فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 64، اردیبهشت 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا والی، مصطفی شکوهی، امین بیگ زاده* صفحات 90-100
    مقدمه
    اعضای هیات علمی به عنوان ارکان اصلی دانشگاه ها، نقش مهمی درکیفیت نظام آموزش عالی دارند. با شناخت ویژگی های مطلوب اعضای هیات علمی می توان کیفیت آموزشی و اثربخشی نظام آموزشی را ارتقا بخشید. هدف از انجام این پژوهش تعیین ویژگی های یک استاد توانمند از دیدگاه اساتید رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه های علوم پزشکی کشور است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی انجام شد، جامعه آماری آن را کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه های علوم پزشکی کشور تشکیل دادند. نمونه گیری به روش سر شماری و شامل کل جامعه پژوهش بود (45نفر). ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که روایی محتوا و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. پرسشنامه در6 حیطه طراحی گردید که با معیار پنج درجه ای لیکرت ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل) استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که اولویت های اساتید، حیطه های روش تدریس (31/0±50/4) و قوانین آموزشی (54/0±26/4) بود. میانگین نمره دیدگاه اساتید زن برابر 31/0±99/3 و در اساتید مرد برابر 30/0±24/4 بود که از نظر آماری این تفاوت معنادار بود (03/0=P). میانگین کل نمره در افراد بالای 40 سال برابر 33/0±08/4 و در افراد زیر 40 سال برابر 25/0±30/4 بود که تفاوت آن از نظر آماری معناداربود(03/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که خصوصیات و ویژگی های استاد توانمند از نظر اساتید رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی در کلیه حیطه های مورد بررسی به خصوص حیطه های روش تدریس، قوانین آموزشی، شخصیت فردی و ارتباط بین فردی از عوامل مهم در ارتقای نظام آموزش عالی و افزایش کیفیت آموزش به شمار می رود.
    کلیدواژگان: استاد توانمند، رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشگاه های علوم پزشکی کشور
  • عبدالحسین شکورنیا*، هوشنگ علیجانی، شهناز نجار، حسین الهام پور صفحات 101-109
    مقدمه
    توجه به رضایت از تحصیل و رویکردهای مطالعه در یادگیری و پیشرفت دانشجویان از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه رضایت از تحصیل با رویکردهای مطالعه و پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی در سال 91-90 رابطه بین رضایت از تحصیل با رویکردهای مطالعه و پیشرفت تحصیلی در 149 دانشجوی پرستاری و مامایی که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، بررسی شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد رویکردهای مطالعه ASSISTو رضایت از تحصیل که روایی و پایایی آنها مورد بررسی و تایید قرار گرفت، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره رضایت از تحصیل در بین دانشجویان 9/10±9/51 (از 14 تا 70) و میانگین نمره رویکرد عمقی و رویکرد سطحی مطالعه دانشجویان به ترتیب 3/6±9/59 و 4/8±5/53 (از 16 تا 80) بود. بین رضایت از تحصیل با پیشرفت تحصیلی همبستگی مثبت معناداری مشاهده شد (015/0=p، 2/0r=). بین رضایت از تحصیل با رویکرد عمقی مطالعه همبستگی مثبت معنادار (002/0=p، 26/0r=) و با رویکرد سطحی مطالعه همبستگی منفی معناداری مشاهده شد (003/0=p، 24/0-r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از وجود رابطه بین رضایت از تحصیل و پیشرفت تحصیلی دانشجویان توجه به اهمیت و نقش رضایت از تحصیل در موفقیت بیش تر و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در سطح دانشگاه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایت از تحصیل، رویکرد مطالعه، پیشرفت تحصیلی، دانشجوی پرستاری، دانشجوی مامایی
  • سکینه محمدعلیزاده چرندابی، مژگان میرغفوروند، آزاد رحمانی، سیمین صیدی، الناز صفاری، مینو مهینی، سیما ساقی* صفحات 110-121
    مقدمه
    امروزه تمایل زیادی به استفاده از روش های آموزشی مبتنی بر کامپیوتر برای نوجوانان وجود دارد. با توجه به محدود بودن تعداد مطالعات انجام گرفته در مورد اثربخشی این روش ها در زمینه آموزش بهداشت بلوغ، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر نرم افزار رایانه ای بر آگاهی و عملکرد دختران نوجوان در زمینه بهداشت بلوغ انجام شد.
    روش ها
    این کارآزمایی تصادفی کنترل شده بر روی 621 نوجوان دختر مشغول به تحصیل در مدارس راهنمایی که قاعدگی را تجربه کرده بودند، در شهر تبریز در سال 92-1391 اجرا گردید. 21 مدرسه انتخاب شده تصادفی، بر اساس نمره عملکرد پیش آزمون دانش آموزان، همسان سازی شدند و به طور تصادفی و به تعداد مساوی در گروه های کتابچه، نرم افزار و بدون مداخله تخصیص داده شدند. آگاهی و عملکرد با استفاده از پرسشنامه های خودگزارشی در دو مرحله قبل و بعد از مداخله به فاصله یک ماه جمع آوری شد. جهت مقایسه نمرات پس از مداخله در سه گروه از آزمون رگرسیون خطی با کنترل مقادیر پایه و اثر خوشه استفاده شد.
    نتایج
    نمره آگاهی پس آزمون، در گروه نرم افزار به طور معناداری در مقایسه با هر دو گروه کتابچه (1/13میانگین تفاوت تطبیق یافته) و بدون مداخله (3/16 میانگین تفاوت تطبیق یافته) بیش تر بود (001/0>p). تفاوت معناداری از نظر ارتقای نمره عملکرد افراد بین گروه نرم افزار با گروه کتابچه و بدون مداخله وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که می توان جهت ارتقای آگاهی دختران نوجوان در زمینه بهداشت بلوغ از روش نرم افزار رایانه ای استفاده نمود. البته با توجه به محدودیت های مطالعه و عدم تاثیر نرم افزار بر عملکرد نوجوانان، انجام مطالعات طولانی تری در این زمینه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، بهداشت بلوغ، دختران نوجوان، نرم افزار رایانه ای، کتابچه
  • مجتبی موسوی بزاز، عاطفه ذبیحی ززولی*، حسین کریمی مونقی صفحات 122-136
    مقدمه
    صلاحیت بین فرهنگی به عنوان جزیی بنیادی از حرفه ای گرایی (Professionalism)، در حوزه علوم پزشکی به دلیل تنوع فرهنگی مراجعین (به خصوص دانشجویان و بیماران) جایگاه منحصر به فردی دارد. با وجود اهمیت فراوان این صلاحیت هنوز ابعاد آن در کشور ناشناخته مانده است. لذا در این مطالعه به تبیین صلاحیت فرهنگی، اهمیت آن در جامعه پزشکی، چگونگی سنجش و آموزش آن و جایگاه آن در ایران پرداخته شده است.
    روش ها
    دراین مقاله مروری ابتدا منابع کتابخانه ای و اینترنتی مختلف نظیر سایت های sceince direct، magiran، SID، pub med، Proquest با کلید واژه های فارسی و انگلیسی صلاحیت بین فرهنگی، سنجش، آموزش و اعضای هیات علمی به صورت ترکیبی و مجزا جستجو و پس از مرور مقالاتی که با موضوع ارتباط بیش تری داشتند، انتخاب و مطالب آن ها استخراج شد.
    نتایج
    از مجموع 131 مقاله بررسی شده مستندات 68 مقاله مرتبط و معتبر استخراج شد. با توجه به ابعاد مختلف موضوع، در سه طبقه،«اهمیت صلاحیت بین فرهنگی، آموزش صلاحیت بین فرهنگی و ارزیابی صلاحیت بین فرهنگی» دسته بندی گردید. صلاحیت فرهنگی مجموعه ای از دانش، نگرش و رفتارهای مناسب است که همراه با هم به کار می روند و فرد را قادر می سازند تا به طور موثر در شرایط متفاوت فرهنگی کار کند. در حوزه مراقبت، پیوند واضحی بین صلاحیت فرهنگی، بهبود کیفیت، پیشرفت پیامدهای سلامتی و حذف نابرابری های قومی وجود دارد. در حوزه آموزش، یک دانشکده مناسب از نظر فرهنگی، مکانی است که برای توسعه فردی دانشجویان فرصتی ارائه داده و امکان توسعه گروه های مختلف فرهنگی را تسهیل نماید. بنابراین مدرسان علوم پزشکی باید نگرش، رفتار و دانش چند فرهنگی به منظور پاسخگویی مناسب به تنوع فرهنگی مراجعین (به خصوص دانشجویان و بیماران) داشته باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که متغیرهای فرهنگی در کشور ما متاثر از عوامل گوناگونی است، ضروری است که این پدیده در شرایط فرهنگی ما بررسی شود و در خصوص راه کارهای آموزشی و سنجش آن در اساتید و دانشجویان برنامه ریزی جامعی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: صلاحیت فرهنگی، صلاحیت بین فرهنگی، ارزیابی صلاحیت فرهنگی، آموزش چند فرهنگی، آموزش علوم پزشکی
  • زهره حسین پور، فاطمه حشمتی نبوی، زهرا امامی مقدم*، حمیدرضا بهنام وشانی، فرزانه حسن زاده صفحات 137-147
    مقدمه
    اعتمادحرفه ای یک ویژگی مطلوب ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی است و ماما به عنوان اولین فرد در تماس با مددجو باید دانش و مهارت کافی برای ارائه خدمات بالین را داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه میزان اعتماد حرفه ای دانشجویان کارشناسی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی و شاغلین بالینی این رشته در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1392 انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، اعتمادحرفه ای کلیه دانشجویان مامایی و نمونه ای سهمیه ای از شاغلین بالینی مامایی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1392 با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته مورد بررسی قرارگرفت. روایی ابزار پژوهش از طریق تعیین ایندکس روایی محتوا و فاکتور آنالیز، و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    نتایج
    101 نفر(9/63 درصد) دانشجوی مامایی و 57 نفر(1/36 درصد) شاغلین بالینی مامایی در این پژوهش شرکت کردند. میانگین نمره اعتمادحرفه ای دانشجویان سال دوم 27/25±77/135، دانشجویان سال سوم، 36/26±149، دانشجویان سال چهارم، 53/27±03/141 و شاغلین بالینی مامایی 14/19±94/158 از مجموع 210 نمره بود. آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه، بین گروه ها از این نظر اختلاف آماری معناداری نشان داد(001/0=P).
    نتیجه گیری
    آموزش های پایه توانسته بودند سطح قابل قبولی از اعتماد حرفه ای را در دانشجویان سال های دوم و سوم ایجاد کنند، اما اعتماد حرفه ای در طی کارآموزی عرصه میزان مناسبی نداشت. نمره اعتماد حرفه ای شاغلین بالینی نسبت به دانشجویان مامایی مطابق انتظار بالاتر بود. به موازات افزایش توانایی ها دانشجویان در سال های بالاتر باید با ایجاد محیط بالینی حمایتی، زمینه توسعه اعتماد حرفه ای دانشجویان را به وجود آورد. بررسی و شناسایی عوامل کاهش دهنده اعتماد حرفه ای در پژوهش های آینده پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اعتمادحرفه ای، دانشجویان مامایی، ماما، آموزش بالین
  • زهره وفادار، زهره ونکی*، عباس عبادی صفحات 148-164
    مقدمه
    تغییرات گسترده در حوزه ی سلامت سبب گردیده بسیاری از سازمان های آموزشی علوم سلامت، درصدد اتخاذ موثرترین رویکردهای آموزشی برآیند، در این میان آموزش بین حرفه ای به عنوان یکی از رویکرد های نوین و کارآمد توجه زیادی را درسطح بین المللی به خود جذب کرده است. این مطالعه با هدف معرفی آموزش بین حرفه ای و با تمرکز بر زمینه های بروز و شکل گیری آن در علوم سلامت انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ای مروری تلفیقی در سال 92-1391با جستجوی یکپارچه در پایگاه های اطلاعاتی Pub med، CINHAL Ovid، Science direct همچنین جستجو با موتور جستجوگر Google در منابع اطلاعاتی مختلف مانند مجلات معتبر علمی، گزارشات سمینارها، گزارشات انجمن ها و سازمان های آموزشی با کلید واژه های اصلی آموزش بین حرفه ای، یادگیری بین حرفه ای و عملکرد بین حرفه ای و در محدوده ی سال های 1995 تا 2013 و به طور عمده به زبان انگلیسی انجام شده است. بیش از 2000 عنوان شامل مقاله پژوهشی، گزارش، صفحات وب، نامه به سر دبیر، کتاب به دست آمد که با بررسی عناوین و خلاصه مقاله ها، 120 مقاله که ارتباط مستقیم با هدف و سوال مطالعه داشت، مورد تحلیل محتوی کیفی قرار گرفت. محتوی مقالات مذکور استخراج و نتایج نهایی با نرم افزارMAXQDA دسته بندی، تلفیق و تنظیم گردید.
    نتایج
    دو درون مایه اصلی، بیانگر زمینه ی شکل گیری آموزش بین حرفه ای در نظام سلامت به دست آمد. درون مایه «چالش ها» شامل چهار طبقه: تغییرات پویا و همه جانبه ی جوامع بشری، ضعف در ارائه مراقبت کیفی، بحران نیروی انسانی و نارسایی های آموزش تک حرفه ای و درون مایه«راهبردهای سازنده» شامل چهار طبقه: گسترش تعاملات بین حرفه ای، توسعه همکاری های بین حرفه ای، مراقبت تیمی مبتنی بر مددجو و تغییر در فرایند اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان علوم سلامت است.
    نتیجه گیری
    آموزش بین حرفه ای با تمرکز بر تعامل بین حرفه ای و ارتقای فرآیند اجتماعی سازی حرفه ای فراگیران علوم سلامت، صلاحیت و توانمندی لازم جهت توسعه همکاری های بین حرفه ای و ارائه مراقبت تیمی جامع، یکپارچه و مبتنی بر مددجو را در دانش آموختگان، جهت مقابله با چالش های نظام سلامت فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، تعامل بین حرفه ای، همکاری بین حرفه ای، علوم سلامت، چالش های نظام سلامت
  • آرزو فرج پور*، میترا امینی، الهام پیش بین، حمیدرضا ارشدی، ناصر سنجر موسوی، جمشید یوسفی، محمد سرافراز یزدی صفحات 165-173
    مقدمه
    ارزیابی بخش اساسی و لاینفک پزشکی است. یک روش مطلوب ارزیابی دانشجو، علاوه بر معتبر و روا بودن باید دارای تاثیر مثبت بر یادگیری دانشجو، قابل اجرا و مورد قبول اساتید و دانشجویان نیز باشد، لذا این پژ‍وهش با هدف بررسی رضایت مندی دانشجویان و اساتید از آزمون داپس در ارزیابی دانشجویان انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه آزمایشی به روش تک گروه پس آزمون بود که در آن 60 کارورز پزشکی در بخش اورژانس بیمارستان های آموزشی 22 بهمن و آریا مشهد، پس از اخذ رضایت آگاهانه و آموزش و توجیه نسبت به اجرای روش ارزیابی داپس در دوره یک ماهه بخش اورژانس، وارد مطالعه شدند. آزمون گران (23 نفر) شامل اساتید گروه و سایر افراد حرفه ای مثل پرستاران بخش بودند. انتخاب هفت مهارت پایه پزشکی و تهیه چک لیست های ارزیابی مهارت ها توسط پانل خبرگان انجام گرفت و دانشجویان دو مهارت را از این میان انتخاب و به روش داپس اجرا نمودند. یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته در مقیاس لیکرت (نمره صفر تا 3) جهت بررسی دیدگاه دانشجویان و آزمون گران در حیطه های قابلیت اجرا، اثرات آموزشی و رضایت مندی پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از آزمون تی student یک نمونه ای و دو نمونه ای استفاده شد.
    نتایج
    از دید دانشجویان قابلیت اجرا، تاثیرات آموزشی و رضایت مندی امتیازات به طور معناداری از عدد 50 (متوسط نمره مورد انتظار) بیش تر بود و تاثیر آموزشی و یادگیری در این میان از بالاترین امتیاز (8/14±78) برخوردار بود. رضایت مندی از نظر آزمون گران در زمینه های یاد شده نیز به طور معناداری بیش از عدد 50 بود. رضایت مندی از آزمون دراین میان از بالاترین امتیاز (6/11±7/76) برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به منطبق بودن ارزیابی به شیوه داپس بر اهداف عملکردی کوریکولوم پزشکی و نظر دانشجویان و آزمون گران که آن را یک روش ارزیابی قابل قبول و با قابلیت اجرایی در مراکز آموزشی درمانی موجود دانستند و از اجرای آن رضایت مندی داشتند، بنابراین اجرای آن در ارزیابی صلاحیت های بالینی دانشجویان پزشکی سال آخر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آزمون داپس، رضایت مندی، قابلیت انجام، تاثیر آموزشی، ارزیابی عملکرد، دانشجویان پزشکی
  • مهدی اسکندری، علی رستمی، عذرا حجتی، گودرز کلی فرهود* صفحات 174-183
    مقدمه
    با توجه به این که مطالعه افت تحصیلی می تواند منجر به شناسایی به موقع دانشجویان در خطر شکست تحصیلی شده و در نتیجه باعث پیشگیری از هدر رفتن سرمایه های مادی و انسانی شود، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر میزان افت تحصیلی و همچنین تعیین روندهای آن در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی داده های مربوط به وضعیت تحصیلی و خصوصیات دموگرافیک تمامی دانشجویان (894 نفر) دوره علوم پایه پزشکی در طی دوره 19 ساله از طریق سامانه سیستم آموزشی «سما» جمع آوری گردید. سپس داده ها به منظور تعیین ارتباط بین ویژگی های دموگرافیک و مولفه های ورودی با افت تحصیلی از روش رگرسیون لجستیک و همچنین تعیین روندهای صعودی یا نزولی میزان مشروطی از آزمون آماری ARIMA استفاده شد.
    نتایج
    به طور کلی سالانه 2/28% از دانشجویان دچار افت تحصیلی شده بودند. تعداد دانشجویان و میزان افت تحصیلی طی دوره زمانی 1370-1379 روند نزولی داشته است ولی تعداد ورودی دانشجو و میزان افت تحصیلی در دهه 80 رو به افزایش بوده است. عوامل مهم تاثیرگذار در افت تحصیلی عبارت بود از: سن، جنس (پسر) و سهمیه منطقه یک و شاهد و ایثارگر.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه به نظر می رسد روند افت تحصیلی تحت تاثیر تعداد دانشجوی پذیرفته شده در طی دو دهه گذشته قرار داشته است و متغیرهای تحصیلی و معیارهای ورود به دانشگاه به عنوان عوامل اصلی تاثیرگذار در آن بوده است. با توجه به اتخاذ سیاست افزایش تعداد دانشجوی پزشکی در سال های اخیر، بالارفتن میزان های افت تحصیلی بدون در نظر گرفتن رویکردهای حمایتی از دانشجویان آسیب پذیر اجتناب ناپذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: شکست تحصیلی، افت تحصیلی، روند افت تحصیلی، دانشجوی پزشکی
  • حمید صالحی نیا* صفحات 184-186
  • سید علیرضا جوادی نیا*، قاسم کریمی، محمدرضا عابدینی صفحات 187-188
|
  • Leila Vali, Mostafa Shokoohi, Amin Beigzadeh * Pages 90-100
    Introduction
    As the main pillars of universities، faculty members play an important role in quality of higher education. By identifying desirable characteristics of faculty members، the quality of education and its efficiency can be promoted. Hence، the aim of this study was to investigate the characteristics of a capable university teacher from the viewpoints of Health Services Management faculty members in Iranian Universities of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، study population included all full time faculty members of health services management discipline in all Iranian Universities of Medical Sciences. Sampling was carried out through census including all study population (n=45). Data was collected using a researcher-made questionnaire which its content validity and reliability were confirmed. The questionnaire included six main domains evaluated using a five point Likert scale. Descriptive and analytic statistics (independent t test) were used for data analysis.
    Results
    The findings suggest that faculty members’ priorities are the areas of teaching methods (4. 50±0. 31) and educational regulations (4. 26±0. 54). Mean of female teachers’ viewpoints (3. 99±0. 31) and male teachers’ perspectives (4. 24±0. 30) showed a statistically significant difference (P=0. 03). Total mean score for individuals older than 40 years (4. 08±0. 33) and younger than 40 years (4. 30±0. 25) also showed a statistically significant difference (p=0. 03).
    Conclusion
    The results demonstrated that regarding the viewpoints of faculty members of health services management، advantageous characteristics of faculty members in all areas under investigation، especially in teaching method، educational regulations، personal characteristics، and interpersonal communication are important factors in promotion of higher education and its quality.
    Keywords: Capable teacher, Health Services Management, Universities of Medical Sciences of Iran
  • Abdolhussein Shakurnia *, Houshang Alijani, Shahnaz Najjar, Hussein Elhampour Pages 101-109
    Introduction
    It is important to pay attention to educational satisfaction and approaches to study for learning and academic performance. The aim of this study was to determine the correlation between nursing student's educational satisfaction and with approaches to study and academic performance.
    Methods
    This descriptive co-relational study was conducted on 149 students of Nursing and Midwifery School of Ahvaz University of Medical Sciences, selected by convenience sampling method during 2012-2013 academic years. The data were collected using standardized questionnaires of study approaches (ASSIST) and educational satisfaction which their validity and reliability were determined. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and independent t tests.
    Results
    The mean score of students’ educational satisfaction was 51.9±10.9 (range of scores: 14-70), and the mean score of deep and surface approaches the study were 59.9±6.3 and 53.5±8.4 respectively (range of scores 16-80). There was a statistically significant correlation between educational satisfaction and academic performance (p=0.015, r=0.2). In addition there was a positive correlation between educational satisfaction and deep approaches to study (p=0.002, r=0.26); and a negative correlation between educational satisfaction and surface approaches to study (p=0.003, r= - 0.24).
    Conclusion
    With regard to the association between students’ educational satisfaction and their academic performances, paying attention to the role of educational satisfaction seems to be necessary considering students’ further academic achievements in university level.
    Keywords: Educational satisfaction, study approaches, academic achievement, nursing student, midwifery student
  • Sakineh Mohammad Alizadeh Charandabi, Mojgan Mirghafourvan, Azad Rahmani, Simin Seidi, Elnaz Safari, Minoo Mahini, Sima Saghi * Pages 110-121
    Introduction
    Nowadays there is more inclination for using computer-based education for teenagers. With regard to the limited number of studies on the efficiency of these methods toward puberty hygiene education, this study aims to determine the effect of software on knowledge and performance of teenage girls toward puberty hygiene.
    Methods
    This trial was carried out on 620 teenage girls who had experienced menarche and were studying in secondary school in Tabriz during 2012-2013 academic years. Twenty one randomly selected schools were paired/matched based on student's baseline performance score and were randomly and equally assigned in to the groups; booklet, software, and no intervention. Using a self administered questionnaires in two stages (pre and post intervention), data on knowledge and performance were collected with one month interval. Linear regression test was used to compare post-intervention scores in three groups adjusting for the baseline scores and the cluster effect.
    Results
    Post-intervention knowledge score in the software group was significantly higher compared to booklet group (adjusted difference 13.1) and no intervention group (adjusted difference 16.3 and p<0.001). Considering individuals’ performance score promotion, no significant difference was observed comparing software group to booklet and no intervention group.
    Conclusion
    Findings of this study showed that software can be used for promoting knowledge of teenage girls toward puberty hygiene. However, according to study limitations and lack of software efficiency on teenager's performance, doing further studies in this area is recommended.
    Keywords: Knowledge, performance, puberty hygiene, teenager girls, software, booklet
  • Mojtaba Mousavi Bazaz, Atefe Zabihi Zazoly *, Hossein Karimi Moonaghi Pages 122-136
    Introduction
    Cross-cultural competence as a core component in professionalism has a unique role in medical sciences due to cultural diversity clients (especially university students and patients). Despite its importance, yet many aspects of this competence are unknown in our country. Therefore this paper presents a review of cultural competence, its significance in the medical community, and its position in Iran as well as how it is assessed and educated.
    Methods
    In this review article, we searched in library and electronic resources such as Sceince Direct, Magiran, SID, PubMed, and Proquest. Keywords used were cross-cultural competence, assessment, education, and faculty members, both alone and in combination. All documents were reviewed. Then relevant documents were selected and the related content and information were extracted.
    Results
    Out of 131 investigated articles in total, documents of 67 relevent and credible articles were obtained. With regard to the diversity of the aspect of this subject, articles were classified in three categories of “importance of cultural competence”, “cultural competency education,” and “cultural competency assessment”. Cultural competence is a set of congruent behaviors, attitudes, and policies that come together and enable the person to work effectively in cross-cultural situations. In the care area, there is an obvious link between the cultural competence, quality improvement, health outcomes enhancement, and elimination of ethnic inequalities. In the education area, a culturally competent school is a place wherein new opportunities are provided for students in support of individual development as well as different cultural groups. Therefore medical educators must have multicultural attitude, behavior, and knowledge to help different types of clients (especially students and patients) appropriately.
    Conclusion
    Since cultural variables are affected by various factors in our country, it is necessary to investigate this phenomenon in our own cultural setting. Moreover, a comprehensive plan must be developed for its educational strategies and assessment among faculty members and students.
    Keywords: Cross, Cultural competence, Cultural competence, Multicultural education, Medical sciences
  • Zohreh Hoseinpour, Fatemeh Heshmati Nabavi, Zahra Emami Moghadam *, Hamidreza Behnam Vashani, Farzaneh Hasanzadeh Pages 137-147
    Introduction
    Professional confidence is a desirable characteristic of health professionals and midwives as the first persons in contact with the clients. As a result they should have enough knowledge and skills to offer clinical services. This study aimed to determine the level of professional confidence among midwifery students and clinical midwives in year 2013 in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, we assessed the professional confidence of all midwifery students and a proportionate sample of clinical midwives in Mashhad University of Medical Sciences using Professional confidence questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed using content validity index and factor analysis and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    101 (63.9%) midwifery students and 57 (36.1%) clinical midwives took part in this study. The mean score of professional confidence was 135.77±25.27 for second-year students, 149±26.36 for third-year students, 141.03±27.53 for fourth-year students and 158/94±27/53 for clinical midwives out of a total of 210 points. The result of one-way Anova test showed a significant difference between these four groups (P=0.001).
    Conclusion
    Educational programs were successful in creating professional confidence in second and third-year students at a desirable level but the professional confidence in fourth-year students didn’t have an appropriate level. Professional confidence score among clinical midwives was higher compared to students as expected. Along with increase in students’ capabilities in senior years, a supportive clinical environment should be created which nurtures students’ professional confidence development. Assessing and exploring, factors reducing professional confidence is suggested for further research.
    Keywords: Professional confidence, midwifery students, midwife, clinical education
  • Zohreh Vafadar, Zohreh Vanaki *, Abbas Ebadi Pages 148-164
    Introduction
    Extensive changes in the health field have compelled many organizations of health sciences education to seek for the most effective educational approaches. Meanwhile, interprofessional education as a novel and efficient approach has recieved attention internationally. We conducted this study for introducing interprofessional education with a focus on its backgrounds and formation in health sciences.
    Methods
    This integrative review study was performed during years 2012-2013 using an integrated search in PubMed, CINHAL, Ovid, and Science Direct databases. Moreover, google search engine was also used for searching in various information sources such as validated journals and conference proceedings and reports of educational organizations and assemblies, using main key words such as interprofessional education and interprofessional learning, limiting the results from 1995 to 2013 and mainly in English. We obtained more than 2000 titles including original articles, reports, web pages, letters to editor, and books. Having titles and abstracts assessed, 120 documents that were more appropriate and directly related to the study question were selected and analyzed through qualitative content analysis. Then the text contents were retrieved and final results were categorized and managed by MAXQDA software.
    Results
    Two themes were obtained indicating the formation of interprofessional education in the health system. The challenges theme containing 4 categories: dynamic changes in all aspects of human society, poor quality of care services, staffing crisis, and failures of uniproffessional education. The second theme named constructive strategies containing 4 categories: improvement of interprofessional interactions, promotion of interprofessional collaborations, patient centered team care, and changing in professional socialization process of health sciences students.
    Conclusion
    Interprofessional education with focus on interprofessional interactions and promotion in professional socialization process of health sciences students provides necessary competency and ability for developing interprofessional collaborations and comprehensive patient-centered team care among graduates for addressing challenges in health systems.
    Keywords: Interprofessional education, Interprofessional interaction, Interprofessional collaboration, health system, health system challenges
  • Arezou Farajpour *, Mitra Amini, Elham Pishbin, Hamidreza Arshadi, Naser Sanjarmusavi, Jamshid Yousefi, Mohammad Sarafrazyazdi Pages 165-173
    Introduction
    Assessment is an essential and integral part of medicine. In addition to validity and reliability, a desirable method for student evaluation should leave a positive effect on student’s learning and be feasible and acceptable by students and teachers. Hence, this study aimed to survey students’ and teachers’ satisfaction with DOPS examination.
    Methods
    This experimental study used a single group post test study design in which a total of 60 medical internship students of emergency ward of 22 Bahman and Arya educational hospitals participated. After obtaining testimonial from students, in an emergency course, they were trained for one month on how the DOPS evaluation is run. The assessors (n=23) included clinical teachers and other professionals such as nurses. Expert panel selected seven basic medical skills and provided assessment checklists. Students selected two skills out of seven and performed through DOPS. A researcher-made questionnaire in Likert scale (0-3 points) was developed to investigate students’ and assessors’ viewpoints in areas of feasability, educational effects, and satisfaction that and its validity and reliability was confirmed prior to utilization. Data was analyzed using students’ one-sample and paired samples t test.
    Results
    From students’ viewpoint, feasibility, educational effects, and satisfaction rates were significantly higher than 50 (average expected grade). Meanwhile, educational and learning effects showed the highest points (78±14.8) among them. From the assessors’ viewpoint also, satisfaction in the mentioned areas was significantly higher than fifty. Satisfaction with examination showed highest score (76.7±11.6) among all domains.
    Conclusion
    According to the compliance of DOPS method with the performance objectives of medical curriculum and students’ and assessors’ viewpoints regarding its acceptability, feasibility, and educational impact in the existing clinical centers, as well as their satisfaction with this method, it is recommended to assess senior medical students’ clinical performance using this method.
    Keywords: DOPS, satisfaction, feasibility, educational effect, performance evaluation, medical student
  • Mehdi Eskandari, Ali Rostami, Azra Hojati, Goodarz Kolifarhood * Pages 174-183
    Introduction
    Study of academic failure can be helpful in identification of students at the risk of academic defeat and consequently leads to the prevention of material and human resource loss. As a result, this study was performed to determine the trends of academic failure and the determinants affecting it in Zanjan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all undergraduate medical students’ (n=894) data including educational and demographic characteristics were collected through Student Recording System (SAMA), for a 19 year period. Then the association between demographic attributes and academic failure determinants was tested using Binomial logistic regression analysis. Descending and ascending trends of probation and failure were determined using ARIMA statistical test.
    Results
    In total, 28.2% of students have experienced academic failure annually. The number of students and accordingly academic failure showed a reducing trend during the years 1991-2000 but students’ admission and dropouts have had a growing trend during the following decade. The most significant explanatory variables affecting academic failure are age, gender (male), and prior qualification criteria such as quota system.
    Conclusion
    Trends of academic failure have been affected by admission rates of medical students during the last two decades and the main determinants are educational variables and university admission criteria. Considering policies for plans to increase the number of medical students during last years, the rates of academic failure without supportive measures focused on vulnerable students, will not be avoidable.
    Keywords: Academic failure, dropout, trend, medical student
  • Hamid Salehiniya * Pages 184-186
  • Seyed Alireza Javadinia *, Ghasem Karimi, Mohammad Reza Abedini Pages 187-188