فهرست مطالب

آب و خاک - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 27، فروردین و اردیبهشت 1392)

نشریه آب و خاک
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 27، فروردین و اردیبهشت 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/27
  • تعداد عناوین: 24
|
  • سعید حمزه، عبدعلی ناصری، حیدر علی کشکولی صفحات 1-13
    دو مورد از مباحث زهکشی که کمتر به آنها پرداخته شده است، یکی مسئله زهکشی در خاک های مطبق و دیگری مبحث زهکش پلکانی می-باشد، و لزوم مطالعه و تحقیق بیشتر در این زمینه ها به چشم می خورد. بنابراین تحقیق حاضر تحت شرایط ویژه فوق در اراضی کشت و صنعت امام خمینی (ره) واقع در شمال استان خوزستان صورت پذیرفت. در اراضی کشت و صنعت امام خمینی (ره) بعد از مطالعات اولیه طراحی، فاصله زهکش ها حدود 70 متر برآورد گردید و زهکش ها در عمق متوسط 1/2 متری نصب گردیدند. اما بعد از دو سال که از احداث زهکش ها در مزارع این واحد گذشت، مشاهده گردید که به علت وجود یک لایه با نفوذ پذیری کمتر از 10 مرتبه نسبت به لایه های فوقانی و تحتانی در عمق حدود 110 تا 160 سانتیمتری، عملکرد زهکش های موجود در حدود 500 هکتار از اراضی مناسب نمی باشد. جهت رفع این مشکل اجرای زهکش های پلکانی پیشنهاد گردید. در این راستا بین هر دو زهکش موجود، یک خط زهکش جدید در عمق متوسط 2/1 متری نصب گردید. جهت بررسی های تکمیلی یکی از مزارع این واحد انتخاب گردید. در مزرعه مورد نظر در سه ردیف مختلف جمعا 20 عدد چاهک مشاهده ای نصب گردید. پس از تجهیز چاهک ها و انجام مطالعات خاک شناسی، نوسانات سطح ایستابی، دبی آب ورودی و خروجی از مزرعه به صورت روزانه و طی 3 نوبت آبیاری اندازه گیری شد. سپس نتایج بدست آمده از طریق مشاهدات مزرعه ای با معادلات تحلیلی موجود، مورد ارزیابی قرار گرفتند. مشاهدات مزرعه ای نشان می دهد با نصب زهکش های جدید مشکل مزرعه به طور کامل رفع شده است و سطح آب زیرزمینی در مدت زمان مناسب (کمتر از 36 ساعت) به زیر عمق توسعه ریشه می رسد. همچنین شدت افت سطح ایستابی در حالت واقعی با حرکت از انتهای مزرعه به سمت جمع کننده اصلی مزرعه (کلکتور) افزایش می یابد، و میزان دبی خروجی از زهکش های عمقی همواره بیشتر از دبی زهکش های کم عمق می باشد. اما با توجه به شرایط خاص مزرعه و لایه ای بودن خاک، معادلات موجود قادر به شبیه سازی و پیش بینی دقیق پروفیل سطح ایستابی و دبی خروجی از مزرعه نبودند، و مقادیر بدست آمده از طریق معادله تحلیلی تنها در محدوده کمی از پروفیل سطح ایستابی با حالت واقعی مشاهده شده در مزرعه تطابق داشتند.
    کلیدواژگان: دبی زهکش، خاک های مطبق، زهکش پلکانی، سطح ایستابی، معادلات تحلیلی
  • آذین ابطحی، مهران هودجی، مجید افیونی صفحات 14-23
    این پژوهش گلخانه ای با هدف بررسی تاثیرکاربرد پسماندهای آلی بر غلظت عناصر روی و آهن در دو نوع خاک آهکی با بافتهای لومی رسی و لومی شنی و قابلیت جذب این عناصر به وسیله گیاه ذرت (رقم 704) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد (بدون کود)، لجن فاضلاب، کودکمپوست، کودگاوی در سطوح 25 و 50 مگاگرم در هکتار و کود شیمیایی سولفاتی شامل 20 میلی گرم در کیلوگرم هریک از سولفات های (روی و آهن) بود. برداشت گیاه ذرت پس از 75 روز و در مراحل 4 تا 5 برگی انجام و از خاک وگیاه نیز نمونه برداری شد. کاربرد پسماندهای آلی در کلیه سطوح باعث افزایش معنی دار (01/0)
    کلیدواژگان: پسماندهای آلی، لجن فاضلاب شهری، کمپوست زباله شهری، کود گاوی، گیاه ذرت، خاکهای آهکی
  • راحله جنابی حق پرست، احمد گلچین، احسان کهنه صفحات 24-35
    فلزات سنگین از راه های مختلفی همچون مصرف نهاده های شیمیایی، پساب ها و فاضلاب ها وارد زمین های کشاورزی و محیط زیست می-شوند. اثرات مخرب آنها بر محیط زیست و موجودات زنده گزارش شده است. با توجه به عکس العمل سریع موجودات زنده به تغییرات اکوسیستم خود، این تحقیق به منظور بررسی اثرات آلودگی یک خاک آهکی با فلز سنگین کادمیوم بر پارامترهای رشدی کرم خاکی گونه ایزنیا فتیدا4 انجام شد. بدین منظور رشد کرم خاکی گونه مذکور در خاک آهکی آغشته شده با مقادیر 80،6040،20،10،0 میلی گرم عنصر در کیلوگرم خاک و دو سطح بدون ماده آلی و افزایش 5 درصد وزنی ماده آلی در زمان های0،75،60،45،30،15 روز پس از افزایش عناصر به خاک مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای تغییر وزن کرم، تعداد کوکون تولید شده و درصد زنده مانی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش ماده آلی می تواند اثرات مخرب فلزات را نسبتا کاهش دهد. در خاک های تیمار شده با کادمیوم، با افزایش غلظت عنصر در خاک، وزن کرم ها کاهش یافت و کادمیوم بیشترین تاثیر را بر تعداد کوکون تولید شده داشته است (004/0 P< خاک آهکی). در خاک های تیمار شده با افزایش عنصر به خاک درصد زنده مانی کرم ها نیزکاهش معنی دار داشته است.
    کلیدواژگان: کرم خاکی، ایزنیافتیدا، کادمیوم، زنده مانی، کوکون، ماده آلی
  • سپیده اعتدالی، جواد گیوی، اصغر عابدی صفحات 36-44
    صرفه اقتصادی یکی از عوامل مهمی است که کشاورزان را ترغیب می کند تا نسبت به کشت یک محصول اقدام کنند. بنابراین علاوه بر ارزیابی کیفی و کمی، می توان بر اساس مقدار سود خالص یا ناخالص در واحد سطح، از نظر اقتصادی نیز تناسب اراضی را مورد ارزیابی قرار داد. این تحقیق به منظو ر انجام این نوع ارزیابی به روش های مختلف، برای ذرت علوفه ای در اطراف شهرستان شهرکرد انجام گرفت. در این راستا، از طریق روش های نرخ بازده داخلی، سود ناخالص، ارزش فعلی خالص و نسبت منفعت به هزینه، با استفاده از نرم افزار ALES، کلاس تناسب اقتصادی واحدهای اراضی برای ذرت علوفه ای تعیین گردید. برای ساختن مدل در نرم افزار ALES، یک بانک اطلاعاتی دربرگیرنده واحدهای خاک، خصوصیات خاک، نیازهای رویشی ذرت علوفه ای، عملکرد، نرخ بازده وام بانکی، هزینه های ثابت و متغیر و قیمت فروش هر واحد وزنی ذرت علوفه ای در محیط نرم افزار ایجاد و سپس کلاس تناسب اقتصادی تعیین شد. نتایج نشان داد که وقتی روش ارزش فعلی خالص بکار می رود، اغلب واحدهای اراضی، در کلاس تناسب (S2) قرار می گیرند و زمانی که از سه روش دیگر استفاده می گردد، کلاس تناسب اقتصادی تمامی واحدهای اراضی، (S1) می گردد. کلاس تناسب اقتصادی، بدست آمده بر مبنای روش محاسبه سود ناخالص، بدون استفاده از نرم افزار ALES، در 40 درصد واحدهای اراضی، S2 و در 60 درصد آنها، S1 می باشد. نتایج تعیین کلاس تناسب اقتصادی به کمک نرم افزار ALES بر مبنای روش محاسبه ارزش فعلی خالص با طبقه بندی کیفی تناسب اراضی منطقه مورد مطالعه که در یک تحقیق قبلی، فقط بر اساس میزان محدودیت مشخصات فیزیکی زمین صورت گرفت، مطابقت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ارزش فعلی خالص، ارزیابی اقتصادی تناسب اراضی، برنامه ALES، سود ناخالص، نرخ بازده داخلی، نسبت منفعت به هزینه
  • زهرا لطفی آرپاچایی، اباذر اسمعلی عوری، کاظم هاشمی مجد، نصرت الله نجفی صفحات 45-53
    در کشاورزی مدرن امروزه، تهیه ی نقشه ی حاصلخیزی خاک جهت برنامه ریزی بهتر برای استفاده از کودهای شیمیایی و بهره برداری از خاک ضروری است. هدف از این تحقیق ارزیابی حاصلخیزی خاک بر اساس برخی ویژگی های شیمیایی در دشت اردبیل با 136 نقطه ی مطالعاتی می باشد که بدین منظور در محیط نرم افزار ArcGIS9.3، درون یابی با کریجینگ بین نقاط صورت گرفت و نقشه ی اولیه ی هر یک از پارامترها شامل فسفر، پتاسیم، نیتروژن، کربن آلی، pH و EC تهیه و گروه بندی شدند. سپس از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی پارامترها استفاده شد. از ترکیب نقشه ی این پارامترها از طریق امتیازدهی فاکتوریل، نقشه های نهایی حاصلخیزی برای گیاه گندم و سیب زمینی تهیه و طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که به ترتیب 62/21، 6/3 و 84/74 درصد از منطقه ی مورد مطالعه در تناسب ضعیف، متوسط و خوب از لحاظ حاصلخیزی خاک جهت کشت گندم است. در حالی که نتایج برای سیب زمینی در مقایسه با گندم نشان داد که به ترتیب 45/52، 19/7 و 34/40 درصد از منطقه ی مورد مطالعه در تناسب ضعیف، متوسط و خوب قرار می گیرد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تهیه ی نقشه ی حاصلخیزی خاک برای محصولات مختلف به شکلی که بیان شد می تواند ما را در مدیریت مناسب اراضی و کوددهی ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، حاصلخیزی، سیب زمینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، گندم
  • محمد علی خلج، فرهاد مشیری، هادی اسدی رحمانی صفحات 54-60
    این تحقیق با هدف ارزیابی ‎توان تثبیت بیولوژیک نیتروژن در بین سویه های مختلف ریزوبیوم وکاهش مصرف کودهای نیتروژنه به صورت طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با13 تیمار شامل سه سطح صفر،200 و 400 کیلوگرم اوره در هکتار و 10سطح سویه باکتری ریزوبیوم در 4 تکرار و در 2 سال به صورت مزرعه ای در ایستگاه اسماعیل آباد مرکز تحقیقات کشاورزی قزوین انجام شد. در 2 مرحله(50% گلدهی و زمان برداشت) صفات مورد نظر (وزن خشک اندام هوایی، تعداد و وزن غده ها، میزان جذب نیتروژن و عملکرد دانه) برای انتخاب سویه برتر اندازه گیری شد. نتایج حاصل از 2 سال آزمایش مزرعه ای و بررسی صفات مورد نظر اندازه گیری شده نشان داد که سویه L – 75 به عنوان سویه برتر در تثبیت نیتروژن بوده و باعث بیشترین اثر مثبت روی صفات مورد نظر گردید و می تواند برای تلقیح بذر لوبیا در منطقه قزوین به کشاورزان منطقه توصیه گردد. این سویه باعث بیشترین تعداد غده و وزن خشک بوته در دو سال شد. افزایش عملکرد، توسط این سویه در سال اول و دوم به ترتیب 26درصد و 40درصد بدست آمد. این مطالعه نشان داد که تلقیح بذر لوبیا با سویه های موثر ریزوبیوم موجب افزایش رشد گیاه و عملکرد دانه شده و اثر قابل توجه ای در کاهش مصرف کودهای نیتروژنی دارد.
    کلیدواژگان: لوبیا، تثبیت بیولوژیک نیتروژن، ریزوبیوم، عملکرد
  • میر احمد موسوی شلمانی، علی خراسانی، نجات پیرولی بیرانوند، مجید نوری محمدیه، علی اسکندری، سیدمحمود محاطی صفحات 61-69
    در مطالعه حاضر روش های مختلف آبیاری با استفاده از فناوری ردیابی ایزوتوپی مورد ارزیابی قرار گرفت تا فرایند بازیابی نیتروژن توسط گیاه چغندرقند مورد بازبینی قرار گیرد. تیمارهای مورد مطالعه شامل: کود آبیاری قطره ای (1T) کود آبیاری بارانی (2T) آبیاری بارانی (3T) و آبیاری فارو (4T) می باشند. نتایج نشان دهنده این است که در غده های تحت تیمار 1T، نیتروژن اسید آمینه ای، نمکهای (K و Na) زیاد بوده و کمترین شکر سفید تولید شده مربوط به این تیمار می باشد. تیمارهای آبیاری بارانی (2T و 3T) نسبت به سایر تیمارها محصول ریشه و شکر بیشتری تولید کرده-اند. ریشه های تحت تیمار 2T بیشترین نیتروژن، رطوبت و نمک را برداشت کرده است و در نتیجه بیشترین میزان قند ملاس را در واحد سطح مزرعه در بین همه تیمارها به خود اختصاص داده است. تغییر روش اعمال کود در تیمارهای آبیاری بارانی (3T) موجب کاهش نمکهای غده شده و کاهش این نمکها گرایش به تغییر رنگ شکر سفید و تولید شکر ناخالص را کاهش داده است. ریشه های تحت تیمار 4T کمترین وزن تازه و ناخالصی ریشه را دارند. طولانی شدن دوره کوددهی از اوایل خرداد تا پایان مرداد باعث افزایش عناصر کودی در محیط ریشه و جذب ناچیز آن شده و متعاقب آن نیتروژن آمینو اسیدی و قند ملاس در غده افزایش و شکر سفید (قابل استحصال) کاهش یافته است. در کل استفاده از روش آبیاری بارانی و اعمال تیمار کودی در ابتدای دوره کشت، برای کشت این گیاه مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سیستم های آبیاری، نیتروژن 15، چغندرقند، تولید شکر
  • علیرضا حسن اقلی صفحات 70-79
    لجن به عنوان بقایای جامد حاصل از تصفیه فاضلاب، حاوی عناصر کودی پرمصرف و کم مصرف مورد نیاز گیاه و مواد آلی می باشد و به همین دلیل از آن، جهت تقویت اراضی کشاورزی استفاده می شود. از طرفی، کاربرد بدون ضابطه لجن ممکن است موجبات آلودگی خاک و منابع آب سطحی و زیرزمینی را فراهم سازد. لذا اثر کاربرد مقادیر مختلف لجن فاضلاب به عنوان کود آلی در مقایسه با کودهای شیمیایی رایج، بر انتقال املاح و آلاینده ها به زیر عمق توسعه ریشه ها، برخی از خصوصیات خاک و عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه سویا مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور تعداد 15 عدد ستون خاک استوانه ای شکل به ارتفاع 100 سانتیمتر و قطر 60 سانتیمتر آماده شد و لوله زهکش از جنس PVC به همراه پوشش مصنوعی (فیلتر ژئوتکستایل) در کف هر یک نصب گردید. لجن مورد نیاز از تصفیه خانه فاضلاب شهرک اکباتان و پس از طی مراحل هضم و آب گیری اولیه تهیه شد و پس از آماده سازی مورد استفاده قرار گرفت. ستون ها با استفاده از خاکی با بافت لوم رسی پرشدند و سویای رقم ویلیامز در آنها کشت گردید. تیمارهای کودی عبارت بود از کود لجن در 3 سطح 10، 25 و 50 تن در هکتار، کود شیمیایی (150 کیلوگرم در هکتار کود فسفات آمونیم، معادل 72 کیلوگرم در هکتار فسفر به صورت P2O5 به همراه 27 کیلوگرم بر هکتار نیتروژن و نیز 50 کیلوگرم در هکتار کود اوره، معادل 23 کیلوگرم در هکتار نیتروژن) و تیمار شاهد (بدون کود) که هر یک به تفکیک در 3 تکرار منظور گردید. آنالیز آماری نتایج انتقال نیترات در خاک با استفاده از آزمون آماری کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) در زمان و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین مقدار نیترات خروجی از زهکش ها در ابتدای فصل کشت و در اولین نمونه زه آب ستون های خاک مشاهده گردید و با تداوم عملیات آبیاری، به تدریج از کمیت نیترات موجود در زه آب ها کاسته شد. بیشترین مقدار نیترات در زه آب با میانگین 17/57 میلی گرم بر لیتر و مربوط به تیمار کاربرد 50 تن در هکتار لجن بود. کم ترین مقادیر متوسط نیترات در زه آب حاصل از تیمار شاهد و به میزان 51/3 میلی گرم بر لیتر و در پایان فصل آبیاری مشاهده شد. تیمارهای کاربرد کود شیمیایی و لجن به میزان 10 تن در هکتار، تقریبا با مقادیری نزدیک به هم از نظر میزان نیترات موجود در زه آب خروجی در بین این دو قرار گرفت. بیشترین متوسط عملکرد به میزان 85/277 گرم دانه سویا، در نتیجه کاربرد 50 تن در هکتار لجن به وقوع پیوست. هم چنین متوسط وزن 1000 عدد دانه و متوسط تعداد غلاف نیز به ترتیب با مقادیر 42/127 گرم و 856 عدد در این تیمار حائز رتبه اول بود. پس از آن تیمارهای کاربرد 25 تن در هکتار لجن، کود شیمیایی و 10 تن در هکتار لجن در رتبه های بعدی قرار گرفت. بنابراین کاربرد بالاترین مقدار لجن فاضلاب در کشت سویا (به میزان 50 تن در هکتار)، انتقال بیشترین مقادیر نیترات به زیر عمق توسعه ریشه ها و بالاترین شاخص های عملکردی را موجب شد.
    کلیدواژگان: آبیاری، زه آب، سویا، عملکرد، لجن فاضلاب شهری، نیترات
  • مهری شاهدی، سید حسین ثنایی نژاد، بیژن قهرمان صفحات 80-89
    هدف این پژوهش، تحلیل فراوانی منطقه ای بارش های حداکثر سالانه یک روزه (AM1R) و دو روزه (AM2R) با استفاده از دیدگاه گشتاورهای خطی در استان خراسان رضوی است. بدین منظور ابتدا آزمون های پایه آماری شامل: همگنی، استقلال و داده پرت بر روی داده های AM1R و AM2R در 123 ایستگاه باران سنجی استان انجام شد. این استان با روش تحلیل خوشه ایو رعایت الگوهای توپوگرافی و بارش متوسط سالانه، به 4 ناحیه تقسیم، سپس همگنی هیدرولوژیکی این نواحی با آزمون ناهمگنی کنترل و تایید شد. پارامترهای توابع توزیع مقادیر حدی تعمیم یافته (GEV)، لوجستیک تعمیم یافته ((GLO، پیرسون نوع III (PE3) و لوگ نرمال سه پارامتری (LN3) برای داده های AM1R و AM2R، در هر ناحیه برآورد گردید. برای انتخاب تابع توزیع مناسب، نیکویی برازش آن ها با نمودار نسبت گشتاورهای خطی و آزمون کلموگروف- اسمیرنوف بررسی و تابع توزیع GEVانتخاب شد. سپس چندک های ناحیه ای توزیع GEV برای داده های AM1R و AM2R به ازای دوره بازگشت های مختلف محاسبه شدند. به طورکلی روابط به دست آمده برای برآورد AM1R و AM2R در دوره بازگشت های کمتر از 200 سال، در تمامی نواحی همگن از نزدیکی نسبتا خوبی با آمار واقعی برخوردار هستند. میانگین خطای مطلق بین مقادیر بی بعد توزیع نظری و مشاهداتی ایستگاه های هر ناحیه مطلوب است (بزرگترین MAE معادل 0386/0 میلی متر) که نشان دهنده دقت بالای برآوردها است.
    کلیدواژگان: تحلیل فراوانی منطقه ای، گشتاورهای خطی، بارش های حداکثر سالانه یک و دو روزه، روش باران نمایه، تحلیل خوشه ای
  • هادی قربانی، عباس روحانی، ناصر حافظی مقدس صفحات 90-102
    این پژوهش به منظور پیش بینی کلاس بندی الگوی تغییرات مکانی عنصر کادمیم با استفاده از شبکه عصبی LVQ4a2 در سطح استان گلستان انجام شد. داده های مربوط به غلظت کادمیم از طریق نمونه برداری از سطح منطقه مورد مطالعه و اندازه گیری کادمیم کل خاک به دست آمد. برای ارزیابی قابلیت شبکه عصبی LVQ4a2 در پیش بینی توزیع مکانی عنصر کادمیم از مقایسه آماری پارامترهایی مانند میانگین، واریانس، توزیع آماری رگرسیونی بین مقادیر پیش بینی شده مکانی توسط شبکه عصبی و مقادیر واقعی آنها و نیز معیار دقت کلاس بندی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که در فاز آموزش و آزمایش تفاوت معنی دار در سطح 5 درصد بین میانگین، واریانس و توزیع آماری مجموعه داده های پیش بینی شده مکانی عنصر کادمیم و مقادیر واقعی آنها مشاهده نشد. بنابراین شبکه عصبی مصنوعی به خوبی توانست مدل داده های مکانی عنصر کادمیم را بیاموزد. نتایج به دست آمده نشان داد که شبکه عصبی آموزش دیده، دارای قابلیت بالایی در پیش بینی مکانی غلظت کادمیم در نقاط نمونه برداری نشده با دقت تشخیص مساوی صفر درصد بود. نتایج این تحقیق نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی می تواند بطور مناسبی در تشخیص سطوح مختلف غلظت کادمیم خاک بکار برده شود.
    کلیدواژگان: کلاس بندی، شبکه عصبی مصنوعی، کادمیم، خاک، استان گلستان
  • مریم علیزاده، فرهاد میرزایی، تیمور سهرابی، مسعود کاووسی، محمدرضا یزدانی صفحات 103-112
    مدیریت آب در خاک های ترک دار شالیزاری، یک مسئله مهم در کشت برنج است. به منظور بررسی اثر کاه و کلش برنج و زئولیت بر وضعیت فیزیکی خاک های ترک دار شالیزاری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سسه تحقیقات برنج کشور اجرا شد. در این مطالعه، فاکتور کاه و کلش در چهار سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد)، فاکتور زئولیت در چهار سطح (صفر، 8، 16 و 24 تن در هکتار)، هم چنین مراحل رطوبتی خاک در 5 سطح مورد بررسی قرار گرفت. فاصله گرفتن خاک از جدار ظرف، عرض ترک های ایجاد شده، روزهای رسیدن به ترک با عرض معین، جرم مخصوص ظاهری و سطح مقطع ترک ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که افزودن سطوح بالای بقایای گیاهی سبب به خیر انداختن بروز ترک با عرض معین می گردد، این در حالی است که افزودن زئولیت ثیر چشمگیری در به خیر انداختن ترک نداشت. هم چنین جرم مخصوص ظاهری و سطح مقطع ترک دارای همبستگی بالایی (904/0 تا 966/0) بوده و با افزایش سطح مقطع ترک، جرم مخصوص ظاهری روند افزایشی داشت. در نهایت می توان نتیجه گرفت افزودن بقایای گیاهی به خاک، سبب از بین رفتن ترک های موجود و بازگشت سریع تر خاک به حالت اولیه می گردد.
    کلیدواژگان: زئولیت، بقایای گیاهی، خاک های شالیزاری، ترک
  • طاهره رئیسی، علیرضا حسین پور، فایز رئیسی صفحات 113-122
    هدف این پژوهش ارزیابی چند عصاره گیر شیمیایی در برآورد فسفر قابل استفاده لوبیا در خاک های آهکی استان چهارمحال و بختیاری بود. بدین منظور فسفر قابل استفاده 10 نمونه خاک با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مختلف توسط عصاره گیرهای اولسن، کالول، بی کربنات آمونیوم-دی تی پی ای، کلرید کلسیم 01/0 مولار، بری І، ІІ و مهلیچІ و ІІ تعیین شد. همچنین فسفر آلی و فسفر کل خاک ها تعیین شدند. به منظور بررسی ارتباط بین شاخص های گیاه لوبیا و فسفر عصاره گیری شده کشت گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به مدت 8 هفته اجرا شد. در پایان دوره کشت، لوبیا برداشت و شاخص های گیاهی شامل وزن خشک، غلظت فسفر در گیاه و مقدار جذب فسفر توسط بخش هوایی لوبیا تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقدار فسفر استخراج شده توسط عصاره گیرها به صورت زیر کاهش یافت: کالول>مهلیچІІ>بریІІ>اولسن>بی کربنات آمونیوم-دی تی پی ای>مهلیچІ>بریІ>کلریدکلسیم 01/0 مولار. افزون بر این، فسفر آلی و کل خاک ها و فسفر عصاره گیری شده با روش های کالول، مهلیچІІ و اولسن همبستگی معنی داری با شاخص های گیاه داشتند. بررسی رگرسیون گام به گام نشان داد که فسفر آلی و روش های عصاره گیری کالول و اولسن به تنهایی قادرند بخش اعظم تغییرات در شاخص های گیاه لوبیا را توضیح دهند. نتایج این تحقیق نشان داد که روش های کالول، اولسن و مهلیچІІ می تواند برای برآورد فسفر قابل استفاده گیاه لوبیا در خاک های آهکی مطالعه شده استفاده شوند.
    کلیدواژگان: فسفر قابل استفاده، لوبیا، عصاره گیرهای شیمیایی
  • مهدی جعفری تلوکلایی، علی شاهنظری، میرخالق ضیاءتبار احمدی صفحات 123-130
    یکی از مولفه های مهم کارکرد مناسب سیستم های زهکشی زیرزمینی، پوشش های آن می باشند. محققان متعددی، کارایی پوشش های مختلف زهکشی در اراضی خشکه زاری را ارزیابی کرده اند، اما تاکنون کارکرد این مواد در سیستم های زهکشی زیرزمینی اراضی شالیزاری بررسی نشده است. در این تحقیق، اثر دو نوع پوشش معدنی و مصنوعی بر دبی سیستم زهکشی در اراضی شالیزاری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بررسی شد. برای این منظور، یک سیستم زهکشی متشکل از 4 خط زهکش در عمق 65/0 با فاصله 15 متر نصب شد. برای دو خط زهکش از پوشش معدنی و برای دو خط دیگر از پوشش مصنوعی استفاده شد. در طول یک فصل کشت کلزا، دبی زهکش ها به صورت روزانه اندازه گیری شد. اختلاف معنی داری (در سطح یک درصد) بین میانگین دبی زهکش ها وجود داشت طوری که میانگین دبی زهکش با پوشش مصنوعی به میزان 88 درصد بیشتر از مقدار متناظر در زهکش با پوشش معدنی بود. بررسی رابطه عمق زه آب و مقدار بارندگی نشان داد که میانگین تخلیه روزانه زهکش-های دارای پوشش مصنوعی و معدنی، به ترتیب معادل 5/2 و 8/1 میلی متر بارندگی بود. همچنین با مقایسه هزینه اجرای دو پوشش مشخص گردید که پوشش مصنوعی حدود 5/17 درصد ارزانتر از پوشش معدنی بوده است. لذا استفاده از پوشش های مصنوعی در مقایسه با پوشش معدنی، ضمن صرفه جویی در هزینه ها، شرایط مناسب تری برای تخلیه آب مازاد خاک در زمان کمتر فراهم می کند.
    کلیدواژگان: پوشش معدنی، پوشش مصنوعی، کلزا، ارزیابی اقتصادی
  • علی اکبر سبزی پرور، سارا تنیان صفحات 131-144
    در این تحقیق به بررسی تاثیر پدیده انسو بر تغییرات تبخیر و تعرق مرجع ((ET0 در مقیاس های ماهیانه، فصلی و سالانه با استفاده از شاخص نوسانات جنوبی (SOI) پرداخته می شود. بدین منظور 13 شهر واقع در اقلیم های سرد کشور با طول دوره آماری 50 سال (2006-1957) جهت این مطالعه انتخاب شد. در ابتدا، مقادیر متوسط ماهیانه، فصلی، و سالیانه تبخیر و تعرق مرجع با استفاده از روش استاندارد توصیه شده سازمان فائو برای ایستگاه های تحت مطالعه محاسبه شد. سپس مقادیر SOI در فاز های النینو، لانینا و نرمال از یکدیگر تفکیک و میانگین اختلاف مقادیر ET0 در هر یک از فاز ها با آزمون من- ویتنی محاسبه شد. در سطوح اطمینان قابل قبول همبستگی معنی داری بین زوج های آماری ET0 و SOI مشاهده شد. نتایج حاصل از همبستگی ها در مقیاس ماهیانه، در %72 موارد همبستگی مستقیم معنی دار بین تبخیر و تعرق مرجع با شاخص نوسانات جنوبی، و همبستگی معکوس در %28 موارد را تایید نمود. به طور کلی، در مواردی که ضرایب همبستگی مثبت (مستقیم) بود، در مقیاس ماهیانه، مقدار ET0 به طور متوسط در فاز النینو %8/10 کمتر از فاز نرمال و %8/14 کمتر از فاز لانینا بود. بر عکس، مقدارET0 در فاز لانینا نیز به طور متوسط %1/13 بیشتر از ET0 در فاز نرمال بدست آمد. متوسط تاخیر زمانی برای اوج تاثیرگذاری بر تبخیر و تعرق مرجع در مناطق مورد مطالعه برای ضرایب همبستگی مثبت، 2/3 ماه به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده، بیشترین تاثیرپذیری تبخیر و تعرق مرجع از پدیده انسو به ترتیب در ماه های نوامبر، اکتبر و دسامبر به وقوع پیوست. همچنین ارزیابی های مقیاس فصلی نشان داد که تاثیر پذیری تبخیر و تعرق مرجع از پدیده انسو در فصل پاییز %68 از تاثیرپذیری کل فصول را در شهر های مورد مطالعه شامل می شود. در مقایسه با نتایج بدست آمده از اقلیم های گرم، شهرهای اقلیمی سرد این مطالعه حساسیت بیشتری به سیگنال های انسو نشان دادند. نتایج تحقیق حاضر می تواند در مدیریت بهتر منابع آبی به ویژه در بخش کشاورزی قبل از وقوع فازهای مختلف انسو مفید باشد.
    کلیدواژگان: پدیده انسو، شاخص نوسان جنوبی، تبخیر و تعرق مرجع، تغییرپذیری، اقلیم های سرد
  • علی اصغر ذوالفقاری، مهدی شرفا، محمدحسین محمدی، عبدالمجید لیاقت، عبدالحسین هورفر، منوچهر گرجی صفحات 145-157
    آگاهی از خصوصیات هیدرولیکی خاک مانند منحنی رطوبتی در شبیه سازی جریان و پدیده های انتقال در کشاورزی و هیدرولوژی ضروری می باشد. روش های مستقیم زیادی برای اندازه گیری خصوصیات هیدرولیکی خاک وجود دارند. اما متاسفانه بیشتر روش های موجود وقت گیر و پرهزینه می باشند. بنابراین توسعه و بسط روش ساده و مدل های متکی بر اصول فیزیکی به منظور برآورد منحنی رطوبتی خاک ضروری می باشد. در این مطالعه یک روش تحلیلی، برای برآورد پارامتر های مدل منحنی رطوبتی بروکز و کوری با استفاده از داده های نفوذ افقی آب در خاک توسعه داده شد و سپس روش مربوطه با روش ونگ و همکاران (2002) مقایسه شد. شانزده خاک (هفت کلاس بافتی خاک) با خصوصیات هیدرولیکی متفاوت برای بررسی دقت و اعتبارسنجی روش پیشنهادی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی پارامترهای n و مکش ورود هوا به خاک(hd) را کمتر از n و hd حاصل از برازش معادله بروکز و کوری بر داده های اندازه گیری برآورد می کند. گرچه مقایسه منحنی رطوبتی برآورد شده و اندازه گیری شده نشان داد که روش مذکور با دقت بسیار خوبی قادر به برآورد منحنی رطوبتی خاک می باشد. ضریب تبیین بالا (93/0= R2) و ریشه میانگین مربعات خطا پایین (03/0 =RMSE) نشان داد که روش به خوبی قادر به برآورد منحنی رطوبتی خاک می باشد. متوسط RMSE روش ونگ و همکاران (2002) در برآورد منحنی رطوبتی 16 خاک مورد مطالعه برابر 049/0 بدست آمد بنابراین نتایج نشان می دهد که روش ارائه شده با دقت بیشتری نسبت به روش ونگ و همکاران قادر به پیش بینی منحنی رطوبتی خاک می باشد. آنالیز حساسیت روش ارائه شده نشان داد که دقت برآورد پارامتر های منحنی رطوبتی خاک به شدت به دقت برآورد ضریب جذبی آب در خاک وابسته می باشد.
    کلیدواژگان: برآورد منحنی رطوبتی خاک، نفوذ افقی آب در ستون خاک، روش تحلیلی
  • مهدی عرفانیان، سحر بابایی حصار صفحات 158-168
    تابش طول موج کوتاه خورشیدی که به سطح زمین می رسد بعنوان یکی از پارامترهای کلیدی در اغلب مدل های برآورد کننده تبخیر و تعرق پتانسیل مانند پنمن- مونتیث فائو مورد استفاده قرار می گیرد. با وجود اهمیت مقدار تابش، اندازه گیری آن صرفا در تعداد اندکی از ایستگاه های تابش سنجی ایران انجام می شود. مدل های تجربی برآورد کننده تابش نظیر آنگسترم- پرسکات علیرغم سادگی نیازمند کالیبراسیون (واسنجی) بوده و باید ضرایب آنها بدرستی تخمین زده شوند. در تحقیق حاضر از یک مدل فیزیکی نسبتا ساده بنام مدل هیبرید در تخمین تابش خورشیدی روزانه 10 ایستگاه هواشناسی ایران شامل اصفهان، بجنورد، بندرعباس، تبریز، تهران، رامسر، زاهدان، کرمان، کرمانشاه و مشهد استفاده شد و نتایج آن با مدل های اصلاح شده دانشیار و صباغ که در تحقیقات قبلی برای شرایط مختلف آب و هوایی پیشنهاد شده مقایسه گردید. مدل هیبرید با استفاده از تعداد نسبتا کم پارامترهای هواشناسی شامل دما، رطوبت نسبی، فشار و ساعات آفتابی، میزان تابش را با دقت قابل قبولی برآورد کرد. برای مقایسه سه مدل از معیارهای آماری میانگین خطا (ME)، میانگین خطای مطلق (MAE)، جذر میانگین توان دوم خطا (RMSE) و درصد میانگین خطا (MPE) استفاده شد. میانگین هر کدام از معیارهای خطا در مدل هیبرید به ترتیب 27/0-، 27/1، 59/1Mj.m-2.d-1 و 01/2 درصد و در مدل اصلاح شده دانشیار برابر 19/0-، 64/2، 15/3 Mj.m-2.d-1 و 42/3 درصد می باشد. برای مدل اصلاح شده صباغ نیز این معیارها برابر 91/0، 78/2، 39/3 Mj.m-2.d-1 و 20/11 درصد بدست آمد. مقدار کم معیارهای خطا برای مدل هیبرید بیانگر کارایی نسبتا بالای این مدل در تخمین تابش خورشیدی ایستگاه های انتخابی در مقیاس روزانه می باشد.
    کلیدواژگان: تابش خورشیدی روزانه، مدل هیبرید، مدل دانشیار، مدل صباغ
  • فیروزه نورمندی پور، محمدهادی فرپور، مهدی سرچشمه پور صفحات 169-179
    مدیریت زراعی و کیفیت آب آبیاری نقش مهمی در خصوصیات خاک دارند. مطالعه حاضر در منطقه بیاض رفسنجان و با هدف بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکی- شیمیایی و میکرومورفولوژی خاک های تحت کشت پسته و کشت نشده مجاور انجام گرفت. با توجه به نتایج تجزیه 500 نمونه آب آبیاری، چهار نمونه آب با نسبت های مختلف منیزیم به کلسیم انتخاب و سپس اقدام به مطالعه 5 خاکرخ تحت کشت پسته و 4 خاکرخ کشت نشده در مجاورت آن ها گردید. نمونه های خاک تحت آزمایش های فیزیکی و شیمیایی معمول و میکرومورفولوژی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان شوری در زمین های کشت نشده (256 دسی زیمنس بر متر) در مقایسه با زمین های تحت کشت (9/8 دسی زیمنس بر متر) بیشتر بود. با افزایش نسبت منیزیم به کلسیم در آب آبیاری، این نسبت در خاک های تحت کشت در مقایسه با خاک کشت نشده مجاور، افزایش یافت. از سوی دیگر، آبیاری با آب دارای کیفیت مناسب، نسبت مزبور را در خاک های تحت کشت در مقایسه با خاکرخ شاهد کاهش داد. مطالعات میکرومورفولوژی حاکی از وجود بلورهای عدسی و صفحات قفل شده گچ در خاک های کشت نشده می باشد. بلورهای منفرد و عدسی شکل با اندازه کوچک شکل غالب بلور گچ در خاکرخ های تحت کشت پسته بودند.
    کلیدواژگان: باغ های پسته، خاک های گچی، رفسنجان، گچ عدسی، نسبت منیزیم به کلسیم
  • امیر لکزیان، محمود فاضلی سنگانی، علیرضا آستارایی، امیر فتوت صفحات 180-192
    این مطالعه به منظور ارزیابی قابلیت استفاده از مشخصه های مشتق شده از مدل ارتفاع رقومی به عنوان متغیر کمکی برای تخمین کربن آلی خاک (SOC) و با به کارگیری آن ها در روش های مختلف آماری و زمین آماری طراحی شده است. مدل رگرسیون خطی (LR)، مدل شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، کریجینگ معمولی (OK)، کوکریجینگ معمولی (CoK)، رگرسیون کریجینگ (RK) و کریجینگ با روند بیرونی (KED) به منظور پیش بینی توزیع مکانی SOC در منطقه ای به مساحت 2400 کیلومتر مربع در بخشی از اراضی شهرستان مشهد مورد استفاده قرار گرفتند. SOC برای 200 نمونه خاک سطحی در منطقه مورد مطالعه اندازه گیری و مشخصه های متناظر هر نقطه از روی مدل ارتفاع رقومی (DEM) با دقت 10 متر استخراج شد. همبستگی بین SOC اندازه گیری شده و هر یک از مشخصه ها تعیین شد. تعداد 160 داده برای مدل سازی و 40 داده برای ارزیابی انتخاب و روش های مختلف تخمین به وسیله دو پارامتر ضریب تبیین (R2) و میانگین خطای مطلق (MAE) حاصل از مقایسه داده های انداره گیری و تخمینی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همبستگی معنی دار ولی نه چندان قوی بین مشخصه های عارضه ای و SOC وجود دارد. مقایسه تکنیک های مختلف تخمین نشان داد که در بین تکنیک های استفاده شده، روش KED، زمانی که با شاخص خیسی به عنوان متغیر کمکی به کارگرفته شد بهترین کارآیی (مقدار MAE معادل 18/0 درصد و R2 برابر با 67/0) را داشت هرچند تفاوت چندانی با روش رگرسیون کریجینگ نداشت. همچنین بین نقشه های حاصل از روش های زمین آماری تفاوت نسبتا کمی مشاهده شد در حالیکه این تفاوت با نقشه-های حاصل از روش های LR و ANN محسوس بود. نتایج این تحقیق پیشنهاد می کند که اگرچه بین SOC و مشخصه های عارضه ای زمین همبستگی معنی داری وجود دارد و می توان از آنها به عنوان متغیرهای کمکی برای تخمین SOC استفاده نمود، اما این همبستگی به میزانی که بتوان نقشه های دقیق ایجاد نمود کافی نیست و باید فاکتورهای مرتبط دیگر نیز که توزیع SOCرا کنترل می کنند مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مدل ارتفاع رقومی، مدل رگرسیونی، شبکه عصبی مصنوعی، زمین آمار
  • محمودرضا طباطبایی، کاکا شاهدی، کریم سلیمانی صفحات 193-204
    برای مطالعات کیفی و کمی منابع آب، برآورد بار رسوب معلق رودخانه ها بسیار مهم است. بار رسوب معلق بطور معمول با اندازه گیری مستقیم غلظت رسوب معلق یا با بکارگیری منحنی سنجه رسوب انجام می شود. اندازه گیری به روش مستقیم، اگر چه مطمئن ترین روش اندازه گیری غلظت رسوبات معلق بوده، با این همه، این روش، اغلب زمان بر و پر هزینه است. همچنین دقت منحنی سنجه رسوب به دلیل برآورد زیاد (در مقادیر کم رسوب رودخانه) یا برآورد کم (در مقادیر زیاد رسوب رودخانه) پائین بوده و لذا از کارائی لازم برخوردار نمی باشد. در این تحقیق، به منظور بررسی امکان تخمین غلظت رسوبات معلق رودخانه ای با استفاده از انعکاسات تصاویر ماهواره ای، همبستگی میان بازتاب طیفی باندهای تصاویر سنجنده مودیس (باند قرمز و مادون قرمز) و غلظت رسوبات معلق رودخانه کارون در ایستگاه هیدرومتری ملاثانی در یک دوره زمانی 9 ساله (سال های 1382 تا 1390) مورد بررسی قرار گرفت. در این رابطه از دو مدل آماری (رگرسیون خطی یک متغیره) و شبکه عصبی مصنوعی (پیشخور با الگوریتم آموزش پس انتشار خطا) استفاده شد. ارزیابی مدل های رگرسیونی و شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی با ضریب تعیین (R2) 89/0 و ریشه مربع خطا RMSE)) 122 میلی گرم بر لیتر کارائی بیشتری در مقایسه با مدل رگرسیونی با ضریب تعیین 49/0 و ریشه مربع خطا 204 میلی گرم بر لیتر داشته است. نتایج تحقیق نشان داد که از تصاویر سنجنده مودیس به همراه شبکه عصبی مصنوعی می توان، در تخمین و پایش غلظت رسوبات معلق روزانه رودخانه های بزرگ استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رودخانه کارون، سنجنده مودیس، شبکه عصبی، غلظت رسوب معلق
  • حسین شریفان، پیمان مختاری، ابوطالب هزارجریبی صفحات 205-212
    با توجه به محدودیت منابع آبی در کشور و سهم غالب بخش کشاورزی در استفاده از این منابع، صرفه جویی در این بخش از امور ضروری و حیاتی است. استفاده از پلیمرهای سوپرجاذب که می توانند مقادیر زیادی آب، آب نمک یا محلول های فیزیولوژیکی را جذب نمایند، از جمله راهکارهای افزایش بهره وری آب کشاورزی بوده که باعث افزایش قابل توجه کارایی مصرف آب نیز می گردد. در این تحقیق، به مطالعه تاثیر پلیمر سوپرجاذب بر روی پارامترهای نفوذ معادله کوستیاکف- لوئیس از طریق زمان های پیشروی محاسبه شده و تاثیر سوپر جاذب بر روی پارامترهای این معادله مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در مزرعه آموزشی پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان واقع در شهرستان گرگان در شرایط بدون کشت انجام گردید در این تحقیق از چهار سطح ترکیبی پلیمر سوپرجاذب A200 با خاک شامل 0، 7، 11 و 16 گرم پلیمر در متر مربع در عمق 25 سانتی متر خاک در 4 تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد، با افزایش پلیمر A200 به خاک، پارامترهای معادله نفوذ در هر جویچه با افزایش مقدار پلیمر اضافه شده بطور متوسط حدود 20% و 80%، افزایش می یابد. در نتیجه مقدار نفوذپذیری نهایی بین 22% تا 77% و نفوذپذیری تجمعی خاک بطور متوسط حدود 42% افزایش می یافت.
    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، پلیمرسوپرجاذب، زمان پیشروی، معادله نفوذ
  • نسرین آزاد طلاتپه، جواد بهمنش*، مجید منتصری صفحات 213-223

    تبخیر-تعرق پتانسیل یکی ازمهمترین و موثرترین مولفه ها در بهینه سازی مصرف آب کشاورزی و مدیریت منابع آب می باشد. یکی از روش های تخمین تبخیر-تعرق استفاده از سری های زمانی است. در این تحقیق، کاربرد سری های زمانی مختلف همچون AR و ARMA در پیش بینی ماهانه تبخیر-تعرق پتانسیل در ایستگاه سینوپتیک ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفت. در این فرایند تبخیر-تعرق پتانسیل ماهانه از سال 1350 تا 1389 محاسبه شده و 35 سال داده اولیه برای واسنجی مدل و 5 سال داده آخر برای صحت سنجی آن مورد استفاده قرار گرفت. پس از انتخاب بهترین مدل، با استفاده از آن، مقادیر تبخیر-تعرق پتانسیل برای 5 سال آینده پیش بینی گردید. نتایج نشان داد که مدل سری زمانی AR(11) دارای نتایج بهتری در مقایسه با دیگر مدل ها بوده و روند تغییرات سری زمانی AR(11)خطای کمتری داشت. مقادیر R2 و RMSE در مدل AR(11) به ترتیب 96/0 و 85/1 میلیمتر در ماه بدست آمد.

    کلیدواژگان: ایستگاه سینوپتیک ارومیه، پیش بینی، تبخیر، تعرق پتانسیل، سری زمانی، AR، ARMA
  • مهدی اسمعیلی ورکی، میلاد صفررضوی زاده صفحات 224-234
    سرریزها یکی از سازه های متداول برای تنظیم سطح آب و کنترل جریان در کانال های انتقال آب و سازه های هیدرویکی می باشند. یکی از راه کارهای موثر و اقتصادی جهت افزایش راندمان آنها، استفاده از سرریزهای کنگره ای بوده که با تغییر هندسه پلان و افزایش طول سرریزی در عرض ثابت از کانال، ظرفیت عبور جریان بیشتر می گردد. در این تحقیق ضریب دبی جریان و مقدار دبی واحد طول عبوری از سرریزهای کنگره ای با پلان نیم دایره ای-خطی و نیم دایره ای با شعاع های مختلف و تعداد سیکل های متفاوت بصورت آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه های بعمل آمده نشان داد که در کلیه سرریزهای کنگره ای مورد مطالعه، ضریب دبی جریان با افزایش (نسبت ارتفاع انرژی کل بالادست به ارتفاع سرریز) تا 37/0، روند افزایشی داشته و سپس به دلیل تداخل تیغه های ریزشی ضریب دبی جریان کاهش می یابد و بتدریج با استغراق نسبی سرریز، ضریب دبی جریان به سمت ضریب دبی جریان در سرریزهای لبه پهن متمایل می گردد. ارزیابی های بعمل آمده حاکی از آن است که در محدوده دبی های مورد آزمایش، سرریزهای کنگره ای با پلان نیم دایره ای دارای عملکرد مناسب تری نسبت به سرریز های کنگره ای با پلان نیم دایره ای-خطی می باشند.
    کلیدواژگان: سرریز کنگره ای، سرریز با پلان نیم دایره، ضریب دبی جریان، تیغه ریزشی، منحنی دبی، اشل
  • فرزانه صاحبی وایقان، داود فرسادی زاده، مهدی اسمعیلی ورکی، اکرم عباسپور، علی حسین زاده دلیر صفحات 235-246
    یکی از سازه های متداول جهت استهلاک انرژی جریان های پر سرعت، حوضچه آرامش می باشد که از میان هندسه های مختلف قابل استفاده، حوضچه های آرامش واگرا با مقطع مستطیلی دارای عملکرد هیدرولیکی مناسب تر و هزینه ساخت کمتر می باشند. در این تحقیق قابلیت مدل سازی عددی پرش هیدرولیکی واگرا در حوضچه مستطیلی به صورت سه بعدی و با بکارگیری مدل های آشفتگی استاندارد و RNG، با استفاده از نرم افزار Fluent مورد بررسی قرار گرفت. سطح آزاد جریان با مدل جزء حجم سیال (VOF) تعیین شد. مقایسه انجام شده بین خروجی مدل عددی با داده های مدل آزمایشگاهی در زوایای واگرایی 5 و 10 درجه نشان داد که مدل استاندارد مقادیر پروفیل های سطح آب، طول پرش و مقادیر حداکثر سرعت در عمق را با دقت بهتری نسبت به مدل آشفتگی RNG شبیه سازی می نماید. این مدل کارایی حوضچه های واگرا را در کاهش طول پرش نسبت به حوضچه های کلاسیک بهتر نشان می دهد. لذا در حوضچه های واگرا استفاده از این مدل جهت شبیه سازی پرش هیدرولیکی توصیه می شود. نتایج مربوط به پروفیل سطح آب حاکی از آن است که خطای نسبی متوسط مقادیر عمق آب بدست آمده از مدل عددی و مقادیر اندازه گیری شده تقریبا 7 درصد می باشد. پروفیل های سرعت نیز تطابق خوبی با داده های اندازه گیری شده داشتند. همچنین مدل عددی گرداب های ایجاد شده در نتیجه واگرایی دیوار ها را به خوبی بررسی های تجربی نشان داده است. این گرداب ها در اعداد فرود بالا در یک سمت دیواره تشکیل شده و در اعداد فرود پایین تر در دو طرف دیواره های واگرا ایجاد می شوند و شدت تشکیل این گرداب ها با افزایش زاویه واگرایی دیوار ها بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: پرش هیدرولیکی واگرا، مدل های آشفتگی، مدل جزء حجم سیال (VOF)، Fluent، گرداب
  • مریم صالحیان دستجردی، عباس همت صفحات 247-256
    تر و خشک شدن با ایجاد تنش در خاک، ساختمان فیزیکی آن را تغییر می دهد. به همین منظور، اثر این فرآیند بر ارزیابی روش های برآورد آستانه ی تراکم پذیری (ظرفیت باربری یا تنش پیش-تراکمی) یک خاک درشت بافت (لو م شنی) تهیه شده از مزارع شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی اهواز، مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش روش های نشست صفحه ای (PST) و فشردگی محصور ارزیابی شدند. نمونه های بزرگ خاک تهیه و برخی از آن ها تحت تاثیر 5 چرخه تر و خشک شدن قرار گرفت. سپس نمونه های با یا بدون فرآیند تر و خشک شدن تحت سه بار (0، 100 و 200 کیلوپاسکال) متراکم گردید و آزمایش نشست صفحه ای در مرکز نمونه ها انجام شد. از اطراف محل این آزمایش، نمونه ای برای انجام آزمایش فشردگی محصور تهیه گردید. نتایج نشان داد که برای حالت بدون تر و خشک شدن، اختلاف معنی داری بین بار وارد شده به نمونه و مقادیر به دست آمده از آزمایش PST وجود نداشت. در صورتی که برای خاک تر و خشک شده، مقادیر به دست آمده به طور معنی داری بیشتر از بار متراکم-کننده بود. پس می توان برای خاک های خاک ورزی شده به منظور تعیین پارامترهای تراکمی آن از روش PST به عنوان یک روش سریع و قابل اجرا در آزمایشگاه و مزرعه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آبیاری غرقابی، تر و خشک شدن خاک، تنش پیش، تراکمی
|
  • S. Hamzeh, A.A. Naseri, H.A. Kashkuli Pages 1-13
    Two issues of the drainage systems which are less studied in the literature are drainage in layered soils and bi-level derange systems. Hence، it is necessary to do more research in these topics. Therefore the present study was carried out under above conditions in the Imam Khomeini Farming and Industrial Lands، located in the north of the Khuzestan province، Iran. In this area based on primary studies، lateral spacing was estimated about 70 m and they were installed at the depth of 2. 1m. But after two years of establish these drainage systems، it was observed that due to existence a soil layer with a very low infiltration rate (less than 10 time in compare with its above and below layers) at the depth of 110 to 160 cm، drainage systems in 500ha of these fields had low performance. Then، in order to overcome with this problem، the implementation of bi-level drainage system was proposed. Hence، a new drain line was installed at the depth of 1. 2m between the old drain lines. After establishment of these new drains one field was selected to evaluation the performance of this new system. In the selected field three rows of observation wells were installed (in total 20 observation wells). After equipment of these observation wells، water table fluctuation، inflow and outflow water values from the field were measured in 3 irrigation periods. Then the results of field observations were compared with the obtained results from analytical solution in the literature. Results show with establish new drain lines the problem of these fields are solved and the water table profile will drop-off to the below of root zone in less than 36hr. Also it was concluded that the rate of water table decline by moving from the end of field to the open collector of field will be increased and the discharge of deep drains are more than low-deep rains. Results show that analytical solution is not able to predict the water table profile with well accuracy and predicted values by this equation only in a small area of water table profile were consistent with the observed values in the field. The main reason of this difference was the specific situation of layers of the soil.
    Keywords: Drain discharge, Layered soils, Bi, level drainage, Water table, Analytical equations
  • A. Abtahi, M. Hoodaji, M. Afyuni Pages 14-23
    The objectives of this research were to study the effect of three kinds of biosolids applications such as urban compost، sewage sludge، cow manure and chemical fertilizers (sulphates of Zn، Fe) concentration on soil and corn plant. Two calcareous soils having different textures (sandy loam and clay loam) were used in order to study the uptake of the above zinc and iron by corn. This study was carried out in pots in a greenhouse using a factorial experiment design which was block completely randomized and each treatment was replicated three times. The levels of biosolids used were 0، 25، 50 Mg ha-1 and chemical fertilizers applied were as (Zn and Fe) sulphates. Seventy five days after corn seeds were sown; young plants at 4 to 5 leaf stage were harvested and made ready for chemical analyses. Results of the soil analysis showed that in sewage sludge treatment (50 Mg ha-1) the CEC، and the DTPA extractable (Zn and Fe) increased significantly compared to control and other treatments in soils. Cow manure treatment (50 Mg ha-1) had a significant effect on OM، and EC. Result of the plant analysis showed that in the sewage sludge treatment the concentration of Zn in the roots، and the concentrations of Zn، Fe in the shoots increased significantly. In general، corn yields increased significantly in the sewage sludge treatment compared to the other treatments in clay loam soils. Generally، the results of this study showed that biosolid application including sewage sludge increased concentration of micronutrients (Zn and Fe) in soil and corn plant.
    Keywords: Biosolids, Sewage sludge, Urban compost, Manure, Corn, Calcareous soils, Micronutrients
  • R. Jenabi Haghparast, A. Golchin, E. Kahneh Pages 24-35
    Heavy metals are entered to the environment by mining and by applying sewage sludge and agricultural inputs to soils. These metals have detrimental effects on environment and soil organisms. An experiment was conducted to determine the cadmium affects on earthworms (Eisenia fetida) in a calcareous soil amended with 0 and 5% organic matter. The concentrations of Cd in soils were 0،10،20،40، 60 and 80 mg kg-1 and growth parameters of the earthworms were measured with 15 day intervals over 75 days. Survival، growth and cocoon production of earthworms were determined. The results showed that addition of organic matter to soils reduced the toxic effects of cadmium to earthworms. In soils contaminated with Cd the weights of the earthworms decreased with increasing the concentrations of this metal and cadmium had the highest negative effects on cocoon production. The highest earthworm’s mortality was recorded in soils contaminated with cadmium.
    Keywords: Earthworm, Eisenia fetida, Cadmium, Survival, Cocoon, Organic matter
  • S. Etedali, J. Givi, A. Abedi Pages 36-44
    Economical profit is one of the important factors، persuading farmers to plant a specific crop. So، in addition to qualitative and quantitative land suitability evaluation، economical one can be carried out as well، based on net or gross profit per surface area unit. The present research was done to evaluate land suitability، economically، by different methods for maize around Shahrekord city. In this regards، economical land suitability evaluation was carried out، using «internal rate of return»، «gross profit»، «net present value» and «benefit/cost ratio» methods. These methods are included in the ALES program. For model making in this program، a data base، including soil units، land characteristics، maize growth requirements، yield، discount rate، constant and variable costs and return of one weight unit of maize was established and then economical land suitability classes were determined. The results showed that as the «net present value» method is used، most of the land units are classified as S2. As the other three methods are used، all of the land units are classified as S1. Economical suitability class، determined based on «gross profit» method، without using ALES program، in 40% of the land units is S2 and in 60% of them is S1. The results of the economical land suitability classification، based on «net present value» method، using ALES program، is more in agreement with the results of qualitative land suitability classification of the study area that in a previous research، was done based on just physical land characteristics.
    Keywords: ALES program, Benefit, cost ratio, Economical land suitability evaluation, Gross profit, Internal rate of return, Net present value
  • Z. Lotfi Arpachaei, A. Esmali Ouri, K. Hashemimajd, N. Najafi Pages 45-53
    In modern agriculture، the preparation of soil fertility map seems to be necessary to plan for appropriate using of fertilizers for crops. This study was conducted to prepare a distinct map for evaluating soil fertility according to soil chemical properties in 136 soil samples of Ardabil plain in Ardabil province. To achieve this purpose، the available K and P، total N، EC، pH and organic matter of soil were mapped using geostatistical Kriging estimator into Geographic Information System (GIS) by ArcGIS9. 3 software. The Analytical Hierarchy Process (AHP) was used for weighting soil fertility factors as the input data. Then a membership functions was defined for each factor by factorial scoring and the map of soil fertility was prepared and classified for wheat and potato by using AHP technique into GIS program. The results showed that 74. 84، 3. 59، 19. 3 and 2. 32 percentage of lands for wheat cropping were classified based on soil fertility into groups of weak، moderate and suitable، respectively while for potato it was 24. 88، 27. 57، 7. 19 and 40. 34 percentage، respectively. As a final result، this type of distinct soil fertility map for different crops could assist us to manage the appropriate using of lands and fertilizers.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographic Information System (GIS), Potato, Fertilizer, Wheat
  • M.A. Khalaj, F. Moshiri, H. Asadi Rahmani Pages 54-60
    This study was conducted to evaluate N2-fixing ability of rhizobia strains inoculated with common bean. The experiment was carried out in a randomized complete block design (RCBD) with 13 treatments including 10 Rhizobium isolates، two nitrogen fertilizer levels (200 and 400 kg urea per ha) and one control (without Nitrogen and rhizobium) in four replications at Esmaeel Abad research station of Qazvin. Plant sampling was done in two growth stages and nodule number and dry weight، shoot dry weight and total N-uptake and seed yield were evaluated. Results of two years field experiment showed that isolate L-75 showed the superior N2-fixing performance and had the highest positive effect on growth factors and could be recommended to use as inoculants strain in Qazvin region. This isolate، produced highest nodule number and dry weight in both years of study. Seed yield production was promoted by 26 and 40% more than control by application of isolate L-75 in the first and second year، respectively. This study showed that inoculation of common bean with effective rhizobia strains resulted in promoting of plant growth and seed yield production and have the benefit to reduce nitrogen fertilizer application in bean cropping.
    Keywords: Bean, Biological Nitrogen Fixation, Rhizobium, Yield
  • M.A. Mousavi Shalmani, A. Khorasani, N. Pirvali Bieranvand, M. Noori Mohammadiye, A. Eskandari, S.M. Mohati Pages 61-69
    Nitrogen (N) is the most usually used crop nutrient which represent importance of the efficient use of nitrogen fertilizers. At this study، the optimum fertilizer application pattern by using of 15N isotope technique in different irrigation systems and the influence of the fertilizer application time on amino-N accumulation in roots has been investigated. The experimental design was a randomized complete block (sampling method) design with four main treatments (irrigation methods) and three replications (unit area 144 m2). Irrigation treatments include: T1; surface drip fertigation، T2; sprinkler fertigation، T3; sprinkler irrigation T4; furrow irrigation. In the middle of the each plot an area about 1- 2 m2 (15 plants) was allocated as isotopic sub plot. Results indicated that the least tendency to utilize the fertilizer sources was related to the fertigation treatments. Despite the highest root weight، treatment T2 is not recommended to use. The method of application of fertilizers in treatment T3 lead on to the highest nitrogen uptake efficiency and pure sugar. The method of application of fertilizers in T1 and T2 increase the rate of α-amino acid N in the sugar beet roots and decrease their quality. Treatment T4 produced relatively high quality roots that confirm the method of application of fertilizer in treatment T3. In the weather condition of central Iran، during the sugar beet growing season، the application of fertilizer should be begun 45 days after sowing seeds and must be completed within one month. Occurrence of isotopic fractionation phenomenon cause that the average percentage of labeled nitrogen fertilizer (Ndff %) in underground and aerial parts of the plant considered to be 20. 1 and 16. 1% respectively.
    Keywords: Irrigation systems, 15N, Sugar beet, Sugar
  • A. Hassanoghli Pages 70-79
    Produced sludge from wastewater treatment plants is a source of macro and micro nutrients and organic matters which is needed for agriculture. On the other hand، application of sludge with no criterion may cause some health risks and also، soil and surface water and ground water resources pollution may be followed. In this regards، the effect of different amounts of sewage sludge used as organic fertilizer in compare with chemical fertilizers on transport of minerals below the root zone and yield and yield components in soybean cultivation were studied. Therefore، 15 cylindrical plastic soil culomns with a height of 100 cm and 60 cm diameter were constructed and drainage PVC pipes with geotextile filter were installed for all of them. The sludge of Ekbatan housing complex wastewater treatment plant after processing and digestion was taken place and used. The culomns were filled by a Clay Loam textured soil and Soybean (Williams variety) was planted. Treatments include three levels of wastewater sludge fertilizer (10، 25 and 50 ton/ha)، chemical fertilizers (150 kg/ha ammonium phosphate and 50 kg/ha urea) and control without using fertilizer in three replications. According to the results، the highest mean amount of nitrate in drainage water of culomns (base on split plot through time as statistical completely randomized design) was 57. 17 mg/lit in the early season and treatment related to the use of sludge was 50 ton/ha. The lowest mean value of nitrate obtained from the control in the end of cultivation season and was 3. 51 mg/lit. The most yield of Soybean was 277. 85 gr grains per culomn which obtained from use of 50 ton/ha of manure sludge. The greatest weight of 1000 grains and the number of pods with values of 127. 42 gr and 856 in number، measured in this treatment too. Application of 25 ton/ha sludge، chemical fertilizers and 10 ton/ha sludge were after it، respectively. So، the highest use of sewage sludge on soybean cultivation (at the rate of 50 ton/ha)، transfer the highest amount of nitrate below the root zone and led to the best yield indicators
    Keywords: Drainage water, Irrigation, Nitrate, Soybean, Wastewater, Yield
  • M. Shahedi, S.H. Sanaiinejad, B. Ghahreman Pages 80-89
    The purpose of this study is regional frequency analysis of Annual Maximum 1-day Rainfall (AM1R) and Annual Maximum 2-day Rainfall (AM2R) using L-moments theory in Khorasan Razavi Province. For this purpose، the basic statistical tests include: homogeneity، independency and outlier data for AM1R and AM2R were surveyed in 123 rainfall stations. The province was divided into four regions based on cluster analysis، topography and spatial pattern of precipitation. Hydrology homogeneity was also controlled by running heterogeneity test for each region. generalized extreme value (GEV)، generalized logistic (GLO)، Pearson type III (PE3) and Log Normal type III (LN3) probability distributions were estimated for every region. To select the appropriate distribution of AM1R and AM2R data، the fitness was judged using an L-moment ratio diagram and the Kolmogorov–Smirnov test and GEVdistribution select. The regionally quantile estimateions for GEV distribution were also calculated for AM1R and AM2R data. In all of the Homogeneous regions، the estimated values of AM1R and AM2R from the obtained relations are close enough to the real data of return periods less than 200 years (The largest MAE was 0. 0386). The average absolute error between the estimated and the observation values in each region is favorable، showing a high accuracy of the estimation.
    Keywords: Regional frequency analysis, L, moments, Annual Maximum 1, day, 2, day Rainfalls, Index rainfall method, Cluster analysis
  • H. Ghorbani, A. Roohani, N. Hafezi Moghaddas Pages 90-102
    In this research، a learning vector quantization neural network (LVQ) model was developed to predict and classify the spatial distribution of cadmium in soil in Golestan province. The cadmium data were obtained from soils measuring total Cd contents in soil samples. Some statistical tests، such as means comparision، variance and statistical distribution were performed between the observed points samples data and the estimated cadmium values to evaluate the performance of the pattern recognition method. The Results showed that in training and test phase، there were no significant differences، with the confidence level of 95%، between the statsitcal parameters such as average، variance، statistical distribution and also coefficient of determination in the observed and the estimated cadmium concentrations. The results suggest that learning vector quantization (LVQ) neural network can learn cadmium cocentration model precisely. In addition the results also indicated that trained LVQ neural network had a high capability in predicting cadmium concentrations for non-sampled points. The technique showed that the LVQNN could predict and map the spatial cadmium concentrations variability. Our results indicated that it is possible to discriminate different cadmium levels in soil، using LVQNN.
    Keywords: Neural Network, Classification, Cadmium, Soil, Golestan Province
  • M. Alizadeh, F. Mirzaei, T. Sohrabi, M. Kavoosi, M.R. Yazdani Pages 103-112
    Water management in cracked paddy soils is an important issue in rice cultivation. In order to investigate the effect of rice straw and zeolite and their interaction effect on the physical condition of soils of paddy fields and prevention of crack، rice straw factor at four levels (0، 0. 5، 1 and 1. 5 percent) zeolite factor at four levels (0، 8، 16 and 24 tons per hectare) and also moisture stages of soil which are wet and dry stages at 5 levels which have been studied in three replication as factorial based on the complete randomized block design in Rice Research Institute of Iran. Soil distance from the wall of the container، the width of cracks، a few days to reach the crack with a certain width، bulk density and surface cracks were measured. Results showed that adding high levels of residue to delay the occurrence of cracks. However، the addition of zeolite has no significant effect in delaying the cracks. The relationship between bulk density and surface cracks that follow the linear equation، With increasing cracks surface، bulk density is increased. Finally، Can be concluded that the addition of plant residues، causing disappearance of existing cracks and returned to the soil to be the initial state.
    Keywords: Zeolite, Plant residues, Paddy Soil, Crack
  • T. Raiesi, A. Hosseinpur, F. Raiesi Pages 113-122
    The objective of the present study was to evaluate several chemical extractants to estimate available phosphorus (P) for bean growing in calcareous soils from Chaharmahal-Va-Bakhtiari province. The amount of available P was measured by Olsen، Colwell، ammonium bicarbonate-DTPA، 0. 01 M calcium chloride، BrayІ، ІІ، Mehlich І and ІІ extractants. In addition، soil organic P and total P were determined. A pot experiment consisting of a completely randomized design with three replications was conducted to evaluate the plant performance in association with chemical extractants. After the harvest، dry weight، P concentration and P uptake were determined. The results showed that the amount of extractable P decreased in the following order: Colwell> Mehlich ІІ> Bray ІІ> Olsen> Ammonium bicarbonate -DTPA> Mehlich І> Bray І> 0. 01M Chloride calcium. Organic and total P and phosphorus extracted by Colwell، Olsen and Mehlich ІІ methods correlated significantly with plant indices. In addition، the results of stepwise regression analysis showed that the organic P، Colwell and Olsen extractants could explain more variation in the indices of bean plant. The results of this research showed that Colwell، Olsen and MehlichІІ extractants could be used to estimate plant-available P in the studied calcareous soils.
    Keywords: Available phosphorus, Bean plant, Soil chemical extractants
  • M. Jafari Talukolaee, A. Shahnazari, M.Kh. Ziatabar-Ahmadi Pages 123-130
    One of the important components of suitable operation of subsurface drainage systems is its envelope. Several researchers have evaluated the efficiency of dry land drainage، but the operation of these materials in subsurface drainage systems of paddy fields has not been investigated. In this research، the effects of two mineral and artificial envelopes on flow rates of drainage system in paddy fields of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources university lands have been investigated. For this purpose، a drainage system consisting of 4 drain lines at 0. 65 m depth and 15 m spacing was installed. For two drain lines، mineral envelopes and for other two drains artificial envelopes were used. During one canola growing season، the drain discharges were measured daily. There was significant difference (p=1%) between the mean discharge of drains so that the average drain discharge of drain with artificial envelope was 88 percent higher than the corresponding value of drain with mineral envelope. Based on the drainage water depth-rainfall relationship، the average of daily discharges of drains with artificial and mineral envelopes was equivalent to 2. 5 and 1. 8 mm rainfall، respectively. Also، comparison of the total costs of the two drainage systems showed that the drainage system with artificial envelope was 30% less expensive than drainage system with mineral envelope.
    Keywords: Mineral envelope, Artificial envelope, Canola, Economic evaluation
  • A.A. Sabziparvar, S. Tanian Pages 131-144
    The main aim of this research is investigating the effect of ENSO phenomenon on reference evapotranspiration (ET0) on monthly، seasonal and annual time scales، using Southern Oscillation Index (SOI). For this purpose، 13 sites located in cold climate regions with 50 years (1957-2006) meteorological data were selected. In the first step، the reference evapotranspiration rates were determined for the selected sites by using FAO recommended approach. In the second step، different phases (El Nino، La Nina and normal) were separated in terms of SOI and the mean deviation of ET0 values at each phase were compared by Mann-Whitney test. At statistical significant levels (p< 0. 1)، good correlation were found between the ET0 values and SOI. About 72% of correlations were positive and the rest (28%) were negative. In positive SOI-ET0 correlations، the monthly averages of ET0 values during El Nino phases were 14. 8% and 10. 8% lower than ET0 of La Nina and Normal phases، respectively. On the contrary، the average ET0 rates in La Nina phases were 13. 1% higher than the corresponding values of normal pahses. The mean time lag to observe the highest impact of ENSO on ET0 was 3. 2 months. The highest effective months in the study sites was found to be November، October and December، respectively. In seasonal time scale، 68% of the statistical significant affecting cases were occurred in autumn. It was found that the cold climates were more sensitive to the ENSO signals than warm climates. The results can be useful for policy makers in water resources management and agricultural sectors.
    Keywords: Reference evapotranspiration, ENSO, SOI, Teleconnection
  • A.A. Zolfaghari, M. Shorafa, M.H. Mohammadi, A. Liaghat, A. Hoorfar, M. Gorji Pages 145-157
    Quantitative knowledge of soil hydraulic properties such as the soil moisture characteristics curve (SMC) is crucial for flow and transport modeling supporting hydrologic and agricultural engineering. However، many laboratory and field methods are currently available for direct measurement of the soil hydraulic properties but، most or all of direct methods are too time consuming and costly. Thus developing of physically-based methods for predicting SMC is essential. In this study، an analytical method was developed to estimate Brooks-Cory model parameters using horizontal infiltration data. The new method was compared with Wang et al (2002) method. Sixteen soils with wide range of hydraulic properties were used to test the new method. The results showed that the new method estimates n and hd parameters smaller than those experimental values. Although، results showed that the new method properly predicts the measured SMC data. High coefficient of determination (R2=0. 93) and low root mean square error (RMSE =0. 03) confirmed the accurate predictability of new method. Mean RMSE of Wang et al (2002) method was 0. 049. Therefore، results indicated that the new method is more accurate than Wang et al (2002) method for predicting soil moisture characteristics curve. The sensitivity analysis indicated that، for a given soil، the accurately estimation of SMC depends mainly on sorptivity parameter.
    Keywords: Soil moisture characteristic curve, Horizontal infiltration in Soil Column, Analytical method
  • M. Erfanian, S. Babaei Hesar Pages 158-168
    Short wavelength of solar radiation that reaches the ground used as one of the key parameters in most models those estimate the potential Evapotranspiration، such as FAO Penman-Monteith. Despite the importance of amount of radiation، its measurement is done only in small number of stations in the country. Empirical radiation models، such as Angstrom- Prescott، despite the simplicity، require calibration and their coefficients must be properly estimated. In the present study a relatively simple physical model that called hybrid model was used to estimate daily solar radiation in 10 synoptic stations، Esfahan، Bojnourd، Bandar Abbas، Tabriz، Tehran، Ramsar، Zahedan، Kerman، Kermanshah and Mashhad and the results were compared with modified Daneshyar & Sabagh models those were proposed for various climatic conditions in previous researches. using a relatively small number of meteorological parameters include temperature، relative humidity، pressure and sunshine hours، Hybrid model estimated amount of radiation with reasonable accuracy. To compare the three models، mean error (ME)، mean absolute error (MAE)، root mean square error (RMSE) and mean percentage error (MPE) statistical criteria were used. Average of each error criteria in Hybrid model، respectively are، -0. 27، 1. 27، 1. 59 and 2. 01 and in the modified Daneshyar model are، -0. 19، 2. 64، 3. 15 and 3. 42. Also in modified Sabagh model these criteria are achieved equal to 0. 91، 2. 87، 3. 93 and 11. 20. Small amount of error criteria for Hybrid model represents the relatively high performance of this model in the estimation of solar radiation in daily scale.
    Keywords: Solar radiation, Hybrid model, Daneshyar model, Sabagh model
  • F. Nourmandipour, M.H. Farpoor, M. Sarcheshmehpour Pages 169-179
    Crop management and irrigation water quality play an important role on soil properties. The present research aimed to study physicochemical properties and micromorphology of soils under pistachio orchards compared to non-cultivated adjacent soils. Four water samples with different Mg/ca ratios were selected according to analyses of 500 irrigation water samples. Five pedons in pistachio orchards and 4 pedons in non-cultivated adjacent soils were studied. Routine physicochemical analyses and micromorphology observations performed on soil samples. Results of the study showed that electrical conductivity in non-cultivated soils (256 dS/m) was remarkably higher than cultivated soils (8. 9 dS/m). Mg/Ca ratio in cultivated soils compared to adjacent non-cultivated soils increased with increasing Mg/Ca ratio of irrigation water. On the other hand، using high quality irrigation water decreased this ratio in cultivated soils compared to blank samples. Lenticular and interlocked plates of gypsum observed in non-cultivated soils. Isolated and small size lenticular gypsum crystals were dominant in pistachio orchard soils.
    Keywords: Gypsiferous soils, Lenticular gypsum, Ma, Ca ratio, Pistachio orchards, Rafsanjan
  • A. Lakzian, M. Fazeli Sangani, A. Astaraei, A. Fotovat Pages 180-192
    This study was conducted to evaluate using terrain attributes derived from digital elevation model (DEM) as ancillary data to predict soil organic carbon (SOC) by implementing different statistical and geostatistical techniques. A linear regression model (LR)، Artificial Neural Network model (ANN)، ordinary kriging (OK)، ordinary co-kriging (OCK)، regression kriging (RK) and kriging with an external drift (KED) were performed to predict spatial distribution of SOC in an area of 2400 km2 in mashhad، iran. The SOC was measured for 200 soil samples of the study area and their corresponding Terrain attributes value was extracted from derived from 10-m resolution DEM. correlation between measured SOC and individual terrain attributes was determined، the number of 160 data were used for model development and 40 as validation data set. Resulting maps of different interpolation methods were compared to evaluate map quality using MAE and R2 criteria calculated from plotting measured versus estimated data. The results showed that there is a significant but not strong correlation between SOC and terrain attributes. The comparison of estimation techniques showed that the KED technique with wetness index as ancillary data has the best performance (MAE=0. 18 %، R2=0. 67) of all، but no significant difference with RK. There were modest differences between maps created with geostaistical technique but sensible difference with LR and ANN ones. The results of this study propose that although there is a significant correlation between SOC and terrain attributes therefore It can be use for enhancing the quality of map، but it is not able to express the spatial variability of SOC as it is necessary for detailed soil map. Because there is other factors controlling SOC spatial distribution
    Keywords: Digital Elevation Model, Regression model, Artificial Neural Network, Geostatistics
  • M.R. Tabatabaei, K. Shahedi, K. Soleimani Pages 193-204
    The estimation of suspended sediment load is very important for water resources quantity and quality studies. The suspended sediment load is generally calculated by direct measurement of suspended sediment concentration (SSC) of a river or by using sediment rating curve (SRC) method. Direct measurement of the SSC is the most reliable but it is very expensive and time consuming. Also، the efficiency of the SRC method is low because it can substantially underpredict the high and overpredict the low loads. In this research، in order to consider the possibility of estimating the fluvial SSC، using reflectance of satellite images، the correlation between red and infrared bands of MODIS sensor and SSC of Karoun river at Molasani station for a period of 9 years (2003-2011) was considered. In this relation، two models (statistical simple linear regression and feed forward back propagation ANN) were used. The evaluation of models results showed that the efficiency of ANN model with having R2 =0. 89 and RMSE=122mg/l was better than the regression relation with R2 =0. 49 and RMSE=204mg/l. The research results showed that MODIS sensor images and ANN can be used together to estimate fluvial daily SSC in large rivers.
    Keywords: ANN, Karoun River, MODIS, Suspended Sediment Concentration, SSC
  • H. Sharifan, P. Mokhtari, A. Hezarjaribi Pages 205-212
    By considering the shortage of water resources in our country and dominant share of agriculture in making use of these resources، economizing and saving in this sector and using management practices for raising the efficiency of water consumption is necessary and essential. Super absorbent polymers، polymer gel، Are hydrophilic and are able to absorb a vast amount of water، Salt water، or physiological solutions and enhance the act of saving water in soil. Using super absorbent polymer is one of the methods that enhances the utilization of water that not only provide conditions which makes quality performance better، it also considerably increases the water use efficiency. In this research we examined the effect of super absorbent on the infiltration equation parameters (Kostiakov _ Lewis) through the advance time calculated and the effects of superabsorbent on these equations also were examined. The experiment were performed in the educational farm of the university of natural resources and agriculture in a no cultivation conditions. in this research four combinations of superabsorbent polymer A200 with soil which were composed of 0،7،11،16gr of polymers in square at a depth of 25cm and the electric current was 0. 75 liter per second were considered. The experiment were performed four times. The results indicated that by adding polymers A200 to the soil، advance time and rollback time were increased. also therefore the Infiltration and the cumulative soil Infiltration were increased.
    Keywords: Furrow irrigation, Super absorbent polymer, Advance time, Infiltration equation
  • N. Azad Talatapeh, J. Behmanesh, M. Montaseri Pages 213-223

    Potential evapotranspiration is one of the most important and effective factors for optimizing agricultural water consumption and water resources management. One of methods for prediction of evapotranspiration is to use the time series models. In this research، application of different time series models، such as AR and ARMA، in order to predicting monthly potential evapotranspiration in Urmia synoptic station were evaluated. In this process، monthly potential evapotranspiration since 1971 to 2010 was determined and the first 35 years and last 5 years were used for model calibration and validation respectively. After selecting the best model، the potential evapotranspiration were predicted for the next 5 years. The results showed that AR (11) time series model had the best results in comparing the other models and the trend of AR (11) time series model had least error. The values of R2 and RMSE in AR (11) model were 0. 96 and 1. 85 mm/month، respectively.

    Keywords: AR, ARMA, Predicting, Potential Evapotranspiration, Time Series, Urmia Synoptic Station
  • M. Esmaeili Varak, M. Safarrazavi Zadeh Pages 224-234
    Weirs are common structure to regulate water surface and flow control in water conveyance channel and hydraulic structure. One of effective and economical method to increase the efficiency of weirs is utilization of labyrinth weirs which length of weirs increase with modification of plan form and therefore flow discharge will be increase. In this research، the discharge coefficient and the unit length discharge of labyrinth weir with liner-semi circular and semi circular with radius of 11، 16 and 20 cm and cycle of 2 to 6 was experimentally investigated. Comparison of results showed that in all labyrinth flow discharge coefficient had increasing trend with increase of relative effective head () then decrease for due to collision of nape and with increasing، weir coefficient tend to broad crest weir because of local submergence. Comparison of results showed that the labyrinth weirs with circular plan have a better performance in comparison with liner-circular plans.
    Keywords: Labyrinth weir, Circular pan form weir, Flow discharge coefficient, Hydraulic structure
  • F. Sahebi Vayghan, D. Farsadizadeh, M. Esmaeili Varaki, A. Abbaspour, A. Hosseinzadeh Delir Pages 235-246
    Stilling basins are one of the most common structures for energy dissipation of flow with high velocity and among different sections and types of these basins، diverging basins have better performance and lower constructional costs. In this research، the feasibility of 3D numerical simulation of diverging hydraulic jump in rectangular basins was investigated using standard and RNG turbulence models using Fluent software. The free surface was determined using the VOF method. The outputs of numerical model in comparison with the results of physical model of hydraulic jump in diverging rectangular basins with diverging angels of and showed that the standard turbulence model evaluated the free surface of water، jump length and maximum velocity in defined sections better than RNG turbulence model. this model show that the efficiency of diverging basins in decreasing length of jump is more better than the classic basins. So this model is recommended for simulating hydraulic jump in diverging sections. Results showed that the mean relative error of water surface obtained from numerical model and measured values is about 7 percent. Modeled Velocity profiles were in good agreement with measured data. Also the numerical model showed the vortices that were accrued because of diverging walls as well as experiment investigations. These vortices accrued near the right side of diverging wall in high Froude numbers and in lower values of Froude numbers، accrued in both two sides of walls. The intensity of vortices was increased by increasing the angle of diverging walls.
    Keywords: Diverging Hydraulic jump, Turbulence models, Volume of fluid (VOF) model, Fluent, Vortex
  • M. Salehian Dastjerdi, A. Hemmat Pages 247-256
    Wetting and drying induce stresses in soil which changes the physical structure of the soil. For this reason، the effect of this process on evaluating the methods for estimating the threshold of compactibility (load-bearing capacity، pre-compaction stress) of a coarse textured soil (sandy loam) collected from the fields of the Sugarecane and By-product Development Co. in Ahvaz province was studied. In this research، the plate sinkage test (PST) and confined compression test (CCT) methods were evaluated. Large air-dry disturbed soil samples were prepared and some of them were exposed to five wetting and drying cycles. After that، the large soil samples with/without wetting and drying cycles were compressed under three loads (0، 100 or 200 kPa) and then the centre section of the preloaded soil samples was firstly submitted to PST. Then immediately one cylindrical sample was cored for CCT. The results showed that for the soil samples without wetting and drying process، there was no significant difference between the applied load and the estimated values using PST method. However، for the soil samples under wetting and drying process، the obtained values were significantly greater than the applied loads. Therefore، for tilled soil، PST can be used as a quick method to determine the compression parameters of the soil in laboratory or in the field.
    Keywords: Flood irrigation, Wetting, drying cycles, Pre, compaction stress