فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 14 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمشید سالار*، سید ابوالفضل ابوالفضلی، فرج الله رحیمی صفحه 15
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر متقابل گرایش راهبردی، فرهنگ و قابلیت توسعه محصولات جدید بر عملکرد توسعه محصولات جدید شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این تحقیق از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از لحاظ روش جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل شرکت های فعال در بورس کشور می باشد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای سهمیه ای می باشد. باتوجه به سهمیه هر یک از صنایع، در مجموع، 167 پرسشنامه از بین شرکت ها جمع آوری شد. برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل 53/8 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که گرایش راهبردی، فرهنگ و قابلیت توسعه محصولات جدید بر عملکرد توسعه محصولات جدید تاثیر می گذارند. تاثیر گرایش راهبردی بر عملکرد، بیشتر از سایر متغیرها است. قابلیت توسعه محصولات جدید در رده دوم تاثیرگذاری و فرهنگ نیز در رده سوم تاثیرگذاری بر عملکرد قرار دارند. همچنین نتایج نشان داد که گرایش راهبردی و قابلیت راهبردی بر فرهنگ سازمانی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: گرایش راهبردی، فرهنگ، قابلیت توسعه محصولات جدید، عملکرد، توسعه محصولات جدید، بورس
  • محمد هاشم موسوی حقیقی، فیروزه ستوده* صفحه 35
    این پژوهش رفتار سهام صنایع ملی مس ایران را در بازار بورس شبیه سازی نموده و امکان پیش بینی و تحلیل نوسانات آتی قیمت این سهم را برای سیاست گذران و ذی نفعان فراهم کرده است. برای الگوسازی رفتار سهم، عوامل اثرگذار بر قیمت سهم در بازار بورس و عوامل موثر در قیمت محصول در بازار شناسایی شده اند. در گام بعد نمودارهای علی و معلولی هر بخش براساس روش شناسی پویایی های سیستم ترسیم شده است. سپس الگوی تحقیق با استفاده از رویکرد پویایی های سیستم و با استفاده از نرم افزار Vensim DSS مورد شبیه سازی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که مهم ترین عامل اثرگذار بر نوسانات قیمت سهام، هزینه تولید و پس ازآن قیمت جهانی مس می باشد. در نهایت نیز سناریوهای مختلف از قبیل اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه ها، نوسانات قیمت جهانی و نسبت P/E سهم برای پیش بینی نوسانات آتی قیمت سهم مطرح و نتایج آن ها مورد تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، پویایی های سیستم، رفتار سهام، صنایع مس
  • حمید رامین مهر*، محبوبه ادراکی، سیده سمانه توکلی، میترا امجدی کیوی صفحه 53
    هدف این مقاله ارزیابی وضعیت و راهبرد الگوی دورکاری کارکنان دستگاه های دولتی است. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز، تعداد 110 پرسشنامه درخصوص عوامل موثر بر پذیرش دورکاری از ستاد وزارت بازرگانی و سازمان بازرگانی استان تهران گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس مدل تحقیق عوامل موثر بر پذیرش دورکاری در هفت دسته: نگرش کارکنان، تامین زیرساخت های اجرای دورکاری، ماهیت کار، طراحی سازمان، دغدغه های اجتماعی و محیطی، افزایش ظرفیت به کارگیری کمی و-کیفی نیروی کار، آگاهی کارکنان از مزایای دورکاری دسته بندی و با استفاده از آزمون همبستگی – تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصله نشان داد نگرش کارکنان، تامین زیرساخت های اجرای دورکاری نسبت به دورکاری، دغدغه های اجتماعی و محیطی، افزایش ظرفیت به کارگیری کمی و کیفی نیروی کار و آگاهی کارکنان از مزایای دورکاری بر پذیرش دورکاری تاثیر مثبت و معناداری دارد. اما ماهیت کار و طراحی سازمان بر پذیرش دورکاری تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: دورکاری، کارمند دورکار، پذیرش دورکاری، وزارت بازرگانی
  • علی شیرازی، سمانه لاجوردی*، مهناز لاجوردی صفحه 75
    براساس نظام ارزشی جامعه، بهره وری منابع انسانی به عنوان مهم ترین و تاثیرگذارترین عامل در افزایش بهره وری سازمان می باشد. هدف مقاله حاضر گونه شناسی سیاست های بهره وری منابع انسانی است و اینکه چه ذهنیت ها و دیدگاه های مختلفی در مورد موضوع تحقیق در بین مشارکت گنندگان ناحیه ای از آموزش و پروش خراسان رضوی وجود دارد. برای تبیین جامع تر و کامل تر از سیاست های بهره وری منابع انسانی، از روش شناسی کیو (Q) استفاده شده است. این روش ترکیبی، دسته بندی عمیق تری از دیدگاه های مشارکت کنندگان نسبت به موضوع مورد بررسی به دست می دهد. در این روش از تحلیل عاملی کیو و سنخ شناسی که از آرایه های عاملی و مصاحبه با مشارکت کنندگان در حین مرتب سازی حاصل شد، دیدگاه ها و عقاید مشارکت کنندگان، در چهار دسته بندی شناسایی شده است. نتایج تحلیل ها نشان می دهد نقش های «مشابه» ارزشیابی شده، مبنای پیدایش نقش های جدید برای سیاست گذاران بهره وری منابع انسانی در آموزش و پرورش است. مانند نقش «شایسته گزینی برای ارتقای بهره وری»، «آموزش پذیران خلاق» و «منتقدان به عدم اجرای سیاست های بهره وری» و ضعف ها نیز مانند عدم هماهنگی سیاست های پیشنهادی بهره وری منابع انسانی با هدف نهایی فعالیت های منابع انسانی، و نیز اهمیت ندادن به مهارت های ذهنی، انسانی و کار تیمی می باشد.
    کلیدواژگان: وظایف مدیریت منابع انسانی، سیاست های بهره وری منابع انسانی، شناختی کیو
  • مجتبی رفیعی، معصومه حبیبی، علیرضا علی احمدی، محمد موسوی، محمد کرمانی* صفحه 105
    پژوهش حاضر نتیجه تحقیق کیفی از نوع مطالعه ای موردی است که در راستای شناسایی معضلات و ایرادات ساختاری موجود در شرکت نفت صورت پذیرفته است. بر این اساس نتایج استخراج شده در مرحله کیفی، حاکی از ضعف در نظام ارزیابی عملکرد سازمان، ضعف در عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، تمرکز نامتناسب سازمان در شهر تهران، ساختار وظیفه مدار (در مقابل فرآیندمدار)، ساختار منابع محور (در مقابل دانش بنیان)، ساختار ناپویا، نرخ اعتماد پایین ذی نفعان به سازمان و نهایتا لزوم حرکت به سمت الگوهای تعالی سازمانی با رویکردی اخلاق مدار بوده است. نتایج حاصل از مرحله کیفی، با رویکردی کمی و از طریق 156 نفر از مدیران مجموعه و براساس روش های آمار توصیفی مورد اعتبارسنجی قرار گرفته است. توجه به مولفه های استخراج شده از نتایج تحلیل کمی، کیفی و شباهت شناسایی شده آن با چارچوب مدل تعالی سازمانی، محققین را بر آن داشته تا به ارائه چارچوبی نوین در حوزه ارزیابی عملکرد، در تناسب با ساختار سخت و نرم وزارت نفت پرداخته، و بر این اساس مدل تعالی اخلاق مدار، به عنوان مدل پیشنهادی در ارزیابی عملکرد وزارت نفت و شرکت های تابعه، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، ارزیابی عملکرد، تعالی سازمانی، اخلاق، اخلاق کسب و کار
  • ندا عبدالوند، محمد مهدی سپهری*، وحید برادران صفحه 125
    هم راستایی درجه تناسب و یکپارچگی بین راهبرد کسب و کار، راهبرد فناوری اطلاعات (IT)، زیرساختار کسب و کار و زیرساختار IT است. فاکتورهایی که بر هم راستایی راهبردی کسب و کار و فناوری اطلاعات تاثیر می گذارد در چندین مطالعه بررسی شده اند. بیشتر این مطالعات در کشورهای توسعه یافته شامل اروپای غربی و امریکای شمالی صورت گرفته اند. در نظر گرفتن فرهنگ متمایز جهان غرب، این دلیل را مطرح می کند که مزرهای مطالعات پژوهشی را گسترش و تعمیم دهیم. این تحقیق هم راستایی راهبردی را در فرهنگ شرقی و در ایران به عنوان کشوری درحال توسعه بررسی می کند. این تحقیق با تعیین عوامل موثر بر هم راستایی راهبردی در ادبیات موجود شروع می کند. پس از دسته بندی آن ها و توسعه مدل تحقیق، مدل را با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) بررسی می کنیم. در این پژوهش هدف آن است که بررسی شود آیا عوامل موثر معرفی شده در پژوهش های پیشین در فرهنگ غیرغربی و در کشورهای درحال توسعه هم صدق می کند یا خیر. نتایج تحقیق تفاوت هایی را در عوامل موثر بر هم راستایی راهبردی در این منطقه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: هم راستایی راهبردی، راهبرد کسب وکار، راهبرد فناوری اطلاعات
  • مهدیه سادات خشوعی*، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری، افشین جهان بازی صفحه 145
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی شایستگی مدیریتی شرکت گاز استان اصفهان انجام شد. برای دستیابی به این هدف، با 15 نفر از مدیران سطوح مختلف شرکت گاز استان اصفهان که به روش هدفمند (با حداکثر اختلاف) انتخاب شده بودند، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته انجام و پرسشنامه شایستگی های مدیریتی اجرا گردید. علاوه بر این، ماهنامه ندای گاز، شرح شغل مدیران ارشد شرکت گاز اصفهان، سایت ملی گاز و سایت های گاز 30 استان مورد مطالعه قرار گرفت. سپس با تحلیل محتوای منابع شفاهی و نوشتاری، مفاهیم شناسایی و به 8 شایستگی اصلی و 78 شایستگی فرعی تقسیم بندی شدند. در مرحله پایانی نیز اعتبار و پایایی الگو مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مدیر، شرکت گاز
|
  • Jamshid Salar*, Seyed Abolfazl Abolfazli, Farajollah Rahimi Page 15
    The purpose of this study is surveying the interactive influence of strategic orientation، culture and new product development capability on new product development performance of companies accepted in Tehran stock exchange. This research is applied In terms of the goal and descriptive- survey in terms of data gathering method. The population of this study consists of companies in the stock exchange. The sampling method is quota stratified random. According to share of each industry، in total، 167 questionnaires were collected from companies. To test the hypotheses، we used structural equation modeling with Lisrel 8. 53. The results showed that strategic orientation، culture and the new product development capability influence on new products development performance. The impact of strategic orientation is more. New product development capability has the second influence and culture has the third influence on new product development performance. The results also showed that the strategic orientation and new product development capability impact on organizational culture.
    Keywords: Strategic Orientation, Culture, New Product Development Capability, Performance, Stock Exchange
  • Mohammad Hashem Moosavi Haghighi, Firouzeh Setoudeh* Page 35
    This article has tried to simulate the behavior of national Iranian copper industries company’s stock in the stock exchange market and help the share holder and policy makers to analyze the fluctuations and forecast the future of the stock. For the aim of simulation، first we have identified the influential factors in stock price in the stock exchange market and the influential factors in copper price in the market. The relation between different variables is shown by causal diagrams using system dynamics approach. Then the research model is simulated and analyzed by Vensim DSS. The results showed that production costs and copper’s world price are the most important factors in shaping the fluctuations of the stock price. At the end different scenarios such as reducing the subsidies in the second phase are examined and the results are discussed.
    Keywords: System Dynamics Approach, Simulation, Stock Price
  • Hamid Raminmehr*, Mahboobeh Edraki, Samaneh Tavakoli, Mitra Amjadi Kivi Page 53
    The purpose of this paper is to assess the current situation and the strategic pattern of teleworking in governmental agencies. In order to collect the required data، 110 questionnaires concerning factors which influence adoption of teleworking collected and analyzed. The data collection was being done in the Ministry of Commerce headquarters in Tehran. Based on the research model، factors affecting the adoption of teleworking are being investigated in seven categories using correlation and regression analysis: The attitude of the staff، teleworking infrastructures، nature of work، organizational design، social and environmental concerns، increasing capacity of employing the labor force، and staff awareness of the benefits of teleworking. The results showed that The attitude of the staff، teleworking infrastructures، social and environmental concerns، increasing capacity of employing the labor force، and staff awareness of the benefits of teleworking has a significant positive impact on the adoption of teleworking، although the nature of work and organizational design has no significant effect on the adoption of teleworking.
    Keywords: Teleworking, Teleworker, Acceptance of Teleworking
  • Ali Shirazi, Samaneh Lajevardi, Mahnaz Lajevardi* Page 75
    Based on the value system efficiency of human resources as the most important and influential factor in increasing the efficiency of an organization. Purpose of this paper is typology of human resource efficiency policies and how is different mentalities and perspectives among participants in about the research subject area of Razavi Khorasan education. For a more comprehensive and more complete explanation of productivity of human resource policies، the methodology of (Q) is used. The combined method of classifying participants a deeper viewpoints of the subject could provide. The method of factor analysis and Q-factor typology of arrays and interviews with participants during sorting was achieved، the views and opinions of the participants in four categories have been identified. Analysis results show that the role of «similar» to evaluate the basis for the emergence of new roles for HR productivity in education policy. As the «merit selection to enhance productivity،» «Creative educatable» and «lack of policy enforcement efficiency Critics''. and weakness is as well as productivity of the proposed policy coordination activities with the ultimate aim of human resources، human resources and not the importance mental skills، human and teamwork.
    Keywords: Duties Human Resource Management, Human Resource Productivity Policies, Methodology (Q)
  • Mojtaba Rafiee, Masoume Habibi, Alireza Aliahmadi, Mohammad Mosavi, Mohammad Kermani* Page 105
    The current research is a qualitative evaluation of a case study has been conducted in Iranian oil company to recognize problems and structural defect، and the corresponding results of the first phase implies the weakness of performance evaluation of the organization، lack of distributive and procedural justice، inappropriate concentration of civil foundation in capital، Tehran، task-oriented (against process-oriented)، source-axis (against knowledge-founded) and being undeveloped low trust in beneficiaries in organization، and ultimately necessary to promote for EFQM models with ethics-oriented approaches. The results were evaluated on credit based on descriptive statistical methods and on a quantitatively approach through 156 persons of the management of the organization. The similarity of deducted data on quantitative and quality reasoning and recognized reconciliations with Total Quality Management model structure leads the researchers to introduce new basis in the performance evaluation area according to software and hardware of the Oil Ministry، and the ethics oriented EFQM model has been introduced as the suggested one to evaluate performances in Oil Ministry and subordinate companies.
    Keywords: Total Quality Management, Performances Evaluation, EFQM, Business Ethics
  • Neda Abdolvand, Mohammad Mahdi Sepehri*, Vahid Baradaran Page 125
    Strategic alignment is the extent to which business strategy، and information technology (IT) strategy، business structure and IT structure are fit. The factors affecting the business-IT strategic alignment has been studied in several previous researches. Most of the studies have been conducted in developed countries particularly the USA and Canada. There is a debate in the literature that we should investigate the business-IT alignment theories in various countries with different cultures and environments. This brings the capability of theory generation. In this research، we first investigate the literature to extract the antecedents. Then، we categorize them and develop a theoretical model as a path diagram of a structural equation model. We aim to empirically investigate if these antecedents are effective in the strategic alignment in a developing country. For this purpose، we run the survey-based questionnaire and analyze the models based on PLS-SEM. Based on the results; there is a difference between factors affecting the business-IT strategic alignment in the developed countries and a developing country.
    Keywords: Strategic Alignment, Management Support, Organizational Planning, Soft Aspect, Communication, Shared Domain
  • Mahdieh Sadat Khoshouei*, Hamid Reza Oreyzi, Aboulghasem Nouri, Afshin Jahanbazi Page 145
    The study purpose to develop managerial competency model in Isfahan Province Gas Company. Semi-structured interviews and Managerial Competencies Questionnaire were conducted with 15 managers selected purposefully (maximum variation sampling) from among the different levels of management in Isfahan Gas Company. Also، Gas monthly magazine (Nedaye Gas)، job description of managers، web sites of National Iranian Gas Company and thirty provinces studied. Then concepts were collected and categorized into 8 main categories and 78 sub categories. Finally، reliability and validity of model accepted.
    Keywords: Competency Model, Manager, Gas Company