فهرست مطالب

اخلاق پزشکی - پیاپی 20 (تابستان 1391)

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 20 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 4
  • محمود عباسی، فریدون عزیزی، احسان شمس گوشکی، محسن ناصری راد، مریم اکبری لاکه صفحه 11
    مقدمه
    از زمان ورود مفهوم سلامت معنوی توسط موبرگ (1971م.) تاکنون تعاریف متعددی در مورد این مفهوم ارائه شده است و در روش سنجش آن نه در تحقیقات تجربی و نه در تعابیر متداول اتفاق نظری وجود نداشته است. هدف اصلی این مقاله ارائه یک تعریف جامع از سلامت معنوی و تعریف عملیاتی مولفه ها و شاخص ها و تحلیل مقیاس های سنجش سلامت معنوی براساس فرهنگ بومی ایران است.
    روش
    این مطالعه بر مبنای یک رویکرد روش شناختی است. داده ها با روش اسنادی گردآوری شده است. برای تحلیل مفهومی داده ها از روش واکر و آوانت (2005م.) استفاده شده است. پس از گردآوری داده ها، فضای مفهوم واژه ای سلامت معنوی ترسیم شده و موقعیت کالبدی مولفه ها و شاخص های آن تعیین گردیده است.
    یافته ها
    معنویت حالتی از بودن است لیکن سلامت معنوی حالتی از داشتن است. سلامت معنوی به برخورداری از حس پذیرش، احساسات مثبت، اخلاق و حس ارتباط متقابل مثبت با یک قدرت حاکم و برتر قدسی، دیگران و خود اطلاق می شود که طی یک فرآیند پویا و هماهنگ شناختی، عاطفی، کنشی و پیامدی شخصی حاصل می آید. شناخت معنوی، عواطف معنوی، کنش معنوی و ثمرات معنوی مولفه های اصلی سلامت معنوی اند.
    نتیجه گیری
    سلامت معنوی آدمیان را بایستی برمبنای فرایندی از کنش متقابل انسان در جهان هستی و یک قدرت برتر و حاکم قدسی تعریف کرد. در سنجش سلامت معنوی افراد دیدگاه ما نسبت به سلامت معنوی نباید تحت بررسی واقع شود بلکه در این سنجش باید شناخت ها، کنش ها، عواطف و ثمرات شخصی افراد مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، شاخص ها، معنویت، مقیاس ها، مولفه ها
  • محمد جواد ابوالقاسمی صفحه 45
    هرچند از طرح موضوع سلامت معنوی بیش از پنج دهه می گذرد ولی همچنان ابعاد این رکن با اهمیت ناشناخته باقی مانده است؛ به همین دلیل هرکس با توجه به پارادایم حاکم و مبتنی بر جهان بینی خود سعی کرده است تعریفی ارایه دهد و مولفه های آن را بیان کند ولی تا کنون اتفاق نظری پدید نیامده است. علت اصلی مشکل بودن تعریف، بازگشت می کند به دو عامل اصلی. عامل اول عبارت است از نوع جهان بینی، نگرش و پارادایم حاکمی که معمولا در پس هر نگاه و قضاوتی وجود دارد. عامل دیگری که در مرحله دوم نقش آفرینی می کند و به نوعی وابسته به همان عامل اول می باشد عبارت است از عدم توافق در مفهوم واژگانی چون سلامت، معنویت، دین، روح، روان، بیماری و دیگر عناصر مرتبط. سلامت معنوی در اصطلاح پزشکی با رویکرد مادی گرا، فرایندی است که با بهره گیری از آن می توان به درمان بیماران جسمی کمک کرد. ولی در اصطلاح غیرپزشکی یا پزشکی معنی گرا، سلامت معنوی فرایندی است که علاوه بر بهره گیری در درمان جسمی بیماران، می تواند در درمان روحی و روانی بیماران نیز مفید باشد و از آن بالاتر می تواند شرایطی را در جامعه پدید آورد که سلامت اجتماعی را نیز افزایش دهد و در نهایت به کمال و تعالی همه جانبه انسان و انسانیت کمک کند.
    کلیدواژگان: دین، سلامت، سلامت معنوی، مفهوم شناسی
  • رحمت الله مرزبند، علی اصغر زکوی صفحه 69
    مقدمه
    با وجود پذیرش بعد معنوی سلامت از طرف محافل علمی و سازمان جهانی بهداشت، چالش هایی در مفهوم سلامت معنوی وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی شاخص های سلامت معنوی از دیدگاه آموزه وحیانی می باشد.
    روش
    در پژوهش حاضر، از روش تحلیلی اسنادی و مفهومی استفاده شد. برای این منظور با مراجعه به منابع دست اول، از قبیل کتب معجم قرآنی و تفسیری از قبیل المیزان، نمونه، تفاسیر موضوعی و نیز جستجو در پایگاه های اینترنتی مختلف مقالات و نشریات مرتبط با معارف قرآنی و روان شناسی، طب و دین اطلاعات لازم جمع آوری و سپس مورد تجزیه و تحلیل واقع شد.
    یافته ها
    در رویکردهای معاصر، عده ای معنویت را در حد مجموعه ای از توانایی های به هم مرتبط و یا نوعی هوش تلقی کرده اند. گروهی هم معنویت را جریان و رویکردی می دانند که به رضایت باطنی منتهی می شود. لیکن در آموزه وحیانی، بدون در نظر گفتن معنایی معقول، نمی توان از معنویت سخنی گفت؛ چنین معنایی جز خداوند چیز دیگری نمی باشد. سلامت معنوی در بردارنده مولفه های شناختی، احساسی، رفتاری و پیامدی می باشد. انسان معنوی، برخوردار از اندیشه یا تعقل ویژه نسبت به خدا، انسان و خلقت و رابطه متقابل آنها می باشد. تعقلی که پرده ظواهر را دریده و به حقیقت باطنی دست یافته است. همه زندگی او جهت گیری الهی پیدا می کند. از حالات معنوی ویژه ای چون حب به خداوند، دگر دوستی، توکل و شرح صدر برخوردار است از سلامت جسمی و روانی بیشتری بهره می برد.
    نتیجه گیری
    شاخص های سلامت معنوی، تنها سنخی از رفتارها و یا احساسات روانشناختی از قبیل رضایت باطنی و یا آرامش درونی نیست. بلکه سلامت معنی معطوف به همه زندگی انسان معنوی می گردد. ارایه چنین تصویری از معنویت مبتنی بر معرفت شناسی، انسان شناسی و جهان شناسی قرآنی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزه قرآنی، سلامت معنوی، شاخص ها، معنویت
  • جعفر بوالهری، هدی دوس علی وند، مصلح میرزایی صفحه 101
    علوم انسانی و به ویژه آموزش پزشکی و نظام سلامت سال ها است که در حسرت پاسخگویی انسانی، ارزشی و معنوی به رنج مراجعین خود است و گرچه برخی رویکردهای مراجع محور، انسان گرا و وجودی توانسته است آموزش و خدمات را به سوی تعالی نوینی هدایت کند، اینک که دستاورد پژوهش های حوزه معنویت در سلامت امید دیگری در آموزش پزشکی و علوم انسانی را موجب شده است، در این نگارش کوشش شده است با مرور پژوهش های گوناگون به پرسش های زیر پاسخ داده شود. اینکه سلامت معنوی چیست؟ چرا متخصصان می بایست به این بعد توجه کنند؟ انتظارمراجعین از ما چیست؟ شواهد پژوهشی در این باره چه می گوید؟ ضرورت گرفتن شرح حال معنوی از مراجع چیست؟ اقداماتی که پس از ارزیابی معنوی مراجع باید انجام داد چگونه هستند؟ درمان گر چه مراقبت های معنوی را می تواند در کار بالینی خود داشته باشد؟ روان درمانی از دیدگاه اسلامی به چه صورت است؟ به نظر می رسد پاسخ به این پرسش ها پاسخ به تردیدها، کوتاهی ها، و ضرورت های به کارگیری واژه و برنامه های سلامت معنوی در آموزش باشد و انتظار می رود به دنبال آن تصمیم گیران نظام سلامت و فرهنگستان علوم پزشکی منابع و الزامات توسعه آن را تسهیل نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، رویکرد معنوی، علوم انسانی، معنویت
  • سیدعبدالمجید بحرینیان، حسین دلشاد، نزهت شاکری، فریدون عزیزی صفحه 127
    مقدمه
    تاثیر نگرش معنوی پزشکان بر بهبود بیماری عنوانی است که امروزه نظر بسیاری از متخصصان و اندیشمندان را بر خود جلب کرده است. در تحقیقات اخیر نشان داده شده است که نگرش معنوی می تواند بر روند درمان بیماری تاثیرگذار باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی نگرش پزشکان تهرانی پیرامون تاثیر میزان معنویت در روند درمان بیماران است.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق را پزشکان تشکیل می دهند. 500 پزشک به روش نمونه گیری آسان انتخاب شد. در این تحقیق از یک پرسشنامه جهت ارزیابی نگرش معنوی پزشکان در درمان بیماران استفاده شد. براساس اظهارات خود پزشکان، آنها به دو گروه مذهبی و کمتر مذهبی تقسیم شدند و نظرات دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    یافته ها تاثیر نگرش مذهبی معنوی پزشکان بر سلامت بیماران در دو گروه مذهبی از یک سو و گروه کمتر مذهبی را معنادار نشان داد (P<0.00) بدین معنی که پزشکان مذهبی در مقایسه با گروه مقابل بیشتر قائل به تاثیر مذهب یا معنویت بر سلامت بیمار بودند. 68% پزشکان مذهبی یا متوسط اعتقاد داشتند که مذهب /معنویت در حد زیاد و حتی خیلی زیاد بر روی سلامت بیمار موثر است، در صورتی که 70% پزشکان گروه دوم اعتقاد داشتند که مذهب/معنویت کمی تا حدودی بر روی سلامت بیمار موثر است. از کل جمعیت پزشکان در پاسخ به این سوال که مذهب معنویت تا چه حد بر روی سلامت بیمار موثر است، 18% گزینه خیلی زیاد، 43%گزینه زیاد، 34%گزینه تا حدودی و4%گزینه کمی را انتخاب کرده اند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که باید به پتانسیل های معنوی بیماران و پزشکان در روند درمان بیماران توجه ویژه ای داشت.
    کلیدواژگان: پزشکان، درمان، مذهبی بودن، معنویت
  • مجتبی جعفری، سکینه سبزواری، فریبا برهانی، محمدرضا بانشی صفحات 155-173
    مقدمه
    مراقبت معنوی جزء مهمی از عملکرد پرستاری می باشد که در فعالیت های معمول مورد توجه کافی قرار نگرفته است بنابراین به نظر می رسد برای ارائه خدمات و مراقبت های جامع به مددجویان، لازم است به بعد معنوی به عنوان یکی از ابعاد مهم و موثر بر سلامت انسان توجه ویژه نمود. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای دیدگاه دانشجویان پرستاری و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمان در مورد مراقبت معنوی در سال 1390 طراحی شد.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و مقایسه ای است.نمونه پژوهش 400 نفر (80 دانشجو و 320 پرستار) و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه دیدگاه معنوی (Spiritual Care Perspectives Scale (SCPS بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 18.0 و آزمون های تی مستقل، رگرسیون، آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات دیدگاه مراقبت معنوی دانشجویان 4.97 ±46.91 و پرستاران 4.39±45.37 بود و بین دو گروه پرستاران و دانشجویان پرستاری تفاوت معنی دار وجود داشت. (p<0.05) نمرات دیدگاه مراقبت معنوی در هر دو گروه در کسانی که در کارگاه با مضامین اخلاقی شرکت کرده بودند بالاتر بود به علاوه در پرستاران در مورد بیمارستان محل خدمت (روان پزشکی با بقیه) و سمت (پرستار با مدیران پرستاری) نیز تفاوت مشاهده شد(p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد نمرات دیدگاه مراقبت معنوی دانشجویان نسبت به پرستاران بالاتر است که می تواند ناشی ازتوجه ویژه ای که در سال های اخیر به مقوله معنویت و مراقبت معنوی در آموزش پرستاری گردیده است باشد. نظر به اهمیت موضوع پیشنهاد می شود که جهت ارتقای شایستگی پرستاران و دانشجویان پرستاری (که پرستاران آینده هستند) در زمینه مراقبت معنوی و کسب صلاحیت های لازم، برنامه های آموزشی تدوین شود.
    کلیدواژگان: دیدگاه مراقبت معنوی، دانشجویان پرستاری، پرستاران
  • فرخی لطفی کاشانی، شهرام وزیری، سوگند ارجمند، سیدمهدی موسوی، مژگان هاشمیه صفحات 173-188
    مقدمه
    تاثیری که ابتلای یک کودک به سرطان بر پریشانی والدین و اعضای خانواده اش می گذارد، کمتر از تاثیری که بر کیفیت زندگی خود او می گذارد، نیست. هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثر بخشی مداخله معنوی در کاهش پریشانی مادران کودکان مبتلا به سرطان است.
    روش
    این پژوهش از نوع طرح های نیمه آزمایشی است. نمونه آماری که شامل است بر 12 نفر از مادران کودکان مبتلا به سرطان، که فرزندشان در بیمارستان امام حسین شهر تهران بستری بود، به صورت تصادفی انتخاب شده و تحت روان درمانی مبتنی بر مداخله معنوی قرار گرفتند. مداخله طی 6 جلسه، به فاصله هر روز، به مدت 90 دقیقه آموزش و اجرا شد. میزان پریشانی مادران در جلسه اول قبل از شروع درمان و سپس جلسه سوم و پنجم، با پرسشنامه سنجش پریشانی کسلر(k10) مورد ارزیابی قرار گرفت. 3 هفته پس از آخرین جلسه مداخله، مجددا میزان پریشانی مادران، با همان پرسشنامه ارزیابی شد و سپس نتایج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخله معنوی در کاهش پریشانی مادران کودکان مبتلا به سرطان موثر است.
    نتیجه گیری
    در راستای برنامه ریزی های جامع نگر در حمایت از مادران کودکان مبتلا به سرطان، روان درمانی مبتنی بر مداخله معنوی به عنوان مقوله ای مهم تلقی می گردد و لازم است مورد عنایت بیشتر متخصصان و مسوولین ذی ربط و واحدهای روان شناسی مراکز درمانی سرطان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پریشانی، سرطان، مادران کودکان مبتلا به سرطان، مداخله معنوی
|
  • Hasan Abolghasemi Page 4
  • M. Abbasi, F. Azizi, E. Shamsi Gooshki, M. Naseri Rad, M. Akbari Lakeh Page 11
    Background
    Various definitions have been provided on the concept of the spiritual health since its introduction by Moberg (1971) and there has been no agreement on its method of measurement either in the empirical research or in the common interpretations. The main purpose of this paper is to present a comprehensive definition of the spiritual health and the operational definition of the components and indices and the analysis of the measurement scales of the spiritual health based on the aboriginal culture of Iran.
    Method
    this study is based on a methodological approach. Data have been collected by a documental method. It is used of Walker and Avant (2005) method for conceptual analysis. The space of the literal concept of the spiritual health has been delineated and the corporal position of its components and indices has been determined after data collection.
    Results
    spirituality is a state of being, but the spiritual health is a state of having. What is today raised about the spiritual health in the scientific literature, rather deals with the influence of spiritual teachings and beliefs on the individual's health and the improvement process of their diseases that are discussed in a medical ground; but attitude on the spiritual health in Iran includes a broader and more comprehensive concept.
    Conclusion
    the spiritual health of the humans must be defined based on a process of the interaction between man in the world of being and a superior and sovereign sacred power. In measuring the spiritual health of the individuals, our attitude toward the spiritual health should not be examined, rather, the, personal cognitions, actions emotions and outcomes of the individuals should be studied in this measurement.
    Keywords: components, conceptual analysis, indices, spiritual health, scales
  • M. J. Abolghasemi Page 45
    Although it passes over five decades since the raise of the issue of the spiritual health, but the dimensions of this very important pillar have remained still unknown; for this reason, everybody, considering his sovereign paradigms based on his worldview has tried to provide a definition but no consensus has been reached yet. The main cause of the difficulty of definition returns to two main elements. The first element includes the type of sovereign worldview, attitude and paradigm that usually exists behind any view and judgment. Another element that plays a role in the second stage is non-agreement on the concepts of such words as health, spirituality, religion, spirit, soul, disease and other relevant items. The spiritual health in the medical terminology with a materialistic approach is a process by utilization of which, to the treatment of patients may be assisted. In non-medical terminology or the spiritualistic medicine, however, the spiritual health is a process that, in addition to be utilized in the corporal treatment of patients may be also useful in their spiritual and mental treatment and above it may provide situations in the society that would also raise the social health and finally would help the allover integrity and sublimity of the man and humanity.
    Keywords: Religion, health, spiritual health, semantics
  • R. Marzband, A. A. Zakavi Page 69
    Notwithstanding the acceptance of the spiritual dimension of health by the scientific circles and the WHO, the progress of the thought of the spiritual health has been very slow in the State health plans. Since, there are challenges in the concept of the spiritual health. The present study aims at identifying the indices of the spiritual health from the perspective of the revelatory teaching. The documental and conceptual analysis method has been used in this review research. For this purpose, necessary information has been collected and then analyzed by referring to first-hand sources such as Quranic index and interpretation books like Al-Mizan, and also searching in different internet databases and the papers and publications related to Quranic knowledge, psychology, medicine and religion. In the contemporary approaches, some ones have regarded spirituality as limited to a collection of correlated abilities and/or a kind of intelligence. Also a group considers spirituality as a flow and approach which leads to the intrinsic complacence. In the revelatory teaching, however, spirituality may not be mentioned without considering a reasonable meaning. Such a meaning cannot be anything else except God. The spiritual health includes cognitive, emotional, behavioral and consequential components. The spiritual man enjoys a special thought or thinking toward God, man, creation and their mutual relations. This thinking has torn the curtain of appearances and has attained the intrinsic truth. All his life finds a divine orientation. He enjoys special spiritual states such as love of God, altruism, reliance on God and tolerance; he benefits from more physical and mental health. Therefore, the indices of the spiritual health are not merely a kind of behaviors and/or psychological feelings such as the intrinsic complacence and/or the internal peace. Rather, the spiritual health deals with the all life of the spiritual man. Presenting such an image of spirituality is based on Quranic epistemology, anthropology and cosmology.
    Keywords: Meaning, spirituality, Quranic teaching, indices, health
  • J. Bolhari, H. Dous Alivand, M. Mirzaee Page 101
    For years, humanities and in particular, the medical education and the health system have been regretting to answer the agony of their visitors in human, value and spiritual terms. Although some authorities-based, humanistic and existentialistic approaches have been able to lead education and services toward a modern sublimity, now that the achievement of the research in the field of spirituality in health has caused another hope in the medical education and humanities, it has been tried to answer these questions in this paper by reviewing different research: What is the spiritual health? What do the visitors expect from us? What do say the research evidences in this respect? What is the necessity for taking spiritual profile from the visitors? What measures should be taken after the spiritual evaluation by the authorities? What spiritual cares may be made by the therapist in his clinical working? What is the Islamic view on psychotherapy? It seems that answering these questions is the answer to the doubts, failures, and the necessities for applying the phrase and plans of the spiritual health in education and it is expected that thereafter, decision-makers of the health system and the Academy of Medical Science facilitate its resources and development requirements.
    Keywords: medical education, spiritual approach, humanities, spirituality
  • S. A. Bahreynian, H. Delshad, N. Shakeri, F. Azizi Page 127
    Background
    The impact of the spiritual attitude of physicians on the improvement of their patients is a title that today has attracted the attention of many experts and scholars. In recent research, it has been shown that the spiritual attitude may affect the process of the patient's treatment. The main aim of this study is to study the attitudes of physicians about the effects of spirituality quantity on the treatment process.
    Methods
    Physicians constitute the statistical population of this study. Five Hundred physicians were chosen by the simple sampling method. A questionnaire was used in this study for assessment of physician's spiritual attitudes. According to the physicians, they were divided in two groups: religious and less religious and their opinions were compared.
    Results
    The effect of the Physician's attitudes on the health of patients were significantly different between religious and less religious Groups (P<0.0005). Namely, religious physicians attached for the religion or spirituality more impact on the patient's health in comparison with the opposite group. 68% of religious physicians believed that the impact of religion/spirituality on the health of patients was very much. In contrast, 70% of less religious physicians believed that this impact was little or to some extent. 18, 43, 34, and 4 percent of physicians respectively believed that the impact of spirituality on the patient's health was very high, high, somewhat and negligible.
    Conclusion
    The result showed that a special attention must be made to the spiritual potentials of patients and physicians in the process of patient's treatment.
    Keywords: physicians, treatment, religiousness of spirituality
  • M. Jafari Baneshi, F. Borhani, S. Sabzevari Pages 155-173
    Background
    Spiritual care is an important component of nursing performance that has not been considered sufficiently in routine activities. Therefore, it seems for providing holistic care, the spiritual dimension should be noticed particularly as a prominent aspect of human being which affects individual's health. This research was done to compare nurse's and nursing student's views about spiritual care in kerman in 2011.
    Methods
    This study is a descriptive and comparative study that. The sample consisted of 400 persons (320 nurses and 80 nursing students) that completed Spiritual Care Perspectives Scale (SCPS) questionnaire about spiritual care. For data analysis SPSS 18 and T,ANOVA, Regression, variance analysis were used.
    Results
    Average scores of views regarding the spiritual care was 46.91±4.97 in nursing students and 45.37±4.39 in nurses. There was a significant difference between two groups of nurses and nursing students (p<0.05). In both groups, scores of those who had participated in ethics workshops were high; moreover, a difference was also observed in nurses in respect of workplace hospitals (psychiatry or else) and position (nurse or nursing managers) (p<0.05).
    Conclusion
    Students’ scores were higher than those of nurses that may be due to a special attention to spirituality and spiritual care in nursing education in recent years. Considering the importance of the issue, it is proposed that some educational plans to be prepared to promote nurse's and nursing student's qualifications in respect of spiritual care and acquisition of necessary capacities.
    Keywords: spiritual care view, nursing students, nurses
  • F. Lotfi Kashani, Sh. Vaziry, S. Arjmand, S. M. Mousavi, M. Hashmyh Pages 173-188
    Background
    The consequence of the affection of a child by cancer on the distress of the parents and his family members is not less than of the same on the quality of his own life. The aim of this research is to study the effectiveness of spiritual intervention on reducing distress in mothers of children with cancer.
    Method
    This study is a kind of semi-trial projects. For examining the hypothesis of the research, twelve mothers of children with cancer whose children had been hospitalized in Imam Hussein hospital in Tehran, were selected randomly and were given psychotherapy based on spiritual intervention.The intervention was taught and carried out daily during six sessions of 90 minutes.Levels of distress of mothers in the first session before treatment and then in third and fifth sessions were evaluated with the assessment of distress questionnaire, Kessler(k10). Three weeks after the last session of the intervention, the level of distress of mothers was evaluated with the same questionnaire again; then the results were analyzed statistically. For analyzing data, the method of repeated measurement was used.
    Results
    The results showed that spiritual interventions were effective in reducing distress in mothers of children with cancer.
    Conclusion
    Psychotherapy based on the spiritual intervention is deemed an important topic in respect of holistic planning in protection of mothers of children with cancer and need to be noticed more by the experts and concerned authorities and the psychology departments of the medical centers.
    Keywords: distress, cancer, mothers of children with cancer, spiritual intervention