فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 258 (هفته چهارم آذر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مهدخت محمدی، محمدحسن شاه حسینی، معصومه تک روستا صفحه 1
    مقدمه
    آدنوویروس ها از مهم ترین عوامل ایجاد عفونت های چشم می باشند. شناسایی سریع و به موقع کراتیت آدنوویروسی برای درمان مناسب و جلوگیری از گسترش بیماری از مسایل عمده در تشخیص این ویروس است. روش های تشخیص این ویروس دارای محدودیت هایی هستند و امکان استفاده از آن ها به راحتی و در همه ی مراکز تشخیصی وجود ندارد. در این تحقیق با کمک تکنیک مولکولی تکثیر هم دما به واسطه ی حلقه (LAMP یا Loop mediated isothermal amplification)، این ویروس در بیماران با دقت، سرعت و سهولت بیشتری تشخیص داده شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی بود که در سال 1391 بر روی 86 بیمار مشکوک به کراتیت آدنوویروسی مراجعه کننده به بیمارستان فارابی و لبافی نژاد تهران انجام شد. DNA نمونه های بیماران به روش Boiling و DNG-Plus استخراج شد. پرایمرهای ویژه برای تکنیک LAMP به وسیله ی نرم افزار Primer explorer نسخه ی 4 طراحی گردید. آزمون های حساسیت و ویژگی برای تست LAMP انجام شد و سپس بر روی نمونه ها بهینه گردید و محصول LAMP به وسیله ی اضافه کردن سایبرگرین، بررسی شد.
    یافته ها
    تست LAMP بر اساس پلاسمید حاوی کل ژنوم آدنوویروس اپتیمایز گردید. حساسیت تست در حد یک پارتیکل ویروس ارزیابی شد و هیچ واکنش مثبتی با سایر عوامل در تست ویژگی، ایجاد نشد. از 86 نمونه ی مشکوک به کراتیت آدنوویروسی، 28 نمونه (32 درصد) در تست مثبت شدند.
    نتیجه گیری
    استفاده از تکنیک مولکولی LAMP در این تحقیق برای تشخیص کراتیت آدنوویروسی نشان داد که این تکنیک، دارای حساسیت و دقت بالایی می باشد و روشی سریع و قابل اعتماد برای تشخیص عفونت هایی مانند کراتیت، که برای درمان رضایت بخش نیازمند تشخیص سریع است، می باشد.
    کلیدواژگان: آدنوویروس، تکثیر هم دما به واسطه ی حلقه، کراتیت، DNA
  • روشنک ابوترابی، حجت حسینی، علی مهرابی کوشکی*، شکوفه بقازاده صفحه 20
    مقدمه

    روش تزریق درون رحمی اسپرم (Intrauterine insemination یا IUI) یکی از شایع ترین روش های مورد استفاده در باروری زنان است که خصوصیات اسپرمی در آن دخیل هستند. مطالعه ی حاضر نیز با هدف تعیین میزان تاثیر پارامترهای اسپرمی بر روی نتایج درمان به روش IUI به انجام رسید.

    روش ها

    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی است در سال 1391 در بیمارستان شهید بهشتی اصفهان انجام شد. جمعیت مورد مطالعه، نمونه های مایع منی افرادی بود که به مرکز ناباروری شهید بهشتی اصفهان، جهت درمان به روش IUI مراجعه نموده بودند. این نمونه ها به صورت Simple sampling جمع آوری گردیدند. در طی این بررسی، پارامترهای دانسیته ی اسپرمی، درصد حرکت چهارگانه ی اسپرمی، درصد مورفولوژی طبیعی اسپرمی و میزان ویسکوزیتی مایع منی و تجمع (naggregatiA) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های به دست آمده پس از ورود به رایانه به وسیله ی نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه پارامترهای اسپرمی در 80 نمونه که تحت درمان ناباروری به روش IUI قرار گرفته بودند، بررسی شد. از بین 80 بیماری که تحت درمان با این روش قرار گرفتند، 16 نفر باردار شدند و روش مذکور در 64 نفر موفقیت آمیز نبود. میانگین حجم مایع سمن، غظت مایع و پارامترهای حرکتی اسپرم در دو گروه باردارشده و باردارنشده اختلاف معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج این مطالعه علاوه بر عوامل اسپرمی، فاکتورهای دیگری مثل تکنیک تزریق اسپرم، مراقبت پزشکی، عوامل ثانوی مانند استعمال سیگار و تجهیزات مورد استفاده در نگه داری و تزریق اسپرم نیز امی توانند در موفقیت باروری روش IUI تاثیرگذار باشند. به همین دلیل پیشنهاد می گردد ضمن بازنگری پروتکل های جاری باروری به روش IUI و تطبیق آن با استانداردهای بین المللی، زنان کاندید روش مذکور، به همراه همسران خود قبل از تزریق اسپرم، به طور کامل تحت آموزش قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تکنیک باروری با روش تزریق درون رحمی اسپرم، مایع سمن، حرکت اسپرم
  • سید حمید موسوی، وائل الحمادی، سید علیرضا عظیمی صفحه 30
    مقدمه
    بررسی ها نشان می دهد که تا کنون هیچ گونه مطالعه ی منسجمی در رابطه با بررسی میزان آگاهی افراد جامعه در مورد استئوآرتریت انجام نشده است. بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین و ارزیابی میزان آگاهی افراد درباره ی عوامل خطر استئوآرتریت مفصل زانو طراحی و انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی مقطعی بود که در سال 1390، روی 600 نفر در شهر اصفهان انجام شد.
    یافته ها
    5/20 درصد افراد مرد و 5/79 درصد زن بودند. 52 درصد از افراد آگاهی خوب، 44 درصد آگاهی متوسط و 4 درصد آگاهی ضعیف داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی نسبت به استئوآرتریت زانو در اغلب افراد شرکت کننده، رضایت بخش بود.
    کلیدواژگان: عامل خطر، استئوآرتریت، آگاهی، مفصل زانو
  • سعیده دریازاده، فریدون مریمی صفحه 40
    مقدمه
    سندرم نقص ایمنی اکتسابی (Acquired immunodeficiency syndrome یا AIDS) توسط ویروس نقص ایمنی انسانی (Human immunodeficiency virus یا HIV) ایجاد می شود. این ویروس بر تمام سیستم های بدن تاثیر می گذارد و باعث آسیب پذیری سیستم و اندام های بدن نسبت به عفونت های فرصت طلب، کاهش وزن و در نهایت مرگ می شود. هدف این پژوهش، بررسی اپیدمیولوژیک بیماران آلوده به HIV (HIV مثبت) در مرکز مشاوره ی بیماری های رفتاری اصفهان از سال 1378 تا 1388 بود.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی مقطعی بود که طی آن ویژگی های اپیدمیولوژیک کلیه ی بیماران HIV مثبت تحت پوشش مرکز مشاوره ی بیماری های رفتاری را در سال های گفته شده، به روش سرشماری بررسی شد. اطلاعات بیماران وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 18 شد و داده ها با روش آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 241 بیمار با میانگین سنی 7/38 سال بررسی شدند. 7/47 درصد آن ها در گروه سنی 40-31 سال و 6/89 درصد از بیماران مرد بودند. 74 نفر (7/30 درصد) از بیماران مورد مطالعه در مرحله ی ابتلا به AIDS بودند. در سال 1387، 31 درصد و در سال 1388، 53 درصد از بیماران در زمان تشخیص در مرحله ی ابتلا به AIDS بودند. بیشترین نحوه ی آلودگی بیماران از طریق اعتیاد تزریقی (5/70 درصد) و بعد از آن آمیزش جنسی (2/16 درصد) بود. در مجموع 116 نفر (1/48 درصد) آلوده به بیماری های دیگر، شامل هپاتیت C و B و یا سل نیز بودند و بیشترین فراوانی مربوط به هپاتیت C شامل 79 نفر (8/32 درصد) بود (001/0 > P). بیشترین علت فوت بیماران شامل 23 نفر (5/9 درصد) به علت بیماری AIDS بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که بیشتر بیماران از کیفیت زندگی و سلامتی پایینی برخوردار هستند. مشاوره و آموزش صحیح در گروه های هدف برای پیشگیری و کنترل عوامل خطر و کاهش بروز بیماری موثر است.
    کلیدواژگان: ویروس نقص ایمنی انسانی، سندرم نقص ایمنی اکتسابی، آموزش، مشاوره
  • محمدعلی شمالی، قدرت الله مومنی صفحه 50
    مقدمه
    تئوری های اخلاقی پایه، زیربناها و اندیشه های پایدار فلسفی است که مبدا شکل گیری اصول اخلاقی ثابت می گردد. با توجه به تاثیرگذاری اخلاق بر تصمیم گیری های پزشکی، بررسی این مبانی به منظور تدوین اصول اخلاق پزشکی ضرورت می یابد. هدف این مطالعه، تعیین چارچوبی برای ارایه ی اصول اخلاقی کاربردی در پزشکی است.
    روش ها
    این پژوهش بر اساس مطالعه و تحقیق در منابع فلسفی، اخلاقی، فقهی و تفسیری صاحب نظران مسلمان و منابع فلسفی- اخلاقی غرب انجام شده است. در این بررسی، دیدگاه های موجود و قابل انطباق بر اخلاق پزشکی، تبیین، توصیف و مورد تحلیل محتوایی قرار گرفته است.
    یافته ها
    با مقایسه و جمع بندی داده های به دست آمده از مطالعه ی منابع اسلامی و غربی درباره ی مبانی و تئوری های اخلاقی پایه، بر اساس دیدگاه غربی چهار اصل اخلاقی «سود رسانی»، «ضرر نرساندن»، «خود مختاری» و «عدالت» به دست می آید که در تصمیم گیری های پزشکی، ملاک عمل قرار می گیرد و بر اساس دیدگاه اسلامی، هشت اصل اخلاقی «توکل»، «تقوا»، «تکریم و کرامت بیماران»، «جلب منفعت»، «دفع ضرر محتمل»، «اختیار»، «عدالت» و «احسان»، حاصل گردید که برخی از این اصول، تاثیرگذار در تصمیم گیری و برخی ملاک هر گونه اقدام پزشکی واقع می شود.
    نتیجه گیری
    بین اصول اخلاق پزشکی از دیدگاه اسلامی و غیر اسلامی (غربی) از «از نظر مبنا» و «از نظر محتوا» تفاوت اساسی وجود دارد. در این مقاله این تفاوت ها مورد توجه و تفسیر و تحلیل قرار گرفت. بنابراین لازم است در کشورهای اسلامی اصول اخلاقی برگرفته از جهان بینی، فقه و فلسفه ی اسلامی تدوین و در مراکز پزشکی به کار رود. همان طور که در کشورهای غربی تا کنون بر اساس تئوری های اخلاقی فلسفی، اصولی کاربردی اتخاذ شده است و در مراکز پزشکی آنان به کار می رود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق پایه، اخلاق پزشکی کاربردی، دیدگاه اسلامی، دیدگاه غربی
|
  • Mahdokht Mohamadi, Mohammad Hassan Shahhosseiny, Masumeh Takrusta Page 1
    Background
    Adenovirus keratitis is an important ocular infection. Quick and timely detection of adenovirus keratitis can help to prevent the spread of disease. Virus detection methods (serological and molecular) have limitations. We evaluated the diagnostic value of a loop-mediated isothermal amplification (lamp) technique for the detection of adenovirus keratitis.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، 86 suspected patients to keratitis referred to Farabi and Labbafinejad Hospitals (Tehran، Iran) were enrolled in 2012. DNA samples of patients were extracted using boiling and DNG-Plus. Then، specific primers were designed for LAMP technique. First، sensitivity tests were done and then، optimized for the samples. At the end، LAMP production was examined adding cyber-green.
    Findings
    The LAMP test was optimized regard to extracted DNA from adenovirus. The sensitivity test suggested the sensitivity about one particle per virus and no result was obtained during specification test by any of tested DNA. The results of 28 samples (32%) with specific particle and different titers were positive.
    Conclusion
    Using LAMP technique to diagnose adenovirus showed that isothermal proliferation technique by loop (LAMP) has more sensitivity and precision. In addition، this technique provides a faster and more trusting method for diagnosing infections such as keratitis as an emergency case to be diagnosed and cured.
    Keywords: Adenovirus, Loop, mediated isothermal amplification (LAMP), Keratitis, DNA
  • Roshanak Aboutorabi, Hojat Hosseini, Ali Mehrabi, Koushki, Shokoufeh Baghazade Page 20
    Background

    Infertility is common among couples of childbearing age. Approximately, half of known causes of primary infertility are attributable to male factor and the etiology of male factors infertility is poorly understood. While some individuals may be genetically predisposed to be sub-fertile, there are major epigenetic factors implicated as potential causes of male infertility. Semen characteristics such as morphology, concentration and motility have positive effect of infertility. One of the most prevalent methods for solving this problem is Intra-Uterine Insemination (IUI) and the aim of this study was determining the effect semen characteristics on IUI outcomes.

    Methods

    This cross sectional study was done in Shahid Beheshti hospital (Isfahan, Iran) during March to September 2012. 80 samples of semen of infertile men were selected and analyzed by semen analysis and semen processing methods. Semen characteristics such as physical characteristics and motility were recorded and analyzed.

    Findings

    Fertility in 16 cases (20%) was success and in 64 (80%) was unsuccess. Semen characteristics including volume, concentration and motility was not statistically different between these two groups.

    Conclusion

    According to results of this study, except semen characteristics, some other factors such as technique of sperm injection, medical instruments and patient factors may have a role in unfertility. Thus, this factors and related protocols mast be revised and couple education mast be done before sperm injection.

    Keywords: Intra, Uterine Insemination (IUI), Sperm motility, Male fertility
  • Seyed Hamid Mousavi, Wael Al Hammadi, Seyed Alireza Azimi Page 30
    Background
    Studies show that up to this research، no study investigated the knowledge of Iranian community about osteoarthritis its risk factors. The present study aimed to determine and assess this knowledge among the patients referred to al-zahra hospital orthopedic clinic (Isfahan، Iran).
    Methods
    In this cross-sectional study، 600 persons were enrolled in 2011.
    Findings
    20. 5% of studied people were men and the rest (79. 5%) were women. 52% had good، 44% had moderate and 4% had weak knowledge about risk factors of knee osteoarthritis.
    Conclusion
    The knowledge about knee osteoarthritis and its risk factors was at a satisfactory level among the patients referred to al-zahra hospital orthopedic clinic.
    Keywords: Risk factors, Osteoarthritis, Knowledge, Knee
  • Saeideh Daryazadeh, Fereydoon Maryami Page 40
    Background
    Human immune deficiency virus (HIV) creates acquired immune deficiency syndrome (AIDS). This virus affects all body systems and cause organ vulnerability to opportunistic infections، weight loss and ultimately death. The aim of this study was epidemiological investigation of HIV-positive patients in Isfanan Behavioral Consultation Center، Iran، during 1999-2009.
    Methods
    In this cross-sectional study، epidemiological characteristics of AIDS/HIV patients were investigated during ten years; they were selected by census method. Patient data were analyzed via descriptive analytic statistical methods.
    Findings
    241 patients with a mean age of 38. 7 years were investigated; 47. 7% of patients were in 31-40 years age group، 89. 6% were men and 30. 7% were in AIDS phase. In 2008، 31% and in 2009، 53% of the patients at the time of diagnosis were in AIDS phase. Most of the patients were infected through drug injection [170 patients (70. 5%)] and sexual intercourse [39 patients (16. 2%)]. Totaly، 116 patients (48. 1%) were also infected to other diseases، including hepatitis B and C or tuberclosis، among them، hepatitis C had the most frequency [79 patients (32. 8%)] (P ≤ 0. 001). The most prevalent cause of death was AIDS [23 patients (9. 5%)].
    Conclusion
    The results of this study showed that most of the patients had lower quality of life and health. Proper consultation and education in target groups is effective to prevent and control the risk factors and to reduce the disease incidence.
    Keywords: HIV, AIDS, Education, Consultation
  • Mohammad Ali Shomali, Ghodratollah Momeni Page 50
    Background
    Basic ethics theories are the unfailing philosophical foundations and thoughts that formulate the origin of stable ethical principles. Regard to the effect of ethics on medical decisions، it is indispensable to explore these foundations in order to compile the principles of medical ethics. The aim of this research was to identify a framework for presenting the applied ethical principles in medicine.
    Methods
    We reviewed resources of Muslim authorities and Western philosophical-ethical resources on the philosophical، ethical، juratory and interpretive issues. Through this exploration، the conformable viewpoints to medical ethics were clarified، described and analyzed by virtue of their content.
    Findings
    Four ethical principles were obtained according to the Western perspective on the fundamentals and theories of basic ethics: “beneficence”، “non-maleficence”، “autonomy” and “justice” considered as the criteria for action in medical decision-making. According to the Islamic perspective، 8 ethical principles were obtained: “reliance”، “piety”، “respecting and dignity of patients”، “attracting profit”، “disposing the probable harm”، “authority”، “justice” and “charity”، among which، some has become influential on decision-making and some has become the criteria for adopting any measure in medicine.
    Conclusion
    We found two basic differences between the Islamic and the non-Islamic ethical principles looking at the medical ethics principles: by virtue of basis or content. Hence، it is necessary to apply Islamic ethical principles that are taken from the Islamic ideology، juratory and philosophy in our healthcare centers as the Western countries in which their own ethical، philosophical and applied principles have been adopted and used in their healthcare centers.
    Keywords: Ethics, Basic ethics, Applied medical ethics, Islamic perspective, Western perspective