فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 12 (تابستان 1391)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 12 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالعزیز دفتری صفحه 7
    نفس و موضوعات مربوط به آن از مسائل مهم فلسفی می باشند که اکثر فلاسفه در این باره ارائه نظر نموده اند. اما مسئله ای که کمتر مورد توجه قرار گرفته، مسئله تعدد نفس و روح است. این بی توجهی سبب ایجاد شکاف های عمیقی در انظار بزرگان شده است. به نظر می رسد اختلاف در مسائلی مانند تجرد یا عدم تجرد نفس، حدوث نفس، حرکت نفس به سبب عدم تفکیک این دو حقیقت، یعنی عدم تفکیک نفس از روح، رخ داده است. بررسی آثار فلاسفه یونان باستان در موضوع فوق، به سبب آنکه افکار آنها تقریبا ریشه و اساس افکار فلاسفه بعدی است، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این میان، ارسطو به سبب اهمیت ویژه ای که به مباحث نفس داده است، برجستگی خاصی نسبت به دیگران دارد.
    در این نوشتار، نظرات خاص ارسطو پیرامون نفس و اجزاء تشکیل دهنده آن، عقل فعال و رابطه آن با عقل منفعل، و نیز دیدگاه مفسران ارسطو پیرامون عقل فعال و عقل منفعل و نیز شواهدی تاریخی برای تایید این نظر که عقل فعال ارسطو را می توان بر روح تطبیق داد بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: ارسطو، نفس، روح، عقل فعال، عقل منفعل
  • سیدمحمدعلی دیباجی، مسلم شوبکلایی صفحه 33
    مسئله «ماهیت نفس حیوانی» از جمله مسائل مهجور و غریبی است که اندیشمندان مسلمان چندان به آن نپرداخته و به غور در این مسئله و نگارش نوشته مستقلی درباره آن تمایل نشان نداده اند. با این حال، وجود اقوال و عقایدی برجسته در لابلای سخنان آن بزرگواران الهام بخش نوشتاری در این بحث است.
    تکلیفی که نوشتار حاضر بر ذمه گرفته، نخست، تفکیک نفس حیوانی [که مرتبه ای از نفس انسان است] از نفس حیوان است و دوم، فرجام شناسی نفس حیوانی است. در تقریر گام دوم، نگارنده ناگزیر از بررسی قوه خیال و تجرد آن، عالم خیال و تحقق آن، تجرد نفوس حیوانی و اثبات این همانی شخصی است. لازم به تذکر است که در بررسی مطالب این نوشتار نظریات اندیشمندانی مانند ابن سینا و شیخ اشراق نیز مورد مداقه قرار می گیرد اما اوج سخن از آن صدرالمتالهین شیرازی
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، روح، نفس، نفس حیوانی، خیال، این همانی شخصی، تناسخ
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 69
    منطق دانان حملیه محصوره را به حقیقیه و خارجیه تقسیم کرده اند؛ حقیقیه آن است که موضوع ملاک حمل محمول بر موضوع است. موضوعات حقیقیه چهار دسته اند: یک دسته از این موضوعات وجودند که احکام بدون فرض و تقدیر بر تمام افرادش بار می شود و در سه دسته دیگر از موضوعات بدون آنکه برای همه یا برخی از افراد آن فرض وجود شود حکم صادق نخواهیم داشت. حقیقیه، هر چند مساوق با متصله است، بدان بر نمی گردد، زیرا در حملیه تعلیقی در کار نیست و در متصله حکم تعلیقی است.
    کلیدواژگان: قضیه حقیقیه، عقدالوضع، قاعده فرعیه، حمل ذاتی اولی، حمل شایع صناعی، شرطیه متصله
  • مهدی عبداللهی صفحه 97
    کیث لرر، با تفکیک مبناگروی خطاناپذیر و خطاپذیر از یکدیگر، سه نقد عمده بر مبناگروی سنتی خطاناپذیر دارد. وی در نقد اول بر آن است که تنها تعداد بسیار اندکی از باورهای پایه وجود دارند و این تعداد محدود نمی تواند بمثابه پایه نظام معرفت بشری قرار گیرد. وی در نقد دوم بر نحوه ابتنای باورهای غیرپایه بر باورهای پایه اشکال می کند و، در نهایت، مهم ترین دلیل مبناگرایان بر لزوم پذیرش این دیدگاه در توجیه معرفت را که «استدلال از راه دور و تسلسل» می باشد بدین صورت نقد می کند که سلسله موجه سازی باورها لازم نیست تا بی نهایت استمرار داشته باشد یا به نحو دوری به یکی از حلقات پیشین سلسله مستند شود بلکه اگر فرآیند موجه سازی در یک سیاق اجتماعی انجام گیرد، وقتی به یک باور مورد توافق طرفین رسید، این جریان متوقف می شود.
    به اعتقاد نگارنده، هر سه نقد لرر ناتمام است. نخست آنکه لرر در بحث از باورهای پایه از بدیهیات عقلی به کلی غفلت نموده است، دوم آنکه ارتقای معرفتی از بدیهیات به نظریات به کمک استدلال انجام می گیرد و، در نهایت، صرف توافق طرفین بر یک باور هرگز به معنای موجه بودن آن نیست.
    کلیدواژگان: انسجام گروی، موجه سازی، کیث لرر، مبناگروی خطاناپذیری
  • اسدالله کرد فیروزجایی صفحه 131
    اومانیسم یا انسان محوری نهضتی است برخاسته از تفکر روشنفکران قرون وسطا. شاید بتوان رویگردانی از خدامحوری و روی آوردن به انسان محوری را در دوران جدید واکنشی در مقابل افراطی گری ها و سوء استفاده های کلیسا و اربابان آن در قرون وسطا دانست. این اندیشه با نگرش انسان محوری به جای خدامحوری به انسان جایگاه خدایی داد.
    نوشتار حاضر، بعد از تبیین موضوع، درصدد است تا، در گام نخست، دیدگاه اسلام در مورد انسان را تذکر دهد و به این نکته بپردازد که اسلام اگرچه برای انسان جایگاه والایی در نظر گرفته است اما به این مهم نیز توجه دارد که انسان مملوک خداست و هیچ مالکیتی از خود ندارد. در گام بعدی، این نوشتار به تاثیر این آموزه غربی در نوع هجمه فرهنگی غرب به اسلام می پردازد. مولفه های اومانیسم، که عبارت اند از عقل بسندگی، علم گرایی، آزادی مطلق و تساهل و تسامح، هر یک از آنان، در بسترسازی تهاجم فرهنگی اهمیت قابل توجهی دارند. نگارنده درصدد است به تحلیل و بررسی موضوع و نقش آن در تهاجم فرهنگی بپردازد تا گامی در دفاع از دین، عقاید دینی و حقیقت انسان برداشته باشد.
    کلیدواژگان: اومانیسم، خدامحوری، عقل بسندگی، علم گرایی، آزادی
  • احدالله قلی زاد برندق صفحه 155
    بحث از ماهیت عقل، و نقش و جایگاه آن در فهم و تنسیق عقاید و نیز نسبت عقل با وحی و سنت نبوی از مهم ترین مسائل کلامی است، از دیرباز تا کنون، که دو دیدگاه عقل گرایی و نص گرایی را در بین عالمان دینی به وجود آورده است. در این میان، اندیشه فیض کاشانی همواره با ابهام همراه بوده است. عده ای با تکیه بر برخی کتاب های او، همچون عین الیقین، انوار الحکمه و اصول المعارف، که همسو با عقل گرایی به نگارش درآمده اند او را عقل گرا معرفی نموده، عده ای دیگر با تکیه بر برخی دیگر از کتاب های او، همچون المعارف، وافی، شافی و نوادرالاخبار، که همسو با نص گرایی است او را نص گرا معرفی می کنند. تحقیق حاضر با عنایت به تمام آثار به جا مانده از این اندیشمند قرن یازدهم عقل گرایی او را در حوزه عقاید به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: فیض کاشانی، عقل، معارف اعتقادی، نص گرایی، عقل گرایی، حسن و قبح عقلی
  • محمد مهدی گرجیان، خدیجه هاشمی صفحه 193
    آنچه در این نوشتار مورد بحث است تعیین برتری یا تقدم عقل بر قلب یا عقلانیت بر عشق نیست بلکه یافتن پاسخ این مسئله است که به راستی سهم عقل و معرفت عقلانی در دریافت شهودات عرفانی تا چه اندازه است؟ و از نظرگاه ابن عربی افق شناسایی معرفت عقلانی تا کجاست؟ آیا از آنجایی که عرفان ساحت مقدس کشف و شهود باطنی است دیگر مجالی برای جولان کمیت عقل هم باقی می ماند؟ و، مهم تر از همه، اینکه نقاط اشتراک یا افتراق متعلق و معنای عقل و معرفت عقلانی در نزد موافقان و مخالفان آن چگونه تعریف شده است؟
    لازم به ذکر است در نوشتار حاضر، ضمن التفات به این نکته که معرفت عقلانی متفاوت از عقل است، آنجا که از عقل سخن به میان آمده، معرفت حاصل از آن مورد نظر است و، از این رو، معرفت عقلانی بدین معنا لحاظ گردیده است.
    کلیدواژگان: عرفان، گستره عقل، عقل کلی، عقل جزئی، عقل شهودی، ابن عربی
  • صفحه 227
|
  • Abdol Aziz Daftari Page 7
    Soul and related issues are important in philosophy about which most of philosophers made remarks but the plurality of soul and spirit received less attention which as a result gave rise to a big gap in views and ideas among men of thought. It seems that arguments over such problems as immateriality or otherwise of soul, temporal creation of soul and its motion result from failure to distinguish between these two i.e. soul and spirit. Of especial importance is to survey the works of ancient Greek philosophers on this problem for their thoughts is considered almost as the ground and base for later philosophers. Of ancient Greek philosophers Aristotle is of special prominence for his particular argument on soul.This article is to study particular views of Aristotle on soul and its constituent parts, active intellect and its relation with passive intellect. Also the views of Aristotle commentators on these two intellects as well as historical evidences for the idea that the Aristotelian active intellect can be identified with spirit are discussed.
    Keywords: Aristotle, soul, spirit, active intellect, passive intellect
  • Seyyed Muhammad Ali Dibaji, Moslem Shobakloei Page 33
    The nature of animal soul is strange and obsolete problem less discussed by Islamic thinkers. No single treatise is devoted to its treatment. Thinks have shown no interest to exploring and writing about it. There are peculiar views and ideas amidst works that prompted the authors to deal with the problem in the present article.In the first step, it is necessary to make distinction between animal soul and soul of animal. The eschatology of animal soul is the second point for treatment. In treating the latter problem one should study imagination faculty, and its immateriality, imaginal world and its reality, incorporeality of animal souls and the proof of personal identity. It is worth noting that in studying this problem the ideas and views of such great philosophers as Ibn Sina and Suhrawardi are to be scrutinized in reference with those of Mulla Sadra whose thoughts are unrivaled.
    Keywords: Sadra the foremost of theosophers, spirit, soul, animal soul, imagination, personal identity, transmigration
  • Askari Sulaymani Amiri Page 69
    Logicians divided the quantified predicative propositions into factual and actual ones. Factual proposition is one in which the subject is criterion for attributing the predicate. Subjects of factual sort of propositions are of four divisions. In one group the subject is existent so the predicate can be ascribed to all individuals without any assumption or hypothesis. In three others there is no true judgment unless the existence of subject is first assumed. Factual proposition is not reduced to conjunctive conditional proposition though it is coextensive with it for in factual the judgment is not suspended while in conditional it is.
    Keywords: factual proposition, confirmation of the subject, subject, confirmed rule, primary predication, common technical predication, conjunctive conditional
  • Mahdi Abdollahi Page 97
    Having distinguished between corrigible foundationalism and incorrigible one, Keith Lehrer made three main objections to incorrigible traditional foundationalism. In the first objection he holds that there are only a very few basic beliefs and these limited basic beliefs cannot stand as foundation for the system of human knowledge. In the second objection he calls to question the way in which non-basic beliefs are based on basic ones. Finally in his third objection he criticized the most important argument of foundationalists in favor of their position in justification of knowledge i.e. argument from vicious circle and infinite regress. He tries to invalidate the argument with the clam that the justificatory chain need not go on ad infinitum or in circular way be justified on any previous knot but if justificatory process is made in a social context and when a belief is matter of agreement on both sides, the chain will come to halt.All three objections of Lehrer seem to be flawed. To begin with, in discussing basic beliefs he totally neglected the role of rational self-evident propositions. Secondly the progressive epistemic transfer from self-evident to theoretical (derivative) proposition is made through argument and finally the mere agreement of rival sides on a given belief does not mean that it is justified.
    Keywords: coherentism, justification, Keith Lehrer, incorrigible foundationalism
  • Asadollah Kord Firoozjae Page 131
    Humanism or anthropocentrism is a movement that originated from thought of intellectuals in middle ages. Abandoning theocentrism and welcoming humanism in modern world can perhaps be regarded as a reaction to extremism and exploitations of the Church and men of the church in medieval centuries. Thus man is deified and occupied a unique place in modern thought.This article is an attempt to explain the Islamic view on human being who is bestowed a unique status in the creation but still is a servant of Allah and hence has no ownership of his own and in his own right. Impact of Western learning in the sort of cultural attack of the West on Islam is another problem covered in the article. Adequacy of reason, scientism, unqualified freedom, tolerance and forbearance which are components of humanism are of striking importance since each of them has played a part preparing the ground for cultural assault. To the author defense of faith and religious beliefs and true status of man cannot be fulfilled without scrutinizing the subject and destructive role each of above-mentioned ingredients played.
    Keywords: humanism, theocentrism, adequacy of reason, scientism, freedom
  • Ahadollah Qulizadeh Page 155
    Studying the nature of reason, its role and status in understanding and formulation of beliefs as well as the relation of reason with revelation and prophetic Tradition is one of the most important problems in theology (kalām) which gave rise to two competing views of literalism and rationalism among Islamic scholars. Fayḍ Kashani's view is always a matter of debate. For some he belongs to the rationalist current of thought in in virtue of such works of him as Ayn Al-yaqin (literally Fountain of certainty), Anwār Al Hikmah (Lights of Wisdom) and Usul al-Maārif (Principles of Doctrines) all of which were written in rationalist vein. For others, however, he was regarded as belonging to literalist tradition arguing his approach in other works by such as Al-Maārif, Wāfi, Shāfi, Nawādir Al-akhbār in harmony with literalism. The present article is an attempt to support his rationalistic position in the doctrinal domain on the basis of extant works of this eleventh century Muslim thinker.
    Keywords: Fayḍ Kashani, doctrinal beliefs, reason, literalism, rationalism, rational good, wrong
  • Muhammad Mehdi Gorjian, Khadija Hashimi Page 193
    The subject matter of this article is not to determine the priority of reason to heart or privacy of rationality to love, but find out the answers to these questions: what is role of reason and rational knowledge in attaining mystical intuitive visions? How far does the horizon of rational knowledge extend from perspective of Ibn Arabi? Given the fact that mysticism is arena for esoteric vision and disclosure, is there any room for reason to play active part? Last but not least, how do proponents and opponents of reason define the similarities and differences in the subject in question?It is worth noting that reason is clearly different from rational knowledge but in the present article it is used in the sense of the latter.
    Keywords: mysticism, extent of reason, universal intellect, particular intellect, intuitive reason, Ibn Arabi