فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1392)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیژن خواجه نوری، لیلا پرنیان صفحات 295-314
    جهانی شدن با مختصات نوپای خود پدیده ای است که کشورهای مختلف و از جمله ایران را با چالش مواجه کرده است. مقاله حاضر به مطالعه ارتباط جهانی شدن فرهنگی و پذیرش اجتماعی بدن بین زنان شهر کرمانشاه می پردازد. چارچوب نظری استفاده شده در این پژوهش ترکیبی از نظریه های گیدنز و رابرتسون است. با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه،600 نفر از زنان و دختران بین 18 تا 65 سال ساکن شهر کرمانشاه، در سال 13911392، با استفاده از نمونه گیری تصادفی سهمیه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این مطالعه، ابعاد پذیرش اجتماعی بدن شامل سه بعد (پذیرش جامعه، پذیرش جنس مخالف، و پذیرش فردی بدن) در نظرگرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای: نوگرایی، بازاندیشی، نگرش نقش جنسیتی، وسایل ارتباط جمعی خارجی، و آگاهی از جهانی شدن در مجموع 8/28 درصد از تغییرات متغیر پذیرش اجتماعی بدن را در سطح کل تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: بازاندیشی، پذیرش اجتماعی بدن، جهانی شدن فرهنگی، زنان، فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی، نوگرایی
  • محمد حسنی، مریم سامری، میرمحمد سید عباس زاده، میرنجف موسوی صفحات 315-332
    این پژوهش با هدف بررسی نابرابری در آموزش و پرورش دختران و پسران مقطع متوسطه استان آذربایجان غربی با استفاده از شاخص های زمینه، فضا، منابع انسانی، پوشش تحصیلی، فرایند آموزش، برونداد شناختی (واسطه ای)، و برونداد غیرشناختی (نهایی) به صورت مقایسه ای انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع اسنادی و پیمایشی است و اطلاعات ضروری از طریق مراجعه به اسناد و منابع آماری موجود در سازمان آموزش و پرورش استان و توزیع پرسشنامه بین دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه جمع آوری شد. پرسشنامه های پژوهش بین نمونه ای با حجم 815 نفر دانش آموز (419 پسر و 396 دختر) با نمونه گیری طبقه ای تصادفی توزیع شد. روایی پرسشنامه ها با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در زمینه شاخص های زمینه ای، به جز نابرابری در حساسیت آموزشی والدین، در بقیه متغیرها بین دختران و پسران تفاوت معنا داری وجود ندارد. در زمینه شاخص های فضا، نیروی انسانی و پوشش تحصیلی بین دختران و پسران نابرابری وجود دارد. درباره نابرابری در شاخص فرایند آموزش، به جز احساس دانش آموز درباره رفتار عادلانه بین دختران و پسران، تفاوت معناداری وجود ندارد. درباره نابرابری در پیشرفت تحصیلی، درصد قبولی دختران در کنکور، و متغیرهای رشد اعتقادی و انگیزش نسبت به مدرسه، عملکرد دختران بهتر از پسران است.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان غربی، جنسیت، شاخص های آموزشی، نابرابری آموزشی
  • رضا احمدی کهنعلی، محمدرضا بهبودی، طاهره جام جور صفحات 333-349
    در سال های اخیر، افزایش کمی حضور زنان در سازمان ها با بهبود کیفی منزلت و جایگاه آن ها همراه نبوده و از این نیروی عظیم و خلاق، که نیمی از صاحبان تفکر و اندیشه به شمار می روند، در سطوح مدیریتی بهره چندانی گرفته نشده است. بر این اساس، در پژوهش حاضر، به بررسی این پرسش پرداخته می شود که چه عواملی باعث شده زنان کمتر به سطوح بالای مدیریتی دست یابند؟ هدف این پژوهش شناسایی موانع دستیابی زنان به سطوح مدیریتی از طریق به کارگیری روش تحقیق کیفی است. در این پژوهش، مدیران زن دستگاه های دولتی شهر بندرعباس، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند مطالعه شدند. داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی و با کمک نرم افزار MAX QDA تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از داده ها، چهار دسته کلی از موانع دستیابی زنان به پست های مدیریتی را از دیدگاه خود آن ها آشکار کرد که آن چهار دسته کلی نیز براساس بررسی و تحلیل عمیق تر و چند باره داده ها به چندین مولفه تقسیم می شوند. این موانع به ترتیب اهمیت عبارت اند از: موانع شخصی با چهارده مولفه شامل وضعیت تاهل و فرزندان، حمایت نشدن از جانب خانواده و همسر، بی اعتمادی زنان به توانایی های خود، و...؛ موانع سازمانی با نوزده مولفه شامل دیدگاه و تفکر تصمیم گیرندگان و مدیریت، ترجیح مردان به زنان در شرایط مساوی، توجه نکردن به شایستگی ها و توانمندی ها، و...؛ موانع اجتماعی با چهار مولفه شامل فرهنگ جامعه و دید مردسالاری در جامعه، باورنداشتن توانمندی بالای زنان در جامعه، وجود پیش داوری های منفی درباره زنان، و...؛ و موانع سیاسی با پنج مولفه شامل قانون مرخصی طولانی زایمان، تابعیت زن از همسر، و.... در پایان این مقاله، علاوه بر بحث یافته های پژوهش، پیشنهادهایی برای رفع این موانع، مانند بالا بردن حس خودباوری و اعتماد به نفس زنان از طریق معرفی مدیران زن موفق در کشور و همچنین توجه کردن به توانمندی های زنان در سازمان ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنان، مطالعه کیفی، موانع مدیریت زنان
  • احمد پوراحمد، یوسف اشرفی، طلا رشیدی صفحات 351-376
    در دهه اخیر، تغییراتی در زمینه حضور زنان در فضای عمومی شهری مشاهده می شود. بدین لحاظ، این نوشتار، با توجه به تحولات و دگرگونی های حاکم بر چنین فضاهایی برای پذیرش حضور زنان، انتخابی یا ضروری شدن حضور زنان را در این فضاها بررسی می کند. روش تحقیق از نوع پیمایشی است و برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد. نمونه آماری شامل 128 نفر از شهروندان مرد و 133 نفر از شهروندان زن شهر تبریز است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی بررسی شدند. براساس نتایج پژوهش، زنان جوان هنوز هم در مقایسه با مردان، آزادی عمل و استقلال کمتری برای حضور در فضاهای عمومی دارند. محدودیت های خانوادگی، کارهای زنانه، و آزاد نبودن فعالیت های مناسب برای زنان در فضاهای عمومی، مانند پارک، از عوامل مهم محدود کننده حضور زنان در فضاهای عمومی نظیر پارک هاست. حضور زنان در این عرصه ها افزایش یافته است که بخشی از این افزایش با توجه به حضور گسترده زنان در مراکز دانشگاهی، آموزشی، و مراکز شغلی اجتناب ناپذیر است. بخش دیگری از حضور زنان در فضاهای عمومی به دلیل کاهش مقاومت مردان و خانواده ها در مقابل زنان برای حضور در این عرصه است. به عبارت دیگر، دیدگاه های جامعه (شامل هر دو گروه زنان و مردان) به فضاهای عمومی شهری و حضور زنان در این فضاها دگرگون شده است.
    کلیدواژگان: پارک، تبریز، زنان، فضای عمومی، فضای عمومی شهری
  • زهرا نصرالهی، عزت الله لطفی*، عطیه هنردوست صفحات 377-392

    خودکشی از پدیده هایی است که به نابودی سرمایه های انسانی منجر می شود. این امر لزوم مطالعات متعدد در زمینه بررسی عوامل تاثیرگذار بر خودکشی را موجب می شود. مطالعه حاضر به دنبال بررسی شواهد مربوط به خودکشی زنان و شناسایی متغیرهای تاثیرگذار بر خودکشی زنان در ایران است. برای این منظور از متغیرهای نرخ بیکاری زنان، نابرابری درآمدی، نرخ طلاق، میزان شهرنشینی و شاخص صنعتی شدن، که آمار آن ها در سال های 13861388 در دسترس بوده، استفاده و با به کارگیری روش اقتصادسنجی داده های تلفیقی، به بررسی رابطه میان متغیرهای مذکور و اقدام به خودکشی زنان در کشور پرداخته شد. نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار میان بیکاری زنان، نابرابری درآمدی، صنعتی شدن، و نرخ طلاق و اقدام به خودکشی در زنان است. نتایج پژوهش همچنین اگرچه نشان دهنده رابطه مثبت میان شهرنشینی با اقدام به خودکشی در میان زنان است، این رابطه از لحاظ آماری معنادار نیست. بر این اساس، جهت حفظ سرمایه انسانی لزوم توجه به متغیرهای بررسی شده در این مطالعه در برنامه ریزی های مقابله با خودکشی بیشتر احساس می شود و شناسایی دقیق تر عوامل موثر بر خودکشی زنان مستلزم مطالعات دیگر و به کارگیری سایر متغیرهای تاثیرگذار بر خودکشی در کنار متغیرهای استفاده شده در این پژوهش است.

    کلیدواژگان: خودکشی زنان، صنعتی شدن، نابرابری درآمدی، نرخ بیکاری، نرخ طلاق
  • روح الله رضایی، محمد بادسار، نفیسه صلاحی مقدم صفحات 393-410
    امروزه، شواهد جدید حاکی از آن است که شخصیت و هوش هیجانی نقش مهمی در منشا کارآفرینی ایفا می کند؛ هرچند، به رغم اهمیت موضوع، مطالعات اندکی در این زمینه، به ویژه با در نظر گرفتن تفاوت جنسیتی بین افراد، انجام شده است. از این رو، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر هوش هیجانی بر قابلیت های کارآفرینی دانشجویان رشته های کشاورزی در دانشگاه زنجان و آزمون اثر مداخله گری متغیر جنسیت در رابطه بین هوش هیجانی و قابلیت کارآفرینی است. جامعه آماری پژوهش شامل 366 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان است که با توجه به جدول کرجسی و مورگان، تعداد 280 نفر از آن ها از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده و روایی محتوایی پرسشنامه با نظر اعضای هیئت علمی دانشگاه زنجان تایید شد. به منظور تعیین قابلیت اعتماد ابزار پژوهش پیش آزمون انجام شد که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب بود. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که هوش هیجانی از اثر مثبت و معنا داری بر متغیر وابسته قابلیت های کارآفرینی برخوردار بود و در حدود 35 درصد از واریانس آن را تبیین می کند. همچنین، براساس نتایج تحقیق مشخص شد که متغیر جنسیت از اثر مداخله گری در رابطه بین هوش هیجانی و قابلیت کارآفرینی برخوردار است؛ به نحوی که این رابطه برای دانشجویان پسر غیرمعنا دار، ولی برای دانشجویان دختر مثبت و معنا دار بود.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری چندگانه، جنسیت، قابلیت کارآفرینی، هوش هیجانی
  • حشمت الله سعدی، هاجر وحدت مودب صفحات 411-426
    زن سرپرست خانوار به زنی اطلاق می شود که به یکی از دلایل فوت، مفقودالاثر شدن، متارکه، طلاق، اعتیاد، از کارافتادگی (دائم یا موقت)، محکومیت به زندان، اعزام به سربازی، یا بیماری، سرپرست مرد را از دست داده و مسئول تامین معاش مادی و نیازهای معنوی خانواده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی امنیت غذایی زنان سرپرست خانوار روستایی شهرستان رزن و عوامل موثر بر آن انجام شد. روش تحقیق پیمایشی است و از پرسشنامه استاندارد مقیاس ناامنی غذایی خانوار (از بعد دسترسی) HFIAS استفاده شده است به این منظور، 92 نفر از زنان سرپرست خانوار شهرستان براساس فرمول کوکران برای نمونه انتخاب و بررسی شد. پس از بررسی ادبیات موضوع، از پرسشنامه استاندارد شده برای ارزیابی امنیت غذایی استفاده شد. میزان روایی ابزار پژوهش با کمک الفای کرونباخ برابر 5/89 بود. نتایج پژوهش نشان داد فقط 25 درصد از زنان بررسی شده در امنیت کامل غذایی به سر می برند و 75 درصد از آن ها درجات مختلفی از ناامنی غذایی دارند. همچنین، امنیت غذایی با عواملی چون بار تکفل، میزان تحصیلات، تعداد فرزند زیر 18 سال، علت سرپرستی، و وضعیت تملک منزل مسکونی ارتباط معنادار دارد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، زنان روستایی، زنان سرپرست خانوار، شهرستان رزن، ناامنی غذایی
  • اسدالله بابایی فرد صفحات 427-451
    امروزه، یکی از مباحث مهم در حوزه مسائل زنان، نقش و حضور زنان در بازار کار است. به همین دلیل پژوهش حاضر درصدد سنجش تاثیرات اشتغال زنان بر خانواده و روابط اجتماعی در شهر آران و بیدگل است. این پژوهش با روش پیمایشی و مصاحبه با 250 نفر از زنان شاغل متاهل در شهر آران و بیدگل انجام شد. نتایج نشان می دهد که بین نقش های کاری و نقش های سنتی خانه داری، همسرداری، و فرزندداری و همچنین روابط اجتماعی تعارض وجود دارد و رابطه میان آن ها معنادار و مستقیم است. علاوه بر این، به موازات بالا رفتن سن و تعداد فرزندان، فشار کاری نیز افزایش می یابد. بین تحصیلات و فشار کاری نیز رابطه معنادار و معکوس وجود دارد. نتایج تحلیل چندمتغیره و تحلیل مسیر نشان می دهد از میان چهار متغیر مستقل اول، تنها دو متغیر، یعنی تعارض در روابط اجتماعی و تعارض در خانه داری، وارد معادله رگرسیونی و متغیرهای دیگر از معادله خارج می شوند. درنتیجه، می توان گفت فشار کاری زنان شاغل بیشتر روابط اجتماعی آن ها و خانه داری شان را تحت الشعاع قرار می دهد و در این زمینه ها برای آن ها تعارض ایجاد می کند. مسلما تعارض های نقشی، به ویژه فشارهای کاری، می توانند سلامت جسمانی و روانی زنان شاغل را در معرض خطر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، تعارض نقش، خانه داری، خانواده، روابط اجتماعی، زنان شاغل، فرزندداری، فشار کاری، همسرداری
|
  • Bijan Khajenoori, Leila Parnian Pages 295-314
    This paper is to examine the relationship between cultural globalization and the social acceptance of the body in girls and women in Kermanshah city. Synthesized theoretical framework was formulated by following the theories of Giddens and Robertson. The method of this study was survey and the main research tool was questionnaire. The sampling method used in the survey was multi-stage share random sampling. Sample size estimated according to Lin Table was 600. The results show a significant relationship between the modernism، reflection، sex role attitude، foreign mass media and globalization consciousness (R2=28. 8) with social acceptance of the body (total).
    Keywords: cultural globalization, modernism, reflection, social acceptance of the body, women, ICT
  • Mohammad Hassani, Maryam Sameri, Mirmohammad Seyedabbaszadeh, Mirnajaf Mousavi Pages 315-332
    This study examines educational inequalities between boys and girls in secondary schools by using context، space، human resources، education coverage، education process، outputs and outcomes as comparative indicators. The research study is a descriptive - analytical survey. The required data have been collected through both using documents and questionnaires. Using stratified random sampling، the questionnaires were distributed among a sample of 815 high school students (419 boys and 396 girls) in province of Western Azerbaijan. Validity of questionnaires has been confirmed by using factor analysis and reliability by using Cronbach’s Alfa. The findings suggest that in the context of inequality، except for educational sensitivity of parents no other variable showed a significant difference between boys and girls. Given the disparity in the space، human resources and educational coverage indicators،، a significant inequality is evident between boys and girls. As to the question of inequality in educational processes، apart from inequality in the justice treatment، there is no significant difference between boys and girls. For the question of inequality in outputs and outcomes، the educational success of female students as well as their higher percentage of passing the university entrance and developed motivation toward school، shows higher status of girls.
    Keywords: educational indicators, educational inequality, gender, West Azerbaijan Province
  • Reza Ahmadi Kahnali, Mohammad Reza Behboudi, Tahere Jamjoor Pages 333-349
    The recent increasing number of women in organizations has not been associated with their appropriate positions. Therefore، potential capacity of half of active workforce is not utilized fully in managerial positions for organizational success. This study investigates why women are less likely to achieve higher positions in organizations. The study identifies barriers of women''s access to managerial positions through a qualitative research methods. The data are collected through in-depth and semi-structured interviews with female executives of governmental organizations located in Bandar Abbas. Qualitative data have been analyzed according to Colaizzi’s seven stages process with MAX QDA software. The results show that four categories of barriers including personal barriers (14 items including marriage and children، lack of support from family and husband، etc.)، organizational barriers (19 items including negative mindset and viewpoint of decisions makers and managers، preference of men to women in equal conditions، etc.)، social barriers (4 items including social culture and men-dominant culture، lack of believing the competency of women، etc.)، and Legal barriers (5 items including pregnancy-leave law، obedience of wife from husband، etc.)، are the main obstacles of women for achieving higher managerial positions in Iranian organizations. At the end، the study proposed some practical solutions such as identifying and introducing successful women mangers to overcome the obstacles.
    Keywords: barriers, qualitative research, women management
  • Ahmad Pourahmad, Yousef Ashrafi, Tala Rashidy Pages 351-376
    In recent decades، changes can be observed around the presence of women in urban public spaces. This paper investigates on the presence of women in these spaces in terms of selectivity or necessity. Method of research is survey and questionnaire is used to collect data. The statistical sample includes 128 male and 133 female residents of the city of Tabriz that are studied with random sampling. According to the research findings، freedom and independence of women for attending in public spaces is less than those of men. Family restrictions، female specific tasks and lack of performing suitable activities for women in public spaces such as park are the most important limiting factors for the presence of women in public spaces. The presence of women in this sphere has been intensively increased. With regard to the extensive presence of women in academic، educational and working centers، part of this increase is inevitable. Another reason is related to the reduction of men and households'' resistance against women for their presence in public spheres. In other words، social attitudes (including both groups of women and men) have been transformed toward urban public spaces and participation of women in these spaces.
    Keywords: park, public space, Tabriz, urban public space, women
  • Zahra Nasrolahi, Ezatollah Lotfi, Atieh Honardoust Pages 377-392

    The rate of suicide globally and in Iran is increasing. Suicide destroys human capital and poses huge obstacles for the improvement of women’s health and for the wider public health agenda. The main objectives of this paper is to review the available evidence on suicide in Iran as well as to explore the underlying causes and reasons for suicidal tendencies among Iranian women. The paper tests whether economic inequality، unemployment، urbanization and the rate of divorce is related to suicide mortality. Using an unbalanced panel of 30 cities for the period 2006-2009 allows us to control for the effect of unobserved factors that may have an impact on suicide rates. The results show that unemployment، inequality، urbanization and divorce rate is significantly associated with female suicide rates. Our results indicate that there is a statistically insignificant positive effect of unemployment، inequality، urbanization and divorce rate on the incidence of suicide. Finally، suicide rates were not sensitive to income levels، divorce rates. The paper suggest the need for further and deeper investigation on other effective indicators.

    Keywords: divorce rate, female suicide, industrialization, inequality, unemployment
  • Rohollah Rezaei, Mohammad Badsar, Nafiseh Salahi Moghadam Pages 393-410
    There are new evidences to suggest that personality and emotional intelligence play a significant role in origin of entrepreneurship. However، few studies are carried out in this area particularly with regard to gender differences among individuals. Therefore، the main purpose of this study was to investigate the effect of emotional intelligence on students’ entrepreneurship competencies in agricultural fields of Zanjan University and to examine the moderating effect of gender on the relationship between emotional intelligence and entrepreneurship competencies. The target population of the study contained all M. Sc. students in agriculture faculty of Zanjan University (n=366). According to Krejcie and Morgan table، a sample size of 280 was selected using a stratified random sampling method (n=280). A questionnaire was used to collect the data. A panel of faculty members in University of Zanjan confirmed the content validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. Cronbach’s Alpha coefficient for the main scales of questionnaire was at appropriate level. The data were analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) multivariate technique. The results showed that emotional intelligence had a positive and significant effect on dependent variable of entrepreneurship competencies explaining about 35 percent of its variances. Also، the result indicated that gender had a moderating effect on the relationship between emotional intelligence and entrepreneurship competencies; so that the relationship was non-significant for male students، whereas it was positive and significant for female students.
    Keywords: entrepreneurship competency, emotional intelligence, gender, structural multi, group analysis
  • Heshmatollah Saadi, Hajar Vahdat Moaddab Pages 411-426
    Female heads of households are responsible for the material and spiritual needs of the families because of a deceased، missing، separated، divorced، addicted، disabled (permanent or temporary)، imprisonment، ill or military deployed male head of households. Survey research was employed in the study. The target population includes rural women heads of households Razan city. Following Cochran’s formula، a sample of 92 participants was randomly selected. After an extensive literature review، a standardized questionnaire for measure of household food insecurity was used. The questionnaire reliability which is estimated by Cronbach’s Alpha was 89. 5. Findings of research indicated that food security for 25 percent of women in over and 75 percent of them are different degrees of food insecurity. So food security have significant relationship with factors such as education، the number of children under 18 years old، supervisory status، and home ownership.
    Keywords: city of Rasan, female, headed households, food insecurity, food security, rural women
  • Asad Allah Babaei Fard Pages 427-451
    This study investigates the effect of women''s employment on Family and Social Relations in the city of Aran & Bidgol. The theoretical framework of research is Role Conflict theory. Survey methods is used in this study and the statistical population included all women working in the city of Aran & Bidgol. Using Cochran''s formula and Simple Random Sampling، 250 married women were selected as research sample. Statistical tests show that there is meaningful and direct relationship between Conflict in Social Relations، Conflict in Housekeeping، Conflict in Spouse Handling، Conflict in Children Handling، Age، Number of Children and Work Pressures. There is also an inverse relation between Education and Working Pressure. In the Multivariate Analysis and Path Analysis among the four first variables، only two variables، namely Conflict in Social Relations and Conflict in Housekeeping، entered into the regression equation and other variables are out of the equation. As a result، Work Pressure on employed women creates effects on their Social Relations and Housekeeping that in trurn، creates new conflicts for them. The paper argues how Role Conflicts، in particular Work Pressures، can create risks for physical and mental health of working women.
    Keywords: children handling, employment affects, family, housekeeping, social relations, spouse handling, role conflict, women's employment, working women, working pressure