فهرست مطالب

پژوهش های ایرانشناسی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 1-18
    شباهت ها و تفاوت های حماسه و تاریخ و نسبت میان آن ها از دیر باز توجه محققان هر دو حوزه را به خود جلب کرده است، زیرا هر دو از طریق بیان روایت به گذشته می پردازند. شباهت میان این دو روایت تا حدی بوده، که گذشتگان گاهی تفاوتی میان روایت تاریخی و حماسی قائل نمی شدند. این امر شامل حماسه ملی ایران و عالی ترین نمونه آن، شاهنامه، نیز می شده است که ایرانیان تا اواسط عصر قاجار آن را همان تاریخ ایران پیش از اسلام می دانستند. یافتن ریشه بسیاری از داستان های حماسه ملی ایران در اوستا و مغایرت مطالب آن با نوشته های مورخان خارجی و کتیبه ها و یافته های باستان شناسی، پرسش های مهمی را در باب نسبت میان حماسه و تاریخ در حماسه ملی ایران بر انگیخت. مقاله حاضر در دو بخش، نسبت میان تاریخ و حماسه به طور عام و این نسبت در حماسه ملی ایران، به مساله حاضر می پردازد.
    کلیدواژگان: تاریخ، حماسه، حماسه ملی ایران، منبع تاریخی، دوره اشکانی، دوره ساسانی، شاهنامه
  • صغری سلمانی نژاد مهر آبادی، عبدالرضا سیف صفحات 19-33
    وجوه شباهت ها و تفاوت های موجود بین شخصیت های اساطیری و تاریخی و بیان آن می تواند تاثیر و تاثر ممتد اسطوره و تاریخ در طول زمان و نتیجه این تاثیرات را نشان دهد. کیومرث همواره در اساطیر ایران به عنوان نخستین انسان که در ظاهر نیز تفاوت چشمگیری با انسان امروزی دارد، مطرح می شود؛ اما در شاهنامه، فردوسی هرگز او را نخستین انسان نمی شمارد. به نظر می رسد این امر متاثر از جهان بینی و نگاه اسلامی فردوسی در مورد آفرینش نخستین انسان در قرآن باشد؛ به همین جهت او را به عنوان اولین پادشاه، و نه نخستین انسان، مطرح می سازد. در این پژوهش کوشش شده تمام شباهت ها و تفاوت های این دو شخصیت در شاهنامه و قرآن بیان شود.
    انتخاب کوهستان برای اولین محل زندگی، کشته شدن فرزندان، دشمنی اهریمن با آنان، داشتن عنوان نخستین و یکی دانستن این دو شخصیت در برخی از کتاب های تاریخی در این مبحث بررسی می شود.
    کلیدواژگان: آدم، کیومرث، قرآن، شاهنامه، اسطوره
  • سید محمد منصور صفحات 35-54
    سلسله کلانتران بهبهان و کهگیلویه، معروف به «میرزایان طباطبائی»، از حکومت های محلی فارسند که حدود هفتصد سال بر آن نواحی حکم رانده اند و در وقایع مهم تاریخی این سامان نقش آفرین بوده اند؛ البته اطلاعات مبسوط ما درباره این خاندان فقط از روزگار پایان صفویه تا پایان قاجاریه را در بر می گیرد؛ و پیرامون همین محدوده تاریخی نیز تحقیق بایسته ای صورت نگرفته است و علاوه بر اینکه ترتیب تاریخی حکام این سلسله بر محققان پوشیده مانده، مکررا برخی وقایع تاریخی مربوط به یک حاکم از این خاندان را به دیگری نسبت داده اند و مورخ نامداری مانند میرزا حسن فسائی نیز از این خطا برکنار نمانده است. نویسنده در مقاله حاضر کوشیده ضمن گزارش مختصری از حکام این خاندان و وقایع مهم روزگارشان، ترتیب تاریخی آنها را روشن کند و حلقات این زنجیره تاریخی را به درستی کنار هم نهد.
    کلیدواژگان: تاریخ بهبهان و کهگیلویه، کلانتران بهبهان و کهگیلویه، سادات طباطبائی، میرزایان
  • از اسکندر گجستک تا اسکندر ذوالقرنین
    بهمن فیروزمندی شیره جینی، مهدی رهبر، مصطفی ده پهلوان صفحات 55-72
    بخشی از دوران تاریخی ایران را از لحاظ فرهنگی، عصر یونانی مآبی در بر می گیرد. این عصر با یورش ویرانگر اسکندر، سردار مقدونی شکل می گیرد. منابع تاریخی اسکندر، ما را با مجموعه ای از روایت های افسانه ای و تاریخی روبرو می سازد که تصویری مبهم و مشوش از اسکندر حقیقی را در ذهن ما متصور می سازد. ارزیابی دقیق متون تاریخی غربی و شرقی در دوران قبل از اسلام نشانگر نوع نگاه تعارض آمیز این منابع نسبت به همدیگر است. به ویژه متون شرقی که شواهدی مستند بر شکل گیری نهضت فکری و مقاومت مذهبی روحانیون و جامعه ایران عصر یونانی مآبی، اشکانی و ساسانی در مقابل سنت های هلنی گری می باشند. بررسی و مطالعه اسکندر نامه ها و منابع دوران اسلامی نیز چگونگی انحراف مورخان و ادیبان مسلمان و ایرانی در تبعیت از تاریخ نویسان و منابع غربی و فقدان آگاهی لازم از منابع شرقی قبل از اسلام را بر ما آشکار می سازد
    کلیدواژگان: هلنیسم، اسکندر، اسکندرنامه، مورخان کلاسیک، متون ساسانی، متون ضد هلنی
  • کاظم ملازاده صفحات 73-87
    در سال 1382 و در جریان بررسی باستان شناسی، در مزرعه پرورش اسب اوچ تپه بوکان، از پایه ستون منحصر به فردی بازدید شد که با توجه به ویژگی های هنری، به نظر می رسد مربوط به عصر آهن III و محوطه قلایچی باشد که در جریان کاوش های غیر مجاز به محل کنونی آن منتقل شده است. این پایه ستون فاقد نمونه های مشابهی در ایران است اما دارای نمونه های قابل مقایسه ای در محوطه ها و نقوش برجسته آشوری است که گویای ارتباط هنری نزدیکی میان شمال غرب ایران و امپراتوری آشور است. در این مقاله تلاش می شود ضمن معرفی مختصر این اثر، به مقایسه و تاریخ گذاری این اثر پرداخته و تعلق آن را به محوطه قلایچی و محل قرارگیری احتمالی آن را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: پایه ستون، مانا، قلایچی، هنر آشور
  • نورالدین نعمتی، مظهر ادوای صفحات 89-103
    افغانستان کشوری محصور در خشکی است، که برای تامین کالاهای ضروری نیاز به ترانزیت کالا از کشورهای مجاور داشته است. در این میان، کشور ایران به دلیل نزدیکی و دسترسی به آب های آزاد، اقتصادی ترین مسیر برای تامین نیازهای افغانستان بوده است؛ اما این کشور به علت گرایش به غرب، ابتدا رویکرد اقتصادی به این موضوع نشان نداد؛ چرا که سیاست خارجی همسانی با ایران نداشت. در دوره پهلوی دوم 1941- 1978 م/ 1320- 1357 ش، روابط بین کشورهای منطقه، تحت تاثیر فضای جنگ سرد بود؛ اما با پایان یافتن جنگ دوم جهانی و شکل گیری مساله پشتونستان و همچنین دوری راه های روسیه و هزینه بالای آنها، بهترین گزینه برای ترانزیت کالاهای افغانستان، راه های ترانزیتی ایران بود. این پژوهش بیشتر با تکیه بر اسناد این دوره، سعی در روشن کردن این مساله دارد که چگونه بهبود وضعیت راه های ترانزیتی دو کشور، به گسترش روابط اقتصادی بین آنها انجامید و موافقت نامه هایی در همین زمینه منعقد شد.
    کلیدواژگان: افغانستان، روابط اقتصادی، راه، ترانزیت کالا، موافقت نامه
  • حامد نوروزی صفحات 105-123
    متون فارسی- عبری، متونی هستند که به زبان فارسی و به خط عبری به نگارش درآمده اند. سابقه پیدایش این متون به پیش از نخستین اثر فارسی به خط عربی، یعنی کتاب الابنیه عن حقایق الادویه اثر ابومنصور موفق هروی به کتابت اسدی طوسی (447 هجری قمری) بازمی گردد. بنابراین تحقیق درباره این متون برای بررسی های تاریخی زبان فارسی امری حیاتی و بسیار مهم است. یکی از حوزه های بسیار مهم متون فارسی- عبری ترجمه های تورات به ویژه اسفار خمسه به زبان فارسی و به خط عبری است. کهن ترین ترجمه تاریخ دار اسفار خمسه به فارسی- عبری، نسخه اسفار خمسه لندن، معروف به PL است که در بریتیش میوزیوم لندن نگهداری می شود. این نسخه در 15 مارس 1319 میلادی کتابت شده، مترجم اصلی آیات آن شخصی به نام ابی سعید و کاتب (و احتمالا یادداشت نویس) آن نیز شخصی به نام یوسف بن موسی بوده است. این متن دارای ویژگی های منحصر به فرد لغوی، رسم الخطی، صرفی و نحوی بسیاری است. نگارنده در این مقاله تنها به معرفی مختصر ویژگی های کلی این متن، مانند رسم الخط، شیوه اعراب گذاری، انجامه نسخه، مکان کتابت و نام مترجم و کاتب پرداخته، بررسی های دقیق تر در حوزه های لغوی و زبان شناختی را به مقالات بعدی وامی نهد.
    کلیدواژگان: فارسی، عبری، اسفار خمسه لندن (PL)، رسم الخط، اعراب گذاری
|
  • Pages 1-18
    As both epic and history express some stories of the past، their existing similarities and dissimilarities and their relation have attracted the attention of scholars. These two kinds of stories have been so similar that previous experts could not distinguish the historical events from epics. In Shāhnāme، as an excellent sample which Iranians consider as their pre-Islamic history until the last Qajar، the line between historical events and epic cannot be drawn. Finding the roots of many of Iranian national epic stories in Avesta and observing their contradictions to the works of foreign authors، inscriptions and archaeological findings، aroused many serious questions about the existing relation between epic and history in the field of Iranian studies. This essay is generally studying the relationship between epic-history and its ratio to Iranian national epic specifically.
    Keywords: History, Epic, Iranian National Epic, Historical sources, Parthian Period, Sassanian Period, Shāhnāme
  • Soqra Salmani Nejad, Abdoreza Seif Pages 19-33
    Expression of similarities and dissimilarities between historical and mythical characters can show the continuous bilateral impressions and effects of History and Myth and their results. Gayumarth، being absolutely different in appearance with modern man، has always been considered as the first Man in Persian Mythology. However، in Shāhnāme، Ferdowsi never considers him as the first Man. It is somehow because of Ferdowsi’s Quranic and Islamic view point about the creation of the first Man that he calls Gayumarth the first King. In the present paper، the aim is to try to express all similarities and dissimilarities which exist between these two characters in Quran and Shāhnāme. Subjects such as choosing mountain as the first place of life، being killed by their children، having the title of First، and being introduced as a single character in some historical books are being analyzed in this present essay.
    Keywords: Adam, Gayumarth, Quran, Shāhnāme, Myth
  • Muhammad (Mansour) Tabatabaie Behbahani Pages 35-54
    The Kalāntarān Dynasty of Behbahan and Kohgiluye، known as “Mirzayan-e Tabatabaie” was one of Fars'' local governments which ruled for seven centuries and had great roles in outstanding historical events of the region، although our information about this dynasty includes the period of the late Safavids up to the late Qajars. However، researchers have not yet researched effectively on this historical matter and the chronology of the dynasty is not clear. Some historical events which occurred in the period of one ruler have repeatedly related to another one from different family. Even the famous historian such as Mirza Hassan Fasaie cannot be considered as an exception. In the present essay، the author tries to propound a brief report of the dynasty’s rulers and important events on this period. He is going to arrange the pieces of this historical puzzle chronologically.
    Keywords: The history of Behbahan, Kohgiluye, the Kalāntarān of Behbahan, Kohgiluye, Sadat Tabatabaie, Mirzayan
  • From Alexander, the Cursed to Alexander, the Dhu l-Qarnayn Assessment of disorders in historical sources about Alexander, the King of Macedonia
    Bahman Firouzmandi Shireh Jin, Mehdi Rahbar, Mostafa Deh Pahlavan Pages 55-72
    Hellenism is a part of Iran’s historical period. This era starts with the devastating onslaught of Alexander، the Macedonian warlord. Our historical sources introduce Alexander with a collection of mythic-historical features which make us visualize the real Alexander with an ambiguous image. The conflicting viewpoints of eastern and western historical works in pre-Islamic periods can be the reason for this scrutiny. Specially، the eastern works which show the formation of an intellectual movement and the religious resistance of Iranian society and their clergies in Hellenist، Parthian and Sassanid periods against Hellenistic traditions. The quality of Iranian and Muslim historians’ deviation from depending on western sources and historical works would be clear through studying alexandropedias and Islamic sources.
    Keywords: Hellenism, Alexander, Alexaneropedia, Classic Historians, Sassanid Texts, Anti, Hellenistic Texts
  • Kazem Mollazade Pages 73-87
    During archaeological survey in 2003، a unique pedestal has been found in a farm in Owjtapeh (Bukān) which، upon its artistic features، seemed to belong to Iron Age III and to the site of Qalaychi. This pedestal has been transferred to its present place after illegal excavations. There cannot be found a similar pedestal in Iran، but there are some comparable samples in Assyrian sites and inscriptions which show artistic relations between northwest of Iran to Assyrian Empire. The aim of this article is to study the origin and date of this object and to support its relation to Qalaychi site.
    Keywords: Pedestal, Manna, Qalaychi, Assyrian Art
  • Noor Al-Din Nemati, Mazhar Adwai Pages 89-103
    Afghanistan is a land-locked country that depends on its neighboring countries to transit essential commodities. Iran، for its proximity and access to the high seas، seems to have the most economical route to meet Afghanistan’s needs. However، this country did not pursue such an economical route due to its western tendencies and its foreign policies which were completely different with Iran’s. The international relations of the countries in the region were extremely affected by the Cold War during the 2nd Pahlavi era from 1941 up to 1978. After World War II and the emergence of Pashtoonistan subject، and due to remoteness of Russian routes and their high costs، Iranian routes were the best for Afghani goods to be transited. This research، depending on documents relating to this time، is going to clarify how the improvement of transit routes of two countries led to the development of their economic relations and coming to bilateral treaties in this field.
    Keywords: Iran, Afghanistan, Economic Relations, Routes, Goods Transit, Treaty
  • Hamed Nowrouzi Pages 105-123
    Persian-Hebrew texts are written in Hebrew orthography. Their records go back to the period before The Essential Books about Drugs’ Nature، the first Persian text in Arabic orthography by Abu Mansour Mowaffaq Herawi which was inscribed by Assadi Tousi in 447 A. H. Therefore، it seems very important to scrutinize such texts for the study of Persian language. One of the most important samples of Persian-Hebrew texts is the translations of Torah، especially the translations of Pentateuch in to Persian written in Hebrew orthography. The oldest dated Persian-Hebrew translation of the Pentateuch is a version known as PL in British Museum. This version had been inscribed on 15 March 1319 A. H. The main translator of this text was Abi Saeed and its scribe، Yousef Bin Musa. This text has many unique lexical and orthographic features. The author of present essay propounds a brief introduction about its general features such as the manner of its diacritics، its colophon، the place of its inscription، the name of its scriber and translator and adjourns more careful analysis about its lexical and linguistic features for other essays.
    Keywords: Persian, Hebrew, London's Pentateuch (PL), Orthography, Diacritics