فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال سیزدهم شماره 1 (تابستان 1392)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال سیزدهم شماره 1 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بیژن سعادتیان، گودرز احمدوند، فاطمه سلیمانی صفحات 1-17
    پژوهش حاضر به صورت دو آزمایش فاکتوریل مجزا در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا اجرا شد. یکی از فاکتورها در هر دو آزمایش، ارقام گندم الوند و سایسون با تراکم ثابت450 بوته در مترمربع بود. فاکتور دوم در آزمایش اول، تراکم علف هرز چاودار به میزان 0، 20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع و در آزمایش دوم، تراکم علف هرز خردل وحشی به مقدار 0، 8، 16، 24 و 32 بوته در مترمربع بود. با افزایش تراکم چاودار و خردل وحشی شاخص سطح برگ، ماده خشک تجمعی و سرعت رشد محصول، دوام شاخص سطح برگ و دوام ماده خشک علف های هرز افزایش یافت. در هریک از سطوح تراکمی، تمامی صفات یاد شده گونه های هرز در تداخل با رقم سایسون بیشتر از رقم الوند بود. ارتفاع علف هرز چاودار وحشی در رقابت با هر دو رقم تغییر نکرد. اما، ارتفاع خردل وحشی در تداخل با الوند بیشتر از رقابت با سایسون بود. هرچند رقم سایسون در شرایط عدم تداخل از نظر صفات دوام شاخص سطح برگ، دوام ماده خشک و عملکرد دانه نسبت به رقم الوند برتری معنی داری داشت. اما در شرایط تداخل با هر دو گونه هرز، این صفات در رقم سایسون بیشتر از الوند تحت تاثیر رقابت قرار گرفت. ارتفاع رقم سایسون در شرایط تداخل با هر دو گونه هرز کاهش یافت. اما ارتفاع رقم الوند در شرایط تداخل افزایش نشان داد. صفات حداکثر شاخص سطح برگ، حداکثر سرعت رشد محصول، ماده خشک تولیدی، دوام شاخص سطح برگ و دوام ماده خشک ارقام گندم با عملکرد دانه، همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. در مقابل، مقدار صفات یاد شده در دو گونه علف هرز مورد بررسی، همبستگی منفی قوی با عملکرد دانه دو رقم گندم داشت. به طور کلی رقم الوند در تداخل با هر دو گونه هرز در مقایسه با سایسون واکنش بهتری نشان داد و برای کشت در مزارع آلوده به علف های هرز مورد بررسی، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تداخل، دوام شاخص سطح برگ، دوام ماده خشک، شاخص های رشد، همبستگی
  • محسن حاتمی، سیامک کلانتری، مجتبی دلشاد صفحات 19-31
    گوجه فرنگی به عنوان یک میوه فرازگرا، می تواند فرآیند رسیدن را پس از برداشت کامل کند. با برداشت میوه های گوجه فرنگی در یک مرحله مشخص رسیدن و نگهداری آن در شرایط انباری متناسب با هر مرحله، می توان میوه هایی با کیفیت مناسب به بازار عرضه کرد. در این پژوهش اثر مرحله رسیدن و شرایط نگهداری بر عمر انباری میوه های گوجه فرنگی بررسی شد. بدین منظور، میوه ها در سه مرحله رسیدن شامل؛ رسیده سبز، نارنجی و قرمز برداشت و در سه شرایط دمایی مختلف شامل ̊C 5، ̊C 13 و یک شرایط دمایی شبیه سازی شده (از زمان برداشت تا مصرف گوجه فرنگی توسط مصرف کننده)، نگهداری شدند. رنگ میوه، رنگیزه لیکوپن، سفتی، pH، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، مواد جامد محلول کل (TSS)، اسید آسکوربیک، درصد کاهش وزن و خسارت سرمازدگی(CI) در مدت نگهداری، اندازه گیری و ارزیابی شد. نتایج نشان داد که در پایان مدت انبارداری، رنگ میوه، محتوای لیکوپن، TA، TSS و سفتی میوه های رسیده سبز و نارنجی نگهداری شده در دمای ̊C 13 به سطوح مشابه خود در میوه های قرمز رسید درحالی که در این میوه ها مقادیر اسید آسکوربیک از میوه های قرمز کمتر بود. میوه های انبار شده در دمای ̊C 13 به صورت تقریبا طبیعی رسیدند، اما نگهداری میوه ها در دمای ̊C 5 و شرایط دمایی شبیه سازی شده (SC) باعث اختلال در رسیدن طبیعی آن ها شد.
    کلیدواژگان: پس از برداشت، گوجه فرنگی، مرحله بلوغ، دمای نگهداری، رسیدن
  • روح الله سرورزاده، علی سپهری*، گودرز احمدوند صفحات 33-46

    به منظور ارزیابی اثرات سطوح نیتروژن (100 و 200 کیلوگرم درهکتار) و سطوح آبیاری (تنش کمآبی در مرحله 8 تا 10 برگی، تنش کمآبی در مرحله شیری تا خمیری دانه و آبیاری کامل) بر روند پر شدن و عملکرد دانه ارقام ذرت (سینگلکراس 500 و 647) آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سال 1387 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا اجرا شد. ترکیبات نیتروژن و آبیاری به صورت فاکتوریل در کرتهای اصلی و ارقام در کرتهای فرعی قرارگرفتند. سرعت رشد گیاه در زمان گلدهی به ازای دانه (PGRflw-kernel)، سرعت و دوره پر شدن دانه، سرعت رشد گیاه در زمان پر شدن دانه به ازای دانه (PGRM-M)، تعداد و وزن دانه، سنجش کلروفیل در مرحله خمیری دانه و عملکرد دانه اندازهگیری و محاسبه شد. کاهش مصرف نیتروژن و تنش کمآبی در دورهی شیری تا خمیری دانه، منجر به کاهش سرعت رشد گیاه در زمان پر شدن دانه و کم شدن سرعت پر شدن و وزن دانه شد. دوره موثر پر شدن دانه در اثر تنش کمآبی در مرحله 8 تا 10 برگی کاهش یافت. بیشترین عملکرد دانه با آبیاری کامل و مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد. مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با تنش کمآبی در مرحله شیری تا خمیری دانه، اثر کمتری بر کاهش عملکرد دانه داشت.

    کلیدواژگان: پر شدن دانه، تنش کمآبی، ذرت، سرعت رشد گیاه، نیتروژن
  • فاطمه دهقان، منصور غلامی، علی عزیزی صفحات 47-56
    آسکوربیک اسید یکی از مهم ترین آنتی اکسیدان های محلول در آب است که به عنوان یک ملکول آنتی اکسیدانی درگیر در تنش های زنده و غیرزنده گیاهان شناخته شده است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی برگی آسکوربیک اسید بر خصوصیات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و رشدی توت فرنگی رقم سلوا تحت شرایط تنش شوری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه سطح کلریدسدیم (0، 15 و 30 میلی مولار) و سه سطح آسکوربیک اسید (0، 5/1 و 3 میلی مولار) و با سه تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه ای انجام گردید. نتایج نشان داد که در شرایط تنش، وزن تر و خشک برگ و ریشه کاهش و با محلول پاشی آسکوربیک اسید، به طور معنی داری افزایش یافت. تنش شوری اثر کاهنده و معنی داری بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی از جمله محتوای آب نسبی برگ و کلروفیل a، b، کلروفیل کل داشت در حالی که سبب افزایش نشت یونی شد. با تیمار برگی بوته ها با آسکوربیک اسید، محتوای آب نسبی برگ و کلروفیل a، b، کلروفیل کل به طور معنی داری افزایش یافتند اما نشت یونی را کاهش داد. با افزایش غلظت کلریدسدیم میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول افزایش یافتند. کاربرد آسکوربیک اسید در شرایط شوری سبب افزایش کربوهیدرات های محلول شد درحالی که تاثیر معنی داری بر محتوای پرولین برگ نداشت. پروتئین های محلول برگ با افزایش شوری کاهش چشمگیری را نشان دادند و با محلول پاشی آسکوربیک اسید افزایش یافتند. براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان استفاده از آسکوربیک اسید را به منظور کاهش اثرات مضر کلرید سدیم بر گیاه توت فرنگی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، تنش شوری، توت فرنگی
  • داوود عسگری، علیرضا بابایی *، محمدرضا نقوی صفحات 57-69

    گل لاله یکی از مهم ترین گل های پیازی در جهان بوده و از پراکنش بالا در بسیاری از مناطق ایران برخوردار است. این جنس از خانواده سوسنیان و نزدیک 100 گونه دارد؛ که از این بین 19 گونه آن از ایران گزارش شده است. در این پژوهش، تنوع مورفولوژیکی 49 جمعیت از 9 گونه گل لاله موجود در ایران که از 12 استان کشور جمع آوری شده بود، ارزیابی شد. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس صفات مورفولوژیک کمی (ارتفاع کل ساقه، ارتفاع گیاه، قطر ساقه، طول برگ، مساحت برگ، تعداد برگ، طول گلبرگ، مساحت گلبرگ، ارتفاع پرچم، طول مادگی، ارتفاع سوخ، قطر سوخ) ارزیابی شده، نشان داد که اثر گونه و جمعیت در کلیه صفات معنی دار بود و صفات مساحت گلبرگ و طول گلبرگ به ترتیب بیشترین و کمترین ضریب تغییرات را به میزان 09/47 و 77/6 نشان دادند. تجزیه خوشه ایجمعیت ها را به پنج گروه تقسیم نموده و محاسبه ضریب همبستگی داده ها میزان همبستگی بالا و مثبتی را در بین بیشتر صفات مورد مطالعه نشان داد. با توجه به نتایج ضریب همبستگی، بیشترین همبستگی (97%) بین ارتفاع کل ساقه و ارتفاع گیاه به دست آمد که در سطح 1% معنی دار بود. صفت کیفی رنگ گل نیز میزان تنوع رنگ بالایی در بین گونه ها و شدت رنگ متفاوت در درون گونه ها را نشان داد. نتایج این پژوهش می تواند در مدیریت نگهداری ژرم پلاسم ها و همچنین تعیین ارتباط بین گونه ها مفید باشد.

    کلیدواژگان: گل لاله، مورفولوژی، تنوع، ضریب همبستگی، ایران
  • علی افشاری، سید حسین صباغ پور، محمدرضا حاج سیدهادی، هادی اسدی رحمانی صفحات 71-81
    به منظور بررسی تاثیر سویه های مختلف ریزوبیوم و باکتری های محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه لوبیا چیتی، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان همدان به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور A شامل باکتری های Rhizobium legominusarum bv. Phaseoli در 4 سطح (Rb 147، Rb 114، Rb 116 و عدم آغشتگی) و فاکتور B شامل 4 سطح باکتری های محرک رشد گیاه (Azospirillum lipoferum21، Azotobacter chroococcum5، Pseudomonas putida168 و عدم آغشتگی بذر) بود. نتایج نشان داد که سویه های مختلف ریزوبیوم و باکتری محرک رشد گیاه تاثیر معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بر روی تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشتند، اما اثر معنی داری بر روی تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و ارتفاع بوته نداشتند. تلقیح گیاه با سویه ازتوباکتر به همراه ریزوبیوم Rb116 توانست 87/42 درصد تعداد غلاف در بوته بیشتری نسبت به شاهد تولید کند. بیشترین شاخص برداشت از تیمار سویه باکتری Rb116 بدون محرک رشد حاصل گردید که 57 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داشت. بیشترین عملکرد (3812 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تلقیح سویه های باکتری ازتوباکتر به همراه باکتری Rb116 بود که موجب افزایش عملکرد 80 درصدی نسبت به تیمار بدون تلقیح بود.
    کلیدواژگان: ریزوبیوم، باکتری های محرک رشد گیاه، عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، لوبیا چیتی
  • عبدالحسین رضایی نژاد، محمد فیضیان، کبری سپهوند صفحات 83-94
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش کم آبی بر رشد، عملکرد، میزان و ترکیب های اسانس شمعدانی معطر(Pelargonium graveolens L.)، آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام شد. تیمارهای تنش عبارت بودند از 100%، 85%، 70% و 55% ظرفیت مزرعه ای. نتایج نشان دادند که با کاهش مقدار آب خاک، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه های جانبی، عملکرد ماده ی تر و خشک در گلدان و عملکرد اسانس کاهش یافت. اگرچه بیشترین میزان اسانس در رطوبت 55% ظرفیت مزرعه ای با میزان 04/2 درصد وزن خشک حاصل شد، اما با توجه به کاهش شدید رشد گیاه، عملکرد اسانس در گیاه (065/0 گرم در بوته) در این تیمار کمترین بود. بیشترین عملکرد اسانس در گیاه با مقدار 193/0 گرم در بوته در تیمار100% ظرفیت مزرعه ای به دست آمد. میزان برخی ترکیب های عمده اسانس ازجمله سیترونلل، سیترونلیل فرمات و ایزو- منتون تحت تاثیر تنش کم آبی قرار نگرفت اما با کاهش میزان رطوبت خاک، میزان آلفا- پینن و لینالول کاهش یافت و میزان 2- فنیل اتیل تیگلات و جرماکرن- دی افزایش یافت. همچنین بیشترین میزان سیس و ترانس- رز اکسید، اسپاتولنول و سیس- سیترونلیل تیگلات و کمترین میزان نرال، ژرانیول و ژرانیل فرمات در رطوبت 55% ظرفیت مزرعه ای حاصل شد، اما میزان آنها در رطوبت های 100%، 85% و 70% در یک سطح آماری قرار گرفت. باتوجه به اثر تنش کم آبی بر کاهش عملکرد پیکر رویشی، با کاهش مقدار آب خاک عملکرد ترکیبات عمده اسانس در هر بوته به طور معنی داری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: شمعدانی معطر، تنش خشکی، رشد، عملکرد، ترکیب های اسانس
  • مینا تقی زاده، موسی سلگی، مهدیه کریمی، طاهره شاهچراغی صفحات 95-108
    عناصر سنگین از جمله مهم ترین آلوده کننده های محیط زیست در بین آلاینده های خطرناک می باشند. چمن ها به دلیل اینکه به عنوان پایین ترین اشکوب تشکیل دهنده ی فضای سبز و در مجاورت نزدیک با این آلاینده ها هستند. به راحتی قادر به جذب آلاینده های ذکر شده می باشند. در این تحقیق تاثیر فلزات سنگین که شامل فلزات ضروری مانند مس، روی و فلز غیرضروری نقره (به دو شکل نیترات نقره و نانوذرات نقره) در مرحله جوانه زنی بذر و باززایی کالوس در شرایط درون شیشه ای برموداگراس مورد بررسی قرار گرفت. غلظت های فلزات مورد استفاده صفر، 5، 10، 15 و20 میلی گرم در لیتر بودند. نتایج نشان داد که فلزات روی و مس نقش مهمی در مراحل جوانه زنی و باززایی جنین های سوماتیکی برموداگراس دارد. کاربرد نیترات نقره موجب تحریک انگیزش ریشه نابه جا بر روی توده های کالوسی و همچنین رشد ریشه چه در مرحله جوانه زنی شد. همچنین اثر سمیت نانوذرات نقره در تمامی مراحل رشد و نمو برون شیشه ای و درون شیشه ای برموداگراس مشهود بود.
    کلیدواژگان: آلاینده، سولفات روی، سولفات مس، نقره، جنین زایی سوماتیکی
  • خسرو پرویزی، فرشاد دشتی، محمود اثنی عشری، فرهاد رجالی، مسعود بوجار صفحات 109-117
    گیاهچه های حاصل از کشت بافت از دو رقم سیب زمینی (رقم های آگریا و سانته) در هنگام انتقال به گلخانه با دو گونه قارچ میکوریز (Glomus mosseaeوG. etunicatum) به صورت مجزا و در مخلوط با هم در قالب آزمایش فاکتوریل و در چهار تکرار مایه کوبی شدند. هشت هفته پس از تلقیح درصد کلونیزاسیون ریشه در گیاهچه ها تعیین شد و همچنین از مواد تنظیم کننده رشد داخلی شامل اکسین، سایتوکینین و جیبرلین اندازه گیری به عمل آمد. پس از برداشت، ریزغده های تولیدی توزین شده عملکرد کل برآورد گردیده و درصد ماده ی خشک ریزغده نیز تعیین شد. نتایج نشان داد که مایه ی تلقیح قارچ بر درصد کلونیزاسیون، کیفیت تولید ریزغده و میزان مواد تنظیم کننده رشد داخلی (اکسین، سایتوکینین و جیبرلین) در سطح احتمال 1 درصد اثر معنی دار داشت. اثرات متقابل رقم در ارتباط با عملکرد کل در سطح احتمال 1 درصد و تولید جیبرلین و درصد کلونیزاسیون ریشه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. با مقایسه میانگین صفات مشخص شد که تلقیح با گونه ی G. etunicatum و مخلوط دو گونه بر سطوح هر سه ماده ی تنظیم کننده رشد، همچنین بر شدت کلونیزاسیون ریشه و تعداد ریزغده ی تولیدی اثرات مثبت تری نسبت به گونه ی G. mosseae داشتند. بیشترین میزان ریزغده در تلقیح با مخلوط دو گونه میکوریز (متوسط تعداد 81/13 عدد ریزغده و وزن متوسط 59/40 گرم در گیاهچه) حاصل گردید که نسبت به کاربرد دو گونه به تنهایی و تیمار شاهد در سطح 05/0 تفاوت معنی دار داشت. با کاربرد جداگانه هر دو گونه قارچ و نیز مخلوط آنها میزان درصد ماده خشک ریزغده افزایش پیدا کرد که تفاوت ها با تیمار شاهد در سطح 05/0 معنی دار شد.
    کلیدواژگان: گیاهچه سیب زمینی، همزیستی میکوریزی، مایه کوبی، فیتوهورمون، عملکرد
|
  • Bizhan Saadatian, Godarz Ahmadvand, Fatemeh Soleymani Pages 1-17
    This research was conducted as two separated experiments based on a randomized complete block design with three replications at research farm of Agricultural Faculty of Bu-Ali Sina University، Hamedan. In both experiments، Alvand and Sayson cultivars were one of the experimental factors which were planted at 450 plants m-2. In the 1st experiment، feral rye (Secale cereale) plant densities of 0، 20، 40، 60 and 80 plants m-2 and in the 2nd experiment، wild mustard (Sinapis arvensis) plant densities of 0، 8، 16، 24 and 32 plants m-2 were the 2nd experimental factor، respectively. By increasing feral rye and wild mustard plant densities leaf area index، dry matter accumulation and weed growth rate، leaf area index duration and dry matter duration of weeds were increased. In each level of weed plant density، all above mentioned traits of weed in interference with Sayson were more than Alvand. Feral rye height in competition with both cultivars was not changed. But، wild mustard height in interference with Alvand was more than competition with Sayson. However in non-interference conditions، Sayson in traits of leaf area index duration، dry matter duration and grain yield has significant superiority than Alvan. But in interference condition with both weeds، these traits in Sayson were more affected than Alvand. Canopy height of Sayson was reduced in interference with both weeds. But canopy height of Alvand was increased in interference condition. Maximum leaf area index and growth rate، dry matter، leaf area index duration and dry matter duration of wheat cultivars were indicated positive and significant correlation with grain yield of both cultivars. In contrast، amount of above mentioned traits in each of two weed species had robust negative correlation with grain yield of two wheat cultivars. Generally، in interference with each two weed species، Alvand indicated better reaction than Sayson، and for sowing in spotty field to studied weeds is suggested.
    Keywords: Correlation, Dry matter duration, Growth index, Interference, Leaf area index duration
  • Mohsen Hatami, Siyamak Kalantari, Mojtaba Delshad Pages 19-31
    Tomato is a climacteric fruit and its ripening can be completed after harvest. Provided that appropriate storage condition for a given harvesting stage is implemented، fruits are endowed with proper quality for the market. In order to study the effects of maturity stage on fruit storage life، tomato fruits were harvested at three ripening stages. They were stored at three storage conditions i. e. 5 ˚C، 13 ˚C، and a simulated condition (SC) of the interval between harvest and consumption by the consumer. Fruit color، lycopene، firmness، pH، titratable acidity (TA)، total soluble solids (TSS)، ascorbic acid، weight loss، and chilling injury (CI) were measured and evaluated during the experiment. Results showed that at the end of the storage at 13 ˚C، mature green fruits had relatively similar values of color، lycopene content، TA، TSS، and firmness compared to the red ones، with the exception of their ascorbic acid. While storage of different maturity stages of tomatoes at 13 ˚C developed normal ripening، storage at 5 ˚C and SC disturbed the normal ripening process.
    Keywords: Postharvest, Tomato, Maturity stage, Storage temperature, Ripenin
  • Rohallah Sarvarzadeh, Ali Sepehri, Godarz Ahmadvand Pages 33-46

    Effects of nitrogen (100 and 200 kg/ha) and irrigation levels (water stress at 8-10 leaf stage، water stress at milk till dough ripening and full irrigaiton) on grain filling and yield of two corn (Zea mays L.) cultivars (SC 500 and SC 647) evaluated through conducting field experiment in research farm of Bu-Ali-Sina University. The experiment was established as a completely randomized block design in a factorial split arrangment with three replications in 2008 growing season. Fertilizer and irrigation levels allocated to main plots and corn cultivars conducted to the subplots. Plant growth rate at flowering per kernel (PGRflw-kernel)، grain filling rate (GFR)، effective grain filling duration (EGFP)، plant growth rate at milk till physiological maturity (PGRM-M)، kernel number، kernel weight، SPAD at grain dough ripening، correlation between these characteristics and indexes were measured. application of 100 kg/ha nitrogen and water deficit stress at grain milk till dough ripening stages lead to decrease in PGRM-M، reduction in grain filling rate and grain weight. Water deficit stress at 8-10 leaf stage، reduced duration of effective grain filling. Highest yield obtained from applying 200 kg/ha nitrogen and full irrigation. Least effect of water stress on yield obtained from application of 200 kg/ha nitrogen and water deficit stress at grain milk till dough ripening stage.

    Keywords: Corn, Grain filling, Nitrogen, Plant growth rate, Water deficit stress
  • Fatemeh Dehgan, Mansoor Gholami, Ali Azizi Pages 47-56
    Ascorbic acid is one of the most important water-soluble antioxidant in plants، which involves in biotic and abiotic stresses as a nantioxidant molecule. This study was designed to investigate the effect of foliar spraying of ascorbic acid on physiological، biochemical and growth characterstics of strawberry cv “Selva”. A factorial experiment was conducted in completely randomized design with three levels of NaCl (0، 15 and 30 mM) and three levels of ascorbic acid (0، 1. 5 and 3 mM) with three replications in greenhouse. The results showed that the dry and fresh weight of leaves and roots decreased in stressed plants while ascorbic acid spray significantly increased these parameters. Salinity stress also significantly decreased some physiological characteristics such as leaf relative water content، chlorophyll a، b and total chlorophyll، but increased ion leakage. The foliar application of ascorbic acid significantly increased relative water content، chlorophyll a، b، total chlorophyll and decreased ion leakage. The rise in sodium chloride concentration، elevated proline and soluble carbohydrates in leaves. Spraying plants under salinity conditions with ascorbic acid increased soluble carbohydrates while had no significant effect on leaf proline content. Leaf soluble proteins showed a significant decrease under salinity treatments and with application of ascorbic acid increased. According to the results of this study، foliar application of ascorbic acid can be recommended in order to reduce the harmful effects of sodium chloride on strawberry plants.
    Keywords: Ascorbic Acid, Salt Stress, Strawberry
  • Davood Asgari, Alireza Babaee, Mohammadreza Nagavi Pages 57-69

    Tulip (Tulipa spp. L.) is one of the most important flower bulbs worldwide with high distribution in many parts of Iran. This genus belongs to the family Liliaceae and consists of about 100 species of them 19 species are native to Iran. In this study، morphological diversity of 49 populations within 9 species of tulip، which had been collected from 12 provinces، were evaluated. The results of quantitative morphological traits (total stem length، plant height، stem diameter، leaf length، leaf area، leaf number، petal length، petal area، stamen length، pistil length، bulb length، bulb diameter) showed، effect of species and populations were significant in all traits، and also characteristics of petal area and petal length، showed the highest and lowest coefficient of variation، 47. 09 and 6. 77 respectively. The cluster analysis in the four distance divided populations into seven groups. A high correlation coefficient was observed in most of the traits. The results of the correlation coefficient indicated، the highest correlation (97%) between total stem length and plant height which was significant at 1% level. Evaluation of flower color as a qualitative trait observed، high color variation between species and showed high variation in color intensity within populations. The results can be used for germplasm management and also to determine the relationship between species.

    Keywords: Tulip, Morphology, Diversity, Correlation coefficient, Iran
  • Ali Afshari, Seyed Hoseein Sabaghpoor, Mohammdreza Hajseyedhadi, Hadi Asadirahmani Pages 71-81
    In order to study the effects of rhizobium and plant growth promoting rhizobacteria on yield and yield components of bean (Phaseolus vulgaris L. var. Sadri)، an experiment was carried out at Research Station of Ekbatan، Hamedan province during 2010-2011 cropping season. The experiment was conducted in factorial on the basis of randomized complete block design (RCBD) with three replications. Factor A، including 4 levels of Rhizobium legominosarum bv. Phaseoli (Rb 147، Rb 114، Rb 116 and no inoculation) and factor B، consisted of four levels of promoting growth plant rhizobacteria (Azospirillum lipoferum 21، Azotobacter chroococcum 5، Pseudomonas putida 168 and no inoculation). The result of analysis of variance showed that different races of rhizobium and promoting growth plant rhizobacteria (PGPR) had significant effects (p< 0. 01) on number of pods per plant، harvest index and seed yield. But there were not significant effects on number of seeds per pod، 100 seeds weight and plant height. The highest number of pods per plant was obtained by inoculation of RB116 along with Azotobacter which produced 43 percent higher than no inoculation. Inoculation by RB116 without promoting growth plant rhizobacteria could produce the highest harvest index which was 57 percent higher than check. The highest seed yield (3812 kg/ha) was achieved by inoculation of RB116 along with Azotobacter which produced 80 percent higher than no inoculation.
    Keywords: Rhizobium, Promoting growth plant, Seed yield, Yield components, Pinto beans
  • A.Hossein Rezaeenezhad, Mohammad Feyzian, Kobra Sepahvand Pages 83-94
    In order to study the effect of water deficit stress on growth، yield، essential oil content and composition of geranium (Pelargonium graveolens L.)، a greenhouse experiment was carried out based on a completely randomized design with four treatments and four replications. The water deficit stress treatments were 100%، 85%، 70% and 55% of field capacity. Results showed that as the soil water content decreased، plant height، stem diameter، number of auxiliary shoots، fresh and dry herb yield and essential oil yield decreased. Although the highest essential oil content (2. 04% based on dry weight) was found in plants treated with 55% of filed capacity، due to dramatic decrease in growth، their oil yield (0. 065 g plant-1) was the lowest compared with those of plants treated with 100%، 85%، 70% of field capacity. The highest oil yield with 0. 193 g plant-1were found in plants treated with 100% of field capacity. The amount of some of the main components of oil i. e. Citronellol، Citronellyl formate and iso-Menthone were not affected by water deficit stress treatments. However، as the soil water content decreased، the amount of α-Pinene and Linalool decreased، while the amount of 2-Phenylethyl tiglate and Germacrene-D increased. Moreover، the highest amount of Rose oxide (cis and trans)، Spathulenol، cis-Citronellyl tiglate and the lowest amount of Neral، Geraniol and Geranyl formate were found in plants treated with 55% of field capacity، while those of plants treated with 100%، 85%، 70% of field capacity were not significantly different. Due to the effect of water stress on herb yield، the yield (mg plant-1) of the main components decreased as the soil water content decreased.
    Keywords: Geranium, Drought stress, Growth, Yield, Essential oil composition
  • Mina Taghizadeh, Moosa Solgi, Mahdiye Karimi, Taherah Shahcheragi Pages 95-108
    Heavy metals are one of the most important environmental pollutants among dangerous pollutants. Turfgrasses are as lowest surface of landscape and close to these pollutant particles. Thus، they could absorb these mentioned pollutants. In this work، the effects of heavy metals including essential ones such as copper and zinc and non-essential such as silver (in two forms of silver nitrate and nanoparticles) on seed germination stage and callus regeneration in In Vitro of Bermudagrass were investigated. The metals concentrations which used were 0، 5، 10، 15 and 20 mg/L. The results showed that zinc and copper have important role on seed germination and somatic embryogenesis of Bermudagrass. Application of silver nitrate stimulated the adventitious rooting induction of calli and radicle growth in seed germination. Further، the toxicity effects of silver nanoparticles were evident in all stages of growth and development in In Vivo and In Vitro of Bermudagrss.
    Keywords: Pollutants, Solphate zinc, Solphate copper, Silver, Somatic embryogenesis
  • Khosro Parvizi, Farshad Dashti, Mahmood Esna-Ashari, Farhad Rejali, Masood Bojar Pages 109-117
    Microplants derived from tissue culture of two potato cultivars (Agria and Sante) were inoculated with two species of mycorrhizal fungi. Inoculation was being done when microplants transferred in to the greenhouse. A pot experiment was conducted using a factorial based on randomized complete blocks design with four replications. The factors were mycorrizal inoculation (non-inoculated and inoculated with Glomus mosseae، Glomus etunicatum and mixture of them) and two cultivars of potato. Eight weeks after inoculation، colonization percentage was assayed. In addition، plant growth regulators including Auxin، Cytokinin and Gibberellin were measured. After harvesting، minitubers were separated and total yield was estimated. In addition، dry matter of minituber was determined. Results showed that inoculants of mycorrhizae had significant effect (p≤0. 05) on colonization، minituber production and level of all plant growth regulators. Interaction effect of cultivar and inoculants in minituber size and weight was significant by probability of α= 0. 01 but was significant by probability of α= 0. 05 in Gibberellins levels and colonization percentage. By mean comparisons، it was demonstrated that inoculation with G. etanicatum and mixed inoculants had more positively effect on colonization severity، minituber production، and level of all plant growth regulators comparison with G. mosseae. The highest amount of minituber (13. 81 No and 40. 59 gr in mean weight per plantlet) was achieved in mixed inoculants that significantly (p≤0. 05) was different with two separated inoculants and control treatment. Dry matter of minituber was increased significantly (p≤0. 05) by application of mixed inoculant and separately mycorrhizal inoculants comparison with control treatment in two cultivars.
    Keywords: Potato plantlet, Mycorrhizal symbiosis, Inoculation, Phytohormone, Yield