فهرست مطالب

ابن سینا - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1392)

نشریه ابن سینا
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید سبحانی، بهزاد حاجی زاده، بهزاد بازگیر*، علیرضا شمس الدینی، مریم کاظمی پور، ابوالفضل شکیبایی صفحات 4-10
    مقدمه
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مصرف مکمل امگا3 بر عملکرد ریوی سربازان داوطلب دوره تکاوری در تمرینات کلاسیک تکاوری بود.
    روش بررسی
    به همین منظور41 سرباز داوطلب دوره تکاوری انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مکمل و دارونما تقسیم شدند. آزمودنی های دو گروه به مدت 8 هفته وهر هفته 5-4 جلسه در هفته در تمرینات کلاسیک تکاوری شرکت داشتند. گروه مکمل، روزانه 1000 میلی گرم مکمل امگا3 و گروه دیگر دارونما را در مدت 8 هفته تمرین مصرف نمودند. قبل و بلافاصله بعد از 8 هفته تمرین های کلاسیک تکاوری، آزمون ارزیابی عملکرد ریوی از هر دو گروه به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که مصرف روزانه 1000 میلی گرم مکمل امگا3 طی8 هفته تمرینات کلاسیک تکاوری به طور معنی داری متغیرهای ریوی را تغییر می دهد.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که مصرف روزانه 1000 میلی گرم مکمل امگا3 طی 8 هفته، تغییراتی را درجهت بهبود برخی از حجم ها و ظرفیت های استاتیک و دینامیک ریوی سربازان داوطلب دوره تکاوری به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: حجم ها و ظرفیت های ریوی، اسیدهای چرب غیر اشباع، اسیدهای چرب امگا 3، طب نظامی
  • فریبرز باقری، الهام منطقیان*، ارسیا تقوا صفحات 11-17
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر محیط زندگی شخصی یا شغلی فرد بر روی رشد مولفه های توجه انتخابی و عملکرد اجرایی بود که طی آن مولفه های فوق در نظامیان، هنرمندان و افراد عادی مقایسه شد.
    روش بررسی
    به این منظور نمونه ای به حجم 120 نفر در سه گروه 40 نفری از گروه ها به طور تصادفی انتخاب شدند. از آزمون d2 برای سنجش توجه انتخابی و از آزمون برج لندن برای سنجش کارکرد اجرایی استفاده گردید. برای تحلیل یافته ها از آمار توصیفی، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه ANOVA و آزمون مقایسات چندگانه بونفرونی استفاده شده است.
    یافته ها
    در تمامی مولفه های آزمون d2 نظامیان نتیجه بهتری کسب کردند که در مولفه خطای ارتکاب اختلاف بین گروه ها از نظر آماری معنی دار نبود. در مولفه های آزمون برج لندن نیز همانند آزمون d2 نظامیان نتایج بهتری به دست آوردند.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد که ویژگی های روانشناختی متاثر از محیط هایی است که اشخاص در آن مشغول کار و زندگی هستند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که نظم و انضباط موجود در محیط کاری نظامیان ممکن است باعث رشد بیشتر توجه انتخابی و عملکرد اجرایی شود.
    کلیدواژگان: توجه، عملکرد اجرایی، نظامی
  • زینب رسولی*، رضا اسلامی، ابوالفضل خادمی صفحات 18-22
    مقدمه
    هوش هیجانی در برد ارند ه ی آگاهی، تنظیم و بیان د رست د امنه ای از هیجانات است. لذا توانایی شناخت، ابرازو کنترل این هیجانات یکی از ابعاد مهم هوش هیجانی است و ناتوانی فرد در هر کد ام از این توانایی ها منجر به اختلالاتی نظیر اختلالات اضطرابی و خلقی خواهد شد که حاکی از نقص خود گرد انی هیجانی است که ویژگی کلید ی هوش هیجانی است. بنابراین تا آنجا که ممکن است ما باید مهارت های هوش هیجانی را که مبنای آنها شناخت د قیق هیجانات و کنترل و تنظیم آن ها است به افراد آموزش د هیم تا احتمال بروز اختلالات را کاهش داده و از این طریق عملکرد آن ها بهبود یابد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه نشانه های جسمانی، اضطراب، افسردگی، کارکرد اجتماعی با هوش هیجانی در خلبانان می باشد.
    روش بررسی
    در قالب یک پژوهش توصیفی – مقطعی است. جامعه آماری شامل کلیه خلبانان نیروهای مسلح بود که براساس روش نمونه گیری تصادفی ساده 60 نفر از میان آنها انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه سلامت روانی GHQ-28 و پرسشنامه هوش هیجانی شیرینگ مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها به دست آمده با روش آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد همبستگی معنی داری بین هوش هیجانی و افسردگی، اضطراب، کارکرد اجتماعی، نشانه های جسمانی در سطح (01/0P<) وجود داشت. هیچ کدام از متغیرهای پیش بینی کننده هوش هیجانی نبودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با مطالعه نتایج می توان دریافت که بین هوش هیجانی و معیار های سلامت روانی رابطه معناداری وجود دارد که می توان با اجرای برنامه های آموزش هوش هیجانی به عنوان عامل مرتبط با سلامت روانی به ارتقا سلامت و عملکرد افراد پرداخت.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نشانه های جسمانی، اضطراب، افسردگی، کارکرد اجتماعی
  • سید امیر لطیف عقیلی*، سهیل امامیان، مجید عظیمی صفحات 23-27
    مقدمه
    میزان آسیب بوجود آمده در سربازان بعد از شلیک گلوله توسط سلاح (که انرژی لگد آنها در مقادیری بالاتر از میزان تعیین شده برای اجرای تیراندازی است) به عنوان یکی از مهم ترین عوامل کاهش کارایی نیروهای نظامی در درگیری ها به شمار می آید. این مقاله به ارزیابی اثر مشخصات بدن در میزان آسیب در هنگام تیراندازی به روش ایستاده در سربازان پرداخته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده که به روش توصیفی –تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه را سربازان یکی از پادگان های نظامی تشکیل داده اند. 15 نفر از سربازان به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و هر یک 15 شلیک در روز انجام دادند. در طول 30 ثانیه استراحت بین هر شلیک مقدار شدت درد و لگد احساس شده در طول شلیک قبلی مورد پرسش قرار گرفت.
    یافته ها
    همواره میزان درد حاصل از لگد سلاح با افزایش تعداد شلیک ها افزایش می یابد و در نهایت به صورت آسیب در ماهیچه ذوزنقه ای کتف در 14 نفر از 15 نفر جامعه آماری نمایان شد. با توجه به تعریف میزان کبودی، افراد در میزان آسیب به دو دسته تقسیم شدند که گروه اول با آسیب کم، 40% افراد را تشکیل داده و مابقی (گروه دوم) با آسیب متوسط بودند. آزمایشات نشان داد از مشخصات فیزیکی بدن، سه معیار وجود دارد که تفاوت های چشمگیری را میان دو گروه نشان می دهد که عبارتند از: قد، وزن و قدرت پنجه دست غالب که به ترتیب برای گروه اول به طور میانگین 29/177 سانتی متر، 36/80 کیلوگرم و 82/52 کیلوگرم و برای گروه دوم به ترتیب 03/171 سانتی متر، 06/71 کیلوگرم و 34/42 کیلوگرم بود.
    بحث و نتیجه گیری
    از مشخصات فیزیکی بدن تیراندازان، قدرت پنجه دست غالب به عنوان مهم ترین عامل در پیش بینی میزان آسیب معرفی گردید.
    کلیدواژگان: سلاح، خصوصیات بدن، میزان آسیب
  • سهیلا عباسی، سودابه مهدی زاده*، معصومه مقدم صفحات 28-32
    مقدمه
    خستگی یکی از علایم تضعیف کننده بیماران با اختلالات تنفسی است. علاوه بر این در میان بیماری های ریوی مزمن، اختلالات روانی از فراوانی قابل توجهی برخوردار می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط خستگی با سلامت روان در مصدومین شیمیایی مبتلا به برونشیولیت انسدادی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- همبستگی، 93 مصدوم شیمیایی مبتلا به برونشیولیت انسدادی به روش در دسترس از بین مراجعین به درمانگاه فوق تخصصی ریه بیمارستان بقیه الله (عج) جهت شرکت در پژوهش انتخاب گردیدند. میزان خستگی با استفاده از مقیاس شدت خستگی (FSS) و سلامت عمومی با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-12) مورد سنجش و اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت بیماران (6/80%) از خستگی رنج می بردند. 4/77% آنها از سلامت روان مناسب برخوردار نبودند. نتایج این مطالعه نشان داد که بین خستگی و سلامت روان ارتباط آماری معناداری وجود داشت (0001/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    خستگی و وضعیت نامطلوب سلامت روان در مصدومین شیمیایی مورد مطالعه، ضرورت توجه بیشتر به روش های کنترل این دو متغیر را جهت ارتقاء سلامتی و نیز بهبود کیفیت زندگی این عزیزان مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: خستگی، سلامت روان، مصدومین شیمیایی، برونشیولیت انسدادی
  • وحید دنیوی، ارسیا تقوا*، پرویز دباغی، سوسن شفیقی، سید محمد علی مرتضوی ها، مژگان خادمی صفحات 33-37
    مقدمه
    هدف این مطالعه بررسی وضعیت سلامت روانی همسران رزمندگان مبتلا به PTSD بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت یک بررسی مورد شاهدی انجام شده است. 40 نفر به صورت غیر تصادفی آسان از میان همسران مبتلایان به PTSD که تشخیص ایشان براساس DSM-IV مورد تایید قرار گرفته بود و 40 نفر به عنوان گروه شاهد انتخاب گردیدند. هر دو گروه پس از ارزیابی اولیه و اعلام آمادگی توسط آزمونGHQ-28 مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    55% در گروه مبتلا و 5/27% در گروه شاهد دچار اختلال در سلامت عمومی بودند که اختلاف آماری معناداری را نشان می داد. 5/47% در گروه مبتلا و 5/22% در گروه شاهد دچار اختلال در سلامت جسمی بودند به علاوه 45% در گروه مبتلا و 5/22% در گروه شاهد دچار اختلال اضطرابی در سلامت بودند. 5/47% در گروه مبتلا و 25% در گروه شاهد دچار اختلال در عملکرد اجتماعی بودند که اختلاف آماری معناداری را نشان می داد.50% در گروه مبتلا و 5/27% در گروه شاهد دچار اختلال افسردگی در سلامت عمومی بودند که اختلاف آماری معناداری را نشان می داد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که خانواده های افراد مبتلا به PTSD در زمینه های روابط عاطفی، سازگاری زناشویی و روابط جنسی دچار مشکلاتی هستند و سردی عاطفی با PTSD رابطه داشته و می تواند موفقیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. گرچه سال هاست که جنگ به پایان رسیده است، اما به نظر می رسد جانبازان و قهرمانان زخم خورده متاثر از جنگ و خانواده های ایشان کماکان در معرض نشانه های این بیماری می باشند.
    کلیدواژگان: PTSD، همسران، سلامت روان
  • علیرضا مهریاری*، غلامعلی مرادلی صفحات 38-43
    مقدمه
    واکسیناسیون یکی از کارآمدترین روش ها برای پیشگیری و ایمن سازی در برابر عوامل بیماری زای عفونی است.
    روش بررسی
    این مطالعه از طریق مروری بر وبگاه های داخلی و خارجی و نیز منابع طب نظامی گردآوری شده است.
    یافته ها
    موادی که به طور سنتی به عنوان واکسن استفاده می شوند شامل پاتوژن های کشته، ضعیف شده و یا توکسین های غیرفعالی هستند که اگرچه تاکنون کارایی مناسبی از خود نشان داده اند ولی گاه شاهد بروز اثرات و عوارض جانبی ناخواسته به دلیل وجود آنتی ژن های متعدد در ترکیب این واکسن ها بوده ایم. همچنین شناسایی و بروز عوامل عفونی نوپدید و بازپدیدی که تلاش جهت تهیه واکسن به روش های متداول بر علیه آنها با موفقیت همراه نبوده است، ضرورت بهره گیری از فناوری های نوین را در تولید نسل جدید واکسن ها از جمله واکسن های نوترکیب مطرح نموده است.
    بحث و نتیجه گیری
    کاربردهای متنوع و پراهمیت واکسن های نوترکیب نه تنها در بخش بهداشت عمومی بلکه به ویژه در بخش نظامی می تواند به توانمندی های نیروهای مسلح کشورمان در ارتقای سطح سلامتی کارکنان و پاسخ مناسب به هرگونه تهدید در حوزه عوامل بیولوژیک بیافزاید.
    کلیدواژگان: ایمن سازی، واکسن های نوترکیب، عوامل بیولوژیک، نیروهای مسلح
  • محمدرضا کاظمی*، کامیاب علیزاده، علی نیک سیرت صفحات 43-45
|
  • V. Sobhani, B. Hajizadeh, B. Bazgir *, A.R. Shamsoldini, M. Kazemipour, A. Shakibaey Pages 4-10
    Background
    The purpose of this study was to examine the effects of omega-3 supplement on pulmonary function of ranger troop volunteers who were taking part in classic training.
    Materials And Methods
    For this purpose 41 healthy ranger troop volunteers with age mean of 18. 6±0. 9 years، height mean of 169. 9±9. 2 cm، weight mean of 63. 5±12. 7 kg and BMI mean of 23. 7±4. 7 kg/m2 participated in this study. Subjects randomly divided into supplement and placebo groups. The both groups performed classic training 4-5 sessions per week for 8 weeks. Then each group was asked to consume 1000 mg/day omega-3 (for supplement group) or placebo (for placebo group) for 8 weeks. The pulmonary tests were measured before and after the study period.
    Results
    Results indicated that combination of exercise and omega-3 consumption، significantly up-regulated pulmonary variables.
    Conclusion
    Our study showed that consuming 1000 mg/d omega-3 in the courses of classic training induces positive changes in the lung volumes and capacities of ranger troop volunteers.
    Keywords: Lung Capacities, Polyunsaturated Fatty Acids, Omega, 3 Fatty Acids, Military Medicine
  • F. Bagheri, E. Manteghiyan *, A. Taghva Pages 11-17
    Background
    The purpose of the current study was to determine the effect of personal and occupational environment on selective attention and executive function. For this reason we compared selective attention and executive function between the military forces and artists and ordinary people (non-military- non-artist).
    Materials And Methods
    In a descriptive analytical study 120 subjects were selected randomly from 3 groups. Data were collected by d2 test for evaluating selective attention and Tower Of London test for assessing executive function. Descriptive statistics، the ANOVA test، and Bonferroni multiple comparison tests were used for data analysis.
    Results
    The results showed that the selective attention in military forces was higher than both artists and ordinary people. This discrepancy was statistically significant. Executive function، the same as selective attention had significant difference and it was higher in military forces in comparison with two other groups study.
    Conclusion
    It seems that these psychological characteristics fall under the influence of personal and occupational environment. The result of this study showed that military disciplines may have a relationship with improvement in selective attention and executive function status.
    Keywords: Attention, Executive Function, Military, Personnel
  • Z. Rasooli *, R. Eslami, A. Khademi Pages 18-22
    Background
    Emotional intelligence contains awareness، regulation and expression of a wide scope of emotions. Therefore، the ability of recognizing and controlling of these emotions is an important aspect in emotional intelligence، and disability in each of these skills leads to disorders such as anxiety and mood disorders. So، we should teach the individuals these emotional intelligence skills to reduce the risk of disorders and improve their performance. The purpose of this study was to investigate the relationship between somatic symptoms، anxiety، depression and social function with emotional intelligence among the pilots.
    Materials And Methods
    In a cross - sectional study، 60 participants were selected by simple randomized sampling. They filled out two questionnaires: 1) GHQ-28، General Health Questionnaire; 2) Sharing Emotional Intelligence questionnaire. The data were collected and analyzed by Pearson''s correlation and regression analysis.
    Results
    The results showed a significant correlation between emotional intelligence and depression، anxiety، social function and physical symptoms (P <0. 01). None of variables were the predictor factor of emotional intelligence.
    Conclusion
    The study found that there is a significant relationship between emotional intelligence and psychological well-being and it may increase the mental health and performance with emotional intelligence training programs among the pilots.
    Keywords: Emotional Intelligences, Anxiety, Depression, Aviation
  • S.A.L. Aghili *, S. Emamian, M. Azimi Pages 23-27
    Background
    One of the most important parameters in reducing the army force function is the injuries which are caused by unallowable shoulder weapon recoil energy. The aim of this study was to investigate the effect of shooters’ body characteristics on shoulder weapon recoil injury and determine the optimal age range for minimizing these injuries.
    Materials And Methods
    In a descriptive-analytical study 15 soldiers of a garrison were selected voluntarily. They were asked to shoot 15 times a day and between each shot، they were questioned about the pain and recoil they had experienced.
    Results
    Of the 15 volunteers، 14 demonstrated evidence of injury in the anterior shoulder (deltoid muscle). According to bruise definition، force is divided in two groups: the first one had minor injuries (40%) and the second had moderate injuries (60%). Three anthropometric variables were found to have predictive value on injury severity such as height، weight and dominant handgrip strength which were 177. 29 cm، 80. 36 kg، and 52. 82 kg for the first group respectively and for the second one were 171. 03 cm، 71. 036 kg and 42. 34 kg.
    Conclusion
    Dominant handgrip strength was introduced as most effective parameter on recoil injury in human body characteristics.
    Keywords: Weapon, Body Constitution, Injury
  • S. Abbasi, S. Mehdizadeh *, M. Moqaddam Pages 28-32
    Background
    Fatigue is one of the most debilitating symptoms in patients with respiratory disorders. In addition، mental disorders have a high frequency among chronic pulmonary disease. This study was applied to assess the relationship between fatigue and mental health in chemical victims with bronchiolitis obliterans.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study، 93 chemical warfare victims with bronchiolitis obliterans were selected and referred to respiratory clinic of Baghiatallah Hospital. Fatigue and mental health was measured with fatigue severity scale (FSS) and general health questionnaire (GHQ-12).
    Results
    The majority of patients (80. 6%) suffered from severe fatigue. Of the patients، 77. 4% had no desirable mental health. There was a significant relationship between fatigue and mental health (P<0. 0001).
    Conclusion
    Fatigue and poor mental health status in the study population suggested the necessity of paying more attention to these two variables for health promotion and improve quality of life in chemical warfare victims.
    Keywords: Fatigue, Mental Health, Chemical Warfare Agents, Bronchiolitis Obliterans
  • V. Donyavi, A. Taghva *, P. Dabaghi, S. Shafighi, S.M.A. Mortazavi, M. Khademi Pages 33-37
    Background
    This study aimed to assess the mental health status in partners of military personnel who were suffering from PTSD and had been referred to 505 Hospital.
    Materials And Methods
    In a case control study with a non-random sampling، 40 patients who met the inclusion criteria and 40 controls were selected. They were asked to fill in the GHQ-28. PTSD was diagnosed according to DSM-IV
    Results
    Totally، 55% of cases and 27. 5% of controls had general health problem with a statistically significant difference (P < 0. 05). There were also significant differences between two groups about somatic، anxious، depression، and social function (P < 0. 05).
    Conclusion
    Our evaluation showed that general health in wives of military personnel with PTSD is lower in comparison with those without PTSD.
    Keywords: PTSD, wife, Mental Health
  • A.R. Mehryari *, Gh.A. Moradli Pages 38-43
    Background
    Vaccination is one of the most efficient ways of prevention and immunization against infectious agents. This article aimed to review the importance of recombinant vaccines for immunizing against biological agents in army forces
    Materials And Methods
    This study was performed by searching through the internal and external websites and textbooks of military medicines
    Results
    Killed or attenuated pathogens and inactivated toxins all are normally used for vaccination. But some complications have been seen due to existence of different antigens in their compound. On the other hand there are many new-found infectious agents we don’t have any efficient vaccine for them. For this reason it’s necessary to utilize the new technologies for recombinant vaccines.
    Conclusion
    Various applications of recombinant vaccines not only in public health but also in military medicine play an important roles and development in this field can cause a great prosperity in personnel’s health status.
    Keywords: Recombinant Vaccines, Agents, Biologic, Armed forces, Immunizations
  • M.R. Kazemi *, K. Alizadeh, A. Nicksirat Pages 43-45