فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1393)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان دهقانی* صفحه 11
    توجه به تعالی فردی- سازمانی و ارتقای کیفیت خدمات و محصولات در چند سال اخیر موضوعی مهم و شایان توجه است که بیشتر سازمان ها به آن گرایش پیدا کرده اند. در این بین سازمان های نظامی و دفاعی نیز، با توجه به ماموریت ها و اهدافی که دارند و به تناسب ابعاد سازمانی، به سمت رشد و تعالی حرکت نموده اند. وزارت دفاع نیز در دهه اخیر به شکلی گسترده به طراحی و اجرای برنامه های پایش و تعالی پرداخته است؛ با توجه به تلاش و جدیت کارشناسان و دامنه گسترده شرکت ها و سازمان های زیرمجموعه، تجارب برتری را در این زمینه کسب نموده است. باید توجه کرد که در این مسیر چالش ها و نقاط ضعف فراوانی وجود داشته است که شناخت و اولویت بندی آن ها برای بهبود و ارتقای الگو، هموار نمودن مسیر و بهره مندی دیگر سازمان ها لازم و ضروری است. در این پژوهش، به منظور ارتقا و بهبود الگوی مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی ناجا (مکنا)، از الگوی نظامی و ملی تعالی ودجا بهره گرفته شده است به این صورت که مهم ترین چالش ها و نقاط ضعف این الگو پس از مصاحبه با کارشناسان حوزه تعالی در سازمان عرضه کننده و سازمان های متقاضی جایزه تعالی شناسایی شد؛ پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه، هر یک از چالش ها بر حسب اهمیت، با استفاده از شیوه آزمون فریدمن، اولویت بندی شد. در ادامه، ویژگی های برتر هر دو الگوی مکنا و ودجا بازشناسی و با یکدیگر مقایسه شد. سرانجام، با توجه به اهدافی که الگوی مکنا دنبال می کند، راه کارها و پیشنهادهایی به منظور بهبود و ارتقای سطح کیفی الگوی تعالی مکنا مطرح شد.
    کلیدواژگان: تعالی فردی، تعالی سازمانی، وزارت دفاع، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، ناجا
  • حسین طالبیان* صفحه 37
    تنوع و گسترش فزاینده منابع و محصولات اطلاعاتی در محیط وب، ضعف و ناکارآمدی برخی از موتورهای کاوش در جست وجوی اطلاعات مرتبط، ضرورت انسجام علمی اطلاعات و تحلیل منطقی آن ها برای کشف جرم، نیاز مبرم کاربران به الگوها و قالب های استاندارد برای جست وجو و بازیابی سریع و دقیق اطلاعات چالش هایی جدید پیش روی مدیران و فرماندهان پلیس، برای سازمان دهی و تسلط بر آینده جرایم و مجرمان و اجرای ماموریت های محول شده، ایجاد نموده است. این مقاله کمک خواهد کرد که پلیس، با بهره گرفتن از راه کاری به نام ابر اطلاعاتی، احاطه ای کامل بر سیر تکوین جرم، هدایت و کنترل آن داشته باشد. این پژوهش از نظر نوع و هدف کاربردی و، از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری، از دو طیف فرماندهان پلیس و کارشناسان ارشد فناوری اطلاعات انتخاب شده است. برای نمونه گیری از فرمول کوکران بهره گرفته شده و حجم آن 127 نفر تعیین شده است. پس از تجمیع و تجزیه و تحلیل اطلاعات، برای آزمون پایایی پرسش نامه از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شده و ضریب اعتبار آن 87/. به دست آمده است. نتایج تحقیق، وجود نظام یکپارچه اطلاعاتی را که در این تحقیق ابر اطلاعاتی پلیس نام گذاری شد مطلوب ترین راهبرد پلیس و برای رفع چالش های موجود بسیار ضروری دانسته و بر آن تاکید نموده است. بدین منظور، با بهره گیری از داده های حاصل شده، الگوی مطلوب ابر اطلاعاتی برای پلیس نیز طراحی شد.
    کلیدواژگان: اطلاعات، دانش اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی، عملکرد، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ابر اطلاعاتی، فرایند، پلیس
  • ذکریا زارع *، مجتبی قائمی صفحه 81
    در این پژوهش تلاش می شود، با شناسایی انتظارات و ادراکات مراجعان به مراکز پلیس+10 استان کردستان، شکاف بین آن ها را تعیین و راه کارهایی برای پر کردن یا کاهش این شکاف عرضه کنیم. بدین منظور، بر اساس الگوی پاراسورامان، پنج ب‍ع‍د م‍وارد م‍ح‍س‍وس، اع‍ت‍ب‍ار، پاسخ گوی‍ی، ه‍م‍دلی و اطم‍ی‍ن‍ان در بین 384 نفر از مراجعان مراکز پلیس+10 استان کردستان بررسی شده است. این پژوهش، از لحاظ اهداف، پژوهشی-کاربردی و با شیوه توصیفی، از نوع پیمایشی، صورت گرفته است. برای جمع آوری داده ها از تحقیقات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده و ابزار استفاده شده در پژوهش های میدانی پرسش نامه سرکوال بوده است. برای تعیین روایی ابزار از پرسش نامه و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای بررسی معنی داری تفاوت انتظارات و ادراکات مراجعان به مراکز پلیس+10 استان کردستان از آزمون تی جفتی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تفاوتی معنی دار بین انتظارات و ادراکات مراجعان به مراکز پلیس+10 استان کردستان از تمام ابعاد الگوی سرکوال وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایتمندی مراجعان، مراکز خدمات انتظامی
  • محمد صالح اولیاء* صفحه 105
    یکی از اولین اقدامات برای بهبود کیفیت در هر سازمان تعیین ابعاد کیفیت است تا بتوان بر اساس آن کیفیت را اندازه گیری کرد. پیچیدگی موضوع در این است که، بسته به نوع سازمان، تعریف ابعاد کیفیت متفاوت است. بنابراین لازم است، با در نظر گرفتن ویژگی های هر سازمان، برای آن الگویی منحصر به فرد عرضه کرد. اولین تحقیقات برای تعریف ابعاد کیفیت به تحقیقات گاروین درباره محصولات و پاراسورامان و همکارانش درباره خدمات (سروکوال) برمی گردد. پس از آن، تحقیقاتی متعدد برای تطبیق این الگوها به حوزه های مختلف و از جمله خدمات عمومی صورت گرفته است. در این مقاله می خواهیم، پس از تحلیل الگوهای مختلف و انطباق آن با خدمات پلیس، الگویی مفهومی با در نظر گرفتن مبانی نظری و همچنین شرایط حاکم در کشورمان عرضه کنیم.
    کلیدواژگان: ابعاد کیفیت، خدمات، پلیس، الگوی مفهومی
  • میثم سهرابلو*، سید مهدی دانایی صفحه 117
    با توجه به افزایش رقابت در دنیای کنونی در عرضه محصولات و خدمات و افزایش توقعات و انتظارات مراجعان به نیروی انتظامی، لزوم توجه به عرضه خدمات بهتر و سریع تر در ناجا احساس می شود. با این حال گزارش هایی بسیار از صحیح اجرا نشدن نظام آراستگی و ناکارآمد بودن آن در بخش خدمات و صنعت در ایران گزارش می شود. عملکرد بسیاری از سازمان های مجری طرح حاکی از آن است که همچنان بهره وری و کیفیت مناسب خدمات و محصولات ندارند. عمده دلیل این اتفاقات ناشی از صحیح اجرا نکردن این نظام است. با این حال، نمی توان عواملی چون فرهنگ، مذهب، باور و تعهدات کارکنان به سازمان را نادیده گرفت. به عقیده بسیاری از محققان، مبانی اجرای نظام آراستگی باید بر اساس ساختار فرهنگی و مذهبی و با در نظر گرفتن شرایط سازمانی بنا شود؛ بدون در نظر گرفتن این مبانی، اجرای نظام آراستگی غیر ممکن می نماید. از این رو در این پژوهش به معرفی الگوی بومی با عنوان «هشت نون» بر اساس شرایط سازمانی در ناجا، با هدف افزایش ظرفیت اجتماعی کارکنان، پرداخته ایم، تا گامی اساسی به منظور نیل به اهداف تعالی سازمانی برداشته باشیم. قبل از آن به تشریح الگوهای آراستگی «پنج اس.» و «هفت اس.» پرداخته شده و لزوم به کارگیری آن در سازمان ها تشریح شده است. همچنین به بررسی مزایا و محدودیت های اجرای نظام های آراستگی در محیط های کاری اشاره شده است. در نهایت، وضعیت اجرای نظام آراستگی هشت نون مکنا در کلانتری های منتخب ناجا در شهر تهران را بررسی کرده ایم. سرانجام، ضمن معرفی نتایج ارزیابی، میزان همبستگی بین شاخص های الگوی پیشنهادی را تحلیل کرده ایم.
    کلیدواژگان: نظام آراستگی، بومی سازی، پنج اس، _ هشت نون
  • علی کریمی خوزانی*، غلام جاپلقیان صفحه 137
    امروزه نیاز به پارادایم تازه در خدمات پلیسی احساس می شود که جنبه های گوناگون مفاهیم پلیسی موجود را تلفیق کند و اثربخشی پلیس را متناسب با واقعیت های اجتماعی و اقتصادی پیش روی افزایش دهد؛ همچنین دست رسی به ابزار مبارزه با جرم فناوری محور را به رسمیت بشناسد. به همین منظور، در این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و از طریق مطالعه کتابخانه ای، با مدنظر قرار دادن تحقیقات و پژوهش های صورت گرفته در کشور آمریکا، پلیس هوشمند را به مثابه پارادایم جدید خدمات پلیسی معرفی می کنیم. پلیس هوشمند سه عنصر اولیه دارد: راهبردنگری، تحلیل و فناوری؛ به این معنی که پلیس هوشمند از فناوری و تحلیل استفاده می کند تا به شیوه راهبردی از فعالیت های پلیسی پشتیبانی کند. رویکرد پلیس هوشمند رویکردی مسئله محور است که از پلیس مسئله محور سرچشمه گرفته است. تفاوت رویکرد مسئله محوری پلیس هوشمند با رویکرد سنتی مسئله محوری در این است که پلیس هوشمند دخالت ویژه محققان در نقش شریک و همکار اجرایی پروژه ها را تشویق می کند و همچنین توجهی بیشتر به علم تجزیه و تحلیل و دیگر ابزارها و پیشرفت های فناوری در این موضوع دارد. ویژگی های پلیس هوشمند در تغییر پارادایم خدمات پلیسی عبارت است از: توجه به فناوری، ترویج نوعی جدید از پژوهش نگری در قالب شراکت پلیس و پژوهشگر، و سرانجام انتخاب هوشمندانه و تلفیق گونه رویکردهای پلیسی.
    کلیدواژگان: پلیس هوشمند، پلیس مسئله محور، پژوهش، فناوری، تحلیل
|
  • Ehsan Dehghani* Page 11
    Attention to organization and personal excellence and improvement of product and service quality in recent years has become an important issue and has attracted the attention of more organizations and many organizations have gone for it. Among them, defensive and military organizations due to their targets and missions and proportionate to organization dimension have moved toward excellence and growth. Defense ministry too in recent years widely have designed and executed excellence and surveillance programs. Due to attempts and seriousness of experts and wide expansion of affiliated organizations and companies, highly value experiences have been acquired in this regard. It should be considered that in this path, there were many challenges and weakness that understanding and prioritizing them for improvement and advancement of model, smoothing the path and usefulness to other organization are necessary. In this research for improvement and advancement of Iran police organization excellence and quality management model (MAKNA), defense ministry excellence national and military model is used therefore the most important challenges and weakness of this model is recognized after interview with experts in the field of excellence in reward providing organization and reward requesting organizations that requested excellence rewards. After distribution and collection of questionnaires, each of challenges is prioritized according to significance using freedman testing. Then the salient characteristics of both models of MAKNA and defense ministry recognized and compared with each other. Finally in regard to targets that MAKNA model follows, certain suggestations and resolutions put forward for improvement and advancement of MAKNA excellence model quality level.
    Keywords: Personal excellence, Organization Excellence, Defense Ministry, Iran Islamic Republic Police
  • Husain Talebiyan* Page 37
    Information products and resource increasingly expansion and diversity in web environment, weakness and inefficiency of some research engines in searching relevant information, the necessity of information scientific integrity and their logical analysis for detection of crime, dire need of users for standard patterns and models for research and precise and fast retrieval of information have created new challenges for police commanders and managers in organization and for controlling future crime and offenders and execution of their assigned missions. This article helps police using a mechanism named information cloud to have total dominance over crime evolution, guidance and control. This research in view of purpose and type is applicatory and in view of method and nature is analytical descriptive. Statistical population of this research is consisted of police commanders and information technology experts. Cochran's formula is used for sampling and the size was 127 persons. After information collection and analysis, alpha cronbach is used for test questionnaire reliability, its validity coefficient was 87%.the results of research regard the existent of information integrated system which is called police information cloud as the best strategy for police and it is very necessary for resolving current challenges and being emphasized, therefore using obtained data, information cloud optimized model for police is designed.
    Keywords: Information, Information Knowledge, Information Society, Performance, Communication, Information Technology, Information cloud, Process, Police
  • Zakria Zare*, Mojtaba Ghaemi Page 81
    In this research by recognizing the expectations and perceptions of people referring to police +10 centers of Kurdistan, the gaps between Them defined and mechanisms to fill or decrease these gaps introduced. Therefore based on Parasuraman model, five dimensions of tangible, reliability, responsiveness, assurance, and empathy among 384 of people referring to Kurdistan province police +10 centers were studied. This is applied and investigative research from targets point of view and research method is metric. Field and library research is used for data collection and servqual questionnaire tool is used for field research. Questionnaire tool and alpha Cronbach coefficient were used for validity and reliability respectively. A paired t-test is used to study the significance of differences of expectations and perceptions of people referring to Kurdistan province police +10 centers. The results of research indicated that there is a significant difference between expectations and perceptions of people referring to Kurdistan province police +10 centers in all dimensions of servqual model.
    Keywords: Service Quality, People Satisfaction, Iran Police Service Centers
  • Mohammad Saleh Niya* Page 105
    The first measures for quality improvement in any organization are the determination of quality dimension so that the quality is measured upon it. The complexity of the matter is that the definition of quality dimension is depended on organization type. Therefore it is necessary that by considering the characteristics of each organization, an ad hoc model is introduced. The first research for definition of quality dimension went back to Garwin research about products and Parasuraman et al about servqual. Afterwards different researches for adaptation of this model to different domains including public service introduced. In this article after analysis of different models and their adaptation with police service it is intended to introduce a conceptual model based on theoretical bases and prevailing condition in the country.
    Keywords: Quality Dimension, Service, Police, Conceptual Model
  • Maitham Sohrablo*, Sayyed Mahdi Danaee Page 117
    Regarding competition increase in today world in the field of products and service and expectation increase of people referring to police, the necessity of attention to providing better and quicker service in Iran police is felt. Yet many reports indicated that the neatness system is not implemented correctly and it is inefficient in Iran industry and service sectors. The performance of many organizations implementing the plan indicated that they have still suffered from deficiency in productivity and quality of their products and services. The main reason is that this system is not implemented correctly. However factors such as culture, religion, belief and personnel commitment to organization could not be overlooked. Many researchers believed that the basis of neatness system implementation should be based on religion and culture structure and in its implementation the organization condition should be considered. Disregarding these bases, neatness system implementation is impossible. Therefore in this research the domestic model of eight “N” is introduced based on Iran police organization condition to increase the personnel social capacity to that the organization excellence targets are achieved. The neatness models of five “S” and seven “S” are introduced and the necessity of their implementation is explained. The advantages and the limitation of neatness system implementation in working environments explained. Finally the condition of MAKNA eight “N” neatness system in Iran police selected police stations in Tehran studied. At the end the results and the extent of co efficiency among suggested models analyzed.
    Keywords: Neatness System, Domestication, Five”S”, Eight”N”
  • Ali Karimi Khozani*, Gholam Japlaghian Page 137
    Today the requirement of a new paradigm in police service is so obvious that the integration of different aspects of available police concepts to improve police efficiency proportionate to economic and social realities have increased therefore access to tools for fighting technology based crimes is acknowledged. Thus in this article using analytical descriptive method and library research and attention to researches done in USA, smart policing as a new paradigm in police services is introduced. Smart policing has three primarily factors of strategy, analysis and technology namely the smart policing uses technology and analysis to support policing activities strategically. Smart policing approach is problem oriented and resulted from problem oriented policing. The difference of smart policing problem oriented approach with traditional problem oriented policing is that the smart policing encourages the special involvement of researchers as partnership and corroborators in projects and also pays more attention to science of analysis and other tools and technological advancements. The characteristics of smart policing in changing the paradigm of police service include attention to technology, encouragement of a new type of research outlook in the form of police partnership and researcher and finally wise and combinative selection of policing approaches.
    Keywords: Smart Policing, Problem Oriented Policing, Research, Technology, Analysis