فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 247 (هفته اول مهر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/05
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مصطفی مانیان، سید حمید زرکش اصفهانی، مجتبی اکبری، حسین خان احمد، محسن مسجدی صفحات 1173-1184
    مقدمه
    یکی از روش های حساس و دقیق اندازه گیری هورمون رشد انسانی (Human growth hormone یا hGH) روش ELISA می باشد. برای انجام مطالعات مربوط به تولید این هورمون و اندازه گیری کلینیکی آن، نیاز به آنتی بادی بر علیه آن و کیت اندازه گیری می باشد. با توجه به این که کیت های ELISA مربوطه در ایران از کشورهای دیگر تهیه می شوند، این مطالعه برای تولید آنتی بادی پلی کلونال بر ضد هورمون رشد و یک کیت ELISA داخلی برای اندازه گیری هورمون رشد انجام شد.
    روش ها
    آنتی بادی پلی کلونال ضد hGH با ایمونیزاسیون خرگوش به مدت 10 هفته تزریق، تولید شد. سپس ویژگی آن به وسیله ی ایموبلاتینگ بررسی گردید. آنتی بادی خالص شده برای طراحی کیت ELISA استفاده شد. روش ELISAی ساندویچی طراحی شده از لحاظ مقادیر آنتی بادی پوشاننده و آنتی بادی کونژوگه استاندارد گردید. در پایان میزان حساسیت و ویژگی کیت طراحی شده با نمونه ی خارجی مقایسه شد.
    یافته ها
    آنتی بادی پلی کلونال با موفقیت بر علیه هورمون رشد در خرگوش تولید و خالص شد. این آنتی بادی قابلیت استفاده در تست های وسترن بلاتینگ و ELISA را داشت. سپس کیت طراحی شده با نوع خارجی از نظر ارزش های تشخیصی مقایسه شد و ارزش تشخیصی آن 98 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این کیت دارای ارزش تشخیصی در سنجش hGH است به صورتی که می تواند جایگزین مناسبی برای نمونه خارجی باشد. تولید آنتی بادی پلی کلونال و کیت اندازه گیری مربوطه با هزینه ی بسیار کمتر مقدور است و گامی در جهت خودکفایی کشور محسوب می شود.
    واژگان کلیدی: هورمون رشد انسانی، آنتی بادی پلی کلونال، ELISA
  • طاهره محمودی، راحله کافیه، حسین ربانی*، علیرضا مهری دهنوی، محمدرضا اخلاقی، خاطره اربابیان، محمد احمدی صفحات 1185-1193
    مقدمه

    تشخیص زودهنگام بیماری ها به دلایلی مانند رضایت بخش نبودن حساسیت دستگاه های تصویربرداری و متغیر بودن شاخص ها در بین افراد مشکل می باشد. آنالیز عدم تقارن ضخامت لایه ی فیبر عصبی شبکیه و ضخامت کل شبکیه در ناحیه ی ماکولا می تواند معیار مناسبی جهت تشخیص زودهنگام در اختیار پزشکان قرار دهد. در این مطالعه ضخامت فیبر عصبی شبکیه و کل شبکیه اندازه گیری شد.

    روش ها

    در این مطالعه داده های مربوط به 50 نفر با ویژگی های تعیین شده برای چشم سالم، با استفاده از دستگاه 3D - OCT 1000 مدل تاپکن اخذ گردید. مراحل کار به ترتیب بخش بندی داده های OCT (Ocular coherence tomography)، استفاده از عملگر مقیاس، پیدا کردن اتوماتیک نقطه ی وسط ماکولا (Fovea)، تقسیم ناحیه ی اطراف ماکولا به 9 بخش متمایز، محاسبه ی میانگین و واریانس ضخامت در هر بخش و سرانجام محاسبه ی حد آستانه ی عدم تقارن ضخامت لایه ی فیبر عصبی و ضخامت کل شبکیه بود.

    یافته ها

    ضخامت لایه ی فیبر عصبی شبکیه فقط در ناحیه ی Fovea بین چشم چپ و راست عدم تقارن طبیعی دارد (05/0 > P). حد آستانه ی تغییرات طبیعی در لایه ی فیبر عصبی شبکیه در 9 ناحیه به ترتیب 99/0 ± 16/1، 57/1 ± 43/2، 08/2 ± 96/3، 09/1 ± 11/1، 66/1 ± 83/2، 39/1 ± 09/3، 97/1 ± 91/4، 25/1 ± 82/0، 63/1 ± 31/3 میکرومتر بود. ضخامت کل شبکیه هیچ گونه عدم تقارن طبیعی بین چشم راست و چپ نداشت (05/0 < P). حد آستانه ی تغییرات نرمال در کل شبکیه در 9 ناحیه به ترتیب 75/2 ± 84/9، 74/2 ± 60/3، 23/3 ± 82/4، 76/1 ± 33/3، 69/3 ± 51/6، 30/1 ± 23/3، 62/2 ± 96/5، 42/1 ± 79/2، 57/2 ± 72/6 میکرومتر بود.

    نتیجه گیری

    با استفاده از آنالیز عدم تقارن می توان معیار مناسبی جهت تشخیص زودهنگام بیماری ها به دست آورد.

    کلیدواژگان: Ocular coherence tomography، شبکیه، آنالیز عدم تقارن
  • بهنام صانعی، محسن محمودیه، محسن کلاهدوزان، علی مهرابی کوشکی، فربد فراست صفحات 1194-1207
    مقدمه
    سرطان رکتوم یکی از شایع ترین سرطان های دستگاه گوارش است که همراه با سرطان های کولون حدود 10 درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان را به خود اختصاص می دهند. با توجه به شیوع به نسبت بالای سرطان رکتوم در استان اصفهان مطالعه ی حاضر به منظور تعیین و مقایسه ی میزان بقا وعود بیماران با آمارهای جهانی طرح ریزی شد.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی تحلیل بقا بود که در سال 1392 در مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) اصفهان انجام شد. در این مطالعه 101 بیمار مبتلا به سرطان رکتوم که از ابتدای سال 1382 تا 1391با تشخیص سرطان رکتوم بستری شده بودند انتخاب شدند و از طریق بررسی پرونده، اطلاعات مورد نیاز آن ها استخراج و در خصوص پیامد بیماری و موارد نقص پرونده، با خانواده بیمار تماس گرفته شد و اطلاعات بیماران تکمیل گردید. نتایج پاتولوژی بعد از عمل بیماران استخراج گردید. بیماران به صورت دوره ای پیگیری شدند تا در صورت فوت یا بستری مجدد، علت مشخص گردد. اطلاعات گردآوری شده در پرسشنامه ثبت و پس از ورود به رایانه به وسیله ی نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین زمان بقا در کل بیماران مورد مطالعه 45/0 ± 45/5 سال بود. همچنین بر حسب آزمون بقای Kaplan-Meier، میانه ی زمان بقا نیز در این بیماران 9/0 ± 6 سال بود. میانگین و میانه ی زمان بقا بر حسب مرحله ی بیماری اختلاف معنی دار داشت (001/0 > P)، ولی سایر عوامل، تاثیر معنی داری در زمان بقای بیماران نداشتند. میانگین و میانه ی زمان عود در کل بیماران مورد مطالعه به ترتیب 3/2 ± 05/14 و 83/0 ± 12 ماه بود. انجام شیمی درمانی و رادیوتراپی قبل از عمل در زمان عود بیماری تاثیر معنی داری داشت و بقیه ی عوامل، تاثیری در زمان عود نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان عود و پایین بودن بقا در بیماران مورد مطالعه ی ما نسبت به آمار جهانی یک بازنگری کلی در روند درمان سرطان رکتوم در استان اصفهان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان رکتوم، عود، بقا
  • محمدرضا نجفی، عادله دادخواه، علی مهرابی کوشکی، معصومه علیجان پور صفحات 1208-1215
    مقدمه
    آپنه ی انسدادی خواب (Obstructive sleep apnea یا OSA) یک گروه از اختلالات خواب وابسته به تنفس هستند که در نتیجه ی انسداد راه هوایی فوقانی اتفاق می افتند. بر اساس بعضی مطالعات به نظر می رسد بینOSA و صرع به ویژه نوعCPS (Complex partial seizures)، ارتباط وجود دارد. این مطالعه به ارزیابی تخمین خطر OSA و میزان خواب آلودگی روزانه در بیماران مبتلا به CPS پرداخت.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 90 نفر انجام شد. افراد به دو گروه 45 نفره تقسیم شدند. در یک گروه افراد مبتلا به CPS که تحت درمان قرار داشتند و در گروه دیگر 45 فرد شاهد غیر مبتلا به صرع به عنوان گروه شاهد تقسیم شدند. برای آن ها پرسشنامه ی کیفیت خواب تکمیل گردید. اطلاعات دموگرافیک، نوع و تعداد داروی ضد تشنج مصرفی و موارد عود تشنج در 3 ماه اخیر نیز از آن ها سوال شد. اطلاعات جهت تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار SPSS شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی OSA در دو گروه بیمار و شاهد به ترتیب 41/1 ± 95/1 و 43/1 ± 84/1 بود و بر اساس آزمون Student-t تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت (71/0 = P). میانگین نمره ی پرسشنامه ی EPWORTH در دو گروه بیمار و شاهد به ترتیب 4/4 ± 1/5 و 8/4 ± 3/5 بود و آزمون Student-t اختلاف معنی داری بین دو گروه نشان نداد (86/0 = P).
    نتیجه گیری
    شواهدی از ارتباط بینOSA و CPS به دست نیامد، اما با توجه به اهمیت بالای OSA، باید مطالعات بیشتر در آینده انجام گیرد. همچنین بیماران جهت تشخیص قطعی OSA تحت پلی سومنوگراقی قرار گیرند. و سپس اثر درمان OSA در بهبود کنترل تشنج ها و کیفیت زندگی آن ها نیز بررسی گردد.
    کلیدواژگان: سندرم وقفه ی تنفسی خواب، تشنج پارشیال پیچیده، خواب آلودگی روزانه
  • مرضیه ناظمی، مسعود امینی، رسول صالحی صفحات 1216-1225
    مقدمه
    امروزه عوامل ایجاد دیابت نوع 2 و چاقی را نمی توان تنها به تغییرات ژنوم، عادات بد غذایی و یا کاهش فعالیت فیزیکی در زندگی روزمره نسبت داد. از عوامل موثر دیگر می توان میکروفلور روده ای را نام برد که نقش مهم تری برای حفظ سلامت انسان دارد. هدف از این مطالعه بررسی کمی بیفیدوباکتریوم از باکترهای روده ای در اشخاص مبتلا به دیابت نوع 2 در مقایسه با افراد سالم بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی 40 فرد بالغ بررسی شدند که 20 نفر از آنان مبتلا به دیابت نوع 2 بودند. بین افراد بیمار و شاهد از نظر سن، جنس و شاخص توده ی بدن تطبیق صورت گرفت. بعد از جمع آوری نمونه ی مدفوع از افراد بیمار و سالم و استخراج DNA از نمونه ها، کشت و استخراج DNA از سوش استاندارد بیفیدوباکتریوم به عنوان شاهد مثبت انجام شد. پس از آن مراحل کلون در پلاسمیدpTZ57 R/T و استخراج پلاسمید صورت گرفت. سپس بررسی کمی بیفیدوباکتریوم با استفاده از تکنیک مولکولی Real-time PCR (Real-time polymerase chain reaction) و پرایمر اختصاصی بیفیدوباکتریوم و بهره گیری از منحنی استاندارد انجام شد. برای مقایسه ی تعداد بیفیدوباکتریوم در دو گروه سالم و بیمار آنالیز آماری انجام گرفت.
    یافته ها
    هر چند نتایج حاصل شده نشان داد که میانگین تعداد باکتری در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 با فراد سالم متفاوت بود، اما آزمون Student-t (09/0 = P) و همچنین آزمون غیر پارامتری Mann-Whitney (10/0 = P) بین دو گروه اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده با استفاده از تکنیک Real-time PCR نشان داد که تغییرات تعداد بیفیدوباکتریوم در بیماری دیابت نوع 2 در بیماران ایرانی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: دیابت توع 2، میکروفلورای روده ای، بیفیدوباکتریوم، Real، time PCR
|
  • Mostafa Maneian, Sayyed Hamid Zarkesh Esfahani, Mojtaba Akbari, Hossein Khanahmad, Mohsen Masjedi Pages 1173-1184
    Background
    Human growth hormone (hGH) is a secretory protein of the blood which is used extensively in biotechnology and medical sciences. Recombinant human growth hormone production is still one of the priorities of the Iranian Ministry of Health. One of the most sensitive and accurate techniques for the measurement of this hormone is the ELISA method. Scientists need to produce antibody against hGH to measure the serum level of hGH in patients. Commercial ELISA kits are commonly imported from other countries to Iran. Therefore، the current study aimed to produce a polyclonal antibody against hGH in order to make a domestic ELISA kit to measure this hormone.
    Methods
    Rabbit polyclonal antibody against hGH was produced following 10 weeks of immunization by the antigen injection. The antibody characteristics were evaluated by immunoblotting. The purified antibody was used to design the ELISA kit. The designed sandwich ELISA method was standardized concerning the amount of antibody coating and antibody conjugate. Ultimately، the sensitivity and specificity of the designed kit was compared with the foreign kits.
    Findings
    The polyclonal antibody against hGH was produced in rabbits and purified successfully. This antibody can be used in the western blot and ELISA methods. The diagnostic value of the designed kit was 98%، compared with the foreign kits.
    Conclusion
    This kit has a diagnostic value in the assessment of hGH; therefore، it can be a good alternative to the commercial kits. Therefore، this antibody and ELISA kit can be produced more cost-effectively and can be a step towards self-sufficiency.
    Keywords: Growth hormone, Polyclonal antibody, ELISA
  • Mostafa Maneian, Sayyed Hamid Zarkesh Esfahani, Mojtaba Akbari, Hossein Khanahmad, Mohsen Masjedi Pages 1185-1193
    Background

    Human growth hormone (hGH) is a secretory protein of the blood which is used extensively in biotechnology and medical sciences. Recombinant human growth hormone production is still one of the priorities of the Iranian Ministry of Health. One of the most sensitive and accurate techniques for the measurement of this hormone is the ELISA method. Scientists need to produce antibody against hGH to measure the serum level of hGH in patients. Commercial ELISA kits are commonly imported from other countries to Iran. Therefore، the current study aimed to produce a polyclonal antibody against hGH in order to make a domestic ELISA kit to measure this hormone.

    Methods

    Rabbit polyclonal antibody against hGH was produced following 10 weeks of immunization by the antigen injection. The antibody characteristics were evaluated by immunoblotting. The purified antibody was used to design the ELISA kit. The designed sandwich ELISA method was standardized concerning the amount of antibody coating and antibody conjugate. Ultimately، the sensitivity and specificity of the designed kit was compared with the foreign kits.

    Findings

    The polyclonal antibody against hGH was produced in rabbits and purified successfully. This antibody can be used in the western blot and ELISA methods. The diagnostic value of the designed kit was 98%، compared with the foreign kits.

    Conclusion

    This kit has a diagnostic value in the assessment of hGH; therefore، it can be a good alternative to the commercial kits. Therefore، this antibody and ELISA kit can be produced more cost-effectively and can be a step towards self-sufficiency.

    Keywords: Growth hormone, Polyclonal antibody, ELISA
  • Behnam Sanei, Mohsen Mahmoudieh, Mohsen Kolahdouzan, Ali Mehrabi Koushki, Farbod Ferasat Pages 1194-1207
    Background
    One of the most prevalent intestinal cancers is rectum cancer causing 10% of mortality rate due to cancer. According to relative high prevalence of rectum cancer in Isfahan، Iran، the aim of this study was determining survival time and recurrent rate of this cancer in this region.
    Methods
    This cross-sectional study for survival analysis was done in Alzahra hospital (Isfahan، Iran) during 2012-2013. 101 hospitalized consecutive patients with rectum cancer were selected. The necessary data such as demographic information، pathologic results and etc. were achieved from patients'' records. We contacted patients'' families for achieving completing data. All patients were followed for prognosis، death and recurrent after the surgery.
    Findings
    The mean of survival time in all patients was 5. 45 ± 0. 45 years. According to Kaplan-Meier analysis، the median survival was 6. 0 ± 0. 9 years. Mean and median survival was statistically different based on the disease stage (P < 0. 001); but other factors had not positive effect on patients'' survival. The mean and median of relapse were 14. 05 ± 2. 30 and 12. 00 ± 0. 83 months، respectively. Chem-radiotherapy before the surgery statistically affected relapse time but other factors were not effective.
    Conclusion
    Because of the high relapse and low survival rate in our patients in comparison with world statistics، protocols of treatment for rectum cancer must be revised.
    Keywords: Rectum cancer, Survival time, Recurrent time
  • Mohammadreza Najafi, Adeleh Dadkhah, Ali Mehrabi Koushki, Masoumeh Alijanpoor Pages 1208-1215
    Background
    Obstructive Sleep Apnea (OSA) is a type of sleep related breathing disorder due to upper airway obstruction with the high risk of 26% among adults. According to some researches، it seems there is a relation between OSA and epilepsy. Therefore، this study aimed to evaluate the risk of this disorder and daytime sleepiness in patients with complex partial seizure.
    Methods
    This analytical descriptive study was done on 90 patients referred to Alzahra Neurology Clinic in Isfahan، Iran، in 2012. They were divided into two case and control groups (n = 45). The first consisted of Complex partial seizures (CPS) patients and the second was non-epileptic patients. Sleep Quality Questionnaire was completed for the participants، and demographic information، type and doses of used drugs، and seizure recurrence cases in the previous 3 months were gathered for each patient. Data were analyzed by SPSS software.
    Findings
    The mean value of OSA in the case and control groups were 1. 95 ± 1. 41 and 1. 84 ± 1. 43، respectively، with no significant difference (P = 0. 71). The mean score of EPWORTH questionnaire were 5. 1 ± 4. 4 and 5. 3 ± 4. 8 in the two groups; which were not significantly different.
    Conclusion
    There was no evidence of OSA association with epilepsy. However، due to the importance of OSA it is recommended that further studies be carried out in this regard. Moreover، it is necessary for epileptic patients to gain definitive diagnosis. Then، the effects of OSA on improvement of seizure control، and their quality of life must be studied.
    Keywords: Obstructive sleep apnea, Complex partial seizures, Daytime sleepiness
  • Marzieh Nazemi, Masoud Amini, Rasoul Salehi Pages 1216-1225
    Background
    Obesity and Diabetes are two metabolic diseases that are dependent on genetic and various environmental factors. Today، obesity and type 2 diabetes cannot just be attributed to genome changes، bad eating habits، or physical activity reduction. Gut microflora is another effective factor that has an important role in health. Recently، numerous experiments have been done to investigate the relation between metabolic diseases and bacterial populations in the gut. The purpose of this study is to assess the bifidobacteria of the intestinal microbiota in people with type 2 diabetes and compare with healthy persons.
    Methods
    In this study، 40 male and female adults، 20 of whom were diagnosed with type 2 diabetes، were studied. For this study، age، gender، and body-mass index (BMI) are matched in diabetic and healthy persons. After fecal sample collection from diabetic and healthy persons، and extraction of DNA from samples، culture and extraction of DNA from standard bifidobacteria were done as a positive control. After that، cloning in PTZ57 R/T plasmid and extraction cloning plasmid was done. For quantitative investigation of bifidobacteria، Real-time PCR molecular technique was done by using special primer of bifidobacterium and standard curve. To study the number of bifidobacteria in people with type 2 diabetes and compare with healthy persons، statistical analysis was done.
    Findings
    Average number of bacteria in people with type 2 diabetes is more than in healthy persons، but Student’s independent t-test) P = 0. 09) and Mann-Whitney test (P = 0. 1) indicate that there are no meaningful differences between them.
    Conclusion
    Quantitative calculation with Real-time PCR indicates that the number of bifidobacteria is not effective in Iranian type 2 diabetes patients.
    Keywords: Type 2 diabetes_Gut microflora_Bifidobacterium_Real_time PCR_Obesity