فهرست مطالب

فصلنامه حکمت معاصر
پیاپی 8 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی افضلی صفحات 1-19
    آیت الله جوادی آملی از جمله اندیشمندان مسلمانی است که هیچ یک از تقریرهای برهان وجودی فیلسوفان غربی و مسلمان را نمی پذیرد و آن ها را نوعی مغالطه می داند؛ وی همانند منتقدان غربی این برهان، معتقد است که از هیچ مفهومی، حتی مفهوم خدا یا واجب الوجود، نمی توان وجود خارجی آن را نتیجه گرفت. وی این انتقاد را با مفاهیم فلسفه اسلامی توضیح می دهد و اشکال اصلی این برهان را در خلط حمل اولی ذاتی و شایع صناعی می داند. انتقاد دیگر استاد جوادی به این برهان این است که بر اساس این برهان ما باید از مفهوم شریک الباری هم، وجود آن را نتیجه بگیریم، چراکه در مفهوم شرک الباری نیز، تمام صفات خدا، مانند وجوب وجود و کمال مطلق، گنجانده شده است. این مقاله به بررسی دیدگاه وی درباره برهان وجودی و انتقادات او به این برهان می پردازد.
    کلیدواژگان: خدا، برهان وجودی، جوادی آملی، اثبات وجود خدا
  • رضا اکبری صفحات 21-36
    مسئله اصالت وجود و اصالت ماهیت در ابتدا ممکن است به صورت دو مسئله مقابل هم جلوه نمایند ولی درواقع دو نظام با مجموعه ای از اصول در تقابل با یک دیگر قرار گرفته اند که در صف مقدم آن دو، اصالت وجود و اصالت ماهیت قرار دارند. برای مثال، توجه به دلیل مبتنی بر حرکت اشتدادی نشان می دهد که ملاصدرا نظام مبتنی بر اصول اصالت ماهیت، نفی حرکت اشتدادی در ماهیت، و تلقی خاص مشائیان از حرکت در کیف را مورد نقد قرار داده است. از سوی دیگر اصالت وجود به تنهایی در مواجهه با حرکت اشتدادی کارایی ندارد و نیازمند قرارگرفتن در نظامی متشکل از نظریات اصالت وجود، وحدت وجود، و اشتداد وجود است. بنابراین ملاصدرا نوع نگاه خود به عالم و تصویر برآمده از آن را در مقابل نوع نگاه طرف داران اصالت ماهیت و تصویر برآمده از آن نگاه قرار داده و به صحت تصویر خود حکم کرده است هرچند که در مقام انتقال تصویر ذهنی خود از واقعیت به دیگران، مجبور به تقطیع بخش های متفاوت این تصویر از یک دیگر و آوردن آن ها در یک ترتیب خطی شده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، اصالت وجود، اصالت ماهیت، نظام فلسفی، مسئله فلسفی، تصویر از عالم
  • محمدهادی توکلی، محمد سعیدی مهر صفحات 37-52
    اثبات نظریه اتحاد عاقل و معقول و پاسخ به ایرادات ابن سینا بر این مسئله، از جمله ابتکارات و نوآوری های فلسفی صدرالمتالهین به شمار می رود. علامه طباطبایی با وجود انتقاداتی که بر یکی از براهین صدرالمتالهین دارد، خود اتحاد عاقل و معقول را می پذیرد و برای اثبات آن روش جدیدی را به کار می گیرد. در این مقاله علاوه بر بررسی انتقادی برهان علامه طباطبایی، از وجوه افتراق دیدگاه علامه و صدرالمتالهین در این مسئله بحث خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: اتحاد عاقل و معقول، علم حصولی، علم حضوری، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • محمود جنیدی جعفری، سیدسعید جلالی صفحات 53-80
    جابری در ریشه یابی علل عقب ماندگی دنیای عرب، گفتمان های دینی و اجزای معرفتی آن ها را مورد بررسی و نقد قرار می دهد و نقطه آغاز تعالی و انحطاط تمدن عربی - اسلامی را در عصر تدوین جست وجو می کند. عصری که اندیشه های اسلامی با محوریت متن قرآنی در قالب دستگاه های گوناگون معرفت اسلامی (معقولات دینی) در کنار نظام های معرفتی غیر اسلامی (نامعقول دینی) شکل گرفتند. در نظر جابری نظام های معرفتی درون زا که بر بال معقولات دینی نشسته اند، محصول مجاهدت علمی جماعت اهل سنت است و دیگر نظام های غیر معقول را تشیع با گرایش های گوناگون آن نمایندگی می کردند. از منظر جغرافیایی نیز با جداپنداری مغرب عربی از مشرق عربی، بنیادهای خرد ناب اسلامی و فلسفی را در غرب دنیای عربی-اسلامی، و فلسفه های التقاطی و نظام های نامعقول دینی را در ایران (مشرق عربی) می داند. راه برون رفت از انحطاط در نظر او جدایی از معرفت ها و ایدئولوژی مشرق عربی و پیوستن به خرد ناب موجود در مغرب عربی قرون ششم تا هشتم تحت زعامت ابن رشد است. نقد اندیشه های فوق به همراه مواجهه او با گفتمان های موجود در جهان اسلام و همسان پنداری امور ناهمسان و تاکید بر روش این همانی در نشان دادن اتحاد میان تشیع با گرایش های غیر دینی و التقاطی در جهان اسلام و بیرون نهادن تفکرات شیعی و ایرانی از گردونه گفتمان های اسلامی و چشم پوشی از واقعیت های علمی و معرفتی در جهان اسلام شاکله این نوشتار است.
    کلیدواژگان: مغرب عربی، حکمت مشرقی، عصر تدوین، ابن سینا، هرمس گرایی، معقول و نا معقول دینی
  • سیدعباس ذهبی صفحات 81-100
    پرسش از تشخص در فلسفه اسلامی بر خلاف فلسفه مسیحی، در بستری کاملا فلسفی جوانه زد و آهسته آهسته رشد کرد. شکل ساده آن در آثار فارابی و ابن سینا دیده می شود و شکل کامل شده آن در نوشته بهمنیار. در ادامه، سهروردی با رویکردی کاملا متفاوت به آن نگریست و در مبنا و دلیل، از مشائیان فاصله گرفت. پس از سهروردی، مسئله تشخص، بیش از همه، در ذهن و زبان خواجه طوسی و ملاصدرای شیرازی بروز و نمود پیدا کرد. در بحث تشخص، اختلافات ملاصدرا و خواجه طوسی، بیش از مشترکات آن هاست. مجموعه مباحث تشخص را در چهار بحث زیر می توان جای داد: مبادی تصوری تشخص، مبادی تصدیقی تشخص، ملاک تشخص، و توجیه این ملاک. هرچند خواجه نصیر و صدرالمتالهین در مبادی تصدیقی، تقریبا دیدگاهی مشترک دارند، در یکی از مبادی تصوری بحث تشخص، یعنی معقولات ثانوی، اختلافشان جدی است. در ملاک تشخص، خواجه به سه ملاک اشاره می کند و ملاصدرا آن سه را به پنج مورد افزایش می دهد؛ در میان سه ملاک مشترک بین خواجه و صدرالدین شیرازی، یک ملاک محل نزاع این دو حکیم را مبرهن می کند و آن ملاک، «ماهیت» است. بر مبنای نظر خواجه، ماهیت شایستگی آن را دارد که ملاک تشخص باشد، ولی به نظر ملاصدرا، این شانیت از آن وجود است نه ماهیت.
    کلیدواژگان: تشخص، خواجه نصیرالدین طوسی، صدرالمتالهین شیرازی، تمایز، ملاک تشخص
  • نجیب الله شفق، محمد فنایی اشکوری صفحات 101-123
    این مقاله به بررسی امکان فلسفه اسلامی، و توصیف ویژگی ها و گرایش های آن می پردازد. دیدگاه نویسندگان این است که مسئله امکان و تحقق فلسفه اسلامی اساسا ماهیتی تاریخی دارد؛ به این معنا که در پاسخ این پرسش که آیا فلسفه اسلامی امکان دارد، و اگر آری، آیا تحقق یافته است یا نه، باید فلسفه را دانشی سیال درنظر گرفت که از زمان ورود به جهان اسلام تحولاتی را به خود دیده، و در این روند تاریخی قبض و بسطی در مصادیق آن پدیدار گشته است؛ گرایش ها، نظریه ها، و مسائل متفاوتی در آن ظهور کرده اند، برخی از آن ها اهمیت بیش تری پیدا کرده اند و برخی دیگر در انزوا قرار گرفته اند. این تحولات سبب شده است که برای فلسفه اسلامی هویت متمایزی شکل بگیرد. جامع نگری، یقین مداری، و خدامحوری سه ویژگی عام و اساسی فلسفه اسلامی است. در این مقاله، مشخصه های کلی مکتب مشا، اشراق، و حکمت متعالیه توصیف می شوند و تحلیل گفتمانی به عنوان بهترین راهکار برای بیان مشخصه های گرایش های فلسفی ارائه می شود. هدف اصلی این مقاله نشان دادن این نکته است که مفهوم فلسفه اسلامی منافی با سیر آزاد عقلانی نیست.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، مشا، اشراق، حکمت متعالیه
  • محمد نجاتی، احمد بهشتی صفحات 125-137
    عموما گمان می شود که مسلک اصالی ملاصدرا در مسئله مطابقت همان تمسک بر مبناگرایی غالب و تطابق ماهوی بوده است. این در حالی است که مبانی فلسفه صدرایی در باب انتزاعی بودن ماهیت، به صورت جدی نظریه تطابق ماهوی را به چالش می کشد. بر این اساس در حکمت متعالیه مسئله علم و کیفیت تحصیل اقسام آن برای نفس به شیوه ای متفاوت مطرح می شود. وی معتقد است، دستکاری نفس ناشی از ابهام و واضح نبودن ادراکات است که به علت خساست و نقصان وجودی آن بروز می یابد. ملاصدرا برای حل مشکل مطابقت در ادراکات نفس از نظریه وحدت عاقل و معقول استفاده می کند. از دیدگاه صدرا چون علم حقیقتی وجودی داشته و وجود در عینیت با کمالات قرار دارد، درنتیجه نفس در فرایند ادراک و وحدت آن با ادراکات وجودی و کمالی می تواند از مرحله وجودی و معرفتی اشتداد یافته و ادراکاتی واضح و مطابق با واقع را تحصیل کند.
    کلیدواژگان: مطابقت، وحدت عاقل و معقول، پویایی نفس، تعالی، تجرید
|
  • Ali Afzali Pages 1-19
    Javadi Amoli is one of the Muslim Iranian thinkers who doesn’t accept any western and Islamic expressions of the ontological arguments and considers them as fallacious arguments. He، like the western critics of this argument، thinks that the actual existence can’t be inferred from the mere concept – even from the concept of GOD or necessary being. Javadi explains this criticism in terms of Islamic philosophy and believes that the main problem of the ontological argument is the confusion between primary essential predication and common technical predication. Moreover، his other criticism is that، if the arguments are valid، then the existence of Associate of GOD is concluded from its concept. Because it is supposed the Associate of GOD has all of the Divine features (such as necessity of existence، infinite perfection …) too. This paper surveys Javadi Amoli’s view on the ontological argument and his criticisms.
  • Reza Akbari Pages 21-36
    Prima facie it seems that principality of existence and principality of quiddity are two opposed theories، but they are، in fact، two distinct philosophical systems with different principles which these two theories are in their forefront stand. For example، considering Mulla Sadra''s argument to prove principality of existence based on intensifying movement، shows that he criticized Peripatetic’s philosophical system which contained، in Mulla Sadra''s view، principality of quiddity، denying intensifying movement of quiddity، and Peripatetic’s specific view about qule movement. On the other hand only when we consider ‘intensifying movement’ in a philosophical system، containing principality of existence، unity of existence، and intensity of existence، it can be a basis to prove principality of existence. This shows that Mulla Sadra portrays reality in his mind which has many metaphysical components، and conceives it as a distinguished and correct picture of reality compared to the picture of principality of quddity advocates. But having a picture in mind and its epistemic transmission to others are two different things. Epistemic transmission of a picture to others needs putting the picture into pieces and transmitting them in a linear state. This is exactly what Mulla Sadra did. To put the metaphysical pieces of his picture in a linear state he put the principality of existence in the forefront.
    Keywords: principality of existence, principality of quiddity, Mulla Sadra, Peripatetics
  • Mohammad Hadi Tavakoli, Mohammad Saeedimehr Pages 37-52
    The theory of unification of the intellect and the intelligible is one of the most impotant issue in the transcendent philosophy. Allameh tabatabaii accepts this theory، but criticizes one of the proofs which Sadra had presented for it. Instead، he offers a new method to prove the theory. In this article we will analyze and criticize the allameh tabatabaii ''s mathod in proving the thory، then through a comparative approach، we will dicuss about differentiations of these two philosopher’s veiws about the problem.
    Keywords: unification of the intellect, the intelligible, substance, accident, non, material substance, conceptual knowledge, immediate knowledge
  • Mahmoud Joneidi Jafari, Seyed Saeed Jalali Pages 53-80
    To find the roots and causes of backwardness of Arab World، al-Jaberi has examined and criticized the religious discourses and their epistemic elements، and found the starting point of the ascension and decline of Arabic-Islamic culture in the age of compilation; the age during which Islamic thoughts have emerged around Qur''an in the form of various systems of Islamic Knowledge (religious intelligible) along with non-Islamic epistemic systems (religious unintelligible). According to al-Jaberi، the inborn religious epistemic systems which have been founded upon religious intelligible are the result of the scientific endeavors of Sunnites، and Shiism just represents the other unintelligible epistemic systems. He also through differentiating Arabic west from Arabic east; opines that the foundations of pure Islamic rationality must be sought for in the western lands of Arabic-Islamic world، and Iran must be seen as the cradle of eclectic philosophies and unintelligible religious systems. To escape from the current intellectual and civilizational decline، al-Jaberi claims that we should leave the ideologies of Arabic east and appeal to the current rationalism in the Arabic west which is a heritage of Averroes. The purpose of the paper is to criticize these aforementioned stands of al-Jaberi، based on the existed cultural and civilizational realities in Islamic World and also by showing his methodological lapses and fallacies.
    Keywords: arabic west, oriental wisdom, the age of compilation, avicenna, hermeticism, religious intelligible, religious unintelligible
  • Seyed Abbas Zahabi Pages 81-100
    Unlike the Christian philosophy، in the Islamic philosophy، the question of individuality was emerged and grew gradually in a philosophical ground. The naïve form of the problem can be found in the Farabi and Ibn Sina''s works، and its perfect form can be seen in Bahmanyar’s writings. Then، Suhrawardi considered the problem at a totally different view and separated from Peripatetics basically. After Suhrawardi، Nasir al-Din Tūsi and Mulla Sadra، were dealt with the problem، while the differences between the two philosophers’ approaches were more than their agreements. The issues related to the ‘individuality’ can be divided into four distinct debates: The conceptual bases of individuality; the affirmative principles of individuality; the Criterion of Individuality، and its justification. In the affirmative principles of individuality they are almost consentaneous، but in the other debates we can see some serious disagreements. The quiddity’s ability to justify “individuality” is the most important controversy between them. Nasir al-Din Tūsi considers quiddityas Criterion of Individuality، but Mulla Sadra belives that it is just ‘existence’ which can be the Criterion of Individuality.
    Keywords: individuality, Nasir al Din Tūsi, Mulla Sadra, quiddity, existence
  • Najibullah Shafagh, Mohammad Fanaei Eshkevari Pages 101-123
    The aim of this article is to explain possibility of Islamic Philosophy and describe its main characteristics and schools. Concerning the question of possibility and actuality of Islamic Philosophy، our approach in the article is that the question has a historical nature. So، to answer questions like ‘is Islamic Philosophy possible? ’ And if yes: ‘has it ever been actualized? ’ should consider philosophy، in this historical development، as a progressive discipline which from its entrance into the Islamic world has been continuously changed. In the development process of this philosophy، a variety of perspectives، theories، issues، and problems have arisen، some of them have been placed in the core of the philosophical mainstream، and some of them have been laid aside or ignored. So، in this process، this discipline has experienced some philosophical expansions and contractions، has taken some theories، problems، issues …، and has laid away some other. These changes and developments bring about a distinguished nature for Islamic philosophy. We can say that this discipline has three general and distinct characteristics: looking comprehensiveness (looking at physical and metaphysical worlds comprehensively); certainty (as a common core of knowledge); and God- oriented (regarding God as most importance being in the human life). In this paper، first of all، we will describe the main characteristics of main Islamic philosophy’s schools، Peripatetic، Illumination، and transcendent philosophy، and then argue that there is no inconsistency between ‘Islamic philosophy’ concept and open intellectual development.
    Keywords: Islamic philosophy, Peripatetic, Illumination, Transcendent philosophy
  • Mohammad Nejati, Ahmad Beheshti Pages 125-137
    It is generally conceived that the principal Mulla sadra’s approach in the problem of correspondence was to appeal to the prevalent foundationalism، and quiddity correspondence. However regarding the quiddity as a mere abstraction، as an element of Sadra’s philosophy، challenges the theory of quiddity correspondence severely. Thus، in the transcendental theosophy، the problem of knowledge and the quality of its attainting by soul is presented differently. Sadra believes that the soul manipulation is due ambiguity and lack of clarity in the perceptions، which is caused by existential poverty of the soul. To explain the problem of correspondence in the soul’s perceptions، Sadra uses the theory of unification of intellect and intelligible. In the sadra’s view، since the knowledge is existential، in the process of perception and unification with existential and perfectional perceptions، the existence and knowledge of the soul can be intensified and soul finally can attain clarity and correspondent perceptions.
    Keywords: correspondence, unity of intellect, intelligible, soul's dynamic, transcendence, abstraction