فهرست مطالب

پژوهشهای زراعی ایران - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1392)

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علیرضا کوچکی، سرور خرم دل، فرنوش فلاح پور، فریدون ملتی صفحات 533-542
    به منظور ارزیابی کارایی جذب و مصرف نور در کشت مخلوط ردیفی گندم و کلزا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 88-1387 و 89-1388 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار نوع کشت مخلوط ردیفی گندم و کلزا شامل یک ردیف گندم + یک ردیف کلزا (1:1)، دو ردیف گندم + دو ردیف کلزا (2:2)، سه ردیف گندم + سه ردیف کلزا (3:3)، چهار ردیف گندم + چهار ردیف کلزا (4:4) و کشت خالص گندم و کلزا بود. نتایج نشان داد که اثر کشت مخلوط ردیفی بر راندمان مصرف تشعشع گندم و کلزا برای عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی معنی دار بود. بالاترین کارایی مصرف تشعشع بر اساس عملکرد بیولوژیک گندم و کلزا در کشت خالص (به ترتیب 6/1 و 04/1 گرم بر مگاژول) و در بین الگوهای کشت مخلوط در الگوی ردیفی 3:3 (به ترتیب با 4/1 و 57/0 گرم بر مگاژول) مشاهده شد. بیشترین کارایی مصرف تشعشع بر اساس عملکرد دانه گندم و کلزا در کشت خالص (به ترتیب با 52/0 و 3/0 گرم بر مگاژول) و در بین الگوهای مخلوط در الگوی 3:3 (به ترتیب با 49/0 و 23/0 گرم بر متر مربع) مشاهده شد. نسبت برابری زمین برای کارایی جذب نور در الگوهای مختلف ردیفی گندم و کلزا برابر با 31/1-16/1 محاسبه شد. بطور کلی، نتایج نشان داد که افزایش شاخص سطح برگ و به تبع آن افزایش پوشش گیاهی در شرایط مخلوط در مقایسه با کشت خالص باعث افزایش جذب نور شد و در نتیجه منجر به بهبود نسبت برابری زمین برای تشعشع جذب شده گردید، بطوریکه بهترین نتایج در الگوی سه ردیف گندم+ سه ردیف کلزا مشاهده شد.
    کلیدواژگان: جذب نور، کارآیی مصرف نور، کشت مخلوط ردیفی، نسبت برابری زمین
  • محمد خیرخواه، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحات 543-550
    این آزمایش به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی و تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی بذر گیاه دارویی کاکوتی چندساله (Zizizphora clinopodioides Lam) در قالب یک طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. اثر هشت دمای ثابت (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) در شرایط 12 ساعت نور / 12 ساعت تاریکی و با متوسط رطوبت نسبی 60 – 50 درصد در اتاقک رشد بر روی خصوصیات جوانه زنی بذر شامل درصد، سرعت و متوسط زمان جوانه زنی آن به مدت 21 روز مورد مطالعه قرار گرفت و دماهای کاردینال جوانه زنی بذر بر اساس سه مدل خطوط متقاطع، مدل 5 – پارامتری بتا و مدل چند جمله ای درجه 2 برآورد شد. نتایج نشان داد که بذر این گیاه فاقد دوره خواب بوده و اثر دما بر سرعت، درصد و متوسط زمان جوانه زنی معنی دار (01/0p≤) بود. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی به ترتیب در دمای 20 درجه سانتیگراد با 6/29 درصد و 37/6 تعداد در روز و کمترین متوسط زمان جوانه زنی با 006/0 تعداد در روز مشاهده شد. بیشترین معکوس روز تا50 درصد جوانه زنی (50GD/1) در دمای20 درجه سانتیگراد معادل 4/0 بود. دماهای پایه بین 5 تا 8/5 درجه سانتیگراد، بهینه بین 22 تا 6/22 درجه سانتیگراد و بیشینه بین 5/39 تا 5/40 درجه سانتیگراد در هر سه مدل متغیر بود و اختلاف آنها کمتر از 1 درجه سانتیگراد بود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، دمای بهینه، دمای بیشینه، دمای پایه، کاکوتی
  • جعفر نباتی، محمد کافی، احمد نظامی، پرویز رضوانی مقدم، علی معصومی، محمد زارع مهرجردی صفحات 551-561
    تولید علوفه در کشاورزی شور زیست یک راهکار عملی جهت استفاده از منابع آب و خاک شور می باشد. در این راستا توجه به کیفیت علوفه تولید شده می تواند در افزایش تولیدات دامی موثر باشد. به منظور بررسی اثر شوری بر وضعیت ساختار سلولی ساقه و همچنین ترکیبات برگ و ساقه کوشیا مطالعه ای با استفاده از سه سطح شوری (2/5، 5/10 و 1/23 دسی زیمنس بر متر) و سه توده کوشیا (بیرجند، بروجرد و سبزوار) با سه تکرار به صورت آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در این آزمایش صفات مورد بررسی شامل؛ ضخامت دیواره های مختلف سلولی، درصد سلول های مختلف در برش عرضی ساقه، درصد سلولز، همی سلولز و لیگنین برگ، ساقه و کل اندام هوایی بودند. نتایج نشان داد که بین سطوح شوری و توده های مورد مطالعه از نظر تمام صفات مورد ارزیابی به استثنای درصد لیگنین ساقه و درصد لیگنین کل اختلاف معنی داری وجود ندارد. ضخامت دیواره های مختلف سلولی سلول های اپیدرمی ساقه 11/1، کلرانشیم 12/1، کوتیکول کلرانشیم 92/0، فیبرهای آوندی 67/3، متوسط ضخامت دستجات آوند چوبی 82/2 و پارانشیم 02/1 میکرون بود. در برش عرضی ساقه سهم پارانشیم مغز 56/55%، متوسط ضخامت دستجات آوند چوبی % 16/24، فیبرهای آوندی % 73/2 و سلول های اپیدرمی، کلرانشیم و کورتیکول کلرانشیم در مجموع %51/17 بود. درصد سلولز، همی سلولز و لیگنین در اندام های مختلف کوشیا نشان داد که ساقه دارای درصد سلولز بیشتری نسبت به برگ بود ولی درصد همی سلولز در برگ بیشتر از ساقه بود. افزایش سطح تنش شوری به 5/10 دسی زیمنس بر متر موجب کاهش درصد لیگنین ساقه (2/1 درصد)، برگ (2/2 درصد) و کل اندام هوایی (9/5 درصد) شد. همبستگی بین درصد لیگنین کل با ضخامت دیواره اپیدرم ساقه و ضخامت دیواره فیبرهای آوندی ساقه مثبت و معنی دار بود ولی این همبستگی با درصد سلولز ساقه و درصد همی سلولز کل منفی و معنی دار بود. در کل با وجود عدم تغییر ضخامت دیواره های سلولی ساقه در اثر تنش شوری در 5/10 دسی زیمنس بر متر، کاهش لیگنینی شدن در اثر شوری می تواند افزایش کیفیت علوفه را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، ضخامت دیواره سلولی، کیفیت علوفه
  • محسن جهان، محمدبهزاد امیری، جواد شباهنگ، فائزه احمدی، فرزانه سلیمانی صفحات 562-572
    استفاده از کودهای بیولوژیک، تناوب زراعی و گیاهان پوششی از جمله مولفه های نظام های کشاورزی پایدار هستند که تاکید زیادی بر نهاده های درون مزرعه دارند. بر این اساس و به منظور بررسی برخی پارامترهای حاصلخیزی خاک و عملکرد ریحان تحت شرایط استفاده از کودهای بیولوژیک و گیاه پوششی، آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده با دو عامل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی دارای 2 سطح شامل گیاه پوششی و عدم گیاه پوششی و عامل فرعی دارای 4 سطح شامل کودهای بیولوژیک نیتروکسین (حاوی باکتری های Azotobacter sp. و Azospirillum sp.)، بیوفسفر (حاوی باکتری های Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، نیتروکسین بعلاوه بیوفسفر و تیمار شاهد بود. نتایج، نشان دهنده برابری مقادیر اغلب صفات از جمله طول ساقه فرعی، تعداد ساقه فرعی، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک در دو حالت کشت و عدم کشت گیاهان پوششی بود. در نتیجه استفاده از کودهای بیولوژیک، طول ساقه اصلی و فرعی، تعداد ساقه فرعی، وزن خشک اندام هوایی و وزن هزار دانه افزایش یافت و از نظر دو صفت اخیر، این کودها نسبت به شاهد، برتری مطلق نشان دادند. عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت در تیمار شاهد بیش از تیمارهایی بود که در آنها از کود بیولوژیک استفاده شده بود و بعد از آن، به ترتیب نیتروکسین و بیوفسفر قرار داشتند. از لحاظ وزن هزار دانه، گیاهان تحت تیمار نیتروکسین به علاوه بیوفسفر، بیشترین مقدار را دارا بودند. اثر متقابل کود بیولوژیک و گیاه پوششی در اکثر صفات معنی دار بود به طوری که استفاده از کود بیولوژیک (بویژه فسفر) در شرایط عدم کاربرد گیاه پوششی سبب افزایش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه و شاخص برداشت شد.
    کلیدواژگان: خلر، شبدر، ماده آلی خاک، نیتروکسین، بیوفسفر، عملکرد بیولوژیک
  • محمد جواد ارشدی، حمیدرضا خزاعی، محمد کافی صفحات 573-582
    نیتروژن به عنوان یک عنصر غذایی ضروری در بافت های گیاهی نقش حیاتی ایفا می کند و در بین عناصر ضروری برای رشد و نمو گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L.)، نیتروژن نقش مهمتری در افزایش سطح برگ، سرعت رشد بخش های هوایی و عملکرد غده دارد. بنابراین برای تعیین زمان و مقدار کود نیتروژن تکمیلی در مراحل مختلف رشد گیاه سیب زمینی، بکارگیری یک روش قابل اعتماد برای ارزیابی نیتروژن قابل جذب خاک در طول فصل رشد مورد نیاز می باشد. بدین منظور جهت استفاده از کلروفیل متر برای تشخیص زمان نیاز گیاه سیب زمینی به کود نیتروژن و مدیریت مصرف آن و نیز صرفه جویی در مصرف کودهای نیتروژن دار در زراعت سیب زمینی رقم آگریا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد که آن کود نیتروژن سرک در دو سطح 100 و 150 کیلوگرم در هکتار در دو شاخص نیتروژن 90 و 95 درصد، با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد شاخص نیتروژن 95 درصد در مقابل شاخص 90 درصد از کارایی بیشتری در افزایش عملکرد گیاه سیب زمینی برخوردار است، اما در شاخص 95 درصد، سطوح کود نیتروژن 100 و 150 کیلوگرم در هکتار اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. شاخص های نیتروژن و سطوح کود نیتروژن تاثیر معنی داری بر روی تعداد ساقه اصلی و تعداد غده در بوته نداشتند. افزایش مقادیر کود سرک درصد غده های درشت و متوسط را افزایش و درصد غده های ریز را کاهش داد. افزایش مقادیر کود سرک سبب افزایش وزن خشک بوته و شاخص های رشد سرعت رشد محصول (CGR) و شاخص سطح برگ (LAI) و کاهش شاخص رشد سرعت جذب خالص (NAR) شد و بر روی شاخص سرعت رشد نسبی (RGR) تغییر چندانی نشان نداد. در مجموع به نظر می رسد مدیریت مصرف کود نیتروژن به کمک دستگاه کلروفیل متر سبب تولید غده های مطلوب و با کیفیت می گردد.
    کلیدواژگان: کود نیتروژن، عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی، کلروفیل متر، شاخص های رشد، شاخص نیتروژن
  • رباب قهرمان زاده، سید حسن مرعشی، سعید ملک زاده شفارودی، رنه اسمالدرز، کلمنس ون دی ویل، فرج الله شهریاری احمدی صفحات 583-592
    از جمله مسائل مطرح در مبحث امنیت زیستی به حداقل رساندن زیان اقتصادی حاصل از ورود گونه های خارجی مهاجم به فلور طبیعی منطقه می باشد. در برخی گیاهان هرز مهاجم از قبیل مریافیلوم (Myriophyllum spp.) پدیده هیبریداسیون و به تبع آن قدرت بالای هیبریدها یکی از دلایل اصلی ایجاد قدرت تهاجم و قابلیت بالای آنها در تبدیل شدن به گونه مهاجم در منطقه جدید به حساب می آید. این مطالعه به منظور ارائه راهکاری برای شناسایی و تفکیک گونه های مهاجم جنس مریافیلوم از گونه های بومی هلند و همچنین شناسایی نمونه های هیبرید احتمالی در این جنس در دانشگاه واگنینگن هلند طی سال های 2010 و 2011 انجام گرفت. برای این منظور 71 نمونه مختلف جنس مریافیلوم که متعلق به 12 گونه بودند با استفاده از مکان بین ژنی هسته ای ITS برای شناسایی و تفکیک گونه ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آنالیز کلاستر بدست آمده از مناطق هسته ای بین ژنی ITS نشان داد که این مکان بین ژنی بدلیل درجه عمومیت بالا، قابلیت تکثیر و قدرت تفکیک بالای گونه ای در جنس مریافیلوم قادر به تفکیک گونه های بومی و مهاجم می باشد. برخلاف مطالعات مورفولوژیکی که برخی گونه های عقیم مریافیلوم موجود در فلور طبیعی هلند را بعنوان هیبرید معرفی نموده بودند، مناطق بین ژنی ITS آنها را در داخل گونه M. heterophyllum گروه بندی کرد. بنابراین به نظر می رسد که نمونه های مشکوک به هیبرید بررسی شده در مطالعه حاضر از جمله نمونه های مهاجمی باشند که در مناطق مختلف معرفی گردیده و تغییرات مورفولوژیکی و ژنتیکی را متحمل شده اند، ولی گونه جدیدی را بوجود نیاورده اند. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که با بهره گیری از روش های مولکولی و توالی یابی ژن های مرجع می توان گونه های مهاجم، بومی و هیبرید را از هم تشخیص داد که این مطلب بویژه در مرحله بذری و مراحل اولیه رشد گیاهان مهاجم باعث جلوگیری از گسترش آنها شده و در نتیجه حفظ تنوع زیستی و ثبات بوم نظام را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: امنیت زیستی، ثبات بوم نظام، گونه مهاجم، هیبریداسیون
  • علی اصغری، یاور درگاهی، علی رسول زاده، مریم احمدیان صفحات 593-607
    به منظور گروه بندی ارقام کنجد از نظر صفات مورفولوژیک تحت شرایط تنش کم آبی با استفاده از تجزیه به عامل ها، آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی پارس آباد اجرا گردید. در این آزمایش آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح (100 (شاهد)، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه) و ده رقم کنجد به عنوان عامل فرعی مورد بررسی قرار گرفت. برای محاسبه نیاز آبی کنجد از نرم افزار CROPWAT (روش پنمن- مانتیث) مطابق روش فائو-56 استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که بین سطوح آبیاری و رقم ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه اختلاف معنی دار وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که در اثر تنش کم آبی، عملکرد و اکثر صفات مورد مطالعه کاهش می یابد. در اکثر صفات، بیشترین مقدار در تیمار آبیاری کامل بدست آمد. در تیمار آبیاری به مقدار 50 درصد نیاز آبی، صفات مقدار کلروفیل برگ، طول ریشه، تعداد انشعابات ریشه و نسبت طول ریشه به ارتفاع بوته بیشترین مقدار را داشت. ارقام کرج1، اولتان، ناز چند شاخه و IS در اکثر صفات در شرایط تنش و بدون تنش، برتر از ارقام دیگر بودند. در تجزیه به عامل ها در شرایط بدون تنش و تنش 5 و 4 عامل اول به ترتیب 36/91 و 52/89 درصد از تغییرات صفات را توجیه کردند. گروه بندی ارقام کنجد بر اساس اولین و دومین عامل در شرایط بدون تنش نشان داد که ارقام کرج1، اولتان و ناز چندشاخه بهتر از ارقام دیگر بودند و در شرایط تنش، ارقام کرج1 و اولتان به عنوان ارقام متحمل به تنش کم آبی و دارای خصوصیات مورفولوژیک مطلوب گروه بندی شدند.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تنش کم آبی، کنجد، نیاز آبی
  • مجید عزیزی، هاجر نعمتی، حسین آرویی صفحات 608-617
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف ورمی کمپوست و تراکم بوته بر میزان روغن گل مغربی و اجزای آن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 88-1387 انجام شد. تیمارها شامل 4 سطح ورمی کمپوست (0، 2، 3 و 5 کیلوگرم در متر مربع) و 3 تراکم بوته (9، 12 و 20 بوته در متر مربع) بودند. استخراج روغن با دستگاه سوکسله و تجزیه اسیدهای چرب روغن با دستگاه گاز کروماتوگرافی انجام شد. دانسیته و ضریب شکست روغن نیز تعیین شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، اثر ساده ورمی کمپوست و تراکم بوته بر درصد روغن و ضریب شکست آن معنی دار شد ولی اثر متقابل تیمارها بر تمام صفات معنی دار بود. ترکیب اسیدهای چرب روغن در تمام تیمارها مشابه بود. عمده ترین اسید چرب اشباع، اسید پالمیتیک و عمده ترین اسید چرب غیراشباع اسید لینولئیک بود. میزان اسید گاما لینولنیک هم در حد اپتیمم و 8-7 درصد بود. در مجموع مصرف 2 کیلوگرم در متر مربع ورمی کمپوست و به ترتیب تراکم 20 بوته در متر مربع از نظر بهبود تولید روغن و تراکم 9 بوته در متر مربع از نظر کیفیت روغن و نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع بهترین تیمارها تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، اسید گاما لینولنیک، دانسیته، ضریب شکست
  • میرناصر سیدی، رئوف سید شریفی صفحات 618-628
    به منظور بررسی تاثیر تلقیح بذر سویا با ریزوبیوم جاپونیکوم (Rhizobium japanicum) و کاربرد کود نیتروژن بر عملکرد و خصوصیات زراعی سویا، آزمایشی در سال 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف نیتروژن (صفر،30،60 و90 کیلوگرم اوره در هکتار) در کرت های اصلی و دو سطح تلقیح و عدم تلقیح با باکتری رایزوبیوم جاپونیکوم (Rhizobium japanicum) در کرت های فرعی بودند. بررسی شاخص های رشدی نشان داد که حداکثر مقادیر بیوماس کل (4/435 گرم در متر مربع)، میزان رشد محصول (75/6 گرم بر متر مربع)، سرعت رشد نسبی (1003/0 گرم برگرم در روز) از ترکیب تیماری کاربرد 90 کیلوگرم اوره در هکتار در حالت تلقیح بذر با باکتری رایزوبیوم و پایین ترین میزان این شاخص ها از ترکیب تیماری عدم مصرف کود نیتروژن و عدم تلقیح بدست آمد. بالاترین ارتفاع بوته، تعداد نیام در بوته، وزن صد دانه و عملکرد در واحد سطح در بالاترین سطح کودی به کار گرفته شده (90 کیلوگرم اوره در هکتار) به همراه تلقیح با باکتری رایزوبیوم حاصل گردید. تلقیح با باکتری رایزوبیوم سبب افزایش در تعداد و وزن خشک گره در بوته ها شد. با افزایش مصرف نیتروژن تا 60 کیلوگرم اوره در هکتار به همراه تلقیح بذر با باکتری، تعداد و وزن خشک گره در هر بوته به طور معنی داری افزایش یافت و کمترین آن در حالت عدم تلقیح بذر با باکتری و عدم مصرف کود برآورد گردید. به نظر می رسد که به منظور افزایش عملکرد دانه در شرایط اقلیمی اردبیل میتوان پیشنهاد نمود که 60 کیلوگرم اوره در هکتار به همراه تلقیح بذر با باکتری به کار برده شود.
    کلیدواژگان: نیتروژن، تلقیح بذر، سویا، عملکرد
  • سارا فرخ زاده، حسین شاهسوند حسنی، قاسم محمدی نژاد صفحات 629-639
    به منظور بررسی اثر متقال ژنوتیپ در محیط عملکرد دانه 8 لاین اولیه و ترکیبی اولیه تریتی پایرم در مقایسه با 4 رقم گندم نان و 5 لاین امیدبخش تریتیکاله در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در هفت محیط مجزا در سه منطقه کرمان، سیرجان و نی ریز در سال های زراعی 81-80، 85-84 و 89-88 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب برای عملکرد دانه در هفت محیط، تفاوت های معنی داری بین محیط ها و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط را نشان داد. نتایج تجزیه پایداری نشان داد اولا در گروه بندی ژنوتیپ ها با روش ابرهارت و راسل ژنوتیپ ها بر اساس پارامترهای شیب خط رگرسیون، متوسط عملکرد دانه و نیز انحراف از خط رگرسیون، لاین ترکیبی تریتی پایرم اولیه (Ka/b)(Cr/b)-5 و لاین های امیدبخش تریتیکاله 4115، 4108 و M45 دارای سازگاری مطلوب در تمام محیط های آزمایش ها شناخته شدند. ثانیا نتایج گروه بندی ژنوتیپ ها درتجزیه خوشه ایبا معیار اکووالانس و واریانس پایداری، دقیقا یکسان بود. ثالثا بر مبنای پارامترهای اکووالانس، واریانس پایداری و میانگین عملکرد، لاین ترکیبی اولیه تریتی پایرم (Ka/b)(Cr/b)-5 و دو لاین امیدبخش تریتیکاله 4108 و M45با کمترین اثر متقابل ژنوتیپ در محیط و عملکرد بالاتر از میانگین سایر ارقام و لاین ها به عنوان بهترین ژنوتیپ ها شناخته شدند. این لاین تریتی پایرم برای اولین بار به عنوان یک لاین با پتانسیل مرتعی مناسب در نواحی خشک و نیمه خشک ایران به ویژه با آب و خاک شور برای انجام آزمایش های ثبت و کنترل گواهی بذر معرفی می شود. دو لاین امیدبخش تریتیکاله نیز به عنوان ارقام اصلاح شده برای تولید دانه غلات در اراضی با فقر غذایی و حاشیه ای ایران در نواحی خشک و نیمه خشک توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: پایداری، پارامترهای پایداری، تریتی پایرم اولیه، تریتی پایرم ترکیبی اولیه، تریتیکاله، گندم نان
  • مصطفی حیدری، حسین جهان تیغی صفحات 640-647
    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و کود نیتروژن بر عملکرد دانه و میزان تجمع عناصر غذایی پر مصرف شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم و کم مصرف شامل آهن، روی، منگنز و مس، درصد روغن، پروتئین و تیموکینون در دانه گیاه دارویی سیاهدانه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زهک، شهرستان زابل در سال زراعی 90-1389 اجرا گردید. تیمارهای خشکی که با قطع آبیاری در مراحل مختلف رشدی گیاه بوجود آمدند شامل: شاهد (آبیاری کامل)، قطع آبیاری در مرحله ساقه رفتن تا شروع گلدهی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی تا شروع پر شدن دانه ها و قطع آبیاری در مرحله گلدهی و پر شدن دانه ها به عنوان عامل اصلی و چهار سطح کود نیتروژن از منبع اوره شامل شاهد (بدون مصرف هیچ نوع کود)، 30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اعمال تنش خشکی در هر یک از مراحل رشدی گیاه منجر به کاهش عملکرد دانه در سیاهدانه شد. همچنین تنش خشکی تاثیر معنی داری بر میزان تجمع عناصر پر مصرف و کم مصرف در دانه سیاهدانه داشت، بجز عنصر آهن سبب افزایش همه آنها گردید. در این بین بیشترین مقادیر عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، مس، روی و کاهش عملکرد دانه در تیمار خشکی قطع آبیاری در مرحله گلدهی و پر شدن دانه ها و منگنز در تیمار خشکی قطع آبیاری در مرحله گلدهی تا شروع پر شدن دانه ها بدست آمدند. بالاترین میزان عنصر آهن نیز مربوط به تیمار خشکی شاهد بود. در این آزمایش تیمار کودی نیتروژن تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه و مقادیر تجمع کلیه عناصر کم مصرف و پر مصرف دارا بود. اثر متقابل خشکی و نیتروژن بجز عملکرد دانه و عنصر پتاسیم تاتیر معنی داری بر همه عناصر دارا بود. همچنین در طی بروز تنش خشکی در مرحله گلدهی و پر شدن دانه ها بیشترین مقادیر عناصر کم مصرف و پرمصرف دانه ها در تیمارکود نیتروژن شاهد (بدون مصرف هیچ نوع کود) و30 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بدست آمدند. تیمار خشکی و نیتروژن همچنین سبب افزایش درصد پروتئین، روغن و تیموکینون دانه ها شدند، اما در طی بروز تنش خشکی و استفاده از کود نیتروژن، بیشترین درصد پروتئین و تیموکینون در تیمار قطع آبیاری در مرحله گلدهی و پر شدن دانه ها همراه با مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بدست آمد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، سیاهدانه، عملکرد دانه، عناصر معدنی، مواد موثره، نیتروژن
  • محمود محمدی، همت الله پیردشتی، قاسم آقاجانی مازندرانی، سید یوسف موسوی طغانی صفحات 648-657
    به منظور ارزیابی اثر تراکم اردک در مزارع برنج بر برخی از صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک مرتبط با عملکرد شلتوک ارقام برنج(Oryza sativa L.)، آزمایشی در سال زراعی91-1390در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا گردید. این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا در آمد. دراین آزمایش عامل اصلی تعداد اردک در سه سطح (شامل شاهد، 400 و 800 اردک در هکتار) و عامل فرعی رقم برنج در سه سطح (شامل طارم به عنوان رقم محلی، شیرودی وقائم به عنوان ارقام اصلاح-شده) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس بیانگر اختلاف کاملا معنی دار تعداد اردک، رقم و برهمکنش آنها از نظر صفات تعداد پنجه، محتوای کلروفیل (SPAD)، کلروفیل a وعملکرد شلتوک بود. نتایج نشان داد که بالاترین مقادیر صفات مورفولوژیک (تعداد پنجه، تعداد برگ و طول ریشه)، صفات فیزیولوژیک (غلظت کلروفیل و عدد SPAD) و عملکرد شلتوک به ترتیب مربوط به تراکم های 800 و 400 اردک در هکتار بوده است. بالاترین میزان عملکرد شلتوک در تیمار 800 قطعه اردک در هکتار به ترتیب در ارقام شیرودی (3/5 تن در هکتار)، قائم (3/4 تن در هکتار) و طارم (6/3 تن در هکتار) بدست آمد. رابطه ی رگرسیونی بین صفات تعداد پنجه، طول ریشه، عدد SPAD و عملکرد شلتوک با تیمار تراکم اردک در واحد سطح نشان داد که واکنش ارقام برنج نسبت به افزایش میزان این صفات با افزایش تراکم اردک یکسان نبوده است، به طوری که رقم طارم با بالاترین رابطه ی خطی در افزایش میزان این صفات نسبت به ارقام دیگر برتر شناخته شده است. در مجموع نتایج نشان داد استفاده از رقم پابلند و بومی منطقه (رقم طارم) با قدرت رقابتی بالاتر نسبت به ارقام پاکوتاه و اصلاح شده (ارقام قائم و شیرودی) همراه با تراکم 800 قطعه اردک در هکتار می تواند شرایط را برای کشاورزان در دست یابی به عملکرد اقتصادی بالاتر فراهم سازد.
    کلیدواژگان: برنج، تراکم اردک، رقم، کشاورزی پایدار، عملکرد شلتوک
  • عصمت محمدی، حمیدرضا اصغری، احمد غلامی صفحات 658-665
    به منظور بررسی امکان استفاده از کود بیولوژیک میکوریزا به جای بخشی از کود شیمیایی فسفر مورد نیاز در زراعت نخود، آزمایشی در سال زراعی 1389-1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا گردید. تیمارها شامل 1: 1B (شاهد (بدون استفاده از میکوریزا و کود فسفر))، 2: 2B (میکوریزا)، 3: 3B (25 کیلوگرم در هکتار کود فسفر)، 4: 4B (25 کیلوگرم در هکتار کود فسفر + میکوریزا)، 5: 5B (50 کیلوگرم در هکتار کود فسفر)، 6: 6B (50 کیلوگرم در هکتار کود فسفر + میکوریزا) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن خشک برگ و ساقه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و غلظت فسفر دانه را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش دادند، در حالی که تاثیر تیمارها بر وزن صد دانه و شاخص برداشت، معنی دار نبود. براساس نتایج، کاربرد قارچ میکوریزا، صفات عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و تعداد غلاف را در گیاه نخود افزایش داد که این میزان افزایش، با مصرف 50 کیلوگرم کود فسفر در یک سطح آماری قرار دارند. همچنین درصد کلونیزاسیون ریشه با مصرف کود فسفر بطور معنی داری کاهش یافت. بنابراین با توجه به ضرورت کاهش مصرف کودهای شیمیایی، می توان کاربرد میکوریزا را در زراعت نخود توصیه نمود.
    کلیدواژگان: میکوریزای آرباسکولار، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، نخود
  • ریحانه عظیمی، محمد جنگجو، حمیدرضا اصغری صفحات 666-676
    اگرچه کشت و بهره برداری از گیاهان دارویی در عرصه های طبیعی هزینه ی کمتری نسبت به روش های زراعی دارد. اما سرعت رشد بسیار پایین گونه ها موجب محدودیت استقرار کاشت در عرصه های طبیعی می شود. این آزمایش به منظور بررسی امکان افزایش درصد استقرار و سرعت رشد نهال های گیاه آویشن (Thymus vulgaris) در مرتع بهارکیش قوچان در سال 91 انجام شد. بذر های آویشن ابتدا در شرایط گلخانه (سینی-های کشت) کاشته و پس از 45 روز با دوگونه میکوریزا Glomus mosseae و G.intraradices تلقیح گردید. پس از یک ماه نهال های گلدانی به عرصه منتقل و به صورت طرح آزمایشی کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در مساحتی حدود 3600 مترمربع کشت شد. نتایج نشان داد که درصد کلونیزه شدن ریشه گیاه آویشن باغی با گونه G.mosseae حدود 92 درصد و با میکوریزا G.intraradices حدود 68 درصد بود. اگرچه در ابتدای فصل رویش تلقیح میکوریزا در استقرار این گیاه تاثیر معنی داری نداشت، ولی در انتهای فصل، همزیستی قارچ میکوریزا گونهG.mosseae به طور معنی داری (01/0p≤) سبب افزایش استقرار گیاه آویشن شد و استقرار این گیاه را تا 30 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. درصد کلونیزه شدن ریشه گیاه آویشن باغی با میکوریزا G.mosseae سبب افزایش وزن خشک کل گیاه، برگ، ساقه، ریشه و ارتفاع گیاه آویشن باغی شد، در حالی که همزیستی با G. intraradices سبب کاهش برخی از این صفات شد یا اینکه اثری نداشت. با توجه به نتایج مطالعه چنین به نظر می رسد که کاشت گلدانی گیاه آویشن باغی تلقیح شده با قارچ G.mosseae می تواند روش موفقی برای تکثیر آن درطبیعت باشد و می تواند تاثیر مطلوبی روی استقرار گیاه آویشن باغی در مراتع داشته باشد.
    کلیدواژگان: کلونیزاسیون، کود بیولوژیک، نشاءکاری
|
  • A. Koocheki, S. Khorramdel, F. Fallahpour, F. Melati Pages 533-542
    In order to evaluate radiation absorption and use efficiency in row intercropping for wheat and canola, a field experiment was conducted based on a randomized block design with three replications at Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad during two growing seasons of 2008-2009 and 2009-2010. Treatments included four combinations of row intercropping of wheat and canola (one row of wheat + one row of canola (1:1), two rows of wheat + two rows of canola (2:2), three rows of wheat + three rows of canola (3:3) and four rows of wheat + four rows of canola (4:4)) and their monoculture. Results indicated that the effect of row intercropping was significant on radiation use efficiency of wheat and canola. The highest radiation use efficiency based on biological yield of wheat and canola were observed in monoculture (with 1.6 and 1.04 g.MJ-1) and three rows wheat+ three rows canola (with 1.4 and 0.57 g.MJ-1), respectively. The maximum radiation use efficiency based on economical yield of wheat and canola were obtained in monoculture (with 0.52 and 0.3 g.MJ-1) and three rows wheat+ three rows canola (0.49 and 0.23 g.MJ-1), respectively. The range of land equivalent ratio for radiation absorption efficiency in different row intercroppings of wheat and canola was 1.31-1.61. In general, row intercropping of wheat with canola increased radiation use efficiency and combination of three rows of wheat + three rows of canola was the most promising one.
    Keywords: Row intercropping, Radiation absorption, Radiation use efficiency, Land equivalent ratio
  • M. Kheirkhah, A. Koocheki, P. Rezvani Moghaddam, M. Nassiri Mahallati Pages 543-550
    In order to study the cardinal temperatures of seed germination for Ziziphora clinopodioides. Lam., an experiment was conducted in Special Plants Research Laboratory, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2008. The experiment was a completely randomized design with 8 treatments and four replications. Treatments consisted of 8 constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 °C) with 50- 60 percent relative humidity and constant light radiation (12 h lightness / 12 h darkness) during germination for 21 days. Cardinal temperatures of seed germination for Z. clinopodioides. Lam. were calculated with three models (Intersected-lines Model (ISL), Five-Parameters Beta Model (FPB) and Quadratic Polynomial Model). Results showed that there was no dormancy of seeds of Z. clinopodioides. Lam. Effect of temperature on rate, percentage and average time of seed germination for Z. clinopodioides. Lam. was significant (p ≤ 0.01). Maximum germination percentage and rate of germination at 20°C were 29.6 and 6.37 per day and minimum average time of seed germination was 0.006 per day. Maximum germination rate at 20°C was 0.4. According to three models cardinal temperatures including base temperature (Tb), optimum temperature (To) and ceiling temperature (Tc) for Z. clinopodioides. Lam. were varied between 5 - 5.8, 22 – 22.6 and 39.5 – 40.5 °C respectively and their differences was lower than 1 °C., among models.
    Keywords: Germination, Base temperature, Optimum temperature, Ceiling temperature, Ziziphora clinopodioides Lam
  • J. Nabati, M. Kafi, A. Nezami, P. Rezvani Moghaddam, A. Masoumi, M. Zare Mehrjerdi Pages 551-561
    Forage production in biosaline agricultural is a practical approach to use saline water and soil resources. In this context, considering the quality of forage produced can be effective in increasing livestock production. To evaluate the effect of salinity on stem cell wall characteristics and chemical composition of leaf and stem in Kochia (Kochia scoparia) a field experiment was conducted on 2008. Three saline waters (5.2, 10.5 and 23.1 dS m-1) and three kochia population (Birjand, Borujerd and Sabzevar) were allocated as main and sub plots, respectively in a split plot design based on RCBD with three replications. In this study traits include; stem cells wall thickness, percentage of stem cells in cross section, the percentage of cellulose, hemicellulose and lignin in leaf, stem and whole plant. The results showed that there were no significant different observed among all traits except percentage of stem lignin and total lignin. Thickness of stem cells was in 1.11µm in epidermis, 1.12 µm in chlorenchyma, 0.92 µm in cortical chlorenchyma, 3.67 µm in vascular fibers, 2.82 µm in vascular cells and 1.02 in parenchyma, respectively. The proportion of parenchyma, xylem, Vascular fibers and other parts (epidermis, chlorenchyma and cortical chlorenchyma) in the stem cross-section area were; 55.56, 24.16, 2.73 and 17.51% respectively. Percentage of cellulose, hemicellulose and lignin in shoots of Kochia showed that stem contains more cellulose than the leaf, but leaves have more hemi cellulose than stem. Increasing salinity levels to 10.5 dS m-1 reduced the percentage of lignin in stem (1.2), leaf (2.2) and whole plant (5.9). Correlation between the percentage of total lignin and thickness of epidermis and vascular fibers were positive significant, but correlated with the percentage of stem cellulose and hemicellulose in whole plant were negative significant. Despite of no significant effect of salinity at 10.5 dS m-1 on stem cell walls thickness, reduced lignin under salinity stress can increase its forage quality.
    Keywords: Salt stress, Cell wall, Forage quality
  • M. Jahan, M.B. Amiri, J. Shabahang, F. Ahmadi, F. Soleymani Pages 562-572
    Sustainable agriculture systems emphasized on the on-farm inputs likes use of biofertilizers, crop rotation and cover crops. This experiment was conducted in a split plots arrangement with two factors based on randomized complete block design with three replications during years 2009-2010, at Research Farm of Ferdowsi University of Mashhad. The main factor consisted of cultivation and no cultivation of cover crops in autumn. The sub factor was biofertilizer application with four levels, included 1-Nitroxin® (containing Azotobacter spp. and Azospirillum spp.), 2-Biophosphorous® (Bacillus sp. and Pseudomonas sp.), 3-Nitroxin® + Biophosphorous® and 4-Control. Results showed that most characteristics, e.g. seed yield and harvest index were increased with no cover crop cultivation. However in control treatment, the biological yield, seed yield and harvest index were more than biofertilizeres treatments, as Nitroxin® and Biophosphorous® ranked after the control. Amongst the biofertilizers, Biophosphorus® had the most positive effects. The maximum grain weight was obtained from Nitroxin®+ Biophosphorous® treatment. The interaction effects of biofertilizer and cover crops were significant among some characteristics. The results showed that the interaction between biofertilizers and no cover crop cultivation was significant, as use of the biofertilizers especially Nitroxin® and Biophosphorous® in no cover crop condition increased the amounts of biological yield and seed yield.
    Keywords: Biological yield, Biophosphorus®, Clover, Lathyrus, Nitroxin
  • M.J. Arshadi, H.R. Khazaei, M. Kafi Pages 573-582
    Nitrogen as a essential nutritious element in plant structure has a vital role and among the essential elements for potato (Solanum tuberosum L. (crop growth، nitrogen has the more important role in leaf area increment، shoots growth rate and tuber yield. Therefore، to determine the time and value of supplemental nitrogen fertilizer in different stages of potato crop growth، it is required to use a reliable method to assess the uptakable nitrogen of soil during growth season. So، in order to use chlorophyll meter to identify the required proper time of potato crop to nitrogen fertilizer and increment of nitrogen use efficiency، an experiment was conducted based on randomized complete blocks design with three replications in research field of Ferdowsi University Agricultural College. Nitrogen topdress fertilizer was applied in two levels of 100 and 150 kgN. ha-1 and in two nitrogen indices of 90 and 95 percent. The results indicated that 95 percent nitrogen index versus 90 percent nitrogen index has a better efficiency in increment of potato crop yield. But in 95 percent index، nitrogen fertilizer levels of 100 and 150 kgN. ha-1 did not showed significant difference in tuber yield. Nitrogen indices and nitrogen fertilizer levels did not have significant effect on number of main stems and number of tubers in plant. The percentage of medium and large tubers were increased when the nitrogen fertilizer was increased. Also increment of topdress fertilizer lead to increase dry plant weight، crop growth rate (CGR) and leaf area index (LAI) and decreased net assimilation rate (NAR) and not obvious change in relative growth rate (RGR). In generally it seems that application of nitrogen fertilizer by using chlorophyll meter، in addition to make desirable yield of tuber، leads to economy in nitrogen fertilizers.
    Keywords: Nitrogen fertilizer, Yield, yield components of potato, Chlorophyll meter, Growth indices, Nitrogen index
  • R. Ghahramanzadeh, S.H. Marashi, S. Malekzadeh Shafaroudi, R. Smulders, C. Van De Wiel, F. Shahriari Ahmadi Pages 583-592
    Minimizing economical loss through introduction of invasive alien species (IAS) in local ecosystem is one of the most important issues in biosecurity. The hybridization potential between non-indigenous and native species has raised concerns due mainly to introgression, which can cause extirpation of native species through gene contamination. In the present study, 71 samples belonging to 12 species from Myriophyllum genus were assessed in Plant Breeding group of Wageningen University. Internal transcribed spacer (ITS) was used for identification of invasive species from related native and possible hybrid plants. The result showed that based on universal application, high sequence divergence and species discrimination, ITS is a powerful sequence for the identification of invasive species from related non-invasive foreign and native species. In contrast to morphological data, ITS grouped suspected hybrid plants in to M. heterophyllum and demonstrated that they have not resulted from hybridization. These observations suggest that multiple introduction and genetic recombination among different introduced genotypes or genetic pools could be reasons of non-flowering in suspected hybrid plants. Results showed that molecular markers enable to distinguish invasive plant species from their most closely related congeners. This could be helpful with enforcing a ban on important of such invasive which can help to plant ecosystem and biodiversity stability.
    Keywords: Biosecurity, Ecosystem stability, Invasive species, Hybridization
  • A. Asghari, Y. Dargahi, A. Rasulzadeh, M. Ahmadian Pages 593-607
    In order to evaluation sesame cultivars based on morphological characteristics under water deficit stress condition using factor analysis, an experiment was conducted as a split plot based on randomized complete block design with three replications during 2009 in Research Center of Agriculture and Natural Resources in Parsabad. In this experiment, irrigation as the main factor at three levels (50, 75 and 100 percent of crop water requirement) and ten sesame cultivars as the sub-factor were studied. The water requirement of sesame was calculated using CROPWAT software (Penman-Monteith method) according to FAO-56. Results showed significant differences between the cultivars and the irrigation levels for all studied traits. Interaction between cultivars and irrigation levels was significant for some of traits. Comparisons of means showed that in water deficit condition, yield and all of traits reduced. In all traits the greatest amounts observed in complete irrigation treatment. In 50 percent of water requirement treatment, amount of leaf chlorophyll, root length, root branches and root length/plant height ratio were greater than other treatments. The Karaj1, Ultan, Naze and IS cultivars were better than other cultivars in stress and non stress condition. In factor analysis 5 and 4 first factors in non stress and stress condition explained 91.36 and 89.52 percent of trait variance, respectively. Grouping of sesame cultivars based on first and second factors in non stress conditions showed that Karaj1, Ultan and Naze cultivars were better than other cultivars. Also, in stress conditions Karaj1 and Ultan cultivars grouped as water deficit stress and better cultivars.
    Keywords: Factor analysis, Sesame, Water deficit stress, Water requirement
  • M. Azizi, H. Neamati, H. Aroiee Pages 608-617
    To investigate the effects of different levels of vermicompost and plant density on oil content of evening primrose and its components, an experiment was conducted as a factorial layout based on Randomised Complete Block Design with 12 treatments and 3 replications in experimental field of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad during 2008-2009. The treatments were included 4 levels of vermicompost (0, 2, 3 and 5 kg.m-2) and 3 levels of plant density (9, 12 and 20 plant/m-2). Oil extraction was carried out by Soxhelet apparatus and its percentage was determined as weight. Analysis of fatty acids was done by Gas Chromatography device. Density and refractive index of the oil also was evaluated. According to the results, simple effect of vermicompost and plant density was significant only on oil percentage and its refractive index, while the interaction between them was significant on all of the traits. Fatty acids composition of oil in all treatment was the same. The major saturated fatty acid was palmitic acid and linoleic acid was the major unsaturated fatty acid. The amount of γ-linolenic acid was in optimum range (7-8 %). Overall, treatment of 2 kg.m2 vermicompost and plant density of 20 and 9 plant/m-2 was determined as the best treatments by considering the improving of oil production, oil quality and ratio of unsaturated fatty acids to saturated fatty acids, respectively.
    Keywords: Fatty acids, γ linolenic acid, Density, Refractive index
  • M.N. Seiedi, R. Seyed Sharifi Pages 618-628
    In order to study the effects of seed inoculation with rhizobium and nitrogen application on yield and some agronomic characterstics of soybean (Glycine max L.), a spilt plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2011 at the research farm of the Islamic Azad University, Ardabil Branch. Factors were inorganic nitrogen fertilizer urea at four levels (0, 30, 60 and 90 kg urea/ha) in the main plot and two levels of inoculation with Rhizobium japanicum bacteria (with and without inoculation) assigned to the sub plots. Study the growth indices showed that the maximum total dry matter (435.4 gr/m2), crop growth rate (6.75 gr/m2.day) and relative growth rate (0.1003 gr/gr.day) were obtained from compound of treatments high levels of urea application × inoculation with rhizobium while, the minimum values of these indices recorded in without nitrogen application×non inoculation with rhizobium. The highest plant height, number of pod per plant and grain yield were obtained from the highest level of nitrogen fertilizer (90 kg/ha urea) and seed inoculation with rhizobium. Number and dry weight of nodules per plant increased significantly with increasing nitrogen application till 60 kg/ha in seed inoculation with rhizobium. The lowest values of these traits recorded in non application of urea×non inoculation with rhizobium. Inoculation with rhizobium bacteria increased the number and dry weight of nodules per plant. Thus, it can be suggested that in order to increasing of grain yield, seed can be inoculated with rhizobium bacteria × application of 60 kg urea/ha in conditions of Ardabil region.
    Keywords: Nitrogen, Soybean, Seed inoculation, Yield
  • S. Farokhzadeh, H. Shahsavand Hassani, Gh Mohammadi Nejad Pages 629-639
    In order to study the genotype-environment interaction for grain yield in eight primary and combined primary tritipyrum lines in comparison with four Iranian bread wheat varieties and five promising triticale lines, an experiment in randomized completely block design with three replication in three locations of Iran (Kerman, Sirjan, Neyriz) including 7 separate environment during 2001-2002, 2005-2006 and 2010-2011 were conducted. The results of combined analysis of variance for grain yield showed significant differences between environments and genotype × environment interactions. The results of stability analysis for high yielding lines/cultivars indicated first, in Eberhart and Russell grouping method Based on slope of regression line, grain yield average and also deviation of regression line parameters, combined primary tritipyrum line (Ka/b)(Cr/b)-5 and triticale 4115, 4108 and M45 lines showed good compatibility in all environments. Second, the results of genotypes category in cluster analysis based on criteria ecovalance and stability variance was exactly the same. Third,, based on ecovalance, stability variance parameters and mean yield, the combined primary tritipyrum line (Ka/b)(Cr/b)-5 and promising triticales 4108 and M45 Lines indicated low genotype × environment interaction and high growth performance in comparison with all varieties and lines. This tritipyrum line can be introduced as a potential pasture Line in arid and semi arid area of Iran particulary with brackish water and saline soils. The two triticale lines can be registerd as high grain lines in poor lands of Iran for cereal production for the first time.
    Keywords: Stability, Stability parameters, Primary tritipyrum, Combined primary tritipyrum, Triticale, Bread wheat
  • M. Heidari, H. Jahantighi Pages 640-647
    In order to study the effects of water stress and different levels of nitrogen fertilizer on grian yield and accumulation macronutrients included: nitrogen, phosphorus and potassium and micronutrient included: iron, zinc, manganese and copper, oil, protein and thymoquinone contents in seed of black cumin, a field experiment was conducted as split plot design with three replications at Agricultural Research Station, Zahak, Zabol during growing season of 2010-2011. Water stress treatments included: W1= control, W2= no irrigation at stem elongation stage to flowering, W3= irrigation at flowering stage until the beginning of grain filling and W4= no irrigation at flowering and grain filling as the main plots and four levels of nitrogen application fertilizer, including N1= control or without any fertilizer consumption, N2= 30 kg N/ha, N3= 60 kg N/ha and N4= 90 kg N/ha in sub plot. Results showed that water stress had significant effect on the grain yield and accumulation of macro and micronutrient in the seed of Black Cumin. Except for and iron, the highest amounts of nitrogen, phosphorus, potassium, manganese, copper and zinc and the lowest amount of grain yield were obtained at W4 treatment and manganese at W3 treatment. In this experiment the interaction effect between stress and nitrogen fertilizer except grain yield and potassium had significant impact on others elements. The results indicated that water stress at flowering and grain filling (W4) stages, the maximum amount of micro and macronutrients in seed was obtained at N1 and N2 nitrogen treatment. Also, water stress and nitrogen treatments increased the percentage of protein, oil and thymoquinone contents of seed, but during the onset of water stress and the use of nitrogen fertilizer, the highest percentage of protein in and thymoquinone were obtained in W4N4.
    Keywords: Grain yield, Nitrogen, Nutient elements, Nigella Sativa, Essential oil, Water stress
  • M. Mohammadi, H. Pirdashti, Gh Aqajani Mazandarani, S.Y. Mosavi Toghani Pages 648-657
    In order to evaluate the effects of duck density on some morphological and physiological determinants of paddy yield of three rice (Oryza sativa L.) cultivars in rice paddy fields, a field experiment was conducted in research field of Sari Agriculture Sciences and Natural Resources University in 2011. This experiment was arranged in split plot based on complete randomized block design with four replications. Number of duck (0, 400 and 800 piecesha-1) and rice cultivars (Tarom, Shirodi and Ghaem) were considered as main and sub plots, respectively. The results of variance analysis showed significantly differences among studied cultivars in terms of tiller number, SPAD value, chlorophyll a and grain yield. Results indicated that the maximum amount of morphological parameter (tiller number, leaf number and root length), physiological traits (chlorophyll content and SPAD value and paddy yield were belonged to 400 and 800 duck per hectare. The highest paddy yield was recorded in Shirodi (5.3 tonha-1), Ghaem (4.3 ton ha-1) and Tarom (3.6 ton ha-1) under 800 duck per hectare. These amounts were 23, 7 and 20 percent higher than Shirodi (4.1 ton ha-1), Ghaem (4 tonha-1) and Tarom (2.4 ton ha-1) in 400 duck per hectare, respectively. Regression analysis revealed that tiller number, root length, SPAD value and paddy yield differently related to duck number per hectare. Contrast cultivars differently respond to duck density in rice fields in which Tarom cultivar had the maximum equation slope. In conclusion, using Tarom as a traditional cultivar with higher competitive index was superior to dwarf and improved cultivars (Ghaem and Shirodi) especially at 800 duck per hectares in terms of higher economic yields for farmers.
    Keywords: Rice, Duck density, Cultivar, Sustainably farming, Grain yield
  • E. Mohammadi, H.R. Asghari, A. Gholami Pages 658-665
    In order to evaluating the possibility of utilization of biological fertilizer mycorrhiza instead of part of phosphorus fertilizer in cultivation chickpea an experiment was conducted in 2009-2010 in randomized complete block design with three replications at research farm faculty of agriculture of Shahrood University of Technology. Treatments included 1- B1 (Control), 2- B2 (biological fertilizer mycorrhiza), 3- B3 (25 kg/ha phosphorus fertilizer), 4- B4 (25 kg/ha phosphorus fertilizer + biological fertilizer mycorrhiza), 5- B5 (50 kg/ha phosphorus fertilizer), 6- B6 (50 kg/ha phosphorus fertilizer + biological fertilizer mycorrhiza). Results indicated that treatments increased grain yield, biological yield, stem and leaf dry weight, pod number per plant, seed number in pod and seed phosphorus compared with control, significantly. Effect of treatments were not significant on 100 seed weight and harvest index. According to results, application of biological fertilizer mycorrhiza increased traits biological yield, grain yield and number of pod in chickpea, this increment was in one significant level with 50 kg/ha phosphorus fertilizer. Application of phosphorus fertilizer decreased percentage of root colonization, significantly. Therefore, with attention to importance of reducing application of chemical fertilizers, using of mycorrhiza in cultivation of chickpea can be recommended.
    Keywords: Arbuscular Mycorrhiza, Grain yield, Biological yield, Chickpea
  • R. Azimi, M. Jang Ju, H.R. Asghari Pages 666-676
    While producing medicinal plants is more economic in their natural habitat than in farms, their establishment problems and slow growth rate are the main constraints under the natural conditions. This study was conducted to investigate the possibility for seedling transplantation of thyme into the natural conditions, in order to investigate the effect of mycorrhiza inoculation on establishment of this species in Bahar Kish rangeland, Quchan. Seeds were planted in glasshouse in small trays for 45 days, after that, seedlings were inoculated with two mycorrhiza species, Glomus mosseae and Glomus intraradices. After one month growth, the inoculated seedlings were transplanted into the natural. A complete randomized Block design with 30 replication was used. The results showed that mycorrhiza colonization with G. mosseae was 92% and with G. intraradices was 68%. There was no significant effect of inoculation on seedling establishment at early season, but at the end of growth there was a negative effect by G. intraradices but a positive effect by G. mosseae. Symbiosis with G. mosseae increased dry matter of leaf, stem, total dry matter and height of the plants while with G. intraradices had reduced these traits or the effects were non-significant. In conclusion pot planting can be an efficient method for establishing T. vulgaris under natural habitats, G. mosseae can be a beneficial symbiant for establishment of T. vulgaris in Baharkish rangelands.
    Keywords: Biofertilizer, Colonization, Seedling transplantation