فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 36 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 36 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد نظری مقدم*، علی ایمانی صفحه 9
    این مقاله سعی دارد تا با توجه به ادبیات حوزه فرهنگ و ارتباطات، ضمن پرداختن به پرسش چگونگی نقش و جایگاه ظرفیت های ارتباطات سنتی تاریخ اجتماعی ایران در جنبش های عدالت خواهانه و حرکت سیاسی اجتماعی انقلاب اسلامی ایران به ارائه تصویری شفاف و گویا از نفوذ و حضور و نقش کاربردی رسانه های سنتی در حوزه های اجتماعی بپردازد. با توجه به نقش و تاثیر علما، مسجد، منبر، بازار، مراسم عزاداری، تجمعات و حرکت های جمعی سنتی مرسوم در جامعه مذهبی ایران و دیوارنوشته ها و دیگر ظرفیت های فرهنگی و ارتباطی، می توان به اهمیت و ضرورت واکاوی و بازتعریف مفهوم ارتباطات سنتی در ادبیات حوزه فرهنگ و ارتباطات اسلامی پی برد و دریافت که ارتباطات سنتی به عنوان عمیق ترین و ساده ترین نوع ارتباطات، نقش بی بدیلی در فرهنگ شفاهی ایران اسلامی و تحولات سیاسی اجتماعی معطوف به انقلاب اسلامی داشته است.
    کلیدواژگان: ارتباطات سنتی، انقلاب اسلامی، امام خمینی+، روحانیون، مسجد و منبر، جنبش های اجتماعی
  • علی ذوعلم* صفحه 31
    انقلاب اسلامی ایران به عنوان آخرین انقلاب قرن بیستم و انقلابی منحصر به فرد از نظر ریشه های تاریخی، خاستگاه نظری و فلسفی و نیز از نظر دامنه و عمق تاثیرگذاری در چهار دهه پس از رخداد آن، منشا تاملات علمی و فلسفی و مطالعات پژوهشی گسترده ای بوده است. رهاورد مجموعه این تاملات و پژوهش ها، به تدریج موجب شکل گیری «مطالعات انقلاب اسلامی» گردیده که امروزه با این عنوان شناخته شده است. اگرچه برخی مباحث این دانش، بررسی های عقلانی ناظر به خود این دانش است، ولی هنوز سخنی از «فلسفه مطالعات انقلاب اسلامی» به میان نیامده است. این مقاله با طرح این موضوع، ضرورت پرداختن به «فلسفه مطالعات انقلاب اسلامی» و تاسیس آن را به عنوان یک دانش عقلانی تاریخی تبیین می کند و ضمن ارائه تعریف، اهداف، قلمرو، روش و مسائل این عرصه به عنوان یک دانش درجه دوم و یک رشته علمی از رشته های فلسفه های مضاف و ناظر به مباحث انقلاب اسلامی، برخی از مسائل مهم آن را مورد تامل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، فلسفه، فلسفه مضاف، فلسفه انقلاب اسلامی، مطالعات انقلاب اسلامی، فلسفه مطالعات انقلاب اسلامی
  • سید داود آقایی*، سید محمود حسینی صفحه 49
    سوالی که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد این است که آیا ژئوپولتیک جهان اسلام، توان و ظرفیت رقابت در بازی قدرت و پیشوایی جهانی را دارد یا نه؟ نتیجه تحقیق این است که ژئوپولتیک جهان اسلام با قابلیت های بالای اقتصادی، نظامی، استراتژیکی، ایدئولوژیکی، توان رقابت در میان قدرت های بزرگ دیگر در مسیر دستیابی به جایگاه رهبری جهانی را داراست؛ با این شرط که زمینه و بستر همگرایی و هم پوشانی منابع کشورهای اسلامی در سازمان های بین المللی اسلامی فراهم آید و چالش ها و موانع پیش رو برداشته شود. در این میان، جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای مهم جهان اسلام با استفاده از پتانسیل های ژئوپولتیکی مادی و معنایی خود، نقشی بی بدیل در این زمینه ایفا می کند.
    کلیدواژگان: ژئوپولتیک جهان اسلام، رهبری جهانی، ایالات متحده آمریکا، ظرفیت ها و قابلیت ها، هم گرایی و هم پوشانی منابع، جمهوری اسلامی ایران
  • یوسف فتحی* صفحه 71
    از نظر امام خمینی، انقلاب اسلامی ایران در سال 1357، یک تحول انسان شناختی و جامعه شناختی و مصداقی از بیداری اسلامی در مقابل استبداد و وابستگی بود و امکان یا امتناع وقوع این نوع تحول در جوامع اسلامی و جهان مستضعفان مسئله تحقیق است. حال سوال این است که مکانیسم و راهبردهای صدور انقلاب و بیداری اسلامی از منظر امام خمینی کدامند؟ و عوامل امتناع و آفت های آن کدامند؟ یافته های تحقیق بر اساس مطالعه آثار امام خمینی، نشان می دهند که راهبرد های صدور انقلاب اسلامی با انگاره فرهنگی و دولت سرمشق، مهم ترین مکانیسم و سه تحول مثبت انسان شناختی، جامعه شناختی و رسانه ای، مهم ترین راهبردهای آن هستند و در مقابل عکس این سه تحول مثبت، عوامل امتناع خواهند بود و بر اساس قاعده عوامل محدثه یک پدیده، عوامل مبقیه و تداوم آن هستند، زوال آن، از زوال عوامل مبقیه ناشی می گردد. قرینه وقوع صدور انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی منطقه و جهان، حرکت های اسلامی در کشورهای اسلامی و حرکت های آزادی بخش در جهان مستضعفان است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، بیداری اسلامی، الگو شدن
  • رضا سیمبر*، علی اصغر ستوده صفحه 91
    از ابتدای انقلاب اسلامی ایران تاکنون هویت دین محور انقلاب اسلامی هویت مرکزی جامعه ایران بوده است؛ اما هویت دینی انقلاب اسلامی با چالش هایی مواجه بوده که این پژوهش محور کار خود را حول بررسی و تبیین این چالش ها و ارائه راهکارهایی در راستای تقویت هویت دین محور انقلاب اسلامی قرار داده است.
    یافته های این پژوهش بر این مبنا است که چالش هایی هویتی فراروی هویت دین محور انقلاب اسلامی ایران را می توان بر محور سه چالش عمده 1. هویت سکولاریستی تاثیر پذیرفته از مدرنیته و ارزش های لیبرال دموکراسی غرب 2. هویت باستانی شاهنشاهی گرایی با آرمان های ناسیونالیسم افراطی قبل از اسلام 3. هویت برگرفته از قوم گرایی و فرقه گرایی انحرافی تجزیه و تحلیل کرد. همچنین خصومت غرب علیه هویت دین محور انقلاب اسلامی نیز توانسته این چالش ها را تقویت کند. در همین راستا این پژوهش در راستای رفع چالش ها راهکارهایی ارائه داده که بر محور نهادینه کردن عدالت در لایه های مختلف جامعه و همچنین تحول در مبانی و منابع علوم انسانی متناسب با ارزش های بنیادین جامعه ایران قرار داده است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، انقلاب اسلامی، سکولاریسم، ناسیونالیسم افراطی، بنیادگرایی فرقه ای، قومی
  • غلامرضا کریمی*، ابوالحسن صفی نژاد صفحه 111
    تحولات امروز منطقه غرب آسیا، شکل گیری و رقابت بین سه الگوی نوین هویتی را نشان می دهد. سوال اصلی مقاله این است که چه نسبتی بین این الگوها برقرار است؟ فرضیه مقاله می گوید هر کدام از الگوها با بازتولید هویت در یک روند تکاملی، براساس هویت تاریخی خود و در یک بستر اجتماعی صاحب نقش شده و برای رسیدن به جایگاهی بالاتر تلاش می کنند؛ از این رو در این مجموعه هویتی، آنها را صاحب نقش ساخته و موجب شکل گیری سه الگوی سلفی نوین، اخوانی نوین و اسلام انقلابی شده است. الگوی سلفی با پیشاهنگی عربستان، به دنبال نظم خلیفه گرایی جهانی، الگوی اخوانی با پیشقراولی کشورهایی چون مصر و ترکیه در پی احیای نقش سنتی شان در منطقه و اسلام انقلابی با پیشقراولی جمهوری اسلامی ایران در پی ایجاد جبهه جدیدی از کشورهای منطقه، برای ایفای نقش موثر اسلام سیاسی در صحنه بین الملل است که دراین مقاله به روش تحلیلی تبیینی به آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: الگوی منطقه ای، هویت، اسلام سلفی، اسلام اخوانی، اسلام انقلابی
  • سید مهدی رحیمی*، عبدالرحیم حقدادی، علی کریمی مزیدی صفحه 131
    ادبیات و مخصوصا شعر، بازتابی از اوضاع سیاسی، اجتماعی هر دوره تاریخی است. هر چه شاعر، به جامعه نزدیک تر و با مردم عصر خویش، پیوسته تر باشد، دست نقادان و تحلیل گران، برای بررسی اوضاع فرهنگی آن عصر، بازتر است. شعر انقلاب اسلامی، بیش از هر زمانی، زبان مردم و ترجمان احساسات آنان است. شعر انتقادی ای که در این دوره شکل می گیرد و معایب و کمبودهای جامعه و حکومت در آن مطرح می شود، آرمان ها و انتظارات مردم از انقلاب را بیان می دارد.
    نگارندگان، در این مقاله، در پی آنند که با بررسی اشعار شاعران انقلابی در دهه اول انقلاب اسلامی، مسائلی را که مورد انتقاد واقع شده است بر اساس میزان اهمیت، مشخص نمایند. شاعران انقلاب، بیشتر به مسائلی در حوزه انتقادهای اجتماعی و اخلاقی و پس از آن، به انتقاد از معایب سیاسی دوره مورد مطالعه پرداخته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوایی، شعر انقلاب، مضامین انتقادی
  • علیرضا آقا حسینی*، اسیه مهدی پور صفحه 149
    در این مقاله به ارتباط موج سوم مدرنیته که برگرفته از نظریه انتقادی لئو اشترواس از مدرنیته است و گفتمان روشنفکری پس از انقلاب اسلامی توجه شده است. روشنفکران بعد از انقلاب اسلامی در مواجهه با موج سوم مدرنیته روایت های خاصی ارائه داده اند که دو روایت روشنفکری رضا داوری اردکانی و عبدالکریم سروش به عنوان نمایندگان برجسته موج سوم روشنفکری در ایران از منظر انتقادی بررسی شده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فضای روشنفکری تحت تاثیر جدال میان این دو روایت برجسته قرار گرفته است. در حالی که اولی بحران متافیزیکی غرب را افشا می کند، دومی همچنان سر در گرو تعلقات موج اول روشنفکری چه در غرب و چه در شرق با ابزار موج سوم «پسامدرنیزم» داشته و تقابلی آشکار با گفتمان امام خمینی و انقلاب اسلامی دارد.
    کلیدواژگان: نظریه سه موج مدرنیته، روشنفکران ایرانی، موج سوم مدرنیته، انقلاب اسلامی
  • بهادر زارعی*، علی زینی وند، کیمیا محمدی صفحه 167
    قاعده نفی سبیل به عنوان یک اصل فقهی نقش پایدار و تاثیرگذاری بر رفتار، تصمیمات و سیاست های کلان نظام اسلامی دارد. این اصل در روابط خارجی دولت اسلامی با بیگانگان جایگاه بسیار مهمی دارد. نفی ظلم و ستم بر مردم مسلمان و حفظ استقلال و نفی وابستگی نسبت به بیگانگان شالوده و اساس این قاعده در سیاست خارجی جمهوری اسلامی است. قانون اساسی ایران نیز هرگونه ستمگری، ستم کشی، سلطه گری و سلطه پذیری را نفی و نهی می کند و این اصل به عنوان پایه های تامین استقلال جامعه و همچنین جلوگیری از سلطه اقتصادی، سازه های سیاست خارجی وکلان جمهوری اسلامی ایران را شکل می دهد.
    کلیدواژگان: نفی سبیل، قرآن، قانون اساسی، اندیشه اسلامی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
  • مسعود رضایی*، شهاب جهانیان صفحه 183
    هدف اصلی این مقاله تجزیه و تحلیل روند انقلاب در کشور بحرین است. در این زمینه با ارائه یک نمای کلی، به وضعیت فعلی در داخل بحرین پس از انقلاب 14 فوریه 2011 و جمع آوری برخی شواهد دلایل ناکامی این انقلاب پرداخته می شود و این پرسش را مطرح می کند که چرا بیداری اسلامی در بحرین هنوز به برکناری نظام حاکم نینجامیده است؟ در پاسخ، ضمن بررسی ابعاد بیداری اسلامی و نگاهی تطبیقی به تحولات اخیر، بر این نکته تاکید می شود که مجموعه اقدامات و حمایت های منطقه ای به حکومت آل خلیفه از جانب کشورهای عربستان و از طرف دیگر اهمیت ژئوپلتیک بحرین برای ایالات متحده، انقلاب مردم بحرین کم رنگ و مظلوم جلوه داده شده است. از همین رو به نظر می رسد اهمیت کشور کوچک بحرین از جمله استراتژیک بودن جایگاه این کشور به دلیل همسایگی با مناطق نفت خیز شرق عربستان و قرار گرفتن در مسیر انتقال نفت از خلیج فارس، بر دامنه ناکامی انقلاب در این کشور افزوده است. انقلاب بحرین هم اکنون در یک وضعیت گذار به سر می برد که با تعریف یک دوره بی ثباتی و پیش بینی محدود قابل فهم بوده؛ چراکه مسیر و جهت گیری روند این انقلاب عمیق اجتماعی هنوز نامشخص است.
    کلیدواژگان: بحرین، بیداری اسلامی، موقعیت ژئوپلیتیک، عربستان، ایالات متحده آمریکا
|
  • Javad Nazari Moghaddam*, Ali Imani Page 9
    With respect to the literature of the field of culture and relations and examining the role and position of the capacities of traditional relations in social history of Iran in justice seeking movements and sociopolitical movement of Islamic revolution of Iran, this article tries to depict a clear image of the influence and the practical role of traditional media in social arenas. Taking into consideration the role and influence of ulema [Muslim clerics], mosques, minbars, bazaar, mourning processions, gatherings and traditional collective movements in Iran's religious society, graffiti and other cultural and communicative capacities, we can grasp the importance and necessity to review and redefine the concept of traditional relations in the literature of the field of Islamic culture and relations and realize that traditional relations, as the deepest and simplest type of relation, has played an unparalleled role in oral culture of Islamic Iran and sociopolitical developments leading to the Islamic revolution of Iran.
    Keywords: traditional relations, Islamic revolution, Imam Khomeini (PBUH), clerics, mosques, minbars, social movements
  • Ali Zooelm* Page 31
    Islamic revolution of Iran, as the last revolution in 20th century and a unique revolution in terms of historical roots, theoretical and philosophical origin as well as scope and depth of influence, four decades after its victory, has sparked scientific and philosophic contemplation as well as extensive researches. The results of these contemplations and researches gradually formed what is today known as "Islamic revolution studies". Although some of discussions of this field of knowledge are intellectual studies pertaining to this field itself, no discussion has been made about "the philosophy of Islamic revolution studies" yet. This article explains the necessity to study "the philosophy of Islamic revolution studies" and clarifies its establishment as an intellectual-historical science. The article also offers definition, objectives, scope, method and some of important issues of this field as a second degree science and as a subcategory of philosophy pertaining to discussions about Islamic revolution.
    Keywords: Islamic revolution, philosophy, sub, categories of philosophy, philosophy of Islamic revolution, Islamic revolution studies, philosophy of Islamic revolution studies
  • Seyyed Davoud Aqaee*, Seyyedmahmoud Husseini Page 49
    This article studies whether the Islamic world's geopolitics has enough capacity and capability to compete in the power game and world leadership. The results of this article indicate that Islamic world's geopolitics with a lot of economic, military, strategic and ideological capacities is capable enough to compete with great powers in the track to achieve world leadership; on the condition that the ground for convergence and overlapping of the resources of Islamic countries is prepared through international organizations and challenges and barriers are removed. As an important country in the world of Islam, Islamic republic of Iran can use its material and spiritual geopolitical potentials to play an unparalleled role in this respect.
    Keywords: World of Islam's geopolitics, world leadership, United States of America, capacities, capabilities, convergence, overlapping of the resources, Islamic Republic of Iran
  • Yousef Fat, Hi* Page 71
    Islamic Revolution of Iran in 1979, from Imam Khomeini's point of view, was a anthropological and sociological transformation as well as an instance of Islamic awakening against arrogance and dependence. The possibility of this type of transformation in Islamic societies and the world of the oppressed is the subject of research. Now the question is: what is the mechanism and what are the strategies for the exportation of revolution and Islamic awakening from Imam Khomeini's point of view? What are its barriers and threats? Findings of the article based on a study of Imam Khomeini's works indicate that strategies for the exportation of the Islamic revolution considering the cultural image and government as a role model are the most important mechanisms and three positive anthropological, sociological and media transformations are its most important strategies. The opposites of these three positive transformations will be barriers and based on the rules for the elements creating a phenomenon, will be the sustaining elements. They will fade away if their sustaining elements fade away. Islamic movements in Islamic countries and freedom seeking movements among oppressed nations are signs indicating that Islamic revolution has been exported and region and the world have woke up.
    Keywords: Imam Khomeini_Islamic revolution_exportation of revolution_Islamic awakening_becoming a role model
  • Reza Simbar*, Ali Asghar Sotoudeh Page 91
    Since the victory of Islamic revolution of Iran, religion-oriented identity of Islamic revolution has been the central identity of Iranian society; however, religious identity of Islamic revolution has faced some challenges. This article is mainly concerned with these challenges, has studies and explained them and has tried to offer some solutions to strengthen the religion-oriented identity of Islamic revolution. Findings of this article indicate that challenges for the religion-oriented identity of Islamic revolution of Iran can be studied and analyzed based on three main challenges as follow: 1-Secular identity under the influence of modernity and western liberal democratic values; 2-Ancient-Royalistic identity with pre-Islamic extreme patriotic aspirations; 3-identity taken from ethnic nationalism and misguided sectarianism. West's animosity against religion-oriented identity of Islamic revolution has also added to these challenges. In line with this issue, this article has offered some solutions to tackle these challenges through institutionalizing justice among different strata of the society as well as transformation of foundations and resources of humanities corresponding to fundamental values of Iranian society.
    Keywords: religious identity, Islamic revolution, secularism, extreme patriotism, ethnic, sectarian extremism
  • Golamreza Karimi*, Abolhassan Safinejad Page 111
    Current developments in western Asia suggest three new identity models have started to form and compete. Main inquiry of this article is to know what relation is there between these models. Hypothesis of the article proposes that through reproduction of the identity in an evolving process, each one of these identities has undertaken a role based on their historical identity and in a social ground leading to the formation of new salafi movement, new Muslim Brotherhood and revolutionary Islam. Salafi model with Saudi Arabia as its pioneer seeks a global order based on caliphate, Brotherhood model with Egypt and Turkey as its flagbearers seeks the revival of their traditional role in the region and revolutionary Islam with Iran as its pioneer seeks the formation of a new front composed of regional countries to play an effective role of political Islam in international arena which are discussed in this article applying explanatory/analytical method.
    Keywords: regional model, identity, salafi Islam, Muslim Brotherhood Islam, revolutionary Islam
  • Seyyed Mahdi Rahimi*, Abdorrahim Haqdadi, Ali Karimimazidi Page 131
    Literature and especially poetry reflect political and social conditions of each historical era. The closer and the more intimate the poet is with his people, critics have more options to study cultural conditions of that era. More than ever, poetry of Islamic revolution of Iran is people's tongue and relates their feelings. Critical poetry formedin this era relating society's and state's shortcomings and flaws, utters people's expectations and their aspirations of Islamic revolution. Studying poems by revolutionary poets of the first decade of Islamicrevolution, authors of this article are about to determine criticized issues in order of importance. Poets of revolution have dealt more with issues in the field of social and ethical criticisms and then they criticized political flaws of the era studied in this article.
    Keywords: content analysis, poetry of revolution, critical contents
  • Alireza Aqahusseini *, Asiehmahdipour Page 149
    This article considers the relation between the third wave of modernity -according to Leo Strau's theory- and the intellectual discourse after Islamic revolution. After Islamic revolution and faced with third wave of modernity, intellectuals offered special interpretations. Intellectual interpretations by Reza Davari Ardakani and Abdulkarim Soroush, as prominent representatives for the third wave of intellectualism in Iran have been studied from a critical perspective. After the victory of Islamic revolution, intellectual atmosphere has been influenced by the quarrel between these two outstanding interpretations. Whereas the former reveals the metaphysical crisis of the west, the latter still sticks to desires of the first wave of intellectuality-whether in west or east- using "postmodernism" as an instrument of the third wave. It is obviously contrary to Imam Khomeini's and Islamic revolution's discourse.
    Keywords: theory of three waves of modernity, Iranian intellectuality, third wave of modernity, Islamic revolution
  • Bahador Zareee*, Ali Zaynivand, Kimiamuhammadi Page 167
    As a jurisprudential rule, "nafye sabil" has played a sustaining and influential role in Islamic system's major decisions, policies and behavior. This principle is of high importance in Islamic state's foreign relations. Rejecting oppression and tyranny against Muslims and preserving their freedom and removing dependence on aliens is the foundation of this rule in Islamic republic of Iran's foreign policy. In Iran's constitution, any form of tyranny, extortion, domination and deferring to domination have been forbidden and rejected. As a foundation to provide society's independence and prevent economic domination, this principle forms the building blocks of Islamic republic of Iran's major as well as foreign policies.
    Keywords: nafye sabil, Quran, the constitution, Islamic thought, Islamic republic of Iran's foreign policy
  • Masood Rezaee*, Shahab Jahanian Page 183
    The main objective of this article is to study and analyze the process of revolution in Bahrain. With an overview, condition inside Bahrain following the revolution on Feb 14th 2011 and evidence of reasons for its failure have been studied. This question is raised that why the revolution in Bahrain has not toppled the ruling system yet. In response, studying different aspects of Islamic awakening and a comparative study of recent developments, this point is emphasized that Bahraini's revolution has been depicted as unimportant and oppressed due to regional measures supporting Al Khalifa by Saudi Arabia on one hand and geopolitical importance of Bahrain for the United States. Therefore it seems that the importance of a small country such as Bahrain due to its strategic position neighboring oilrich parts of eastern Saudi Arabia and being located in oil route of Persian Gulf have added to the scope of failure of the revolution in this country. Bahraini revolution is in a transition period which is comprehensible through defining an instability period and a limited predictability; since the orientation and the path of this deep social revolution is still unclear.
    Keywords: Bahrain, Islamic awakening, geopolitical position, Saudi Arabia, the United States