فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن تندیسه، محمدرضا رضایی صفحات 1-18
    امروزه یکی از مهم ترین چالش های پیش روی کلانشهرهای ایران مسئله حمل و نقل درون شهری است. فقدان برنامه ریزی راهبردی برای سامانه های حمل و نقل شهری علاوه براین که موجب تکرار سرمایه گذاری های مشترک در زیرساخت های جامعه می شود، باعث ناهماهنگی و ناسازگاری این سامانه ها با یکدیگر نیز شده و ممکن است مشکلات ییشماری را در اتصال زیرسامانه ها به یگدیگر ایجاد کند. از مهم ترین دغدغه های مدیریت کلانشهری در شهر مشهد مدیریت حمل و نقل است. در همین ارتباط، زمینه ایجاد و توسعه حمل و نقل پایدار در این شهر می تواند باعث موثرترین ابزار هدایت توسعه شهر، شکل دهی به محیط و ارتقای کیفیت زندگی شهری شود. مقاله حاضر، از لحاظ هدف به روش کاربردی و از حیث شیوه مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی شکل گرفته است. شیوه جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و مطالعات میدانی از نوع پیمایشی (مصاحبه و پرسشنامه) انجام شده است. در ابتدا نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای توسعه حمل و نقل پایدار شهری تعیین و با استفاده از مدل TOWS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و به ارایه راهبردهای مناسب پرداخته شد. در پایان راهبردهای ارایه شده با استفاده از روش ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM) اولویت بندی شده اند. یافته های تحقیق نشانگر آن است که راهبرد نهایی توسعه حمل و نقل پایدار شهری کلانشهر مشهدیک راهبرد تهاجمی بر پایه تقویت نقاط قوت و استفاده از فرصتهای موجود است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، حمل و نقل پایدار، کلانشهر مشهد، مدل TOWS
  • اکرم ذوالفقاری، زینب کرکه آبادی صفحات 19-32
    کاهش زمان نقل و انتقال، منجر به افزایش سطح خدمات دهی به شهروندان و جلب رضایت آنان می شود. این امر در بخش امدادرسانی و در مواقع بحرانی به شکل پررنگ تری نمود می یابد. به این منظور، استفاده از هوش مصنوعی و اصلاح الگوریتم های مسیریابی نوین، و بومی سازی آن در بخش شهری با توجه به وسعت و گستردگی شهرها، می تواند در ساماندهی مدیریت شهری و امدادرسانی، کارآمد باشد. در این تحقیق هدف بر آنست تا ضمن نگاهی به الگوریتم های مورد بهره برداری در مسیریابی، از جمله ژنتیک و کلونی مورچه و توجه به وسعت شهر، مطالعه ای به منظور بهینه سازی مسیریابی با استفاده از الگوریتم تئوری بازی ها در نرم افزار ArcGis، صورت گیرد. برنامه های مسیریابی با الگوریتم های ژنتیک، کلونی مورچه و تئوری بازی ها، در نرم افزار ArcGis فراخوانی و سپس برای مسیریابی، استفاده شدند. نتایج نشان داند که در وهله اول، نبود پایگاه اطلاعات مکانی مشترک بین سازمان های امدادی، باعث می شود خدمات رسانی آنها در کمترین زمان، امکان پذیر نباشد و در صورت ایجاد پایگاه اطلاعات مکانی و استفاده از آن، با توجه به وسعت کم شهر مورد مطالعه یعنی سمنان، زمان دستیابی به مسیر بهینه توسط ArcGis با استفاده از الگوریتم تئوری بازی ها، در مقایسه با استفاده از سایر الگوریتم ها، کوتاه تر باشد، به نحوی که این زمان برای تئوری ژنتیک، کلونی مورچه و تئوری بازی ها به ترتیب 27/0، 23/0 و 19/0 میلی ثانیه محاسبه شد. زمان رسیدن به محل حادثه توسط گروه های امدادی با استفاده از مسیریابی انجام شده توسط برنامه ArcGis نیز با الگوریتم ژنتیک، کلونی مورچه و تئوری بازی ها به ترتیب 3 دقیقه و 5 ثانیه، 3 دقیقه و 15 ثانیه و 2 دقیقه و 42 ثانیه به دست آمد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مسیریابی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم کلونی مورچه، الگوریتم تئوری بازیها
  • محمد مهدی طهوری نیا، افشین شریعت مهیمنی صفحات 33-48
    یکی از راه های افزایش تمایل به استفاده از حمل و نقل همگانی، هماهنگی بیشتر بین طریقه های سرویس دهنده و یکپارچگی شبکه است. استفاده از طریقه های انبوه بر، زمانی توجیه پذیر است که تقاضای مناسب آنها به نحو مقتضی با استفاده از شبکه های پایین دست، مانند شبکه تغذیه کننده، تامین شود. در این مقاله، اثر تغییرات تقاضا برروی پارامترهای طراحی در شبکه حمل و نقل همگانی تغذیه کننده بررسی می شود. با توجه به پیچیدگی ذاتی طراحی شبکه، بویژه طراحی تغذیه کننده ها و ناتوانی روش های ریاضی در همگرایی و رسیدن به جواب در فضای چندبعدی مسئله، از یک روش فراابتکاری، الگوریتم اجتماع مورچگان، استفاده شده است. نتایج نشان می دهد افزایش تقاضا در نواحی حومه ای برای پارامترهای طراحی سیستم نسبت به مناطق مرکز شهر تاثیر بیشتری می گذارد و سبب افزایش هزینه های کلی سیستم بعلت طول بیشتر خطوط خواهد شد. بواسطه خدمت رسانی همزمان طریقه ها در شبکه و تخصیص تقاضا، ایجاد خدمات نیم دور امکان پذیر می شود به طوری که تواتر شناور خطوط، سبب کاهش هزینه های استفاده کننده و بهره بردار و افزایش مطلوبیت سرویس می شود. در مطالعه موردی انجام شده در این مقاله، کاهش تقاضای نواحی دور و نزدیک خط ریلی باعث می شود تعداد خطوط 7%، تواتر بهینه 20%، مجموع طول خطوط شبکه 2% رشد و سرفاصله ی آنها نسبت به حالت مبنا بطور متوسط 21% کاهش داشته باشد.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه، تقاضا، بهینه سازی، هزینه شبکه، تغذیه کننده چندطریقه ای
  • علیرضا غنی زاده، منصور فخری صفحات 49-70
    مدول برجهندگی مخلوط های آسفالتی از جمله پارامترهای کلیدی در روش های مکانیستیک - تجربی طراحی روسازی است. مدول برجهندگی مخلوط های آسفالتی معمولا تحت اثر یک بارگذاری مشخص تعیین می شود که این بارگذاری، شرایط واقعی بارگذاری مصالح آسفالتی را در کلیه موارد شبیه سازی نمی کند. در این مقاله، تاثیر پارامترهای مختلف بارگذاری شامل شکل پالس تنش، مدت زمان اعمال پالس تنش، نسبت دوره استراحت به مدت زمان اعمال پالس تنش و همچنین تعداد سیکل های پیش بارگذاری بر روی مدول برجهندگی مخلوط های آسفالتی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از اطلاعات مدول مختلط چهار نوع مخلوط آسفالتی استفاده شده و پس از اعتبار سنجی نتایج حاصل از روش عددی بر پایه نظریه ویسکوالاستیک، مدول برجهندگی در شرایط مختلف با بهره گیری از نظریه ویسکوالاستیک محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که شکل و مدت زمان بارگذاری بر روی مدول برجهندگی مخلوط های آسفالتی به طور قابل ملاحظه تاثیر می گذارد و باید در طراحی روسازی مد نظر قرار گیرد. به علاوه نسبت دوره استراحت به زمان بارگذاری باید حداقل برابر با 9 انتخاب شود تا خطای پیش بینی مدول برجهندگی کمتر از 3 درصد باشد. در این مقاله دو مدل با توانایی تعمیم پذیری بالا به منظور پیش بینی مدول برجهندگی با توجه به مدت زمان بارگذاری و دمای مخلوط آسفالتی ارایه شده است. مدل های فوق این امکان را فراهم می سازند تا با انجام تعداد محدودی آزمایش مدول برجهندگی و کالیبراسیون مدل، امکان تعیین مدول برجهندگی مخلوط آسفالتی در سایر دماها و زمان های بارگذاری فراهم شود. همچنین مشخص شد که بین مدول برجهندگی تحت اثر بارگذاری نیم سینوسی و مربعی یک رابطه کلی بسیار دقیق برقرار است و پس از کالیبره کردن این رابطه می توان با انجام آزمایش تحت اثر یک شکل بارگذاری، مدول برجهندگی تحت اثر شکل بارگذاری دیگر را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: مدول برجهندگی، مخلوط های آسفالتی، زمان بارگذاری، شکل بارگذاری، زمان استراحت
  • امیر کاووسی، جواد بختیاری صفحات 71-84
    شیارشدگی1 از جمله خرابی های عمده ای است که در روسازی های آسفالتی رخ می دهد. این خرابی با افزایش تردد وسایل نقلیه سنگین به ویژه در نواحی گرمسیر، مشکلات زیادی ایجاد می کند. یکی از روش های اساسی برای افزایش پایداری مخلوط آسفالتی در مقابل شیارشدگی، بکارگیری افزودنی هایی مانند آهک هیدراته2 به عنوان بخشی از فیلر مخلوط است. در این پژوهش آزمایشگاهی، مقاومت در برابر شیارشدگی مخلوطهای آسفالتی گرم3(HMA) حاوی درصدهای مختلف آهک هیدراته (1، 5/1 و 2 درصد وزن خشک سنگدانه ها) در دو دمای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و با مخلوط آسفالتی شاهد (حاوی فیلر مصالح اصلی و بدون افزودنی) در همان شرایط مقایسه شده است. برای ارزیابی پتانسیل شیارشدگی مخلوطها از دو پارامتر نسبت مارشال4 ومیزان اثر چرخ5 استفاده شد. در روش تعیین میزان اثر چرخ دالهای بتن آسفالتی در ابعاد 50×305×305 میلی متر و با درصد قیر بهینه آماده و به منظور تعیین پارامترهای مورد نظر، آزمایشها در شرایط 1200 سیکل رفت و برگشت انجام شدند. به منظور بررسی اثر دما، آزمایش نسبت مارشال در دو دمای 45 و 60 درجه سانتی گراد و آزمایش میزان اثر چرخ در دو دمای 40 و 60 درجه سانتی گراد انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن آهک هیدراته به مخلوط آسفالتی گرم، باعث افزایش پارامتر نسبت مارشال در دو دمای 45 و 60 درجه سانتی گراد و کاهش پارامترهای عمق و نرخ شیارشدگی در دماهای 40 و 60 درجه سانتی گراد شد. همگی این موارد نشانگر بهبود مقاومت در برابر شیارشدگی مخلوطهای آسفالتی گرم، در اثر افزودن آهک هیدراته در دماهای مختلف هستند.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی گرم، آهک هیدراته، نسبت مارشال، آزمایش شیارشدگی
  • امیررضا ممدوحی، امیرحسین باغستانی صفحات 85-94
    در سال های اخیر برنامه ریزی حمل و نقل، تاکید بیشتری بر حمایت از روش هایی داشته که هزینه مطالعات مربوطه را به حداقل برساند. برخی پژوهشگران استفاده از مدل پرداخت شده در یک شهر را برای بررسی رفتار سفر در شهر دیگر به عنوان یک راهکار، با صرفه جویی در زمان و هزینه مطالعات حمل و نقلی مطرح کردند. گرچه نمی توان انتظار داشت مدل مبدا به طور کامل مشاهدات شهر مقصد را بازسازی کند، ولی بررسی این فرآیند نیز می تواند اطلاعات نسبتا مفیدی را در اختیار قرار دهد. این مقاله به معرفی انواع و سطوح مختلف انتقال پذیری و نیز ارایه معیارهای گوناگون انتقال پذیری مدل انتخاب وسیله می پردازد. برای آشنایی با چالش های پژوهشی مربوطه، یک مطالعه موردی با هدف سفر خرید در مقیاس واقعی (انتقال مدل انتخاب وسیله تهران به قزوین) در چهار سطح انتقال پذیری مورد مطالعه قرار می گیرد. سفرهای با هدف خرید در ساعت اوج صبح با ساختار مدل لوجیت چندجمله ای و سه شیوه سواری شخصی، تاکسی و اتوبوس برای انجام سفر در نظر گرفته شده است. جهت ایجاد زمینه مناسب برای مقایسه نتایج، مدل انتخاب وسیله قزوین با ساختار مشابه مدل تهران پرداخت شد. مدل در سطوح اول، دوم و سوم (به غیر از متغیر محدوده طرح ترافیک) انتقال پذیر ولی در سطح چهارم (دقیق ترین سطح) انتقال نا پذیر تشخیص داده شد. آماری آزمون انتقال در این سطح، عدم برابری ضرایب متغیرهای دو مدل را نشان می دهد. نتایج مبتنی بر شاخص انتقال، استفاده از مدل تهران برای قزوین را نامناسب و تا حدودی گمراه کننده می داند، به شکلی که حتی برازش کمتری نسبت به مدل سهم بازار داشته است. همچنین بررسی معیارهای خطای نسبی، حاکی از اختلاف میان سهم های مشاهده شده و پیش بینی شده توسط مدل انتقال یافته است. دلایل مختلفی همچون متفاوت بودن شرایط اقتصادی، اجتماعی و ترافیکی و نیز متاثر بودن سفرهای خرید از شرایط جغرافیایی و عادات فرهنگی می تواند باعث این امر باشد.
    کلیدواژگان: انتقال پذیری، مدل های انتخاب وسیله، مکانی، هدف سفر خرید
  • مسعود یقینی فائزه غفرانی، ماجده اسمی زاده، ابراهیم میرباقری صفحات 95-116
    مساله تخصیص لکوموتیو و زمانبندی حرکت قطارهای باری، از جمله مهم ترین مسائل برنامه ریزی در راه آهن است که به دلیل هزینه زیاد ناشی از جابجایی های غیرضروری لکوموتیو و هزینه های ناشی از تاخیر قطارهای باری، حل آن ها به طور همزمان و ترکیبی می تواند بر کاهش هزینه خدمات حمل و نقل ریلی در راه آهن ایران، تاثیر بسزایی داشته باشد. مساله تخصیص لکوموتیو شامل تخصیص لکوموتیوها به رامهای باری است، به گونه ای که ضمن حمل کلیه رامهای باری، کمترین جابجایی غیرفعال لکوموتیو و کمترین زمان انتظار رامهای باری را ممکن سازد. در راه آهن ایران، قطارهای مسافری طبق برنامه زمانی مشخص در شبکه حرکت می کنند. برنامه ریزی زمان حرکت قطارهای باری شامل تعیین توالی و زمان حرکت قطارهای باری، در فواصل زمانی بین قطارهای مسافری است، به گونه ای که تداخلی با قطارهای مسافری نداشته باشند و کمترین تاخیر زمانی ممکن در رسیدن این قطارها به مقصد ایجاد شود. در این مقاله مسئله تخصیص لکوموتیو و زمانبندی حرکت قطارهای باری برای راه آهن ایران، در دو فاز، پیاده سازی شده است. ابتدا لوکوموتیو مورد نیاز برای حمل رامهای باری به آنها تخصیص داده می شود و سپس برنامه زمانبندی حرکت قطارهای باری تشکیل شده، تعیین می گردد. در فاز اول، تخصیص لوکوموتیو به رامهای موجود با استفاده از الگوریتم ژنتیک صورت می گیرد. در فاز دوم، بهترین برنامه تخصیص لوکوموتیو که در فاز یک به دست آمده، در نظر گرفته شده و یک حد پایین برای زمان رسیدن قطارهای باری به مقصدشان محاسبه می شود. سپس مجددا با استفاده از یک الگوریتم ژنتیک دیگر، زمانبندی قطارهای باری انجام می شود. برای ارزیابی روش های بکار گرفته شده، یک مسئله ساده به صورت تفصیلی و 30 مسئله با ابعاد مختلف براساس شرایط شبکه راه آهن ایران حل و جوابهای آنها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: راه آهن ایران، برنامه ریزی حمل و نقل ریلی، تخصیص لکوموتیو، زمانبندی قطارهای باری، الگوریتم ژنتیک
  • سیدعلی حسینی، یوسف بهرامی صفحات 117-130
    متغیرهای موجود در سازمان فضایی شهر، بر نحوه آمدوشد شهروندان تاثیرات متقابلی دارند. نبود فرآیند برنامه ریزی برای تحلیل این متغیرها باعث افزایش زمان، فاصله، هزینه ها و استفاده زیاد از خودروی شخصی برای دسترسی به کارکردهای شهری گردیده است. شهر رشت از جمله شهرهای گسترده کشور است که سازمان فضایی پراکنده آن باعث شده تا شهروندان برای دسترسی به کارکردهای شهری، بیش از بیش از خودروی شخصی استفاده کنند. به این ترتیب توزیع متناسب عناصر کالبدی، اجتماعی و اقتصادی در داخل محلات شهری از اهداف و ضروریات برنامه ریزی شهری است. فرض اصلی تحقیق این است که بین پراکندگی متغیرهای شکل خوب شهری و نحوه آمد وشد شهروندان برای دسترسی به کارکردهای شهری رابطه معنی داری وجود دارد. هدف مقاله نیز تحلیل رابطه هریک از متغیرهای شکل خوب شهر و کارکردهای محله ای و تاثیر آن بر میزان استفاده از خودرو شخصی است. دراین مقاله، نوع تحقیق، کاربردی- توسعه ای و روش انجام آن «پیمایشی» است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شهروندان شهر رشت است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 382 نفر برآوردگردیده است. شیوه نمونه گیری خوشه ای، و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، برای تعیین میزان رابطه معنی داری بین متغیرها، از آزمون آماری ناپارامتریک دو متغیره «اسپیرمن» درقالب جداول دو بعدی در نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان میدهند که بین پراکندگی و فقدان متغیرهای شکل خوب شهر و میزان زیاد استفاده از خودروی شخصی، رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج به دست آمده بیانگر رابطه معنی دار بین توزیع نامناسب کاربری های تجاری، تفریحی، آموزشی و ورزشی در سطح محلات شهر رشت است که رابطه معنی داری با فراوانی سفرهای درون شهری، برای دسترسی به کارکردهای شهری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شکل خوب شهر، خودروی شخصی، حمل و نقل عمومی، شهر رشت
  • مونا مشیری، حمیدرضا احدی صفحات 131-142
    در بین گزینه های مختلف حمل و نقل، حمل و نقل ریلی یکی از ایمن ترین روش های حمل و نقل انبوه فرآورده های نفتی است، با این وجود در حال حاضر، سهم بازار حمل و نقل ریلی و جاده ای کاملا غیرمتعادل و در راستای توسعه بیشتر حمل و نقل جاده ای است. تداوم چنین وضعیتی به معنی عدم بهره مندی از مزیت های حمل و نقل ریلی بوده و در عین حال هزینه های بیشتری را به ازای حمل هر تن- کیلومتر نفتی به نظام اقتصادی کشور تحمیل می کند.
    در این مقاله وضعیت حمل و نقل ریلی فرآورده های نفتی مورد بررسی قرار گرفته و قابلیت ها و ظرفیت های حمل و نقل ریلی بر اساس اطلاعات آماری سالهای 1389-1384 در قالب دو سناریو بررسی شده است. «سناریو اول: تحقق 300 کیلومتر میانگین سیر روزانه واگن های مخزندار بخش خصوصی و سناریو دوم: تحقق 100 کیلومتر سیر روزانه واگن های مخزن دار بخش خصوصی متناسب با میانگین سیر سایر واگن های باری». همچنین سهم بازار حمل و نقل ریلی در سالهای باقی مانده از برنامه پنجم توسعه در قالب طراحی سناریو های خوشبینانه، بدبینانه و محتمل برآورد شده است و بر اساس تلفیق این سناریوها تصویری از آینده حمل و نقل ریلی فرآورده های نفتی ارایه و منافع اقتصادی حاصل از تحقق این سناریو ها نیز برآورد شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، سهم بازار حمل و نقل ریلی فرآورده های نفتی در سال 1394 به 19 درصد خواهد رسید که با هدف 30 درصدی تعیین شده در قانون مدیریت سوخت مصوب سال 1386 فاصله زیادی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فرآورده های نفتی، ناوگان ریلی، سهم بازار
|
  • Pages 1-18
    Nowadays، one of the most important challenges of the Iranian metropolitan areas is the problem of city’s interior transportation. Beside the recurrence of common investment in society’s infrastructure، lack of strategic planning for transportation of the city، causes disharmony and maladjustment of these systems and may result in numerous problems in sub-systems connections. Transportation control can be the most significant apprehension in management of The City of Mashhad. In the same issue، provision and development of persistent transportation can be an effective tool in leading city development، environment forming and promotion of city’s living quality. In this study، data collection procedure based on library and field studies (interviews and questionnaires) was done. At first، strengths and weaknesses، opportunities and threatens of the city’s persistent transportation were determined and then، they were analyzed using SWOT model. Finally، represented strategies were prioritized by exploitation of city planning quantitative matrices. The findings of this study prove that the end strategy in the development of persistent transportation of Mashhad metropolis is an aggressive strategy that is based on reinforcement of strengths and exploitation of opportunities.
    Keywords: Strategic planning, persistent transport, City of Mashhad, SWOT Model
  • Pages 19-32
    Reduced transfer time results in increased levels of service to citizens and their satisfaction would increase consequently. To this end، using new and improved routing algorithms and localizing them in urban areas، considering their scope and extent، can be efficient in urban management and relief sectors. The purpose of this study is to look at the operation of the routing algorithms، including Genetic and Ant colony and due to the size of the city conduct a research to optimize the routing by using Game theory algorithm in the software ArcGis. Therefore، programs written for routing with Genetic algorithm، Ant colony and Game theory were called for in the software ArcGis and then used for routing. The results showed lack of spatial information database shared between rescue squads makes their services impossible in the least amount of time and if spatial databases are made and used، due to the small size of the city of Semnan، the time to achieve an optimal route by ArcGis using Game theory algorithm would be shorter compared with other algorithms. Therefore، the time for the Genetic theory، Game theory and Ant colony are 0. 27، 0. 23 and 0. 19 ms. respectively. Time to reach the crash site، using the routing by ArcGis program with Genetic algorithm، Ant colony and Game theory are 3 minutes and 5 seconds، 3 minutes and 15 seconds، and 2 minutes and 42 seconds، respectively.
    Keywords: Artificial Intelligence, routing, genetic algorithm, ant colony algorithm, game theory algorithm
  • Pages 33-48
    Resilient modulus of asphalt concrete is one of the key input parameters in design of flexible pavements using mechanistic-empirical methods. Resilient modulus of asphalt mixes in laboratory is usually measured by applying a haversine pulse with a constant duration which could not be an actual simulation of stress pulse in field. In this paper، the effect of various parameters of loading pulse consisting of the shape، duration; the ratio of the pulse duration to rest period as well as the number of pre-conditioning cycles on the resilient modulus of asphalt concretes was investigated. For this purpose، complex modulus of four different asphalt mixes were utilized and after validating results of numerical method based on viscoelastic theory، resilient modulus of these mixes was computed under different conditions. Results of this research showed that the shape and duration of loading pulse affects the resilient modulus of asphalt concrete، significantly and these parameters should be considered in analysis and design of flexible pavements. In addition، the ratio of the loading duration to rest period must be equal to 9 or greater values to achieve the minimum accuracy of 3% in measurement of resilient modulus. In this paper، two models with high generalization ability have been presented to predict the resilient modulus of asphalt mixture with respect to loading duration and temperature. By taking advantage of these models، it is possible to carry out a limited number of resilient modulus tests and calibrate the model for the desired asphalt mix and then the resilient modulus of asphalt mix can be predicted in any temperature and loading frequency، accurately. It was also observed that there is a good relation between the resilient modulus under haversine pulse and resilient modulus under square pulse and after calibration of model in basis of limited number of experimental tests and known resilient modulus under Haversine pulse، the resilient modulus under square pulse can be predicted، accurately.
    Keywords: Resilient modulus, asphalt mix, duration, loading waveform, rest period
  • Pages 49-70
    One way to increase the willingness to use public transport، is greater coordination and integration between modes in the network. Using mass rapid transit is justifying when appropriate demand of them are provided by lower level networks such as feeder network. In this paper، the effect of changes in demand on the design parameters of the multimodal feeder network has been analyzed. According to complexity of mathematic approaches to solve public network design problems، we used a meta heuristic method، Ant Colony Optimization algorithm. The results show an increase in demand in the suburban areas has more effects on the functional parameters to CBD areas and total cost of system would be increased. Because of multimodal services، this is made possible to short-turn services in the network until the variable lines frequency decreased the user and operator costs and increased utility of modes. In the current case study، reduced demand of near and far area from rail route causing to improve about 7% number of route، 20% frequency، 2% total route length and their headway is decreased about 21% to base scenario.
    Keywords: Network design, demand, optimization, network cost, multimodal feeder
  • Pages 71-84
    Rutting is one of the main distresses that occurs mostly in trafficked roads located in high climatic areas. The application of active fillers، such as hydrated lime، has been proved to increase durability and rutting resistance of asphalt mixes. Rutting resistance of a hot mix asphalt containing different percentages of hydrated lime (1، 1. 5 and 2%) and control hot mix asphalt (0% hydrated lime) has been investigated in this research. Marshall Quotient and Wheel Tracking parameters of these mixes were determined. Asphalt mix slabs at optimum binder contents were prepared at dimensions of 305×305×50 mm. The wheel track testing conditions of the samples consisted of the application of 1200 cycles of loading، which were applied at temperatures of 40 and 60º. Marshall Quotient tests which were applied at two temperatures of 45 and 60º. The results indicated that the addition of hydrated lime in mixes resulted in increased Marshall Quotient at two temperatures of 45 and 60º and reduced rate and rut depths at temperatures of 40 and 60º. The laboratory results of this research indicated that the addition of hydrated lime in mixes reduced rutting susceptibility of hot mix asphalt.
    Keywords: Hot mix asphalt, hydrated lime, Marshall Quotient, wheel tracking test
  • Pages 85-94
    Recently، transportation planning has emphasized on methods that minimize costs of studies. Some researchers have introduced application of a model calibrated based on the data of city A، to a different city B. Although، one cannot expect perfect applicant of observations in the new city B، model transferability analysis can provide useful see sight. This paper introduces different forms and levels of transferability and also measures of transferability of mode choice models. A shopping trip in real scale at four levels of transferability is studied (transferring Tehran mode choice model to Qazvin). Morning peak shopping trips with three modes; private car، taxi and bus are studied، employing multinomial logit model. In order to set the ground for meaningful comparison of results، Tehran model structure was calibrated using Qazvin data. The model was discerned transferable at first، second and third level (except the variable of Central Business District) but not in fourth level. Transferability test statistics show inequality of variable coefficients for the two models at this level. Transfer Index analysis results the inappropriate of Tehran model applied for Qazvin due to lower goodness of fit measures. Moreover، relative error measures indicate relatively large difference between observed and predicted shares of different modes. Different social، economic and traffic condition and the effect of geographic terms and cultural manners on shopping trips would be part of reasons.
    Keywords: Transferability, mode choice models, spatial, shopping trips
  • Pages 95-116
    Providing a cost-effective solution to the two-fold problems of assigning locomotives to trains and train scheduling is of high importance for most railway companies. Due to high cost of deadheading locomotives and tardiness of trains، solving these two problems simultaneously has a significant impact on decreasing transport expenses in Iranian railways. The locomotive assignment problem is to assign locomotives to a set of freight rakes in order to provide the hauling of all freight rakes while maintaining minimum possible movements of deadheading locomotives and minimum coupling delay of freight rakes. In Iranian railways، passenger trains run across the network according to a fixed schedule. Scheduling freight trains is to determine the departure time، arrival time and the movement sequence of freight trains during the intervals between passenger trains in the way that they do not interfere with passenger trains’ schedule and at the same time minimum delay of freight trains occurs. In this paper the problems of locomotive assignment and train timetabling have been solved in two phases. In the first phase، locomotives are assigned to freight rakes using a genetic algorithm. In the second phase، the best locomotive assignment solution which is the output of the first phase is selected and a lower bound for arrival time of freight trains on their destination is calculated. Then freight trains are scheduled using another genetic algorithm. Using the applied method، the results of 30 test problems of simultaneous locomotive assignment and freight-train scheduling are presented.
    Keywords: Locomotive assignment, train scheduling, freight trains
  • Pages 117-130
    Variables exist in the urban spatial organization، interact other variables of travelling modes of the citizens. Lack of planning process to analyze these variables increases the time، distance، costs and causes high use of private vehicle to access the functional locations of the city. Rasht is a broad city that its spread spatial organization has caused citizens to use other travelling modes than private cars. Thus appropriate distribution of the physical، social and economic elements into urban neighborhoods would be the objectives and requirements of an urban planning model. The main hypothesis of this research is finding a meaningful relationship between dispersion of the urban good shape variables and modes of traveling of the citizens to access to urban functions. The article aims to analyze the relationship between each of the good city variables and the local functions and its effects on the use of private cards. This research is an applied- development project conducted by a «survey» method. Statistical society of this study is the total citizens of Rasht city. The sample size was estimated to 382 persons by using the Morgan Table. Sampling method is cluster and in order to analyze data to determine significant relationships between variables the non-parametric، 2 variable Spearman has been used in the form two- dimensional tables in SPSS software. Research findings show that between the dispersion and lack of urban good shape variables and high levels use of private cars، there is a significant relationship. Also results indicate significant relationship between inappropriate distribution of commercial، recreational، educational and sports usages in the neighborhoods of Rasht، which shows a significant relationship، with frequency of inter- urban trips to access to urban functions and frequency of inter- urban trips to access to urban functions.
    Keywords: Urban good form, private vehicle, public transportation, Rasht city
  • Pages 131-142
    Compared to the past، derailment prevention for a majority of railway machineries is now a more important task. Crosswinds are amongst the reasons for the derailment of the railway vehicles. Combination of the moving train and the turbulent transient flow of air causes complexity in the air flow domain. This can expose the rail vehicle to sever instability and increases the oscillations in the resultant aerodynamic forces and momentums. Interaction between such loads and the vehicle dynamics can cause instability problems. This can eventually lead to the derailment of the vehicle. On the other hand، to comply with the never ending demand for increasing the speed of travel، lighter materials are used in the structure of the railway vehicles. Combination of the lightweight and the increased speed of travel adds to the anxiety about the stability of the train. Such anxieties amplify especially when the vehicle is subjected to crosswinds. This paper deals with the numerical simulation of the air flow surrounding the moving railway vehicle (Parsi coach) under the influence of crosswinds. Computational fluid dynamic engineering software is used. The aerodynamic forces and momentums for a variety of deviation angles and conditions of turbulence are calculated. The pattern for the flow of air around the vehicle and the pressure distribution on the vehicle surface are also calculated. Effects of the relative distance between the vehicles are also investigated. The most appropriate and practical distances between the vehicles are suggested. It is observed that doubling the speed of air that is directed at a yaw angle of 8 degrees، causes an increase of 4-45% in the corresponding aerodynamic coefficients.
    Keywords: Train aerodynamics, derailment, flow pattern, crosswinds, dynamic stability