فهرست مطالب

نشریه تفکر و کودک
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد اکبری، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، بختیار شعبانی ورکی، محمد تقوی صفحات 1-25
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مضامین فلسفی داستان های متون کلاسیک ادب فارسی به قصد استفاده در برنامه فلسفه برای کودکان است که با روش پژوهش فلسفی و استنتاج منطقی انجام شده است. برای این منظور نخست به برنامه فلسفه برای کودکان از منظر لیپمن و چگونگی توسعه آن و نیز توفیق لیپمن در گسترش برنامه فلسفه برای کودکان و پیدایش رویکردهای مختلف پرداخته شد، آنگاه نشان داده شد هر کدام از رویکردها به فلسفه برای کودکان به جنبه خاصی از فلسفه تاکید دارد. بدین ترتیب با توجه به نگاه کل گرایانه و با عنایت به ساحت های فلسفه، مسائل اساسی فلسفه در سه قلمرو هستی-شناسی، شناخت شناسی و ارزش شناسی مشخص و در هر قلمرو سوالات مهمی طرح و برای هرکدام از سوالات نمونه داستانی از متون کلاسیک ادب فارسی ارائه شده است. نتایج نشان داد که: فراهم نمودن محتوایی فلسفی متناسب با فرهنگ بومی برگرفته از متون کلاسیک ادب فارسی و بازنویسی آن ها متناسب با سن کودکان به عنوان رویکردی کل گرایانه که در آن به ابعادی چون؛ فرایند تفکر، محتوای فلسفی، غنای ادبی و فرهنگ وابستگی توجه داشته باشد، امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، داستان های متون کلاسیک ادب فارسی، مضامین فلسفی
  • رمضان برخورداری، فرزین بانکی صفحات 27-46
    پرورش قوه ی تفکر در دانش آموزان همواره یکی از دغدغه ها و اهداف مهم نظام های آموزش و پرورش رسمی بوده است. کلیدی ترین عنصر در تفکر داوری کردن است که معطوف به موضوعات مختلف است. غالبا داوری شتابزده به عنوان آفت تفکر شناخته شده است. از بدو پیدایش نظام های تعلیم و تربیت در عصر جدید به منظور پرورش تفکر رویکرد های مختلفی به این موضوع وجود داشته است که متاثر از پرسش از ماهیت خود تفکر و انتظاراتی که می توان از تعلیم و تربیت با توجه به این برداشت های مختلف داشت است. عمده رویکرد هایی که مطرح بوده اند توجه خود را به مهارت های تفکر که در زیرمجموعه قواعد منطقی گرد هم آمده اند معطوف کرده اند. در مقاله ی حاضر ضمن تایید اهمیت تعلیم قواعد منطقی برای درست اندیشیدن تلاش بر آن است با مولفه هایی از رویکرد پدیدارشناختی برخی از کاستی های رویکردهای موجود را جبران نماید و زمینه را برای پرورش بردباری در داوری فراهم کند. این مولفه ها عبارتست از: حیث التفاتی و بینا ذهنیت که در پرتو آنها رویکرد پدیدارشناختی به پرورش بردباری در تفکر (داوری) تبیین می شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، پدیدارشناسی، حیث التفاتی، بیناذهنیت
  • کاوه رستمی، ابراهیم رحیمی، ویدا رستمی، سپیده هاشمی صفحات 47-62
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش اجتماع پژوهشی در برنامه آموزش فلسفه برای کودکان بر پرورش خلاقیت کودکان است. افرادی که در این پژوهش شرکت داشتند چهل نفراز دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی هستند، که از بین مناطق شهر شیراز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون خلاقیت تورنس (فرم تصویری ب) که دارای سه فعالیت و در چهار خرده مقیاس سیالی، انعطاف پذیری، اصالت، بسط است استفاده شد. داستان های فکری مرتضی خسرونژاد طی دوازده جلسه، در سه ماه، هر هفته یک جلسه شصت دقیقه ای آموزش داده شد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون و با استفاده از گروه کنترل است. برای تحلیل داده ها از آزمون کواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان خلاقیت کودکانی که تحت آموزش داستان های فکری مرتضی خسرونژاد قرار گرفته بودند، به طور معناداری بیشتر از میزان خلاقیت کودکانی بود که این آموزش را دریافت نکرده بودند.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه به کودکان، خلاقیت، روش اجتماع پژوهشی، داستان های فکری
  • مریم رفعتی صفحات 63-81
    امروزه در نظام های تعلیم و تربیتی توجه زیادی به پرورش مهارت های تفکر می شود و کودکان آموزش می بینند که چگونه با استفاده از فکر خود زندگی کنند. بنابراین به نظر می رسد شناخت سبک های تفکر (به عنوان الگو و روش ترجیحی فرد در استدلال، ارزیابی و قضاوت) و کاربرد آن در زندگی روزمره و در زمینه های متفاوت می تواند روشنگر باشد. هدف این مطالعه نیز بررسی رابطه سبک های تفکر و سبک های یادگیری است. برای سبک های تفکر از سیاهه سبک های تفکر استرنبرگ (Zhang-Sternberg، 2005) و برای سبک های یادگیری از نظریه گراشا ریچمن (Grasha-Reichmann، 1996) استفاده شده است. شرکت کنندگان این مطالعه دانش آموزان دبیرستانی مدارس شهر تهران بودند. از این جامعه، به روش نمونه گیری خوشه ای533 نفر (258 دختر و 275 پسر) انتخاب شدند و به سیاهه سبک تفکر و مقیاس سبک یادگیری گراشا ریچمن پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که سبک های تفکر با سبک های یادگیری رابطه معناداری دارند. همچنین یافته ها نشان داد که سبک های تفکر با الگوهای متفاوتی توانستند هر یک از سبک های یادگیری را پیش بینی کنند. به نظر می رسد که دانش آموزان با سبک تفکر نوع اول، سبک های یادگیری مستقل را ترجیح می دهند و دانش آموزان با سبک تفکر نوع دوم و سوم، به دیگر سبک های یادگیری گرایش دارند.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، سبک های یادگیری، مهارت های فکری، پرورش تفکر، آموزش و پرورش
  • علی ستاری صفحات 83-106
    هدف کلی این مقاله بررسی و نقد برنامه فلسفه برای کودکان از منظرحکمت متعالیه است. سئوال کلی تحقیق عبارت است از این که مبانی فلسفی برنامه فلسفه برای کودکان چیست و براساس حکمت متعالیه چه نقدهایی بر آن وارد است؟ در این مقاله، از روش پژوهش تحلیلی استنتاجی (Analytic – Deductive) استفاده شده است. شواهد نشانگر وجود وجوه اشتراک و افتراق میان برنامه فلسفه برای کودکان و مبانی فلسفی حکمت متعالیه است. بر این اساس نقدهایی به برنامه فلسفه برای کودکان از منظر حکمت متعالیه وارد شده است. با این حال با توجه به وجوه اشتراکی که میان این برنامه با حکمت متعالیه وجود دارد، با حذف عناصر ناهمسان و اضافه نمودن عناصر لازم و انجام اصلاحاتی در این برنامه، با در نظر گرفتن مدل بومی سازی شده این برنامه می توان آن را در نظام تعلیم و تربیت کشورمان به کار گرفت.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، برنامه فلسفه برای کودکان، حکمت متعالیه
  • اکبر سلیمان نژاد، بهروز آیرملوی صفحات 107-132
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه باورهای معرفت شناختی و گرایش به تفکر انتقادی در دانش آموزان دوره متوسطه شهر ماکو انجام گرفت. جامعه آماری شامل کل دانش آموزان متوسطه شهر ماکو است که با استفاده از روش تصادفی خوشه ایتعداد سیصدوچهل وشش نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش تحقیق روش همبستگی بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه باورهای معرفت شناختی «شومر» و پرسش نامه تفکر انتقادی «کالیفرنیا» بودند. برای تحلیل اطلاعات از آزمون t گروه های مستقل و روش تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که بین باورهای معرفت شناختی و گرایش به تفکر انتقادی رابطه معناداری وجود دارد و باورهای معرفت شناختی، پیش بینی کننده یکی از مولفه های تفکر انتقادی (استدلال استقرایی) است. همچنین بین باورهای معرفت شناختی دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معناداری نیست. در گرایش به تفکر انتقادی، در استدلال استقرایی دختران بالاتر از پسران بودند؛ در سایر مولفه ها هیچ گونه تفاوتی دیده نشد و باورهای معرفت شناختی می تواند گرایش به تفکر انتقادی را در دختران و پسران پیش بینی کند. همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که باورهای معرفت شناختی می توانند پیش بینی کننده مولفه های گرایش به تفکر انتقادی باشند و نیز، مولفه های باورهای معرفت شناختی می توانند در جهت تقویت تفکر انتقادی و پیشبرد اهداف آموزشی عواملی تاثیرگذاری باشند و با شناسایی این باورها گام های صحیح و موثری را در جهت رسیدن به شاخص های تفکر انتقادی برداشت.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، تفکر انتقادی، دانش آموزان دوره متوسطه، توانایی یادگیری، استنباط
  • پریسا گرجی بند پی صفحات 133-165
    مقاله پیش رو حاصل پژوهشی است که به بررسی برنامه های کودک تلویزیون از منظر توسعه فرهنگی و شاخص های آن می پردازد. به این منظور ابتدا با گزینش چارچوب نظری مناسب از میان دیدگاه های جامعه شناسان فرهنگی (وبر، پارسونز و اینگلهارت) به تبیین و تعریف توسعه فرهنگی از دیدگاه انتخابی (یونسکو) پرداخته شده است. سپس بررسی وضعیت موجود با کنکاش در برنامه های کودک سیما و آنچه این رسانه در اختیار کودکان قرار داده از نظر محتوا (شاخص های هویت فرهنگی، میراث فرهنگی، مشارکت فرهنگی و همکاری های فرهنگی بین المللی) و ساختار (نوع لباس، فضای صحنه، تقلید صدا، موسیقی، شعر، مشارکت کودکان و شیوه انتقال پیام) مورد توجه قرار گرفته است. واحد تحلیل در این پژوهش «قالب برنامه» و روش مورد استفاده، مطالعه اسنادی، تحلیل محتوای کمی و کیفی و مصاحبه کانونی است. نکته حائز اهمیت آنکه دوره زمانی مورد بررسی، به دلیل مصادف شدن با چند مناسبت اصلی در ایام سال با محرم، فجر، نوروز و ایام عادی ظرفیت پرداخت به موضوعات مختلف و قابل طرح را داشته است. همچنین برنامه های انتخاب شده (عمو پورنگ و فیتیله) طبق آمارها درصد بالایی از بینندگان را به خود اختصاص داده اند. یافته ها نشان می دهد که نوع لباس و فضای ارائه پیام در این دو برنامه، مناسب با محتوا و مناسبت بوده است و از سه عنصر شعر، موسیقی و تقلید صدا درست بهره گرفته شده است. در برنامه های مذکور بیشتر از قالب نمایشی و کارتون خارجی استفاده شده و شیوه انتقال پیام بیشتر به صورت غیرمستقیم بوده است. شاخص های توسعه فرهنگی از دیدگاه یونسکو با اولویت های برنامه سازی ارائه شده در برنامه ها مغایرتی ندارد. در این دو برنامه به برخی از موضوعات بیشتر پرداخته می شود و در عین حال بسیاری از مضامین مورد نیاز کودکان به دلیل عدم آگاهی برخی برنامه سازان حوزه کودک با شاخص های توسعه ای مورد اغماض قرار می گیرد. این در حالی است که برای داشتن کودکی توسعه یافته باید او را با مضامین و محتواهای مختلف و نه یک سویه آشنا نمود. بنابراین معنای روشن، درست، کامل و تاثیرگذاری از توسعه در اختیار کودک قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه فرهنگی، دیدگاه یونسکو، کودک، برنامه های کودک تلویزیون
|
  • Ahmad Akbari, Tahereh Javidi Kalatehjafarabadi, Bakhtiar Shabani Varaki, Mohammad Taghavi Pages 1-25
    The purpose of the present research is to consider the relation between the Stories of classic texts of Persian literature and Philosophy for Children which are done through the approach of philosophic research by using of the logical reasoning. On this purpose، first، the philosophy for children from the perspective of Lipman، and the way of its developing and Lipman achievements in the expansion of the program and the way of creating various approaches in this field were introduced، then It was shown that each approaches emphasizes on a certain aspect of the philosophy. so، due to a general view and in the light of various fields of philosophy in this thesis، at first، the fundamental topics of philosophy in three scope ontology، epistemology، and axiology were determined and some samples of classic texts of Persian literature have been mentioned for each of them. The results of the research have shown that providing a philosophic content، emanating from Classic Texts of Persian Literature and their rewriting corresponding to the age of the children، can as a general approach have due attention to dimensions such as thinking process، philosophic content، literature richness، and the culture of dependency in teaching children how to think.
    Keywords: Philosophy for Children, Stories of the Classic Texts of Persian Literature, philosophic content
  • Ramazan Barkhordari, Farzin Banki Pages 27-46
    Cultivation of the thinking faculty has always been a major concern and aim of formal educational systems. It seems that judgment is main factor in thinking activity. However، comprehensive judgments always are relative but by Prerequisite of Tolerance، thinkers can do more trust judgments. From the beginning of modern era of education، there have been a variety of approaches to this subject being impressed by the question of nature of thinking and the hopes that it could be fulfilled. Most of these approaches focus on thinking skills that are characterized by logical rules. Although these approaches are different، they have a common characteristic based on presuppositions about thinking، one of which is detachment of the thinker from the object or product of thinking. In this article the importance of teaching logical rules for true thinking (reasoning) is acknowledged، but it will be argued that by considering some components of phenomenological approaches، we can compensate some of the defects of existing approaches. The components include intentionality and inter-subjectivity in the light of which the phenomenological view on cultivation of thinking will be explained.
    Keywords: critical thinking, Phenomenology, intentionality, inter, subjectivity
  • Kave Rostami, Vida Rostami, Sepideh Hashemi Pages 47-62
    In the present study، the authors investigated the effects of community of inquiry in the «Philosophy for Children» program on creativity of children. 40 children from private schools participated in the study. The participants were selected through cluster sampling procedure. The instrument used for the study was Torrance test of creativity (Form B)، which includes fluency، flexibility، originality، and elaboration subcomponents. The treatment consisted of teaching Morteza Khosronejad''s thinking stories for 12 one-hour sessions in a three month period using community of inquiry practices. The study followed a pretest-posttest design with control group. In order to analyze the data، covariance analysis was used. The results showed a significant difference between the experimental and control group. In other words، the effect of community of inquiry was positive on the experimental group in comparison to the control group. The results approve of the previous research
    Keywords: community of inquiry, Philosophy for Children, creativity, thinking storie
  • Maryam Rafati Pages 63-81
    Now-a-days in the educational systems، a special attention is given to the development of the thinking skills. In such systems the children learn how to use their thoughts in their daily life. Therefore it seems that knowing thinking styles (as an individual’s preferred procedure in reasoning، assessment and judgment) and its applications can be conductive in the daily life. The purpose of this study also was to understand the relationship between the thinking styles and the Grasha-Reichmann learning styles. The participants in this study were the high school students of Tehran. 533 students (258 girls and 275 boys) were selected from this community and answered to the Thinking Style Inventory (TSI) (Zhang and Sternberg، 2005) and Grasha and Reichmann Student Learning Style Scale (GRSLSS) (Grasha & Reichmann، 1996). Findings of this study indicated that the thinking styles have significant relationship with the learning styles. The findings also indicated that the thinking styles could anticipate any of the learning styles with different patterns. It seems that the students with type-I thinking style prefer the independent learning styles، while ones with type-II and type-III thinking styles lean towards the other thinking styles.
    Keywords: thinking style, learning style, skills of thinking, cultivation of thinking, education
  • Ali Sattari Pages 83-106
    The general aim of this research is surveying and criticizing philosophy for children program based on philosophical foundations of Transcendent Philosophy. General research question is “What are the philosophical foundations of philosophy for children program” Based on the philosophical foundations of Transcendent Philosophy، which critiques are subject to it? In this study، we have used analytic-deductive research method. The evidences show the similarities and differences between the philosophy for children program and philosophical foundations of Transcendent Philosophy. Based on these evidences، we criticized the program from point of view of Transcendent Philosophy. Yet concerning similarities، with deleting unmatched elements and adding necessary ones as well as reforming it، and concerning its localized version، we can apply it in our country educational system. The general aim of this research is surveying and criticizing philosophy for children program based on philosophical foundations of Transcendent Philosophy. General research question is “What are the philosophical foundations of philosophy for children program” Based on the philosophical foundations of Transcendent Philosophy، which critiques are subject to it? In this study، we have used analytic-deductive research method. The evidences show the similarities and differences between the philosophy for children program and philosophical foundations of Transcendent Philosophy. Based on these evidences، we criticized the program from point of view of Transcendent Philosophy. Yet concerning similarities، with deleting unmatched elements and adding necessary ones as well as reforming it، and concerning its localized version، we can apply it in our country educational system.
    Keywords: Philosophy for Children, philosophy for children program, Transcendent Philosophy
  • Akbar Soleiman Nezhad, Behrouz Ayrumlou Pages 107-132
    The present study intends to investigate the relationship between cognitive knowledge beliefs and the tendency to critical thinking among high school students in Makou. All high school students in Makou participated in the study. 346 students were selected through cluster sampling. The research is performed through survey-correlation procedure. Schomer''s cognitive knowledge beliefs questionnaire and California''s critical thinking questionnaires were used as the instruments of data collection. The collected data was analyzed using analysis variances، t-test and stepwise regression. The results indicate that there is a relationship between cognitive knowledge beliefs (inherent ability to treat learning، quickness of learning process، simplicity of science and absolute knowledge of science) and the tendency to critical thinking (deduction، reasoning، analogy، A-priori reasoning، evaluation، analysis) and cognitive knowledge beliefs can result in one of the components of critical thinking (i. e. A-priori reasoning). But there is no significant relationship between cognitive knowledge beliefs of male and female students. In A-priori reasoning، girls have more tendencies to critical thinking، but in other components there is no difference between boys and girls، so cognitive knowledge beliefs predict a tendency to critical thinking between girls and boys. Furthermore، the results show that cognitive knowledge beliefs can predict the components of the tendency to critical thinking، and the components of cognitive knowledge beliefs can be used to enrich critical thinking. Also they can affect teaching purposes. So recognizing these beliefs can results in right and effective advances in reaching standards of critical thinking.
    Keywords: cognitive knowledge beliefs, critical thinking, high school students, learning ability, deduction
  • Parisa Gorji Band Pay Pages 133-165
    This paper is considering the children’s television program in term of cultural development and its indicators. In this regards، among the view point of cultural sociologists (Weber، Parsons and Inglehart)، an appropriate theoretical framework has been firstly mentioned، and then the cultural development has been explained and defined in terms of selectivity (UNESCO). Afterwards، the current situation has been considered by surveying in children’s TV programs as well as what this media has been shown to the children in terms of content (the indicators of cultural identity، cultural heritage and cultural participation and international cultural cooperation) and structure (clothing، space، imitating sounds، music، poetry، children’s participation and how to transfer the content). Finally، the current situation has been analyzed based on the laws of IRIB and priorities of TV programming in media. The unit of analysis is “program” and the method is to study documents، to analyze the qualitative and quantitative content and the focal interviews. The most important point is that it was possible to survey the different subjects and practical plans because of the coincidence of the programs and several important events during the year such as Ashura، Moharram، Festival، New Year and usual days. According to the statistics، the selected programs have been allocated the high percentage of their audiences، too. The study is declared that the foreign cartoons are shown more in the TV programs and the way of transferring the message is more indirectly. Indicators of cultural development are not inconsistent with the priorities of submitted programming in the programs in view point of UNESCO. These two programs have paid more attention to some issues; so many themes which are required for children have been negligible. However، in regard to having a developed child، you should familiarize him/her with different themes and contents not just in one hand. Therefore، the clear، correct، complete and effective meaning of developing doesn’t give for the children. The mentioned paper is considered the children’s television program in term of cultural development and its indicators. In this regards، it has been firstly mentioned an appropriate theoretical framework among the view point of cultural sociologists (Weber، Parsons and Inglehart) then has been explained and defined the cultural development in terms of selectivity (UNESCO). Afterwards، it has been considered the current situation by surveying in children’s TV programs as well as what this media has been shown to the children in terms of content (the indicators of cultural identity، cultural heritage and cultural participation and international cultural cooperation) and structure (clothing، space، imitating sounds، music، poetry، children’s participation and how to transfer the content). Finally، the current situation has been analyzed based on the laws of IRIB and priorities of TV programming in media. The unit of analysis is “program” and the method is to study documents، to analyze the qualitative and quantitative content and the focal interviews. The most important point is that it was possible to survey the different subjects and practical plans due to coincide with several important events during the year such as Ashura، Moharram، Festival، New Year and usual days and according to the statistics، the selected programs has been allocated the high percentage of their audiences، too. The study is declared that the foreign cartoons are shown more in the TV programs and the way of transferring the message is more indirectly. Indicators of cultural development are not inconsistent with the priorities of submitted programming in the programs in view point of UNESCO. These two programs will be paid more attention to some issues and also many themes which are required for children have been negligible. However، in regard to having a developed child; you should be familiarized him/her to different themes and contents not just in one hand. Therefore، the clear، correct، complete and effective meaning of developing doesn’t give for the children.
    Keywords: developments, cultural development, view point of UNESCO, child, children's television programs