5/9% to amoxicillin, and 5/9% top streptomycine. None of the isolates was resistant to erythromycin, chloramphenicol and gentamicine. This study emphasizes the application of a preventive system such as HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) for the control of Campylobacter contamination in slaughterhouse.
    Keywords: Campylobacter, Lamb, Slaughterhouse, Antibiotic resistance
  • Movassagh M.H., Panahei Azar D Page 71
    Brucellosis is a zoonotic disease caused by gram-negative bacteria Brucella that are pathogenic for a wide variety of animals and human beings. Brucellosis, in particular, is easily transmitted via raw milk. Despite its control in many countries, it remains endemic in Iran. The transmission of brucella from infected animals to humans occurs either by occupational contact or the consumption of contaminated animal products, especially milk, cream and fresh cheese. The purpose of this study was to evaluate the prevalence of cow raw milk contamination by Brucella abortus in Parsabad region. A total of 64 cow's raw milk samples were collected using cluster random sampling method from Parsabad milk collection centers from March to April 2009. Samples were monitored for Brucella abortus antibodies using Milk Ring Test. Based on the results of this study, the occurrence of Brucella abortus was estimated as 37/5% in Parsabad region. It was concluded that the presence of Brucella abortus in bulk raw milks of Parsabad region is very probable. Therefore, it is necessary to determine the prevalence of Brucella abortus in bulk raw milks using the microbiological assays.
    Keywords: Milk, Brucella abortus, Milk Ring Test