فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس مصلایی پور یزدی، رحیم امرایی صفحات 5-28
    حدیث «یکون بعدی اثناعشر خلیفه» از مهم ترین احادیث بحث امامت است که علاوه بر منابع شیعی، در منابع اهل سنت هم به وفور نقل شده است. برخلاف نظر شیعه، علمای اهل سنت از این حدیث، مسئله خلافت خلفای اهل تسنن را برداشت کرده اند. به نظر می رسد راه حل مناسب در تبیین مفهوم این حدیث و بیان نظر صحیح، طرح نظرات مختلف و نقد آنها باشد.
    در این مقاله پس از بررسی اعتبار سندی حدیث نزد علمای شیعه و اهل سنت، و نقل شروح و تفاسیر متفاوت ایشان، اشکالات نظر علمای سنی بر اساس اسناد و متون ارائه شده در منابع اهل سنت تبیین شده و تفسیر صحیح حدیث مشخص شده است.
    لازم به ذکر است، نظراتی که در مقاله راجع به این حدیث ارائه شده، متعلق به علمای برجسته و صاحب اثر اهل سنت بوده و نقدها و اشکالاتی که بر نظرات آنها صورت‍‍‍ می پذیرد نیز بر مبنای اظهاراتی است که در کتب خویش بیان کرده اند.
    حدیث «یکون بعدی اثناعشر خلیفه» از مهم ترین احادیث بحث امامت است که علاوه بر منابع شیعی، در منابع اهل سنت هم به وفور نقل شده است. برخلاف نظر شیعه، علمای اهل سنت از این حدیث، مسئله خلافت خلفای اهل تسنن را برداشت کرده اند. به نظر می رسد راه حل مناسب در تبیین مفهوم این حدیث و بیان نظر صحیح، طرح نظرات مختلف و نقد آنها باشد.
    در این مقاله پس از بررسی اعتبار سندی حدیث نزد علمای شیعه و اهل سنت، و نقل شروح و تفاسیر متفاوت ایشان، اشکالات نظر علمای سنی بر اساس اسناد و متون ارائه شده در منابع اهل سنت تبیین شده و تفسیر صحیح حدیث مشخص شده است.
    لازم به ذکر است، نظراتی که در مقاله راجع به این حدیث ارائه شده، متعلق به علمای برجسته و صاحب اثر اهل سنت بوده و نقدها و اشکالاتی که بر نظرات آنها صورت‍‍‍ می پذیرد نیز بر مبنای اظهاراتی است که در کتب خویش بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: حدیث اثناعشر، خلفای اثناعشر، فقه الحدیث، خلفای اموی و عباسی
  • سید رضا مودب، علی ملاکاظمی صفحات 29-54
    به علت آمیخته شدن اخبار سره و ناسره در روایت تاریخی کربلا، اظهار نظر در این خصوص سخت دشوار شده و نیز تحقیق در مورد آن ضروری گشته؛ خصوصا که در طول تاریخ، عنایت به آن حادثه عظیم و نگارش تاریخ آن جدی تر از سایر رخدادها بوده و بدین جهت آثار متعددی در این باره نوشته شده است. با این وجود، از بسیاری از آن تواریخ اثری نیست و آنهایی هم که موجود است بر اثر عوامل متعددی دچار آسیب گردیده اند.
    هدفی که در این مقاله دنبال می شود، آن است که با مطالعه روشمند پیرامون اخبار و روایات تاریخی حادثه عاشورا، آسیب هایی که تاکنون این اخبار و روایات را در میان منابع اصلی (منابع هفت قرن نخست) فرا گرفته، شناسایی و راه کارهای لازم جهت تنزیه این اخبار و روایات برای ارائه یک تاریخ درست از حادثه عاشورا معرفی شود.
    بدین جهت در این مقاله ضمن ذکر آسیب های مصدری و متنی در اخبار عاشورا، برای هر یک نمونه ای ذکر شده و به تحلیل و شناخت گونه های آسیبی آن از نظر محدثان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، عاشورا، مقتل، آسیب شناسی، نقد حدیث
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) صفحات 55-80
    کتاب نزهه الناظر و تنبیه الخاطر از جمله آثار روایی کهن شیعی است. عالمان شیعه از دیرباز، در عین توجه به اثر، نسبت به مولف آن ابهام داشته اند. از نگاه بسیاری، شواهد حیات مولف تنها محدود به گزارش هایی بوده که در میانه مطالب اثر وجود داشته است. حتی نام او نیز در نسخه های مختلف، به اشکال متنوع تصحیف شده و بدین سان، امکان اعتماد به همان اندک داده ها درباره وی از این عالمان سلب گردیده است.
    این عالمان طی چند سده برای شناخت مولف و تحلیل آثار منتسب به او تلاش کرده، و در گذر زمان، به موفقیت هایی نایل شده اند. ایشان بر پایه شواهد مندرج در متن اثر و خارج از آن، فرضیاتی چند را آزموده، و برای جستن شواهد جدید نیز کوشیده اند.
    در این مقاله تلاش می شود تا تحول شناخت های مختلف از مولف نزهه الناظر و اسباب و علل این تحول کاویده شده و در نهایت با تحلیل اندک شواهد بازمانده، تصویر بهتری از حیات و اندیشه و جایگاه اجتماعی وی، و در عین حال، درکی دقیق تر از یک مجموعه روایی کهن شیعی و مولف آن حاصل گردد. بازشناسی این اثر و مولفش از این حیث مهم است که راهی فراروی شناخت بهتر جریان های فرهنگی و فکری جامعه شیعیان بغداد در سده پنجم هجری می گشاید.
    کلیدواژگان: حلوانی، نزهه الناظر، خصائص الائمه (ع)، سد آبادی، لوامع السقیفه، آثار کهن شیعه
  • میثم مطیعی، سید مجتبی عزیزی صفحات 81-103
    مقاله حاضر در دو بخش به بررسی سابقه اهانت به اولیاء الهی در حدیث و روایات تاریخی و نیز سیره معصومان در مواجهه با اهانت کنندگان می پردازد. از این رو تلاش شده تا نشان داده شود که همواره در مقابل دعوت به حق، گروهی از معاندان از طریق اهانت، قصد تخریب و ایجاد مانع در برابر اعتلای کلمه حق را داشته اند. با تدبر در شیوه متفاوت برخورد معصومان با اهانت ها، سعی شده تا شیوه آن بزرگواران در مواجهه با این گونه اهانت ها استخراج گردد تا راهنمای مومنین در برخورد با اهانت ها و اهانت کنندگان به مقدسات دینی باشد.
    نتایج این بررسی نشان می دهد که شیوه معصومان در مواجهه با سیل توهین ها گاهی پرهیز از دامن زدن به اهانت ها و گاهی نفی رویکرد تلافی جویانه بوده است، و نیز گاه سعی بر رفع بهانه های اهانت بوده و ضمن تشویق به شناخت اهداف دشمن، تلاش کرده اند تا مسئله اهانت به مانعی در برابر تبلیغ دین و انجام وظایف دینی تبدیل نشود.
    کلیدواژگان: اهانت، سب، سیره معصومان (ع)، مقابله با توهین
  • مهدی اکبرنژاد، نجمیه گراوند، مظفر علی دادی گراوند صفحات 105-124

    تفسیر صحیح آیات کلام الله مجید، همواره و در طول تاریخ اسلام تا به حال، یکی از ضرورت های جامعه اسلامی محسوب بوده است. لازمه تفسیر صحیح نیز پایبندی و تسلط بر علوم و قواعد مختص به آن است. علم قرائت قرآن کریم، یکی از این علوم و لازمه تفسیر به شمار می رود. بنابراین اختلاف قرائت ها می توانند نقش بسزایی بر تفسیر قرآن و برداشت های تفسیری مفسران داشته باشند.
    از آن جایی که تفسیر مجمع البیان، منبعی غنی در بیان اختلاف قرائت ها و پیدایش تفاوت معنایی از همین ناحیه است؛ در این پژوهش سعی شده تا میزان تاثیرگذاری و چگونگی این تاثیرات در برداشت های تفسیری شیخ طبرسی مشخص شود. همچنین گونه های این برداشت ها بر پایه تفاوت های موجود در اختلاف قرائت ها مورد کنکاش قرار گرفته و دامنه اهتمام و توجه این مفسر گران قدر در دخالت دادن این تفاوت ها روشن گردد، و در نهایت به تبیین و جمع بندی مدل انتخابی ایشان در این باره پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: قرائت، اختلاف قرائات، تفسیر، طبرسی، مجمع البیان
  • علی اکبر شایسته نژاد صفحات 125-149
    اختلاف روش و نوع بهره گیری از منابع تفسیری، موجب پدید آمدن تفاسیر گوناگون شده است. روش غالب مفسران، تفسیر ترتیبی است و در تفسیر خود از آیات قرآن، و از منابع برون متنی مانند روایات و علوم قرآنی بهره جسته اند. «محمد عزت دروزه» از علمای فلسطینی و مجاهد اهل سنت، مدعی است که تفسیر «الحدیث» را با اقتباس از قرآن امام علی(ع)، به شیوه تنزیل سوره ای تدوین کرده و مانند همه مفسران از منابع مذکور بهره جسته است.
    این نوشتار پس از آسیب شناسی روش تفسیر تنزیلی، به بررسی شیوه استفاده دروزه از آیات قرآن در تبیین مفهوم واژه ها، سیاق و نظم آیات و همچنین شیوه بهره گیری وی از منابع برون متنی مانند احادیث، مکی و مدنی و اسباب نزول پرداخته است. این مقاله از نوع پژوهش های بنیادی است و نگارنده تلاش دارد تا با توصیف و تحلیل منابع تفسیر الحدیث، برخی امتیازات و کاستی های آن را نشان دهد.
    کلیدواژگان: محمد عزت دروزه، تفسیر الحدیث، تفسیر تنزیلی، منابع تفسیر، تفسیر اجتهادی
  • مهدی ایزدی صفحات 151-168
    برخی روایات ائمه اطهار (ع) از سوی منتقدان مذهب جعفری حمل بر تحریف قرآن کریم شده است. در این میان روایات امام صادق (ع) از اهمیت و گستره بیشتری برخوردار بوده و به گونه های زیر تقسیم می شود: روایات دال بر افزایش برخی عبارات یا واژگان به آیات، تبدیل واژگان قرآنی، اختلاف قرائات و کاهش آیات.
    در این مقاله تلاش شده تا هریک از گونه های روایات امام صادق (ع) در خصوص مسئله تحریف قرآن، از جنبه سندی ومتنی، نقد شده و در نهایت وجه صحیح دلالت روایات صحیح السند از میان آنها تبیین گردد. در خصوص این روایات باید گفت که مراد از تحریف قرآن در آنها، عموما اشاره به تحریف معنوی بوده و منظور از افزایش یا تغییر عبارات و واژگان قرآنی نیز، افزایش های تفسیری یا اختلاف قرائات است.
    تنزیل و تاویل در این گونه روایات نیز حاکی از وحی بیانی بوده و تنها روایت منقول از این امام همام که دلالت بر کاهش آیات می نماید، افزون بر شذوذ و مخالفت با اجماع اندیشمندان امامیه، منقول از نسخه ای مغلوط است.
    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، صیانت قرآن، مذهب جعفری، تحریف، نقد حدیث، فقه الحدیث
|
  • Abbas Musallai Pour Yazdi, RahimÝ Amraee Pages 5-28
    Hadith of “twelve Caliphates” is one of the important texts that solve the problem of Imamate. Not only in Shiite books، but also this Hadith quoted in any Sunni books. Again Shiite point of view different opinions and explanations about the Hadith from Sunni scholars are agreed with the Sunni Caliphates. The best solution for solve this problem is mention and criticize of different opinions. After showing the position and value of the Hadith and mentioning different opinions of Sunni scholars، the other by texts of them will provide criticisms and specifies the correct interpretation from the false interpretations on this Hadith. The opinions that will mention are mentioned by Sunni scholars and unni scholars opinions criticized and rejected by some convincing reasons on Sunni books.
    Keywords: Hadith of twelve Caliphate, Twelve Caliphs, Understanding the Hadith, ýABBASI ýand OMAVI Caliphs.ý
  • Sayyed Reza Moaddab, Ali Mollakazemi Pages 29-54
    Because of Interlaced true and false narratives about history of karbala، the commenting on this topic is a very difficulted and researching about that، is essentialed. Especially، writing on this subject during the date، is much more than other events، and so، several works written in this respect. Unfortunately، many of this books، are not available or have been damaged in the date. The purpose of this article، is the searching systematic study to pathological traditions of Ashura from effects، during the first seven centuries، and introducing a solution to provide a correct date of them. Thus، in this article، in addition to expression batman duties damage and Textual damage of narrative of Ashura، stating an example for each them، and analyzing reconnoiter typology damage from the perspective of narrators.
    Keywords: Imam Hosein (p.b.u.h), Ashura, Maqtal, pathology, ýþ þCriticism of Hadith
  • Hamed (Farhang) Khani (Mehrvash)Ý Pages 55-80
    “Nuzhatun Nazir wa Tanbihul Khatir” is of the old Shiite works. Despite concerns for it، Shiite scholars have not been unanimous for many years about its author. The known aspect of the author''s life was limitted to little evidences noted by some Hadith narrators and bibliographers. His name is also referred differently in various versions and so there is even no confidence about these little amounts of data. However، through a couple of centuries، Shiite scholars have made considerations about his charachter and works، as well as they compelled sometimes to reassess their suppositions. They have examined some hypothesizes on the basis of the evidences inside and outside of the work text، and also tried to find new evidences. This study is to investigate the development of researches about the author. Moreover، it is intended to prepare the more contrast picture of the author’s life، opinion and social status، according to the rest of evidences ignored yet.
    Keywords: Al, Hulwāni, Nuzhatun Nāzir, Khasais al Aimma, Sad Abadi, Lawami ýal, Saqifa, Old Shiite Works
  • Meysam Ý Motiey_Sayyed Mojtaba Azizi Pages 81-103
    This article، in two separate parts is dedicated to review the history of desecration in hadith and history، and Sireh Masuman in encounter to desecration. Hence it tries to show that always there was a group of dissidents who endeavors to stop the Invitation to the right by using desecration against masuman and their Teachings. By reflection on the sireh masuman we can find the way of their encounter to these desecrations. This sireh can be our guide in finding the due way of encounter to desecration and avoiding any retaliation approach، which is one of the targets of that group of dissidents. In addition، this sireh can be our guide in eliminating excuses of enemies'' desecration. In addition to these، findings of this article show that in sireh masuman، desecration of dissidents can''t be a true cause of withdrawal of religious duties
    Keywords: Desecration, Profanity, Sireh Masuman, Encounter to Desecration, ýHistory of ýDesecration
  • Mahdi Akbarnejad, Najmiyeh Geravand, Mozafar Alidady Geravand Pages 105-124

    Correct exegeses of the Verses of the Holly Quran; since the beginning of Islamic history، has always been one of the Islamic necessities. An important prerequisite to accomplish a correct exegesis is being skillful and also committed to scientific regulations of the Qara’at of the Holly Quran. Therefore; different types of Qara’ats could play an important role in doing exegeses of the Holly Quran and also on the exegetical comprehensions of interpreters. Whereas “Majma’ol-bayan” is a resourceful exegetical book revealing such different meanings due to different Qara’ats، there in this research has been tried to recognize the level of influences and the ways such differences affect understandings of “Sheikh Tabarsi” andthere also has been tried to scrutinize and analyze types of comprehensions based on the differences of Qara’ats. The range of attributions and attention of this magnificent interpreter in considering such differences have also been clarified. Finally his selected model of research and the ways to deliver it have been distinguished.

    Keywords: Reading, Different Readings, Interpretation, “Sheikh Tabarsi”, ýý“Majmaol, bayan”
  • AliakbarÝ Shayestenejad Pages 125-149
    Same type of benefit، the originator of various interpretations. “Mohammad Ezzat darvaze” from the Sunni Scholars the variety in the interpretation of the way of preparing chapter has borrowing on interest. And of the Quran، Al-Hadith، critic of these companions، sink، dictionaries. He is relying on the order and the saq، the sink and the tradition of makkei and civil، and your poiai using thought to some votes. Drvazeh always use wisdom and efforts and، of course، look to the analysis of the verses and Hadith sect. And verbal topics and jurisprudence، with the Shiite opposition. This article is a kind of fundamental research and analysis with the use of resources of the library in the author describing the variety of interpretation resources، some of its privileges and costi is shown. and Some of the tanzili interpretation، interpretation of the failure is shown. Note the reference to the concept of the transparent words، pronoun، evaluation of the strengths and weaknesses of Gospel. This is the interpretation of the privileges.
    Keywords: ýMohammad Ezzat Darvazeh, ýAl, Hadith the Variety Interpretation, ýTanzili Interpretation, the ýsources of Interpretation, Ejtehadi ýInterpretationý
  • Mahdi Ý Iizady Pages 151-168
    Some narratives Imams (p. b. u. h)، pointed to cases that whit the outward and superficial look، from religious (Shiite) critics، bode to distorted the Holy Quran. between It’s، the narratives of Imam sadiq (p. b. u. h)، is important and extensiv، and divided into the following models: The narrative implies the increase words to Quranic verses، turns out the Quranic words، different readings and reduce Quranic verses. This article attempts to implication and criticism documents series and contents each of the narratives، and finally، express the correct way of them. Should be told that، the main purpose of word “distorted” in this narratives، refers to the content and spiritual distorted. And the main purpose of Increasing or changing Quranic words، refers to the words Increased to interpret and explain verses or differents readings. The words “Tanzil” and “Ta’avil” in this narratives، refers to the revelation expression، and the only Hadith was narrated from the respected Imam، and refers to the reduction of the Quranic verses، in addition to be rarity and public opposition Imami scholars، transported from incorrectly book.
    Keywords: Imam Sadiq (p.b.u.h), Preservation of the Holy Quran, ýþ þShiism, ýþ þDistortion, ýþ þCriticism of Hadith, Understanding the Hadith