فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد مهدی برازنده*، حسین حسینخانی، سعید اسحاقی، عباس فخریان صفحه 195

    با توجه به تاثیر نامطلوب گاز فرمالدهید بر سلامتی انسان و محیطزیست، میزان انتشار این گاز از یک فراوردهچوبی تعیین گردید تا بدین طریق روشی عملی برای اندازهگیری میزان انتشار این گاز از هر فراورده چوبی دیگر ارائه گردد. بدین منظور نمونه های تخته خردهچوب از چوب درخت زرد تاغ با تغییر گرادیان رطوبتی در سه سطح و با استفاده از چسب اوره فرمالدهید، ساخته شدند. سپس با استفاده از روش دسیکاتور طبق دستورالعمل شماره D 5582-00 مربوط به آییننامه ASTM، میزان انتشار گاز فرمالدهید از هر نمونه بر حسب میکروگرم فرمالدهید بر میلیلیتر محلول (ppm)، محاسبه گردید. نتایج بدستآمده نشان میدهند که با افزایش گرادیان رطوبت، میزان انتشار گاز فرمالدهید، کاهش می یابد، بهطوریکه میزان انتشار از تخته های خردهچوب با گرادیان رطوبتی صفر درصد، ppm 946/8، تخته های خردهچوب با گرادیان رطوبتی 2 درصد، ppm 312/6 و تخته های خردهچوب با گرادیان رطوبتی 4 درصد و ppm172/4 فرمالدهید اندازهگیری شد. با افزایش گرادیان رطوبت از صفر درصد به 2 درصد، انتشار فرمالدهید، به میزان 29 درصد و با افزایش گرادیان رطوبت از 2 درصد به 4 درصد، انتشار گاز فرمالدهید، به میزان 34 درصد کاهش یافت. همچنین مقایسه این مقادیر با مقادیر استاندارد و مجاز نشان میدهد که این تخته ها فقط در فضاهای باز باید مورد استفاده قرار گرفته و از بهکار بردن آنها در محیطهای داخلی به شدت باید اجتناب شود.

    کلیدواژگان: فرمالدهید، تخته خردهچوب، فراورده های چوبی، روش دسیکاتور
  • آژنگ تاج دینی، امیر حسین تقدسی، شادمان پورموسی، احمد جهان لتیباری، وحیدرضا صفدری، مهران روح نیا صفحه 205

    در طی سالیان اخیر با توجه به نوآوری های صورت پذیرفته در تولید، بسته بندی و حمل ونقل انواع مبلمان چوبی، تجارت جهانی این محصولات رشد چشمگیری داشته است. این مسئله به همراه برخی مشکلات چشمگیر در تولید و بازاریابی، سبب گردیده واردات انواع مختلف مبلمان چوبی به ایران از رشد قابل ملاحظه ای در طی سالیان اخیر برخوردار باشد. به منظور حصول به وارداتی مقرون به صرفه و اقتصادی، شناخت کلیه عواملی که از دیدگاه صاحب نظران موجب ترجیح این گونه محصولات نسبت به انواع مشابه تولیدی داخلی می گردد بسیار مهم و ضروری می باشد، بنابراین در این تحقیق با هدف آسیب شناسی علل گسترش حجم واردات، شاخص های موثر بر واردات با استفاده از روش های تحقیق اسنادی و پیمایشی در قالب طراحی پرسشنامه هایی استاندارد با استفاده از نظرات و صاحب نظران آگاه در دانشگاه و نهادهای مرتبط در چهار گروه اصلی اقتصادی، محیطی، فنی و تکنولوژی، و مصرفی تعریف شدند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش الفای کرون باخ و برای ارزیابی اعتبار پرسشنامه از روش اعتبار محتوی استفاده گردید. رتبه بندی شاخص های اصلی موثر بر واردات به سه روش طیف لیکرت، آزمون دانکن و ضریب اهمیت نسبی هر شاخص انجام شد. نتایج به دست آمده از طیف لیکرت برای کل جامعه آماری نشان داد که شاخص محیطی در واردات محصولات مبلمان در رتبه اول قرار داشته و شاخص های مصرفی، فنی و تکنولوژیکی، و اقتصادی به ترتیب در مراتب بعدی قرار گرفته است. به وسیله آزمون دانکن شاخص های کلی رتبه بندی مشخص شد که شاخص اقتصادی در رتبه اول قرار داشته و در رتبه دوم شاخص محیطی قرار گرفت و شاخص (فنی و تکنولوژیکی) و (شاخص مصرفی) در جایگاه سوم قرار گرفتند و بین این دو شاخص تفاوت معنی داری وجود نداشت. در رتبه بندی شاخص های کلی به روش اهمیت نسبی، با تقسیم بندی کلی مشاغل در چهار دسته به شرح تولیدکننده، فروشنده یا توزیع کننده، واردکننده و مصرف کننده، با اعمال درصد اهمیت نسبی از دیدگاه هر یک از این مشاغل به شاخص های اصلی، اهمیت هر یک از شاخص ها از دیدگاه مشاغل فعال در این صنف به دست آمد. نتایج نشان از تفاوت اهمیت نسبی شاخص ها از دید هریک از این چهار دسته داشت.

    کلیدواژگان: شاخص، مبلمان چوبی، واردات، طیف لیکرت، آزمون دانکن
  • حسین رنگ آور، بهزاد بازیار، حامد اکبری صفحه 224

    در این مطالعه امکان استفاده از پسماند ساقه نخود، در ساخت تخته خرده چوب سه لایه به صورت خالص در لایه رویی با خرده چوب صنعتی در لایه مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. درصد اختلاط ساقه نخود با خرده چوب صنعتی به ترتیب در سه سطح (25 درصد ساقه نخود: 75 درصد خرده چوب)، (40 درصد ساقه نخود: 60 درصد خرده چوب) و (55 درصد ساقه نخود: 45 درصد خرده چوب)، نوع چسب شامل اوره فرمالدهید (100 درصد)، ملامین اوره فرمالدهید با مقدار های متفاوت (80 درصدUF و 20 درصد MF)، (70 درصدUF و 30 درصد MF) و همچنین مقدار چسب مصرفی در دو سطح (8 و10 درصد) در لایه مرکزی و (10 و 12 درصد) در لایه رویی به عنوان عوامل متغیر انتخاب گردیدند. خواص مکانیکی شامل مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی و همچنین خواص فیزیکی، واکشیدگی ضخامت و جذب آب در طی 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب نمونه ها، طبق استاندارد EN اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که استفاده از ساقه نخود در لایه های سطحی تخته خرده چوب سه لایه، سبب افزایش مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته و کاهش چسبندگی داخلی و افزایش واکشیدگی ضخامت و جذب آب نمونه ها گردید. نتایج همچنین نشان داده است که افزایش مقدار چسب و استفاده از چسب ملامین اوره فرمالدهید با مقدار بیشتر ملامین باعث بهبود خواص مکانیکی و فیزیکی نمونه ها شد. به طورکلی می توان گفت که با استفاده از 55 درصد ساقه نخود در لایه رویی و مقدار چسب 12 درصد در لایه های سطحی و 10 درصد در لایه های میانی با ترکیب (30 درصد ملامین و 70 درصد اوره فرمالدهید) می توان تخته هایی با خواص مکانیکی بالاتر از حد استاندارد (EN) تولید نمود. همچنین استفاده از مواد ضد رطوبت برای بهبود خواص فیزیکی تخته ها لازم می باشد.

    کلیدواژگان: تخته خرده چوب سه لایه، ساقه نخود، ملامین اوره فرمالدهید، مدول گسیختگی، چسبندگی داخلی، واکشیدگی ضخامت
  • مصطفی کهن ترابی، مهران روح نیا صفحه 238

    در این تحقیق به بررسی امکان ردیابی نقص در اتصالات فارسی و انگشتی از طریق تغییرات حاصل در ضریب همبستگی و مدول برشی دینامیک پرداخته شد. تعداد 42 نمونه سالم و بدون عیب ظاهری مطابق با استاندارد بین المللی ISO شماره 3129 انتخاب و پس از ایجاد دو اتصال فارسی و انگشتی در سه سطح چسب گذاری شده و تحت آزمون ارتعاش آزاد خمشی در تیر دوسر آزاد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که وجود نقص در هر دو اتصال سبب تغییر در مدول برشی دینامیک می گردد اما از روی تغییرات ایجاد شده بر روی این فاکتور نمی توان به میزان نقص پی برد. در صورتی که از طریق تغییرات ایجاد شده در ضریب همبستگی علاوه بر وجود نقص در دو اتصال مورد تحقیق، می توان میزان نقص را نیز پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: ارتعاش خمشی، اتصال فارسی، اتصال انگشتی، مدول برشی دینامیک، ضریب همبستگی
  • آذر حقیقی پشتیری، حمیدرضا تقی یاری، علی نقی کریمی صفحه 258

    در این مطالعه قابلیت کندسوزکنندگی نانو ولاستونیت در چوب نراد (Abies alba) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان جذب آب و واکشیدگی حجمی نمونه ها نیز اندازه گیری شد. نمونه های آزمونی طبق استاندارد 11925ISO مربوط به اندازه گیری خواص مقاومت به آتش و استاندارد 2002- 4446 ASTM-D مربوط به اندازه گیری خواص فیزیکی تهیه شدند. اشباع نمونه های چوبی با نانو ولاستونیت با استفاده از روش بتل در چهار سطح غلظت 4، 3/6، 10 و 12 درصد انجام شد. ویژگی مقاومت به آتش نمونه های مورد مطالعه توسط پنج معیار (درصد کاهش وزن، نقطه اشتعال، دوام شعله، دوام گدازش و درصد سطح کربونیزه شده) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش غلظت نانوولاستونیت مقاومت به آتش نمونه های تیمار شده افزایش یافت. همچنین، چوب تیمار شده با این ماده افزایش ثبات ابعاد بیشتری نیز نشان داد. بنابراین با توجه به آزمون خوشه ایبر مبنای تمامی خواص اندازه گیری شده، مقدار مصرف 10 درصد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: روش بتل (سلول تهی)، چوب نراد، ویژگی های کندسوزکنندگی، اشباع، نانو ولاستونیت، واکشیدگی حجمی، جذب آب
  • سیما سپهوند، سعید ضیایی خسرو شاهی، تقی طبرسا صفحه 266

    در این تحقیق با استفاده از مخلوط تانن فرمالدهید و چسب اوره فرمالدهید تخته خرده چوب ساخته شده و ویژگی های آن مورد بررسی قرارگرفت. تخته های آزمایشی با توجه به عوامل متغیر شامل درصد جایگزینی تانن فرمالدهید در اوره فرمالدهید (سطوح صفر،10،20 و 30 درصد) و زمان پرس(12 و 15دقیقه) ساخته شده و خواص آنها اندازه گیری شد. داده های به دست آمده در قالب طرح فاکتوریل دو عامله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که جایگزین کردن ده درصد رزین اوره فرمالدهید با تانن در هر دو زمان پرس 12 و 15 دقیقه، مقدار واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب کاهش و چسبندگی داخلی افزایش یافت. این تغییر بر مدول گسیختگی (MOR) و مدول الاستیسیته (MOE) اثر معنی داری نشان نداد. به طورکلی نتایج این بررسی نشان داد که جایگزینی در مقادیر کم تانن رزینUF به عنوان چسب ساخت تخته خرده چوب مناسب می باشد. به طوری که خواص رطوبتی تخته های ساخته شده با نسبت جایگزینی90:10 بسیار نزدیک به مقادیر مجاز این خواص برای مصارف بیرونی تخته خرده چوب بود.

    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، چسب تانن، اوره فرمالدهید، زمان پرس، مدول گسیختگی، چسبندگی داخلی
  • مصطفی یحیوی دیزج، آسیه خزینی، تقی طبرسا صفحه 277

    در این پژوهش با استفاده از اختلاط کاه گندم و قوزه پنبه، تخته خرده کاه با چسب اوره فرمالدهید تولید و خواص آن با نانورس تقویت شد. درصد اختلاط قوزه پنبه با کاه گندم در سه سطح به ترتیب 40، 60 و 80 درصد نانورس 0 و 2 درصد براساس وزن خشک چسب به عنوان عوامل متغیر انتخاب گردید. نمونه های شاهد نیز از 100 درصد کاه گندم ساخته شدند. خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل: مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت در طی 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب، برطبق استاندارد DIN- 68763 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از قوزه پنبه و نانورس در ساخت تخته خرده کاه، باعث افزایش مقاومت خمشی (MOR)، مدول الاستیسیته (MOE) و چسبندگی داخلی (IB) تخته ها می شود. همچنین نتایج نشان داد، با افزایش درصد قوزه پنبه و نانورس جذب آب و واکشیدگی ضخامت بهبود یافت.

    کلیدواژگان: استان گلستان، کاه گندم، قوزه پنبه، تخته خرده کاه، نانورس
  • عبدالله شاکری، وحیدرضا صفدری، مهران روح نیا، امیر نوربخش صفحه 290

    جفت کننده ها در فرآورده های چند سازه چوب پلاستیک نقش مهمی را در بهبود اتصال بین فیبرهای چوبی قطبی و ماده زمینه پلاستیک غیر قطبی بازی می کنند. افزودن مقدار مطلوب جفت کننده ها به مخلوط چوب پلاستیک باعث می شود تا مقاومت مکانیکی چنین فرآورده ای به میزان قابل توجهی افزایش یابد. مالئیک انیدرید(MAPE) و ایزوسیانات (HMDI) جزء رایج ترین جفت کننده های فرآورده های چند سازه چوب پلاستیک هستند که این پژوهش به بررسی مقدار بهینه هر یک از این جفت کننده ها، به صورت انفرادی و ترکیبی پرداخته است. به همین منظور آرد چوب و پلی اتیلن سنگین با هر یک از جفت کننده ها، مالئیک انیدرید (MAPE) و ایزوسیانات (HMDI) به تنهایی در مقادیر 2 و 4 درصد و به صورت ترکیبی (MAPE 1% + HMDI1%) و (HMDI2% + MAPE 2%) در دستگاه روزن ران دوماردونه ناهمسوگرد اختلاط یافته و توسط دستگاه قالب گیری تزریقی، نمونه های آزمون مکانیکی ساخته شدند. نتایج حاصل از آزمون های مکانیکی نشان داد که افزودن جفت کننده MAPE به مقدار 4 درصد و جفت کننده HMDI به مقدار 2 درصد، سبب افزایش خواص کششی و خمشی فرآورده های چوب پلاستیک گردید. همچنین نمونه های ساخته شده با 2 درصد از جفت کننده های HMDI و MAPE به صورت ترکیبی سبب بهبود خواص کششی و خمشی و به ویژه مقاومت به ضربه شد.

    کلیدواژگان: چندسازه چوب پلاستیک، جفت کننده، ایزوسیانات، روزن ران، آزمون مکانیکی
  • محمد آقاخانی، ابوالقاسم خزاعیان، محراب مدهوشی صفحه 301

    در این پژوهش عوامل اثرگذار بر زبری سطح چوب پالونیا طی فرایند فرزکاری CNC مورد مطالعه قرار گرفت. گرده بینه های پالونیا با استفاده از اره نواری برش داده شده و الوارها در فضای سرپوشیده و در جریان هوای آزاد خشک شدند. از الوارهای خشک شده نمونه هایی به ابعاد 15×10×5/2 سانتی متر تهیه و برای برش کاری با دستگاه CNC آماده گردید. نمونه ها در دستگاه CNC براساس استاندارد شماره ASTM D-166687 برش داده شدند. سرعت چرخشی محور در دو سطح 10000 و 18000 دور در دقیقه، سرعت تغذیه در دو سطح 6 و 12 متر در دقیقه، عمق برش در دو سطح 1 و 5 میلیمتر، روش کار به دو صورت همراه و مقابل و الگوی برش به دو صورت در جهت مماسی و شعاعی به عنوان عوامل متغیر انتخاب گردیدند. ناهمواری سطح نمونه های برش خورده با به کارگیری روش پروفیلومتری و براساس استانداردISO 13565 مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ارزیابی زبری سطح از عوامل گروه آبوت (Rpk، Rk، وRvk) استفاده شد. میزان تاثیر عوامل مورد مطالعه، تحت آزمون فاکتوریل شکسته، در قالب طرح کاملا تصادفی در سطح اطمینان %95 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سرعت چرخشی محور، روش کار و سرعت تغذیه اثر معنی داری بر عوامل زبری گروه آبوت داشت. بدین صورت که با افزایش سرعت چرخشی محور و کاهش سرعت تغذیه مقادیر عوامل زبری کاهش یافت و منجر به افزایش کیفیت سطح گردید. روش کار مقابل باعث افزایش مقادیر عوامل زبری و نهایتا افزایش زبری سطح نمونه ها شد.

    کلیدواژگان: فرزکاری، سرعت چرخشی محور، سرعت تغذیه، پروفیلومتری، زبری سطح
  • علی پسرکلو، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، ابولفضل کارگرفرد، تقی طبرسا صفحه 313

    این پژوهش با هدف ساخت تخته های مقاوم به رطوبت از خرده های تیمار حرارتی شده مغز ساقه کنف انجام گردید. با استفاده از خرده های تیمار شده مغز کنف با بخار در دمای 170 درجه سانتی گراد، با 2 زمان 30 و 60 دقیقه و 3 نوع رزین اوره فرمالدئید، ملامین فرمالدئید و مخلوط آنها به نسبت 50 درصد از هر رزین 27 تخته آزمایشگاهی ساخته شد. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی اندازه گیری و نتایج به دست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی و با استفاده از آزمون فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تخته های ساخته شده از خرده های تیمار شده با زمان 60 دقیقه و رزین اوره فرمالدئید دارای بیشترین مقاومت خمشی بودند. همچنین با افزایش زمان تیمار مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده بهبود یافته و در تخته های ساخته شده از رزین اوره ملامین فرمالدئید به حداکثر رسید. به علاوه اینکه با افزایش زمان تیمار از 30 به 60 دقیقه چسبندگی داخلی تخته کاهش یافت. واکشیدگی ضخامت و جذب آب تخته ها نیز با افزایش زمان تیمار در حد معنی داری نسبت به نمونه های تیمار نشده بهبود پیداکرد.

    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، کنف، جذب آب، واکشیدگی ضخامت، UF و MUF
  • کژال مرادیان گیلان، محمد آزادفلاح، امیر عباس شایگانی اکمل، علی عبدالخانی صفحه 329

    این تحقیق با هدف بررسی ویژگی های دی الکتریک خمیرکاغذهای رنگبری نشده سودای باگاس و کرافت الیاف بلند و مخلوطی از این دو خمیرکاغذ انجام شد. برای این منظور بعد از تنظیم درجه روانی خمیرکاغذها در دو سطحml 25±400 وml 25±200، کاغذهای دست ساز با وزن پایه 60 g/m2 ساخته و تا رسیدن به رطوبت حدود صفر خشک شدند. فرایندآغشته سازی با روغن معدنی تحت خلا و در دمای معین انجام شد. سپس خواص دی الکتریک کاغذهای آغشته به روغن شامل ظرفیت، مقاومت عایق، ثابت دی الکتریک و تانژانت تلفات اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که پالایش اثر افزایشی بر خواصدی الکتریک به خصوص ظرفیت دارد. از طرفی آغشته سازی با روغن معدنی هم سبب افزایش خواص دی الکتریک کاغذها گردید. طبق نتایج اولیه به دست آمده خمیرکاغذهای باگاس و همین طور مخلوط آن با خمیرکاغذ کرافت (کرافت 20% و سودای باگاس 80%) را مشروط بر گذراندن موفقیت آمیز آزمون های پیری می توان به عنوان جایگزین مناسبی برای خمیرکاغذ کرافت جهت ساخت کاغذ دی الکتریک به کار برد.

    کلیدواژگان: خواص دی الکتریک، باگاس، کرافت، روغن معدنی، درجه روانی
  • سعید مهرابی صفحه 341
    استفاده از روش های غیرمخرب برای مطالعه جنگل و کیفیت چوب آن و بررسی تغییرات رویش سالیانه درخت از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. با توجه به این موضوع تغییرات رویش سالیانه کاج تهران مورد مطالعه، و با استفاده از پرتوهای X، پهنی دوایر، چوببهاره، چوبتابستانه و درصد بافت آنها مشخص گردید. عامل موثر در تغییر پهنایدایره رویش در چوب کاج، چوببهاره میباشد. بهطوریکه افزایش آن سبب افزایش پهنی دایره سالانه میگردد و اگر در ابتدای فصل شرایط مساعدی وجود داشته باشد میتوان چنین تصور نمود که رویش چوببهاره زیادتر شده و شتاب زیادی به پهنتر شدن دایره سالیانه میدهد. میزان رشد چوببهاره بیشتر از چوبتابستانه میباشد. هر چه سن درخت کاج تهران افزایش پیدا میکند، میزان پهنی دایره و پهنی چوببهاره و پهنی چوبتابستانه کمتر میگردد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی چوب، آزمایش غیرمخرب چوب، کاج تهران، پهنی دوایر سالیانه
  • نگین نیک بین، سعید مهدوی*، حسین کرمانیان، امید رمضانی، امیرمحسن ناظری صفحه 354

    نشاسته خام با ویژگی های نسبتا مناسب ازجمله زیستتخریبپذیر بودن، کاربرد گستردهای در صنایع کارتنسازی بهعنوان چسب دارد. امروزه در این کارخانه ها عمدتا از نشاسته ذرت برای تولید چسب استفاده میشود. در این تحقیق بهمنظور بهبود ویژگی های چسب نشاسته ذرت، از نرمه های خمیرکاغذ سولفیت نیمهشیمیایی خنثی (NSSC) بهعنوان یک افزودنی طبیعی و از پرسولفاتآمونیوم بهعنوان یک افزودنی شیمیایی اکسیدکننده استفاده شد. نرمه ها در سه سطح 5، 10 و 15 درصد و پرسولفاتآمونیوم در 5 سطح 1/0، 2/0، 3/0، 4/0 و 5/0 گرم بر مبنای وزن خشک نشاسته به چسب آماده افزوده شد. افزودن نرمه در 3 سطح مذکور باعث افزایش مقاومت چسبندگی (PAT) ورقکارتن بهترتیب به میزان 25%، 35% و 43% گردید. این افزایش میتواند ناشی از افزایش تعداد و قدرت اتصال هیدروژنی بین لیفی لایه ها (کاغذ کنگرهای و لاینر) و افزایش مقدار مواد جامد چسب باشد. نتایج افزودن پرسولفاتآمونیوم نشان داد که استفاده از این ماده با روش مشابه اختلاط نرمه ها با چسب نشاسته، نتایج مطلوبی دربر ندارد و از سایر روش ها باید استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مقوای کنگرهای، چسب نشاسته، نرمه، پرسولفاتآمونیوم، مقاومت چسبندگی
  • سوده ژند، مسیح مسعودی فر، احمدرضا سراییان، علی قاسمیان صفحه 366

    در این تحقیق اثر پیشتیمار قلیایی با یک درصد هیدروکسیدسدیم بر ویژگی های فیزیکی، نوری و مقاومتی خمیر کاغذ NSSC از کاهگندم بررسی شد. از نمونه کاهگندم (رقم زاگرس) مزارع استان گلستان استفاده گردید. کاه خرد شده در دمای 70 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه تحت تاثیر پیشتیمار با یک درصد هیدروکسیدسدیم بر مبنای وزن خشک قرار گرفت. پختها در دمای 160 درجه سانتیگراد با نسبت ثابت سولفیتسدیم به هیدروکسیدسدیم 5 به 1 انجام شد. پس از پخت، خمیرکاغذها توسط پالایشگر آزمایشگاهی PFI تا رسیدن به درجهروانی 25 ± 380 میلیلیتر (CSF) پالایش شدند و بازده کل و عددکاپای آنها تعیین گردید. کاغذ دستساز 60 گرمی براساس آئیننامه TAPPI ساخته شد و ویژگی های فیزیکی، نوری و مقاومتی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که پیشتیمار قلیایی اثر معنی داری در افزایش ویژگی های نوری و مقاومتی کاغذ داشته است. اندازهگیری درجهروانی اولیه خمیر کاغذها نشان داد که درجهروانی با افزایش مواد شیمیایی پخت و هیدروکسیدسدیم کاهش یافته و با افزایش مواد شیمیایی، دانسیته کاغذ افزایش، و بازده و ضخامت و حجم ویژه کاغذ کاهش یافت.

    کلیدواژگان: کاهگندم، خمیرکاغذ نیمهشیمیایی سولفیتخنثی، درجهروانی
  • ابوالفضل کارگرفرد، امیر نوربخش، فرداد گلبابایی صفحه 381

    این بررسی با هدف کاربرد پسماندهای لیگنوسلولزی حاصل از هرس درختان انار در لایه میانی تخته خردهچوب انجام شد. بنابراین با مقادیر متفاوت 100، 65 و 35 درصد سرشاخه انار در لایه میانی کیک حاوی خردهچوب اکالیپتوس و استفاده از 3 مقدار مصرف چسب 8، 10 و 12 درصد در لایه میانی و مصرف 12 درصد بهطور ثابت در لایه سطحی، اقدام به ساخت تخته خردهچوب گردید. نتایج حاصل از آزمایشهای فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده با استفاده از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در شرایط استفاده از 65 درصد چوب سرشاخه انار در لایه میانی مقاومتخمشی و مدولالاستیسیته تخته ها به حداکثر رسید. همچنین اثر متقابل میزان مصرف چسب و خردهچوب انار بر مقاومتخمشی و مدول الاستیسیته تخته ها معنیدار بود، بهطوریکه بیشترین مقاومتخمشی و مدولالاستیسیته تخته ها بهترتیب با مصرف 10 درصد چسب و 100 درصد خردهچوب انار در لایه میانی، و مصرف 8 درصد چسب و 65 درصد چوب خردهچوب انار بهدست آمد. اثر متقابل میزان مصرف چسب و مصرف خردهچوب انار بر مقاومت چسبندگیداخلی نیز معنیدار بود و حداکثر این ویژگی در شرایط مصرف 8 درصد چسب و 65 درصد خردهچوب انار در لایه میانی حاصل شد. همچنین با افزایش مصرف چسب در لایه میانی به طور معنی داری از واکشیدگی ضخامت 24 ساعت تخته ها کاسته شد. نتایج این بررسی امکان تولید تخته خردهچوب با ویژگی های استاندارد را با استفاده از سرشاخه های چوب انار مورد تائید قرار داد.

    کلیدواژگان: تخته خردهچوب، چوب انار، اکالیپتوس، میزان مصرف چسب، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی
|
  • Barazandeh, M.M., Hosseinkhanih., Eshaghis., Fakhrian, A Page 195

    With respect to the effects of undesirable formaldehyde exposure to human health and to the environment, emission level of this gas from wood composite product was measured in order to introduce a practical method for evaluating the amount of its emission from glued wood products. In this regard, particleboards panels were prepared from Haloxylon persicum using particles with three different moisture gradients using urea-formaldehyde adhesive. Formaldehyde emissions were evaluated using desiccators’ method according to ASTM D 5582-00.The results showed that the emission declines as the moisture gradient increases. The emission values were determined as 8.946 ppm, 6.312 ppm and 4.172 ppm for the particleboards with moisture gradients of 0, 2 and 4 percent, respectively. Increasing moisture gradient from 0 to 2 percent resulted in 29 percent and increasing moisture gradient from 2 to 4 percent resulted in 34 percent lower formaldehyde emissions, respectively. In addition, comparing the measured values with standard values showed that these particleboards should be only used in outdoor application rather than indoors.

    Keywords: Formaldehyde, particleboard, wood products, desciccator method
  • Tajdinia., Taghadosia., Pourmousa, Sh., Jahan Latibaria., Safdari, V.And Roohnia, M Page 205

    During the recent years due to the innovative trends taking place in the production, packaging and shipping of furniture, world trade of the products has increased drastically. This issue together with some given weaknesses in manufacturing and marketing domestic wooden has resulted in significant growth in furniture imports to Iran. To achieve efficient and economic imports, it is critical to understand market preferences and factors involved in selecting foreign goods for domestic products. In order to investigate the reasons for the expansion of the import quantities, the standardized questionnaires (certified by professionals and academic staff in four groups: Economics, Environmental, Technical and Technological, and Consumption) are provided using documentary and survey methods to investigate effective indices on importing wooden furniture to Iran and the reasons behind. These main indices of imports are rated by three

    Methods

    Likert spectrum, Duncan Test, and relative importance ratio of each index. We applied Likert spectrum on the whole statistical population and results indicated that Environment index ranked first followed by Consumption, Technical and Technological, and Economics indexes, respectively. Duncan test shows Economics index has the first rank, Environment index holds the second place. Technical and Technological index are in the same place as Consumption index and according to the test there is no significant differences between them. On the other hand, using the relative importance ratio method we classified related occupations into 4 groups: producers, vendors/ distributers, importers, and consumers. We employed third method to see how these four groups evaluate the importance of each index. Results are as follows: Producers believe that Environment index is in the first place and then Economics, Technical and Technological, and finally Consumption index. Vendors/Distributors believe Consumption, Technical and Technological, Economics, and Environment index is the sequence. Importers believe that Consumption index is in the main priority and then Technical and Technological, Economics, and Environment hold next places.

    Keywords: Index, wooden furniture, imports, likert spectrum, duncan test
  • Rangavarh., Bazyarb., Akbari, H Page 224

    In this study, the possibility of using chick-pea straw residues for manufacturing three-layer particleboards was studied. The amounts of chick-pea straw in mixture with industrial particles were (% 25:75),(% 40:60),(% 55:45) respectively. Urea formaldehyde (100%) and Melamin urea formaldehyde at different ratios of MF / UF were used as binders. The resin were applied at two levels of (% 8,10) in core and two levels of (% 10,12) in surface layers, based on oven dried weight of particles. Mechanical and physical properties of boards (Modulus of rupture, Modulus of elasticity, internal bonding and thickness swelling and water absorption after 2, 24 hours soaking in water) were measured and data were analyzed, statistically. The results indicated that increase of chick-pea straw lead to incnement of bending strength and modulus of elasticity. Also the increase of resin content and use of melamin urea formaldehyde resin caused to improve mechanical and physical properties. In general, the use of chick-pea straw in mixture with industrial particles up to 55%, and resin content of (10,12%) in core and surface layers, resulted in producing boards with appropriate mechanical properties which are suitable for interior uses.

    Keywords: Particleboard, Cicer arietinum straw, melamin urea formaldehyde, modulus of rupture, modulus of elasticity
  • Kohantorabim., Roohnia, M Page 238

    Detection, detect of damage in scarf joint and finger joint using the various in dynamic shear modulus values and correlation coefficient factor of the beech wood specimens were investigated. Forty two Samples were selected in accordance with international standard No. 3129. The Scarf and finger joints created with three different glue coverage rates in samples and then free-free flexural vibration test were performed. The results showed that defects changed the dynamic shear modulus values in both joints; however it is not possible to realize the amount of defects from these variations, whereas, the changes in correlation coefficient factor were useful to detect the amount of defects in both joints.

    Keywords: Flexural vibration, scarf joint, finger joint, dynamic shear modulus, correlation coefficient factor
  • Haghighia., Taghiyari, H.R., Karimi, A.N Page 258

    In the present study, fire-retardant properties of nano-wollastonite in fir wood (Abies alba) was studied. Water absorption and volume swelling of the specimens were also measured. Specimens were prepared according to ISO 11925 standard specifications to measure the fire-retarding properties, and ASTM D4446 -2002 standard to measure physical properties. Impregnation of wood specimens with nano-wollastonite was carried out at four consumption levels of 4, 6/3, 10 and 12%, using Bethel method (full-cell process). Five fire-retarding properties were measured; weight loss (%), ignition point (s), duration of flame after removing the burner (s), duration of glow after removing the burner (s), and carbonization area (%). The results showed that fire-retarding properties increased with the NW-content. Furthermore, the treated wood specimens showed higher dimensional stability.

    Keywords: Bethel method, fir wood, fire, retarding properties, impregnation, nano, wollastonite, volume swelling, water absorption
  • Sepahvands., Ziaee Khosro Shahi, S.And Tabarsa, T Page 266

    This study provides an investigation of particleboard manufacture using tannin-urea formaldehyde adhesive. Test board samples were made with regard to various replacement percentage of tannin–urea (levels of 0, 10, 20 and 30%) and press time (12 and 15 min) and their properties were determined. Achieved data were analyzed according to two sides factorial plan. The results showed that with replacement of 10% urea formaldehyde adhesive by tannin-formaldehyde at both 12 and 15 min pressing times, thickness swelling (after 2 and 24 hours immersion in water) was decreased while internal bonding increased. There were no significant effect on modulus of rupture and modulus of elasticity values. In general, the results of present research showed that replacing the UF resin at lower levels of tannin is suitable as adhesive to manufacture particleboard so that with replacement ratio of 90:10, the moisture properties of boards were very close to permissible those of the exterior wood uses.

    Keywords: Particleboard, tannin, urea formaldehyde adhesive, press time, modulus of rupture, internal bonding
  • Yahyavidizajm., Khozinia., Tabarsa, T Page 277

    Wheat straw particle boards were produced using a mixture of wheat straw and cotton bolls with Urea formaldehyde resin and its properties were reinforced with nanoclay. Cotton bolls and wheat straw particles were mixed at the ratio of 40:60, 60:40 and 80:20percents, respectively. Nanoclay was used at two levels of 0 and 2 percents based on oven dried weight of resin. Control samples were made of wheat straw particle. Mechanical and physical properties (modulus of rupture, modulus of elasticity, internal bonding, water absorption and thickness swelling after 2 and 24h soaking in water) of the produced boards were measured. The results revealed an increase in cotton bolls in the mixture particles, leads to an increment of the bending strength, modulus of rupture and modulus of elasticity of the boards. The results also indicated that water absorption and thickness swelling after 2 and 24h immersion in water decreased with increase in nano clay and cotton bolls percents.

    Keywords: Golestan province, wheat straw, cotton bolls, wheat straw particle boards, nanoclay
  • Shakeria., Safdari, V.R., Rohniam., Nourbakhsh, A Page 290

    Coupling agents in wood fiber reinforced plastic composites play an important role in improving compatibility and adhesion between polar wood fiber and non-polar polymer matrices by forming bridges of chemical bonds between the fiber and the matrix. Maleated polyethylene (MAPE) and diisocyanate (HMDI) are the two most common coupling agents which are subject to evaluation, singly and in mixture. Polypropylene and wood fibers were compounded with Maleated polyethylene (MAPE) and diisocyanate (HMDI) in concentration of 2% and 4% in solitary form and mixture form (HMDI %2 + MAPE %2) into pellets using a counter-rotating twin-screw extruder and mechanical test specimens were prepared by injection molding. The result showed that adding 4% MAPE and 2% HMDI individually lead to increment of flexural and tensile strength of the composites. Also adding (%2HMDI + %2MAPE) caused an increase of flexural, tensile and in particular the impact strength.

    Keywords: Wood plastic composite, coupling agent, isocyanate, extruder, mechanical test
  • Aghakhanim., Khazaeiana., Madhoushi, M Page 301

    The aim of this study was to investigate the factors affecting surface quality of paulownia wood during milling by advanced computer numerical control (CNC) machine. For this aim wood logs converted to proper sizes (2.5 x 10 x 15 cm) and then air dried. The variable of this study were spindle speed of machine (10000 and 18000 rpm), feeding rate (6 and 12 m/min), cutting depth (1and 5 mm), cutting method (down and up-milling) and cutting pattern (tangential and radial). Roughness of cut specimens edge were evaluated by profilometer method according to ISO 13565 standard. For evaluation of surface quality Abbott group parameters (Rpk, Rk, Rvk) were used. Degree of effective of the parameters was evaluated by fractional factorial design as completely random design at confidence level of 95%. The result showed that spindle speed, cutting method and feed rate are influencing factors on surface quality of milled specimens and their effect was significant. With increasing spindle speed and decreasing feeding rate the roughness decreased and surface quality improved. In up-milling cutting method, degree of roughness was higher and consequently surface quality was inferior. Cutting method in comparison to other factors had the high influence on surface quality. The rest variable did not have independent influence on surface quality at 95% confidence level.

    Keywords: Milling, cutting speed, feeding rate, profilometery, surface roughness
  • Pesaraklooa., Dehghanim., Kargarfarda., Tabarsa, T Page 313

    The objective of this study was to manufacture water resistant kenaf stalk particleboard. Twenty seven boards were produced using 170 °C steam treated kenaf particles, 30 and 60 minute treatment time and three resin types include urea-formaldehyde, melamine-formaldehyde and a mixture of fifty percent each. Physical and mechanical properties were measured and the results by factorial model based on a completely randomized design. Results showed that boards made of treated particles with 60 minute treatment time and Urea Formaldehyde resin had the highest bending strength. Modulus of elasticity (MOE) improved with an increase in treatment time. The strongest Modulus of elasticity (MOE) was achieved with the boards bonded with urea-melamine-formaldehyde resin. Moreover, with increasing treatment time from 30 to 60 minutes internal bond strength (IB) reduced. Thickness swelling and water absorption of the boards was significantly improved with increasing treatment time.

    Keywords: Thermal treatment, kenaf, water absorption, thickness swelling, UF, MUF
  • Moradian Gilank., Azadfallahm., Shayegani, A.A.And Abdolkhani, A Page 329

    This research was carried out with the aim of determining dielectric properties of bagasse unbleached soda pulp, long fiber kraft pulp and a mixture of both (20% kraft + 80% bagasse soda).The hand-sheets with 60 g/m2 basis weight were made after adjusting the freeness of pulps at levels of 200 ± 25 ml and 400± 25 ml and dried under mild condition around zero moisture content. Then the impregnation processes were carried out with mineral oil under vacuum at certain temperature. Finally the dielectric properties of impregnated papers including capacitance, insulation resistance, dielectric constant, and loss tangent were measured. The results showed that the refining give rise to enhance the dielectric properties in particular capacitance value. The dielectric properties of oil impregnated paper also increased. According to the preliminary results, unbleached soda bagasse pulp and its mixture with kraft pulp (20% Kraft -80% bagasse soda) found to be the suitable alternative with respect of dielectric applications for replacing kraft pulp, providing successful performance of the aging test.

    Keywords: Dielectric properties, bagasse, kraft, mineral oil, freeness
  • Mehrabi, S Page 341
    Using non-destructive methods to study forest productivity and wood quality as well as annual growth variations deserve special importance. In this regard annual growth changes of Pinus eldarica include width of the spring and summer rings and percentage of tissue structure was determined using X-ray method. Spring wood accounts as the effective factor for growth ring width in pine wood. The annual rings of the tree are thicker in the spring than in the summer time. Pine tree growth rate decreases with age and as the tree age rises, width of the ring as well as spring and summer wood width is lowered.
    Keywords: Wood radiography, non, destructive evaluation of Pinus eldarica
  • Nikbinn., Mahdavis., Kermanianh., Ramezanio., Nazeri A.M Page 354

    Native starch has relatively suitable characteristics including biodegradable properties, being widely used as an adhesive in the corrugated carton manufacturing companies. Corn starch is currently used in the companies for producing adhesives. In this study, fines of NSSC pulp as natural additive and ammonium persulfate as chemical oxidative additive were used to improve the adhesion properties of corn starch. Fine was added at three levels of 5%, 10%, and 15% (based on oven-dry weight of starch) and ammonium persulfate similarly was mixed at 5 levels of 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5 grams. Addition of fine was lead to increasing adhesion strength (PAT) of the corrugating board to the amount of 25%, 35% and 43% respectively. This improvement could be due to increasing the number and strength of hydrogen bonding of fiber layers (corrugating and liner paper) and value of solid content. Addition of ammonium persulfate revealed that the method applied similar to mixing fine had no desirable results and the other methods should be used.

    Keywords: Corrugating board, starch adhesive, fine, ammonium per sulfate, adhesion strength
  • Zhands., Masoudifarm., Saraeian, A.R., Ghasemiyan, A Page 366

    In this study the effect of alkaline pretreatment with 1% NaOH on physical, optical and mechanical properties and refining of NSSC (Neutral Sulfite Semi Chemical) wheat straw pulp were investigated. The wheat straw (Zagros Sp.) was obtained from croplands Golestan province. Splinted wheat straw was pretreated with 1% NaOH(on the basis of OD weight) at 70 degrees for 30 minutes. The main pulping was performed at 160 ˚C with the fixed ratio of 5:1 Na2S03 and NaOH. After pulping defibration was done by lab-refiner to 380±25ml (CSF) and total yield and changes in Kappa was determined. Hand sheets of 60 gr. /m² were made on the basis of TAPPI standard and physical, optical and mechanical properties determined. The results show that alkaline pre-treatment has a significant effect in increasing of physical, optical and mechanical properties. Calculating primary freeness of pulps indicates that by increasing chemical compounds and NaOH, freeness decreases and that by increasing chemical compounds paper density increases, whereas yield, caliper and bulk decrease.

    Keywords: Wheat straw, neutral sulfite semi chemical pulp, freeness
  • Kargarfarda., Nourbakhsh, A.And Golbabaei, F Page 381

    The objective of this study was to investigate utilization of pomegranate pruning residues as the core layer of the three layer particleboard. The percentage of the pomegranate residues varied as 100, 65 and 35% in the core layer of the eucalypt particleboard and three resin levels of 8, 10 and 12 % (based on the weight of the wood particles) were applied in the core layer. Resin dosage in the surface layer was kept at 12 %. The strength and physical properties were measured and analyzed applying factorial model based on completely randomized design. The results revealed that if 65% pomegranate residues are used in the core layer, the modulus of rupture and modulus of elasticity were the highest and the combined effect of both variables on the properties were statistically significant. The highest value of the modulus of rupture and modulus of elasticity obtained in the case of 10% resin in the core layer and 100% pomegranate residues followed by 8% resin in the core layer and 65% pomegranate residues. The combined effect of both variables on internal bonding of the boards was statistically significant and the highest internal bonding was reached if 8% resin and 65% pomegranate residues were used in the core layer. The effect of resin dosage on thickness swelling after 24 hours immersion in water was statistically significant. The results indicated that pomegranate tree pruning could be used for the particleboard manufacturing.

    Keywords: Particleboard, pomegranate tree pruning, Eucalyptus, resin dosage, strength