فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و سوم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی منشادی صفحات 3-22
    مباحث مربوط به مشروطه از زمان پیروزی آن جنبش تاکنون موضوع بحث هستند و درباره آنها اختلاف نظر وجود دارد. این اختلاف نظرها از معنای کلمه مشروطه گرفته تا فهم آن و علل پیدایش آن و حتی پیروزی یا شکست آن را دربرمی گیرد. این اختلاف نظرها و ابهام ها در میدان عمل اجتماعی، سردرگمی بزرگی به وجودآورده است؛ به گونه ای که نه سنت شکنی ها و نوآوری های مشروطیت و نه تلاش های محققان نتوانسته است پاسخ روشنی برای این اختلاف نظرها ارائه دهد. بررسی متن مذاکرات مجلس اول مشروطیت می تواند بخش قابل توجهی از این اختلاف نظرها و ابهام ها را روشن کند. نمایندگان آن دوره مجلس از میان اصناف گوناگون برگزیده شده بودند و بنابراین فهم و درکی متناسب با بینش موکلان خود از مشروطیت داشتند. ترتیب مذاکرات و مصوبات مجلس منعکس کننده معرفت و شناخت نمایندگان از عوامل موثر در موفقیت یا شکست مشروطیت است. به عبارت دیگر، این مذاکرات لایه هایی از خواسته های مشروطه خواهان را آشکار می سازد که بر نیازهای جامعه در مسیر مدرن شدن منطبق است و کنش مشروطه خواهان و مذاکرات نمایندگان را مکمل یکدیگر می سازد.
    کلیدواژگان: ایران، دولت مدرن، مشروطیت، نخستین مجلس شورای ملی
  • سید احمد دوست محمدی، حسین زحمتکش صفحات 23-42
    برخلاف تصور رایج، اختلافات ایران با کمپانی نفت انگلیس و ایران (AIOC) و درپی آن با دولت بریتانیا در خصوص مسئله نفت، به سال های منتهی به ملی شدن نفت و رویدادهای پس از آن بازنمی گردد، بلکه سابقه آن تقریبا به همان آغاز و به مرحله تجاری شدن میدان های نفت ایران مربوط می شود. پژوهش حاضر به بررسی اختلافات مالی دولت ایران با کمپانی نفت انگلیس و ایران قبل از ملی شدن صنعت نفت و راه حل های پیشنهادی طرفین و نتایج آنها می پردازد. فرضیه مقاله حاضر بر این گزاره بنا نهاده شده که شکست مطالبات ایران در خصوص اصلاح ساختار کمپانی نفت انگلیس و ایران و تعدیل چارچوبه امتیاز 1933م برای بهبود واقعی موقعیت دولت ایران در این قرارداد، زمینه عینی و ذهنی را برای ملی شدن صنعت نفت در سال 1329ش فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: استهلاک، امتیاز 1933، سود ناخالص، شرکت های تابعه، قرارداد الحاقی
  • عباس مصلی نژاد، حسین شیخ زاده صفحات 43-60
    نفت و ساختار اقتصادی ناشی از آن در تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران نقش مهمی دارد. اقتصاد ایران تا حد زیادی به صادرات نفت وابسته است. تقریبا 50 درصد از درآمدهای ملی بودجه و 80 درصد از صادرات کشور از منابع نفتی تامین می شود.
    در دهه های مختلف روند افزایش قیمت و درآمدزایی نفت متفاوت بوده و در دهه 80 و فواصل سال های 89-85 (برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) به اوج خود رسیده است.
    اگرچه افزایش قیمت نفت به صورت مقطعی در بهبود وضعیت برخی از شاخص های اقتصادی در کشور موثر بوده، اما به طور کلی نفت نتوانسته است شاخص های کیفی توسعه اقتصادی از قبیل رفع فقر، بیکاری و نابرابری را بهبود بخشد.
    براساس نتایج پژوهش، درآمد نفت در دهه های گوناگون باوجود جهت گیری برنامه ها به سوی اشتغال زایی و فقر زدایی، به رفع فقر، بیکاری و نابرابری نینجامیده و حتی به تشدید وخامت شاخص های نابرابری در کشور منجر شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال زایی، اقتصاد نفتی، بیکاری، توسعه اقتصادی، ضریب جینی، فقر، نابرابری
  • حمیدرضا ملک محمدی، سید مهدی مدنی صفحات 61-78
    همواره به روابط ایران و عربستان توجه شده و این رابطه به جز در دوره قبل از انقلاب، با بدبینی همراه بوده است. آنچه در این نوشتار می آید، بررسی روابط دو کشور با نگاه سازه انگارانه ونتی است که نشان می دهد چگونه هویت ها روابط دو کشور را بازسازی می کنند. همچنین نشانگر این است که چگونه فرهنگ حاکم بر تعاملات دو کشور از هابزی به لاکی و از لاکی بار دیگر به هابزی تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: ایران، تعارض، سازه انگاری، عربستان، فرهنگ هابزی، لاکی، همکاری
  • حسین خانی صفحات 81-97
    با وقوع تحولات در برخی کشورهای اسلامی واقع در جغرافیای جهان عرب در سال 2011م و تغییر نظام های سیاسی پیشین آنها که سه ویژگی بارز اقتدارگرایی، اسلام ستیزی و همراهی با غرب و اسرائیل در سیاست های داخلی، منطقه ای و بین المللی را دارا بودند، شاهد انتشار ادبیات تحلیلی متعددی پیرامون این وقایع هستیم که یکی از آنها اعتقاد به «بیداری اسلامی» در «بهار عربی» است. در این نوشتار ضمن مفروض دانستن این ایده در پی پاسخ گویی به این پرسش اصلی برآمده ایم که «خیزش های اسلامی در جهان عرب چه فرصت ها و تهدیدهای منطقه ای را برای گرایش اسلام خواهی با قرائت «شیعی امت گرای» جمهوری اسلامی ایران به ارمغان خواهد آورد؟» در پاسخ نیز فرضیه مقاله، ارزیابی این فرصت ها و تهدیدها را به تبیین و اتخاذ «الگوی رفتاری» در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران وابسته دانسته و سه مولفه «بی طرفی فعال»، «اعتمادسازی» و «منطقه گرایی گفتمانی» را از اصول تشکیل دهنده این الگوی رفتاری بر شمرده است.
    کلیدواژگان: اعتمادسازی و منطقه گرایی گفتمانی، الگوی رفتاری، بنیادگرایی، بی طرفی فعال، بین الملل گرایی، خیزش های اسلام خواه
  • سید محسن آل سید غفور، فرشاد رومی صفحات 99-115
    پیشرفت تکنولوژی زمان و فاصله را از میان برداشته است. تکنولوژی های نوین ارتباطی به فضای غالب سیاست در دنیای معاصر تبدیل شده اند. ابزارهایی مانند تلفن همراه، اینترنت، شبکه های اجتماعی و ماهواره ای با تقویت فضای عمومی نقش حمایت کننده ای را در تغییرات اجتماعی ایفا می کنند. در تحولات بی سابقه اخیر در برخی کشورهای عربی ما شاهد ظهور و قدرت نمایی بی بدیل رسانه های نوین هستیم. جوانان عرب با استفاده از شبکه های اجتماعی نشان دادند راهی برای تداوم سانسور و دور نگه داشتن مردم از اطلاعات درست وجود ندارد. البته ساختار سیاسی و اقتصادی کشورها در ایجاد تغییرات انقلابی موثر است، اما اگر ابزارهای مدرن ارتباطی در دسترس نبودند، در خوش بینانه ترین حالت سرنگونی حاکمان خودکامه عرب پرهزینه تر و دشوارتر به وقوع می پیوست.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، خاورمیانه، دیکتاتوری، رسانه، شبکه های اجتماعی
  • محمدعلی شیرخانی، مهدی سبحانی صفحات 117-134
    ده سال از مداخله نظامی امریکا در افغانستان که هدف از آن مبارزه با تروریسم اعلام شده بود، می گذرد. طی این مدت نه تنها تروریسم ریشه کن نشده، بلکه فزونی یافته است. در حالی که امریکا هدف از مداخله نظامی خود در افغانستان را مبارزه با تروریسم می داند، برخی از آن به عنوان ابزار استراتژی کلان امریکا برای سیطره بر جهان یاد می کنند. این پژوهش در پاسخ به این پرسش که دلیل اصلی مداخله نظامی امریکا در افغانستان چیست و افغانستان چه مزیتی دارد که ایالات متحده هزینه های زیادی را در آن صرف کرده است؟ این فرضیه را مطرح ساخته و به بررسی آن پرداخته است که «دلیل اصلی مداخله نظامی امریکا در افغانستان، ناشی از منافع مجتمع صنعتی– نظامی ایالات متحده در ایجاد بحران و نظامی گری است».
    کلیدواژگان: افغانستان، تروریسم، مجتمع صنعتی، نظامی، مداخله نظامی، نظامی گری
  • سید داود آقایی، ابراهیم طاهری صفحات 135-145
    از آغاز شکل گیری سازمان همکاری شانگهای در سال 2001 میلادی، هند درخواست عضویت دائم در این سازمان را مطرح کرده است. دلایل و انگیزه های چندی سبب تلاش هند برای عضویت در شانگهای شده است که می توان آنها را در قالب استراتژیک، سیاسی امنیتی و اقتصادی موضوع توجه قرار داد. از منظر استراتژیک، هند در پی دستیابی به دروازه های آسیای مرکزی و جلوگیری از نفوذ پاکستان در این منطقه و ایجاد جهانی چند قطبی با نزدیکی هرچه بیشتر به چین و روسیه است. از منظر سیاسی امنیتی، این کشور درپی به حداقل رساندن اختلافات مرزی خود با چین بر سر خطر مرزی مک ماهان، و اختلاف با پاکستان بر سر منطقه جامو و کشمیر است. از منظر اقتصادی نیز این کشور درپی دستیابی به منابع انرژی ارزان قیمت نفت و گاز کشورهای عضو سازمان همچون روسیه و ایران، و یافتن بازارهای مصرفی برای کالاهای هندی می باشد. هدف این مقاله بررسی انگیزه های هند برای عضویت در شانگهای از این سه منظر است.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، سیاسی، امنیتی، عضویت، ملاحظات استراتژیک، ملاحظات اقتصادی، هند
  • داود فیرحی، محمد اسماعیل شیخانی صفحات 149-166
    آزادی و اقسام آن از دیدگاه متفکران گوناگون همواره موضوع بحث بوده است. در ادبیات اسلامی گاه از واژه حریت در مقابل آن استفاده می شود که چندان شفاف نیست. یکی از مهم ترین مباحث این است که حدود آزادی ها کجاست. در میان متفکران اسلامی و ادبیات شیعه به طور عام با توجه به مطرح شدن مقوله امامت، پرسشی که شکل می گیرد این است که آیا امامت جلودار آزادی است یا خیر؟
    شهید بهشتی در این میان دارای جایگاه ممتازی است. در نظام و دستگاه اندیشه وی، آزادی دارای جایگاهی کلیدی است و از سوی دیگر نسبت سنجی خاصی نیز میان دو مقوله آزادی و امامت برقرار می گردد.
    در مقاله حاضر تلاش می شود تا در درجه اول معنا و مفهوم آزادی از نگاه شهید بهشتی بررسی گردد و سپس نسبت آن با مقوله امامت مشخص شود.
    کلیدواژگان: آزادی، امامت، اندیشه سیاسی، انقلاب اسلامی، شهید بهشتی
  • سید مسعود موسوی شفایی، مهدی شاپوری داد صفحات 167-187
    بررسی رابطه میان نظریه و واقعیت یکی از مباحث جذاب در حوزه علوم اجتماعی است. یک دانش پژوه علوم اجتماعی ملزم به درک توامان نظری- عملی است، تا در هنگام پژوهش و تحلیل بتواند با موفقیت پدیده های این دانش آشفته و گسترده را ارزیابی کند و سامان دهد. در این تحقیق تلاش می شود با تبیین سه پارادایم کلان روش شناسانه علم (پدیدارشناسی، تفسیرگرایی و ابزارگرایی)، ضمن تحلیل دیدگاه های متفکران این پارادایم ها، به تبیین رابطه نظریه و واقعیت بپردازیم و در همین زمینه، دیدگاه بدیلی بر مبنای «روش شناسی منطق فازی» ارائه دهیم.
    کلیدواژگان: ابزارگرایی، پدیدارشناسی، تفسیرگرایی، روش شناسی، منطق فازی، نظریه، واقعیت
  • فرج الله احمدی صفحات 189-206
    از نیمه دوم قرن هفدهم و در سراسر قرن هجدهم بیشترین حجم تجارت برده متعلق به انگلستان بود. در سال 1807م دو مجلس عوام و لردها قانون لغو تجارت برده را به تصویب رساندند. پژوهشگران برده داری در خصوص پایان بخشیدن به تجارت برده عوامل متعددی را بیان کرده اند. در این مقاله، نقش کویکرهای پروتستان ضد جنگ و برده داری با اهمیتی خاص بررسی شده است. در بیست سال منتهی به تصویب قانون لغو تجارت برده که شرایط اجتماعی و بین المللی فراهم، و بریتانیا درگیر جنگ با فرانسه بود، کویکرها به عنوان پیشگامان اصلی با بهره گیری از ارتباطات وسیع اجتماعی، رهبری فکری جنبش ضد بردگی را در اختیار داشتند. این نوشتار در صدد پاسخ به این پرسش است که چرا و چگونه کویکرها و نه متفکران عصر روشنگری، در چنین جایگاهی از رهبری جنبش ضد برده داری قرار گرفتند. به نظر می رسد که عوامل تعیین کننده هر جنبش اجتماعی، کنشگران، ارتباطات و شرایط مساعد اجتماعی و سیاسی هستند و جنبش ضد بردگی و گسترش آن در بریتانیا نیز حاصل این عوامل اساسی بود.
    کلیدواژگان: افریقا، امریکا، برده، برده داری، بریتانیا، تجارت، کویکر
  • رسول افضلی، صنعان مرادی صفحات 207-225
    در چند دهه اخیر، در نتیجه دگرگونی های نظری و عملی، مطالعات دولت به استفاده از روش ها و رهیافت های فرااثبات گرا متمایل شده است. از جدیدترین رهیافت های فرااثبات گرا روش تحلیل گفتمانی است. براساس این روش، پدیده های اجتماعی در زمان و مکان، واقعیت یکسانی را از خود بروز نمی دهند، بلکه در گفتمان های گوناگون تفاسیر متفاوتی می یابند. بر این اساس، این پژوهش با درنظر گرفتن فرایندهای مدرنیته و پست مدرنیسم به عنوان گفتمان های سیاسی متفاوت، سعی در مطالعه تطبیقی مفهوم دولت و عناصر تشکیل دهنده آن شامل سرزمین، جمعیت، حکومت و حاکمیت در درون هر یک از این گفتمان ها دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهند که، دولت خصلتی گفتمانی دارد. دولت خصوصیتی دائم و غیرقابل تغییر نداشته، در گفتمان های گوناگون به شکل های گوناگون تفسیر می شود. به این ترتیب درنتیجه دگرگونی های نظری و عملی صورت گرفته در گفتمان پست مدرنیسم، دولت در کلیت و در عناصر خود، در مقایسه با گفتمان مدرنیته دچار دگرگونی های بسیاری شده است.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، جمعیت، حاکمیت، حکومت، دولت، سرزمین، گفتمان، مدرنیته
|
  • Morteza Manshadi Pages 3-22
    The constitutional issues، since the Constitutional Movement triumph in Iran in 1906 until now، have been discussed، as there are disagreements on them، from the meaning of constitution to it causes and even its successes and failures. These disagreements and ambiguities، in the field of social action، have led to confusion. Neither breaking with the tradition nor constitutional innovations، and even not the effort of researchers did not provide clear answers to these disagreements. A review of the First Constitutional Assembly’s debates can resolve some of these disagreements and ambiguities. As the representatives of that assembly were selected by various guilds، their views provide us with their clients’ vision of the Constitution. The order and sequence of debates and legislations reflect an understanding of the factors influencing the success or failure of the Constitution in representatives’ mind. In other words، these discussions reveal constitutionalists’ layers of demands that conform with requirements of a modern society. Constitutionalists’ actions and the proceedings of the assembly complement each others.
    Keywords: constitution, First National Assembly, Iran, modern state
  • Seyed Ahmad Doust-Mohammadi, Hossein Zahmatkesh Pages 23-42
    Contrary to general image، the disputes between Iran and Britain- Iran Oil Company and Britain itself with regard to the issue of oil did not originated form nationalization of oil and the events followed، but it backs to the days of offering Iran’s oil fields in the market. This paper addresses the financial disputes between Iran and Britain-Iran Oil Company prior to oil nationalization، the parties’ resolutions and its consequences. Our hypothesis is that the failure of Iran’s claims on reforming the structure of the company and adjustment of the framework of 1933 concession with the aim of promotion of Iran’s position provided the objective and subjective context for Iran’s oil nationalization in 1329.
    Keywords: concession 1933, depreciation, gross subsidiary companies, profits, supplementary agreement
  • Abbass Mossalanejad, Hossein Sheikhzadeh Pages 43-60
    Petroleum and its subjected economic structurs play a significant role in Iran''s political social and economic develovement. Iranian economy highly depends on oil exports and incomes. Oil industry provides almost 50% of national budjet and 80 percent of exportation resources. Oil''s incomes have fluctuated during different decades and experienced the most increasing trend in (2007-2011) – the years coincide with the forth development program of IR. Iran. Although، oils income could temporary obtimize some qualitative economic indices، it was not able to adjust the inequality indices such as removal of poverty، unemployment، etc. According to the result of this research، petroleum''s income not only could not eliminate the poverty، unemployment and inequality but also deteriorate the situation of these indices.
    Keywords: Oil Economy, Economic Development, Poverty, Unemployness, Ineqality, Employment, Gini Coefficient
  • Hamid Reza Malekmohammadi, Seyed Mehdi Madani Pages 61-78
    Relation between Iran and Saudi Arabia was ever on assiduity and it has been pessimistically always except before Islamic revolution of Iran. This written would present and view the relations of two mention countries in framework of Vednt constructivism which indicates how identities reconstruct relations of two countries. It would also present that dominant culture on these two countries relations changes from Hobbesian to Lockeian ang again to Hobbesian.
    Keywords: coapration, conflict, constructivism, Hobbesian, Lockeian Culter, Iran, Saudi Arabia
  • Hossein Khani Pages 81-97
    The developments taking place in some Muslim countries in the Arab world in 2011 changed the political geography of their earlier. Three main features of totalitarianism، Islamophobia and cooperation with the West and Israel''s internal politics، regional and international levels had published in numerous literary analyses on the events. We believe one of the «Islamic awakness» in «Arabic spring». In this piece we are following inquiry that: Islamic uprisings in the Arab world or regional opportunities and threats to the Islamic Tendency «Shiite community oriented» Islamic Republic of Iran will bring. The hypothesis in response to the article subject is an assessment of the opportunities and threats and takes account of pattern in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran which considers three components: confidence and regionalism discourse of principles forming the pattern of counts.
    Keywords: active neutrality, behavior pattern, fundamentalism, international orientation, rise of the Islamic choose, trust, regionalism discourse
  • Seyed Mohsen Aleghafour, Farshad Roomi Pages 99-115
    Information technology has demolished time and distance. The new communication technologies have become dominant in contemporary world politics. The tools such as mobile phones، internet and satellite networks play supporting role in social changes with strengthening public space. We witness the effectiveness of new media in the recent unprecedented developments in Arabic countries. The social media such as twitter and facebook give people free access to channels of communication and society becomes more transparent. Although political and economic conditions are more determined in revolutionary changes، but the recent events would occur more expensive and longer if the modern means of communication were not available.
    Keywords: dictatorship, media, Middle East, social networking, technology
  • Mohammadali Shirkhani, Mehdi Sobhani Pages 117-134
    Ten years has passed since the US military intervention in Afghanistan. Despite the initial claim of fighting terrorism as the reason for the military attack، actually terrorist activities have been accelerated ever since. Thus، the real intention of the US for the military intervention has been dubious and questioned by many political analysts. They argue، there must be other reasons for spending billions of dollars in Afghanistan by the US administration. This article examine the hypothesis that the interests of the Military Industrial Complex is the determinant factor of defining or creating ''critical situations'' as a pretext for justifying military intervention in a country like Afghanistan.
    Keywords: Afghanistan, militarism, military, industrial complex, military intervention, terrorism
  • Seyed Davood Aghaie, Ebrahim Taheri Pages 135-145
    From the beginning of the formation of the Shanghai Cooperation Organization in 2001، India has raised the request for permanent membership in the organization. Several reasons are prompting India''s for membership in Shanghai that they can be considered in the forms of strategic، political، security and economic. From political and security landscape this country sought to minimize the border disputes with China over the McMahon border (with China)، and the dispute with Pakistan over Jammu and Kashmir region. From an economic perspective، this country seeks to achieve affordable energy، oil and gas resources of member states such as Russia and Iran، and finding consumer markets for Indian goods. The purpose of this article is examination of the motives of India for the membership in shanghai from these three aspects.
    Keywords: economic considerations, India, membership, political, SCO, security, strategic considerations
  • Davood Feirahi, Mohammad Esmaeil Sheikhani Pages 149-166
    Various forms of intellectual freedom perspective are always discussed. In Islamic literature often uses the term horriat against those who are not so clear. Most important issue is about freedom، where is it? Among the Shia Islamic thinkers and literature in general، due to the introduction of the concept of Imamate، the question is whether or not the Imamate of frontlines of freedom? The excellent standing is martyr Beheshti. Freedom has a key role in his thought، and the ratio of specific surveys between freedom and Imamate is established. This paper attempts to be the first martyr Beheshti concept of freedom of opinion are examined and then compared it to define the concept of Imamate.
    Keywords: freedom, Imamate, Islamic Revolution, martyr Beheshti, political thought
  • Seyed Masoud Mousavi Shafaee, Mehdi Shapouridad Pages 167-187
    Relation between theory and fact is one of the most important and attractive issues of social science. Almost، all of us using theory in our scholarly endeavors without thinking deeply about the relation between theory and fact. Considering the necessity of a simultaneous theoretical and factual understanding of social phenomena، this article explains “theory-fact” relation according to the three main methodologies of science (Phenomenology، Interpretationism، Instrumentalism) and at the end will offer an alternative approach to this issue area based on the fuzzy logic.
    Keywords: fact, fuzzy logic, instrumentalism, interpretationism, methodology, phenomenology, theory
  • Farajollah Ahmadi Pages 189-206
    From the mid seventh century and throughout eighteen century، Britain had the most bulk of slave trade. In 1807، the house of common and Lords ratified the abolition of slave trade following an anti-slavery trade movement which had begun from the last decades of eighteenth century. In response to this question of why the slave trade ended، the slavery scholars have different views. This study concentrates on the role of Quakers who were anti- war and anti- slavery. Quakers became the intellectual leaders of anti-slavery movement while Britain was at war with Franc enjoying a vast social relationship and the social and international conditions. The aim of this study is to answer the question of why and how Quakers، and not the thinkers of the enlightenment era were the forerunners of anti slavery movement. It seems that activists، social interactions and socio-political condition played are the major role players. The anti- slavery movement and its expansion were the results of these basic factors in Britain.
    Keywords: America, enlightenment, Quaker, Salve Trade, SlaveryBritain
  • Rasoul Afzali, Sanan Moradi Pages 207-225
    In recent few decades، however، as a result of theoretical and practical changes، politico-geographical studies have tended to apply post-positivist methods and approaches. Discourse analysis is amongst the most recent post-positivist approaches. According to this method، social phenomena do not reflect same reality in time and place. But they acquire different interpretations in different discourses. Thus، considering modern and postmodern as different political discourses، this research tries to do a comparative study of state and its elements including territory، population، government، and sovereignty، in each of these discourses. Findings of this research show that، the state has a discursive nature. State is not unchanging، but is interpreted in different ways in different discourses. Thus، as a result of theoretical and practical changes in postmodern political discourse، the state has experienced many changes both in its totality and its elements، comparing to modern political discourse.
    Keywords: discourse, government, modern, population, postmodern, sovereignty, state, territory