فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی رضوی روحانی، حسن حسن زاد آذر *، جواد علی اکبرلو صفحه 1
    هیستامین به عنوان یک آمین هتروسیکلیک اولیه در فیزیولوژی بدن انسان بویژه در سیستم عصبی و به صورت یک واسطه شیمیایی و نوروترانسمیتر نقش مهمی را ایفا کرده و در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی ها مانند پنیر، شیر، گوشت، ماهی، آبجو، شراب و سبزیجات یافت می شود. افزایش میزان هیستامیندر مواد غذایی اغلب به استفاده از مواد خام با کیفیت پایین، آلودگی، فرآوری و یا نگه داری نامناسب ماده غذایی مربوط بوده و به همین علت مقدار هیستامین به عنوان شاخص خوبی برای بررسی کیفیت بهداشتی ماده غذایی و نشانگر درجه تازگی یا فساد غذا کاربرد دارد.هیستامین می تواند باعث برخی علائم مانند قرمزی صورت، عرق کردن، تپش قلب، سردرد، راش های قرمز روشن، سوزش دهانی در مصرف کنندگان حساس گردد. پنیر محیط ایده آلی را برای تولید محصولات پروتئولیتیک یعنی اسیدهای آمینه آزاد و آمین های بیوژنیک از جمله هیستامین را فراهم می نماید. هدف از این مطالعه تعیین مقدار هیستامین موجود در پنیر کوپه به عنوان یکی از انواع پنیرهای سنتی پرطرفدار در آذربایجان غربی تهیه شده از شیر خام گوسفندی و برخی اوقات شیر خام گاو، می باشد. آزمایش انجام شده به روش HPLC بر روی 70 نمونه پنیر سنتی کوپه نشان داد،کمترین مقدار هیستامین در پنیر کوپه ppm43/2 و بالاترین مقدار مشاهده شده در این نوع پنیر ppm 24/1102 بود. میانگین مقدار هیستامین در کل نمونه های مورد مطالعه 89/150± 23/304 بود.اساس تولید هیستامین در پنیر و سایر فرآورده های غذایی وجود و رشد میکروارگانیسم های دکربوکسیلاز- مثبت در آنهاست، بنابراین ارائه راهکارهایی که جمعیت این دسته از میکروارگانیسم ها را کاهش دهد در کاهش مقدار آمین های بیوژنیک از جمله هیستامین موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: هیستامین، پنیر سنتی کوپه، HPLC، آذزبایجان غربی
  • سیدپژمان حسینی شکرابی، سیدابراهیم حسینی*، مهدی سلطانی، ابولقاسم کمالی، تورج ولی نسب صفحه 11
    ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) یکی از گونه های عمق زی دریای عمان بوده و تاکنون مطالعات محدودی روی ارزش غذایی آن انجام شده است. در این تحقیق ترکیبات شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب موجود در روغن با استفاده از کروماتوگرافی گازی و عنصر فسفر (با روش رنگ سنجی) در بافت عضله این ماهی مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این، الگوی پروتئین بافت عضله به روش الکتروفورز ژل پلی آکریلامید (SDS-PAGE) انجام گردید. ترکیبات شیمیایی فیله ماهی برابر 299/0±32/79% رطوبت، 145/0±19/18% پروتئین، 032/0±01/1% چربی و 047/0±43/1% خاکستر در وزن مرطوب محاسبه شد. مقدار کل اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب تک غیراشباع و اسیدهای چرب چند غیراشباع به ترتیب 272/0±54/39%، 161/0±66/37 و 369/0±56/23% محاسبه شدند. در میان اسیدهای چرب چند غیراشباع (PUFA)، مقدار اسیدچرب DHA (345/0±43/9%) بیشتر از اسیدچرب EPA (051/0±16/1%) مشاهده شد (05/0p<). محتوای فسفر 134/0±73/260 میلی گرم در 100 گرم وزن مرطوب محاسبه شد. در آنالیز SDS-PAGE فیله ماهی، تعداد 11 باند در دامنه 10 تا 200 کیلودالتون مشخص شد که در این میان زنجیره سنگین میوزین (MHC) متراکم ترین و سنگین ترین باند را به خود اختصاص داد. طبق ارزش غذایی بسیار بالا و چربی کم گوشت ماهی شوریده دهان سیاه، احتمالا این منبع غذایی جهت تولید فرآورده هایی همچون فیله منجمد و سوریمی مناسب است.
    کلیدواژگان: ترکیب شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب، الکتروفورز، ماهی شوریده دهان سیاه
  • جلال شایق *، علی رضا منادی صفحه 25
    هدف از این مطالعه آنالیز ژن کوآگوالاز در استافیلوکوکوس آرئوس های جدا شده از شیر گاومیش های بومی در شمال غربی ایران بود. برای این منظور تعداد 75 جدایه استافیلوکوکوس آرئوس به روش PCR-RFLP مورد آزمایش قرار گرفتند. نتیجه تکثیر شده برای ژن کوآگولاز تولید باندهای با اندازه های 600، 700، 760 و 850 جفت باز بود که به ترتیب 12، 25، 29 و 9 مورد از جدایه های مورد آزمایش را شامل می شد. از هضم باندهای مذکور با آنزیم AluI الگوهای متفاوتی از هر اندازه بدست آمد. اما الگوهای متعلق به یک اندازه، مشابه هم بودند. نتایج آنالیز ژن کواگولاز در این مطالعه مشابه نتایج حاصل از جدایه های گاوی بودند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس آرئوس، ژن کوآگولاز، پلی مورفیسم، شیر گاومیش، PCR-RFLP
  • خسرو محمدی*، حسین جدیری صفحه 33
    نایسین یک نگه دارنده طبیعی است که توسط زیر گونه های لاکتوکوکوس لاکتیس تولید می شود و تنها باکتریوسین مورد استفاده در مواد غذایی می باشد که توسط FDA/FAO بعنوان یک افزودنی بی خطر مورد تایید می باشد. نایسین دارای طیف اثر گسترده ای بر باکتری های گرم مثبت می باشد. بنابراین یکی از مشکلات کاربرد نایسین در پنیر اثر منفی بر رشد باکتری های لاکتیکی کشت آغازگر می باشد که برای ایجاد تغییرات مطلوب در طول دوره رسیدن پنیر ضروری هستند. در این مطالعه اثر غلظت های مختلف نایسین و دمای نگه داری بر رشد و بقای باکتری های لاکتیکی کشت آغازگر (Starter culture)در پنیر تهیه شده از شیر فراپالایشی مورد بررسی قرار گرفت. نایسین در غلظت های صفر، 2، 4 و 6 میکروگرم در گرم به نمونه های پنیر اضافه شد و نمونه ها در دوره نگه داری در دماهای 8 و 25 درجه سلسیوس به مدت 60 روز نگه داری شدند. شمارش باکتری های لاکتیکی کشت آغازگر و آزمایش های فیزیکوشیمیایی پنیرها در روزهای صفر، 1، 8، 15، 30، 45 و 60 انجام گردید. بر اساس نتایج این مطالعه نایسین در غلظت های 4 و 6 میکروگرم در گرم باعث کاهش معنی دار (01/0p<) رشد باکتری های لاکتیکی کشت آغازگر و در نتیجه ممانعت از نزول pH طی فرآیند رسیدن در نمونه های پنیر شد. همچنین دمای 25 درجه سلسیوس بطور معنی داری (01/0>p) اثر نایسین را کاهش داد. طبق نتایج مطالعه، نایسین در غلظت های کمتر از 4 میکروگرم در گرم به همراه نگه داری در دمای یخچال می تواند بعنوان یک نگه دارنده طبیعی در پنیر فراپالایشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نایسین، کشت آغازگر، پنیر فراپالایشی، دمای نگه داری
  • سید شهرام شکرفروش *، سید محمد مهدی کیایی، گیتی کریم، سید مهدی رضوی روحانی نوردهر رکنی، مریم عباس والی صفحه 45
    در این مطالعه وضعیت آلودگی گوشت مرغ و تخم مرغ به باکتری های بیماری زا در ایران و طی دوره زمانی بیش از سه دهه مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجایی که ارزیابی بهداشتی این دو فرآورده به لحاظ مصرف بسیار بالا (در نتیجه احتمال زیادتر وقوع مشکلات بهداشتی همچون مسمومیت های سالمونلایی) از اهمیت ویژه ای برخوردار است اهتمام ویژه ای مبذول گشته است. گزارش ها نشان می دهند اکثر آلودگی های باکتریایی نظیر کمپیلوباکترها، استافیلوکوکوس ها و سالمونلاها در کشتارگاهای طیور سراسر کشور وجود دارند. به نظر می رسد این نوع آلودگی ها بیشتر ثانویه بوده و در حین کشتار و یا در مراحل بعدی آن به وقوع می پیوندند. در مورد تخم مرغ نیز با وجود گزارش هایی از آلودگی به باکتری هایی چون استرپتوکوکوس، استافیلوکوکوس و یا اشریشیا کولای، از آنجا که این منبع غذایی یکی از راه های انتقال سالمونلا می باشد، بیشترین مطالعه روی این باکتری متمرکز گشته است. بر اساس این مطالعات بیشترین موارد آلودگی سالمونلاها در تخم مرغ های بومی و در ناحیه پوسته تخم مرغ گزارش شده است. در ضمن آلودگی به کمپیلوباکتر در نمونه های تخم مرغ مشاهده نشد و درصد آلودگی به سایر باکتری ها نیز بسیار کم ارزیابی گردید. به نظر می رسد به لحاظ سهم بالای این دو فرآورده در سبد غذایی جامعه مقادیر کم آلودگی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اعمال نظارت های بهداشتی، آموزش و آگاهی دادن به تولیدکنندگان در زنجیره تولید می تواند در کاهش میزان وقوع آلودگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: باکتری های غذازاد، گوشت مرغ، تخم مرغ، آلودگی مواد غذایی
  • منصوره قائنی*، لاله رومیانی صفحه 65
    استرپتوکوکوس اینیایی(Streptococcus iniae)به عنوان یک باکتری نوظهور و زئونوز تهدیدی برای مزارع پرورشی ماهی در سرتاسر جهان و سلامت انسان محسوب می شود. هدف این مطالعه، ارزیابی اثر اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum) و نیسین بر روی رشد استرپتوکوکوس اینیاییبود. برای این منظور فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss) با مقدار 103 عدد استرپتوکوکوس اینیاییدر هر گرم تلقیح گردید و اثر اسانس زیره سبز با غلظت های 0، 005/0، 135/0 و 405/0 درصد و نیسین با غلظت های 0، 25/0 و 75/0 میکروگرم بر میلی لیتر بر روی رشد این باکتری در دماهای 4 و 10 درجه سلسیوس طی مدت 15 روز نگهداری بررسی شد. نتایج مطالعه نشان داد در نمونه های نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس، رشد باکتری هنگام استفاده مجزای اسانس زیره یا نیسین تا روز نهم به تعویق می افتد. در حالی که حالت ترکیبی این دو ماده رشد باکتری را تا روز سوم به تاخیر می اندازد. در دمای 10 درجه سلسیوس، نیسین تا روز سوم و اسانس زیره تا روز ششم و در ترکیب با هم تا روز ششم، توانستند مانع از رشد باکتری شوند. در دمای 4 درجه سلسیوس بیشترین تاثیر سینرژیسم در تیمار 405/0 درصد اسانس زیره سبز با 75/0 میکروگرم در میلی لیتر نیسین مشاهده شد. در حالی که این تاثیر در دمای 10 درجه سلسیوس، در تیمارهای 135/0 و 405/0 درصد اسانس زیره سبز و 75/0 میکروگرم در میلی لیتر نیسین دیده شد. در مقایسه با گروه شاهد، غلظت های نیسین و اسانس زیره سبز تفاوت معنی داری در مهار رشد باکتری داشتند (05/0p<). بنابراین می توان به این جمع بندی رسید که نیسین و اسانس زیره سبز به طور موثری رشد استرپتوکوکوس اینیایی را در فیله ماهی قزل آلا مهار می کنند.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس اینیایی، زیره سبز، نیسین، قزل آلای رنگین کمان
  • مقداد پیرصاحب، کیومرث شرفی، مسعود مرادی* صفحه 77
    با توجه به اینکه سبزیجات و صیفی جات قابلیت جذب و احتباس مقادیر زیادی از نیتریت و نیترات را دارا هستند، لذا مصرف این قبیل محصولات توسط انسان موجب به خطر افتادن سلامتی می گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان نیتریت و نیترات موجود در صیفی جات و سبزیجات کشت شده در دشت های بخش جنوبی و شرقی شهر کرمانشاه می باشد. در این مطالعه، 330 نمونه جهت تعیین میزان نیترات و نیتریت طبق استاندارد ملی ایران (شماره4106) مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که از نظر میانگین میزان نیتریت در سبزیجات و صیفی جات، در مناطق نمونه برداری تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>p)، اما در مورد نیترات این تفاوت معنی دار نبود (05/0P>). بطور کلی در دو دشت ماهیدشت و درود و فرامان بیشترین میزان نیتریت مربوط به غده تربچه به ترتیب 1/2±05/6 و 845/0±12/6 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین میزان مربوط به خیار با مقدار 022/0±1/0 و 085/0±174/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود. همچنین بیشترین میزان نیترات در دشت ماهیدشت مربوط به اسفناج (17/21±11/392 میلی گرم بر کیلوگرم) و در دشت و درود و فرامان مربوط به غده تربچه (02/158±94/316 میلی گرم بر کیلوگرم) و کمترین میزان در هر دو دشت مربوط به گوجه فرنگی و به ترتیب 56/3±42/11 و 2/5±1/9 میلی گرم بر کیلوگرم بود. میانگین میزان نیتریت و نیترات در بین سبزیجات یا صیفی جات مختلف مورد بررسی اختلاف معنی داری داشت (01/0>p). با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که مقدار نیتریت در بعضی از سبزیجات و صیفی جات مورد بررسی فراتر از مقدار مجاز است. بنابراین لازم است که تا حد ممکن استفاده از کودهای ازته در مزارع کشت آنها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: نیتریت، نیترات، سبزیجات، صیفی جات، کرمانشاه
  • ابوالفضل عسکری ساری، محمد ولایت زاده* صفحه 89
    یکی از خطرناک ترین آلاینده های سمی در محیط زیست موجودات زنده فلزات سنگین هستند که سبب بروز مسمومیت و بیماری های حاد و مزمن در انسان می شوند. تحقیق حاضر در سال 1389 به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و روی در بافت های کبد و عضله ماهیان کپور (Cyprinus carpio)، کفال طلایی (Liza auratus) و ماهی سفید (Rutilus frisii kuttom) دریای خزر انجام شد. نمونه برداری به صورت کاملا تصادفی انجام شد و 36 عدد ماهی از بازار سرچشمه تهران تهیه گردید. میانگین غلظت سرب و روی در کبد و عضله ماهیان دریای خزر برابر با 58/0±19/2 و 61/12±86/143 میلی گرم در کیلوگرم محاسبه شد که اختلاف معنی داری نشان می داد (05/0>p). بر اساس نتایج بدست آمده، بالاترین غلظت سرب و روی در کبد ماهی کفال (15/0±63/6 و 05/3±66/319) میلی گرم در کیلوگرم و پایین ترین میزان سرب و روی در عضله کپور دریایی (11/0±41/0 و 50/1±80/10) میلی گرم در کیلوگرم به دست آمد. میزان سرب و روی در ماهیان در مقایسه با حد مجاز استاندارد انجمن بهداشت ملی و تحقیقات پزشکی استرالیا (NHMRC)، وزارت کشاورزی، شیلات و غذای انگلستان (UKMAFF) و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بالاتر بود.
    کلیدواژگان: دریای خزر، ماهی سفید، کپور، کفال طلایی، سرب، روی
|
  • Razavi Rohani, S.M., Hassanzadazarh.*, Aliakbarlu, J. Page 1
    Histamine as a primary heterocyclic amine has an important role in human physiology particularly in nervous system as a chemical mediator and neurotransmitter that was found in many foods such as cheese, milk, meat, fish, beer, wine and vegetables. Increasing of histamine concentration in foods is often related to low quality of raw materials, contamination, improper food processing or storage. Therefore, the amount of histamine content is used as a good indicator of hygienic quality in foods and the degree of freshness or spoilage of foods. Histamine can cause symptoms in sensitive consumers such as: redness of face, sweating, palpitations, headache, oral burning and bright red rashes. Cheese provides an ideal environment for the production of proteolytic releases of free amino acids and biogenic amines such as histamine. The aim of this study was to evaluate the amount of histamine in Koopeh cheese asone of the most popular types of traditional cheeses made from raw sheep milk or sometimes cow milk inWest-Azerbaijan province, Iran. Experiments conducted by HPLC method on 70 samples of traditional Koopeh cheese revealed that the least amount of histamine was 2.43 ppm and the highest value was estimated at 1102.24 ppm. The average amount of histamine in cheese samples was 304.23 ± 150.89 ppm. Histamine production in cheese and other foods is based on the presence and growth of decarboxylase-positive microorganisms. Therefore, providing guidelines that reduce the population of these types of microorganisms will be effective on decreasing the amount of biogenic amines and histamine in particular.
    Keywords: Histamine, Traditional Koopeh cheese, HPLC, West, Azerbaijan
  • Hosseini, Shekarabi, S.P., Hosseini, S.E. *, Soltanim., Kamalia., Valinassab, T Page 11
    Black mouth croaker is considered as a new and valuable resource in the deepwater of the Oman Sea. This study describes the chemical proximate composition, the fatty acid profiles of the fish oil using gas chromatography and phosphorus element (colorimetric method) of the fish muscle. Moreover, the pattern of protein using polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) was carried out. Proximate composition of the fillet was calculated in wet weight as follow: 79.32±0.299% moisture, 18.19±0.145% protein, 1.01±0.032% fat and 1.434±0.047% ash. The concentration of total saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) were measured 39.54±0.272%, 37.66±0.161% and 23.56±0.369%, respectively. Among PUFA, concentration of DHA (9.43±0.345%) was obtained more than EPA (1.16±0.051%) (p<0.05). Phosphorus content was 260.73±0.134 mg/100 wet weight. Based on SDS-PAGE, the 11 protein bands in the range of 10 to 200 kDa were detected. Myosin heavy chain (MHC) showed the most dense band. According to high nutritional value and lean-flesh of black mouth croaker, this species may be appropriate for the production of frozen fillet and surimi.
    Keywords: Chemical composition, Fatty acids profile, Electrophoresis, Black mouth croaker
  • Shayeghj.*, Monadi, A.R Page 25
    The aim of this study was to analyze the coA gene on Staphylococcus aureus isolates collected from milks of native buffaloes in north-west of Iran. For this purpose, seventy five S. aureus isolates were examined by PCR-RFLP. Amplification of coA gene revealed various amplicons with a sizes of approximately 600, 700, 760 and 850 bp in 12, 25, 29 and 9 of the isolates, respectively. AluI digestion of the amplicons demonstrated that the isolates had the same PCR band size in the same PCR-RFLP patterns. The result of coA gen analysis was similar to the isolates from cattle milk.
    Keywords: Staphylococcous areues, Buffaloe, Milk, Coagulase gen, Polymorphism
  • Mohammadi, Kh.*, Jodeiri, H Page 33
    Nisin is a natural preservative produced by strains of Lactococcuslactis subsp. Lactis, has been approved for use in food by the Joint Food and Agricultural Organization/World Health Organization (FAO/WHO) Committee on Food Additives and has been awarded generally recognized assafe (GRAS). It remains the only bacteriocin allowed in food as an addedpreservative. Nisin has a broadspectrum of antimicrobial activity againstgram-positive bacteria, thus one of the problems associated with nisinapplication is inhibition of starter culture and prevention of ripening, which is required for development of cheese characteristics during ripening. In the current study, the effects of different concentrations of nisin and temperature on growth and activity of lactic acid bacteria in model cheeses manufactured fromultrafiltrated milk was evaluated. Cheese samples were supplemented with nisin atconcentrations of 0, 2, 4 and 6 μg/g and stored at 8 and 25 °C up to 60 days. Microbiological and physico chemical properties of the cheese samples were analyzedat 0, 1, 8, 15, 30, 45 and 60 days. Results showed that addition of nisin at concentrations of 4 and 6 μg/g affects (p<0.01) the growth of lactic acid bacteria and so prevents pH reductionduring cheese ripening (p<0.01). Moreover, roomtemperature decreased significantly (p<0.01)nisin activity. According to the results, nisin at concentrations less than 4 μg/g along with refrigeratorstorage temperature could be used as a natural preservative in Cheese manufactured fromultrafiltered milk.
    Keywords: Nisin, Starter culture, Cheese, Storage temperature
  • Shekarforoush, S.S.*, Kiaie, S.M.M., Karimg., Razavi Rohani, S.M., Roknin., Abbasvali, M Page 45
    In this study, the contamination of poultry meat and eggs to pathogenic bacteria was investigated in Iran, for over three decades. Health assessment of these two products is highlyimportant due to their high level of consumption and consequent health risks of food borne diseases such as salmonellosis. Many reports indicate the presence of majority of pathogenic bacteria such as campylobacter, staphylococci, salmonellas, etc. in the poultry abattoirs across the country. It seems thatmost of these contaminations had been occurred through cross contamination during slaughtering or other stages of processing. Although many bacterial contaminations have been reported in eggs (e.g., streptococci, staphylococci, or Escherichia coli), most of studies have focused on salmonella as eggs are among the major transmission routes of this bacterium. In several suveys, salmonella has been isolated from the shell of the eggs of native breeds. According to the studies, campylobacter contamination has not been reported. Moreober, occurrence rate with other bacteria species was very low. It seems that due to the high proportions of chicken meat and eggs in the food basket of community, even low levels of contamination could be of great concern. It was concluded that maintaining of hygienic conditions and improving the knowledge of producers in the food production chain could be effective in reducing the overall contamination of pathogenic bacterial.
    Keywords: Foodborne bacteria, Poultry meat, Egg, Food contamination
  • Ghaenim.*, Roomiani, L Page 65
    Streptococcus iniae is an emerging zoonotic pathogen that represents a threat to the aquaculture industry worldwide and poses a risk to humans’ health. The aim this study, was to evaluate the effect of cumin (Cuminum cyminum) essential oil and nisin on the growth of S. iniae. For this purpose, the fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were inoculated with 103 of S. iniae and afterwards were treated with the different concentrations of cumin essential oil (0, 0.005, 0.135 and 0.405%) as well as nisin (0, 0.25 and 0.75 μg/ml). The samples were stored at 4 and 10 ºC for 15 days. Results revealed that in the samples stored at 4 °C the solo application of each of nisin and cumin essential oil could inhibit the growth of S. iniae until day 9; meanwhile, in combining form the inhibition of bacterial growth was occurred for 3 days. In the samples stored at 10 ºC, nisin and cumin essential oil hindered the bacterial growth for 3 and 6 days, respectively. Moreover, combination of the two materials inhibited the bacterial growth until day 6. The highest synergistic effect was observed in 0.405% of cumin essential oil and 0.75 μg/ml of nisin at 4 ºC. However, at 10 ºC, 0.135 and 0.405% of cumin essential oil together with 0.75 μg/ml of nisin had the highest synergistic effect. As a significant (P<0.05) difference was observed between the treatment and control groups, it could be concluded that cumin essential oil and nisin could efficiently inhibit the growth of S. iniae.
    Keywords: Streptococcus iniae, Cuminum cyminum L., Nisin, Oncorhynchus mykiss
  • Pirsahebm., Sharafik., Morad, M.* Page 77
    Given that the capacity of vegetables and cucurbits absorption and retention has large amounts of nitrite and nitrate. Therefore, the intake of these products can threaten human health. The aim of this study was to determine nitrite and nitrate in cucurbits and vegetables cultivated in plains of sothern and eastern parts of Kermanshah. For this purpose, a total number of 330 samples was examined for determination of nitrate and nitrite. The samples were analyzed according to the instructions provided by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran (No. 4106). The results showed that there are significant differences in the mean value of nitrite in vegetables and cucurbits, in the sampling locations (P<0.01). However, this difference was not significant (P>0.05) in the case of nitrate. The highest level of nitrite was estimated at 6.05±2.1 and 6.12±0.845 mg/kg in radish tubers and the lowest level was estimated at 0.1±0.022 and 0.174±0.085 mg/kg in cucumber samples in Mahidasht and Drood and Framan plains, respectively. In addition, the highest amount of nitrate in the Mahidasht plain was determined in spinach (392.11 ± 21.17 mg/kg) and in the Drood and Framan plain was observed in radish tubers (316.94 ±158.02 mg/kg). The lowest levels of nitrate in the both sampling areas were determined in tomatoes (11.42 ± 3.56 and 9.1±5.2 mg/kg, respectively). Moreover, a significant difference (P<0.01) was observed in the mean quantity of nitrate and nitrite in the different vegetables or cucurbits. It was concluded that the level of nitrite in some vegetables and cucurbits was higher than acceptable limit. Therefore, it is essential to reduce the application of nitrogen fertilizers in these areas.
    Keywords: Nitrate, Nitrite, Vegetables, Cucurbits, Kermanshah
  • Askary Sarya., Velayatzadeh, M. * Page 89
    The aim of this study was to determine Lead and Zinc contamination in the muscle andliver tissues of Cyprinus carpio, Liza auratus and Rutilus frisii kuttom in 2010. Thirty six samples were obtained randomly from Tehran Sarcheshmeh market. According to the results, the mean concentrations of Pb andZn in the liver and muscles samples were 2.19±0.58 143.86±12.61 mg/Kg, respectively. This indicated a significant (P<0.05). Moreover, highest concentration of Pb (6.63±0.15 mg/Kg) and Zn 319.66±3.05 mg/Kg) was found in the liver of Liza auratus. Meanwhile, the lowest concentration of Pb (0.41±0.11 mg/Kg) and Zn (10.80±1.50 mg/Kg) was determined in the muscle of Cyprinus carpio. The determined mean concentration of Pb and Zn in the liver and muscle of Caspian Sea fishes 2.19±0.58 and 143.86±12.61 mg/Kg. Data revealed that the concentrations of Pb and Zn were above the acceptable limit determined by NHMRC, UKMAFF and FDA.
    Keywords: Caspian Sea, Rutilus frisii kuttom, Cyprinus carpio, Liza auratus, Lead, Zinc