فهرست مطالب

نشریه منطق پژوهی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی امیرخانلو صفحات 1-21
    در این مقاله سعی می کنیم تا چهار شیوه تعریف مفهوم فراساختنی بودگی (conceivability) را بررسی، تحلیل، و نقد کنیم. در این بررسی نسبتا تاریخی، جایگاه خاصی را برای دکارت، به عنوان نماینده اصلی تعریف های شامل فهمیدن، قائل شده ایم. سپس، به تعریف های شامل باور پرداخته و با مطرح کردن و نقد یکایک آن ها، به تعریف های شامل انگارش (imagining) یک موقعیت (situation) پرداخته ایم و در انتها، تعریف های شامل احراز (verification) در جهان های ممکن سازگار و منسجم را بیان کرده ایم.
    کلیدواژگان: فراساختنی بودگی، انگارش، فهمیدن، باور، جهت مند (modal)، دکارت
  • مرتضی حاج حسینی صفحات 23-48
    متصله لزومی که از ارکان منطق سینوی است در منطق شفاء به لزومی بدیهی و غیربدیهی و نیز به لزومی به حسب الزام و لزومی به حسب واقع و نفس الامر تقسیم شده است. فهم ماهیت متصله لزومی و احکام آن و نیز رابطه آن با انواع استلزام در منطق جدید و شناسایی ساختار متصله لزومی، بدون شناسایی و فهم انواع آن امکان پذیر نیست. از این رو در این مقاله پس از بیان تعریف بوعلی از متصله لزومی بدیهی و غیربدیهی و تحلیل و نقد برخی دیدگاه ها دراین باره، به تحلیل نظر ابن سینا و برخی منطق دانان متاخر درمورد متصله لزومی به حسب الزام و متصله لزومی به حسب واقع و نفس الامر (یا به تعبیر خواجه لزومی لفظی و لزومی حقیقی) می پردازیم و در ادامه برخی دیدگاه ها در این زمینه، که به گمان نگارنده به بیراهه رفته اند و به نام ابن سینا از ابن سینا دور شده اند، را تحلیل، نقد و بررسی می کنیم. براساس نتایج این تحقیق اولا تقسیم لزومی به بدیهی و غیربدیهی در شفاء بوعلی هیچ ارتباطی با تقسیم شرطی به لزومی و اتفاقی ندارد؛ ثانیا ابن سینا در تقسیم لزومی به بدیهی و غیربدیهی بر جهان واقع و روابط لزومی موجود در آن تکیه کرده است. بنابراین نباید تصور شود که این تقسیم برپایه روابط منطقی و صرفا صوری استوار است؛ ثالثا ابن سینا متصله لزومی «اگر پنج زوج است پنج عدد است» را به حسب الزام صادق و به حسب نفس الامر و واقع کاذب دانسته است. بنابراین دلیلی که بر کذب این متصله اقامه کرده است مربوط به مقام واقع و نفس الامر است و نباید با مقام الزام خلط شود؛ رابعا دلیل ابن سینا بر کذب متصله مذکور به حسب نفس الامر نیز یک دلیل پیوسته و واحد است که مراحل مختلفی دارد و نباید مراحل مختلف آن به منزله دلیلی مستقل تلقی شود. به علاوه این دلیل به زبان منطق محمول ها و نه زبان منطق گزاره ها بیان شده است و هیچ ارتباطی با مغالطه پنهان سازی در منطق ندارد.
    بنابراین نه این تصور که، تقسیم متصله لزومی به بدیهی و غیربدیهی با تقسیم متصله به اتفاقی و لزومی متناظر است، با متن شفاء و دیدگاه نگارنده در تفسیر آن مطابقت دارد و نه این تصور که ابن سینا لزومی با مقدم ممتنع را متصله لزومی به حسب الزام به شمار آورده و آن را به حسب واقع و نفس الامر کاذب دانسته است، با تفکیکی که ابن سینا بین دو مقام الزام و نفس الامر قائل شده است سازگار است.
    کلیدواژگان: متصله لزومی، لزومی بدیهی، لزومی لفظی، لزومی حقیقی، مقام الزام، مقام نفس الامر
  • داریوش درویشی صفحات 49-76
    روش دیالکتیکی، ریشه های مشخصی در اندیشه فلسفی یونان پیش افلاطونی دارد. این ریشه ها را می توان از هراکلیتوس و پارمنیدس تا سوفیست ها یافت، و از آن جا می توان نخستین کاربرد منظم آن را نزد سقراط مشاهده کرد، هرچند زنون الئایی از جانب ارسطو به غلط به عنوان مبدع روش دیالکتیکی معرفی شده است. افلاطون در این روش میراث دار سقراط محسوب می شود، اما تمایز آشکاری میان روش دیالکتیکی سقراط و افلاطون مشاهده می شود. تمایزی که با تکیه بر آموزه مثل آشکارتر هم می شود. این تمایز مبتنی بر تعارض آموزه مثل با نادانی سقراط است؛ سقراط روش دیالکتیکی را به این دلیل به کار می گرفت که، نشان دهد روش منطقی اش او را از اظهار نظر قاطعانه مبتنی بر دانایی بر حذر می دارد؛ وظیفه او فقط ویرایش است، ویرایشی که انتهایی بر آن متصور نیست. اما افلاطون با واردساختن آموزه مثل در این روش، آن را به کلی دگرگون می کند؛ با ورود این آموزه روشن می شود که انتهای روش دیالکتیکی، کشف «مثال» موضوع مورد بحث است.
    در این مقاله می خواهیم نشان دهیم که:1. ریشه های روش دیالکتیکی در اندیشه فلسفی یونان پیش افلاطونی کشف شدنی است؛ 2. زنون الئایی احتمالا ربط خاصی به روش دیالکتیکی ندارد؛ 3. آموزه مثل از آن افلاطون است، نه سقراط؛ 4. افزوده شدن این آموزه به روش دیالکتیکی، تاثیر روشنی در تعیین پایانه جست وجوی منطقی دارد؛ یا به عبارت بهتر، روش دیالکتیکی در پرتو آموزه مثل، با روش دیالکتیکی بدون این آموزه، متمایز است.
    کلیدواژگان: روش دیالکتیکی، آموزه مثل، استقراء، تعریف
  • غلامرضا ذکیانی صفحات 77-95
    ارغنون ارسطو حدود یازده قرن پس از پیدایش، به عربی ترجمه شد و دانشمندانی مانند فارابی و ابن سینا پس از آشنایی با همین ترجمه ها، دست به خلق آثار منطقی در جهان اسلام زدند و همین آثار سبب پیدایش و بالندگی منطق میان مسلمانان شد. تحلیل و ارزیابی نخستین ترجمه های ارغنون سبب می شود از یک سو با اهتمام مسلمانان به میراث یونانی در سده های نخستین و از سوی دیگر با میزان صحت و دقت این ترجمه ها آشنا شویم. عبدالرحمن بدوی نخستین ترجمه های عربی از مجموعه ارغنون ارسطو به علاوه ایساغوجی فرفوریوس را در یک مجموعه سه جلدی جمع آوری و تصحیح کرده است. پس از مقایسه ترجمه عربی «قیاس» با متن یونانی و ترجمه انگلیسی جنکینسون و ترجمه فارسی ادیب سلطانی از تحلیلات اولی (دفتر دوم)، با حدود صد مورد اختلاف کلی و جزئی مواجه شدیم. این اختلافات را با عباراتی مانند، کاستی ها در ترجمه، عربی نامفهوم، عبارات اضافی، خطای ترجمه، تغییر مثال، خطای تصحیح، و ترجیح نسخه بدل دسته بندی کرده ایم.
    کلیدواژگان: ارسطو، منطق، قیاس، تذاری، عصر ترجمه
  • تمایز حملین نزد ملاصدرا از منظر تحولات معنایی «حمل
    محمود زراعت پیشه، قاسمعلی کوچنانی صفحات 97-116
    واژه «حمل»، با توجه به دو مولفه اتحاد و تغایر، در برخورد با مهمانان ناخوانده ای همچون گزاره های طبیعیه و گزاره های مبتنی بر حمل اولی ذاتی دستخوش تغییراتی معنایی شده است که بر این اساس می توان سه دوره مجزا را از هم بازشناخت: 1. دوره ای که در آن «ما به الاتحاد» در خارج و «ما به التغایر» در ذهن است؛ 2. دوره ای که در آن ما به الاتحاد، علاوه بر خارج، می تواند در ذهن نیز باشد و «ما به التغایر» نیز به سطح فراتر ذهن و یا ذهن دیگر عزیمت کند؛ 3. دوره ای که در آن ما به الاتحاد و ما به التغایر، علاوه بر منظر و ناظر، می توانند به ترتیب در ناظر و منظر قرار گیرند. بدون تفکیک این دوره ها نمی توان به درستی به بازخوانی نظریه تمایز حملین در آثار ملاصدرا پرداخت. در این مقاله ما به الاتحاد و ما به التغایر در سیری تاریخی تحلیل می شوند تا از این طریق، گوشه ای از ابهامات نظریه تمایز حملین زدوده شود.
    کلیدواژگان: حمل، حمل اولی ذاتی، حمل شایع صناعی، ما به الاتحاد، ما به التغایر
  • مهدی میرزاپور، غلامرضا ذکیانی صفحات 117-136

    به لحاظ تاریخی می توان نشان داد که «نظریه انبساط» از ابتکارات و ابداعات منطق دانان قرون وسطای متاخر مانند ویلیام شروود، راجر بیکن، پطرس اسپانیایی، ویلیام اکام، و جان بوریدان بوده است. این نظریه با رویکردی کاربردی در دوره معاصر، در آثار آموزشی منطق عمومی، برای تشخیص اعتبار «قیاس ارسطویی» استفاده شده است.
    در این پژوهش، با تمرکز بر تفکرات منطقی جان بوریدان (1295 - 1361 م)، متفکر برجسته قرون وسطی، از این فرضیه دفاع می کنیم که، نظریه انبساط یکی از نتایج فرعی نظریه دلالت و اطلاق است. همچنین با ارجاع به آثار منطقی بوریدان نشان می دهیم که دو قاعده «منع حد وسط غیرمنبسط» و «منع روش عقیم»، یکی از کاربردهای نظریه انبساط، از ابداعات بوریدان است. ازاین رو معاصران در آثار آموزشی منطق، در بهترین حالت، صرفا تقریرهای متفاوتی از تعریف انبساط و قواعد مربوط به آن را بیان کرده اند، نه آن که خود مبدع این قواعد باشند. بر این اساس نظریه پیتر گیچ را، که آشکارا نظریه انبساط را متفاوت از نظریه اطلاق می داند، به شکلی منطقی و تاریخی نقد می کنیم و نشان می دهیم که نظریه قابل دفاعی نیست. در پایان تعاریف بدیعی از حدود «منبسط» و «غیرمنبسط» را با توجه به چهارچوب فلسفی منطقی بوریدان ارائه می کنیم که به مفاهیم و اصطلاحات منطقی وی بسیار وفادار است.

    کلیدواژگان: نظریه انبساط، مفهوم انبساط، تعریف حد منبسط، نظریه اطلاق و قواعد قیاس حملی
|
  • Mojtaba Amirkhanlou Pages 1-21
    In the present article، I try to study، analyze، and criticize some definitions of the concept of conceivability. In this relatively historical study، I have put particular importance on Descartes as the representative of definitions involving «conceiving». Then، I have discussed definitions involving «belief» and criticized them. After that، I have gone to definitions involving imaging (of a situation). In the conclusion، I have discussed definitions involving verification in the consistent، coherent، and possible worlds.
    Keywords: conceivability, imaging, conceiving, belief, modal, Descartes
  • Morteza Hajhosseini Pages 23-48
    connective [statement] is among the foundations of Sinean logic. In the Logic of Shifa، it has been divided into evident and non-evident necessary as well as into various kinds of necessary in terms of necessity and necessary in terms of facts. Without knowing and understanding various kinds of necessary، the nature of necessary connective، its rules، its relation to various kinds of entailment in the modern logic، and the structure of necessary connective cannot be understood and known. Thus، in the present article، after providing Ibn Sina''s definition for evident and non-evident necessary connective and analyzing and criticizing some views posed in this concern، I analyze views introduced by Ibn Sina and some later logicians about necessary connective in terms of necessity and in terms of facts (or، as put by Khwajah، verbal and true necessary). Then، I examine and criticize some views posed in this regard which، I think، have gone in wrong direction and got far from Ibn Sina while speaking of Ibn Sina. According to the results of the present study، firstly، division of necessary into evident and non-evident in Ibn Sina''s Shifa has nothing to do with division of conditional into necessary and accidental. Secondly، in dividing necessary into evident and non-evident، Ibn Sina has relied upon the factual world and the necessary relations existing in it. Thus، it should not be thought that such a division is merely based upon logical and merely formal relations. Thirdly، according to Ibn Sina، the necessary connective statement «if five is even، then it is a number» is true in terms of necessity and false in terms of facts. Thus، the reason provided by him for falsity of this connective statement concerns facts and should not be confused with the station of necessity. Fourthly، Ibn Sina''s argument for falsity of the above connective statement in terms of facts is a continuous and integrated one consisting of various steps none of which should be regarded as an independent argument. Furthermore، this argument has been stated in the language of predicative logic (and not in the language of propositional logic) and has nothing to do with the fallacy of hiding in the relevance logic. Thus، the idea that division of necessary connective into evident and non-evident corresponds to division of connective into accidental and necessary is not consistent with the contents of Shifa and the present author''s interpretation of it. Nor is the idea that Ibn Sina has regarded a necessary with impossible precedent as a necessary connective in terms of necessity and thought that it is false in factual world consistent with his distinction between two stations of necessity and facts.
    Keywords: necessary connective, evident necessary, verbal necessary, station of necessity, station of facts
  • Daryoush (Said) Darvishi Pages 49-76
    Dialectical method has certain roots in the Greek philosophical thought before Plato. Such roots may be traced back from Heraclitus and Parmenides to Sophists. There، the first regular uses made of it may be found in Socrates. Though، Aristotle has mistakenly introduced Xenon of Elea as the founder of dialectical method. Plato inherited Socrates'' method. But what is clear is the distinction which may be seen between dialectical methods of Socrates and Plato. The doctrine of Ideas gives much importance to this distinction. This distinction may be summarized in this way that the doctrine of Ideas is in conflict with Socratic ignorance. In other words، Socrates employed the dialectical method to show that his logical style prevents him from providing decisive statements based on knowledge; and that his duty is only «to correct»، a correction for which no end may be found. Introducing the doctrine of Ideas، Plato made it completely different. And as this doctrine is introduced، it becomes clear that the end of the dialectical method is revealing the «Idea» of the subject discussed. The present article tries to show that: (1) Roots of the dialectical method may be found in the Greek philosophical thought before Plato، and (2) Probably Xenon of Elea has nothing to do with the dialectical method، and (3) Doctrine of Ideas is Plato''s (and not that of Socrates)، and (4) When this doctrine is added to the dialectical method، it is of a clear impact on the process of finding an end for the logical search; or، to put it more accurately، (5) dialectical method with، and without، the doctrine of Ideas are different from each other.
    Keywords: dialectical method, doctrine of Ideas, induction, definition
  • Gholamreza Zakiani Pages 77-95
    About 11 centuries after its emergence، Aristotle''s Organon was translated into Arabic; and، based on such translations، scholars such as Farabi and Ibn Sina created logical works in the Islamic world. Because of these works، logic emerged and flourished among Muslims. Through analysis and evaluation of the first translations of Organon، we may get familiar with، on the one hand، attention paid by Muslims to the Greek heritage in the first centuries of Islam and the extent of accuracy and correctness of such translations on the other. Abdolrahman Badawi has collected and edited the first Arabic translations of Aristotle''s Organon together with Porphyry Isagoge in three volumes. When we compare the Arabic translation of Organon with the Greek text as well as English (Jenkinson)، Persian (Adibsoltani) translations of the Prior Analytics (Book 2)، we find almost 100 minor and major discrepancies. We have classified such discrepancies under shortages in translation، inconceivable Arabic، added phrases، changed examples، errors made in edition، and preference for the unoriginal text
    Keywords: Aristotle, Logic, syllogistic, Tadhari, the age of translation
  • Distinction of the Predications from the Perspective of Semantic Developments of "Predication"
    Mahmoud Zeraatpisheh, Ghasemali Kochenani Pages 97-116
    In dealing with uninvited guests as natural propositions and propositions that are based on primary essential predication، the term “predication” has undergone some semantic changes; according to the elements of “unity” and “difference” three periods may be distinguished: (1) the period in which “what causes the unity” is external and “what causes the difference” is in the mind، (2) the period in which “the unifier”، in addition to its being in the outside world، may be in mind too and “the differing factor”، also، moves to the top level of mind or another mind، (3) the period in which “the unifier” and “the differing factor”، besides in viewed and viewer، may regularly be located in viewer and viewed. Without separating these periods، the theory of “distinction of the predications” in Mulla Sadra’s works cannot correctly be read. In this article، in fact، “what causes the unity” and “what causes the difference” will be analyzed in a historical development so that some parts of obscurities about this theory may be removed.
    Keywords: predication, primary essential predication, artificial common predication, unifier, differing factor
  • Mahdi Mirzapour, Gholamreza Zakiani Pages 117-136

    It may be historically shown that the theory of distribution is among innovations of logicians of the later Middle Age such as William of Sherwood، Roger Bacon، Peter of Spain، William Ockham، and John Buridan. According to an applied approach، in the contemporary era، this theory has been used in educational works in the field of general logic to establish validity of Aristotelian syllogism. Focusing on logical thoughts of the eminent thinker of the Middle Age، John Buridan (1295-1361)، the present study proves that the theory of distribution is a consequence of the theory of reference; also، referring to Buridan''s logical works، it shows that the two rules of «impossibility of the undistributed middle term» and «impossibility of the method of fallacy» which are some applications of the theory of distribution are among innovations of this logician of the Middle Age. And، in their logical textbooks، contemporary logicians have shown، at best، only different readings of the definition of distribution and its rules، and that is not the case that such rules have been invented by them. Meanwhile Peter Geach believes clearly that the theory of distribution is different from the theory of reference، however his view is logically and historically criticized; and it will be shown that it is not a defensible theory. In the conclusion، according to the philosophical-logical framework of Buridan، new definitions of «distributed» and «undistributed» terms will be provided which are based on his logical concepts and terms.

    Keywords: theory of distribution, the concept of distribution, definition of distributed term, theory of reference, rules of predicative syllogism