فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم اقبال صفحه 1
    سوره انسان از جمله سوره هایی است که در فضیلت حضرت علی واهل بیت پیامبر علیهم السلام نازل شده است. روایات، اقوال و منابع زیادی بر این امر دلالت دارد؛ اما برخی از منابع اهل تسنن با مکی برشمردن سوره، این فضیلت را نادیده انگاشته اند. با استناد به منابع اهل تسنن و گردآوری و تحلیل روایات و اقوال در ترتیب نزول سوره های مکی و مدنی و نیز روایات اسباب نزول، نزول سوره در مدینه و اختصاص فضیلت یاد شده به اهل بیت علیهم السلام و بی اساس بودن سبب نزول های دیگر اثبات می شود
  • کریم پارچه باف دولتی، سیدمحمدباقر حجتی، سیدمحمدعلی ایازی صفحه 19
    «قرائت قرآن کریم» از جمل? علوم قرآنی است که ریش? آن به قدیمی ترین تالیفات دانشمندان قرآنی بازمی گردد و به عنوان علمی بر پای? نقل، استوار است. انواع اختلاف در قرائات قرآنی متعدد می باشند که تقسیم بندی این انواع و جامع نگری در خصوص آن، از دیرباز مورد گفت وگوی صاحبان این فن بوده است. اختلاف نظریات در این باره فراوان است که دستیابی به الگوی مناسب و جامع را با دشواری روبه رو کرده است و همین مساله، این شبهه را القا کرده است که قرائات مختلف ممکن است به حدی فراوان و متنوع باشند که اساس قرآن را تغییر دهند. در این مقاله، پس از نقل، بررسی و نقد عمد? نظریات مطرح شده دربار? تقسیم قرائات، الگوی تقسیم بندی جامعی در انواع قرائات ارائه گردیده است. سپس، با همین الگو، هفت و ده قرائت مشهور در تمام آیات قرآن کریم بررسی و پس از شمارش و دسته بندی موارد، جدول نتیج? شمارش اختلافات و انفراد قاریان و راویان، ارایه شده و نشان داده است علی رغم اصالت قرائت واحد نبوی(ص) و عدم پذیرش قرائات مختلف به عنوان اصل نازل شده از جانب خدای متعال، تعداد و تنوع اختلافات منقول به حدی نیست که در متن متواتر قرآنی اشکال ایجاد کند.
  • سید علیرضا حسینی، علیرضا بهرامی صفحه 39
    محدثان قم در ابتدای قرن سوم نقش برجسته ای در انتقال میراث حدیثی کوفه به این شهر داشته اند. علاوه بر نقل، تبویب و شرح احادیث، بازخوانی معیارهای راویان قمی در پذیرش و نقل احادیث از اهمیت خاصی برخوردار است. محمد بن خالد برقی از بزرگان قم در این دوره است که الگوی تعامل با میراث گذشتگان را تصحیح کرده و تکامل بخشیده است. وی در کنار اعتماد بر ثقات، با نگاه جدید به میراث ضعیفان و قبول روایت ایشان در صورت همراهی قرائن، بنیان نوینی در این روند ایجاد کرده است. در این مقاله ضمن مطالعه میراث روایی وی به شواهد این ادعا پرداخته شده است.
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 67
    توجه به موضوع «زبان» و دانش «زبان شناسی»، سابقه دیرینه ای دارد و در دو قرن اخیر نیز منزلت ویژه ای یافته است. از آنجا که دین اسلام نیز دارای بنیانی «زبانی» است، جا دارد که بنیان و اساس این دین یعنی «زبان» آن همچنان با نگاهی جدید و متناسب با کارکردهای امروزین زبان مورد بازیابی و واکاوی قرار گیرد.
    امروزه نقش «زبان» در پایه ریزی یک فرهنگ و تمدن و ارتباط آن با مولفه های تمدنی، روشن است و با توجه به نیازها و چالش های فرهنگی جهان معاصر، بر امت اسلامی فرض است تا به این سرمایه ممتاز نگاهی عصری داشته باشد و از آن بهره های روزآمد ببرد. نسبت و ارتباط فراگیر زبان قرآن با فاهمه همگانی انسانی، دوام و ماندگاری آن، برتری آن بر زبانهای انسانی و برخورداری از «فضل» و «هیمنه»ای الهی، قابلیت نفوذ و برقراری ارتباط قلبی و درونی و نیز بلاغت و جنبه های هنری آن، از جمله ممیزات این زبان اند که در زمان حاضر توجهی ویژه به آنها لازم است. هدف مقاله، آوردن زمینه هایی از کارکردهای زبانی فوق و بیان توانایی های کلام الله مجید در این زمینه هاست.
  • محمد تقی شاکر، رضا برنجکار صفحه 89
    از شاخه های مسئله علم امام موضوع منابع علم امام است. شناخت منابع علم امام، میزان حساسیت نسبت به گفتار ایشان را معین کرده و ملاکی روشن برای گون? مواجهه با سخنان ایشان است. در روایات، از منابع علم امام، نوشتاری بنام الجامعه دانسته شده که گاه از آن به صحیفه تعبیر شده است. الجامعه یکی از دو کانون اصلی علم امام علی (علیه السلام) به احکام و حلال و حرام الهی، در کنار سرچشم? دانش زای الف باب(هزار در علم) است که فرآیند آن آگاهی سایر پیشوایان شیعه به احکام الهی است. نگارش این نوشته در زمان پیامبر توسط امیرالمومنین، بر روی قطعات متعددی از پوست صورت یافته است. دانش این صحیفه، آنگونه که عنوان آن نیز نمایانگر است، امام را از دیگران بی نیاز و مردم را برای دسترسی به حقایق احکام، نیازمند امام می نماید. این امر نشانه ای بر تکمیل دین و عرض? کامل حلال وحرام توسط پیامبر اعظم(صل الله علیه وآله وسلم) است و نقشی موثر در تبیین معارفی از دین و استحکام بخشی از آن داشته است.
  • عبدالهادی فقهی زاده، منصور پهلوان، مجید روحی دهکردی صفحه 117
    چنان که از کاربردهای روح در آیات قرآن و پاره ای از روایات پیداست، مقصود از روح در آن ها غیر از روح انسانی است. مقال? حاضر در بار? ویژگی های روح، با استفاده از آیات قرآن کریم و احادیث معصومان (ع) سخن می گوید و هدف از آن پی بردن به چگونگی و حقیقت وجودی روح و از رهگذر آن، دستیابی به شناخت هرچه بیشتر در بار? روح انسانی است. براساس آموزه های قرآن و حدیث، روح، موجودی مستقل، دارای حیات، علم و قدرت، از جنس امر و از ملکوت است. روح از زمر? فرشتگان نیست بلکه آفریده ای بزرگتر از آن ها و حقیقتی واحد است که مراتب و درجات گوناگون دارد؛ مرتب? والایی از روح، همراه رسول خدا(ص) و ائم? پس از اوست که هر زمان که خداوند اراده کند، ایشان را آموزش می دهد، موفق می نماید، باخبر می سازد و راهنمایی می کند. همچنین هم? انسان ها برخوردار از روحی هستند که وجود آن امری قطعی است و ظاهرا روح هم? آن ها از روحی که برتر از سایر ارواح و روح برگزید? خداست، نشات گرفته است.
  • عباس همامی، محمد مهدی کرباسچی صفحه 143
    در کتاب اسفار می توان بیش از 1100 آیه از آیات قرآن و 250 حدیث از احادیث منسوب به نبی اکرم صلی الله علیه و آله، اهل البیت علیهم السلام و صحابه یافت. هر چند که صدرا به اندیش? فلسفی بیشتر شناخته شده است، اما شرح ناتمام وی بر الکافی، شاهدی بر این است که او با حدیث و دیگر علوم مربوط با آن نیز آشنا بوده است. با وجود این، وی در انتخاب احادیث اسفار، در مسلک عرفانی بیشتر ظاهر شده؛ لذا بیش از دو سوم احادیث موجود در این کتاب، از مصادر اهل عرفان اخذ شده که آنها نیز برگرفته از کتب حدیثی اهل سنت و یا کتب خاص عرفاست و کمتر از یک سوم آنها را در مصادر حدیثی شیعه پیش از قرن ششم می توان یافت. در این مقاله به شناسایی منابع احادیث اسفار و میزان اعتبار آنها در نزد محدثان پرداخته شده است.
|
  • Ebrahim Eghbal Page 1
    Sura al-Insan (76) is among suras sent down to praise Imam Ali and the household of the holy Prophet. Numerous hadiths، opinions، and sources denote that. However، some Sunni sources have ignored that because of treating that sura as being Maccan. Relying on Sunni sources، gathering hadiths and opinions on chronological order of descend of Meccan and Medinan suras، and hadiths concerning causes of descend، descend of that sura in Medina and peculiarity of those virtues to Ahl al-Bayt، and incorrectness of other causes will be proved.
    Keywords: Sura al Insan, virtues of Ahl al Bayt, chronological order of descend of suras, cause of descend, Meccan, Medinan
  • Karim Parchebaf Dolati, Sayyed Mohammad Bagher Hojjati, Sayyed Mohammad Ali Ayazi Page 19
    “Reading of the holy Quran” is among Quranic sciences which is rooted in the oldest writings of Quranic scholars، and is a science based on narration. Comprehensive consideration of multiple classifications of kinds of Quranic readings has always been a matter of debate among scholars. Multiplicity as well as difference of theories in this connection makes attainment of an appropriate and comprehensive pattern difficult. It has also caused this dubiety that different readings may be so multiple and various that may basically change the Quran. Narrating، investigating، and criticizing chief opinions concerning division of readings، the present essay presents a comprehensive pattern for classification of various kinds of readings. Then، following that pattern، seven and ten celebrated readings are surveyed in all of the Quranic readings first، cases are counted and classified secondly، table of counted differences and singleness of Quranic readers and hadith transmitters is presented thirdly، and it is indicated finally that، despite authenticity of the unique prophetic reading and non-acceptance of different readings as being sent down by the Almighty، multiplicity and variety of narrated differences are not that much to harm massively-reported Quranic text.
    Keywords: difference of readings, kinds of difference of readings, the Holy Quran, the seven, fold readings, the ten, fold readings
  • Sayyed Alireza Hosaini, Alireza Bahrami Page 39
    Qumian hadith narrators in early third century played a major role in transmitting hadith legacy of Kufa to this city. In addition to narration، classification، and explanation of hadiths، rereading Qumian hadith narrators’ criteria for accepting and narrating hadiths is of great significance. Muhammad b. Khalid al-Barqi is among outstanding scholars of that era who corrected and developed the pattern of dealing with the legacy of predecessors. While relying on the trustworthy hadith transmitters، he founded a new basis for that process through a new view with regard to legacy of the untrustworthy hadith transmitters and accepting their narration if accompanied by some evidence. While studying hadith legacy، the present essay evaluates evidence of this claim.
    Keywords: al, Barqi, the trustworthy hadith transmitters, Qumian hadith narrators, hadith sources, hadith legacy of al Barqi
  • Abolfazle Khoshmanesh Page 67
    Attending language and the science of linguistics is of an old background، and has been enjoying a special status in the two past centuries. Since Islam has a lingual foundation too، it is appropriate to reinvestigate and survey foundation of this religion، i. e.، its language، through a new look which is proportional to the modern functions of language. The role of language in establishing a culture and civilization and its relation with civilizational components has become very clear nowadays، and it is the Islamic Umma’s duty to have a contemporary look at this superior source and enjoy its up-to-date benefits. The comprehensive relation and connection of Quranic language with the human common understanding، the former’s permanence and durability، its superiority to human languages as well as its being endowed with divine grace، capability of penetration into hearts and establishing inner communication، its eloquence، and its artistic aspects are among characteristics of this language special attention to which being necessary in the present time. The purpose of this essay is to present some grounds of the said lingual functions and to expound abilities of the divine language in such grounds.
    Keywords: Quranic language, lisan mubin, philosophy of language, God's language, capabilities of Quranic language
  • Mohammad Taghi Shaker, Reza Berenjkar Page 89
    A branch of the question of holy Imams’ knowledge is sources of their knowledge. Knowledge of sources of Imams’ knowledge is a clear criterion for kind of encountering their words. In hadiths، a writing called al-Jami‘a، sometimes named al-Sahifa، is considered among sources of Imams’ knowledge. Along with “thousand doors of knowledge،” al-Jami‘a is one of Imam Ali’s two main sources of knowledge of divine precepts and lawful/unlawful whose result is awareness of other Imams of this knowledge. That writing is written by Imam Ali in the very holy prophet’s time on several pieces of parchment. As its title clearly indicates، knowledge of that book makes the Imam independent of others and others dependent upon the Imam in order to achieve realities of precepts. This is a sign of completion of the religion and perfect presentation of lawful/unlawful by the holy prophet، and has played a major role in expounding some teachings of the religion and establishment of some other parts of it.
    Keywords: Imam Ali, al, Jamia, dictation, challenges, lawful, unlawful, the last Prophet
  • Abdolhadi Feghhizadeh, Mansour Pahlevan, Majid Rouhi Dehkordi Page 117
    As applications of spirit in the Quranic verses and some hadiths indicate, by Spirit is meant other than human spirit. Benefitting from Quranic verses and hadiths of the infallible-innocent personalities, the present essay speaks of characteristics of spirit and aims at discovering the nature and existential reality of Spirit and, thereby, attaining the utmost knowledge of human spirit. According to teachings of the Quran and hadiths, Spirit is an independent existent, is endowed with life, knowledge, and power; is from the world of command (amr), and is from divine kingdom. It is not included in angels, but rather is a creature greater than them and in a single reality which has various levels and degrees. A higher level of Spirit accompanies the holy prophet and holy Imams and teaches, informs, and guides them whenever the Almighty wills. Also, all human beings are endowed with a spirit whose existence is definite. Spirit of all men is apparently originated by a spirit which is higher than other spirits and is the elected spirit of God.
    Keywords: hadith, Spirit, human spirit, the Quran
  • Abbas Hemami, Mohammad Mahdi Karbaschi Page 143
    Over 1100 Quranic verses as well as 250hadiths attributed to the holy Prophet، holy Imams، and Companions can be found in Mulla Sadra’s Asfar. Although Mulla Sadra is known as a philosopher، his unfinished commentary on al-Kafi evidences that he has been familiar with hadith and other respective sciences as well. However، he has appeared more in a mystical persuasion in choosing hadiths in Asfar; that is why over two thirds of hadiths found in this book are taken from mystics’ books، which are in turn taken from Sunni hadith sources or books peculiar to mystics، and less than one thirds of them can be found in Shiite hadith sources of earlier than sixths century. The present essay deals with recognition of sources of hadiths narrated in Asfar and their validity in hadith-narrators’ opinions.
    Keywords: hadiths, Mulla Sadra, al, Asfar al Arbaa, hadith study