فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال دهم شماره 3 (پیاپی 44، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • مژده مهدی زاده، نوید احمدی، مهسا جمشیدی صفحات 183-190
    مقدمه
    آگاهی از موقعیت دقیق عصب آلوئولار تحتانی در تعیین مکان ایمن برای اقدام جراحی و برداشت استخوان یک عامل بسیار مهم می باشد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط مولر سوم مندیبل با کانال مندیبولار با استفاده از الگوریتم های مختلف پردازش تصاویر CBCT- Cone Beam Computed Tomography بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 94 تصویر CBCT تهیه شده با دستگاه CSANEX که در آن عصب در مجاورت دندان عقل قرار داشت با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. روابط افقی و عمودی دندان مولر سوم نسبت به کانال مندیبولر با استفاده از سه الگوریتم پردازش تصویر Nerve Option، Panorama و Cross sectional مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 و با محاسبه نسبت Kappa و با استفاده از آزمون Chi Square مورد بررسی قرار گرفتند (0.05 = α)
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در روابط افقی و عمودی اختلاف معنی داری(p value < 0.05) میان سه الگوریتم پردازش تصویر وجود داشت. نسبت Kappa در بررسی رابطه عمودی با استفاده از دو حالت Nerve Option و Cross sectional، 0.713 بود (0.001 > p value). نسبت Kappa در بررسی رابطه عمودی با استفاده از دو حالت Panorama و Cross sectional، 0.696 به دست آمد (0.001 > p value). نسبت Kappa در بررسی رابطه افقی با استفاده از دو حالت Nerve Option و Cross sectional، 0.283 بود (0.001 > p value). نسبت Kappa در بررسی رابطه افقی با استفاده از دو حالت Panorama و Cross sectional، 0.197 به دست آمد (0.001 > p value).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه وجود اختلاف در تعیین موقعیت کانال مندیبولار را با استفاده از نماهای متفاوت CBCT نشان داد. بنابراین به منظور تعیین رابطه افقی و عمودی دقیق عصب با دندان نمی توان تنها به یک نما اکتفا کرد و بهتر است برای تایید تشخیص از نماهای متفاوتCBCT استفاده شود.
    کلیدواژگان: مولر سوم مندیبل، عصب مندیبولار، سی تی اسکن با اشعه مخروطی
  • بهناز برکتین، علیرضا فرهاد، آیدا پدرام *، بتول هاشمی، فریبا حیدری صفحات 191-201
    مقدمه

    سازگاری نسجی مواد پانسمان یکی از مهم ترین خصوصیاتی از مواد دندانی است که باید مورد مطالعه قرار گیرد. از جمله پرمصرف ترین داروهای پانسمان هیدروکسید کلسیم می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی سمیت سلولی داروی کلشی سین و مقایسه ی آن با داروی هیدروکسید کلسیم بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، از داروی کلشی سین و هیدروکسید کلسیم غلظت های 10، 5 و 2.5 میلی گرم بر میلی لیتری تهیه شد. سلول های فیبروبلاست رده C165در محیط کشت قرار گرفت و پس از انکوبه شدن، غلظت های تهیه شده از مواد به محیط کشت اضافه شد. بعد از گذشت زمان های 24 ساعت و 72 ساعت و 7 روز، نمک تترازولیوم به سلول ها افزوده شد و کمیت فورمازان حاصله به روش اسپکتروفوتومتری در دستگاه الیزا اندازه گیری شد. برای ارزیابی کشندگی این دو ماده و پس از اتمام تیمار دارویی، سلول ها توسط محلول تریپان بلو 0.4 درصد رنگ آمیزی شده و سلول های زنده در زیر میکروسکوپ نوری شمارش شدند. در این مطالعه برای آنالیز داده ها از آزمون Kruskal-Wallis وMann-Withney و T-TEST استفاده شد.

    یافته ها

    گروه کنترل بدون اضافه نمودن هیچ غلظتی از مواد دارای بیش ترین میزان جذب نوری بود. میزان جذب نوری در همه غلظت ها در ماده ی هیدروکسید کلسیم در هر سه زمان تعیین شده بالاتر از کلشی سین بود (p value < 0.05). هم چنین رنگ آمیزی تریپان بلو نشان داد که میانگین کشته شدن سلول های فیبروبلاست برای کلشی سین با اختلاف معنی داری بیش تر از کلسیم هیدروکساید بود (p value < 0.001).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج مطالعه ی حاضر، میزان سمیت سلولی هر دو ماده از گروه کنترل بالاتر و در مورد ماده ی کلشی سین هم بیش تر از هیدروکسید کلسیم است. در نتیجه این طور به نظر می رسد که ماده ی هیدروکسید کلسیم هم چنان به عنوان مطلوب ترین انتخاب برای پانسمان داخل کانال در بین جلسات درمانی درمان ریشه مورد استفاده است.

    کلیدواژگان: هیدروکسید کلسیم، کلشی سین، سمیت سلولی، سلول های فیبروبلاست
  • عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا صفحات 202-214
    مقدمه
    افراد دیابتی به دلیل اختلالات سیستمیک در برابر بیماری های پریودنتال و پوسیدگی دندان آسیب پذیرند. ضروری است بیماران دیابتی نسبت به اهمیت رعایت رفتارهای خودمراقبتی سلامت دهان و دندان آگاهی داشته باشند. هدف مطالعه ی حاضر تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر رفتارهای خودمراقبتی سلامت دهان و دندان در بیماران دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای شاهددار تصادفی بود. 150 بیمار دیابتی با روش نمونه گیری تصادفی از بین کل بیماران دیابتی تحت پوشش یک مرکز دیابت شهر قزوین انتخاب شدند. گروه های تجربی و کنترل پرسش نامه ها را (اطلاعات دموگرافیک، 26 سوال TPB- Theory of Planned Behavior و مقیاس یادآوری 7 روز قبل استفاده از نخ و مسواک) قبل و 30 ماه بعد از جلسات آموزشی تکمیل کردند. مداخله آموزشی در 3 جلسه 45-30 دقیقه ای و به صورت بحث گروهی در گروه تجربی اجرا شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 و با آزمون های کای اسکوئر، t مستقل و زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون آنالیز شد.(0.05 = α)
    یافته ها
    افزایش معنادار در میانگین آگاهی (از 1.7 ± 4.5 به 2.2 ± 9.6)، نگرش (از 4.6 ± 19.4 به 6.1 ± 33.0)، هنجارهای انتزاعی (از 1.9 ± 10.2 به 2.7 ± 16.7)، کنترل رفتاری درک شده (از 3.0 ± 10.8 به 3.3 ± 15.5) و قصد (از 0.9 ± 4.3 به 1.2 ± 9.4) مشاهده شد (0.001 > p value). دفعات مسواک زدن (از 0.3 ± 1.03 به 0.3 ± 1.6) و استفاده از نخ دندان (از 0.18 ± 0.4 به 0.2 ± 0.7) گروه تجربی نیز بهبود یافت (0.001 > p value).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر بر اثربخشی مداخله آموزشی تئوری محور بر ارتقای رفتارهای خودمراقبتی مرتبط با سلامت دهان و دندان در بیماران دیابتی تاکید می کند. توجه به سلامت دهان و دندان در بیماران دیابتی، کاربرد مداخلات آموزشی با تکیه بر مدل های تغییر رفتار مناسب در کنار کاربرد تکنیک های فردی می تواند از بار اقتصادی و بهداشتی بیماری های پریودنتال در بیماران دیابتی به طور محسوس بکاهد.
    کلیدواژگان: دیابت، آموزش سلامت، بهداشت دهان، بیماری های پریودنتال، نگرش
  • محمد منیری فرد، سید ابراهیم جباری فر، آسانا والی سیچانی، آرمیتا والی سیچانی صفحات 215-222
    مقدمه
    مال اکلوژن و پوسیدگی دندانی دو مورد از شایع ترین اختلالات درگیر کننده ی دهان و دندان می باشند. مطالعات متعددی که ارتباط بین مال اکلوژن و پوسیدگی را سنجیده اند نتایج متناقضی را گزارش کرده اند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخص DMFS (Decay، Missing، Filling، Surface) و انواع مختلف مال اکلوژن در یک گروه از کودکان 11 تا 14 ساله ی ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نوعی مطالعه مقطعی است که در آن 281 کودک 11 تا 14 ساله (162 دختر و 119 پسر) براساس روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای (Multistage stratified sampling) از بین تمامی مدارس ابتدایی و راهنمایی شهر اصفهان وارد مطالعه شدند. معاینه ی دهانی در همه نمونه ها شامل اندازه گیری شاخص DMFS، اورجت قدامی، اوربایت قدامی، کراودینگ قدامی و فضای موجود بین دندان های قدامی به میلی متر انجام گردید. نتایج مطالعه با استفاده ازآزمون های رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 0.05 آنالیز گردید.
    یافته ها
    شاخص DMFS ارتباط همبستگی مثبت معنی داری را با کراودینگ نشان داد (0.002 = p value و 0.183 = r). سایر انواع مال اکلوژن شامل اورجت، اوربایت و فضای موجود بین دندان های قدامی رابطه معنی داری با DMFS نداشتند (0.05 < p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه ی حاضر از بین انواع مختلف مال اکلوژن، کراودینگ با DMFS ارتباط نشان داد، ولی اورجت، اوربایت و فضای موجود بین دندان های قدامی با DMFS رابطه ای نداشتند.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن، پوسیدگی دندانی، دندان پزشکی
  • نیلوفر جنابیان، مریم سیدمجیدی، علی بیژنی، فرهاد دباغ ستاری * صفحات 223-233
    مقدمه

    در میان روش های مختلف بازسازی نقایص موضعی استخوان، GBR- Guided Bone Regeneration بهترین انتخاب بوده است. رگ سازی و فرآورده خونی جهت دستیابی به GBR مهم هستند و معمولا از عروق خونی موجود در استخوان ایجاد می شود. مطالعات حیوانی تاثیر دکورتیکاسیون بر بهبود نتایج GBR را یکسان گزارش نکرده اند. مطالعه ی مقدماتی حاضر با هدف ارزیابی موفقیت بازسازی استخوان با عمل دکورتیکاسیون استخوان و بدون آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه ی Quasi experimental (مقدماتی) از بین بیماران 50-30 ساله، 8 ناحیه بی دندانی از فک پایین که ارتفاع استخوان کافی و ضخامت باکولینگوالی ناکافی داشتند، جهت بازسازی قبل از جراحی ایمپلنت انتخاب شدند. طی جراحی مرحله ی اول ضخامت ریج استخوانی در فواصل 2 و 5 میلی متری کرست اندازه گیری شد. بازسازی با روش GBR بدون دکورتیکاسیون دیواره استخوانی باکال (جز در سه مورد از نمونه ها) انجام گردید. هفت ماه بعد، ضخامت ریج دوباره اندازه گیری و سپس بیوپسی انجام شد و پارامترهای بافت شناسی و هیستومورفومتری بررسی گردید. شاخص های توصیفی مطالعه و گزارش شد.

    یافته ها

    در نواحی بدون دکورتیکاسیون در فاصله 2 و 5 میلی متری از کرست، میانگین افزایش عرض بالینی ریج به ترتیب 0.05 ± 0.2 و 0.03 ± 0.6 میلی متر بود در صورتی که برای نواحی با دکورتیکاسیون به طور میانگین 0.24 ± 0.33 و 0.50 ±2.50 میلی متر بود. در همه ی موارد تماس مستقیم زنوگرفت و استخوان تازه تشکیل شده نمای غالب بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های مطالعه ی حاضر، انجام دکورتیکاسیون قبل از بازسازی افقی به روش GBR در فک پایین نتایج بهتری از نظر بازسازی استخوان فراهم می کند.

    کلیدواژگان: پیوند استخوان آلوئول، بازسازی استخوان، دکورتیکاسیون
  • مریم کوزه کنانی، جهانگیر حقانی، آرش ایزدی، علی کرامتی صفحات 234-240
    مقدمه
    آگاهی از اشکال احتمالی آناتومی و مورفولوژی سیستم کانال ریشه نقش کلیدی در موفقیت درمان ریشه دارد. هدف از این تحقیق بررسی آناتومی و مورفولوژی سیستم کانال ریشه ی دندان های مولر سوم فک بالای یک جمعیت انتخابی از مردم شهر کرمان در سال 90-89 بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی توصیفی و مقطعی،150 عدد دندان مولر سوم فک بالا به طور تصادفی از درمانگاه های شهر کرمان جمع آوری شد. حفره ی دسترسی به کانال ریشه بر روی دندان ها تراشیده شد و پالپ دندان ها با قرار دادن درون محلول هیپو کلریت سدیم 3-2.5 درصد طی 12 تا 24 ساعت به طور کامل خارج گردید. سپس مرکب هندی از ناحیه حفره دسترسی به داخل سیستم کانال ریشه تزریق گردید. بعد از گذشت 12 ساعت نمونه ها در محلول اسید نیتریک 5 تا 10 درصد دکلسیفیه شدند و درون درصدهای صعودی 70 درصد، 95 درصد و 100 درصد اتانول به مدت یک روز دهیدراته وسپس توسط محلول متیل سالیسیلات 5 درصد شفاف گردیدند. نمونه ها از جهت تعداد و شکل ریشه ها، تعداد کانال های موجود در هر ریشه، طبقه بندی کانال های موجود در هر ریشه براساس طبقه بندی ورتوچی، میزان شیوع ریشه های دیلاسره (dilacerate) و هم چنین کانالهای Cشکل بررسی شدند. درصد configuration های مختلف تعیین و ثبت شد.
    یافته ها
    شیوع دندان های دارای 3 ریشه 42.6 درصد و شیوع دندان های 2 ریشه 39.3 درصد بود. 10 درصد دندان ها دارای 1 ریشه و 8.1 درصد از دندان ها دارای 4 ریشه بودند. 12.8 درصد از کل دندان ها حداقل دارای یک ریشه دیلاسره بوده و شیوع کانال C شکل در این دندان ها 3.5 درصد برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه ی حاضر، داشتن 3 ریشه شایع ترین فرم آناتومیک ممکن برای دندان های مولر سوم فک بالا در جمعیت مورد مطالعه در شهر کرمان می باشد.
    کلیدواژگان: فک بالا، کانال های ریشه، مولرهای سوم
  • حمید رضویان، حمید مصلح*، آیلین احتشامی، ساناز ضیایی، رحمان ناظری، فریبا حیدری صفحات 241-250
    مقدمه

    موفقیت طولانی مدت و قابل پیش بینی در درمان ریشه نیازمند دبریدمان موثر و ضدعفونی کامل کانال ریشه است. هدف از این مطالعه تعیین اثر بره موم به عنوان ماده شستشودهنده کانال بر باکتری انتروکوک فکالیس و مقایسه ی آن با چند ماده متداول شستشودهنده داخل کانال بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، تعداد 60 دندان تک کاناله با طول ریشه 13 میلی متر انتخاب و تاج آن ها قطع گردید. سپس نمونه ها پاک سازی و شکل دهی گردیدند و به 5 گروه 12 تایی تقسیم شدند و به ترتیب از سدیم هیپوکلریت 2.5 درصد، یدین پتاسیم یدید 1 درصد، کلرهگزیدین 0.2 درصد، عصاره ی الکلی بره موم و آب یونیزه استریل (گروه کنترل) به عنوان ماده شستشو دهنده ی کانال استفاده شد. پس از آن کانال ها با انتروکوک فکالیس آلوده گردید و یک بار کشت انجام شد. سپس نمونه ها مجددا با مواد شستشوی مورد مطالعه شستشو داده شد و کشت تهیه گردید. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS نسخه 20 گردیده و برای آنالیز آماری از t-test و One -Way ANOVA در سطح معنی داری 0.05 = α استفاده گردید.

    یافته ها

    در کشت اولیه و ثانویه تمامی گروه ها با گروه کنترل تفاوت معنی داری داشتند (p value = 0.001). در کشت اولیه بین بره موم با هیپوکلریت سدیم نیز تفاوت معنی داری دیده شد (p value = 0.025). در کشت ثانویه بین بره موم با سایر گروه ها و بین یدین پتاسیم یدید با سایر گروه ها بجز هیپوکلریت سدیم (p value = 0.116) تفاوت معنی داری دیده شد (p value < 0.05). بین کلرهگزیدین با هیپوکلریت سدیم نیز تفاوت معنی داری دیده شد (p value = 0.002).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج مطالعه حاضر بره موم نسبت به سایر مواد شستشوی کانال، اثر ضد باکتری بهتری بر باکتری انتروکوک فکالیس دارد. هم چنین تمامی مواد شستشو دهنده مورد استفاده اثر ضد باکتری بیش تری نسبت به آب داشتند.

    کلیدواژگان: بره موم، شستشو دهنده های کانال ریشه، درمان ریشه، انتروکوک فکالیس
  • رسول نورالسناء، سجاد رضاییان*، عباس سقایی صفحات 251-261
    مقدمه

    توجه به سطح رضایت مراجعین به مراکز درمانی، نقش موثری در برنامه ریزی های مدیریتی در سیستم های خدمات سلامتی ایفا می کند. این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به مطب های دندان پزشکی در شهر فسا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر روش اجرا به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شد. پرسش نامه خودساخته در مقیاس 5 قسمتی لیکرت در سه بخش، به وسیله مصاحبه تکمیل گردید. تعداد 400 نفر از بیماران مورد مصاحبه قرار گرفته، اطلاعات گردآوری شده به وسیله نرم افزارهای SPSS نسخه 20 و Minitab نسخه 16 با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل گردید (α = 0.05). روایی پرسش نامه از نظر معیاری و محتوایی تامین شد. برای تعیین پایایی، آلفای کرونباخ محاسبه شد که 0.91 بود.

    یافته ها

    در بین متغیرهای دموگرافیگ و زمینه ای، بین میزان رضایت مندی و متغیرهای سطح تحصیلات، شغل، جنسیت از نظر آماری رابطه ی معناداری مشاهده شد (p value < 0.001). بین شاخص رضایت کلی بیماران و شاخص وفاداری ضریب همبستگی 0.673 تعیین گردید (p value = 0.02). هزینه ی خدمات دندان پزشکی، رسیدگی دقیق به بیمار و گرفتن شرح حال و معاینه ی کامل توسط دندان پزشک، نحوه برخورد و احترام منشی دندان پزشک با بیماران و نحوه ی نوبت دهی به بیمار به عنوان مهم ترین اولویت های کلیدی بهبود خدمات دندان پزشکان مطرح شدند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش حاکی از رضایت کلی بیماران از خدمات دندان پزشکان است. هر چند که به نظر می رسد با اصلاح نقایص بر اساس نظر بیماران می توان رضایت مندی بالاتری به دست آورد.

    کلیدواژگان: رضایت بیمار، خدمات سلامت، دندان پزشک
  • شیما سهیلی پور، زهرا سید معلمی، مریم سادات احمدی صفحات 262-275
    مقدمه
    رسانه، یک منبع مهم جهت انتقال پیام های سلامت به عموم مردم می باشد. این مطالعه به منظور بررسی میزان اطلاع رسانی درباره ی موضوعات سلامت دهان و دندان در رسانه های عمومی و تخصصی سلامت با مخاطب عام در سال 1391-1390 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی و توصیفی، دو روزنامه عمومی، یک مجله تخصصی سلامت با مخاطب عام و یک برنامه تلویزیونی مرتبط با سلامت که همگی به صورت کشوری توزیع یا پخش می شوند، در بازه زمانی سال91-1390 بررسی شدند. مقالات و برنامه هایی که محتوی اطلاعات مرتبط با عناوین مختلف سلامت دهان و دندان بودند، جمع آوری شدند. یک شاخص 7 آیتمی به منظور بررسی کیفیت اطلاعات پیشگیری از بیماری های دهان به طور جداگانه طراحی شد (با نمره دهی از صفر تا 14). داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی تحلیل گردید.
    یافته ها
    از میان 853 مورد بررسی شده، در مجموع تعداد 102 مقاله و برنامه مرتبط با سلامت دهان و دندان به دست آمد. پوسیدگی دندان و مراقبت از دندان های شیری بیش ترین عنوان هایی بودند که در 37 درصد مطالب وجود داشتند و پس از آن درمان های ارتودنسی و تغذیه (هر کدام با 16 درصد) و مسواک زدن و نخ دندان (با 14 درصد) قرار داشتند. سایر عنوان ها میزان کم تر از 10 درصد داشتند. برای تعداد 38 مقاله پیشگیری به دست آمده در مجموع، میانگین نمره کیفیت 12.5 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مطالب مرتبط با سلامت دهان و دندان در درصد پایینی از مطالب رسانه های جمعی در کشور ایران به چشم می خورند و در عین حال کلیه عنوان های مورد نیاز را نیز تحت پوشش قرار نمی دهند. انتظار می رود به منظور ارتقا سلامت دهان و دندان افراد جامعه، رسانه ها با ارایه اطلاعات مرتبط با سلامت دهان در سطح وسیع تر، نقش موثرتری ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: رسانه های عمومی، روزنامه ها، آموزش سلامت، دندان پزشکی پیشگیری، سلامت دهان
  • مقاله مروری
  • پرویز دیهیمی، سعیده خالصی، لاله ناظمی بهبهانی، محمودرضا عارفیان صفحات 276-299
    مقدمه
    بیماری های پری اپیکال دندانی، نتیجه ی نهایی پولپیت های درمان نشده یا نقصان درمان های ریشه هستند که به طور کلی همه آن ها را ضایعات پری اپیکال می نامند. پولپیت های دندانی نیز نتیجه نهایی پوسیدگی های دندانی پیشرفته یا تروماهای شدید دندانی که پالپ را درگیر نموده اند، می باشند. گسترش عفونت های دندانی به بافت های مجاور دهان و حتی از طریق خون و لنف به ساختمان های دورتر می تواند با خطرات جدی تر همراه شود. بنابراین شناسایی، تشخیص و درمان زود هنگام و صحیح ضایعات پری اپیکال جهت اجتناب از خطرات بالقوه آنها الزامی است. در مطالعه ی حاضر، با توجه به اهمیت و شیوع بالای ضایعات پری اپیکال، به بررسی این ضایعات و گسترش عفونت های دندانی پرداخته شده است.
    شرح مقاله: در این مطالعه، مقالات موجود در مورد نمای کلینیکی، رادیوگرافی، هیستوپاتولوژی و درمان ضایعات پری اپیکال و هم چنین در مورد عفونت های گسترش یافته دندانی با جستجو در PubMed، EBSCO، ISC، Google Scholar در فاصله زمانی سال های 2000 تا 2012 مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    پریودنتیت پری اپیکال از شایع ترین بیماری های با منشا دندانی است که نوع مزمن آن یا گرانولوم پری اپیکال، شایع تر از نوع حاد یا آبسه پری اپیکال می باشد. کیست رادیکولار نیز از عواقب گرانولوم پری اپیکال بوده که شایع ترین کیست ادنتوژنیک می باشد. ضایعات التهابی با منشا دندانی قادر به گسترش به مغز استخوان و ایجاد استئومیلیت هستند. هم چنین این ضایعات در صورت عدم کنترل به موقع سبب بیماری های حاد و وخیم از جمله آبسه بافت نرم و سلولیت می شوند.
    تشخیص به موقع ضایعات پری اپیکال منجر به کنترل راحت تر، درمان موفق تر و پیش آگهی بهتر می گردد.
    کلیدواژگان: آبسه پری اپیکال، استئومیلیت، پریودنتیت پری اپیکال، کیست های رادیکولار، گرانولوم پری اپیکال، سلولیت، سینوزیت
|
  • Mojdeh Mehdizadeh, Navid Ahmadi, Mahsa Jamshidi Pages 183-190
    Introduction
    Knowledge of the exact location of the inferior alveolar nerve (IAN) bundle is a very important factor for safe and quick removal of bone. The aim of this study was to evaluate the relationship between the mandibular third molar and the mandibular canal by different algorithms of cone-beam computed tomography (CBCT).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 94 mandibular CBCT images taken with CSANEX 3D machine (Soredex, Finland), in which there was close proximity between the wisdom teeth and the inferior alveolar nerve, were selected using convenience sampling technique. Vertical and horizontal relationships between the mandibular canals and the third molars were depicted by three different image processing algorithms of Nerve option, Panorama and Cross-sectional. Data were analyzed with SPSS 20 by calculating kappa ratio and by using chi-squared test (α=0.05).
    Results
    There were significant differences (p value < 0.05) in the vertical and horizontal relationships between the three different image processing algorithms. Kappa ratio for comparison of the vertical distance between the Nerve option view and Cross-sectional view was 0.713 (p value < 0.001). Kappa ratio for comparison of the vertical distance between the Panoramic view and Cross-sectional view was 0.696 (p value < 0.001). Kappa ratio for comparison of the horizontal distance between the Nerve option view and Cross-sectional view was 0.283 (p value < 0.001). Kappa ratio for comparison of the horizontal distance between the Panoramic view and Cross-sectional view was 0.197 (p value = 0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed differences in the position of the inferior alveolar nerve with different views of CBCT. Therefore, to determine the exact relationship between the nerve and tooth the use of only one view is not enough and it is better to use different views of CBCT for better diagnosis.
    Keywords: Cone, beam computed tomography, Mandibular nerve, Mandibular third molar
  • Behnaz Barekatain, Alireza Farhad, Aida Pedram, Batool Hashemi, Fariba Heidari Pages 191-201
    Introduction

    Biocompatibility of dressing materials is one of the most important properties to be studied. Calcium hydroxide is one of the most widely used dressing materials. The aim of this study was to compare the cytotoxic effects of colchicine with those of calcium hydroxide.

    Materials And Methods

    In this experimental in vitro study, different concentrations (10, 5, 2.5 mg/mL) of calcium hydroxide and colchicine were prepared and added to C165 human gingival fibroblast cells after they were incubated in the culture medium. After 24 and 72 hours and 7 days of incubation, tetrazolium salt was added to the cells, and the amount of formazan was determined by spectrophotometry using an ELISA reader. To assess the cytotoxicity of these two materials and after drug treatment, 0.4% trypan blue dye was used to stain the cells; viable cells were counted under a light microscope. Data were analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests and t-test.

    Results

    The control group, without adding any material, had the highest optical density. Optical density of different concentrations (10, 5, 2.5 mg/mL) of calcium hydroxide at all the time intervals was higher than that of colchicine (p value < 0.05). In addition, trypan blue dye showed that the mean of fibroblast cells destroyed by colchicines was significantly higher than that by calcium hydroxide (p value < 0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, the cytotoxic effects of both calcium hydroxide and colchicine were higher than the control group and cytotoxicity of colchicine was higher than that of calcium hydroxide. Therefore, it seems that calcium hydroxide is still the best choice for canal dressing between treatment sessions.

    Keywords: Calcium hydroxide, Colchicine, Cytotoxicity, Fibroblasts
  • Isa Mohammadi Zeidi, Amir Pakpour Hajiagha Pages 202-214
    Introduction
    Diabetic patients are vulnerable to periodontal diseases and caries due to systemic disorders. It is essential for diabetic patients to understand the importance of oral health self-care behaviors. The aim of this study was to determine the effects of educational intervention on oral health self-care behaviors in diabetic patients.
    Materials And Methods
    In the present randomized controlled study, 150 diabetic patients were selected based on random sampling using a table of random numbers from those referring to a diabetes care service center in Qazvin. Control and experimental groups completed a questionnaire (demographic questionnaire, 26-item scale of TPB constructs and 7-day recalling scale for assessing brushing and flossing behaviors) at baseline and 30 months after education. Intervention was carried out in three 30‒45-minute group discussions in the experimental group. Data were analyzed with SPSS 20.0 using independent t-test and chi-squared, Mann-Whitney and Wilcoxon tests (α = 0.05).
    Results
    The results showed significant increases in mean scores of knowledge (from 4.5 ± 1.7 to 9.6 ± 2.2), attitude (from 19.4 ± 4.6 to 33.0 ± 6.1), subjective norms (from 10.2 ± 1.9 to 16.7 ± 2.7), perceived behavioral controls (from 10.8 ± 3.0 to 15.5 ± 3.3) and intention (from 4.3 ± 0.9 to 9.4 ± 1.2) (p value < 0.001). In addition, frequency of brushing (from 1.03 ± 0.3 to 1.6 ± 0.3) and flossing (from 0.4 ± 0.18 to 0.7 ± 0.2) improved in patients in the experimental group (p value < 0.001).
    Conclusion
    The results of the present study showed the efficacy of theory-oriented educational interventions in changing oral health-related self-care behaviors in diabetic patients. Attention to orodental health in diabetic patients, use of educational interventions to change behaviors and use of individual techniques can dramatically reduce the economic and health burden of periodontal diseases and dental caries in diabetic patients.
    Keywords: Attitude, Diabetes mellitus, Health education, Oral hygiene, Periodontal diseases
  • Mohammad Monirifard, Seyed Ebrahim Jabarifar, Ava Vali Sichani, Armita Vali Sichani Pages 215-222
    Introduction
    Malocclusion and dental caries are two of the most frequent dental and oral cavity conditions. Studies evaluating the relationship between malocclusion and tooth decay have reported conflicting results. The aim of this study was to evaluate the association between DMFS index and different types of malocclusion in a population of 11‒14-year-old Iranian children.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 281 Iranian children aged 11‒14 (162 females, 119 males) were selected by multistage stratified sampling from elementary and guidance schools in Isfahan. DMFS index, overjet (mm), overbite (mm), anterior crowding (mm) and anterior spacing (mm) were measured. The results were analyzed by linear regression and Pearson’s correlation test at a significance level of 0.05.
    Results
    DMFS index showed significant relationship with crowding (p value = 0.002, r = 0.183). Other types of malocclusion, including overjet, overbite and anterior tooth spacing did not exhibit significant relationships with DMFS (p value > 0.05).
    Conclusion
    Under the limitations of this study, it was shown that of all types of malocclusion, there was a significant relationship between DMFS and crowding, with no such relationship between overjet, overbite and anterior tooth spacing.
    Keywords: Dental caries, Dentistry, Malocclusion
  • Nilofar Jenabian, Maryam Seyed Majidi, Ali Bijhani, Farhad Dabbagh Sattari Pages 223-233
    Introduction

    Of all the different techniques used to reconstruct local bone defects guided bone regeneration (GBR) has proved the best choice. Angiogenesis and blood products are important for GBR and are usually derived from blood vessels in the bone. Animal studies have not shown consistent effects of decortication on improving the results of GBR. The aim of this preliminary study was to assess the success rate of bone augmentation with and without bone decortication.

    Materials And Methods

    In this quasi-experimental preliminary study, 8 edentulous areas of the mandible were selected in 30-50-year-old patients, with adequate height but inadequate buccolingual width, for augmentation before implant surgery. In the first surgery buccolingual width of the ridge was measured at a height of 2-5 mm from the crest. Augmentation with GBR was performed without decortication of the buccal cortical bone, except in three cases. Seven months later, measurements of the buccolingual width were repeated and biopsies were taken, followed by evaluation of histopathological and histomorphometrical parameters. Descriptive variables were studied and reported.

    Results

    In areas without decortication, at 2- and 5-mm distances from the crest the mean buccolingual width increases were 0.2 ± 0.05 and 0.6 ± 0.03 mm, respectively. The mean increases in width for decortication areas were 0.33 ± 0.24 and 2.5 ± 0.50 mm, respectively. In all the cases, contact of the newly formed bone with the xenograft was the dominant view.

    Conclusion

    Under the limitations of the present study, decortication before lateral augmentation of mandibular ridges by using GBR yielded better results in terms of bone reconstruction.

    Keywords: Alveolar bone grafting, Bone regeneration, Decortication
  • Maryam Kuzekanani, Jahangir Haghani, Arash Izadi, Ali Keramati Pages 234-240
    Introduction
    A thorough knowledge of the root canal morphology has a key role in successful endodontic therapy. The aim of this study was to investigate the root and root canal morphology of maxillary third molars in Kerman, a province in south east of Iran in 2010‒2011.
    Materials And Methods
    One hundred fifty extracted maxillary third molars were collected randomly from different dental clinics in Kerman. Then access cavity was prepared in each tooth and the tooth pulp was completely removed by placing the teeth in 2.5‒3% NaOCl solution for 12‒24 hours. Then India ink was injected into the root canal system through the access cavity. After 12 hours the samples were decalcified in 5‒10% nitric acid, dehydrated in ascending concentrations of 70%, 95% and 100% ethanol for one day and cleared in 5% methyl salicylate. The following features were evaluated: the number and morphology of roots, number of canals per root, root canal configuration according to Vertucci classification and the incidence of dilacerated roots and C-shaped canals.
    Results
    The prevalence rates of three-rooted and two-rooted teeth were 42.6% and 39.3%, respectively; 10 % of the samples had 1 root and 39.3% had 2 roots. In this investigation, 12.8% of the teeth had at least 1 dilacerated root. The incidence of C-shaped canal was 3.5% in this study.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, 3 roots seems to be the most common anatomy in the Kermani population under study.
    Keywords: Maxilla, Root canals, Third molars
  • Hamid Razavian, Hamid Mosleh, Ailin Ehteshami, Sanaz Ziaei, Rahman Nazeri, Fariba Heidari Pages 241-250
    Introduction

    Long-term and predictable endodontic treatment requires complete and effective debridement of the root canal system. The aim of this study was to evaluate and compare the effects of propolis and some commonly used conventional irrigating solution as a root canal irrigants on Enterococcus faecalis.

    Materials And Methods

    A total of 60 one-rooted teeth with a root length of 13 mm were selected and the crowns were cut away. The samples were then cleaned, shaped and divided into 5 groups of 12. The irrigation solutions of 2.5% NaOCL, 1% iodine potassium iodide, 0.2% chlorhexidine, alcoholic extract of propolis and sterile ionized water (control group) were used in the study groups, respectively. Subsequently, the canals were contaminated with Enterococcus faecalis and cultured once. Then the specimens were rinsed again with the irrigants mentioned above and cultures were obtained. Data were analyzed with SPSS 20 using t-test and one-way ANOVA (α = 0.05).

    Results

    The first and second cultures in all the groups were significantly different from the control group (p value = 0.001). The first cultures exhibited significant differences between propolis and sodium hypochlorite (p value = 0.025). In the second cultures there were significant differences between propolis and other groups and between iodine potassium iodide and other groups (p value < 0.05) except for sodium hypochlorite (p value = 0.116). In addition, there were significant differences between chlorhexidine and sodium hypochlorite (p value = 0.002).

    Conclusions

    Based on the results of the present study, propolis exhibited better antibacterial effects on E. faecalis compared to other materials. In addition, all the irrigants had better antibacterial activity compared to water.

    Keywords: Enterococcus faecalis, Propolis, Root canal irrigants, Root canal therapy
  • Rassoul Noorossana, Sajjad Rezaeian, Abbas Saghaei Pages 251-261
    Introduction

    Attention to patients’ satisfaction with treatment centers has a major role in management programming in health services. The aim of this study was to determine the level of patients’ satisfaction with dental services in Fasa, Iran.

    Materials And Methods

    The present applied study was carried out in a descriptive/analytical manner. A researcher-designed questionnaire with five-scale Likert design, consisting of three sections, was completed through interview. A total of 400 patients were interviewed. Data were analyzed with SPSS 20 and Minitab 16 using Spearman’s correlation coefficient and chi-squared test (α=0.05). Validity of the questionnaire was provided through criterion and content methods. To determine reliability, Cronbach’s alpha was calculated at 0.91.

    Results

    Of the demographic and contextual variables, there were statistically significant relationships between satisfaction and education, job and sex (p value < 0.001). Correlation coefficient between the patient's overall satisfaction and loyalty index was calculated at 0.673 (p value < 0.05). The key priorities of improvements in dental services were cost of dental services, careful evaluation of the patients, taking patient history and thorough physical examination by a dentist, attitudes and behaviors of the dental office personnel toward patients and respect for them and determining suitable appointments, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that patients were satisfied with the services of dentists; however, it appears that by reforming system's defects based on patients’ opinions higher satisfaction rates would be obtained.

    Keywords: Dentist, Health service, Patient satisfaction
  • Shima Soheilipour, Zahra Saied Moallemi, Maryam Sadat Ahmadi Pages 262-275
    Introduction
    Mass media are an important source to convey health information to the general population. The aim of this study was to assess the oral health information coverage in Iranian mass and health-related media, with general population audience, in 2011‒2012.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, a health-related TV program, one health-related and two general newspapers nationally published or broadcast in 2011‒2012 were analyzed. The data on programs and articles containing information on various oral health topics were collected. A 7-item checklist was developed to analyze the quality of information concerning oral diseases and prevention separately (scores ranged from 0 to 14). Descriptive statistics were applied for data analysis.
    Results
    Of 853 resources evaluated, 102 articles and programs comprising oral health topics were found. Dental caries and preventive methods for primary dentition were the most common topics described in 37% of articles, followed by orthodontic treatments and nutrition (16% each) and oral hygiene topiucs on the use of toothbrushes and dental floss (14%). The coverage of other topics was less than 10% for each area. The mean quality score of 38 preventive articles was 12.5.
    Conclusion
    Oral health topics were shown to have inadequate coverage in Iranian mass media, with no coverage of all the topics needed. It is expected that mass media show a more effective role in oral health promotion campaigns through more coverage of oral health information.
    Keywords: Health education, Mass media, Newspapers, Oral health, Preventive dentistry
  • Parviz Deyhimi, Saeedeh Khalesi, Laleh Nazemi Behbahani, Mahmoud Reza Arefian Pages 276-299
    Introduction
    Periapical diseases are the final outcome of untreated pulpitis or failure of root canal treatment, collectively referred to as periapical lesions. Pulpitis is the final consequence of advanced dental caries or severe dental trauma, affecting the pulp. Spread of odontogenic infections into adjacent oral tissues and distinct structures by blood and lymph vessels can lead to more serious complications. Therefore, early and correct diagnosis and treatment of these lesions is necessary to prevent their potential complications. Considering the importance and high prevalence of periapical lesions, this study was undertaken to evaluate the periapical inflammatory lesions and spread of odontogenic infections.
    Materials And Methods
    In this study, studies performed from 2000 to 2013 about clinical, radiographic, and histopathologic features and treatment of periapical lesions, and also spread of odontogenic infections were evaluated by running a search in PubMed, EBSCO, ISC and Google Scholar databases.
    Results
    Periapical periodontitis is one of the most common odontogenic diseases; the chronic type of it or periapical granuloma is more prevalent than its acute type or periapical abscess. Radicular cyst, the most common odontogenic cyst, is a sequela of periapical granuloma. Inflammatory lesions with an odontogenic origin can spread to the bone marrow, causing osteomyelitis. In addition, these lesions give rise to acute and serious diseases such as soft tissue abscesses and cellulitis if they are not managed on time.
    Conclusion
    Early diagnosis of periapical lesions leads to easier management, more successful treatment and better prognosis.
    Keywords: Cellulitis, Osteomyelitis, Periapical abscess, Periapical granuloma, Periapical periodontitis, Radicular cysts, Sinusitis