فهرست مطالب

اخلاق پزشکی - پیاپی 17 (پاییز 1390)

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 17 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهشید بکایی، بهناز انجذاب، زهره فتوحی، مهناز سروری، تهمینه فرج خدا*، محمود عباسی صفحه 11

    منشور حقوق بیمار برای این تدوین شده است که از یک طرف بیماران با حقوق خود آشنا شوند و از سوی دیگر اصولا این منشور توسط بیمارستان ها رعایت گردد. در کشور ما به رغم تصویب منشور حقوق بیماران توسط وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی در سال 1381 ش.، هنوز به درستی شناخته و پذیرفته نشده است. این مطالعه توصیفی و به روش مقطعی صورت گرفته است. در این مطالعه150 نفر از بیماران که طول مدت بستری آن ها بیش از 24 ساعت بوده و در بخش های زنان و زایمان، داخلی I، داخلی II، جراحی و سرطان بیمارستان شهید صدوقی یزد بستری بودند به روش نمونه گیری تصادفی آسان انتخاب گردیدند. بیشترین میزان آگاهی از بند 1 که مربوط به درمان به موقع و یا احترام بدون توجه به عوامل نژادی، فرهنگی و مذهبی بوده و کمترین میزان آگاهی مربوط به بند 9 یعنی آگاهی بیمار از نوع فعالیت های آموزشی و پژوهشی بوده است. لذا پژوهشگران با توجه به نتایج این پژوهش و مطالعات دیگر در این زمینه پیشنهاداتی را برای افزایش آگاهی بیماران ازحقوق خود ارائه می دهند که شامل: ارائه منشور حقوق بیمار به بیمار هنگام پذیرش در بیمارستان و توضیح مفاد آن توسط کارکنان بیمارستانی، اجرای برنامه های آموزشی (پمفلت، بروشور، پوستر و...) برای بیماران در زمینه حقوق بیمار می باشد.

    کلیدواژگان: میزان آگاهی، منشور حقوق بیماران، حقوق بیمار، دیدگاه بیماران، اخلاق پزشکی
  • فریبا برهانی، طیبه جلالی، عباس عباس زاده، علی اکبر حقدوست صفحه 27
    جو اخلاقی نشانگر درک افراد از سازمان خویش است و بر نگرش و رفتار آن ها تاثیر می گذارد. از آنجا که جو اخلاقی با عوامل بسیاری مانند عملکرد، رضایت شغلی و تعهد سازمانی مرتبط است این مطالعه به منظور بررسی دیدگاه پرستاران در مورد جو اخلاقی بیمارستان های آموزشی شهر کرمان طراحی شده است. پرسش نامه ها بین 275 نفر از پرستاران توزیع شدند و اطلاعات با پرسش نامه ی جو اخلاقی جمع آوری شد. بر اساس یافته های این پژوهش، جو اخلاقی غالب بر بیمارستان های آموزشی شهرکرمان به ترتیب اولویت عبارتند از: حرفه گرایی، مقرراتی، علاقه مندی، مستقل و ابزاری هرچند که جو حرفه گرایی به عنوان یکی از جوهای مناسب غالب است اما پیشنهاد می گردد برنامه ریزی هایی جهت ایجاد علاقه مندی در سازمان اجرا گردد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، جو اخلاقی، بیمارستان، پرستاران
  • سید احمد بطحایی صفحه 45
    حقوق بیمار همان نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی مشروع و معقول وی در شرایطی است که فرد تحت درمان قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین رابطه بین رشته و مقطع تحصیلی دانشجویان و میزان آگاهی آن ها از حقوق بیمار است. در این پژوهش مقطعی ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای با دو بخش حاوی 40 سوال و مطابق با منشور حقوق بیمار بود. نمونه ها 192 دانشجوی علوم پزشکی بودند. بین متغیرهای رشته و مقطع تحصیلی با میزان آگاهی از حقوق بیمار رابطه معنی دار وجود داشت. به گونه ای که دانشجویان رشته هوشبری (0/03=P) و دانشجویان مقطع کارشناسی (0/02=P) نسبت به سایر افراد میزان آگاهی بیشتری داشتند. یافته های این مطالعه، می تواند به عنوان معیاری مناسب برای ارزیابی دانشگاه های مختلف در زمینه رعایت حقوق بیماران مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، دانشجویان، آگاهی، رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی
  • ام سلیمه رودی رشت آبادی، سکینه محمد علیزاده، علی اکبر حق دوست صفحه 61
    نیاز به افزایش آگاهی مدیران پرستاری از حقوق بیماران و قوانین مرتبط با این حقوق در جهت ارتقای تعامل بین کارکنان پرستاری و محققین پزشکی و افزایش همکاری پرستاران در تحقیقات، کاملا مشهود است.
    هدف
    این پ‍‍ژوهش به منظور تعیین درک مدیران پرستاری در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهرکرمان در زمینه رعایت حقوق بیماران به عنوان آزمودنی های تحقیق و میزان مشارکت آنان در فعالیت های پژوهشی، اجرا گردید.
    روش
    نمونه پژوهش مدیران پرستاری شاغل در 4 بیمارستان آموزشی (107=n)، بودند. گرد آوری داده ها توسط پرسش نامه پژوهشگر ساخته صورت گرفت.
    نتایج
    میانگین نمره کل مدیران پرستاری از درک حقوق بیماران به عنوان آزمودنی های تحقیق، 13/22 (44/1% نمره کل و 6/61 SD±) بود. بالاترین نمره مربوط به سناریوی اخذ رضایت آگاهانه از فرد سالمند دارای صلاحیت و کمترین نمره مربوط به سناریوی جبران خسارت به آزمودنی بود. بیشترین فعالیت پژوهشی مدیران پرستاری، مشارکت به عنوان آزمودنی (73/8%)، و کمترین آن شرکت در همایش های اخلاق در پژوهش و اخلاق زیستی (1/9 %) بود. از 255 آنالیز انجام شده در زمینه رتبه کسب شده در هر یک از سناریوها بر اساس ویژگی های فردی و سوابق پژوهشی مدیران پرستاری تنها در 17 مورد اختلاف معنی دار آماری (0/05≥P) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    کسب میانگین تمره کل کمتر از 50 درصد مدیران پرستاری در زمینه درک آنان از حقوق آزمودنی های تحقیق این امر را محرز می سازد که آنان باید به طور منظم در آموزش های مدون روش تحقیق و اخلاق در پژوهش مشارکت داشته و ارتباط بیشتر بین محققین و مدیران پرستاری در اجرای پژوهش ها، برقرار گردد تا از نقض حقوق بیماران در هنگام اجرای تحقیقات در بیمارستان ها جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: مدیر پرستاری، اخلاق در پژوهش، آزمودنی های تحقیق، آموزش
  • محبوبه احمدی، نسرین عظیمی، مهرزاد کیانی، حمدی علوی مجد صفحه 77
    مقدمه
    ارتباط پزشک با بیمار فقط بر رضایت بیمار از فرایند درمان اثر ندارد بلکه بر یاد آوری اطلاعات، پیروی از دستورات، میزان فشار و سطح گلوکز خون بیماران نیز اثر دارد و ارتباط موثر می تواند باعث کاهش شکایت های ناشی از اقدامات غلط گردد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی عملکرد ارتباطی 39 دانشجوی علوم پزشکی که به روش سرشماری انتخاب شدند، با 200 مددجوی بستری در بخش لیبر 5 بیمارستان منتخب شهر تهران که این افراد به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند، مورد بررسی قرار گرفت. ابزار مطالعه یک چک لیست مشاهده ای پژوهشگر ساخته و دو فرم اطلاعات دموگرافیک دانشجو و مددجو بود. اطلاعات با کمک آمار توصیفی و نرم افزار Spss نسخه ی 17 مورد بررسی قرار گرفتند.
    بحث: برقراری ارتباط مناسب می تواند نقش مهمی در فرایند ایجاد اطمینان به کادر درمان، سرعت تشخیص و درمان کارآمدتر داشته باشد، این نکته توجه خاص اساتید و برنامه ریزان تحصیلی، در راستای توجه بیشتر به آموزش مهارت های ارتباطی به دانشجویان گروه علوم پزشکی را بیان می نماید.
    نتیجه گیری
    نمره عملکرد دانشجویان در حیطه برقراری ارتباط با مددجو 24/45 بود که در این پژوهش بیانگر عملکرد ارتباطی در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، دانشجویان گروه علوم پزشکی، مددجویان، بخش لیبر، بیمارستان های منتخب شهر تهران
  • حسن جوزی ارکوازی، طاهره اشک تراب، محمود عباسی، علی دل پیشه صفحه 89
    رعایت حقوق بیماران، مهمترین ویژگی اخلاقی در یک بیمارستان می باشد که لازم است در راستای بهبودی وآرامش بیماران بستری مورد توجه جدی قرار گیرد. بیماران بایستی از همه ی مراحل درمان آگاه و به حقوق و وظائف خود واقف باشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین دیدگاه پرستاران و بیماران در خصوص رعایت حقوق بیماران صورت گرفته است. این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی تحلیلی است که طی آن کلیه ی پرستاران و بیماران بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام جامعه ی پژوهش را تشکیل داده اند. نمونه گیری با روش سرشماری انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای مشتمل بر 29 سوال برای جامعه ی بیماران و 25 سوال برای جامعه ی پرستاران بود. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوی و اعتبار صوری و برای تعیین پایایی از روش آزمون مجدد استفاده شد. جمع آوری اطلاعات بیماران، از طریق مصاحبه ی پژوهشگر با واحد های مورد پژوهش کامل گردید و در جامعه ی پرستاران توسط خود آن ها تکمیل گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار «اس.پی.اس.اس» نسخه ی 16 مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج این پژوهش نشان داد، تقریبا نیمی از واحدهای مورد پژوهش در گروه پرستاران (48/3 درصد) از مفاد منشور حقوق بیمار اطلاع داشتند در حالی که اکثریت بیماران (82/5 درصد) از مفاد منشور حقوق بیمار اطلاع نداشتند. 70 درصد پرستاران موافق این بودند که در مجموع حقوق بیمار رعایت می شود و این در حالی است که 45 درصد بیماران موافق با این عبارت بودند. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که بین دیدگاه پرستاران و بیماران مورد مطالعه از مفاد منشور حقوق بیمار و نیز رعایت حقوق بیمار تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: دیدگاه حقوق بیمار، پرستاران، بیماران
  • سیدپوریا هدایتی، عبیدالله فرجی، فاطمه محبتی، سودابه حامدی، وحیده عمادی، طاهره شریفی صفحه 105
    سازمان ها برای ارتقا و بهبود مستمر به بهره وری بالا نیازمندند و با توجه به آنکه ارزشمندترین سرمایه سازمان، سرمایه انسانی آن است، این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین عدالت سازمانی و بهره وری کارکنان در بیمارستان های شهرستان زابل صورت پذیرفت. مطالعه به صورت مقطعی (1389 ش.)، توصیفی تحلیلی انجام شد. پرسش نامه ای با مقیاس پنج گزینه ای لیکرت به صورت خود پاسخ گویی ابزار مطالعه بود که توسط جامعه پژوهش تکمیل شد. آزمون آماری تی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده گردید. بین عدالت سازمانی با بهره وری رابطه معناداری وجود داشته و از ابعاد عدالت، عدالت تعاملی با بهره وری رابطه معناداری داشت. مدیران می توانند با ایجاد جوی عادلانه موجب افزایش بهره وری کارکنان و کل بیمارستان شوند.
    کلیدواژگان: بهره وری کارکنان، عدالت سازمانی، بیمارستان
  • عباس عباس زاده، فریبا برهانی، سهیلا کلانتری* صفحه 119

    شتاب فزاینده پیشرفت فن آوری های زیست پزشکی در دهه های اخیر، با افزایش گرایش به مباحث اخلاقی همراه گردیده است. پرستاران نیز از جمله پرسنل سلامت هستند که به طور مداوم در شرایطی قرار می گیرند که مستلزم تصمیم گیری می باشند. آنان هر روزه در محیط کاری خود در حین کشمکش با انواع گوناگونی از تنش های روحی روبه رو هستند. در این میان، پریشانی اخلاقی بر تمام ابعاد زندگی حرفه ای و شخصی آن ها تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان پریشانی اخلاقی پرستاران شاغل در مراکز درمانی بم در سال 1390 می باشد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. نمونه ها شامل 140 نفر از پرستاران شاغل در مراکز درمانی شهر بم می باشند و داده ها با استفاده از پرسش نامه پریشانی اخلاقی که روایی و پایایی آن در مطالعات دیگر اندازه گیری شده (آلفاکرونباخ 86%)، جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون واریانس یک طرفه انجام یافته است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میزان پریشانی اخلاقی پرستاران مورد پژوهش 5/041 می باشد. همچنین ارتباط معنی داری بین سن (0/00=p)، سابقه کار (0/01=p)، میزان تعامل و همکاری علمی بین پزشک و پرستار (0/00=p)، تصمیم گیری در مورد استعفا (0/00=p)، احساس امنیت شغلی (0/00=p)، میزان برخورداری از حمایت مدیران بیمارستان (0/00=p) با پریشانی اخلاقی وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که میزان پریشانی اخلاقی پرستاران شرکت کننده در مطالعه در حد بالایی می باشد. به نظر می رسد راه کارهایی جهت کاهش آن ضروری است از جمله: عضویت پرستاران در کمیته اخلاق بیمارستان، ایجاد تمهیداتی جهت مشاوره و بیان موقعیت های استرس زای اخلاقی و آموزش راهبردهای مقابله ای با پریشانی اخلاقی می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: پریشانی اخلاقی، پرستار، تصمیم گیری اخلاقی
  • میر مسعود فاطمی، رباب نظری، محبوبه صفوی، محمد کاظم نایینی، محمدتقی سوادپور صفحه 141
    مهمترین دغدغه و نگرانی در مراکز مراقبتی، کیفیت ارایه مراقبت می باشد و جستجوی هدف و معنا در کاربرای پرستاران ممکن است بر کیفیت مراقبت از بیماران موثر باشد. هنوز مطالعات کمی در ارتباط با معنویت پرستاران بر میزان رضایت مندی بیمار وجود دارد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین معنویت کارکنان پرستاری بر میزان رضایت بیمار از مراقبت ها انجام گرفت. این مطالعه از نوع همبستگی توصیفی بود. 100پرستار و 100 بیمار بستری در بیمارستان های منتخب علوم پزشکی اردبیل به روش تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزار استاندارد سلامت معنوی (swbs) و ابزار رضایت بیماراز مراقبت پرستاری گردآوری شد. یافته ها نشان داد که میزان رضایت بیماران بستری شرکت کننده در این تحقیق با میانگین 157.2 با انحراف معیار 19.5 می باشند. و سلامت معنوی پرستاران شرکت کننده در این تحقیق با میانگین 101.3 با انحراف معیار 9.3 می باشند. همچنین ارتباط معناداری بین سطح معنویت پرستاران و میزان رضایت بیماران وجود دارد. معنویت پرستاران در حد بالا و مثبت قرار دارد، ارتباط بین معنویت پرستاران و رضایت بیماران معنا دار است (p<0.05) و معنویت قسمتی از مراقبت پرستاری است که بر میزان رضایت بیماران بسیار موثر است لازم است که تحقیقات بیشتری در این ارتباط انجام شود و آموزش پرستاری تاکید بیشتری بر این جنبه از مراقبت ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت پرستار، رضایت بیمار، مراقبت پرستاری و کیفیت مراقبت
  • نسرین نژاد سروری صفحه 161
    امروزه موضوع سلول بنیادی جنینی، علاوه بر متخصصان علوم زیستی و پزشکان، گروه های دیگراز جمله دانشمندان علم اخلاق، حقوق، سیاسیون و حتی دولت مردان را نیز درگیر کرده است. تولید و استفاده پژوهشی از این سلول های منحصر به فرد، با طیف وسیعی از مباحث اخلاقی و حقوقی همراه است. بدیهی است که قانونمند کردن تحقیقات سلول بنیادی جنینی به لحاظ ضمانت پیشگیری و رفع پیامدهای ناگوار احتمالی و ممانعت از استفاده ابزاری از رویان؛ حافظ شان و جایگاه رویان است.
    روند کند قانونمند کردن فرایند استفاده از سلول های بنیادی در مقایسه با شتاب استفاده از این سلول ها در پزشکی؛ ایجاد یک شکاف قانونی خواهد کرد، که به واسطه آن کرامت و حق حیات انسان خدشه دار خواهد شد و جبران مضرات آن بسیار دشوار خواهد بود. لذا قبل از توسعه این تحقیقات، ضرورت قانونمندکردن آن اجتناب ناپذیر است.
    ایران جزو نخستین کشورهایی بود که به این فناوری دست یافته است، با وجود این؛ هنوز راهنمای اخلاقی مصوب و قوانین مدون مرتبط در کشورمان وجود ندارد و این در حالی است که سایر کشورهای پیشرو در این حوزه علمی، از همان سال های اول شروع این تحقیقات و حتی قبل از آن، فعالیت های قانون گذاری را با صرف وقت و دقت کارشناسانه آغاز کرده اند.
    این مقاله ضمن تبیین جوانب و پیامدهای این فناوری، سیری کوتاه بر وضعیت قانون گذاری در سطح مجامع بین المللی و چند کشور پیشرفته داشته و در نهایت ضمن عنایت به نکات کلیدی در این قوانین، ضرورت ساختارمند کردن این تحقیقات در ایران را با تدوین قوانین مرتبط؛ یادآور می شود.
    کلیدواژگان: تحقیقات، سلول بنیادی جنینی، رویان، قانون گذاری، پیامدها
|
  • Mahshid Bokaee, Behnaz Enjezab, Zohreh Fotouhi, Mahnaz Sarvari, Tahmineh Farajkhoda, Mahmoud Abbasi Page 11

    The patients’ rights charter has been codified for the purpose that on one hand the patients become acquainted with their rights and on the other hand this charter is principally observed by the hospitals. In our country, despite the approval of the patients’ rights charter by the Ministry of Health, Treatment and Medical Education in 2002, it has not yet been recognized and accepted correctly. This descriptive study has been performed in a cross-sectional manner. In this study, 150 patients with more than 24 hours of hospitalization records in gynecology, obstetrics, internal medicine I, internal medicine II, and surgery and cancer wards of Shahid Sadoughi Hospital of Yazd were chosen by an easy random sampling method. Most awareness was of the paragraph 1 related with the due treatment and/or respecting without noting racial, cultural and religious factors and the least awareness was related with the paragraph 9 i.e. the patients’ awareness of the types of educational and research activities. Therefore, considering the results of this research and other studies, the researchers provide proposals for the increase of the patients’ awareness of their rights that include: supply of the patients’ rights charter to the patients upon reception at the hospital and explanation of its contents by the hospital staff, execution of educational programs (pamphlet, brochure, poster, etc) for the patients.

    Keywords: Extent of awareness, patient's rights charter, patient's rights, patient's perspective, medical ethics
  • Fariba Borhani, Tayyebeh Jalali, Abbas Abbaszadeh, Aliakbar Haghdoost Page 27
    An ethical work climate refers to individual perception of their organizations. Since the ethical climate is related to many factors such as performance, job satisfaction, organizational commitment, therefore this study is designed to assess nurses attitudes about ethical climate of educational hospitals in Kerman.Questionnaires were distributed to 275 nurses. The data were collected by ethical climate questionnaire.The findings of study which show the prevailing ethical climate of Kerman hospitals in order of priority include: professionalism, rules, and caring. Independence, instrumental. Although the professionalism is a suitable climate, but it is recommended that planning is implemented in order to create interest.
    Keywords: Organizational climate, ethical climate, hospitals, nurses
  • Seyed Ahmad Bathaei Page 45
    Rights of a patient include his/her legitimate and reasonable physical, mental and social needs when he/she is under medical treatment. The aim of this study is to determine the relationship between disciplines and educational levels of students and their knowledge about the patient rights. In this cross-sectional study data was collected by a questionnaire with two sections containing 40 questions that are in accordance with the patients’ charter of Rights. Samples included 192 medical sciences students. There was a significant relationship between disciplines and educational levels of students and their knowledge about patient rights so that Anesthesiology students (P=0/03) and undergraduate students (P =0/02) had more knowledge than other people. The findings of this study can be used as an appropriate criterion to assess different universities in respect of patient rights.
    Keywords: patient rights, students, awareness, discipline, educational level
  • Ome, Salime Roudi Rashtabadi, Sakineh Mohammadalizadeh, Ali Akbar Haghdoost Page 61
    Introduction
    There is a growing need for nurse managers to increase their knowledge about patient's rights, legislations and ethical codes concerning these rights. Because they have key role to improve clinical researches and nursing staff interactions in researches.
    Objectives
    The purpose of this study was determination of nurse manager's perceptions of patient's rights as the research subjects and their extents of participation in research activities.
    Method
    All nurse managers in four educational hospitals of Kerman, Iran were the research sample (n=107).A researcher made questionnaire was used for gathering data.
    Results
    Total mean perception score for the sample was 13.22(44.1%).The highest score was related to obtaining informed consent from competent elderly and the lowest score was related to compensation research subject's medical treatment expenses. The most research activities of nurse managers were participations as the research subjects (73.8 %). The least activities were participations in the research ethics and bioethics conferences (1.9 %).Only 17 out of 255 analyses were done for each scenarios according to managers individual characteristics and their research activities were significantly different (P≤ 0.05).
    Conclusion
    Achieved total mean score less than 50% about the perceptions of research subject's rights in this study shows that nurse managers must participate in formal and systematic training in research method and ethics. Also they need to have close relationship with researcher to avoid potential violations of patient's rights when clinical researches are conducted in their field.
    Keywords: nurse manager, research ethics, research subjects, education
  • Nasrin Azimi, Mahboobeh Ahmadi, Mehrzad Kiani, Hamid Alavi Majd Page 77
    Introduction
    Relationship between doctor and patient not only has effect on patient satisfaction from treatment process, but also it has effect on information recall orders, abeyance blood pressure scale and blood sugar. Effective relationship can reduce complaints about wrong actions of physicians.
    Method
    In this descriptive research, relationship function of 39 student´s of medical science selected by statistics method has been evaluated on 200 pregnant women bedridden in labour section of five chosen hospitals Tehran city, these persons entered the study by available sampling method. Research tools were demographic questionnaires of pregnant women and students of medical science school and one check list observation made by the researcher. Descriptive statistics and Spss software version 17 were used to analyze the datas.
    Discussion
    establishing appropriate relationship has an important role in making trust to caregivers, diagnosing speed and more effective treatment; it shows that professor and educational planning should pay attention to teach relationship skills to medical science students.
    Result
    Average scores that students got in relationship with patient 24/45, that in this research this number shows relationship function is middle.
    Keywords: Relationship skill, medical science students, patient, labour section
  • Hassan Jouzi, Arkawazi, Tahereh Ashktorab, Mahmoud Abbasi, Ali Delpisheh Page 89
    Background
    Observation of patient's rights is the most important ethical characteristic in a hospital which should be noticed to bring more peace and cure for hospitalized patients. They should be aware of all stages of treatment as well as their rights and duties. The present study aims to determine views of nurses and patients on patient's rights.
    Methods
    Through a descriptive cross-sectional study in 2011, all nurses and patients available at the internal and surgical wards of educational hospitals affiliated to the Ilam University of Medical Sciences were recruited using a census sampling method. A validated and reliable questionnaire including 29 questions for patients and 25 self-completed questions for nurses were used for data gathering. Demographic and particular questions about patient's rights were asked by questionnaires. Content validity and re-test methods were used to approve the validity and reliability of the questionnaires respectively (r = 0/90 – 0/92). SPSS version 16 was used for all analysis.
    Results
    Almost half of the nurses (48.3%) were aware of patient's rights, while majority of the patients (82.5%) were not aware of the patient's rights. Overall, 70% of nurses and 45% of patients had an agreement on patient's rights being observed at the hospitals. Both nurses and patients agreed that “the patient's education level” is the most significant individual factor on observation of patient's rights.
    Conclusions
    The views of nurses and patients in particular on the patients’ Rights Charter as well as patient rights observation were different significantly. The concepts of patient's rights are still unknown and controversial in Iran and therefore need to be discussed and studied more. Taking any step and clarification toward the concept of patient's rights can help patients to receive enhanced cares based on human and emotional legislations.
    Keywords: point of view, patient rights, nurses, patients
  • Seyed Poriya Hedayati, Ubayd Allah Faraji, Fatemeh Mohabati, Soudabeh Hamedi, Vahideh Emadi, Tahereh Sharifi Page 105
    Organizations in today's world need high productivity for their promotion and continuous improvement. The most important and valuable organization capital is human resource. Relationship between the organizational justice and employee's productivity was the aim of this research. A descriptive and analytical study was performed on Zabol's hospitals staff in 2010. A questionnaire was used that was scored Five- item Likert scale. Findings showed that there was a significant relationship(r=0/15 and p=0/008) among dimensions of equity, justice with employees productivity (r=0/1 and p=0/005). There was a direction and significant relationship between organizational justice and employee's productivity. Consequently managers can create a justice atmosphere for enhancing the staff and the whole productivity of the hospital.
    Keywords: Productivity, Employees productivity, Organizational justice, hospital
  • Abbas Abbaszadeh, Fariba Borhani, Soheila Kalantary Page 119

    Increasingly accelerated progress in biomedical technologies in recent decades, has been associated with an increased tendency to ethical issues. The nurses as health staff are constantly in situations which require them to make decisions. They face, every day during the struggle in their working environment with a variety of psychological stresses. The moral distress affects on all aspects their personal and professional lives. The purpose of this study is to determine the moral distress of nurses in health centers of Bam in 1390.

    Methods

    This study was a descriptive cross-sectional study on 140 nurses working in the medical centers the city of Bam. Data were collected from the moral distress questionnaire, the reliability and validity of which were measured in other studies as measured, were collected. Data analysis was performed by using descriptive statistics and one-way ANOVA.

    Results

    The findings show that the intensity of moral distress among nurses is 5/04. Significant relationships between age (p =0/ 00), work (p =0/ 01), the amount of interaction and collaboration between physicians and nurses (p =0/ 00), decision-making in leave the job and resigning (p =0/ 00), job promotion opportunities (p =0/ 03), feeling of job security (p =0/ 00), the amount of support from hospital administrators (p =0/ 00) with the moral distress of nurses have been observed.

    Conclusion

    Nothing that the moral distress of nurses participating in the study is too high membership of courses of action to reduce it Seems necessary including: nurses at the hospital ethics committees making preparations to consult and express stressing ethical situations and teaching confrontational strategies with moral distress may be helpful in this regard.

    Keywords: moral distress, nurses, ethical decision, making
  • Mir Massoud Fatemi, Robab Nazari, Mahboubeh Safavi, Mohammad Kazem Naini, Mohammad Taghi Savadpour Page 141
    The quality of care presentation is the most important and major concern in care centers, and target search in the nurses working may be effective on the quality of patients care. Yet, there are few studies about the effect of nurse's spirituality on the degree of patients’ satisfaction. Accordingly, the objective of present research is to determine the relationship between nursing staff spirituality and patient satisfaction from the cares. This is a correlation –descriptive study. 100 nurses and 100 patients hospitalized in selected hospitals of Ardabil Medical Sciences were randomly selected. Data were collected through using the spiritual wellbeing scale (swbs) and patient satisfaction instruments from nursing care. The findings showed that mean and standard deviation of satisfaction degree in hospitalized patients participating in this research was 157.2±19.5. Mean and standard deviation of spiritual wellbeing of nurses participated in this study is 101.3 ±9.3 and there is a significant relationship between the levels of nurse's spirituality and the degree of patient's satisfaction in selected hospitals of Ardebil Medical Sciences(p <0.05).the assessment of nurse's spiritual well being indicated that most nurses studied, had high and positive spiritual wellbeing scores, but they had received no professional training to provide the spiritual assistances to the patients. Considering that patient satisfaction is concerned with this aspect of care more than anything, so the patient's satisfaction at care centers may be increased through using the professional training in nursing, in order to develop the spiritual assistance to patients and to evaluate their spiritual needs.
    Keywords: Spirituality, nurse's spirituality, patient satisfaction, nursing care, quality care
  • Nasrin Nejad Sarvari Page 161
    Nowadays, the subject of embryonic stem cells has engaged In addition to biologists and physicians other specialists including medical ethicists, politicians, statesmen, lawyers.There is a wide range of ethical and legal issues about producing and using of these exclusive cells in research. Clearly legislation of stem cell researches guarantees and prevents from probable unfavorable sideffects and instrumental using of the embryo; in addition it preserves the position and value of the embryo.The gradual process of legislation in embryonic cell using in comparison to accelerate using of these cells in medicine will make a legal gap that will impair human dignity and the right to life and their compensations will be very difficult.Therefore, it is necessary to legislate about these cells before development of these researches.One of the first countries that have achieved technology of stem cell is Iran but yet we dont have ethical guideline and codified law about stem cells.In other countries that have had acceleration in this scientific field from beginning of stem cells research even before beginning of research.They have spent a long time on legislation and experimental activity.In this article, we talk about different sides of these technologies. We review briefly legislations status in international communities and some developed countries and finally we state key points in these laws and remind necessity of legislation of stem cell research in Iran.
    Keywords: research, embryonic stem cells, embryo, legislation