فهرست مطالب

اندیشه های حقوق عمومی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

نشریه اندیشه های حقوق عمومی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

  • 142 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود راعی صفحه 5
    توسعه اسناد حقوق بشری و درنتیجه، تلاش برای رساندن جامعه جهانی به نقطه مطلوب، با تضمین این حقوق، که عمدتا متوجه دولت هاست، پیوند خورده است. اکنون این پرسش مطرح می شود که تحقق چنین هدفی، به چه سازوکارهایی به ویژه در حوزه حکومتی وابسته است. پاسخ به این پرسش، مستلزم تبیین نوع تعهد دولت ها و تکلیف آنها در زمینه حقوق بشر است. تعهد به شناسایی، احترام، اجرا، گزارش دهی و تعهد به فعل و تعهد به نتیجه، از مهم ترین تعهدات دولت ها در زمینه حقوق بشر است. برای تحقق تعهدهای مذکور، دو شیوه اقدام فوری و تدریجی تعریف شده است: در یک نگاه، صیانت از حقوق بشر را در استفاده از ساز و کارهای اجرایی خارجی برای انجام تعهدهای حقوق بشری دولت ها می داند. این رویکرد، با توفیق در تاسیس شورای حقوق بشر سازمان ملل، بزرگ ترین قدم عملی خود را برداشت. از منظر دوم، تکیه بر شرایط حاکمان را بهترین راهکار صیانت از حقوق بشر تعریف می کند. رویکرد نظام حقوق اسلامی ضمن پذیرش سازوکارهای بیرونی، تکیه خود را بر ابزارهای درونی همچون عدالت، خدا باوری و فرجام باوری، قرار داده است؛ چراکه بدون توجه به شرایط درونی حاکمان و مدنظر قرار دادن مباحث اخلاقی، نمی توان از رویکرد ابزار انگارانه به انسان و یا برخورد سیاسی با مسئله حقوق بشر دور ماند.
    کلیدواژگان: صیانت از حقوق بشر، ضمانت اجرا، تعهد دولت ها، نظام حقوق اسلامی، شرایط حاکمان
  • قاسم علی صداقت، عبادالله جهان بین صفحه 29
    از دیدگاه امام علی(ع)، دولت در برابر شهروندان خود تعهدات ایجابی دارد که باید بدان عمل کند. حفظ کرامت انسانی، ارتباط با مردم، جلوگیری از رانت خواری، تلاش برای آبادانی، حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه، افزایش سطح درآمد و رفاه مردم، گردش سرمایه و جلوگیری از انباشت آن، تخصیص عادلانه منابع و امکانات و رعایت اولویت ها، برقراری امنیت و ایجاد نظم و انضباط اداری، همگی از سیاست های راهبردی حکومت علوی به شمار می آید. جالب است که امام در شرایط مختلف و دشوار نیز از این سیاست ها دست برنداشته، و همواره برای اجرایی شدن آنها کوشیده است. همچنین، همواره حاکمان و زمامدارن وقت را به اجرایی شدن آنها تشویق، و متخلفان را تهدید، تنبیه و مجازات کرده است.
    کلیدواژگان: سیره امام علی (ع)، تعهدات سلبی و ایجابی دولت، حقوق اجتماعی، حقوق شهروندان، دولت و حکومت
  • سید ابراهیم حسینی*، احسان سامانی صفحه 51

    درباره اختیارات و تکالیف شخص حقوقی، پرسش ها و ابهام های فراوانی وجود دارد؛ اما در این نوشتار، به بررسی مبانی اعتبار و مشروعیت به وسیله شخص حقوقی از دیدگاه فقه و حقوق اسلامی می پردازیم. به عبارت دیگر، در این مقاله به این پرسش ها پاسخ می دهیم که آیا شخص حقوقی می تواند عمل حقوقی وقف را انجام دهد؟ در فرض امکان، چه ادله ای بر اعتبار این عمل حقوقی «شخص حقوقی» وجود دارد؟ همچنین با توجه به اینکه انعقاد عقد وقف، متوقف بر برخی شرایط مثل مالکیت واقف و قصد قربت و... است، شرایط وقف از سوی اشخاص حقوقی بررسی می شود.
    آن گونه که از فقه و حقوق اسلامی برمی آید، اشخاص حقوقی از همه حقوق اشخاص حقیقی برخوردارند؛ مگر حقوقی که به طور طبیعی به شخص حقیقی اختصاص دارد. همچنین ادله وقف نیز اطلاق داشته و شامل وقف شخص حقوقی می شود؛ اما قصد قربت، شرط صحت وقف نیست؛ بلکه فقط شرط کمال و ثواب است.

    کلیدواژگان: وقف، شخصیت، شخص حقیقی، شخص حقوقی
  • عزیزالله فهیمی، داوود بصارتی صفحه 69
    تعابیر فقی هان امامیه درباره ماهیت مهریه، متفاوت به نظر می رسد؛ از ظاهر برخی از تعابیر چنین برمی آید که نکاح از عقود معاوضی است و به تبع آن، مهریه در جایگاه عوض واقع می شود. در مقابل، تعابیر برخی فقی هان دیگر صراحت دارد که نکاح از عقود معاوضی، و مهریه مانند عوض در عقود نیست. نتیجه اینکه، از نظر فقی هان امامیه، عقد نکاح از عقود معاوضی نیست و اینکه در برخی از عبارت ها، عقد نکاح مثل عقود معاوضی دانسته شده، به دلیل مترتب شدن برخی از احکام عقود معاوضی بر پاره ای از جنبه های عقد نکاح است.
    بنابراین، ماهیت مهریه عوض نیست، بلکه هبه ویژه ای از جانب خداوند متعال است که مرد ملزم می شود آن را به زن پرداخت کند. مراد از هبه ویژه آن است که احکام فقهی و حقوقی عقد هبه، به طور کامل بر آن مترتب نمی شود. نظر غالب در ماهیت حقوقی مهریه، مانند ماهیت فقهی آن است.
    کلیدواژگان: مهریه، ماهیت مهر، فقه، حقوق، ماهیت فقهی، ماهیت حقوقی
  • محمود رایگان صفحه 89
    طلاق از مبغوض ترین امور حلال است؛ اما در مواردی که چاره ای جز جدایی زوجین نیست، خداوند حکیم، برای مرد حق طلاق را قرار داده است؛ ولی به دلیل سوءاستفاده برخی از مردان، قانون گذار، با جعل شرایطی مانع سوء استفاده آنان شده است تا از حقوق زنان حمایت کند. بدین منظور، در سند ازدواج شرط شده است که «زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل غیر در طلاق» داده است تا اگر مرد در حق زوجه کوتاهی یا بی توجهی کند، زوجه بتواند با تحقق شرایطی خود را مطلقه سازد تا بلاتکلیف نماند.
    شرط مذکور در سند ازدواج، از جمله شروط فعل است که به امضای طرفین می رسد و چه بسا بسیاری از جوانان از محتوا، معنا و مواد شروط مورد امضا اطلاع نداشته باشند. از این رو، ضرورت دارد تا به منظور آگاهی زوجین و شناسایی آسیب های موجود در امر ازدواج و تحکیم جایگاه خانواده، پژوهشی درباره این شرط مطرح شود.
    در این مقاله ابتدا تعریف و اقسام شروط بیان و سپس شرط وکالت در طلاق و مواد مربوط به تحقق آن، بررسی می شود. در نهایت، نتایجی مانند: بطلان شرط جنون برای تحقق وکالت، نامشروع بودن شرط عدم ازدواج مجدد در طول عمر، طولانی بودن روند دادرسی، عدم تفهیم زوجین به وسیله سردفتر از شروط و حقوقی که امضا می کنند، شکست طرح چندشوهری زنان در غرب، گسست قانون از فقه و...، به دست می آید.
    کلیدواژگان: نکاح، طلاق، زوج، زوجه، فق، حقوق، ازدواج مجدد
  • مهدی درگاهی صفحه 111
    ارتباط انسان با اعضای بدن خویش، از مباحثی است که امروزه در حل برخی مسائل مستحدثه بدان توجه می کنند. تعیین نوع این رابطه و قلمرو آن با بررسی ریشه های بحث در متون فقهی، در برخی از مسائل فقهی و حقوقی، همچون اهدای عضو در زمان حیات و پس از آن [هنگام مرگ مغزی] و همچنین بحث اخذ مال در برابر عضو، اثر مستقیم خواهد داشت.
    ماهیت این رابطه در کلام فقی هان و برخی نویسندگان با عنوان رابطه «تملیکی» - ملکیت ذاتی و اعتباری و «تسلیطی» تبیین شده است. با بررسی ادله فقهی و مبانی حقوقی، این رابطه از نوع سلطنت است و بر فرض تمامیت آن نزد عقلا، نمی توان به مباحثی همچون حرمت «ضرر بر نفس» و «قتل نفس» به منزله محدودکننده این سلطنت استناد کرد؛ زیرا ادله آن دلالتی بر این زمینه ندارند و مطلب از این نظر جهت قابل خدشه نخواهد بود؛ هرچند گستره سلطنت مستفاد از سیره، روشن نیست.
    از آثار تبیین این رابطه، مشخص شدن پاسخ این پرسش است که آیا انسان در برابر اعطای عضوی از بدن خود به دیگری، می تواند طلب عوض کند و آن را در قالب خرید و فروش طرح نماید، یا اینکه چنین اختیاری ندارد. آنچه از بررسی اقوال و ادله به دست می آید، این است که اگر به هر دلیلی، عضوی از بدن انسان قطع شود، عنوان مال بر آن صدق می کند و قابل معاوضه و خرید و فروش خواهد بود.
    کلیدواژگان: مال، سلطنت، حق، معاوضه، خرید و فروش اعضای بدن
  • الخلاصه
    صفحه 131
|
  • Masood Raii Page 5
    The developments in human rights documents and, as a result, attempts to take world community to the ideal point is tied with the idea of establishing these rights by states. Now, the question arises as to "on what mechanisms, especially in governmental domain, does the realization of this aim depend?" The answer to this question involves elaboration on the nature of commitment and duty states show towards human rights. Among the most important commitments of states on human rights are their commitments to recognize, respect, exercise and report them, commitment to acts or commitment to results. Two methods-prompt and gradual-have been defined to fulfill these commitments. According to one approach, the protection of human rights depends on using external executive mechanisms to fulfill state's human rights commitment. This approach took its greatest practical step through the successful establishment of the United Nations human rights council. The second approach defines the best strategy to protect human rights as relying on ruler's circumstances. The approach of Islamic rights system, while accepting external mechanisms, has relied on such internal tools as justice, believing in God, and believing in hereafter, for it is impossible to avoid instrumental approach to man or political treatment of human rights without considering ruler's internal circumstances and moral issues.
    Keywords: protection of human rights, sanction, state's commitments, Islamic rights system, ruler's circumstances
  • Qasim Ali Sedaqat, Ebadullah Jahanbin Page 29
    In Imam Ali's view, state has positive moral obligations to its citizens which has to be fulfilled them. Safeguarding human dignity, establishing good relations with people, preventing renting, contributing to developing the country, supporting vulnerable strata of society, increasing the level of people's income and welfare, encouraging circulation of the capital and preventing accumulating it, just allocation of resources and facilities, observing the priorities, ensuring security and making bureaucratic order and discipline are the strategic policies of 'Alawid government. Surprisingly, Imam Ali perseveringly pursued these policies in different and difficult conditions and tried to implement them. Furthermore, he always encouraged the rulers and statesmen of the time to implement them and threatened or punished those who went astray.
    Keywords: Imam Ali's life style, state's negative, positive moral obligations, social rights, citizen's rights, state, government
  • Seyyed Ibrahim Husseini, Ehsan Samani Page 51

    There are many ambiguities and questions about the powers and duties of artificial persons. However, the present paper seeks to investigate the principles of validity and legitimacy of acts made by artificial persons from the viewpoint of Islamic law and jurisprudence. In other words, this paper tries to provide answers for the question that whether an artificial person can perform the legal act of religious endowment? If possibly so, what are the reasons for the validity of this legal act by "artificial person"? Furthermore, it makes review of the conditions of religious endowment by artificial person because the conclusion of religious endowment contract depends on some conditions such the ownership of endower and intention of nearness to God. .. As Islamic law and jurisprudence show, artificial persons enjoy all rights of real persons except those rights which are naturally exclusive to real persons. Furthermore, the reasons of religious endowment are absolute and general and include religious endowment by artificial persons. However, the intention of nearness to God is not the condition for validity and veracity of religious endowment; rather it the condition of perfection and reward.

    Keywords: religious endowment, personality, real person, artificial person
  • Azizollah Fahimi, Dawood Besarati Page 69
    Twelver Shi‘a jurist's interpretations of marriage portion seem to have different views. Some jurist's interpretations apparently consider marriage as a kind of exchange contract and, accordingly, marriage portion is considered as an exchange. On the contrary, other jurist's interpretations make explicit that marriage is not a kind of exchange contract and, accordingly, marriage portion is not like an exchange contracts. As a result, Twelver Shi‘a jurists believe that marriage contract is not a kind of exchange contract although sometimes marriage is referred to as an exchange contract because some of the rules of exchange contracts correspond to some of the aspects of marriage contract. Therefore, marriage portion does not have the quiddity of an exchange; rather, it is a special gift determined by the Most High God which the husband has to pay to his wife. A special gift means that jurisprudential (fiqh) and legal rules of gift contract do not apply to it completely. The dominant view on the legal nature of marriage portion is like that of its jurisprudential (fiqh).
    Keywords: marriage portion, nature of marriage portion, jurisprudence (fiqh), law, jurisprudential (fiqh) nature, legal nature
  • Mahmud Raygan Page 89
    Divorce is the most hated but allowed fact [in Islam], but in some cases there is no choice but spouse's separation. The All- Wise God has granted men with the right of divorce but some of them misuse it, so the legislator lays down some conditions to prevent their misuse and protect women's rights. To this end, there is a clause in marriage certificate which reads: "the husband gives irrevocable proxy to his wife by third person right of proxy" to enable her to obtain her divorce and determine her future and way of life if some conditions are fulfilled and husband neglects his duties towards her. The aforementioned clause in marriage certificate is one of the conditions of performance which is signed by both parties and most young people probably do not know the content, significance, and clauses of the conditions they sign. Therefore, it is necessary to conduct a research on this condition in order to inform the spouses about it, recognize damages existing in marriage, and stabilize family status. The present paper gives the definition of this condition and its kinds and studies the condition of proxy in divorce and conditions of its realization. The research findings are as follows: the nullification of condition of insanity for the realization of proxy, illegitimacy of condition of avoiding remarriage during one's life time, long duration of proceeding process, notary-public's negligence to make spouses understand the conditions and rights which they sign, failure of the project of polyandry in West, and separation between law and jurisprudence.
    Keywords: marriage, divorce, husband, wife, jurisprudence, rights, remarriage
  • Mahdi Dargahi Page 111
    The relationship between man and his organs is among the topics which receive special attention today because it contributes to solving some problems which have recently appeared. Determining the kind of this relationship and its scope with the study of its roots in jurisprudential (fiqhi) texts has a direct effect on some of the legal and jurisprudential (fiqhi) issues such as organ donation during one's lifetime or later on (while brain death) and the question of receiving money for giving organ. Jurists and some authors refer to the nature of this relationship as "possessive" relationship of balance of essential and conventional ownership of balance, and "authoritative" relationship to elaborate on the nature of this relationship. A review of jurisprudential (fiqhi) proofs and legal principles shows that this kind of relationship is authoritative, and supposing that the wise consider this authority as complete, one cannot related such issues like illegality of " self-damage" and "committing suicide" to this authority; because there are no proofs which support this claim and this view cannot be refuted, although the scope of this authority inferred form Holy prophet's and Imam's life style is not clear. The elaboration on this relationship answers to the question that whether or not man can ask an exchange one of his organs for denoting to someone else.. The proofs show that if one of a person's organs is cut for whatever reason, it can be entitled as property and it can be exchanged and purchased.
    Keywords: property, authority, right, exchange, organ trading