فهرست مطالب

مطالعات داستانی - پیاپی 3 (بهار 1392)

مجله مطالعات داستانی
پیاپی 3 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد پارسا، اقبال مرادی صفحه 5
    پژوهش حاضر یک پ‍ژوهش بین رشته ای است و هدف آن، بررسی تیپ شناسی شخصیتهای داستانی صادق هدایت با تاکید بر طبقه بندی نه گانه «انیه گرام» است که عبارتند از تیپ های کمال طلب، کمک گرا، موفق و بازیگر، رمانتیک محزون، مشاهده گر و فکور، وفا جو و وفا خو، خوشگذران، رئیس و میانجی که هرکدام دارای ویژگی های خاصی می باشند. این بررسی همه ی آثار داستانی هدایت را در بر می گیرد که شامل 34 داستان است.
    روش پژوهش توصیفی است و داده ها با توجه به تکنیک تحلیل محتوی، به شیوه کتابخانه ای و سند کاوی بررسی شده است. نتیجه نشان می دهد از میان 51 شخصیت داستانی هدایت، 13 شخصیت (نزدیک به26%) در تیپ رمانتیک محزون جای می گیرد که به گونه ای قابل انطباق با شخصیت خود هدایت نیز هست. بعد از آن تیپهای یک (کمال طلب)، دو (کمک گرا)، شش (وفا جو و فاخو) به ترتیب 52/23%، 56/21% و 8/9% بیشترین تیپ های شخصیتی را به خود اختصاص می دهند و دو تیپ هفت(خوش گذران)و نه (میانجی) در میان تیپهای شخصیتی هدایت جایی ندارند.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، شخصیت پردازی، صادق هدایت، نظریه تیپ شناسی انیه گرام
  • حمیرا زمردی، سعید قاسمی نیا، علی حیات بخش صفحه 23
    از دیرباز، بودا و ابراهیم ادهم به عنوان دو شخصیت موثر در تفکرات عرفانی دو قوم هند و ایرانی مطرح هستند. بودا متولد شمال هند است و با پایان دادن به دوران ریاضت خود، راهی را انتخاب کرد که بعدها، آن را «راه میانه» نامید. ابراهیم بن ادهم نیز از قبیله ای منسوب به بکربن وائل در بلخ است که عمل قهرمانانه او در ترک تعلقات دنیایی و روی آوردن ایشان به زهد و فقر و عالم درون، از او چهره ای محبوب و متفاوت از دیگر صوفیان ساخت. شباهتهای موجود در خصوص نحوه تحول و زندگی عرفانی این دو در طول ایام، باور افراد را به این نکته نزدیک ساخته است که ابراهیم، بودای عرفان اسلامی است. لذا در این مقاله بر آن شده ایم که ضمن بررسی کامل زندگی این دو عارف، شباهتها، تفاوتها و ویژگی های خاص آنها را از متون معتبر استخراج نموده و در پایان به این نکته دست یابیم که نشانه های موجود در شخصیت و زندگی آنها، بیانگر تفاوت آنهاست، نه یکی بودنشان.
    کلیدواژگان: عرفان، ابراهیم ادهم و بودا، شباهتها و تفاوتها
  • موسی کرمی، حسینعلی قبادی، ناصر نیکوبخت، غلامحسین غلامحسین زاده صفحه 37
    مساله ی اصلی این مقاله پیدا کردن و تحلیل پیوندها و ارتباط های بین ادبیات معاصر فارسی به ویژه داستان کوتاه فارسی که نوع ادبی جدیدی است و در پیشینه ادبی ایران به این شکل خاص وجود ندارد؛ با میراث عظیم ادبیات فارسی است. برای این منظور، یکی از داستان های کوتاه سیمین دانشور به نام «مار و مرد» انتخاب و بر اساس نظریه بینامتنیت بررسی و تحلیل شده است.
    روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی و چهارچوب نظری آن بر مبنای نظریه بینامتنیت به ویژه دیدگاه ژرار ژنت در این حوزه پایه ریزی شده است. این چهارچوب از طریق مطالعه ی زمینه موضوع و بررسی ادبیات پژوهش و آثار مرتبط در حوزه نظری و با بررسی وبازکاوی متن داستان مار و مرد و ارتباط آن با متون دیگر با استفاده از منابع تحقیق ترسیم شده است.
    نتایج این پژوهش، بازگو کننده ارتباط وسیع داستان با متون مختلف همچنین عناصرمختلف فرهنگی است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، بیش متنیت، ژرار ژنت، سیمین دانشور
  • لیلی کمالوند صفحه 49
    در میان مباحث عمده ی داستان نویسی و نقد داستان فارسی، کشف و بازنمایی تکنیکهای داستان مدرن، موضوعی است که تا کنون به شکل شایسته به آن توجه نشده است. نوشته ی حاضر تلاش می کند جایگاه «تکنیک داستانی» در داستان نویسی معاصر را باز نماید و این امر میسر نیست مگر با در نظر گرفتن مفهوم دقیق تکنیک. تکنیک هایی چون به تعویق انداختن معنا از راه تمثیل، کشف زبان داستانی خودویژه، برقراری رابطه مبتنی بر بینامتنیت با متون پیش از خود و... دید انتقادی این نوشتار متاثر از دستاوردهای نقد نوی بر آمده از نهضت نقادی آنگلوساکسونی تکوین یافته در بطن نظریه های انتقادی از فرمالیسم تا پسا ساختگرایی است. پس از بررسی وجوه مختلف واژه تکنیک، جایگاه آن در ادبیات و نقش اساسی آن در داستان، ضمن ارائه ی سطور نمونه ای مختصر و مفید از داستان معاصر فارسی، سعی شده در موجز ترین شکل ممکن، شیوه ی درک و بررسی تکنیک های داستانی ارائه و مقاله، ساختاری عملگرایانه و فعال داشته باشد. در پایان به عنوان نمونه، چند تکنیک داستان نویسی در داستان معاصر فارسی ذکر می شود.
    کلیدواژگان: کلید واژه: داستان نویسی، تکنیک داستان، روایت، داستان مدرن، معاصر فارسی
  • محمدحسین محمدی، سعید قاسمی نیا، علی حیات بخش صفحه 64
    سوررئالیسم، مکتبی است هنری و ادبی که در فاصله جنگهای اول ودوم جهانی، در اروپا شکل گرفت. سوررئالیسم در زبان فرانسه، به معنای «ورای واقعیت» و«پشت واقعیت» و «واقعیت برتر» است. زادگاه این مکتب، کشور فرانسه بود. واژه سوررئالیسم را نخستین بار گیوم آپولینر فرانسوی در سال 1903 در نمایشنامه خود بکار برد. سوررئالیستها خواهان تصحیح تعریف ما از واقعیت بودند و از واقعیت برتر صحبت می کردند. در این مقاله برآنیم تا ابتدا با توجه به منابع محدودی که پیرامون مکتبهای معاصر ادبی جهان بفارسی نوشته شده تعریفی از سوررئالیسم ارائه شود و سپس اصول و مبانی آن بصورت فهرست وار بیان گردد و آنگاه این اصول با ابیات داستان روز چهارشنبه هفت پیکر نظامی مقابله شود و نتایج آن مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله بیش از پیش قدرت شاعری حکیم گنجه و ارتباط شگرف مکتب ادبی ای که در قرن بیستم شکل گرفت با شعر شاعر توانمند قرن ششم ایران نموده می شود تا چنین نتیجه گیری شود که ریشه بسیاری از مکتبهای نوظهور ادبی در جهان مدرن معاصر در آثار پیشینیان نهفته است و خط سیر تفکر آدمی از آغاز تا پایان همواره دستخوش دگرگونی بوده است و چه بسا دغدغه ذهنی شاعر قرن بیستم فرانسه همان دغدغه ذهنی شاعر قرن ششم گنجه باشد.
    کلیدواژگان: سوررئالیسم(فراواقعیت)، آندره برتون، نظامی گنجوی، هفت پیکر، داستان روز چهارشنبه
  • حسن مجیدی، طاهره رستمی صفحه 76
    در تاریخ ادبی هر ملتی سرآمدانی هستند که دارای ابتکار بوده، یا یک نوع ادبی را به ادبیات وارد کرده اند. در زمینه ی داستان به معنای امروز نیز پیشگامانی هستند که مسیر این نوع ادبی را در ادبیات عربی هموار کرده اند و از اینرو در پهنه ی مکتب های مختلف، قالب های داستانی متنوع ظهور کرد.
    رئالیسم (واقع گرایی) از جمله مکتب هایی است که با توجه به اوضاع و احوال جامعه وارد عرصه ی ادبی و داستان نویسی شد. نجیب محفوظ از طلایه داران داستان مصر است که قالب قصص را برای بیان اوضاع اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه برگزید و در میدان، مکتب واقع گرایی، اسلوبی جدید و مضامینی نو را به تصویر کشیده است.
    از جمله داستان های نجیب محفوظ که آکنده از واقع گرایی است «زقاق المدق» است که حلقه ی مهمی از تاریخ روایی – داستانی می باشد. بیان ضعف اقتصادی مصر که سرچشمه ی مشکلات اجتماعی، اخلاقی است از شاخصه های مکتب واقع گرایی است که نجیب محفوظ به زیبایی در این داستان به تصویر کشیده؛ لذااین مقاله با روش، توصیفی – تحلیلی به بررسی داستان «زقاق المدق» پرداخته و ویژگی های بارز رئالیسم آن را استخراج کرده ایم.
    کلیدواژگان: داستان نویسی، نجیب محفوظ، زقاق المدق، رئالیسم
  • سیدکاظم موسوی، غلامحسین مددی، فخری زارعی صفحه 92
    شاهنامه فردوسی که به عنوان یکی از بزرگ ترین حماسه های جهان در عرصه ی ادبیات مطرح است، به درستی بیانگر تعریف حماسه است. داستانی-روایی بودن که از عناصر مهم تعریف حماسه است به درستی زمینه ارائه ی مفاهیم و اهداف فردوسی است. جایگاه تاثیرگذارعناصرداستان در داستان های شاهنامه بیانگر آگاهی فردوسی از چگونگی ارائه ی داستان های شاهنامه است. پیوند استوار و موثر عناصر داستان از ویژگی های برجسته ی داستانی در این اثر بی همتا ست.گفت وگوکه یکی از عناصر و عوامل داستانی در ادبیات داستانی معاصر است درشاهنامه نیز به گونه ای شایسته در تنه ی داستان ها قرارگرفته است. تک گویی درونی، گفت وگوهای دوسویه،گفت وشنودهای یک سویه مکتوب، گفت و گوی تمثیلی- اسنادی، گفت وکنش... از انواع گفت و گو در داستان سیاوش است. در این مقاله به عنصر گفت و گو و نقش آن در داستان سیاوش پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عنصر داستانی، گفت وگو، داستان سیاوش
|
  • S.A. Parsa, E.Moradi Page 5
    The present study is an interdisciplinary exploration which mainly probes the typology of fictional characters appearing in Sadegh Hedayat's stories with a focus on ‘Innea Gram’ dictum, namely perfectionist, benefactor, successful and actor, doleful romantic, intellectual and observer, loyal, sybarite, and moderator chief, each of whom has exclusive features. All 34 stories authored by Sadegh Hedayat have been investigated descriptively through library and documentary sources research. The results show 13 characters of 51 characters (26 %) are typically doleful romantic with home the author identify. Perfectionist, benefactor, loyal have made up 23.52%,21.56%, and 9.8% of the characters respectively.Two typical characters, sybarite and moderator, have not been depicted in Hedayat’s stories.
    Keywords: Typology, Innea Gram, Story, Character, Sadegh Hedayat
  • H.Zomorodi, A. Hayat Bakhsh, S. Ghaseminya Page 23
    Traditionally, Buddha and Ibrahim Adham have been considered two effective characters in mystical thoughts of Iranians and Indians. Buddha was born in North India and selected a rule of life later called the Middle Way once he was finished with sheer austerity. Ibrahim is also attributed to the Bakr Ibn Vaael trible settling in Balkh. His heroic act of leaving worldly attachments and resorting to destitution and piety made him a popular and distinguished figure compared to other Sufis. Similarities in spiritual vicissitude and life style have made people subscribe to the view that Ibrahim is an Islamic Buddha. Thus, this paper is aimed to carry out a complete review of these two mystic’s life in addition to their similarities, differences and distinguishing features sited in reliable texts. Finally, we came to this conclusion that specific signs in their characters and life imply their differences not similarities.
    Keywords: Ibrahim Adham, Buddha, mystics, similarities, difference
  • M. Karami, H. A. Ghobadi, N. Nikobakht, Gh. Gholamhoseinzade Page 37
    Literature is an alive and growing Phenomenon. And adoption, combination, effect, impression and recreating in its progress route are inevitable. Text creation without relying on literary heritage and older texts intend is impossible. Therefore, no text is self-sufficient. This means that any text has intend and a defined purpose and comprehensive interaction with social and cultural environment in which it is formed so its context is clear. This context includes as follows: cultural traditions, languages, literary traditions and approaches and implications of semantic and… The main problem of this paper was to find and analyze the links and connections between Persian contemporary literature, especially short stories in Persian that is a new Genre, and the great heritage of Persian Literature. To do so, we selected a short story by Simin Daneshvar, named Mar o Mard in 'Be ki salam konam' and According to the theory of intertextuality, we analyzed it.
    Keywords: intertextuality, hypertextuality, Gerard Genette, Simin Daneshvar
  • L. Kamalvand Page 49
    The major basics of fiction writing, Persian fictions criticism, discovery and representation of modern fiction techniques are issues which have not come under a close examination. The present article attempts to probe the ‘fictional technique’ in modern story writing, which is unlikely to be fulfilled unless the precise concept of technique is taken into account. Techniques such as suspending the meaning through allegory, detection of fiction discourse, setting an intertextual link to former texts, and …….having a critical tone of the text have been affected by results of criticism over the Anglo-Saxon critical movement evolved from criticism of formalism and poststructuralism. Once various aspects of the term technique and its role in literature and fiction- accompanied by a brief presentation of modern Persian story history - are discussed, the methodology of appreciation and investigation of fictional techniques is laconically phrased to provide the article dynamically and pragmatically read. This is finally followed by some samples of techniques applied to modern Persian story writing.
    Keywords: fiction, Novel Techniques, narration, the story of modern, contemporary Persian
  • M.H. Mohamadi, S. Ghaseminya, A.Hayatbakhsh Page 64
    Surrealism is an artistic and literary school emerged in Europe over a period of first and second World War. In French it is equivalent to ‘beyond truth’, ‘behind truth’, and ‘superior truth’. This term owes its origin to France wherein it was first phrased in a play by Apollinaire Guillaume in 1903. Surrealists urged us to take another look to the definition of truth and subscribed to the concept of superior truth. In this study not withstanding a scarcity of resources on contemporary literary schools, it is first aimed to vividly define Surrealism and discuss its principles in brief to be consequently compared to lines of a narrative poem of Haft-Peikar by Nezami entitled”Wednesday”, preceding results analysis. The present study probes the versification competence of Hakim Ganjeh and the relation this awe-inspiring poet’ poems bear to the birth of literary schools in the twentieth century. It is also contended that newly emerged literary schools have originated from predecessors works and human’s thinking has constantly been on the verge of changes, causing us to claim that the obsessional notions of a French poet in twentieth century are the same as what NezamiGanjavi had in the sixth century.
    Keywords: Surrealism, Breton Ander, Nezami Ganjavi, Haft Peikar, narration, Wednesday story
  • H. Majidi, T. Rostami Page 76
    The literary history of each nation enjoys innovative scholars lending a helping hand to literature to flourish. In the realm of modern fiction there are pioneers who have paved the way for Arabic literature, giving birth to a wide range of fictional frames affected by a host of intellectual schools. Realism was adopted in literary and story writing genres as it reflects social affairs. Naguib Mahouz, as one of the fictional literature figures, embraced a narrative medium to mirror social, political, and economic issues with different discourse through a realistic lens. One of the realistic fiction authored by Naguib Mahouz is called Zoqaq Almodegh which made a significant turning point in narrative fiction. It vividly depicts the poor economic status of Egypt stemming from ethical and social predicaments, inherently pursued by realism. This study has taken a descriptive-analytic stance to impart the story Zoqaq Almodegh and its basic realistic essence in reflecting social issues such as destitution, ethical corruption, and exploitation in Egypt.
    Keywords: fiction, Naguib Mahfouz, Zoqaq Almodegh, Realism
  • S.K. Moosavi, Gh.Madadi, F.Zareii Page 92
    Shahname authored by Ferdowsi is one of the significant epics in the history of literature. It is truly an epic which wherein a narrative style as a main feature of epic works deployed is to convey the intended meanings and purposes of the poet. The impact the story elements exerts on readers itself represents the cognizance of Ferdowsi to depict the story and its elements. The telling and firm narrative cohesion of story elements is the conspicuous feature of this unique literally masterpiece. Dialogue known as a core ingredient of contemporary literature has effectively been established in multiple stories of Shahname. Inner monologues, mutual utterances, lateral written dialogues, documentary-allegorical dialogues, interaction, and talk shape a wide range of dialogues uttered in Siavash. This diversity bears a close relation to other elements such as plot, complication, resolution, depiction, and more importantly, to conflicts and character presentation. This study explores the element of dialogue and its role in Siavash story.
    Keywords: Shahname, story, story elements, dialogue, Siavash