فهرست مطالب

نشریه دین و ارتباطات
سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسام الدین آشنا، حسین مهربانی فر صفحات 5-42
    پس از تاسیس نظام جمهوری اسلامی و متاثر از فضای دینی، پوشش و کیفیت آن در ایران به عنوان یک مسئله عمومی شناخته شده و قوانین و سیاست های مختلفی در راستای ترویج و تثبیت پوشش اسلامی در اداره ها و اماکن دولتی و سپس در اماکن عمومی به تصویب رسید. در میان قوانین گوناگون حوزه پوشش، قانون ساماندهی مد و لباس مجلس شورای اسلامی، اولین قانونی است که به طور مستقیم به بحث مد و لباس توجه ویژه داشته است.
    در این نوشتار با بهره گیری از روش کیفی (سندپژوهی و مصاحبه)، فرایند سیاست گذاری این قانون، بر اساس مدل فرایندی تحلیل شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. بهره گیری از اسناد و گزارش های موجود و مصاحبه با کارشناسان و دست اندرکاران این مهم در چارچوب فرایند سیاست گذاری (تعیین مساله، شناسایی راه حل، تصمیم گیری، اجرا و ارزیابی) ما را به این نتیجه رساند که بخش عمده ای از ماده های قانون فوق اجرایی نشده و یا به صورت ناقص اجرا شده است. همچنین این قانون، در عین برخورداری از نقاط قوتی از قبیل وجود رویکرد حمایتی، تشویقی و ایجابی، بسیج تمامی دستگاه های مرتبط و... نقاط ضعفی همچون عدم طرح ساختاری فراتشکیلاتی برای کارگروه ساماندهی مد و لباس، عدم تخصیص اعتبار و بودجه کافی و نادیده گرفتن بخش خصوصی و... دارد که مانع تسریع در اجرایی شدن قانون شده اند.
    کلیدواژگان: قانون ساماندهی مد و لباس، تحلیل سیاست، مدل فرایندی
  • منصور خوشخویی، محمدرضا یوسف زاده، پریسا آذریون صفحات 43-65
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین میزان استفاده از رسانه ها و گرایش دانشجویان دختر دانشگاه بوعلی سینا به حجاب در سال تحصیلی 92-1391 انجام گرفته است. سئوال اصلی این پژوهش آن است که آیا بین میزان استفاده از رسانه های ارتباطی (اینترنت، ماهواره و تلفن همراه) و گرایش دانشجویان دختر دانشگاه بوعلی سینا به حجاب رابطه وجود دارد؟ روش تحقیق، پیمایشی و همبستگی بوده است. از 4436 نفر جامعه آماری، با استفاده ازروش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی و جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان، نمونه ای به حجم 354 نفر انتخاب شده است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته میزان استفاده از رسانه و گرایش به حجاب بوده است. روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی مورد سنجش قرار گرفت و از منظر صاحب نظران مورد تایید واقع شد و پایایی آن ها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 85/0 و 93/0 محاسبه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین) و از آزمون های آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون مرکب) برای تبیین داده ها استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که میزان گرایش به حجاب دانشجویان را می توان از روی میزان استفاده از اینترنت، موبایل و ماهواره پیش بینی کرد. هم چنین نتایج گویای آن است که بین میزان استفاده از اینترنت، ماهواره و موبایل با گرایش به حجاب، رابطه ای منفی و معنی دار وجود دارد؛ یعنی هر چه میزان استفاده از هر کدام از این رسانه ها بیشتر باشد، گرایش به حجاب کمتر است.
    کلیدواژگان: رسانه، اینترنت، ماهواره، تلفن همراه، گرایش به حجاب، دانشجویان دختر
  • علیرضا دهقان، علی حاجی محمدی صفحات 67-94
    فضای مجازی، فضاهای فرهنگی جدیدی برای گفتمان های عمومی از طریق زبان به وجود آورده است. وبلاگ های خبری به عنوان یکی از فضاهای فرهنگی جدید علاوه بر رسانه های خبری قدیمی، کنشگران جدیدی در فرایند خبری هستند و در بسیاری از موارد، تبدیل به منبع مهم خبری برای بیشتر افراد جامعه شده اند. این وبلاگ ها به عنوان شکلی از ارتباطات عمومی و فضای جدید بازنمایی در غرب و به ویژه در ایالات متحده، نقش مهمی در بازنمایی از دیگری و شکل گیری دیدگاه های بسیاری از مردم آمریکا در باب اسلام و بیشتر درباره مسلمانان دارند.
    هدف این مطالعه، شناخت و تحلیل کلیشه های شرق شناسی مسلمانان در زبان وبلاگ های خبری آمریکایی با رویکرد انتقادی، با استفاده از روش تحلیل خوشه است. تحلیل، نشان داد که نمایش آن ها از مسلمانان و اسلام به عموم خوانندگان، تصویر منفی بوده و هنگام اشاره به مسلمانان به طور مکرر از کلیشه های شرق شناسی پنهان و آشکار در متن وبلاگ های خبری استفاده می کنند که برگرفته از ارزش های مسلط و حاکم آمریکایی است و با توجه به ویژگی های فضای مجازی و وبلاگ ها، تغییرات خاصی در بازنمایی صورت نگرفته است. از این رو، کلیشه های شرق شناسی تاریخی مسلمانان در رسانه های ارتباط جمعی غرب، در وبلاگ های خبری آمریکایی احیاء و تقویت شده و این امر، بیانگر ادامه سلطه و غلبه غرب بر شرق به شکل نوین است.
    کلیدواژگان: فضاهای فرهنگی جدید، بازنمایی، مسلمانان، شرق شناسی، وبلاگ های خبری
  • سید حسین شرف الدین، اسماعیل صابرکیوج صفحات 95-127
    یکی از مباحث مهم در حوزه ارتباطات، بحث اشاعه و گسترش یک فکر، اندیشه، ارزش، مد یا هر مقوله جدیدی در جامعه است. بحث از نوآوری (خصوصا از نوع فکری و فرهنگی آن) و چگونگی گسترش آن را می توان در قرآن کریم، ذیل بحث از سیره تبلیغی انبیاء (ع) و شیوه قرآن در اقناع مخاطبان جستجو کرد.
    این مقاله ضمن انتخاب نظریه «اشاعه نوآوری راجرز و شومیکر» به عنوان چارچوب مفهومی، این سئوال را مطرح می کند که «قرآن کریم، معارف وحیانی را برای مقبولیت و پذیرش بیشتر توسط مردم، واجد چه ویژگی هایی معرفی می کند؟» از منظر اسلامی، عامل تغییر باید واجد چه ویژگی های مطلوبی باشد؟ ترس در اقناع افراد برای قبول نوآوری موثرتر است یا تشویق؟ در این زمینه، آیا تفاوتی بین مرحله ابتدائی ارائه نوآوری و مرحله تثبیت نسبی نوآوری وجود دارد؟
    در پاسخ به سئوالات فوق، از دو روش «تحلیل محتوای کمی» و «تفسیر موضوعی قرآن» بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش، دربرگیرنده ویژگی های مطلوب نوآوری (صحت، حقانیت، تطابق با نیازها و خصوصیات مردم جامعه هدف، جامعیت و کمال نسبی، سماحت و سهولت در استفاده و به کارگیری و...) و عامل تغییر(خیرخواهی، دلسوزی، توانایی راهنمایی تخصصی، اعتبار و مقبولیت، رعایت هنجارهای اخلاقی در اقناع افراد و...) از منظر اسلامی بوده و درباره روش اقناع افراد، تنبیه، ترس و بیان مضرات عدم پذیرش و استفاده از نوآوری را موثرتر از تشویق و پاداش معرفی می نماید..
    کلیدواژگان: نوآوری، اشاعه نوآوری، عامل تغییر، اقناع، مرحله ارائه نوآوری، مرحله پذیرش نسبی نوآوری
  • مسعود کوثری، عباس عموری صفحات 129-166
    طی دهه گذشته، فیلم های متعددی درباره رابطه فرد روحانی و مردم در سینمای ایران ساخته شده که «زیر نور ماه، مارمولک و طلا و مس»، از نمونه های این قبیل فیلم ها به شمار می روند. گرچه، این فیلم ها تفاوت هایی با یکدیگر دارند، اما به نظر می رسد که به گفتمان مشترکی تعلق دارند. این گفتمان در پی مفصل بندی جدیدی از دال روحانی در شبکه ای از مفاهیم/دال ها (مردم، عبادت، اخلاق، راه خدا، خدمت به مردم و مردمداری و غیره) است که همچنان به سیاست می اندیشد؛ اما مسیر آن را از طریق توده مردم جستجو می کند. بنابراین، به جای رابطه دوگانه روحانی-سیاست مدار، به رابطه روحانی-مردم-سیاست مدار می اندیشد که البته بعد سوم آن عمدا پنهان شده است. از این رو، می توان گفت که گفتمان حاکم بر فیلم های یادشده حاکی از نوعی تعامل اجتماعی و هم گرایی روحانی با توده مردم است. در این فیلم ها، روحانی تلاش می کند که نقش سنتی خود را در جامعه مدنی (مدرنیته) بازسازی کند، ضمن آن که هرگز به صورت مستقیم این پرسش را مطرح نمی سازد که چرا از جامعه مدنی (سنتی/مذهبی) دور افتاده است؟ به عبارت دیگر، در این دسته از فیلم ها عنصر سیاست (قدرت) مطرح نمی شود و سیاست هم چنان به صورت یک دال حاضر «غایب» است که هدایت گری را بر عهده دارد. در مقاله حاضر، نخست با خوانشی بینامتنی، عناصر گفتمانی «احیاء ارزش های دینی در جامعه مدرن» استخراج و نوع مفصل بندی آن مطرح می گردد. سپس، این مسئله که این گفتمان برای پاسخ گویی به چه دشواری هایی از روحانی در مواجهه با جامعه ایران در دهه اخیر است، مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، مدرنیته، روحانیت، دین داری، وضعیت فرهنگی، فیلم های سینمایی
  • سهراب مروتی، یارمحمد قاسمی، نرگس شکر بیگی، فرشته دارابی صفحات 167-193
    امروزه انسان ها در جامعه و عصری زندگی می کنند که رسیدن به اهداف و مقاصدشان در گرو تغییرات شگفت انگیزی است و در این مسیر ارتباطات نقش بسزایی در تحقق این اهداف ایفا می نماید. ارتباطات فرآیندی است آگاهانه یا ناآگاهانه از طریق پیام های کلامی یا غیرکلامی بیان می شود. البته، در هر حوزه، ظرایفی وجود دارد که تعیین جهت ارتباطات را مدیریت می کند. قرآن کریم در حوزه تبیین ارتباط غیرکلامی، به اهمیت خصائص ظاهری در روابط اجتماعی و بین فردی اشاره دارد. هم چنین، مواردی نظیر راه رفتن متواضعانه، لبخند و گشاده رویی، رعایت تن صدا و لحن کلام و... ذکر کرده است. زبان تن و توجه به علائم آن مانند حالات چهره و وضعیت جسمانی و... بیش از پیش ما را به دقت در اعمال و رفتارهایمان تشویق می کند. این پژوهش درصدد است با روشی تحلیلی-توصیفی، به واکاوی نقش و جایگاه ارتباطات غیرکلامی در پرتو آموزه های دینی بپردازد.
    کلیدواژگان: ارتباطات غیرکلامی، روابط بین فردی، نقش ارتباطات، قرآن کریم
|
  • Pages 5-42
    Once established, the Islamic Republic system recognized a specific dress code conforming with the overall Islamic lifestyle as a public issue, hence endeavoring to codify and promote the Islamic dress in both official and public domains. Among the related regulations, the Law on Organizing Costume and Fashion passed by Majlis is the first of its kind that deals with the issue both directly and indirectly. In this article, by using a quality method (consulting documents and interviewing)the process of related policymaking has been examined on the basis of a process model. The results obtained through the above-mentioned method consisting of defining the problem, finding the solution, decision-making, execution and evaluation, show that a large part of the law, either partially or totally, hasnt been implemented yet. In addition, this law next to its strong points such as positive and encouraging approach and mobilizing all related organizations has also some weak points, namely lacking in a supraorganizational structure for the responsible team and sufficient budjet, and overlooking the private sector which can hinder the timely implementation of the law.
    Keywords: law on organizing fashion, costume, policy analysis, process model
  • Pages 43-65
    The main purpose of this study is to determine the relation between the rate of media use and female students’ tendency to Hijab in Buali Sina University in 2012-2013 academic year. A sample of 354 people was selected from the statistical population of size 4436, with stratified-random sampling method. The method of this study was descriptive and of correlation type. In order to evaluate the rate of media use and tendency to Hijab, structured questionnaires were used. The validity of questionnaire was assured by content-related validity method; and the reliability was tested and assured by Cronbach's alpha, for which we got 0.93 for trend to Hijab questionnaire, and 0.85 for mediums questionnaire. For data analysis, we took advantage of descriptive statistics methods (including percentage, abundance and average,) and inferential statistics (including Pearson Correlation and compound regression). The obtained results from data analysis showed that the rate of students’ tendency toward Hijab could be predicted in accordance with that of using Internet, mobile phones and satellite TVs and there is a negative and meaningful relation between these three and tendency toward Hijab. That is to say, the higher the rate of using each of these media, the less tendency exists toward Hijab.
    Keywords: media, internet, satellite TV, mobile Phone, tendency to Hijab, female students
  • Pages 67-94
    Cyberspace has provided new cultural spaces for public discourses through language. In addition to traditional media, news weblogs as one of the new cultural spaces are new actors in the news process, and in many cases they have become an important source of news for most people. These weblogs as new forms of public communication and representation in the West, particularly in the United States, have played a major role in representing the ‘other’ and shaping the views of many ordinary Americans on Islam, and more specifically Muslims. The aim of this paper is to identify and analyze orientalist stereotypes of Muslims in American news blogs by employing the critical theory framework and cluster analysis. Analysis of case study demonstrated that their display of Muslims and Islam for the public are negative and when referring to Muslims, they frequently use implicit or explicit orientalist stereotypes of Muslims in their blogs that are rooted in American dominant values and changes have not yet happened in accordance with special features of cyberspace and weblogs. Hence, historical orientalist stereotypes of Muslims in mainstream western media have been revived and reinforced in American news blogs. This indicates the new way of western dominance over the East.
    Keywords: new cultural spaces, representation, Muslims, orientalism, news blogs
  • Pages 95-127
    An important issue in the communication field is the diffusion of a certain new thought, value, fashion, etc. in societies. Innovation (especially in its intellectual and cultural senses) and the manner of its diffusion can be traced and discussed according to the Holy Quran under issues such as Prophet's propagation traditions and the Quranic method of convincing audiences. Here we have adopted Rogers's and Shoemaker's theory (diffusion of innovations) as the conceptual framework. The question is how the Quran qualify its divine message, i.e. Islam, so it could be accepted by people. What desirable qualities should the change factor have from the Islamic perspective? Which element would be more effective on accepting innovation, fear or reward? Is there any difference between the preliminary stage of introducing innovations and its relative stabilization? To answer these we have used quantity content analysis and topic-based interpretation of the Quran. The results refer to the desired features of innovation, namely correctness, truthfulness, conformity with needs and characteristics of target society, comprehensiveness and relative perfection, facility of use,… and those of the change factor, namely benevolence, compassion, expert orientation, reliability and acceptability, observance of ethical norms in convincing individuals,… Finally when it concerns the method of convincing people, Islam gives prominence to punishment, fear and mentioning the disadvantages of ignoring innovation rather than rewards.
    Keywords: innovation, diffusion of innovation, change factor, persuasion, introducing innovation, stabilizing of innovation
  • Pages 129-166
    In recent decades various films have been produced in the Iranian cinema with the theme of the relation between people and the clergy, among which we can mention Under the Moonlight, The Newt, and Gold and Copper. Despite their differences, these films belong to a common discourse. This article is after a new categorization of clergy-related signifiers in a network of concepts/ signifiers (people, devotions, ethics, God's path, serving people, …) which though having political concerns, it seeks it through mixing with masses of people. This implies clergy-people/ politicians type of relationship instead of clergy/politicians duality, in which the third dimension is deliberately hidden. Therefore, it could be mentioned that the dominant discourse in these films signify a certain social interaction and convergence of the clergy with people. Here the clergy attempts to reconstruct its traditional role in the civil society of modern world while it never directly raises this question why it has been standing aloof from the traditional/religious environment. In other words, this type of films declines mentioning directly the element of politics (power), and this is performing its directional role as an "absent" signifier. This article first uses an intertextual reading to extract the discourse elements of "restoring religious values in modern society" with its classification type. Then it tries to discuss the kind of problems that the clergy gets involved with when facing the Iranian society of the recent decade.
    Keywords: discourse analysis, modernity, the clergy, religiousness, cultural condition, feature films
  • Pages 167-193
    Living in modern era necessitates dramatic changes for humans to attain their goals and communication plays a major role in this regard. Communication is a process of verbal or non-verbal transmission of messages that happens either consciously or unconsciously. Each obviously has its own delicacies which determine the direction, and in the Holy Quran there are some hints about non-verbal communication by emphasizing the importance of one's appearance in social and interpersonal relations. Other mentioned characteristics are unpretentious stride, cheerful disposition and smiling face, pleasant tone of voice, etc. In actuality, the importance of body language and its components such as facial expression and posture makes us pay more attention to our behavior. This research intends to examine the role of non-verbal communication in religious teachings through an analytical/descriptive method.
    Keywords: non, verbal communication, interpersonal relations, communication role, Holy Quran