فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی منطقی صفحات 1-28
    با توجه به اهمیت روزافزون خلاقیت در جهان معاصر، مساله ی آموزش خلاقیت در سطح مدارس ابتدایی مورد توجه قرار گرفت و جهت بررسی این مساله، دو پژوهش انجام پذیرفت. پژوهش نخست به بررسی تاثیر آموزش خلاقیت بر افزایش خلاقیت دانش آموزان پسر دبستانی پرداخت. پس از انجام پیش آزمون با ابزار محقق ساخته در سطح گروه آزمایشی (67 نفر) و گروه کنترل (58 نفر)، آموزش خلاقیت به مدت 12 هفته به گروه آزمایشی ارایه گردید. نتایج به دست آمده از آزمون گروه های آزمایشی و کنترل، با روش اندازه گیری های مکرر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان دهنده ی تفاوت معنادار گروه آزمایشی با گروه کنترل بود. پس از مشخص شدن تاثیر مثبت آموزش خلاقیت بر روی خلاقیت کودکان، پژوهش کیفی و طولی دوم، با هدف دستیابی به الگویی بومی جهت ارایه به اولیای آموزشی در جهت آموزش خلاقیت، طی 4 تابستان متوالی انجام پذیرفت. در این پژوهش 40 نفر از کودکان پیش دبستانی و دبستانی دختر و پسر، شرکت داشتند. نتایج حاصل از این پژوهش کیفی، ضمن تایید تاثیر مثبت آموزش خلاقیت، در سطح افراد مورد بررسی، در عمل به ارایه ی الگویی اولیه جهت چگونگی اعمال روش های آموزش خلاقیت به دانش آموزان پیش دبستانی و دبستانی رسید. یافته های اخیر، الگوی مناسبی جهت چگونگی به کارگیری روش های مختلف آموزش خلاقیت و محتوای لازم در این جهت را در اختیار معلمان و مربیان آموزشی، قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش خلاقیت، دانش آموز، پیش دبستان، دبستان، معلم، مربی
  • معصومه صمدی صفحات 29-52
    هدف از این طرح، ارزشیابی ازتحقق اهداف طرح آموزش مبتنی بر روی کردهای تربیتی در دروس علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی پایه دوم راهنمایی است. جامعه ی مورد مطالعه دانش آموزان پایه ی دوم راهنمایی استان های سیستان و بلوچستان، گلستان و شهر تهران، بودند که از این جامعه، نمونه ای به حجم 1500 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. در هر یک از استان های منتخب 4 شهرستان یا منطقه به تصادف انتخاب و از هر یک از این مناطق و نواحی یاد شده یک مدرسه ی پسرانه و یک مدرسه ی دخترانه تحت پوشش طرح به عنوان گروه های «مطالعه» انتخاب و از مدارس هم جوار مدارس منتخب یک مدرسه ی دخترانه و پسرانه به عنوان گروه های «مقایسه» در نظر گرفته شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهایی از قبیل فرم کوتاه آزمون تعامل مثبت بین معلم و دانش آموزان (ووبلز و لیوی، 1993)، پرسش نامه محقق ساخته ی سنجش نگرش دانش آموزان نسبت به تلفیق محتوا با آموزه های دینی، فرم کوتاه پرسش نامه سازگاری اجتماعی (سینها و سینگ، 1993) و فرم کوتاه پرسش نامه ی هرمنس (1977)، و همین طور معدل تحصیلی استفاده شد. روایی ابزارها اساسا مبتنی بر شواهد روایی محتواست و پایایی ابزارها با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده های حاصل با استفاده از تحلیل واریانس دو راهه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل حاکی از این است که این طرح در ارتقای پیشرفت تحصیلی، سازگاری اجتماعی و انگیزه ی یادگیری دانش آموزان نقشی نداشته، در حالی که در ارتقای نگرش دانش آموزان نسبت به تلفیق محتوا با آموزه های دینی و تعامل مثبت دانش آموزان با معلمان موثر بوده است. بر این اساس دفتر آموزش راهنمایی جهت توسعه ی طرح لازم است ابتدا به بازنگری در طرح و تعدیل انتظارات بپردازد و سپس جهت توسعه ی آن تصمیم گیری نمایند.
    کلیدواژگان: رویکرد تربیتی، ارزشیابی، آموزش تعلیمات اجتماعی، علوم تجربی
  • مهدی محمدی، رحمت الله مرزوقی صفحات 53-89
    در متون دینی، برای زندگانی مسلمانان اصولی وضع گردیده است که هر مسلمانی می بایست از این اصول و رهنمودها در عمل پیروی نماید. اگر هدف آموزش و پرورش به طور عام، پرورش انسان کامل باشد، هدف آموزش و پرورش اسلامی نیز پرورش انسان کامل الاهی با تاکید بر ویژگی هایی هم چون ایمان و عقیده می باشد. برنامه درسی ناشی از این هدف نیز برگرفته از دانش های موجود و هم چنین رهنمودهای قرآن، سنت پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت می باشد. به علاوه، در ایجاد برنامه ی درسی مبتنی بر ارزش ها و عقاید اسلامی، باید به مقاصد و اهداف اعتقادی و دینی توجه نمود، به عبارت دیگر، این مقاصد و اهداف بعضا مستقل، باید با هم تلفیق شوند، هدف این مطالعه ارائه ی پیش فرض های برنامه ی درسی آموزش سلامت جنسی از منظری اسلامی بود که به ساختار دانش مربوط به سلامت جنسی نیز توجه نماید، بدین منظور با استفاده از روش هم سوسازی، پس از بررسی آیات قرآنی و روایات و احادیث، پیشینه ی تحقیقات انجام شده و دیدگاه های محققین غربی و اسلامی، بر اساس الگوها و عناصر یک برنامه ی درسی، پیش فرض هایی برای تعیین اهداف کلی، عینی، تعیین محتوا، روش های یاددهی - یادگیری، ارزشیابی، انتخاب مدرس، منابع کمک آموزشی برای تدوین برنامه ی درسی آموزش سلامت جنسی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، آموزش، سلامت جنسی، منظری اسلامی
  • جعفر ترک زاده، نصرالله نوروزی، حسین ایمانی صفحات 91-120
    هدف پژوهش حاضر مقایسه خودارزیابی سرگروه های آموزشی از عمل کرد نظارتی خود با ارزیابی صورت گرفته توسط معلمان تحت نظارت و راهنمایی آموزشی آن ها بر اساس الگوی مفهومی اولیوا و پاولز بود. بدین منظور از میان معلمان و سرگروه های آموزشی شاغل در نواحی چهارگانه ی شهر شیراز در سال تحصیلی 90 – 1389 به تعداد 8761 معلم و 175 سرگروه آموزشی، نمونه ای به حجم 488 نفر (368 معلم و 120 سرگروه آموزشی) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات، مقیاس خدمات نظارت و راهنمایی آموزشی ترک زاده و نوروزی (1389) استفاده گردید که پایایی ابزار 80/0 و روایی آن 90/0-63/0، محاسبه و تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری تی تک نمونه ای، تی مستقل و تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده گردید. نتایج نشان داد: 1) سرگروه های آموزشی شهر شیراز، عمل کرد نظارتی کلی خود و هم چنین عمل کرد نظارتی خود در ابعاد کمک به معلمان در طراحی آموزش، ارائه آموزش، اداره کلاس درس، ارزشیابی از آموزش، انجام کارهای گروهی و کمک های انفرادی را بالاتر از متوسط و در حد مطلوب، و عمل کرد نظارتی خود در ابعاد کمک به معلماندر طراحی و اجرای برنامه درسی، ارزیابی برنامه درسی، ارزیابی از خود و کمک از طریق برنامه های ضمن خدمت را در سطح متوسط ارزیابی نمودند. 2) معلمان، عمل کرد نظارتی کلی سرگروه های آموزشی و نیز عمل کرد نظارتی آنان در تمام ابعاد ده گانه ی فعالیت های نظارت و راهنمایی آموزشی را پایین تر از متوسط و در حد نامطلوب ارزیابی نمودند. 3) سرگروه های آموزشی عمل کرد نظارتی خود را هم در عمل کرد کلی و هم در تمامی ابعاد ده گانه، به شکلی معنادار بالاتر از ارزیابی صورت گرفته توسط معلمان، برآورد نمودند. 4) بین ارزیابی معلمان از عمل کرد سرگروه های آموزشی در ابعاد سه گانه ی به سازی معلمان، به سازی آموزشی و به سازی برنامه، درسی تفاوت معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: نظارت و راهنمایی آموزشی، عمل کرد نظارتی، به سازی معلمان، به سازی برنامه درسی، به سازی آموزشی
  • فریده درخواه، محمد مزیدی، فرخنده مفیدی صفحات 121-152
    هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان برخورداری کتاب های تعلیمات اجتماعی دوره ی ابتدایی از مولفه های دموکراسی بر اساس دیدگاه های دیویی، اسکو، شریعتمداری و بشیریه بود. بدین منظور ابتدا با مشخص ساختن ده مولفه برای دموکراسی، به تعریف واحدهای تحلیل (پاراگراف، تصاویر و پرسش ها) پرداختیم. در ادامه با شمارش فراوانی واحدهای تحلیل مشمول و غیر مشمول دموکراسی با استفاده از روش ویلیام رمی، ضریب درگیری فراگیران با متون درسی با استناد به مولفه های دموکراسی، محاسبه شد. علاوه بر این از آزمون خی2 برای مقایسه فراوانی ها و نسبت ها، تفاوت بین ضرایب درگیری و نیز نحوه ی توزیع مولفه ها در محتوای کتب درسی تعلیمات اجتماعی پایه های سوم، چهارم و پنجم ابتدایی استفادهگردید. با توجه به مقایسه و تحلیل ضرایب درگیری (ISE) به دست آمده از محتوای کتاب های مورد بررسی، می توان اظهار داشت که از لحاظ میزان برخورداری از مولفه های دموکراسی، کتاب تعلیمات اجتماعی در پایه ی سوم، دارای عملکردی بسیار ضعیف (24/0=ISE)، کتاب پایه ی چهارم، در حد مطلوب (16/1=ISE) و کتاب پنجم ابتدایی دارای وضعیتی بسیار مطلوب است (23/2=ISE). در بخش پرسش ها، تحلیل ضرایب درگیری بدست آمده مبین توجه اندک هر سه کتاب به مولفه های دموکراسی است و در بخش تصاویر نیز صرفا کتاب تعلیمات اجتماعی پنجم از عمل کردی نیمه فعال (91/0=ISE) در زمینه ی جلب توجه دانش آموزان به مولفه های دموکراسی برخوردار می باشد. علاوه براین نتایج حاصل از آزمون خی 2 نشان داد که درمجموع بین سه پایه ی تحصیلی مورد بررسی، تفاوت معناداری در توزیع مولفه های دموکراسی وجود ندارد. اما میزان توزیع مولفه ها در کل محتوا، به طور معناداری نامتوازن بود.
    کلیدواژگان: دموکراسی، تعلیم و تربیت دموکراتیک، دوره ابتدایی، تعلیمات اجتماعی
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، هادی رحمانی، هاجر معینی شهرکی صفحات 153-181
    هدف کلی از انجام این پژوهش، بررسی کیفیت مسوولیت های استادان، ادراک دانشجویان از برنامه ی درسی پنهان و دستاوردهای آنان از تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش تمامی دانشجویان ورودی سال تحصیلی 89-90 دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس و تمامی استادان شاغل در این دانشگاه بوده است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای 581 نفر دانشجو و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 117 نفر از استادان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه کیفیت مسوولیت های استادان، پرسش نامه ی ادراک دانشجویان از برنامه ی درسی پنهان و پرسش نامه ی دستاوردهای دانشجویان بود که بین دانشجویان توزیع گردید هم چنین از پرسش نامه ی دستاوردهای دانشجویان نیز استفاده شد که در اختیار استادان قرار گرفت. نتایج نشان داد که: متغیرهای برون زاد تدریس، نظارت، خدمات اجتماعی و پژوهش گری پیش بینی کننده ی مثبت و معنادار دستاوردهای دانشجویان از تحصیل می باشند. متغیرهای تدریس، نظارت، خدمات اجتماعی و پژوهش گری پیش بینی کننده های مثبت و معنادار متغیرهای ساختار دانشگاه و ارتباط متقابل استادان و دانشجویان و پیش بینی کننده ی منفی و معنادار متغیر روابط میان فردی دانشجویان با یک دیگرمی باشند. کنترل متغیرهای برون زاد نشان داد که متغیرهای ساختار دانشگاه، ارتباط متقابل استادان و دانشجویان و نیز روابط میان فردی دانشجویان با یک دیگر به طور مستقیم پیش بینی کننده ی معنادار متغیرهای دستاوردهای دانشجویان از تحصیل می باشند.
    کلیدواژگان: مسوولیت های استادان، برنامه ی درسی پنهان، دانشجو، دستاورد
|
  • Morteza Manteghi Pages 1-28
    Given the role creativity plays in the contemporary world, the creativity training was investigated in elementary schools. To this end, two studies were conducted. The first study examined the effect of teaching creativity on elementary student's creativity. Initially a pre-test devised by the researcher was administered to both experimental group (67 subjects) and control group (58 subjects). Then the experimental group participated in a 12-week creativity training course. The results of the tests taken by the experimental and control groups were analyzed, using recurrent measurements. The findings showed a significant difference between the two groups with the experimental group outperforming the control group. Drawing on these findings showing the positive effect of creativity training on student's creativity, the second longitudinal and qualitative study was conducted on 40 pre-school and elementary male and female students in 4 consecutive summers. This study aimed to develop a native model which instructors can use for the purpose of teaching creativity to students. Showing the positive effect of creativity training on student's creativity, this study also provides a model which illustrates how creativity training methods can be applied. Moreover, it provides the teachers and trainers with guidelines regarding the content of a creativity course.
    Keywords: creativity, creativity training, student, pre, school, elementary school, teacher, trainer
  • Masoumeh Samadi Pages 29-52
    The purpose of this research was to evaluate the achievement of the goals set by the educational approach-based teaching project in the second-grade guidance school courses of Natural Sciences and Social Education. The sample of the study contained 1500 second-grade students of guidance school who were selected through multiple cluster sampling from among the students in Tehran and the provinces of Golestan and Sistan & Baluchistan. Form each of the provinces, 4 areas were randomly selected. Then one boys’ school and one girls’ school were selected from each area as the experimental groups. Control groups were also selcted from the neighboring schools. The data were collected through the short form of Teacher & Student Positive Interaction Questionnaire (Wubbels & Leavy, 1993), Social-Adjustment Questionnaire (Sinha & Sing, 1993), a reaseracher-made questionaire designed to measure the students’ attitude toward the integration of the content with Islamic teachings, and the short form of the Learning Motivation Questionaire (Hermens, 1997). The participants’ average scores in the first academic semester of 1389-88 were also benefited from. The reliability of the instruments was determined through Cronbach’s Alpha and the validity was basically checked in terms of content validity. The data were analyzed through a tow-way Anova. The results indicated that there was no significant difference between the experimental and control groups concerning the academic achievement, learning motivation and social adjustment. However, there was a significant difference between the two groups in terms of the attitude toward the integration of the content withAbstracts of the Persian Articles in English 5Islamic teachings and the positive interaction between the teacher and students. As such, educational authorities are recommended to revise the project before embarking on any further development of the project.
    Keywords: educational approach, evaluation, Natural Sciences, So, cial Education
  • Mehdi Mohammadi, Rahmat Allah Marzoughi Pages 53-89
    For all the Muslims, Islam is the purpose of their life and knowledge has to be subjected to religion for it to be pure and complete. If education in general is concerned with the full human life, then Islamic education is concerned with the full Islamic life, based on faith (iman), belief (aqidah) and unity of God(tawhid) and is guided by the teachings from the Holy Qur’an, and the Sunnah (the traditions of the Prophet Muhammad (p.b.u.h). In considering a curriculum rooted in Islamic values and beliefs, duality in education, that is splitting of knowledge into two distinctive types, secular and religious, with aims and objectives independent of each other, needs to be abolished. Using several researches and studies in western and Islamic perspectives, this study intended to design a model curriculum based on Qur’an and Hadith. This model concerns all the principles and objectives of sexual health and benefits from all the stakeholders in designing a comprehensive curriculum.
    Keywords: sex education, sexual health education, Quran, Hadith, sexual health curriculum, Islamic students
  • Jafar Torkzadeh, Nasrolah Norozi, Hossein Imani Pages 91-120
    The purpose of this tudy was to compare the instructional supervisors’ self-assessment of their performance with the teachers’ assessment of such performance based on Oliva and Pawlas’ model of instructional supervision. For this purpose, a stratified random sample including 368 teachers and 120 instructional supervisors of quadruplet educational districts of Shiraz was selected. For data gathering, Torkzadeh and Norozi’s scale of instructional supervision services (2010) was used. Reliability of the scale (0.80) and its validity (0.63-0.90) were estimated and verified. For data analysis, one sample t-test, independent samples t-test and repeated measures analysis of variance were used. The results showed that: 1) Shiraz instructional supervisors assessed their total supervisory performance as well as dimensions of helping teachers in instruction design, instruction presentation, classroom management, instruction evaluation, group works and individual assistance higher than average and in a desirable range, and their performance in the dimensions of curriculum design and implementation, curriculum evaluation, in-service programs and self-assessment in an average level. 2) Teachers assessed the total supervisory performance of the instructional supervisors as well as their performance in all the dimensions of supervisory practices less than average and in an undesirable range. 3) Instructional supervisors assessed their supervisory performance significantly higher than the teachers’ assessment in terms of both the total performance and all its dimensions. 4) There was a significant difference between the 8 Academic Journal of Curriculum Research teachers’ assessment of the instructional supervisors’ performance in the domains of teacher development, curriculum development and instructional development.
    Keywords: instructional supervision, supervisory performance, teach, er development, curriculum development, instructional development
  • Farideh Dorkhah, Mohammad Mazidi, Farkhondeh Mofidi Pages 121-152
    This study aimed to determine the extent to which democracy compo-nents are taken into consideration in the Social Education textbooks of the elementary school based on Dewey, Schou, Shariatmadari, Bashirieh and Akhavnkazemi’s viewpoints. For this purpose, first we identified ten components of democracy based on the above men-tioned scholars’ viewpoints. Then we considered the paragraphs, pic-tures and questions in each lesson as the units of analysis. The fre-quency of unites of analysis, either including the democracy compo-nents or not, was counted and analyzed through William Romey's In-dex of Student Engagement (ISE). In addition, using Chi square test, the frequency of distribution of democracy components in all the se-lected textbooks as well as the differences between the engagement coefficients (ratios) was obtained. The results revealed that with re-gard to the democracy components, the Social Education textbook of the third grade had a very weak performance (ISE=0.24), the fourth grade book had a good performance (ISE=1.6), and the fifth grade book had a high performance (ISE=2.23). The questions in Social Ed-ucation textbooks of all the grades showed very weak performance concerning the democracy components. In regard to pictures, only the fifth grade book had a semiactive performance (ISE=0.91). Moreover, the results of Chi square test showed that no significant difference ex-isted among the grades concerning the distribution of democracy 10 Academic Journal of Curriculum Research components. Finally, the distribution of the democracy components in the whole content of the books was significantly unbalanced.
    Keywords: democracy, democratic education, elementary period, So, cial Education Text, Books
  • Mehdi Mohammadi, Reza Naseri Jahromi, Hadi Rahmani, Hajar Moeini Shahraki Pages 153-181
    The aim of this research was to suggest an explanatory model of the student's perception of the faculty responsibilities quality, hidden curriculum and their academic gains. The statistical population of the study included all the students and faculty members of the Islamic Azad University of Bandar Abbas branch in the academic year of 1389-90. Through cluster sampling 581 students and through simple random sampling 117 teachers were selected. The research instruments were three questionnaires of the Faculty Members’ Responsibilities Quality, Student's Perception of the Hidden Curriculum and Student's Gains. The data were analyzed using SPSS 16 and LISREL 8.54. The results showed that: 1) the variables of teaching, supervision, social services and scholarship were significant positive anticipants of the student's academic gains; 2) the variables of teaching, supervision, social services and scholarship were significant positive anticipants of the university structure and faculty-student interactions and they were significant negative anticipants of the student's interactions with eachother; 3) controling the Exogenous variables, it was revealed that the variables of university structure, faculty-student interactions and student-student interactions directly and significantly predicted the student's academic gains.
    Keywords: quality, faculty member's responsibilities, perception, hidden curriculum, student's gain, university