فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا اردکانی، فرهاد رجالی، شیما حیدری صفحه 1

    جهت بررسی کارایی مصرف کود بیولوژیک حاوی میکوریزا در زراعت برنج آزمایشی در سال زراعی 90-1389 به صورت آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل قارچ گونه (Glomus mosseae) در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح و چهار رقم برنج (بی نام، علی کاظمی، حسن سرایی و طارم هاشمی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس اختلاف بسیار معنی داری را برای صفات عملکرد، تعداد دانه سالم، ارتفاع و طول خوشه اصلی نشان داد. در مورد صفات وزن ریشه و شاخص برداشت تلقیح با قارچ تاثیر زیادی بر رقم در مقایسه با عدم تلقیح نشان نداد. صفت ارتفاع گیاه در تلقیح با قارچ موجب کاهش ارتفاع گیاه نسبت به تیمار عدم تلقیح شد، به طوری که کمترین ارتفاع در تلقیح با قارچ در رقم هاشمی به میزان 13/138 سانتیمتر مشاهده شده است. بیشترین عملکرد مربوط به ترکیب تیماری رقم بی نام و قارچ مایکوریزا بوده که عملکردی بالغ بر 08/6 تن در هکتار داشت. به طوری کلی نتایج این آزمایش حاکی از آن بود که به کارگیری کودهای بیولوژیک موجب بهبود تغذیه گیاه برنج و در نتیجه بهبود عملکرد و صفات زراعی این گیاه گردیده است.

    کلیدواژگان: تغذیه، قارچ گلوموس موسه آ، کود بیولوژیک، صفات کمی
  • مجتبی نصیری نژاد، علیرضا باقری، عبدالرضا جعفری صفحه 14
    به منظور بررسی تاثیر علف های هرز سه کربنه (C3) و چهار کربنه (C4)و سطوح مختلف نیتروژن بر رشد و عملکرد آفتابگردان، آزمایشی گلخانه ای در سال زراعی 90-1389در شهرستان فسا و با استفاده از طرح کاملا تصادفی بصورت فاکتوریل با 3 تکرار اجرا شد. تیمارها عبارت بودند از: کشت خالص علف هرز تاج خروس، کشت خالص سلمه تره، کشت خالص آفتابگردان(با تراکم ده بوته در متر مربع)، مخلوط آفتابگردان - سلمه تره (یک ردیف در میان با تراکم 5 بوته در متر مربع برای هر گیاه)و مخلوط آفتابگردان - تاج خروس به عنوان عامل اول و عامل دوم شامل سطوح مختلف کود نیتروژنه خالص (0، 46 و92 کیلوگرم در هکتار). نتایج نشان داد با افزایش کود نیتروژن وزن خشک ساقه آفتابگردان افزایش یافت، اما در حضور علف هرز وزن خشک ساقه آفتابگردان کاهش یافت. در کشت سلمه تره و آفتابگردان افزودن نیتروژن به نفع آفتابگردان بود. در تیمارهای مخلوط تاج خروس و آفتابگردان افزودن 46 کیلوگرم نیتروژن خالص وزن خشک ساقه آفتابگردان را افزایش داد. اما در 92 کیلو گرم نیتروژن خالص وزن خشک ساقه آفتابگردان کاهش یافت. در واقع می توان گفت گیاه C4 به نیتروژن واکنش بیشتری نشان داد. افزایش نیتروژن باعث افزایش وزن خشک ریشه آفتابگردان در کلیه سطوح گردید. با افزایش نیتروژن توانایی رقابتی علف هرز C4 افزایش یافت، اما در مقادیر کم نیتروژن گیاهان C3 موفق تر بودند. شاخص کلروفیل آفتابگردان در کشت خالص و مخلوط با سلمه تره تفاوت معنی داری نداشت. اما در کشت آفتابگردان و تاج خروس شاخص کلروفیل کاهش یافت. میزان وزن خشک نسبی آفتابگردان در مخلوط با علف های هرز کاهش یافت. در مخلوط آفتابگردان و سلمه تره میزان وزن خشک نسبی سلمه تره کمتر از آفتابگردان و در مخلوط آفتابگردان و تاج خروس وزن خشک نسبی تاج خروس بیشتر از وزن خشک نسبی آفتابگردان بود. در کل گیاه C4 تاج خروس استفاده بهتری از نیتروژن کرده و افزودن نیتروژن در مخلوط این گیاه با آفتابگردان باعث افت عملکرد آفتابگردان می شود. در حالیکه در بین دو گیاه C3 آفتابگردان و سلمه، آفتابگردان قابلیت استفاده بهتری از نیتروژن داشته و توانایی رقابتی خود را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تاج خروس، سلمه تره، نیتروژن، رقابت
  • مهدی روزرخ، سید حسین صباغ پور، محمد آرمین صفحه 25
    به منظور تعیین مناسب ترین شاخص انتخاب مقاومت به خشکی در بیست ژنوتیپ نخود زراعی آزمایشی در سال های زراعی 86-1385 و 1387-1386در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات دیم سرارود کرمانشاه و دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در شرایط جداگانه آبی و دیم با یک آزمایش مرکب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در این بررسی ژنوتیپ تازه معرفی شده مورد استفاده قرار گرفت. شاخص های کمی مقاومت و حساسیت به خشکی مانند شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل تنش((STI، شاخص تحمل(TOL)، شاخص میانگین هندسی بهره وری(GMP)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، شاخص بهره وری متوسط(MP)، شاخص میانگین هارمونیک (MH) و شاخص معیار برتریت(Pi) بر اساس عملکرد گیاه در شرایط تنش آبی و شرایط بدون تنش محاسبه شد. نتایج بدست آمده نشان داد در بین شاخص های مقاومت به خشکی، شاخص های MP، MH، GMP، STI به عنوان بهترین شاخص ها در گزینش ژنوتیپ های مقاوم به خشکی معرفی شدند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ های مورد مطالعه بر اساس صفات یاد شده، نشان دهنده طبقه بندی آن ها به سه گروه عمده است که سه ژنوتیپ شماره 7، 8 و 11(آزاد،ILC.482 وILC.1799) در یک گروه جای گرفته و معرف ژنوتیپ های مقاوم به خشکی بودند.
    کلیدواژگان: نخود، شاخص های مقاومت به خشکی، تجزیه کلاستر، تنش خشکی
  • هاجر ایزدی خرامه، حمیدرضا بلوچی، سمیه شبانی صفحه 37
    با توجه به گسترش جهانی کمبود عناصر کم مصرف در اراضی زیر کشت غلات، تعیین سطح، زمان و روش مناسب مصرف این نهاده ها جهت افزایش عملکرد بسیار مهم می باشد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و کاربرد خاکی عناصر ریزمغذی آهن و سولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در منطقه ارسنجان فارس انجام شد. تاریخ های کاشت 30 آبان، 15 و 30 آذر به عنوان فاکتور اصلی و کودهای ریزمغذی در سطوح بدون استفاده از کود، 10 و 20 کیلوگرم در هکتار سکوسترین آهن، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار سولفات روی به عنوان فاکتور فرعی انتخاب شد. با افزایش 20 کیلوگرم در هکتار سکوسترین آهن در زودترین تاریخ کاشت، عملکرد دانه، تعداد سنبله، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و عملکرد بیولوژیک گندم به ترتیب 2/4، 6/1، 3/1، 2/2 و 4/1 برابر نسبت به تاخیر کاشت یک ماهه و عدم مصرف کودهای ریزمغذی افزایش یافت. همچنین نتیجه ای مشابه با استفاده از 80 کیلوگرم در هکتار سولفات روی به دست آمد. با مصرف بیشتر کودهای ریزمغذی در کشت های دیرتر می توان صدمات حاصله به عملکرد در اثر تاخیر کاشت را تا حدودی جبران نمود.
    کلیدواژگان: عناصر ریز مغذی، سکوسترین، سولفات روی
  • سید حسین میرطالبی، محمد رضا خواجه پور، سید ماشاالله حسینی، علی سلیمانی صفحه 47
    کمبود روی در گیاهان از طریق کاهش تولید مواد فتوسنتزی و اکسین موجب نقصان رشد و عملکرد دانه گندم می گردد. به منظور تعیین اثر سولفات روی بر رشد و نمو ارقام گندم آزمایشی در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی اقلید، با آرایش کرت های خرد شده به صورت بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زارعی 87-1386 به اجرا در آمد. فاکتور اصلی شامل سطوح، صفر، 30 و 60 کیلوگرم سولفات روی (حاوی 36 درصد روی) در هکتار و فاکتور فرعی ارقام زرین، الوند و شهریار بود. افزایش سطوح سولفات روی باعث افزایش معنی دار وزن خشک گیاه در اوایل ساقه دهی و وزن خشک برگ، ساقه، سنبله و وزن خشک کل در مرحله گرده افشانی و بیوماس کل، عملکرد دانه و شاخص برداشت در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک گردید. ارقام زرین و الوند به طور معنی داری وزن خشک برگ، ساقه، سنبله، وزن خشک کل در گرده افشانی و بیوماس کل، عملکرد دانه و شاخص برداشت بیشتری نسبت به رقم شهریار در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک داشتند. افزایش سطوح سولفات روی و ارقام تاثیری بر مراحل نموی نداشتند. در این مطالعه بیشترین رشد رویشی و عملکرد دانه با مصرف 60 کیلوگرم سولفات روی در هکتار در ارقام الوند و زرین (به ترتیب 10040 و 10030 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. لذا این مقدار سولفات روی در هکتار و ارقام الوند و زرین ممکن است برای تولید گندم در شرایطی مشابه با مطالعه حاضر مناسب باشد.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، سولفات روی، عملکرد دانه، مراحل نمو، وزن خشک
  • ملیحه رضایی، فرود بذرافشان، کوروش اردوخانی، علی اصغر میرزایی عبدالیوسفی صفحه 61
    به منظور بررسی اثر تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی آزمایشی در قیر و کارزین، در سال زراعی 91-1390 به اجرا درآمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دو فاکتور فاصله ردیف ها و فاصله بوته روی ردیف بود، تیمار ردیف در 4 سطح شامل 20، 30، 40 و 50 سانتیمتر و تیمار فاصله بوته روی ردیف در 3 سطح شامل 5، 10 و 15 سانتیمتر بود. نتایج نشان داد که با افزایش فاصله ردیف از 20 به 50 سانتیمتر ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک کاهش یافت اما با افزایش فاصله ردیف طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، غلاف در بوته، وزن هزاردانه، تعداد شاخه فرعی، شاخص برداشت و عملکرد دانه افزایش یافت و با افزایش فاصله بوته ها روی ردیف از 5 به 15 سانتیمتر ارتفاع بوته، شاخص برداشت و عملکرد دانه کاهش یافت، اما تعداد شاخه های فرعی، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته و وزن هزاردانه افزایش یافت. اثر متقابل فاصله ردیف و بوته روی ردیف در هیچکدام از صفات معنی دار نگردید. در نهایت به نظر می رسد با افزایش فواصل ردیف و کاهش فاصله بوته روی ردیف بتوان به عملکرد بالاتری دست یافت.
    کلیدواژگان: لوبیا چشم بلبلی، فاصله ردیف و بوته، ارتفاع، اجزای عملکرد، عملکرد دانه
  • عبدالحسین رضایی پور باغدر، مجید صادقی نیا، محمد حسین حکیمی، حمیدرضا عظیم زاده صفحه 75
    کشف روابط بین پوشش گیاهی و خاک از موارد مهم تعیین محل های مناسب برای احیا و مدیریت منابع و بوم سازگان ها می باشد. به منظور آگاهی از تاثیر برخی خصوصیات خاک بر پراکنش گونه گز مستقر شده در سدهای پر شده از باطله های کارخانه فرآوری سنگ آهن در بافق، اطلاعات تاج پوشش و تراکم گیاهان در سه سد پر شده از باطله پس از پایان آبگیری برداشت شد. پس از حفر 12 پروفیل (هر سد 4 پروفیل) به صورت کاملا تصادفی، پارامترهای توزیع دانه بندی خاک (درصد رس، سیلت و شن)، درصد ماده آلی، آهک، گچ، pH، EC، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، فسفر، نیترات، نیتروژن کل و SAR در آزمایشگاه تعیین گردید. نتایج حاصل از آزمون کروسکال- والیس نشان داد که سه سد در عمق اول از نظر خصوصیات نیترات، منیزیم، سدیم، SAR و EC و در عمق دوم از نظر آهک، منیزیم، سدیم، پتاسیم، SAR و EC دارای اختلاف معنی دار می باشد. آنالیز مولفه های اصلی روی 32 متغیر نشان داد که مولفه اصلی اول شامل EC در عمق دوم، نیترات در عمق اول و دوم، فسفر در عمق دوم، شن و سیلت در عمق دوم، رس در عمق اول، SAR در عمق دوم، گچ در عمق اول و کلسیم، سدیم، منیزیم و پتاسیم در عمق دوم 6/56 درصد و مولفه اصلی دوم شامل متغیرهای EC در عمق اول، فسفر در عمق اول،آهک در عمق دوم، کربن آلی در عمق اول، نیتروژن کل در عمق دوم، سیلت در عمق اول، رس در عمق دوم و کلسیم، منیزیم و پتاسیم در عمق اول 3/43 درصد از تغییرات را توجیه می کنند. نتایج این تحقیق نشان می دهد وجود مقدار بیشتر کلسیم، سیلت و کربن آلی در عمق اول و نیتروژن کل و آهک در عمق دوم موجب پراکنش بیشتر گونه گز گردیده است و نیز وجود مقدار بیشتر هدایت الکتریکی، فسفر، منیزیم و پتاسیم در عمق اول و رس در عمق دوم موجب پراکنش ضعیف گونه گز در سدهای باطله کارخانه فرآوری گردیده است.
    کلیدواژگان: گز، پوشش گیاهی، خصوصیات خاک، بافق، باطله معدنی
  • محسن فریدونی، بهرام امیری، حسین قره داغی، عالیه کشاورز صفحه 87
    تعیین کیفیت علوفه گونه های گیاهی موجود در مراتع یکی از مهم ترین عواملی است که جهت مدیریت صحیح و اصولی مراتع مورد نیاز می باشد. گونه های مرتعی در مکان ها و زمان های مختلف کیفیت علوفه ای متفاوتی داشته و در دوره های رویشی مختلف میزان این کیفیت متغیر است. به همین منظور پژوهشی درباره ی گونه ی مرتعی جاشیر (Prangos ferulacea) در دو منطقه از استان فارس شامل شهرستان سپیدان و شهرستان کازرون در سه مرحله فنولوژیکی (رویشی، گل دهی و بذردهی) صورت گرفت. به منظور بررسی کیفیت علوفه این گونه در هر مرحله فنولوژی 5 تکرار و در هر تکرار 5 پایه در هر منطقه به صورت تصادفی انتخاب و نمونه برداری از اندام های هوایی گیاه به عمل آمد. سپس شاخص های پروتئین خام، دیواره ی سلولی منهای همی سلولز، درصد ماده خشک قابل هضم، انرژی متابولیسمی، انرژی قابل هضم و عناصر فسفر و پتاسیم تعیین شدند. نتایج حاصل نشان داد که کیفیت علوفه این گونه بر اثر پیشرفت مراحل رشد کاهش می یابد و پایان دوره رویشی(اوایل گل دهی) حدود اواسط اردیبهشت ماه از نظر فاکتورهای تعیین کیفیت علوفه مناسب ترین زمان برداشت علوفه جاشیر از مراتع این دو منطقه است. همچنین کیفیت علوفه این گونه در منطقه کازرون مطلوب تر از منطقه سپیدان است. به نظر می رسد، عوامل اکولوژیکی دیگر مانند خاک و یا جهت و شیب دامنه و ارتفاع باعث حصول چنین نتیجه ای می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، مراحل فنولوژی، گونه جاشیر، سپیدان، کازرون
|
  • M. Ardakani, F. Rajali, Sh. Heidari Page 1

    In order to study the efficiency of biological fertilizer consumption in rice fields, an experiment was conducted in 2011 as factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. The experimental treatments consisted of mycorrhyza in two levels of inoculation and lack of inoculation and four rice cultivars (unknown, Ali Kazemi, Hasan Saraie and Tareme Hashemi). The results of analysis of variance showed highly significant difference in yiled and yiled components the number of seeds, height and length of the main panicule. Biological fertilizer inoculation lead to significant increase in yield and also yield components, so that the highest yield has been related to the interaction treatment of anonymous cultivar and mycorrhiza fungi and produced yield was more than 6.08 t/ha. In general the results of this experiment showed that fertilizering rice with mycorrhiza can lead to improving rice nutrition and this can increase yield and other agronomic traits of this plant.

    Keywords: nutrition, biological fertilizer, Glomus mosseae, quantitative traits
  • M. Nasirinejad, A. Bagheri, A. Jafari Page 14
    In order to consider the effects of nitrogen and weeds interference (pigweed and lambsquarter) on the sunflower growth and biomass production, an experiment was conducted in a greenhouse in Fasa Township in 2010. The experimental design was completely randomized block with factorial treatment arrangements, replicated three times. The first factor, was the 3 levels of nitrogen (0, 46 and 92 kg/ha) and the second factor was the competition of sunflower and weeds in 5 levels including a pure sunflower only without weeds and 2 levels of corn and weeds intercropping (pigweed and lamsquarter) and 2 levels of pure weeds. The results showed that nitrogen application increased shoot biomass of sunflower, but by increasing weeds density, shoot biomass of sunflower decreased. Increase of nitrogen in different levels of sunflower and lambsquarter, benefited the sunflower, because it increased shoot biomass, but in various pigweed densities, 46kg nitrogen application treatment of the accumulation increased the sunflower shoot weight. But applying 92 kg nitrogen decreased sunflower shoot biomass. In fact, it expresses that C4 plants react to Nitrogen more positively. Increasing nitrogen caused increase of sun flower root in all nitrogen levels.C4 weeds were more competitive with the increase of nitrogen level, but in lower levels of nitrogen C3 plants were more successful. Lambsquarter was more competitive for soil sources, especially in the higher nitrogen levels. With the increase of weed accumulations, the ratio of root to shoot increased. Sunflower chlorophyll index in pure and mixed culture with lambsquarter was not significantly affected. But Chlorophyll indices of sun flower and pigweed decreased. Chlorophyll index was independent of weed density but the level of chlorophyll was affected by culture types.The PRY index decreases with the increase of weed density. In the mix of sun flower and lambsquarter the PRY in lambsquarter was lower than that of sun flower and in the mix of sun flower and pigweed the amount of PRY was higher for pigweed.
    Keywords: Amaranthus retroflexus, competition, Chenopodium album, nitrogen, sunflower
  • M. Roozrokh, S. H. Sabaghpour, M. Armin Page 25
    In order to determine the best identifying indices of drought tolerance on 20 lines of chickpea, two separate experiments were conducted in two regions of research field in Dryland agriculture institute(Sararod) and Islamic Azad University, Kermanshah Branch Research Station in 2007 and 2008 growing season. The 20 new released genotypes were tested using a randomized complete block design under two irrigated (non stress) and rainfed (stress) conditions. Quantitive drought tolerance and susceptibility indices such as Stress Tolerance Index (STI), Stress Susceptibility Index (SSI), Tolerance Index (TOL), Geometric Mean Productivity (GMP), Yield Stability Index(YSI), Mean Productivity (MP), Harmonic Mean (HM) and Superiority Measure (Pi) based on yield in stress and non stress conditions were calculated. Results showed that MP, MH, GMP, STI, are the most suitable criteria for screening drought resistant genotypes. Cluster analysis of genotypes based on the above characteristics, indicates that they are classified into three major groups, three genotypes 7, 8 and 11 (Azad, ILC.482 and ILC.1799) located in the same group which presented Drought-resistant genotypes.
    Keywords: chickpea, drought tolerance index, cluster analysis, drought stress
  • H. Izedi Kherameh, H. Balouchi, S. Shabani Page 37
    Because of the lack of micro fertilizer in farm grain tillage, determining suitable level, time, and method to improve agriculture, is very important. To investigate sowing date and the effect of the micro nutrient (Fe and ZnSO4) on wheat grain yield and yield components, a split plot experiment was conducted based on Randomized Complete Block Design with three replications in Arsanjan region in 2009-2010. Sowing date (21 November, 6 and 21 December) was intended as main factor and control level without use of micro fertilizer and 10, 20 Kg Fe and 40, 80 Kg ZnSO4 as the secondary factor. Adding Fe in sooner sowing date, number of grain in spike, number of spike in square meter, grain yield and biologic yield, increased 4.2, 1.6, 1.3, 2.2 and 1.4 times respectively increased comparing with one month sowing delayed and not using micro fertilizer. Also, similar results were obtained by using 80 kg/ha ZnSO4. More consumption of micronutrient fertilizers in later sowing to some extent can compensate damage resulted from planting delays.
    Keywords: wheat, micronutrients, sequestrine, ZnSO4
  • S. H. Mirtalebi, M. R. Khajehpour, S. M. Hosseini, A. Soleymani Page 47
    Zinc deficiency through the reduction in auxin production and photosynthesis, reduces growth and grain yield of wheat. An experiment was conducted to determine the effect of zinc sulphate on growth and development of wheat cultivars in Eghlid agriculture research during 2007– 2008. The experiment was conducted in a split plot layout within a randomized complete block design with four replications. The main plot consisted of three levels (0, 30 and 60 kg ha-1) of zinc sulphate (36% Zn) and the sub-plots were Zarin, Alvand and Shahriar wheat cultivars. The result showed that increasing the Zinc sulphate levels caused meaningful increasing in the biomass, leaf biomass, shoot, ear, biomass total in earing, grain yield (GY), total biomass and harvest index (HI). Zarin and Alvand cultivars significantly produced higher leaf biomass, shoot, ear, biomass total in earing, grain yield, total biomass and harvest index (HI) than Shahriar. Increasing Zinc sulphate levels and cultivars didnt have any effect on development stages. In this study the highest growth and grain yield (kgha-1) were 10040 and 10030 kg ha-1 by using the 60 kg ha-1 of zinc sulphate in Alvand and Zarin cultivars respectively. This rate of zinc sulphate application and Alvand and Zarin cultivars might be suitable for wheat production under conditions similar to this study.
    Keywords: wheat cultivars, zinc sulphate, grain yield, development stages, dry weight
  • M. Rezaeei, F. Bazafshan, K. Ordokhani, A.A. Mirzaeei Page 61
    To determine the effect of planting density on yield and yield components of cowpea (Vigna unguiculata L.), an experiment was conducted in Ghir - Karzin, in 2011- 2012. This research was done in a factorial experiment in RCBD. Factors included 4 levels of row spacing (20, 30, 40 and 50 cm) and 3 plant spacings (5, 10 and 15 cm). Results showed that by increasing the distance between rows from 20 to 50 cm height and biological yield decreased. But increasing the distance between the rows, increased the number of seeds per pod, pods per plant 1000-grain weight, number of branches, harvest index and grain yield. Increasing the distance of rows on plants from 5 to 15 cm decreased height, harvest index and grain yield, but increased the number of branches, number of seeds per pod, number of pods per plant and 1000-grain weight. The interaction of row spacing and plant row was not significant in any of the characters. Finally, it seems that to achieve a higher performance we should increase the distance between rows and decrease the distance between the plants on rows.
    Keywords: vigna unguiculata, row spacing, plant spacing, height, components yield, grain yield
  • A. Rezaipoorbaghedar, M. H. Hakimi, M. Sadeghinia, H. Azimzadeh Page 75
    Understanding the relationship between vegetation and soil is one of the most important parameters to determine the proper location for reclamation and management of natural resource and ecosystem. To learn about the effect of soil properties on distribution of Tamarix ramossisima established in dams filled with wastes of processing factory in Iran Central Iron Ore Company of Bafgh, the information about the vegetation cover and plant density in three dams filled with wastes were collected after fulfilling the dehydrating. After drilling 12 profiles (4 profiles per dam) accidentally, distribution of soil grain (clay, silt, and sand) namely, organic carbon, lime, gypsum, pH, EC, Ca, Mg, Na, K, P, No3, SAR, and total N were determined in the laboratory. The result of Kruskal Wallis Test demonstrated that three dams have significant differences at the first depth for No3, Mg, Na, SAR, and EC and at the second depth for lime, Mg, Na, K, SAR, and EC. Principal components analysis (PCA) on 32 variables indicated that the first axis included EC at the second depth, No3 at the first and second depths, P at the second depth, sand and silt at the second depth, clay at the first depth, SAR at the second depth, gypsum at the first depth, Ca, Na, Mg, K at the second depth explain 56.6% of the variations and the second axis included EC at the first depth, P at the first depth, lime at the second depth, organic carbon at the first depth, total N at the second depth, silt at the first depth, clay at the second depth, and Ca, Mg, and K at the first depth explain 43.3% of the variations. The results show that more availability of calcium, silt, and organic carbon at the first depth and total N, lime at the second depth caused more establishment of Tamarix ramossisima. In addition, more availability of EC, P, Mg, and K at the first depth and clay at the second depth caused poor establishment of Tamarix ramossisima in waste dam of production plants.
    Keywords: Tamarix ramossisima, vegetation, soil properties, Bafgh, mine waste
  • M.Freidooni, B.Amiri, H.Ghara Daghi, A. Keshavarz Page 87
    Determination of forage quality is one of the main factors required for proper, systematic and comprehensive management of rangelands. This can help range managers to choose suitable plant for animal feeding. The most effective factor on forage quality is the growth stage which determines the proper time of livestock grazing or forage harvesting in range. Also, range species quality changes in different sites. Therefore, this research carried out to investigate nutritive value of Prangos Ferulacea in two regions of Fars: Sepidan and Kazerun, at three phenological stages (vegetative, flowering and seed ripening). At each stage of phenology, 5 replications and in each replication 4 plants were selected randomly, and samplings from the aerial shoots were conducted. After drying and grinding, samples were analyzed by chemicals to determine the quality traits including crude protein (CP), Acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), metabolic energy (ME), digestible energy (DE), phosphorus (P) and potassium (K). Data were analyzed by ANOVA and Duncan test, using SPSS software. Results showed that the forage quality in this species decreased with growth stages increasing. Based on the comparison betweenPrangos Ferulacea and other forage species, this species can be used for animal feeding. Contrary to the expectations, the species quality in Kazerun is better than Sepidan. Considering the forage quality changes, the late of vegetative stage and the early of flowering stage are the best times for gazing or harvesting in both sites.
    Keywords: forage quality, phenological stages, Prangos ferulacea