فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1392)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1392)

  • 188 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی اصغر سلطانی، بنت الهدی بنایی صفحه 5
    ترویج عناصر دینی یکی از اصول اولیه سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است. دولت ها به مثابه اصلی ترین بازیگران عرصه اجرای سیاست گذاری، تلاش می کنند تا از طریق تدوین سیاست های راهبردی، سیاست های کلان فرهنگی را عملیاتی و اجرا کنند. ازاین رو، برون داد این فرایند، شاخص مناسبی برای آشکارسازی نگرش دولت ها در حوزه فرهنگ است. مسئله اصلی که مطرح می شود این است که با توجه به این نگرش، عناصر دینی چگونه بازنمایی می شوند؟ بدین منظور، می توان با توجه به الگوی ارزیابی متوازن سیاست ها، از روش علمی استفاده کرد. روشی که در اینجا به کار گرفته می شود، روشی است مبتنی بر رویکرد برساخت گرای میشل فوکو و رویکرد نقش گرای مایکل هلیدی. طبق مدعای تحقیق، از طریق سازوکارهای زبان شناختی، می توان مبانی فکری برساخته گفتمان ها را آشکار ساخت. در نهایت، با استفاده از این روش، که در این مقاله با عنوان «روش تحلیل قدرت» ارائه می گردد، عنصر گفتار در فیلم سینمایی اخراجی ها 2 بررسی می شود.
    کلیدواژگان: دین، سینما، سیاست، فرهنگ، اخراجی ها 2
  • سید حسین شرف الدین، رفیع الدین اسماعیلی صفحه 31
    سینما باید با نگاه معرفت شناختی براساس خاستگاه و مبانی برگرفته از فرهنگ اسلامی به ارائه الگوی مناسب از شخصیت مرد یا زن بپردازد. این مقاله ضمن بررسی نظریات موجود درباره ارتباط مردان و زنان و نظریه حاکمیت مردان، برابری مردان و زنان، نظریه «تفاوت»، به طرح نظریه «مکملیت»، و ارتباط این نظریات با سینما می پردازد. سپس با بررسی شخصیت مرد در اسلام، ویژگی های مطلوب مردان را از آیات و روایات جمع آوری کرده است. در ادامه، به بررسی شخصیت مرد در فیلم سینمایی «تسویه حساب»، با روش «تحلیل روایت» و «تحلیل رمزگان» جان فیسک پرداخته شده است. هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های شخصیت مرد در اسلام و تطبیق آن با فیلم سینمایی مزبور است. به نظر می رسد، ویژگی هایی که در این فیلم برای شخصیت مرد بیان شده، نه تنها با فرهنگ اسلامی مطابقت ندارد، بلکه بعکس آن است و الگو های غیرخودی در آن نقش دارد.
    کلیدواژگان: اسلام، مرد، سینما، تسویه حساب، نشانه شناسی
  • صالح اصغری، مسعود کوثری صفحه 55
    این مقاله، با هدف تدوین چارچوبی در قالب معیارهایی برای تحلیل و ارزیابی وبلاگ های دینی روحانیون در ایران نگاشته شده است. درسال های اخیر، روحانیان فرصت را برای حضور فعال و تبلیغ دین در این فضا فراهم دیده اند. اما رشد کمی وبلاگ های روحانیان لزوما به معنای دستیابی به اهداف مورد نظر و تبلیغ موثر دین نیست. برای دستیابی به معیارهای ارزیابی، به 20 معیار عمومی دست یافته که آنها را در قالب چهار معیار «تعاملی بودن»، «خاص بودگی»، «نمایایی» و «دسترس پذیری امکان ارزیابی وبلاگ ها» تقسیم بندی کرده است. به منظور ارزیابی تخصصی این وبلاگ ها، چهار معیار «روزآمدی تقویم دینی»، «حجیت»، «کاربردی بودن» و «ویژه ‎نگاری» تعریف گردید. این هشت معیار ابداعی، در قالب هرم سه سطحی یک الگو در نظر گرفته شده است که قاعده آن را معیار های عام و سطح میانی و راس آن را معیار های تخصصی تشکیل می دهد. در این هرم، هر چه از قاعده به سمت راس آن حرکت کنیم، معیارها تخصصی تر می گردد.
    کلیدواژگان: الگو، هرم، وبلاگ، روحانی، تبلیغ دین
  • حمید پارسانیا، محمد طالعی اردکانی صفحه 73
    «روش شناسی بنیادین» و «روش شناسی کاربردی» دو روش شناسی متفاوت، اما در ارتباط با یکدیگرند. در این نوشته، ضمن پرداختن به حدود این دو نوع روش شناسی، نمونه ای از ارتباط این دو حوزه با یکدیگر را در حوزه نومینالیسم بررسی می کنیم. پس از بررسی تاثیر نومینالیسم در روش شناسی بنیادین، تاثیرهای آن در روش های استقراء، فرضیه- استنتاجی و مصاحبه، که مربوط به روش های کاربردی است، ارائه می شود. وجه مشترک این روش ها این است که آنها در مسیر رسیدن به علم، کلی را منکر می شوند. سازوکار این انکار در هر روش متفاوت است؛ معیار تحقیق پذیری و پسینی دانستن علم در استقراء، انکار شرط ضرورت در مقدمه شرطیه روش فرضیه- استنتاجی، و در نهایت، پناه بردن به نظریه آزمایی در روش پوپر و برساختن کلی در فرایند -گرایش خاصی از- مصاحبه، نومینالیسم را به حوزه روش کاربردی کشانده است.
    کلیدواژگان: نومینالیسم، روش شناسی بنیادین، کاربردی، استقراء، فرضیه، مصاحبه
  • عباس جلال آبادی رواری صفحه 97
    این پژوهش به روش «اسنادی»، ضمن تبیین اجمالی آراء و روش شناسی ماکس وبر، درصدد است به شکل روش شناسی بنیادین، با استخراج زمینه های فردی و اجتماعی، مبانی هستی شناختی، انسان شناختی، معرفت شناختی و افراد تاثیرگذار در شکل گیری اندیشه ماکس وبر، به ارزیابی انتقادی آن بپردازد.
    در روش وی، عمل تاریخی و اجتماعی را باید از درون احساس کرد و برای آشکار شدن مولفه های مهم و معنادار، از یک ساخته مفهومی ذهنی آرمانی، استفاده نمود و با ابزار تجربی آن را مورد آزمون قرار داد. وبر با تاریخی دانستن معرفت، شکل گیری نگاه تاریخی به معرفت را در اندیشه های پس از خود، از وینچ تا هایدگر سرعت بخشید.
    با وجود نسبی بودن و سر از شکاکیت درآوردن اندیشه وبر، این ایده که باید به معانی رفتارها و پدیده های اجتماعی هم توجه کرد، به ضمیمه وحی، عقل، نقل و بازشناسی بنیان های متافیزیکی، می توان تبیینی درست و واقع بینانه از رفتارها و پدیده های اجتماعی ارائه داد.
    کلیدواژگان: تفهم، آرمان، ارزش، علیت، احتمال، عقلانیت، کنش، روش
  • مرتضی صانعی صفحه 123
    از جمله کارکردهای دین در عرصه اجتماعی، کارکرد انتقال معارف دینی به جوامع بشری است. با آنکه در برخی از ادیان، این کارکرد ظهور خارجی کم رنگی دارد، در برخی از ادیان مانند اسلام، این کارکرد برجسته است. در اسلام، برای ارائه معارف دینی، قرائت های گوناگونی مانند اهل سنت و تشیع به چشم می خورد که به تناسب توان، ظرفیت و قابلیت، به جوامع بشری عرضه شده است. در این مقاله، ضمن بهره گیری از روش نقلی تحلیلی به بررسی چگونگی انتقال معارف شیعیان در جوامع غیراسلامی با هدف دستیابی به میزان تاثیرپذیری آن از یک سو، و کشف نقاط آسیب و مانع در مقابل آن از سوی دیگر، پرداخته شده است. نوآوری مقاله در حوزه رویکردی به این مسئله، توجه به شرایط فرهنگی اجتماعی ادوار گوناگون اسلامی است. اینکه تا چه حد تفکر شیعی توانسته است در جوامع غیراسلامی پایگاه اجتماعی پیدا کند، نتیجه ای است که از فحوای مقاله قابل استنتاج است.
    کلیدواژگان: معارف، توحید، مدارا، رحمت، گفت وگو، جهاد، تشیع
  • محمد فولادی صفحه 145
    میان ثبات و یا تغییرات جمعیت و برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی رابطه وجود دارد؛ زیرا اصولا، بدون اطلاعات کامل جمعیت شناختی، امکان برنامه ریزی برای توسعه وجود ندارد. در هر جامعه ای جمعیت از نظر رشد و یا عدم رشد، مراحل ثبات، سکون، بسط و توسعه، سکون مجدد و سقوط جمعیتی را سپری می کند. چند دیدگاه در خصوص تغییرات جمعیتی وجود دارد: نظریات افزایش، کاهش، ثبات و تناسب جمعیتی. پذیرش هریک از این نظریات، مستلزم داشتن سیاست مناسب جمعیتی است. رویکرد و گفتمان حاکم و سیاست جمعیتی پس از انقلاب بر ایران اسلامی، بر کاهش جمعیت مبتنی بوده است. اما اینک کشور ما، رویکرد سیاست افزایش جمعیت را در پیش گرفته است. این مقاله، با واکاوی و نقد نظریات و سیاست های جمعیتی، نظریه «تناسب جمعیت» را متناسب شرایط اقلیمی کشور پیشنهاد می کند. همچنین سیاست راهبردی جمعیت در اسلام، فزونی کمی و کیفی جمعیت، با توجه به شرایط اقلیمی و امکانات موجود، با هدف کسب قدرت جامعه اسلامی و تحقق هدف خلقت می باشد.
    کلیدواژگان: جمعیت، ثبات جمعیت، افزایش جمعی، تناسب جمعیت، رژیم جمعیتی، سیاست راهبردی جمعیت
|
  • Seyyed Ali Asghar Sultani, Bentolhoda Banaii Page 5
    One of the primary principles of cultural policy of Islamic Republic of Iran is the propagation of religious elements. Governments as the main players in the implementation of policy-making try to put macro-cultural policies into action and implement them by formulating strategic policies. Therefore, the output of this process is an appropriate parameter to demonstrate government's attitude in the field of culture. The main question is: regarding this attitude, how are religious elements represented? Taking into consideration the model of balanced evaluation of policies, we can use a scientific method to find the answer. The method used in this paper is based on Michel Foucault's constructivist approach and Michael Halliday's functionalist approach. The researcher claims that intellectual principles of constructivism of discourses can be demonstrated by linguistic mechanisms. Finally, this paper analyzes the element of speech in the movie "Ekhrajiha 2" by using this method which is called "the method of power analysis".
    Keywords: religion, cinema, politics, culture, Ekhrajiha 2
  • Seyyed Hussein Sharafoddin, Rafiaddin Ismaili Page 31
    Cinema is to provide an appropriate model for man and woman's personality by using an epistemological view, based on the origin and principles taken from Islamic culture. Reviewing existing views about the relationships between men and women, the theory of men's authority, the theory of equality between men and women, and the theory of "difference between them", the present paper proposes the theory of "Complementarity" and sheds light on the relationship between these theories and cinema. Then it reviews the view of Islam about man's personality and extracts men's ideal characters from traditions and Quranic verses. It further reviews man's personality presented in the movie ""Tasviyeh Hesab" (Pay Back) by using John Fiske's methods of "analysis of narration" and "analysis of semiotics". The aim is to review man's personality characters from the view of Islam and their conformity with aforementioned movie. The findings indicate that man's personality characters which are presented in this movie are not only incompatible with Islamic culture but also contradict with it and the movie presents outsider models.
    Keywords: Islam, man, cinema, Tasviyeh Hesab (pay back), semiotics
  • Salih Asghari, Masood Kousari Page 55
    This research was conducted with the aim of developing a framework of criteria to analyze and evaluate clergymen's religious weblogs. In recent years, clergymen have been provided with opportunity to have an active presence in cyberspace and propagate religion in it. However, quantitative increase in clergymen's weblogs does not necessarily mean that the intended aims and effective propagation of religion are achieved.The researcher adopted twenty general criteria to establish the criteria of evaluation, which are classified into four groups: the criteria of "interaction", "distinctiveness", "representativeness" and "availability of possibility to evaluate weblogs". Four criteria of "updated religious calendar", "authority", "applicability", and "special issues" were defined to conduct a professional evaluation of these weblogs. These eight innovated criteria are presented as a three-level pyramid whose pedestal consists of general criteria and its middle level and top consists of professional criteria. The more we move toward the top, the criteria become more professional.
    Keywords: model, pyramid, clergyman, propagation of religion
  • Hamid Parsania, Mohammad Talei Ardakani Page 73
    "Fundamental methodology" and "applied methodology" are two different but interrelated methodologies. The present paper sheds light on the limits of these two methodologies, and reviews an instance of their interrelation in the field of nominalism. It examines the effect of nominalism on fundamental methodology and shows its effects on the methods of induction, hypothesis-conclusion and interview which are applied methods. The common feature of these methods is that they reject general as they try to achieve science, but the mechanism of rejection is different in each method. The criterion of verifiability and posteriority of science in induction, rejecting the condition of necessity in the hypothetical premise of the method of hypothesis-conclusion and finally resorting to theory testing in Popper's method and general constructivism in the process of specific kind of interview have taken nominalism to the field of applied method.
    Keywords: nominalism, fundamental methodology, applied, induction, hypothesis, interview
  • Abbas Jalalabadi Ravari Page 97
    Elaborating on Max Weber's views and methodology, the present research which uses a "documentary" method seeks to critically evaluate ontological, anthropological and epistemological principles of his thought and those who influenced its formation, through extracting its personal and social grounds, in the form of a fundamental methodology.According to his method, a historical and social behavior must be felt from inside, an ideal mental-conceptual construct must be used to make visible important and meaningful categories, and the behavior must be tested by empirical tools. Weber accelerated the formation of a historical look at knowledge in the thought of thinkers after him (from Winch to Heidegger) by regarding knowledge as something historical.Although Weber's view is relative and skeptic, the idea that we must take into consideration the meanings of social phenomena and behaviors can be used along with revelation, intellect, inspired transmission and recognition of metaphysical foundations to provide a correct and realistic explanation for social behaviors and phenomena.
    Keywords: understanding, ideal, value, causality, probability, rationality, act, method
  • Murteza Sanei Page 123
    One of the functions of religion in social arena is transmitting religious sciences to human societies. Some religions fulfill this function inadequately but others, such as Islam, are more successful in this regard. In Islam, there are several understandings of religious sciences (such as Sunni and Shia understandings) which are offered to human societies on the basis of their ability and capability. Using a transmitted-analytical method, the present paper examines how Shia sciences were and are transmitted to non-Muslim societies in order to assess how they are influenced and find the damages and obstacles of their transmission. The innovation of this paper in terms of an approach to the issue is that it takes into consideration the cultural-social conditions of different Islamic periods. It can be understood from the paper to what extent Shia thought has been able to find a social basis for itself in non-Muslim societies.
    Keywords: sciences, Monotheism, tolerance, mercy, dialogue, Jihad, Shiism
  • Mohammad Fooladi Page 145
    There is a relationship between demographic stability or changes and planning for economic, social and cultural development, because it is mainly impossible to plan development without complete demographic information. In every society, population passes the stages of demographic stability, stagnancy, development and expansion, re-stagnancy and decline in terms of population growth or no-growth. There are several views about demographic changes: theories of demographic growth, decline, stability and proportionality. Acceptance of each theory requires an appropriate demographic policy. After the victory of Islamic Revolution, the dominant discourse, approach and demographic policy in Iran were based on population decrease. Today, however, this country adopts the policy of population growth.Having reanalyzed and criticized demographic theories and policies, the present paper proposes the theory of "proportionality of population" appropriate to territorial conditions. Furthermore, the strategic policy of Islam about population is qualitative and quantitative population growth with regard to territorial conditions and existing facilities, with the aim of empowering Islamic society and fulfilling the aim of creation.
    Keywords: population, population stability, population growth, proportionality of population, demographic regime, strategic policy of population