فهرست مطالب

پژوهش هنر - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سودابه قلیپور، احمد امینپور، آرمین بهرامیان صفحه 1
    دوره صفویه از درخشان ترین دوره های تاریخ معماری ایران و خیابان چهارباغ یکی از مهمترین و ارزشمندترین عناصر هویت بخش شهر تاریخی اصفهان محسوب می شود و به نظرمی رسد که نخستین بلوار شهری با این ویژگی ها در جهان است. هدف از این تحقیق، شناسایی ساختار کالبدی باغها و کاخهای از دست رفته دوران صفویه در خیابان چهارباغ عباسی و بازشناسی ذهنی طرحآنهاست. از آنجا که نشانه های فیزیکی این باغها و کاخها تاحدی باقی مانده است، بر اساس اطلاعات به دست آمده از متون و اسناد، بهویژه سفرنامه ها، میتوان به ارائه تصویری فرضی برای آنها پرداخت تاحدیکه راه گشای تحقیقات آینده باشد. این تحقیق مبتنی بر مطالعات و نکات ذکرشده در متون و اسناد تاریخی و تحلیل محتوای آنهاست که شامل مطالعه اسناد و متون و تحلیل محتوایی آنها بهمنزله مهمترین منابع تاریخی و بررسی تحقیقات پژوهشگران معاصر درباره ساختار معماری و شهرسازی در دوره صفویه است.
    در این راستا با بهره گیری از روش توصیفی-تاریخی و گویاسازی اسناد مصور کهن و ازطریق مقایسه آنها با یکدیگر و منابع مکتوب به این پرسش پاسخ داده می شود که باغها و کاخهای دوره صفوی در اصفهان چه ویژگی هایی داشته اند. یافته های تحقیق مبین آن است که پلان همه باغ های این خیابان بهجز «باغ خرگاه» به صورت مستطیل در دو جهت شرقی- غربی و شمالی- جنوبی بوده؛ همچنین این باغ ها بهگونه های مختلف از نظر تعداد کوشک (با کوشک های متعدد تا بدون کوشک میانی) دیده شده است. استفاده از چادر در باغ خرگاه و کوشک هشت ضلعی هشت بهشت در باغ بلبل و قفس های باغ های شیرخانه و قفس خانه، نمایانگر گونه های شکلی متعدد فضای مصنوع باغ های این خیابان بوده است.
    کلیدواژگان: اصفهان، صفوی، باغ، کاخ، خیابان چهارباغ عباسی، ساختار کالبدی
  • سیده مریم حسینی، حمید صادقیان صفحه 15
    یکی از مشهورترین گونه های فرش در مناطقی از ایران، فرش نقش خشتی است. بافت نقشه خشتی هماکنون در قالی های مناطقی چون چالشتر، قم، بیرجند و تبریز ادامه دارد. مطالعه تفاوتهای موجود در طرحها و نقوش گیاهی و هندسی مشترک دو منطقه چالشتر و بیرجند بهعنوان دو مرکز مشهور تولید اینگونه فرش، مسئله اصلی این تحقیق است.
    این مقاله ضمن بررسی ویژگی های قالی نقش خشتی دو منطقه چالشتر و بیرجند با هدف بررسی تغییرات آنها در طی حدود نیم قرن گذشته- با توجه به شرایط اقلیمی و تاثیرات ذهنی بافندگان و بازتاب این تاثیرات در فرش دو منطقه- تفاوتهای موجود در نقوش خشتهای مشترک این دو دستباف را برشمرده است. شیوه گردآوری مطالب کتابخانه ای و میدانی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است.
    نتایج حاصله حاکی از اصالت و تقدم بافت نقوش فرش خشتی چالشتر نسبت به همینگونه فرش در بیرجند بود که پس از گذشت حدود پنج دهه از تقلید و تولید آن در بیرجند، نقوش و رنگهای موجود در آن بومی شده و کاملا با شرایط محیطی منطقه هماهنگی پیدا کرده است به گونهای که این نقوش درحال حاضر هویتی مستقل یافته است.
    کلیدواژگان: قالی، نقشه خشتی، نقوش، هندسی، گیاهی، چالشتر و بیرجند
  • فاطمه کیانی، حسن بلخاری قهی صفحه 33
    مثنوی معنوی، اثر مولانا جلالالدین محمد بلخی، یکی از برجستهترین گنجینه های ادب و عرفان فارسی است که میتوان بهمنظور شناخت مفهوم و کارکرد زیبایی و هنر به آن توجه و استناد کرد. در این مصحف شریف با طرح دقیقترین تمثیلات و لطیفترین تشبی هات، مهمترین مبانی فلسفه هنر و زیباییشناسی عرفانی تبیین شده است. این فلسفه، که شاخصترین رکن آن،گذر از صور زیبای محسوس و انکشاف حقیقت حسن و وجود است، شالوده و بنیاد هنری را شکل میدهد که مهمترین رسالتش پاکیزهساختن روح از کدورت خودبینی، دوبینی و درک حقیقت وحدت وجود است؛ چنانکه مثنوی مولوی، یکی از نمودهای بارز چنین رویکردی، اسطرلاب آفتاب جمال الهی می شود و نردبانی بهسوی آسمان حقایق و زیبایی های معنوی. مسئله مورد پژوهش در این تحقیق آن است که چگونه میتوان بر اساس مبانی معرفتی چون تجلی، حسن، عشق و خیال ارکان زیباییشناسی عرفانی و فلسفه هنر اسلامی را در مثنوی معنوی بازشناخت. بر این اساس مولفان در نظر دارند تا با توجه به نگرش عارفانه و عاشقانه مولانا نسبت به هستی و فلسفه خلقت، آراء زیباشناسانه او را درباره هنر و مقام هنری مورد مطالعه قرار دهند. مهمترین اهداف این مطالعه، درک میزان پیوند و تعامل ادبیات حکمی و عرفانی با آفرینشهای هنری در تمدنهای سنتی ایرانی و شناخت معیارها و مبانی هنرهای اسلامی جهت اعمال نقدهای سنجیدهتر و پرهیز از پیشداوری های شتابزده و سطحی است. در این جستار گردآوری مطالب بهشیوه کتابخانه ای و ارائه تحقیق بهروش توصیفی و تحلیل محتوایی صورت گرفته است
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی عرفانی، فلسفه هنر اسلامی، مثنوی معنوی، تجلی، حسن
  • امیرحسین کریمی صفحه 45
    پیرامون کاربری و تاریخ بنیان سردر و جفت منار موسوم به نظامالملکی ابرکوه نظرات مختلفی در منابع آمده است. برخی آنرا سردر مسجد نظامیه و برخی آن را جزیی از یک مجموعه و ساخته نظامالملک ابرقویی از مشایخ قرن هشتم . ق. قمری در منطقه دانستهاند. با این همه هنوز ابهامات زیادی در مورد تاریخ و کاربری این اثر وجود دارد. پرسشهای متن حاضر نیز در باب تاریخ و کاربری بنا بوده است. هدف متن حاضر آن است که با نظر به دیگر کتیبه های دارای اشاره به بناهای نزدیک به اثر در منطقه و تطبیق با روایات تاریخی، نکاتی در مورد بنایی که سردر متعلق به آن بوده و نیز تاریخ بنا روشن شود. روش پژوهش در این بررسی، علاوه بر مطالعه و تحلیل شواهد کالبدی بنا، مقایسه سردر با دیگر بناهای دارای دو منار است. همچنین از آنجا که بنا هیچ کتیبه تاریخداری ندارد، تحلیل تاریخی کتیبه های دیگر بناهای منطقه (که با این اثر ارتباط دارد) نیز انجام شده است. در این مورد از کتیبه مسجد بیرون ابرکوه که در آن به بناهای پیرامون سردر نظامالملکی اشاره شده، استفاده و بنا بخشی از یک مجموعه پیوسته با مقبره طاووسالحرمین و احتمالا مسجد شمرده شدهاست. سپس با تطبیق تزیینات و ساختار اثر با دیگر سردرهای دارای جفت مناره در معماری ایرانی، همچون سردر غیاثیه قم و سردر مسجد جامع اشترگان، تاریخ اثر قرن هشتم . ق. و در دوره حکمرانی مظفریان پیشنهاد شده است. همچنین با توجه به کتیبه مسجد بیرون و اشارات آن و دوران زندگی نظامالملک ابرقویی احتمال دخالت او در ساخت سردر فعلی وجود ندارد و احتمال ساخت بنا در زمان شاهشجاع مظفری بیشتر است.
    کلیدواژگان: سردر، دو مناره، معماری آل مظفر، نظامیه، کاشیکاری، ابرکوه
  • میثم کاظمیان، حسام اصلانی صفحه 61
    در معماری ایران، مساجد جامع از مهم ترین و شاخص ترین بناهای هر شهر محسوب می شوند. مسجد جامع عتیق اصفهان که گویای بیش از 800 سال هنر معماری ایران است، از جنبه های گوناگون هنری و معماری حائز اهمیت است. یکی از تزیینات شاخص در این بنای یگانه، آرایه های گچی بندآجری است که نمونه های تاریخی آن از دوره های آل بویه، سلجوقی و ایلخانی در بیشتر قسمت های بنا مشاهده می شود و از آنجایی که تاکنون کمتر بدان پرداخته شده؛ نیازمند مطالعه و پژوهش در حیطه شناسایی انواع نقوش و فنون اجرایی می باشد. در این پژوهش، طی مشاهدات بصری و مطالعات کتابخانه ای، نقوش این آرایه های گچی در چهار گروه هندسی، گیاهی، نوشتاری (اسماء و عبارات مقدس) و همچنین نقوش زنجیره ای دسته بندی شده و برخی از رایج ترین آن ها با نرم افزار AutoCAD 2008 ترسیم و ویژگی های هر گروه به طور جداگانه بحث و بررسی شده است. در ادامه با مطالعات آزمایشگاهی شیمی تر و تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM)، به شناخت فنون و مصالح ساخت این تزیینات پرداخته شد. این روش ها شامل استفاده از تکنیک مهره زنی و روش گچبری می باشد. حدودا هفتاد درصد آرایه های مذکور، با استفاده از ابزارهای گچبری اجرا شده و روش مهره زنی، اغلب برای ایجاد نقوش ساده هندسی بوده است. در نمونه هایی که به شیوه مهره زنی ایجاد شده، با اضافه کردن سریش به ملات گچ، آنها را کندگیر کرده تا بتوانند قبل از گیرش نهایی گچ، همه آنها را مهره زنی نمایند.
    کلیدواژگان: مسجد جامع عتیق اصفهان، آرایه های گچی بندآجری، نقوش، فنون
  • محمدرضا بمانیان، محمدعلی عالی‎نسب صفحه 71
    نور از عوامل موثر بر ارزش فضایی است که بهعنوان غیر مادیترین عنصر محسوس طبیعت، همواره در معماری اسلامی وجود داشته است. نور در معماری اسلامی ایران همیشه بهمنزله روشنکردن کامل فضای معماری بهکار نمیرود؛ بلکه گاهی جنبه عرفانی و مقدس بهخود گرفته و جنبه های دیگر فضا (رنگ، بافت و...) را تحت تاثیر قرار میدهد و گاهی بر آنها تاکید میکند. ضربآهنگ (ریتم) نوری در معماری اسلامی نقش بسزایی در تبیین تحول و توالی فضا ایفا میکند، به‎گونه‎ای که میتوان گفت نقش کاربردی توالی فضا بهوسیله نور در این معماری در سه مولفه مکث، حرکت و تاکید تبیین میشود؛ از اینرو می‎توان این‎گونه بیان کرد که توالی فضا بهوسیله نور بهعنوان یک مولفه در زمینه هنرهای اسلامی بسیار مورد توجه قرار گرفته و این توجه و اهمیت نشان از جایگاه این اصل در شاکله تفکر اسلامی است. بدینمنظور در مقاله حاضر از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و در قسمت ادبیات موضوع به تبیین جایگاه نور در علوم معارف اسلامی پرداخته شده تا ابعاد، وجوه و جنبه های کاربردی آن وضوح بیشتری یابد و در ادامه به تبیین نقش نور برطبق مولفه های سه گانه توالی فضایی در معماری اسلامی پرداخته میشود. دستاوردهای پژوهش گویای آن است که نور علاوه بر کارکرد عادی خود در فضاهای معماری اسلامی، عملکردهای دیگری نیز داشته است که ازجمله مهمترین آنها میتوان به نقش نور در توالی بین دو جهان مادی و معنوی اشاره کرد. این عمل در سه طیف زمانی و بهترتیب در انفصال، انتقال و وصول در فضای معماری اسلامی اتفاق میافتد
    کلیدواژگان: نور، فضا، معماری، توالی، مسجد شیخ لطف الله
  • علیرضا واعظ صفحه 83
    گرفتن یک عکس خوب بهلحاظ زیباییشناسی نیازمند انجام کارهای دقیق و مبتکرانه برای کنترل نتیجه و تصمیم خلاقانه پیرامون موضوع و هدف عکس است. در این میان، «پیشتجسم» که بهتمامی فرآیندهای حسی و ذهنی آفرینش عکس مربوط میشود، یکی از مهمترین مفاهیم عکاسی درجهت رسیدن به هدف فوق بهشمار میآید. پیشتجسم، فرآیندی آگاهانه از ترسیم عکس نهایی در ذهن، قبل از اقدام عملی درجهت عکاسی از سوژه است و نظام ناحی های روشی عملی و سودمند برای کسب بهترین نتیجه ممکن از مواد و امکانات عکاسی و همچنین کنترل و تنظیم درجات عکس(روشنی ها، خاکستری ها و تیرگی ها)، از مرحله نوردهی تا چاپ است.
    هدف از نگارش این مقاله معرفی راهکاری قانونمند، نظاممند و قابل دسترس برای اشخاص مختلف با توانایی های تجسمی متفاوت جهت دستیابی به عکس مطلوب و پاسخ به این پرسش است که نقش تکنیک نظام ناحی های در پیشتجسم عکس نهایی چیست؟ میزان اهمیت آن در اینخصوص چقدر است و جایگاه آن کجاست؟ این مقاله به روش توصیفی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای صورت پذیرفته است. نتیجه بررسی بهعملآمده مبین آن است که به دلیل وجود سیستمی قانونمند و هدفمند در نظام ناحی های و به واسطه نقش ویژه آن در کنترل و بهبود عوامل اثرگذار بر زیبایی و گیرایی عکس نهایی(فرم، کنتراست و جزئیات)، این روش، جایگاهی خاص در پیشتجسم عکس نهایی و نقشی مهم در مدیریت فرایند خلق عکس و رسیدن به نتایج مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: نظام ناحیهای، پیش تجسم، عکس، مدیریت فرآیند
  • فاطمه کاتب، فرنوش شمیلی صفحه 99
    هنرمندان و اهل حرف و صنایع در جوامع سنتی طبق اسناد و مدارک به جای مانده، دارای صنف خاص خود بودهاند و در نظامی آموزش مییافتهاند که ارتباط خاصی بین ارکان اصلی آن (استاد و شاگرد) برقرار بوده است. ارتباطی که بسیار متفاوت از نمونه های مشابه آن در سیستمهای آموزشی دنیای متجدد میباشد. در این نظام که بر اساس آیین فتوت و جوانمردی استوار بوده است، شاگرد نزد استاد علاوه بر کسب مهارت و زبردستی در حرفهای خاص، به اسرار و رموز نهفته در آن حرفه نیز آگاهی یافته، جهانبینی لازم را دریافت مینموده است. اصول اعتقادی اسلامی و روی های مبتنی بر ارزشهای معنوی جایگاه خاصی در این نظام آموزشی و ضوابط و مقررات آن داشته است.
    این پژوهش در پاسخ به این سوالات انجام یافته است؛ اول اینکه ساختار نظام آموزشی سنتی هنرها و صنایع در راستای مبانی حاکم بر آیین فتوت و جوانمردی در ایران چگونه بوده است و دیگر اینکه با توجه به اصول اعتقادی این آیین، کیفیت ارتباطی ارکان این نظام به چه صورت بوده است؟
    به منظور دستیابی به پاسخ این سوالات در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی انجام یافته است، متون فتوت نامه ها و رسائل خاکساریه که مهمترین منابع درباره اصناف در عالم اسلام هستند، جهت استخراج اطلاعات مورد نیاز پژوهش به شیوه کتابخانه ای مورد پیمایش و بررسی قرار گرفتهاند.
    هدف از انجام این پژوهش، یافتن ساختار و کیفیت ارتباط ارکان نظام آموزشی هنرها و صنایع رایج در میان اهل فتوت و نیز تبیین آن در قالبی قابل درک و ارائه به زبان امروزی بوده است.
    با مطالعه و تحقیق در فتوت نامه ها زوایا و ابعاد مختلف این نظام آموزشی، چون مراحل آموزش فنون و هنرها، شیوه ترقی تربیه، وظایف و مسئولیتهای استاد و شاگرد نیز آداب و رسوم خاص آن مشخص شده است
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، فتوتنامه، هنر ایران، استاد، شاگر
|
  • Soudabeh Gholipour, Ahmad Aminpour, Armin Bahramian Page 1
    Safavid era is one of the most brilliant eras in architectural history of Iran and Chaharbagh Avenue is one of the most valuable and important features of Isfahan’s identity in this era.The objective of this research is to recognize the physical structure of gardens and lost palaces situated in Chaharbagh Avenue in Safavid era and recreate a mental picture of their design. Since physical signs of these gardens and palaces still exist to some extent, an imaginary picture can be suggested based on available information in various texts and documents, especially travelogues. This research is based on studies and points mentioned in historical texts and documents and analyses their content through exploring these historical resources as well as the researches of contemporary researchers about the structure of architecture and urban planning in Safavid era.Accordingly, by using a descriptive-historical method and giving voice to the old illustrated documents and comparing these texts with written sources, the characteristics of gardens and palaces of Safavid era in Isfahan are elucidated. The results of this study show that the plans of all gardens of this avenue - except Khargah garden- are rectangular in two directions of northern-southern and eastern-western. Moreover, these gardens can be categorized in different types based on the number of their pavilions (from numerous pavilions to no central pavilion). The use of tent in Khargah garden and octagon pavilion (Hashtbehesht) in Bolbol garden and cages in Shirkhaneh and aviary indicate that there were different forms of built spaces in the gardens of this avenue.
    Keywords: Isfahan, Safavid, garden, palace, Chaharbagh Abbasi Avenue, physical structure
  • Maryam Hosseini, Hamid Sadeghian Page 15
    One of the most famous types of carpet in some parts of Iran is brick-designed carpet. Weaving of such design still continues in the carpets of the regions like Birjand, Chalshotor, Qom and Tabriz. The main issue of this research is investigating the differences between geometrical-herbal designs of the carpets of Chalshotor and Birjand as the famous regions for producing this kind of carpet. Investigating the features of brick-designed carpets of these two regions for identifying their changes during the past fifty years –regarding climate conditions and subjective effects of weavers on the design of the carpets of the two regions- this research enumerates the differences between brick designs of the carpets of these two regions. The data of this study is gathered through library and field sources and the research method is descriptive-analytical. The results of this study show the originality and priority of brick-designed carpets of Chalshotor compared with the very carpets in Birjand. However, after half a century of imitation and production of such carpets in Birjand, the designs and colors have become somehow localized and being harmonized with environmental conditions of the region to the extent that these designs have gained a kind of independent identity.
    Keywords: carpet, brick design, patterns, geometrical, herbal, Chalshtor, Birjand
  • Fatemeh Kiani, Hassan Bolkharei Ghehi Page 33
    Masnavi Ma’navi, by Molana Jalal ad-Din Muhammad Balkhi, is one of the most outstanding treasures of Persian literature which can be considered as a source for understanding the concept and function of beauty and art. This honorable book has stated the most important rudiments of Islamic art philosophy and aesthetics by proposing the most precise allegories. This philosophy, whose most fundamental doctrine is «forgetting the sensible beautiful appearances and discovering the truth of virtue and existence», makes the foundation of an art whose most important objective is purifying the soul from self-conceit and understanding the truth of Unity of Existence so that Molavi’s Masnavi, as one of the overt manifestations of such an approach, becomes an astrolable of the sun of divine beauty and a ladder towards the heaven of spiritual truths and beauties. The question in this study is how the principles of mystical art philosophy and aesthetics, discussed in Molavi’s Masnavi, can be recognized on the basis of concepts such as Epiphany, Virtue, Love and Imagination. Accordingly, by considering the mystical and enamoured view of Molana about Existence and the philosophy of Creation, the authors aim to study his aesthetic ideas about art and artistic status. The main objectives of this research are to understand the link between mystical literature and artistic creations in traditional cultures, and to realize the principles and criteria of Islamic art in order to give a more reasonable criticism and to avoid hasty and superficial prejudices. The library sources provide the data of this study and the method of research is descriptive and content analysis
    Keywords: mystical aesthetics, Islamic art philosophy, Masnavi Manavi, epiphany, virtue
  • Amir Hossein Karimy Page 45
    Various ideas can be found about the date of construction and the function of portal and twin minarets of Abarkouh so that some researchers consider it as the door way of Nizamieh mosque whereas others consider it as a part of a great complex. However, there are ambiguities about the history and function of this monument. The main questions of this paper are about these two points. Afshar has attributed this monument to Nizam-ol-Molk-e Abarqui, a famous writer of Abarkooh in 14th century. Considering inscriptions of other monuments in the region and comparing with historical documents, this paper aims to reveal some points about the history and function of the destroyed monument to which this portal belongs. Moreover, the structure and decorations of the portal have been compared with other historical twin minarets. Regarding the lack of dated inscription on the portal, main evidence is the inscription of Biroon mosque near Abarkouh which has implications about the constructions near the portal. Finally, it has been revealed that the monument can be part of a mosque related to Tavousieh shrine. Comparing decorations and structure of this monument with other similar twin minarets in Persian architecture (like Qiyasiyeh in Qom and Oshtorgan mosque), it can be attributed to 14th century and to the son of Nizam-ol-Molk-e Abarqui who was a courtier of Shah Shoja’ (Muzaffarid dynasty) as his patron
    Keywords: portal, double minaret, tile working, Nizamieh, Muzaffarid architecture, Abarkooh
  • Meisam Kazemian, Hesam Aslani Page 61
    In Iranian architecture, Jame’ (congregational) mosques are considered as the most important and typical monuments in every city. Isfahan’s Jame’ mosque which reflects over 800 years of Iranian architecture is important in a variety of artistic and architectural aspects. Brick-ended plugs are amongst the most typical decorations in most parts of this monument which have remained of Buyid, Seljuqid and Ilkhanid eras. Since this decoration has not been studied enough, it needs to be studied more regarding its patterns and techniques.In this research, through visual observations and library studies, patterns of this decoration are categorized into four separated groups: geometrical patterns, plant patterns, sacred names and phrases patterns and chain patterns. Then, some of the most common patterns, drawn with AutoCAD 2008 software, and the characteristics of each group are discussed separately. Different materials and techniques of creating these decorations are identified through classic chemistry experiments and Scanning Electron Microscopy (SEM) which includes using of casted seals and stucco technique. In this mosque, stucco technique was used more to create this kind of decoration and casted seals were mostly used for creating simple geometrical patterns. In samples made with casted seal method, all of them have been sealed before the final setting by adding glue to the paste of gypsum.
    Keywords: Jame mosque of Isfahan, patterns, techniques, brick, ended plugs
  • Mohammadreza Bemanian, Mohammad Ali Alinasab Page 71
    Light is one of the factors influencing the spatial value which has been always present in Islamic architecture as the most immaterial tangible element of nature. Light is not always used in Iranian-Islamic architecture for lighting up the space but sometimes it accepts a mystical and sacred aspect and affects other aspects of space like color, texture etc. Light rhythm has an important role in Islamic architecture for explaining the evolution and sequence of space to the extent that functional role of spatial sequence by light is explained through three factors of pause, motion and emphasis. Thus, it can be said that spatial sequence by light has been considered a lot in the context of Islamic art and this shows the significance of such notion in Islamic thought. This study uses descriptive-analytical method and in literature review section the status of light in Islamic sciences is discussed to elucidate its practical dimensions and aspects. Then, the role of light is explained according to triple elements of spatial sequence in Islamic architecture. The results of this study show that besides its normal functions in spaces of Islamic architecture, light has other functions such as its role in the sequence between material and spiritual worlds. This matter takes place in three temporal spectrums of Separation, Transmission and Union in the spaces of Islamic architecture.
    Keywords: light, space, architecture, sequence, Sheikh Lotfollah mosque
  • Alireza Vaez Page 83
    Taking a good photograph aesthetically requires performing accurate and creative actions to control the result and take innovative decision about photograph subject and purpose. Meanwhile, the pre-visualization related to intuitive and intellectual process of photograph creation is one of the most important concepts of photography for achieving such goals. The pre-visualization is a conscious procedure of final print visualization in the mind before doing photography and the zone system is a practical and useful method to gain best result from photography materials and equipment as well as control and adjust photograph tonality (high light, gray tones, shadows) from exposure stage to print.This paper tries to offer an organized, systematic and accessible technique to different people with various visualization abilities in order to gain a favorable photograph and also provide an answer to what is the role of the regional system in pre-visualization of the final photograph. To do this, a descriptive method is used and the data is collected through library studies.The result of this research shows that because of having an organized goal-directed system and also having the special role to control and improve agents like “figure”, “contrast” and “details” which affect beauty and attractiveness of final print, the zone system has an especial position in pre-visualization and it can influence the management of photograph creation process and gaining of favorable results.
    Keywords: the zone system, pre, visualization, photograph, management of process
  • Fatemeh Kateb, Farnoush Shamili Page 99
    According to remained documents, the artists and craftsmen in traditional societies had their own guilds where they were trained in a particular system with a special relationship between the key members (i.e. teacher and student). Such relationship is different from the similar relationships in educational system of the modern world. This study tries to answer the following questions: 1) How was the structure of traditional educational system of arts and industries in Iran according to principles of chivalry? 2) How was the quality of relationship between members of such system with regard to believing principles of this tradition? The methodology used in this study is descriptive-analytical. Thus, the chivalry texts as well as Khaksari’s epistles, which are the important sources about the guilds in Islam, are used and evaluated via library method. It seems that Islamic principles and laws based on ethical values play a very important role in the framework of this system that distinguishes it from non-traditional educational system. In this system, the student used to learn not only the panache of doing a particular task and the vicissitude of a profession, but also the knowledge of that profession. Studying the chivalries and various aspects of this educational system such as Torghi Torbiye, the present study provides general and particular characteristics of teacher and student and their responsibilities in this tradition.
    Keywords: educational system, chivalry texts, teacher, student, art, Iran