فهرست مطالب

پژوهش هنر - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد صالحی کاخکی، حسین صدیقیان، مجید منتظرظهوری صفحه 1
    سفالینه های آبی و سفید، یکی از مهمترین و درعینحال فراوانترین سفالینه های لعابدار جهان اسلام بهویژه طی دوران متاخر اسلامی هستند. این مساله که برای نخستینبار این سفالینه ها در چه مرکز یا مراکزی و چه دوره زمانیای تولیدشدهاند، پرسشی است که هنوز پاسخی بدان دادهنشدهاست. براساس شواهد باستانشناسی موجود، یکی از مناطقی که دستکم از سده های اولیه اسلامی به بعد این سفالینه ها در آن شناساییشده، مرزهای فعلی سیاسی ایران است.
    ازینرو، در نگارش مقاله حاضر تلاش بر آن شدهاست تا بنابر اطلاعات بهدستآمده از منابع کتابخانه ای منتشرشده و یافته های حاصل از کاوشهای باستانشناسی، اینگونه سفالین در ایران مطالعه و بررسیشود. از این راه، تا حدودی به پرسشهای مطرحشده در این پژوهش با این فرض که سرزمین ایران به دلیل پیشینه طولانی تاریخی در عرصه تولید سفال، احتمالا یکی از مناطق مهم تولید سفال آبی و سفید از همان سده های اولیه اسلامی به بعد بودهاست، پاسخدادهمیشود.
    براساس اسناد باستانشناسی بسیاری که در کاوشها و مطالعات باستانشناسی بخشهای مختلف سرزمین ایران بهدستآمده، مشخصشد که پس از قرن ششم هجری گونه های مختلفی از سفالینه آبی و سفید در مراکز متعدد و با شیوه های گوناگون تولیدشدهاند. با اینکه در فاصله قرنهای یک تا پنج هجری قمری، قطعه های فراوان سفالینه های آبی و سفید در مراکزی چون نیشابور و شوش شناساییشدهاند لیکن، شواهدی که مبتنیبر تولید این ظرفها در آن مراکز باشند، بسیار اندک بوده و بیشتر نتایج بهدستآمده هم، بر آزمایشهای علمی تکیهدارند
    کلیدواژگان: سفال، تزئین آبی و سفید، باستانشناسی، دوران اسلامی
  • سیمای معماری در موسیقی جهان از دوره رمانتیک تا معاصر / جستجوی همانندی معماری و موسیقی؛ تحلیل هفت اثر موسیقی برنامه ای با موضوع معماری
    فریدون فراهانی صفحه 15
    موسیقی بهعنوان انتزاعیترین هنر در تاریخ پرفراز و نشیب خود، همواره رها از بیانگری بودهاست. لیکن بهتناسب زمانه گاه در خدمت شکوه و معنویت باورهای دینی و آئینی یا چهارچوبها و ضوابط هنری بوده، گاه از آداب و رسوم درباری یا افت و خیزهای سلیقه مردم کوچه و بازار تاثیرپذیرفته و زمانی راه بازنمایی و توصیف طبیعت، پدیده ها و تصویرهای نهفته در کلام شاعران و ادیبان را پیشگرفتهاست. بااینکه پس از دوران رمانتیک در موسیقی و اهمیت نقش احساسات فردی در هنر، برانگیختهشدن احساس و اندیشه موسیقیدان در رویارویی با معماری و فضا و سیمای شهرها، آثار ارزندهای در تاریخ موسیقی رقمزده شدهاست لیکن، باتوجهبه نتایج پژوهشهای پیشین بهنظرمیرسد درباره نقش معماری و شهر بهعنوان دستمایه و سرچشمه الهام آهنگسازان بررسی کمتری صورتگرفتهاست.
    ازاینرو هدف اصلی این پژوهش، یافتن همانندی های موسیقی و معماری براساس تحلیل هفت اثر موسیقی برنامهای سبک رمانتیک و پس از آن بودهاست. برای دستیابی به این هدف، با بهرهگیری از روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، ضمن تحلیل این هفت اثر، همانندی های معماری و موسیقی بررسی و ارزیابیشدهاند.
    برپایه مطالعات انجامشده، یافته ها و دستاوردهای بهدستآمده در این پژوهش بدین قرار است که بازنمایی فضای عینی معماری به فضای ذهنی موسیقایی یا همان محاکات صداهایی که در فضاهای معماری و شهری نقش کلیدی و نمادین دارند، به تداعیگری موسیقی یاریرسانده و ذهن را به موضوع اصلی هدایتمیکنند. ضمن اینکه فاصله های موسیقایی نتها و درنتیجه گام مورد استفاده در موسیقی، عبارات، جمله ها و ملودی ها جدا از اینکه با چه ساز یا سازهایی اجرامیشوند به دلیل ویژگی های درونی خود و تناسبات عددی آنها، توان القای احساسات مشابه معماری و درنهایت تداعی تصویری را دارند. نهایت اینکه، رنگ صوتی و طنین سازها نیز میتوانند منجربه تجسم مصالح در معماری یا کیفیت حسی فضاها در ذهن شنونده گردند.
    کلیدواژگان: معماری، موسیقی، موسیقی برنامهای، موسیقی توصیفی، موسیقی مضمونی
  • فرشته دیانت صفحه 29
    از ابتدای دهه شصت، هنر جدید در امریکا پا به عرصه وجودگذاشت و در شاخه های گوناگونی همچون هنر مفهومی، ویدئو، هنر چیدمان، هنر زمینی، مینیمالآرت و بادیآرت پیگیریشد.
    ایران نیز، از همان ابتدا با این سیر هنری هنر جدید، همگامبود. لیکن، بهسبب نبود منبعی موثق و منظم از آغاز و سیر تحول تاریخ هنر جدید ایران، نگارنده مقاله حاضر برآن شد تا با مطالعه و تحقیق میدانی شاخه ها و هنرمندان فعال این عرصه را شناساییکند. اگرچه، دو نمایشگاه هنر مفهومی و هنر جدید برگزارشده در موزه هنرهای معاصر تهران (80 و 81)، تنها پایه های اصلی جامعه آماری این پژوهش هستند بااینحال، بیشتر نمونه های بیانشده در این مقاله، نتیجه بررسی میدانی آثار هنرمندانی است که طی چند سال اخیر در نگارخانه ها بهنمایش درآمدهاند.
    ازآنجاییکه عکاسی، در تمامی شاخه های هنر جدید پای ثابت آنها بهشمارمیرود، هدف مقاله پیشرو، پاسخ به این پرسش است که عکاسی چه نقشی در هنر جدید ایفامیکند.
    ازینرو، در پژوهش حاضر تلاش برآن بوده تا نخست مختصری درباره سیر تحول تاریخی و چگونگی شروع هنر جدید در ایران با آوردن آثار هنرمندان ایرانی بیانشود. سپس، اهمیت و کاربرد عکاسی، چه درمقام عنصری برای ثبت و ماندگاری و چه در مقام ماده خام و عنصر اصلی تشکیلدهنده اثر در شاخه هایی از هنر جدید اعم از هنر مفهومی، هنر ویدئویی و هنر زمینی که بیشتر هم در ایران جریان دارد، بررسیشود.
    با بررسی آثار یادشده، چنین بهدستآمد که بهسبب میرا و ناپایداربودن برخی از آثار جدید، عکسیگانه وسیله حفظ و ماندگاری شاخه های هنر جدید است و دربرخی دیگر، عکسها نه تنها ثبت کننده بلکه خود، رسانه اصلی بهشمار میروند.
    کلیدواژگان: هنر جدید ایران، هنر مفهومی، هنر ویدئویی، هنر زمینی، عکاسی
  • مهدی محمدزاده، سمیه علیزاده میرارکلایی صفحه 39
    تزئین، یکی از بارزترین تمایزات هنر و معماری اسلامی ایران بهشمارمیرود. کاربرد آگاهانه نقوش بر ازاره ها، گنبد و درب مدرسه چهارباغ برای ایجاد تاثیرات عمیق زیباییشناسانه در طرحها از یکسو و بیان ویژه آنها ازسوی دیگر صورتپذیرفتهاست. پژوهش حاضر در پی پاسخدادن به این پرسشها است که سهم اساسی را در تزئینات درب ورودی مدرسه چهارباغ اصفهان، چه عناصری عهدهدار شده اند و فنون بهکار گرفتهشده در اجرای آنها کدامند. ضمناینکه، چگونگی توزیع این عناصر در ترکیببندی اثر و ویژگی های خاص آنها، از دیگر موارد قابل توجه در پژوهش حاضر است.
    در مقاله پیشروی تلاش برآن است تا با روش تحلیلی-توصیفی و علم به اسلامیبودن معماری درب ورودی مدرسه چهارباغ اصفهان، افزونبر مطالعه و گردآوری اطلاعات و انجام تحقیقات میدانی، تزئینات فلزی این اثر نیز ازلحاظ پراکندگی نقش و تکنیک، دسته بندی و تحلیلشوند.
    نهایت، چنین بهدستآمد که همنشینی آرایه های گیاهی، هندسی، اشعار فارسی و احادیث نبوی بهواسطه هنر فاخر قلمزنی، مطلا و ملیلهکاری نقره بر درب ورودی این مجتمع علمی- مذهبی، نشاندهنده ویژگی های آشکار هنری دوره صفوی و نکتهسنجی طراحان و سازندگان در تطابق مفهومی کتیبه ها و نقشها با کارکرد مذهبی و علمی بنای مدرسه چهارباغ است.
    کلیدواژگان: مدرسه چهارباغ، تزئینات فلزی، درب ورودی، فلزکاری
  • سعیده حسینی زاده مهرجردی صفحه 51
    وجود مواریث هنری بسیار در شهر یزد همچون سنگنبشته های مسجد جامع کبیر آن، بهعنوان یک اثر هنری و سند تاریخی که به شناخت بخشی از هنر ادوار مختلف تاریخی و مقایسه آنها بایکدیگر میانجامد و برای مرمت برخی از بناهای تاریخی نیز موثراست، از افتخارات تمدن کهن ایران است. مطالعاتی که تاکنون درباره این آثار هنری صورتگرفته، بسیار کلی و توصیفی بوده بهگونهای که محتوای این کتیبه ها ازحیث ادبی و هنری و همچنین تکنولوژیکی ساختارشان در هر دوره تاریخی مرتبط با آنها، دقیق بررسینشدهاست.
    ازاینرو، در مقاله پیشرو که با شیوهای توصیفی-تحلیلی نگاشتهشده و مطالب آن در یک سیر مطالعاتی به صورت میدانی و کتابخانه ای گردآوریشده، برخی از ویژگی های هنری و محتوایی این آثار بررسی و ارزیابیشدهاست. بنابر آنچه بیانشد، هدف اصلی نگارنده این مقاله نیز معرفی ویژگی های محتوایی و ساختار کتیبه ها در چند دوره تاریخی و بررسی نقاط اشتراک و افتراق آنها و چگونگی استفاده از این آثار است. بدین منظور با تعریفی که در متن پژوهش از کتیبه ارائهشده، ضمن بررسی حدود هفتادو چهار کتیبه مسجد جامع کبیر یزد ویژگی های کیفی وکمی آنها نیز جداگانه بررسیخواهدشد. درپایان نتیجه این بررسی ها در قالب جدول ارائهمیشود.
    مقاله حاضر دربردارنده موارد زیر است:گونهبندی کتیبه های سنگی مسجد جامع بهلحاظ محتوایی و ساختاری، انوع آرایهبندی کتیبه ها، شباهتهای ساختاری و عملکردی کتیبه ها در دوره های تاریخی مختلف، شناسایی انواع سنگ فرمان، سنگ محراب، سنگ وقف و الواح یادبود (بهلحاظ محتوایی) در این مجموعه، شناسایی مصالح متنوع و بیشتر سنگ روشن با نقشمایه های نوشتاری و گرافیکی متنوع و زیبا بین کتیبه ها، بررسی شباهتهای محتوایی کتیبه ها و مضامین آنها. نتایج بهدست آمده از مطالعه کتیبه ها نشانگر آن است که این کتیبه ها بهلحاظ ساختاری (تکنولوژیکی و فن اجرا) و محتوایی (مضامین و متن و شیوه ادبیات نگارشی) در نوع خود، از بهترین آثار هنری بهشمارمیروند.
    کلیدواژگان: مسجد جامع کبیر یزد، کتیبه، سنگنبشته، نقشهای تزئینی، اسلیمی
  • طاهره شیشه بری، حمید فرهمند بروجنی صفحه 67
    هنگامیکه در بیشتر نقاط ایران بر اثر حمله مغول، ویرانی و بیامنی و رکود اقتصادی وجودداشت، شهر یزد به دلیل داشتن یک حکومت محلی ایرانی، مرکزی برای استقرار عالمان، عارفان و هنرمندان بود. با رونق تجارت، این شهر نیز دچار دگرگونی های بسیار شد و کارهای اساسی برای ساخت مدارس علمیه و خانقاه ها در آن صورتگرفت. یکی از مهمترین این کارها ساخت مدرسه های رکنیه (بقعه سیدرکنالدین)، شمسیه (بقعه سید شمسالدین)، کمالیه و حسینیان (گنبد هشت) است. بناهای بیانشده یادگارهایی ارزشمند از قرن هشتم است که به سبب دستنخوردهبودن تزئینات آنها، امکان استخراج داده های موثق از آنها وجوددارد. ازطرف دیگر، این بناها دارای کتیبه های بینظیری در نوع خود است که با مطالعه آنها میتوان به الگوی جامع کتیبهنگاری معماری در بناهای قرن هشتم، نزدیکشد و دریافت که فنون و مصالح، مضامین و طرح و الگوهای رایج در آن دوره چگونه بودهاند.
    بنابر دلایل بالا و باتوجهبه فرصت مغتنم و استثناییای که در یک مقطع زمانی برای مطالعه این آثار از نزدیک فراهمآمد، تلاش برآن شد تا ضمن معرفی کوتاه بناهای مورد اشاره به بررسی، ثبت و مقایسه مضامین کتیبه ها و شناخت و طبقهبندی مواد و فنون کتیبهسازی آنها هم پرداخته شود. روش تحقیق بهکارگرفتهشده توصیفی- تحلیلی، شیوه یافتهاندوزی و گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای همراه با برداشت و مستندنگاری میدانی و روش شرح و بسط و تحلیل داده ها هم توصیفی- تطبیقی است. پیش از پایانیافتن مقاله حاضر، این احتمال وجودداشت که در کتیبه ها از خط نسخ استفادهشده اما نتیجه های بهدستآمده بیانگر آن بود که در این دوره کاربرد اقلام کوفی و ثلث رایجبودهاست. همچنین فن اجرای کتیبه ها در بناهای یادشده نیز دربرگیرنده نقاشی و گچبری درون بنا و کاشیکاری بیرون بنا و تزئینات اصلی خوشنویسی (کتیبهنویسی) بودهاست. بیشتر کتیبه ها هم دارای مضامین آیات قرآنی و اسمای الهی بودند.
    کلیدواژگان: کتیبه کوفی، کتیبه ثلث، یزد، مدرسه، رکنیه، شمسیه، کمالیه، حسینیان
  • لیلا پهلوانزاده صفحه 81
    شهر قزوین هنگام پایتختی خود در دوران استیلای سلسله صفویه، دربردارنده بناهای زیبای بسیاری بود که متاسفانه پس از جابهجایی پایتخت ایران از قزوین به اصفهان درنتیجه بیتوجهی به آن بهمرور زمان تخریبشد. دراین میان نکته قابل اهمیت این است که بسیاری از این بناهای تخریبشده و یا باقیمانده افزونبر همنامبودن با بناهای شهر اصفهان همچون باغ سعادتآباد، چهلستون، کاخ جهاننما و عالیقاپو در پاره ای موارد هم شباهتهایی با آنها دارند. برای نمونه شباهت الگوی خیابان چهارباغ اصفهان به طرح خیابان دولتی در جبهه جنوبی باغ سعادتآباد قزوین البته در مقیاسی وسیعتر و یا شباهت کاخ چهلستون اصفهان به کاخ چهلستون و آبنمای واقع در جلوی آن در شهر قزوین، ازایندست همانندی ها است.
    بنابر آنچه گفتهشد، نگارنده در پژوهش حاضر برآن است تا ضمن شرحی کوتاه درباره شکلگیری شهرهای اصفهان و قزوین، بناهای یادشده در بالا و احتمالا چگونگی تخریب و بیان کاربری کنونی آنها با مطالعه تطبیقی طراحی معماری و شهرسازی این دو پایتخت دوره صفوی پاره ای از الگوهای بهکاررفته درطراحی اینگونه فضاها و بناها را که در ساخت عناصر شهری اصفهان بهکاررفته، مشخصکرده و درپایان، به مقایسهای ازنظر الگوی معماری، تزئینات، مقیاس و... میان آنها بپردازد.
    نهایت، پس از مطالعات انجامشده چنین بهدست آمد که میتوان زمینه های تکامل یک الگوی بهکاررفته در شهر قزوین را در شهر اصفهان هم بررسیکرد و یا با الگوهای تازهای که برای نخستینبار در شهر اصفهان اجراشدهاند، آشناشد.
    کلیدواژگان: فرم معماری، مکانیابی شهری، شهرسازی، قزوین و اصفهان
  • طاهره نصر صفحه 101
    هنر اسلامی، از رویه هستی به واقعیت و ژرفای حقیقت راهمییابد. انسان خلیفهالله، هنری را پدیدمیآورد که سرشت خداگونه وی با این هنر و معنا و مفاد آن مستقیم مرتبط است. باتوجه به این مطلب، شاید پیبردن به راز تجلیات متنوع هنر اسلامی، کاری ممکن باشد و شاید بتوان در گستره زمان و مکان، سرمنشا اصول وحدتبخش هنر را تشخیصداد. بنابراین، بدیهی است منشا هنر اسلامی و سرشت نیروها و اصولی را که موجد این هنر بودهاند، باید به جهانبینی اسلامی ربطداد. این هنر، حقایق درونی الهام اسلامی را در جهان شکلها متبلورمیسازد و چون از وجه باطنی اسلامی ناشیمیشود، انسان را به خلوت درونی الهام الهی رهنمونمیگرداند.
    برای فهم دقیق ماهیت هنر دینی بهویژه هنر اسلامی، توجه به اصولی که از آغاز بر همه اشکال هنر اسلامی حاکم بوده، لازم است. زیبایی، یکی از این اصول است. بنابراین، فرضیه اصلی مقاله حاضر هم این است که آیا هنر اسلامی را می توان سرچشمه معرفت و معنویت دانست.
    ازین رو، در مقاله پیشرو تلاش برآن شده تا مفهوم هنر اسلامی بررسیشود و پس، حکمت هنر اسلامی و معنویت آن مورد ارزیابی قرارگیرد.
    نگارنده در پژوهش حاضر، با بهکارگیری روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات بهروش کتابخانه ای و میدانی، به بررسی هنر، زیبایی و هنر اسلامی پرداختهاست. سپس ریشه های معنایی هرکدام را از دیدگاه های مختلف مورد بحث قرارداده و درپایان، اصول حاکم بر هنر اسلامی و ماهیت این هنر را در قالب نمودار، بیانکردهاست.
    نتایج بهدستآمده، بیانگر وجود تفاوتهایی در هنر اسلامی و هنر غیرالهی است. منشا اصلی هنر اسلامی را بایستی در توحید، زیبایی و ماهیت فطری آن دانست که این اصول، موجب تنزل حقیقت آسمانی بر زمین است.
    کلیدواژگان: هنر، زیبایی، هنر اسلامی، عرفان اسلامی
|
  • Ahmad Salehi Kakhki, Hossein Sedighian, Majid Montazer Zohouri Page 1
    Blue and white ceramics is one of the most important and abundant types of glazed ceramics in the Islamic world, particularly during the late Islamic period. There are some questions regarding this ceramics which have not been answered yet; for instance, where and when was such kind of ceramics first produced? According to archaeological evidence, Iran produced such kind of ceramics from at least early Islamic time. Therefore, the current study aims to explore this type of ceramics in Iran based on published resources as well as evidence uncovered through archaeological excavations. The study shows that in Iran, from the sixth century onwards, different types of blue and white ceramics in numerous centers and with different methods have been produced. Although in the span of first to fifth centuries (A.H) numerous pieces of blue and white ceramics in centers such as Nishapur and Susa have been identified, the evidence showing their local production is absent and most results are based on scientific experiments
    Keywords: ceramics, blue, white decoration, archaeology, Islamic era
  • The Image of Architecture in the Music of the World from Romantic Period to the Present / (the search for similarity between architecture and music: the analysis of seven pieces of program music with the theme of architecture)
    Fereydoun Farahani Page 15
    As the most abstract art, music has always been free from expression in the ups and downs of its history. But, depending on the time, it has sometimes been at the service of religious and ritual beliefs or artistic frames and conventions, sometimes it was affected by court costumes or ups and downs of ordinary people’s taste or it was used for demonstrating and describing the nature, phenomena and images behind the words of poets and writers. Regarding the results of previous studies, it seems that the role of architecture and city as the theme and origin of inspiration for composers has been investigated less. However, after the Romantic Movement in music and the importance of individual feelings in art, the confrontation of musicians with architecture, space and the image of cities motivated their emotions and thought which led to the creation of great works in the history of music. Thus, the main aim of this research is to find homologies between music and architecture via analyzing seven works of program music in Romantic and post-Romantic style. To achieve this aim, while analyzing these seven works by using descriptive-analytical method and library sources, the homologies between architecture and music are also explored. Some results of this study are as following: a) in the projection of concrete space of architecture onto abstract space of music, the mimesis of sounds which have a key and symbolic role in urban spaces contributes to the associative role of music and leads the mind to the main subject, b) the musical intervals of notes and the scale used in music, expressions, sentences and melodies, irrespective of instruments with which they are performed, can suggest feelings similar to architecture and pictorial association is created due to their internal features and numerical proportions, c) the vocal color and resonance of instruments can cause the incarnation of architectural materials or sensory quality of spaces in the mind of listeners. For each result several examples are proposed.
    Keywords: architecture, music, program music, descriptive music, theme music
  • Fereshteh Dianat Page 29
    From the beginning of sixties, modern art appeared in America and continued in different branches such as conceptual art, video art, installation art, earth art, minimal art and body art.Iran, too, kept pace with such an art from the beginning but, due to the lack of an authentic source about the beginning and evolution of Persian modern art, the author of this article aims to identify the branches and active artists of such an art through field study. Although two exhibitions of conceptual art and modern art held in Tehran’s museum of contemporary art in 80 and 81 are the main bases of this research’s statistical universe, most examples cited in this article are the results of field study of artistic works exhibited in galleries in recent years.Since photography has been always present in all branches of modern art, this article aims to elucidate the role of photography in modern art.Investigating the mentioned works, it is concluded that, due to the instability of some modern works, photo is the unique tool for preserving the branches of modern art and, in some works, it is not only a recording tool but also the main medium.Thus, this research attempts to, first, state a summary of historical evolution and the beginning of modern art in Iran by mentioning a number of works by Persian artists. Then, the importance and use of photography is explored both as an element for recording and permanency and as the raw material and main element of artistic works in some branches of modern art including conceptual art, video art and earth art which is used mostly in Iran.
    Keywords: modern art of Iran, conceptual art, video art, earth art, photography
  • Mehdi Mohammadzadeh, Somayeh Alizadeh Mirarkolaee Page 39
    Decoration is one of the most important distinctive features of Islamic art and architecture in Iran. The intentional application of patterns on dadoes, dome and door of Chaharbaq School is for creating deep aesthetic impressions in patterns, on the one hand, and for especial expression or style, on the other hand. This research aims to answer the following question: which elements and techniques do have the main role in the decorations of entrance of Chaharbaq School in Isfahan? Moreover, the distribution of these elements in the composition of the work and their special characteristics are explored in this research.By using descriptive-analytical method and knowing that the entrance of Chaharbaq School in Isfahan has Islamic architecture, the metal decorations of this work are classified and analyzed regarding the dispersion of patterns and techniques via gathering data and carrying out field studies. The concatenation of plant and geometric ornaments, Persian poems and hadiths nabavi (Prophetical sayings) through the high arts of embossing, gilding and silver filigree on the entrance of this scientific-religious complex shows the artistic features of Safavid era and the discernment of designers and builders manifested in the conceptual accordance of inscriptions and patterns with religious and scientific functions of this school.
    Keywords: Chaharbaq School, metal decoration, entrance door, metal work
  • Saiedeh Hoseinizadeh Mehrjerdi Page 51
    Based on their specifications, artistic legacies in Yazd represent the political, cultural and religious history of this desert territory. The study of the existing inscriptions in the Jame’ mosque of Yazd as a work of art and historical document is both essential and valuable because it can elucidate a part of art’s history and also be useful for restoring some of these works. Moreover, the previous studies on these inscriptions are very general and have simply descriptive purposes. The methodology of this research is descriptive-analytical and some of the features and content of these inscriptions are investigated via field study and library sources.While providing a definition of inscription, qualitative and quantitative studies have also been done. This research attempts to answer the following questions: Is there any relationship between the content of the inscriptions and the political, cultural and social condition of the time? What type of decoration has been used in the inscriptions to be more effective? Is it possible to classify the inscriptions based on their contents and structures?The results of this research show that subject, content, functional and structural diversity of inscriptions express the significant influence of the rulers, artists, settlers, and their religious and secular motivations to maintain, establish or complete this precious monument which have been stated in some inscriptions.
    Keywords: the Great Jame Mosque of Yazd, inscription, stone inscription, decorative
  • Tahereh Shishebori, Hamid Farahmand Boroujeni Page 67
    When most of Persian lands were suffering from insecurity and economical stagnations resulted from Mongol attacks, the Yazd city became the shelter of scientists, sufis and artists because of having Persian local government. Due to business boom, the city faced with many changes and basic attempts were done for constructing theological schools and monasteries. The establishment of various schools such as Rokniyeh, Shamsiyeh, Kamalieh and Hossainiyan can be pointed out as the most important fruits of those attempts. The mentioned buildings are valuable memorials from eight century that, due to their intact decorations, reliable data can be extracted from them. On the other hand, the study of unique architectural inscriptions of these monuments can guide us to a comprehensive plan of eight century art of “Katibeh-neghari-ye Memari” (making architectural inscriptions). Furthermore, it can provide answers to questions regarding materials and techniques, religious themes and decorative features of mentioned inscriptions.For these reasons, considering the valuable and exceptional opportunity which was provided to study these works (from near) during a time section, while proposing a brief introduction of the mentioned buildings, it is tried to investigate, record and compare the content of inscriptions as well as identify and classify the materials and methods used for making them in the four mentioned buildings. Techniques of inscription in the mentioned buildings include drawing, plaster work inside the building and tile-work outside the building, and the main decoration is calligraphy (writing inscription). Most inscriptions have Quranic verses and God’s names. The data of this research was collected via library sources and field studies and the method of research is descriptive-comparative. Before completing this article, it was probable that Naskh script was used in these inscriptions but the results of this study show that in such period the application of Kufic and Thulth scripts was current.
    Keywords: Kufic inscription, Thulth inscription, Yazd, School, Rokniyeh, Shamsiyeh, Kamalieh, Hossainiyan
  • Leila Pahlevanzadeh Page 81
    As a capital of Safavid dynasty, Qazvin city had many beautiful buildings which, after the transference of capital from Qazvin to Isfahan, gradually destroyed due to lack of attention. The most important point is that many of these destroyed or remained buildings, in addition to be namesake with Isfahan’s buildings such as Baq–e Saadat Abad, ChehelSotun, Jahan–Nama palace, Ali Qapu etc, are similar to them in some other aspects. As an example, the plan of Isfahan’s ChaharBagh is similar to the plan of Dolati Street in the south side of Baq–e Saadat Abad of Qazvin (of course in a wider scale), or the similarity between ChehelSotun palace of Isfahan and that of Qazvin with its fountain. In this article, while proposing a brief explanation of the formation of the two cities and aforementioned buildings, the way of their destruction and description of their present role, we are going to determine some models used in the planning of such buildings as well as urban spaces of Isfahan. Finally, a comparison is made between them in terms of ornaments, scale and other factors. In this regard, the main question of this research is about the differences and similarities between some of the urban planning and architectural elements of Isfahan and Qazvin in Safavid era which is answered by using qualitative and quantitative research methods.
    Keywords: architectural form, urban location, architecture, urban planning, Qazvin
  • Tahereh Nasr Page 101
    Islamic art moves from the surface of existence to the depth of truth. As the Vicegerent of God, man creates a kind of art to which his divine nature is linked directly. Accordingly, it may be possible to find out the mystery behind various manifestations of Islamic art and the source of unifying principles of art may be identified temporally and spatially. Thus, it is clear that the origin of Islamic art and the essence of forces and principles creating such an art should be related to Islamic ideology. This art crystallizes the internal truths of Islamic inspirations in the universe of forms and since it originates from the inner dimension of Islam, it guides human being to the inner privacy of divine inspiration.For an exact understanding of religious art’s nature, especially Islamic art, it is necessary to pay attention to the principles governing all forms of Islamic art from the beginning. Beauty is one of these principles. Hence, the main hypothesis of this article is whether Islamic art can be considered as the origin of knowledge and spirituality.The method applied in this research is library and field study by which the beauty and Islamic art are explored. Also, the semantic roots of each of them are discussed from different viewpoints. Finally, the principles governing Islamic art and its nature are stated via diagrams. The results of this study show a number of differences between Islamic and secular arts. The main origin of Islamic art should be sought in monotheism, beauty and its intrinsic nature which cause the descent of divine truths to the earth.
    Keywords: art, beauty, Islamic art, Islamic mysticism