فهرست مطالب

مجله پژوهش های علم و دین
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نقی باقرشاهی صفحات 1-18
    آیین هندو دین اکثر مردم هندوستان بوده، ولی درباره ماهیت و پیدایش این دین و واژه هندو برای این آیین، میان مستشرقان و محققان هندی اختلاف نظر وجود دارد. دین هندو از منابعی چون اوپانیشادها برخوردار است که سرچشمه اصلی مکتب های فلسفی و عرفانی هندی است. در اوپانیشادها نجات انسان از طریق معرفت است؛ معرفت به حقیقت نهایی که همان آتمان و برهمن هستند. آتمان و برهمن دو حقیقت جداگانه ای نیستند، بلکه حقیقت واحدی هستند. شانکارا برای آتمان و برهمن دو جنبه تنزیهی و تشبیهی قائل است که اولی را نیرگونا می نامد که وصف ناپذیر است و دومی را ساگونا می نامد و آن را قابل توصیف می داند. از نظر او، نیرگونا حقیقت نهایی است، ولی رامانوجا نیرگونا و ساگونا را با هم حقیقت نهایی می داند. مکتب ودانتا بیشترین اهتمام را در تبیین این مفاهیم کرده و در میان مفسران این مکتب، شانکارا و رامانوجا بیشترین سهم را در این مباحث داشتند. در این مقاله برخی از آرای متافیزیکی آنها مخصوصا اختلاف نظر آنها درباره حقیقت نهایی مورد بررسی قرارمی گیرد.
    کلیدواژگان: دین هندو، حقیقت نهایی، شانکارا، رامانوجا، اوپانیشادها، مکتب ودانتا
  • اعظم خطیبی، کرم سیاوشی صفحات 19-38
    این پژوهش به توصیف علل انحراف و گروه های منحرف از دیدگاه قرآن کریم با رویکرد جامعه شناختی می پردازد تا از این طریق، راهکارهای کاربردی را در پیشگیری از رفتارهای منحرف بیابد. روش پژوهش توصیفی و نوع آن کاربردی است. نمونه پنج سوره نخست قرآن است و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است. نتایج نشان داد در سوره های بررسی شده، 78/27% آیات به منحرفان اختصاص یافته است و قرآن کریم اعتقادات غیرتوحیدی و گزینش راه های زندگی غیرالهی را عامل انحرافات برمی شمارد. شناخت و کسب آگاهی از علل ریشه ای انحرافات و تلاش برای داخل کردن دین در همه ابعاد زندگی اجتماعی در سطوح خرد و متوسط و کلان، می تواند از کج رفتاری ها جلوگیری کند، زیرا پیامدهای رفتار منحرفان از منظر قرآن، شباهت بسیاری به پیامدهای رفتار منحرفان در عصر مدرن دارد که ضرورت رجوع به قرآن را توجیه می نماید.
    کلیدواژگان: معیارهای قرآن، انحراف، منحرفان، پنج سوره نخست
  • علی رحمانی فیروزجاه*، سعدیه سهرابی صفحات 39-60
    امروزه، سبک زندگی، مصرف و کالاها از پارامترهای اجتماعی تاثیرگذار بر حوزه جامعه شناسی معرفت هستند که معرفت دینی و به دنبال آن، اهتمام دینی یا به عبارتی دینداری، که بر اساس تقسیم بندی شلر در حوزه جامعه شناسی معرفت قرارمی گیرد، از این حیث مستثنا نیست. در راستای بررسی این هدف، در مقاله حاضر رابطه بین سبک زندگی و دینداری را از طریق روش پیمایش و ابزار پرسشنامه بررسی کردیم. در این تحقیق، حجم نمونه 400 نفر است که نخست از طریق آزمون تحلیل عاملی اکتشافی به شناخت اشکال و سنخ های سبک زندگی و دینداری در جامعه مورد مطالعه پرداختیم و سپس با استفاده از آزمون های کی دو، کرامر، تحلیل واریانس، پیرسون و تحلیل مسیر، فرضیه های تحقیق را بررسی کردیم.
    نتایج حاصل نشان می دهد:1. بین نوع سبک زندگی و نوع دینداری رابطه وجود دارد.
    2. بین نوع سبک زندگی و میزان دینداری رابطه ای به دست نیامد.
    و نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سبک های زندگی متفاوت، موجب تعدد رفتار دینی و شکل گیری الگوهای خاص در زمینه دینداری است.
  • سیدمسعود سیف* صفحات 61-78
    امروزه دکارت به غلط یک فیلسوف سکولار شناخته می شود. ما در این مقاله برآنیم نشان دهیم که در نظام فلسفی او، خداوند از جایگاه والایی برخوردار است و مبنای آن نظام را تشکیل می دهد. خداوند در نظام فلسفی دکارت نه تنها مبنای مابعدالطبیعه، بلکه مبنای علم و اخلاق است. در فلسفه دکارت، قدرت و علم الهی منشا هر واقعیتی است؛ منشا هرآنچه وجود دارد و نیز منشا شناخت بشری از هرآنچه وجود دارد. خداوند نه تنها منشا خلقت طبیعت است، بلکه منشا خیر اخلاقی نیز هست و نور طبیعی عقل، که خداوند آن را در نهاد ما قرارداده است، نه تنها ما را قادر می سازد که ساختار ریاضی جهان را درک کنیم، بلکه به ما توان درک ارزش های اخلاقی را می دهد.
    کلیدواژگان: دکارت، خداوند، مابعدالطبیعه، علم، اخلاق
  • محمد شکری، آسیه عطاپور صفحات 79-98
    دکارت در برهان وجودی، تامل پنجم، می کوشد تا مطابق مشی عقل باورانه خویش و بر اساس تصور فطری ای که از کمال نامتناهی داریم، وجود عینی خداوند را آشکار سازد. به نظر او، فرض ذاتی که واجد جمیع کمالات است اما موجود نیست، فرضی است محال و متناقض. خداوند، آن چنان که تصور فطری ما از او حکایت می کند، کمال نامتناهی است و چنین ذاتی ضرورتا اقتضای وجود دارد. به نظر دکارت، هرچند در تمام موجودات تمایز ذاتی بین وجود و ماهیت در کار نیست و از ذات می توان وجود اخذ کرد، نوع وجودی که به هر ذات متعلق است، می تواند متفاوت باشد؛ به این معنا که از ذوات متناهی فقط وجود امکانی، و از ذات کامل متعال و نامتناهی (خدا) ضرورتا وجود واجب استنتاج می شود.
    کلیدواژگان: برهان وجودی، برهان علی، تصور فطری، ادراک واضح و متمایز، ذات کامل متعال، ذات، وجود
  • محمدکاظم علمی، زهرا زهانی زهان صفحات 99-115
    از بدیع ترین اندیشه های یاسپرس، نظریه او درباره «متعالی» یا به تعبیر خود او «ترانسندانس» است. پژوهش حاضر به بیان جایگاه این نظریه در اندیشه این فیلسوف اگزیستانس می پردازد. از نظر او، شناخت علمی و معرفت متافیزیکی محدود است، اما انسان می تواند به سوی امری فراتر از عقل که قوام هستی انسان بدان است، راهبری شود که این همان «متعالی» است که آخرین وجه وجود است. این پژوهش بر آن است که متعالی از نظر یاسپرس را می توان در دو جنبه اسمی و فعلی مورد بررسی قرارداد؛ جنبه اسمی و جنبه فعلی ترانسندانس دو ساحت متمایز «متعالی» است که هریک از این دو جنبه به نحوی مکمل جنبه دیگر است.
    کلیدواژگان: متعالی، اگزیستانس، دازاین، جهان
  • روح الله نجفی* صفحات 117-129
    تحقیق حاضر به بررسی سه نمونه از ادعاهای تعارض قرآن و علم می پردازد. ساکن انگاشتن زمین، ریزش تگرگ از کوه هایی در آسمان و اختصاص علم به جنین به خداوند، در زمره مصادیقی هستند که مدعیان تعارض قرآن و علم از جمله «کامل نجار» در کتاب قرائه منهجیه للاسلام بدان ها استشهاد جسته اند. مقاله حاضر بر آن است تا با بازکاوی آیات مربوط بدین سه موضوع و عرضه مدالیل آنها به دانش تجربی، ناتمام بودن ادعای تعارض را مدلل و آشکار سازد. بدین سان بیان خواهد شد که از عدم تصریح به حرکت زمین در قرآن، نمی توان ساکن انگاری زمین را نتیجه گرفت و وصف «قرار» برای زمین نیز صرفا دال بر سکون عرفی است. به همین سان، نفی «زوال» از «ارض» در قرآن، بیانگر حفظ زمین از حرکتی است که به دگرگونی و نابودی بینجامد (نه حفظ آن از مطلق حرکت).
    درباره ریزش تگرگ از کوه هم بیان خواهد شد که مراد از تعبیر «جبال فی ها من برد»، کوه هایی از ابرهای یخ گون هستند که در آسمان اند و بر وفق دانش هواشناسی نیز ابرهای بسیار سرد و یخ گون خاستگاه بارش های گوناگون اند.
    درباره علم به جنین هم، تعبیر «و یعلم ما فی الارحام»، صرفا دانش همه جانبه و مطلق درباره جنین را به خداوند منحصر می گرداند و این امر با شناخت برخی خصوصیات جنین از سوی انسان ها منافاتی ندارد.
    کلیدواژگان: رابطه قرآن و علم، شبهات قرآنی، خطاناپذیری قرآن، حرکت زمین در قرآن، تگرگ در قرآن، کوه در قرآن، شناخت جنین در قرآن
|
  • Alinaqi Baqershahi Pages 1-18
    Hiduism is the religion of the majority of Indians. However، there is a controversy among the orientalists and Indian scholars concerning the nature and origin of Hinduism. It surely possesses authentic sources such as Upanishads، which is the main source of Indian philosophical and mystical schools. In Upanishads، knowledge is considered to be the only path of salvation. Knowledge here refers to the knowledge of ultimate reality، namely Atman and Brahman which can be described only through negative attributes. Atman and Brahman are two sides of the same reality. There is difference of views among Shankara and Ramanuja about this issue.
    Keywords: Hinduism, ultimate Reality, Shankara, Ramanuja, Upanishads
  • Azam Khatibi, Karam Siyavoshi Pages 19-38
    This paper studies deviant groups and the reasons for their emergence in the first five chapters of the Holy Qur’an. The study is carried out with a sociological approach to find useful preventive ways of deviancy. The paper also compares the viewpoints of Iranian and international sociologists about the cause of deviation in the Holy Qur’an. This is a descriptive and applied research، in which the sample consists of the first five chapters of the Holy Qur’an، and the data is gathered through a library research. The results show that 27. 78 % of the verses are specified to deviants، and the Holy Qur’an considers non-monotheistic beliefs and and selection of diabolic life as the basic cause of deviance. As the consequences of deviancy in the Qur’an are as same as the outcomes of deviancy in modern world، deviation could be prevented by knowing basic causes of deviance and involving religion in all dimensions of social life in micro، middle and macro layers. All these factors justify the referral to the Holy Qur’an.
    Keywords: Criteria in the Holy Quran, causes of deviance, deviants, the first five chapters
  • Ali Rahmani Firouzjah*, Saadieh Sohrabi Pages 39-60
    Today، life style، consumption and goods are effective and influential parameters on the sociology of knowledge. Religious knowledge and religious involvement or religiosity are no exception to the rule، because they are also placed in area of the sociology of knowledge based on Scheler''s categorization. Thus، the present paper investigates the relationship between lifestyle and religiosity through survey and questionnaire. The sample consists of 400 people، who are studied via explorative factor analysis in order to identify forms and types of lifestyle and religiosity. Then the hypotheses of this study are analyzed by chi-square، Cramer''s test، ANOVA، Pierson and path analysis. The results indicate that there is relationship between the type of lifestyle and type of religiosity، and there is no relationship between the type of lifestyle and the level of religiosity. The results show that different lifestyles lead to multiple religious behaviors and formation of special patterns in religiosity
    Keywords: life style religiosity, level of religiosity, formless religiosity
  • Masoud Seyf* Pages 61-78
    Today Descartes is known wrongly as a secular philosopher. In this article، we are going to show that God has a good place in Descartes philosophy and makes the basis of his system. God in Descartes'' philosophical system is not only the basis of metaphysics but also the basis of physics and ethics. God''s knowledge and will are sources of every reality، sources of whatever exists and sources of our knowledge of whatever exists. God is not only the source of physics but also the source of ethical good. The natural light of wisdom in us not only enables us to understand the mathematical structure of the world، but also empowers us to understand the ethical values.
    Keywords: Descartes, God, metaphysics, physics, ethics
  • Mohammad Shokry, Asieh Atapoor Pages 79-98
    In his ontological argument from the fifth Meditation، Descartes demonstrates God''s existence based his rationalistic method and theory of innate ideas. He believes we cannot conceive that God has all perfections while excluding existence from him. God، as our innate ideas denotes it، is the infinite perfection، and such essence is necessarily existent. Although، for Descartes، there is no real distinction between existence and essence in beings، and he accepts we can infer existence from essence، he believes that the kind of existence belonging to every essence is different from the other. This means we can infer Contingent Being from finite essence and Necessary Being (God) from the supreme and infinite essence.
    Keywords: ontological argument, causal argument, innate idea, distinction, clear perception, complete, supreme essence, essence, existence
  • Mohammad Kazem Elmi, Zahra Zahani Zahan Pages 99-115
    One of the most genuine ideas of Jaspers is his peculiar doctrine on transcendence. The present article deals with the place of this doctrine in Jaspers'' philosophy. According to him، both scientific and metaphysic types of knowledge are limited. But human beings can be led to something beyond their intellect، on which their existence depends. This is the transcendence which is the final realm of being. The present article claims that we can distinguish two completely different meanings of transcendence. Each of them can be considered as a complementary to the other: the transcendence as a name and the transcendence as an action.
    Keywords: transcendence, existence, Dasein, world
  • Rouhollah Najafi* Pages 117-129
    The present research studies three samples of asserted conflicts between the Qur’an and science. Assuming the earth to be motionless، falling hails from mountains in the sky and pertaining science about fetus to God are among instances referred by claimants of conflict between the Qur’an and science such as Kāmil Najjār in the book “Qirā’at Munhajjīah lil-Islam”. The present article attempts to reveal the flaws in the said claims by analyzing the verses related to these three topics and providing reasons by empirical knowledge. So، the paper states that it cannot be inferred from the lack of explicit referral to the movement that the Qur’an assumes it to be motionless. Also attribution of qarār (fixity) to the earth is solely evidence of common immovability. Similarly، denial of zawāl (destruction) for arz (Earth) in Qur’an describes protection of the earth from the movement that leads to transformation and destruction، not preserving it from absolute movement. As regards the falling hail from the mountains، the comment jibāl fi ha men barad (mountains containing ice in them) refers to the mountains of ice clouds in the sky. Also، according to meteorology، cold and ice clouds are the origin of various rainfalls. As for the science about the fetus، the phrase wa ya’lam mā fel arhām ([He] knows what is in the wombs of mothers) solely considers the comprehensive and absolute knowledge of embryology to be excusive to God. This is not incompatible with the fact that humans know about some characteristics of the fetus.
    Keywords: the relation between Quran, science, Quranic questions, infallibility of the Quran, the Earth's movement in the Quran, hail in the Quran, mountain in the Quran, embryology in the Quran