فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 33 (زمستان 1391)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 33 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله: فصلنامه رشد فناوری
    امیرعلی بینام صفحه 1
  • روح الله شهنازی* صفحه 2
    صنایع و خدمات با فناوری برتر به عنوان بخش محوری اقتصادهای دانش محور محسوب شده و یکی از اصلی ترین شاخص های سنجش درجه دانش محور شدن یک اقتصاد می باشند. در این تحقیق سعی شده تا مبانی و شاخص های صنایع با فناوری برتر معرفی شده و تاثیر متغیرهای پایه ای اقتصاد دانش محور یعنی فناوری اطلاعات و ارتباطات، هزینه های تحقیق و توسعه و آموزش بر تولید صنایع با فناوری برتر بررسی و تحلیل شود. جهت آزمون تاثیر متغیرهای پایه ای اقتصاد دانش محور بر توسعه صنایع با فناوری برتر با توجه به چارچوب لایه های اقتصاد دانش محور یک مدل کاب داگلاس طراحی شده است. این مدل برای 48 کشور جهان طی سال های 2007-2000 با استفاده از رهیافت Panel Data به روش GLS برآورد شده است. نتایج بخش تجزیه و تحلیل مقاله بیانگر اثرات مثبت و معنادار فناوری اطلاعات و ارتباطات، هزینه های تحقیق و توسعه بر صنایع با فناوری برتر و تاثیر مثبت ولی در سطح اطمینان کمتر آموزش بر صنایع با فناوری برتر است. همچنین از آنجا که مدل مورد بررسی به صورت لگاریتمی است، ضرایب هر یک از متغیرها بیانگر کشش تولید صنایع با فناوری بالا به متغیرهای مستقل است که نتایج برآورد شده برای کشش ها نشان می دهد افزایش یک درصد هزینه های تحقیق و توسعه، هزینه های فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش به ترتیب موجب 48/0، 68/0 و 29/0 درصد افزایش در تولید صنایع با فناوری برتر می شود.
    کلیدواژگان: صنایع با فناوری برتر، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تحقیق و توسعه، آموزش، اقتصاد دانش محور
  • ابوالفضل شاه آبادی*، سیدآرش ولی نیا، زهرا انصاری صفحه 13
    بر اساس نظر بسیاری از اقتصاددانان، شکاف قابل توجه درآمد سرانه مابین کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه ناشی از شکاف قابل توجه فناوری مابین آنان است. بر اساس نتایج مطالعات تجربی، کشورهای در حال توسعه می توانند از کانال جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی اقدام به کاهش شکاف فناوری نمایند. زیرا بنگاه های چند ملیتی وارد شده به اقتصادهای میزبان، به طور نسبی از فناوری مدرن تری نسبت به بنگاه های داخلی بهره مند هستند. البته باید خاطرنشان ساخت سرریز فناوری سرمایه گذاران خارجی تابع ظرفیت جذب سرریز فناوری در اقتصاد داخلی است. ظرفیت جذب فناوری در اقتصاد داخلی نیز تابعی از متغیرهای متعددی است که در این مطالعه، سرمایه انسانی مدنظر قرار گرفته است. باتوجه به نقش تعیین کننده بخش صنعت در اقتصاد جهانی، هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات سرریزی سرمایه گذاری خارجی از منظر فناوری بر عملکرد بخش صنعت اقتصاد ایران طی دوره 8831-4731 در قالب برنامه های توسعه اقتصادی است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که طی برنامه دوم توسعه ارتباط قوی میان ارتقای سرمایه انسانی (معیار ظرفیت جذب)، جذب سرمایه گذاری خارجی، اثرات سرریزی و عملکرد صنعت وجود ندارد. در حالی که طی برنامه سوم توسعه رابطه فوق محسوس بوده که از دلایل آن می توان به الزامات سیاستی این برنامه، در خصوص ارتقای نقش تحقیق و توسعه در سطح کلان اقتصادی و تصویب قانون جدید حمایت و گسترش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال 1831 و اجرای سیاست کاهش انحصارات و تصدی گری دولت در اقتصاد اشاره کرد. شایان ذکر است، طی برنامه چهارم توسعه، اگر چه ارتباط مذکور نسبت به برنامه دوم توسعه بهتر و مناسب تر بوده است ولی نسبت به برنامه سوم عملکرد ضعیفی داشته است که از دلایل آن می توان به عدم تناسب بین اعتبارات پژوهشی و تعداد پژوهشگران و مصرف اعتبارات پژوهشی در امور جاری دستگاه های اجرایی، نبود امنیت سرمایه گذاری و اتخاذ سیاست های ناکارآمد در حمایت از صنایع داخلی اشاره کرد. در مجموع می توان بیان داشت ارتباط فوق در بخش صنعت طی دوره مذکور محسوس و قابل دفاع نبوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرریز فناوری، سرمایه انسانی، عملکرد بخش صنعت، انباشت تحقیق و توسعه خارجی
  • جهانگیر یداللهی فارسی، زهرا کلاتهایی* صفحه 26
    رقابتی بودن و سرعت بالای تولید و بهره برداری از دانش در دنیای امروز، چگونگی تبدیل آن را به جریان بازده اقتصادی برای محققان، صاحبان و سرمایه گذاران دانش به چالش اصلی مدیریتی بدل ساخته است. به عبارتی باید چاره کار را در فرایند تجاری سازی و شیوه بهره برداری از فرصت ها جستجو کرد. تصمیم برای انتخاب شیوه مناسب بهره برداری از یک فرصت، نقش بسزایی در موفقیت یک کسب و کار دارد. تجاری سازی دانش و فناوری بخش مهمی از فرایند نوآوری است و هیچ فناوری و محصولی بدون طی این فرایند، با موفقیت وارد بازار نمی شود. تجاری سازی تلاشی در جهت کسب سود از نوآوری، از طریق تبدیل فناوری های جدید به محصولات، فرایندها، و خدمات جدید و فروش آنها در محیط بازار به شمار می رود. برای بسیاری فناوری های جدید، تجاری سازی بر افزایش مقیاس از نمونه اولیه به تولید انبوه و دستیابی به منابع بیشتر دلالت می کند. راهبردهای تجاری سازی، شیوه های متفاوت بهره برداری از فناوری ها و تحقیقاتی را شامل می شود که محققان و شرکت های نوپا برای انتقال دانش از مفهوم به بازار به آن نیاز دارند. از طرفی تصمیم برای تجاری سازی فناوری جدید ارتباط نزدیکی با ویژگی های سیستم نوآوری که شرکت در آن عمل می کند نیز دارد. برای انجام موفقیت آمیز تجاری سازی، انتخاب مدل و راهبرد مناسب امری اجتناب ناپذیر است. در این مقاله، ضمن تعریف تجاری سازی و بیان اهمیت و ضرورت توجه خاص به این موضوع به عنوان زیرساخت اساسی تولید و مدیریت دانش، به معرفی برخی مدل های برجسته و راهبردهای عمومی مورد استفاده در تجاری سازی دانش و فناوری خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، مدل تجاری سازی، مدل خطی، مدل کارکردی، راهبرد تجاری سازی
  • مصطفی بغدادی، مرضیه شاوردی* صفحه 37
    ایده پردازی، پژوهش و نوآوری فناورانه، زمانی ارزشمند است که منجر به خلق ثروت شود. تجاری سازی روشی است که می توان به واسطه آن علم را به اقتصاد گره زده و به خلق ثروت از نوآوری پرداخت. موفقیت در توسعه و تجاری سازی فناوری، مستلزم کنار هم قرار گرفتن عوامل متعددی از جمله تفکر خلاق، دانش فنی مناسب، تفکر و روحیه کارآفرینی و منابع مالی است. اما به ندرت پیش می آید یک فرد به تنهایی همه این ویژگی ها را داشته باشد. از این رو، بهترین راهکار برای تجاری سازی موفق فناوری، ایجاد تیمی متشکل از چهار شخصیت مختلف با ویژگی های فوق می باشد: این چهار شخصیت عبارتند از مخترع/نوآور، سرمایه گذار، فناور و کارآفرین. این مقاله ضمن بررسی تعاریف و مفاهیم تجاری سازی، به سیزده مرحله در فرایند تجاری سازی -از ایده پردازی تا توسعه موفقیت و رشد- اشاره می کند. در ادامه تشکیل تیم نوآوری را به عنوان یکی از راهکارهای موفقیت تجاری سازی پیشنهاد داده و به بیان ویژگی های تیم نوآوری و اعضای آن و نقش آنها در مراحل مختلف تجاری سازی می پردازد. در پایان مقاله نیز به منظور دستیابی به دستاوردهای بیشتر و بهتر در حوزه تجاری سازی، با توجه به شرایط موجود کشور پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ایده، نوآوری، تجاری سازی، تیم نوآوری
  • نجمه اکبر زاده*، احسان شفیع زاده صفحه 46
    در زمینه کسب و کارهای دانش بنیان کمتر پژوهش کاربردی انجام شده است. از طرفی با شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در ایجاد و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان می توان بسترهای لازم را برای ایجاد و توسعه این شرکت ها شناسایی کرده و در راستای پیاده سازی آنها گام برداشت. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی فعالیت های کلیدی قابل اجرا توسط دولت در راستای کمک به بهبود روند ایجاد و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، همه شرکت های دانش بنیان مستقر در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری دانشگاه های شهر تهران است. از پرسشنامه برای جمع آوری داده های مورد نیاز در این پژوهش استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون خی-دو و برای رتبه بندی شاخص ها از تحلیل واریانس فریدمن استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر اهمیت زیاد نقش دولت در کمک به بهبود روند ایجاد و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان است که این مهم از طریق فعالیت هایی که در صدر آنها حمایت های مالی دولت قرار دارد، امکان پذیر می باشد. از این رو می توان گفت دولت باید در این راستا اقدامات گسترده ای را آغاز کند و این امر مورد توجه مسئولین دولتی ذیربط قرار گیرد. در پایان نیز پیشنهاداتی بر اساس نتایج این پژوهش ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: کسب و کارهای دانش بنیان، پارک های علم و فناوری، مراکز رشد، اقتصاد دانشی، دولت
  • محمود مهدی زاده، صدیق رئیسی، هادی حیدری قره بلاغ*، مجتبی پیرهادی صفحه 54
    پامروزه مدیریت فناوری یکی از مهمترین عوامل در بهبود و توسعه تولید کالا و خدمات می باشد. در سال های اخیر به دلیل شتاب در پیشرفت علمی، بسیاری از کشورها شروع به انتقال فناوری نموده اند. هدف این تحقیق مقایسه تطبیقی میزان به کارگیری عوامل موثر بر انتقال فناوری است. با توجه به نتایج عوامل کلیدی شناسایی شده در فرایند انتقال فناوری، الگویی جهت به کارگیری عوامل موثر بر انتقال فناوری در صنعت فولاد کشور تدوین شده است. اهدافی که در این تحقیق دنبال شده این است که انتقال فناوری در صنعت فولاد کشور تا چه اندازه منطبق بر عوامل موثر بوده است. با استفاده از نظر خبرگان در رابطه با میزان اهمیت هر یک از عوامل موثر بر انتقال فناوری و بهره گیری از تکنیک های MCDM به رتبه بندی و اولویت بندی هر یک از عوامل موثر شناسایی شده پرداخته شده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه برای تحلیل و پردازش داده ها استفاده شده است و پایایی و روایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 950/. به دست آمده است که نشان دهنده پایایی و روایی پرسشنامه می باشد. برای انجام تحلیل های آماری از روش های آمار توصیفی و آزمون t تک نمونه ای، آزمون t زوجی و آزمون مقایسه میانگین استفاده شده که همه موارد توسط نرم افزار SPSS آنالیز شده است. در نهایت بر اساس الگوی پیشنهادی و نتایج ارزیابی ها و تحلیل ها، پیشنهادهایی برای بهبود و موفقیت و اثر بخشی پروژه های انتقال فناوری در ایران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: فناوری، انتقال فناوری، فرایند انتقال فناوری، جذب فناوری، توسعه فناوری
  • حسین رحیمی*، مسعود نیک سیرت صفحه 63
    استقرار هر عنصر شهری در موقعیت مکانی از سطح شهر، تابع اصول و قواعد خاصی است که در صورت رعایت شدن، به موفقیت و کارآیی عملکردی آن عنصر در همان مکان مشخص خواهد انجامید. در این زمینه، انتخاب مکان مناسب برای استقرار خوشه های علم و فناوری به عنوان یکی از عناصر متمایز شهری به دلیل در بر گرفتن منظومه ای انبوه از امکانات علمی، صنعتی، تولیدی، آزمایشگاهی، تحقیقاتی، زیرساخت ها و محیط های ارتباطی، نهادها و موسسات، افراد و اطلاعات که با تکیه بر خلاقیت ها و نوآوری ها در یک گستره جغرافیایی مستقرند، دارای اهمیت زیادی است. از این رو، تحقیق حاضر با هدف پیدا کردن مناسب ترین مکان برای استقرار خوشه علم و فناوری یزد انجام شده است. در این راستا، پس از بررسی تجارب جهانی و بررسی ضوابط و مقررات و اسناد بالا دستی، الزامات و بایسته های مکان یابی خوشه ها شناسایی شد. سپس، پارامترهای موثر در دو سطح شاخص های اصلی و زیر شاخص ها مطابق با روش تحلیل سلسله مراتبی دسته بندی شد. در ادامه، اطلاعات دریافتی برگرفته از نظرات خبرگان، مدیران و متخصصان در تعیین ضریب اهمیت شاخص ها، توسط نرم افزار سوپر دیسیژن تحلیل و وزن شاخص ها مشخص گردید. در گام بعدی تصویر ماهواره ای محدوده مورد مطالعه تهیه و با بهره گیری از سامانه اطلاعات مکانی نسبت به آماده سازی لایه های اطلاعاتی بر اساس الزامات برخاسته از نتایج پرسشنامه و مصاحبه های تخصصی اقدام شد. برای دستیابی به نقشه نهایی که از همپوشانی نقشه های وزن دار به دست می آید، ابتدا اهمیت لایه های اطلاعاتی از بعد فاصله مشخص و سپس از روش همپوشانی لایه ها مکان مناسب برای استقرار خوشه علم و فناوری یزد پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: خوشه علم و فناوری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مکان یابی، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)
|
  • Rouhollah Shahnazi* Page 2
    Knowledge based economies are more strongly dependent on the production, distribution and use of knowledge than ever before. Output and employment are expanding fastest in high-technology industries, such as computers, electronics and aerospace. High-tech refers to technology that is at the cutting edge and the most advanced technology available. High technology industries and services are central part of knowledge-based economy, and one of the main economic indicators for measure the knowledge in economic. In this paper, we introduce the principles and indicators of high-tech industries and analysis effect of the knowledge-based economy variables (ICT, R&D and Education expenditures) on their production. We have developed a model of high-tech industries production. This model has been estimated for 48 countries in 2000-2007 with using GLS Panel Data Approach. The results of the analysis show a positive and significant effect of ICT, R&D and education on high-tech industries. Elasticity calculation shows one percent increase in R&D will result 0.48 present increases in high-tech industrial production, Also one percent increase in ICT will result 0.68 present increases in high-tech industrial production and finally one percent increase in Education will result 0.29 percent increase on high-tech industrial production. So we require a lot of attention to R&D, ICT and Education in program and policy development of high tech industries.
    Keywords: High, tech Industries, ICT, R, D, Education, Knowledge Based Economy, Panel Data
  • Abolfazl Shahabadi*, Sayed Arash Valinia, Zahra Ansari Page 13
    According to many economists, since the multinational enterprises entering the host economy have relatively more modern technologies than domestic firms, developing countries can reduce their technological gap through FDI inflow channel. It should be noted that the technology spillover of foreign investors is a function of domestic capacity for absorbing these technological spillovers. Considering the determining role of industry sector in the world economy, the goal of present study is to investigate the spillover effects of foreign investment from technological perspective, on the performance of industry sector of Iran during 1995-2009 years, in form of development plans. The results of the study show that during the second development plan a considerable correlation did not exist among improving the human capital (as the absorption capacity criteria), absorbing the foreign investment, spillover effects, and the industry sector performance. While in the third development plan, the mentioned correlations were significant. The reasons for the above mentioned significant correlations are as follows: policy requirements of the third plan about improving the research and development in macro-level of the economy, passing new laws of protecting and spreading the foreign direct investment in 2002. It is worth noting that while the above mentioned correlations had improved during the fourth development plan compared to the second plan, it shows weaker performance in comparison with the third plan. As a result, it should be noted that the mentioned correlations in industry sector were not significant during 1995-2002 years.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Technology Spillover, Human Capital, Industry Sector Performance, Foreign R, D Accumulation
  • Jahangir Yadollahi Farsi, Zahra Kalatehaei* Page 26
    Today, the biggest challenge which researchers, companies and investors are faced with is how and by using which strategies they can make new science and technologies profitable. So we should find the problem in commercialization process and state of the opportunity exploitation. The decision of the “right” time to exploit opportunities is an important one in creating a successful business. Commercialization is the important part of innovation process and it’s an inevitable phase of idea to the market journey for every products. Commercialization is an attempt to profit from innovation by incorporating new technologies into products, processes, and services and selling them in the marketplace. For many new technologies, commercialization implies scaling up from prototype to volume manufacturing and committing greater resources to marketing and sales activities. Commercialization strategies indicate different ways of exploitation of researches and technologies that researchers and start-up companies need them for transferring knowledge from concept to the market. On the other hand, decisions to commercialize new technology are closely linked to characteristics of the innovation system in which the firm operates. Choosing a proper Commercialization strategy and also a model is one of the most crucial decisions a firm makes in terms of its ability to profit from technologies developed within the firm. In this article, we define commercialization process and the importance of this issue. Then we introduce some models and strategies used for technology commercialization.
    Keywords: Science Commercialization, Commercialization Model, Liner Model, Functional Model, Commercialization Strategy
  • Mostafa Baghdadi, Marzieh Shaverdi* Page 37
    Ideation, research, and technological innovation is valuable when leads to wealth creation. Commercialization is a way for linking science to economy and create wealth from innovation. Several factors, such as creative thinking, appropriate know-how, entrepreneurial thinking and spirit, and financial resources, need to get together to gain success in technology development and commercialization. But rarely an individual can have all these features. So the best solution for successful commercialization is formation of a team of four different characters with the above properties: These characters are inventor/innovator, investor, technologist and entrepreneure. This paper implies definition and concepts of commercialization, and thirteen steps in commercialization process, from ideation to success development and growth. Then introduces “innovation team” as one of the solutions for successful commercialization and describes the characteristics of team members and their roles at different stages of commercialization. In order to achieve more and better results in the area of commercialization, at the end of the paper there are recommendations with regard to Iran’s conditions.
    Keywords: Idea, Innovation, Commercialization, Innovation Team
  • Najmeh Akbarzadeh*, Ehsan Shafiezadeh Page 46
    In the “knowledge-based businesses” research field, few applied studies have been conducted yet. Meanwhile, by identifying the critical success factors in starting-up and development of knowledge-based businesses, we can recognize necessary contexts for these targets and take steps toward implementing them. Accordingly, the main purpose of this research is identifying and prioritizing the key activities to be carried out by government in order to improve the process of starting-up and development of knowledge-based businesses. The method of this study in terms of purpose was applied research, and in terms of data gathering was the descriptive survey. The target population of the study included all knowledge-based corporations deployed in incubators and science and technology parks of universities in Tehran. To gathering required data for this research, the questionnaire has been used. Chi-squared test was used to data analysis, and Friedman’s analysis of variance was applied to rank the parameters. The results of this study revealed that improving the process of starting-up and development of knowledge-based businesses is possible through government’s some key activities which “financial supports of government” is placed on top of them. Hence, it can be said that the government should start broad efforts in this regard, and this issue should be considered by relevant government authorities. At the end, the recommendations based on the research results are presented.
    Keywords: Knowledge, based Businesses, Science, Technology Parks, Incubators, Knowledge, based Economy, Government
  • Mahmoud Mahdizadeh, Saddigh Raiesi, Hadi Heidari Gharebalagh*, Mojtaba Pirhadi Page 54
    Nowadays, Technology management is one of the most important tools to improve and develope production of goods and services. In recent years due to the accelerating in scientific progresses, many countries adopted technology transferring. This research comparatively studies the usage of effective factors affecting technology transfer. Considering the results of key factors identified by technology transferr process and using the effective factors for the Iranian steel industry a model was proposed to evaluate the technology transfer process in the above mentioned industry.. This paper is conducted to determine the extension of technology transfer matching with the effective factors. Considering successful experiences in implementation of multi criteria decision making (MCDM) methods to analyse the technology transfer projects, this method was used to rank and find the priority of each of the identified effective factors. For the purpose of this study, questionniers where developed to collect the required information. Moreover, the stability of questionnaire was determined by a Cronbach's alpha of 0.95 that can be considered well acceptable. To do the statistical analysis we applied statistical package for the social sciences (SPSS) software to perform descriptive methods, one sample student’s t-test, two sample student’s t-test, and mean comparison tests. Finally, some advices have been presented to improve chance of success and effectiveness of technology transfer projects in Iran based on the proposed model and the results of evaluations and analysis.
    Keywords: Technology, Technology Transfer, Process of Technology Transfer, Technology Absorption, Technology Development
  • Hossein Rahimi*, Masoud Niksirat Page 63
    The establishment of each urban element in the specific location of the city follows special principles that if these principles to be considered well, will lead to the success and functional efficiency of that element in that specific location. In this context, the selection of a suitable location for the establishment of science and technology cluster as one of the urban distinctive elements has significant importance since those contain scientific, industrial, manufacturing, laboratory, research facilities, infrastructure and communication environments, institutions, individuals, and information based on creativity and innovation. Therefore, the present study was conducted aimed to find the most suitable location for the establishment of Yazd science and technology cluster. For this purpose after the study of global experiences and regulations and upstream documentation the requirements and necessities Clusters Site Selection were identified. Then, the effective parameters in two levels of main indicators and sub-indicators according to the Analytical Hierarchy Process Model were classified. Then, receiving information according to the experts, managers and professionals ideas analyzed by the Super Decision software and weight of the indicators was determined. In the next step, the satellite image of study area was prepared and using GIS, attempted for preparation of data layers based on requirements that come from the results of questionnaire and interviews. To achieve the final map that is obtained by overlaying weighted maps, first the importance of data layers in terms of distance has been determined and then using layers overlap method, Suitable location for the establishment of Yazd Science and Technology cluster has been proposed.
    Keywords: Science, Technology Clusters, Analytical Hierarchy Process (AHP), Site Selection, Geography Information Systems