فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فرسایش محیطی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد نوحه گر، محمد کاظمی صفحات 7-16
    با وجود محدود بودن منابع آب و خاک، به دلایل مختلف این منابع در حال کاهش است. برای کاهش اثرات زیان بار فرسایش خاک، شناخت عوامل موثر در فرآیند فرسایش در حوضه ی آبخیز ضرورت کامل دارد. این تحقیق بر آن است که سیمای فرسایش حوضه ی آبخیز تنگ بستانک را بررسی و روند تغییر خطر فرسایش خاک را با استفاده از Gis و Rs در قالب مدل CORINE برآورد نماید. نقشه ی خطر فرسایش پذیری حوضه، با استفاده از تصاویر ماهوارهای لندست TM4و IRSp6 برای سالهای 1988و2007تهیه شد. نتایج نشان دادکه در سال 1988 کلاس خطر فرسایش متوسط با سطحی معادل 64/7668 هکتار از سطح حوضه، بیشترین وسعت و این کلاس در سال2007 به63/7342 هکتار رسیده است که 99 /3 درصد کاهش سطح نشان داده است. کلاس خطر فرسایش کم 66/0 درصد کاهش داشته و کلاس خطر فرسایش زیاد 65/4 درصد افزایش داشته است.که نشان می دهد به وسعت اراضی با خطر فرسایش زیاد افزوده شده و از وسعت اراضی با خطر فرسایش کم کاسته شده است.
    کلیدواژگان: فرسایش، پهنه بندی، سنجش از دور، تنگ بستانک، سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، ~CORINE
  • مرضیه رضایی، سید جمال الدین خواجه الدین، حمیدرضا کریم زاده، رسول مهدوی، امرالله رضایی صفحات 17-27
    کشت گونه های چندساله مرتعی به جای دیمزارهای گندم راهکار مهمی جهت جلوگیری از فرسایش سطحی و بالا بردن تولید علوفه منطقه می باشد. برای بررسی علل عدم موفقیت علوفه کاری دیم(Onobrychis viciaefolia) در مناطق سمیرم و چادگان 12 ایستگاه درنظر گرفته شد. ابتدا در هرایستگاه از نمونه برداری permanent plat در سال اول و دوم استفاده و تعداد پایه های یخ کش شده اسپرس یادداشت گردید. در هر ایستگاه برای تهیه نمونه های خاک پروفیل خاک با ابعاد 1.5*1*1 متر حفر گردید. سپس در آزمایشگاه فرم رویشی اسپرس، تعیین سن اسپرس از ریشه و تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و کانی های رس خاک بررسی گردید. نهایتا کانی های رسی، با دستگاه X-Ray آنالیز وشناسایی شد. نتایج نشان داد خاک منطقه دارای کانی های رسی انبساط پذیر 2:1 بوده که پس از بارش باران و برف آب درون خاکدانه ها یخ زده و باعث انبساط خاک می گردد. این انبساط باعث تخریب خاکدانه ها و فرسایش زیاد خاک گردیده بنابراین با اعمال نیرویی به سمت بالا ریشه های گیاهان به سمت بالا رانده شده و گیاه ریشه کن یا یخ کش می شود. بدین ترتیب باقیمانده ی ساقه های گیاه و ریشه قطع شده پس از یخ کش شدن روی سطح خاک می افتد. بنابراین با توجه به نتایج آنالیز خاک X-Ray در مدیریت دیم اسپرس، استفاده این گیاه در اراضی با رسهای انبساط پذیر که به شدت حساس به فرسایش و برف خیز می باشد به دلیل فرم رویشی ویژه این گیاه، توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: گیاه چندساله مرتعی، خاک، فرسایش، یخ کش شدن
  • محمد اکبریان، مهدی بی نیاز صفحات 29-42
    هدف از این تحقیق، شناسائی مناسب ترین گونه از بین گونه های متداول و مورد استفاده نهالکاری در تثبیت ماسه های روان شهرستان جاسک استان هرمزگان می باشد. به این منظور پس از پاشش مالچ نفتی به عنوان تثبیت کننده موقت، نهالهای سمر Prosopis juliflora، مغیر Acacia nubica، استبرق Calotropis procera و کهور ایرانی Prosopis cineraria که بیشترین استفاده را در پروژه های تثبیت ماسه های روان و جنگلکاری منطقه دارند، تحت شرایط یکسان به تعداد 30 اصله از هر گونه، غرس شدند. این نهالها به مدت دو سال آبیاری شده و جهت حفاظت در مقابل چرا و تخریب، اقدام به قرق منطقه با بکارگیری قرقبان شد. با اندازهگیری درصد بقا، خزان و متوسط تاج پوشش هر گونه، داده های جمع آوری شده (30 عدد برای هر گونه و در کل 120 عدد) به کمک نرم افزار SPSS مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد اخنلاف معنی داری به لحاط درصد بقا و تاج پوشش بین گونه های مورد مطالعه وجود دارد(05/0 Sig=). در واقع بر طبق نتایج حاصله در پایان سال اول و دوم از زمان کاشت، نهالهای سمر، از نظر گستره و دوام تاج پوشش ایجادی، مطلوب ترین وضع و نهالهای کهور ایرانی، ضعیف ترین وضع را داشتند. نتایج این تحقیق، کاربرد گونه سمر به عنوان گونه اصلی مورد استفاده در تثبیت ماسه های روان منطقه را مورد تایید قرار داد. هر چند بر اساس نتایج زنده مانی نهالها، در صورت قرق بهینه عرصه به ترتیب اولویت از نهالکاری با گونه مغیر، استبرق و کهور ایرانی، می توان به عنوان گونه همراه در کنار گونه سمر، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فرسایش بادی، بیابانزدائی، مالچ پاشی، نهالکاری، تثبیت ماسه های روان
  • سمیه فضلی، سید خلاق میرینا، حمزه نور صفحات 43-52
    فرسایش خاک و اثرات آن یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی عصر حاضر می باشد. مغذی شدن، کاهش اکسیژن و بالا رفتن غلظت عناصر غذایی (فسفر و نیتروژن) در مخازن، کانال ها و سایر منابع آب از مهمترین عواقب آلودگی آب ها می باشند. فسفر از یک سو جزء عناصر مهم در رشد گیاهان و حیات جانداران بوده و از سوی دیگر از عوامل مهم در آلودگی منابع آب و مغذی شدن آنها به شمار می آید. هدف از انجام این تحقیق بررسی مقدار هدر رفت فسفر قابل جذب گیاه طی فرآیند فرسایش خاک در حوزه آبخیز کجور می باشد. بدین منظور نمونه برداری از جریان رودخانه طی وقایع بارندگی به وسیله نمونه بردار دستی و از نقطه ثابت صورت گرفت. نتایج نشان داد که کمینه و بیشینه هدررفت فسفر 321 و 6707 گرم با متوسط 2620 گرم است و هدر رفت فسفر در این دوره به شدت تحت تاثیر فرسایش خاک قرار داشته است. نتایج مدل سازی بین مقادیر هدر رفت فسفر، رسوبدهی و حجم رواناب حاکی از آن بود که برآورد میزان هدر رفت فسفر به وسیله مقادیر دبی امکان پذیر نیست در حالی که با داشتن مقدار کل فرسایش خاک می توان با خطای تخمین 26 درصد میزان فسفر همراه رسوبات را به دست آورد. نتایج تحقیق حاضر به روشنی دلالت بر توانایی مناسب روابط حاصله در برآورد غلظت فسفر در حوزه آبخیز مذکور و سایر مناطق با شرایط مشابه به منظور ارتقای برنامه ریزی-های حفاظت آب و خاک می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی منابع آب، مدل رگرسیونی، عناصر غذایی، هدررفت فسفر خاک
  • محمد مهدی حسین زاده، احمد نوحه گر، سید حسن صدوق، عنایت غلامی صفحات 53-68
    مناطق دلتایی عوارض فیزیکی پویایی هستند که تغییرات رخ داده در آنها در مقیاس های زمانی و مکانی منجر به ثبت رویدادهای مخاطره انگیز می شود. آشکارسازی تغییرات و تهیه نقشه های تغییرات رودخانه ای در بسیاری از طرح ها و مطالعات از نیازهای اساسی برای برنامه ریزان محیطی و منطقه ای است. تغییرات ژئومورفیک مانند تغییرات زمانی و دوره ای بسترهای رودخانه ای و سواحل متداولترین تغییرات در همه محیط های دلتایی هستند. دلتای رودخانه مهران واقع در غرب استان هرمزگان، دارای جوامع مسکونی متعددی است. تغییرات در عوارض گوناگون ژئومورفیک، مانند جابجایی بستر رودخانه در طی بازه 21 ساله، با استفاده از تصاویر ماهواره ای TM و ETM کشف و شناسایی شدند. تفریق باندی ساده و روش تعیین میانگین جهت دار خطی برای کشف و شناسایی تغییرات در سطح محدوده مورد مطالعه به کار گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که کانال رودخانه مهران در بازه زمانی 21 ساله دارای جابجایی زیادی بوده به طوری که تشکیل مئاندرهای جدید و متروک شدن بخش هایی از مسیر کانال نتیجه همین جابجایی می باشد. همچنین تغییرات اندکی در خط ساحل که نتیجه پیشروی و رسوب گذاری رودخانه به داخل خلیج فارس بوده مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: تغییرات ژئومرفولوژیک، هرمزگان، دلتای رودخانه مهران، تصاویر ماهواره ای، آشکارسازی تغییرات
  • محمد امین سلطانی پور، رحمان اسدپور، رضا باقری صفحات 69-83
    قیچ (Zygophyllum atriplicoides) یکی از گونه های مهم مرتعی استان هرمزگان است. باتوجه به اهمیت این گونه در تغذیه دام، حفاظت خاک و پرورش زنبورعسل، در این بررسی صفات جوانه زنی بذرهای آن مورد تحقیق قرار گرفت. برای این کار 7 تیمار پیش رویشی خیساندن در آب جوش، اسید سولفوریک 98 درصد به مدت 5، 10 و 15 دقیقه، سرمادهی، نیترات پتاسیم 2/0 درصد و شاهد بر بذرهای گونه قیچ اعمال و پس از 14 روز صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و شاخص بنیه بذر اندازه گیری شد. این بررسی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد بین تیمارهای پیش رویشی اعمال شده اختلاف بسیار معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگین ها نشان داد که از تیمارهای پیش رویشی اعمال شده، تیمار نیترات پتاسیم بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و شاخص بنیه بذر و تیمار آب جوش بیشترین طول ریشه چه را داشت.
    کلیدواژگان: قیچ (Zygophyllum atriplicoides)، تیمارهای پیش رویشی، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، شاخص بنیه بذر
  • مجید محمود آبادی صفحات 83-98
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر نوع و میزان ماده آلی و همچنین مصرف متوالی سدیم بر توزیع اندازه ذرات خاک می پردازد. بدین منظور در گام نخست، یک نمونه خاک زراعی با دو نوع ماده آلی شامل کاه و کلش و کود دامی در سه سطح صفر، 1 و 5 درصد و سه تکرار طی چهار ماه در شرایط رطوبت زراعی تیمار شد. در مرحله بعد، سطوح مختلف SAR شامل صفر، 1، 10 و 30 از طریق آب آبیاری بر روی نمونه های از قبل تیمارشده با مواد آلی، اعمال گردید. نتایج حاکی از آن بود که در بین تیمارهای مورد مطالعه کاه و کلش در سطح 5 درصد، بیشترین فراوانی ذرات در اجزای اندازه ای بزرگتر از 1 میلی متر و 25/0 تا 1 میلی متر را ایجاد نموده است. همچنین مشخص گردید که افزایش میزان مصرف ماده آلی موجب افزایش اندازه و پایداری ذرات می گردد. با افزایش سطح SAR آب آبیاری، فراوانی ذرات بزرگتر از 25/0 میلی متر کاهش یافت هر چند برای سطوح بالاتر ماده آلی، این کاهش کمتر بود. این موضوع دلالت بر میزان تاثیر سدیم بر پراکندگی خاکدانه ها، بسته به مقدار ماده آلی خاک دارد. همچنین با افزایش سطح SAR، فراوانی ذرات در اجزای اندازه ای ریزتر از 25/0 و 125/0 میلی متر افزایش یافت. در سطوح بالای SAR آب آبیاری، خاکدانه های بزرگتر از 1 میلی متر نسبت به خاکدانه های با اندازه 25/0 تا 1 میلی متر حساسیت بیشتری در برابر پراکنده شدن داشتند. یافته های این تحقیق نشان داد که هم مقدار و نوع ماده آلی و هم میزان SAR آب آبیاری بر توزیع اندازه ذرات موثرند. همچنین سوزاندن کاه و کلش پس از برداشت محصول می تواند باعث کاهش پایداری خاکدانه در اثر حذف ماده آلی و در نتیجه افزایش احتمال فرسایش محیطی خاک گردد.
    کلیدواژگان: الک تر، پایداری خاکدانه، توزیع اندازه ذرات، کود دامی، کاه و کلش
|
  • Pages 7-16
    Geographical information systems (GIS) -based soil erosion risk assessment models continue to play na important role in soil conservation planning. In the present study، soil erosion risk of Tange Bostanak watershed was determined within GIS-based Coordination of Infromation on the Enviroment (CORINE) soil erosion risk assesement method. Inittially soil texture، soil depth and surface stoniness maps were created and were intersected in GIS enviroment in order to generating erodibility map. Then، Fourinier preciptation and Bagnouls- Gaussen drought indicces determined based on metero-logical data nad erosivity were calculated. The composed erodibility map was co-evaluated within erosivity value and solpe map of the site for composing potential eroxion risk map. At the final step، the previous yearly land use maps which belong to years 1988، and risk alternation were assessed. In conclusion، according to our results in Tange Bostanak watershed in 1988 there have been low، medium، and high erosion risk values have changed. In 2007 there have been low، medium، and high erosion risks at 0. 82، 93. 99، and 5. 18 respectively، whereas in 2007 there have been low، medium، and high erosion risks at rates rates0. 15، 89. 99، and 9. 84%، respectively values have changed. i. Inter yeat comparison al of ternation to increase advantage of the medium and high erosion.
    Keywords: RS, GIS, CORINE, Water erosion
  • Pages 17-27
    One of the most important waysto decrease surface evorsion and increase forgie production is cultration of When we cultivate corns and we have not any good yields we can change the corn species with perennial range species. It causes to decrease surface erosion and increase forage production. The goal of this study is assessing of unsuccessful reasons in forage rain fed cultivation of Onobrychis viciaefolia. This study was down in 12 stations in Semirom and Chadegan. At first we had permanent plot in every stage and the number of heaving sainfoin was noted. In every station was prepared a soil profile with 1*1*1. 5 meter and in laboratory growing form of sainfoin was studied. Age of plants and physical and chemical characteristic soil and clay mineral were determined. Then clay minerals were analyzed by X-Ray diffraction. Results show that soil has expansion clay minerals 2:1. That after raining in cold season، water and snow water between ingredient was heaved and cause to expand soil. This expantion cause to damage soil granule and increase soil erosion. Finally this expansion cause to go up the plant root and cut.
    Keywords: soil erosion, mineral, heaving, forage cultivation, vegetation cover
  • Pages 29-42
    The aim of this research is، identifying the most appropriate species used for planting in Hormozgan province dune fixation projects. For this purpose، after Spraying Oil Mulch as a temporary stabilizer، 30 seedlings of Prosopis juliflora، Prosopis cineraria، Acacia nubica & Calotropis procera species (totally 120 seedlings) were planted under the same conditions. These، the most common plant species are used in Hormozgan planting projects. The seedlings were irrigated for two years and were protected against grazing. By measuring survival percentage، plant coverage and autumn period of each species، data were collected and examined by SPSS software at 0. 05 significant levels. According to the results at the end of first and second year of planting، Prosopis juliflora seedlings had the best & Prosopis cineraria seedlings had the worse conditions. [However as obtained results، could use planting Acacia nubica، Calotropis procera & Prosopis cineraria، species seedlings in order of preference، Also Prosopis juliflora is a main species that is used with aboved mentioned species.
    Keywords: Wind erosion, Combating desertification, Mulching, Planting, Dune fixation
  • Pages 43-52
    One of the most important main environmental problems is soil erosion and its affects. Eutrophication، low oxygen levels and `high nutrient (nitrogen and phosphorus) concentrations in reservoirs، channel and other water courses، is a common water pollution feature. Phosphorus (P) is one of the major plant nutrients and also the major nutrients controlling eutrophication of surface water. The aim of current study was to quantities evaluation of the effect soil erosion on available phosphorus loss in Kojour watershed. Discharges resulting from storm events were sampled at one fixed point of river using the manual sampler. Results showed that minimum and maximum phosphorus loss through 7 rainfall events was 321and 6707 g respectively with an average value of 2620 g. Soil erosionThe result of modeling among phosphorus loss، sediment yieldrate in this period was dramatically affected on the loss of phosphorus. The result of modeling among phosphorus loss، sediment yield and runoff volume indicated that phosphorus loss didn’t estimate by discharge، while sediment concentration can estimate loss of phosphorus with estimation error of 26%. The results could facilitate the application of given methods obtained in the present study to other ungauged watershed with similar conditions and leading to the suitable soil and water management
    Keywords: Nutrientsloss, Phosphorusloss, Regration models, Water pollution
  • Pages 53-68
    Delta areas are dynamic features with changes occurring at many spatial and temporal scales due to catastrophic events. Change detection and providing fluvial map of changes are the main requirements for environmental and zonal planners in many studies. Geomorphic changes such as temporal and periodic changes in riverbeds are common events in all deltaic areas. The Mehran river delta is located in the west of Hormozgan State. Changes in various geomorphic features، shuch as riverbed migration، during a 21-year period، were detected and identified using landsat TM and ETM satellite data and topographic maps. Simple band subtraction and linear directional mean were used to identify changes in the case study. The results of this study show that the mehran river channel has migrated several times over the last 21 years so that several meanders and ox-bow lakes remain as a result of migration. Moreover a little change in coast line toward Persian Gulf has been identified as a result of migration and deposition. The Changes of vegetation cover area in this zone which has mangrove vegetation cover have been noticeable so that these covers have incremental trend according to undergone action in artificial forests. The results of this study may be used in an integrated coastal zone information system as it has been proposed for the Mehran river delta.
    Keywords: Geomorphologic Changes, Hormozgan, Mehran river delta, satellite image, Changes Detection
  • Pages 69-83
    Zygophyllum atriplicoides is one of the most important rangelands species of Hormozgan province. With regard to importance of it in domesticated animal nourishment، soil protection and honeybees training، this study on seed germination of Zygophyllum atriplicoides was carried out. In this investigation، the effects of seven pre-treatments as hot water، sulphuric acid for 5، 10 and 15 minutes، 0. 2% KNO3، cold and controlled on seed germination of Zygophyllum atriplicoides were tested. Seeds were sown in Petri dishes for 14 days. This experiment was conducted completely randomized design with three replication. According to the results، applying 0. 2% KNO3 as pre-treatment on seeds had higher values of seed germination percent، germination rate، plumage growth and vigor index. Also، warm water had higher values of radicle growth.
    Keywords: Zygophyllum atriplicoides, pre, germination treatments, seed germination percentage, vigor index, radicle, plumage growth
  • Pages 83-98
    This study investigates the effect of rate and type of organic matter and also consecutive application of sodium on secondary particle size distribution. At first step، a cropland soil was treated with two organic matter types (manure and straw stubble)، at different rates of 0، 1 and 5%، with three replicates during 4 months. Subsequently، four levels of SAR (0، 1، 10 and 30) were added to the pretreated samples through irrigation water. The results indicated that among different treatments، straw stubble 5% led to the most frequency of aggregates >1 mm and 0. 25-1 mm. It was found that increasing organic matter rate، the size and stability of aggregates increased. Aggregates >0. 25 mm were decreased with increasing the irrigation water SAR value، while this reduction was lower for higher rates of organic matter. This indicates that the effect of sodium on aggregate dispersion depends on the rate of organic matter. Also، increasing the SAR values، the frequency of particles in the fractions of 0. 25< and 0. 125< was increased. At the higher levels of SAR، aggregates >1 mm showed more sensitivity against dispersion than those in 0. 25–1 mm fraction. The findings of this study reveal that besides of type and rate of organic matter، the SAR value of irrigation water is effective in particles size distribution. Burning straw stubble after harvesting will lead to aggregate instability and soil environmental erosion increasing.
    Keywords: Wet sieving, Aggregate stability, Particle size distribution, Manure, Straw stubble