فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال یکم شماره 3 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بارانی*، احسان خانی سومار صفحه 1
    ظهور داستان کوتاه در اروپا، به شکل و الگوی امروزی مربوط به اوایل قرن نوزدهم است. داستان نوظهور به شکل امروزی ساختار مشخصی دارد و در واقع نویسنده را مجبور به رعایت اصول و عناصری چون پیرنگ (طرح)، درون مایه، موضوع، شخصیت و شخصیت پردازی، زاویهدید، صحنه و صحنه پردازی و... می کند. شخصیت و شخصیت پردازی به عنوان یکی از عناصر اصلی ساختار داستان و پیش برنده آن به سمت خلق اثری جذاب و تاثیرگذار، دارای اهمیت و جایگاهی خاص است. داستان این شکسته ها اثر جمال میرصادقی (نویسنده معاصر) از جمله آثار موفق در شکل نوین داستان نویسی است که نویسنده در این اثر عناصر داستانی را به شکلی قابل تحسین به کار می گیرد. این پژوهش به عنصر شخصیت و شخصیت پردازی در داستان این شکسته ها می پردازد و با روش توصیفی - کتابخانه ای در این اثر شخصیت های داستان را تحلیل می کند. بررسی های انجام شده نشان می دهد که نویسنده داستان این شکسته ها تقریبا همه انواع شخصیت های داستانی را در داستان به کار گرفته و از شیوه ترکیبی شخصیت پردازی برای ایجاد فضای کافی در داستان استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: داستان، ساختار داستانی، شخصیت پردازی، این شکسته ها
  • حمید رضایی*، ابراهیم ظاهری عبدوند صفحه 23
    ادبیات سیاسی داستانی، یکی از شاخه های داستان نویسی معاصر است که می توان آن را از جهت های مختلف نقد کرد. در این مقاله هدف آن است تا به بررسی مسائل سیاسی پنج داستان از نویسندگان زن بعد از انقلاب اسلامی پرداخته شود. مسائل سیاسی مطرح در داستان ها، نقش شخصیت های زن و مرد در مسائل سیاسی، نگاه های مختلف نسبت به مشارکت زنان در فعالیت های سیاسی و نوع، نحوه و میزان مشارکت زنان در این نوع فعالیت ها، از جمله مسائل مطرح در این پژوهش هستند. در این رمان ها شخصیت های زن، معمولا شخصیت اصلی داستان ها هستند؛ هرچند در سطوح پایین در مسائل سیاسی مشارکت می کنند. همچنین شخصیت های زن، آرمانی تصویر می شوند و نویسندگان می کوشند تا نشان دهند که زنان هم پای مردان در اکثر وقایع سیاسی کشور در دوران معاصر نقش مهمی را ایفا کرده اند؛ عواملی را که مانع حضور زنان در عرصه سیاست می شود، نشان داده اند و بر آگاهی زنان برای مشارکت در مسائل سیاسی اهمیت خاصی قائل شده اند.
    کلیدواژگان: داستان، نقد، زنان، سیاست، انقلاب اسلامی
  • وحید سبزیان پور*، حدیث دارابی صفحه 55
    رساله دلگشا، یکی از آثار ارزشمند عبید زاکانی در زمینه طنز است، که از دو بخش حکایات عربی و فارسی تشکیل شده است. بسیاری از افراد و صاحب نظران عبید را مبتکر حکایات طنزآمیز می دانند؛ در حالی که با مطالعه و بررسی حکایات عربی این اثر، تاثیرپذیری او از منابع عربی به خوبی نمایان می شود. با بررسی های انجام شده در این پژوهش، نشان داده ایم که عبید نه تنها این حکایت ها را ابداع نکرده، بلکه به شدت از منابع عربی پیش از خود متاثر شده است؛ اما باید اذعان داشت که او فقط به رونویسی از منابع عربی نپرداخته، بلکه در تعداد فراوانی از حکایت ها، عبارت ها را با حفظ معنا و مضمون تغییر داده و الفاظ متفاوتی را برای القای معانی به کار برده است. از نکات دیگری که در این مقاله به آن دست یافته ایم، تاثیرگذاری عبید بر کتاب روض الاخیار المنتخب من ربیع الابرار اثر اماسی است؛ به گونه ای که بیست و پنج حکایت عبید که فاقد منبع عربی بودند، به صورت کاملا مشابه در این کتاب دیده شده است.
    کلیدواژگان: عبید زاکانی، رساله دلگشا، منابع عربی، اماسی، روض الاخیار المنتخب من ربیع الابرار
  • مولود طلایی* صفحه 77
    داستان کوتاه، روایت به نسبت کوتاه خلاقه ای است که نوعا سر و کارش با گروه محدودی از شخصیت هاست که غالبا در عمل منفردی شرکت دارند و از طریق وحدت تاثیر بر آفرینش حال و هوا تمرکز می کنند. یکی بود یکی نبود، اولین مجموعه داستان کوتاه در ایران است که به شیوه داستان نویسی نوین به رشته تحریر در آمده است.
    نگاهی به ساختار این اثر نشان می دهد که نویسنده با استفاده از شگردهای بسیار ابتدایی و ساده، این داستان ها را خلق کرده است؛ تا جایی که هیچ گونه ابداعی از حیث ساختار پنج داستان منتخب به چشم نمی خورد. برای تحلیل شیوه روایی مجموعه یکی بود یکی نبود از نظریه «ژپ لینت ولت»، منتقد فرانسوی بهره برده ایم. در شیوه مذکور با توجه به ناهمسانی عملی میان راوی و کنشگر، دو شکل اصلی روایتی تعریف می شود؛ روایت دنیای داستان ناهمسان و روایت دنیای داستان همسان. هر یک از این بخش ها، خود قابلیت تقسیم بندی به زیرمجموعه های کوچک تر را دارد؛ دنیای داستان ناهمسان، به سه گونه روایتی متن نگار، کنشگر و خنثی و دنیای داستان همسان، به دوگونه روایی متن نگار و کنشگر تقسیم می شود.
    از جهت گونه روایی، هر پنج داستان، همسان متن گرا هستند؛ یعنی نویسنده (من روایت کننده) با من روایت شده یکی است. راوی با نگاهی به گذشته به نقل داستان می پردازد و دوربین نگاه خود را همراه با دیگر کنشگران حرکت می دهد. زاویهدید داستان های مذکور درونی است و با گونه روایی آن هم خوانی دارد. طرح داستان ها نسبتا محکم است و «درد و دل ملا قربان علی» کامل ترین روایت را دارد. در مجموع به نظر می رسد بخش مهمی از موفقیت یکی بود یکی نبود، مرهون زبان ساده و گنجینه فرهنگ عامه آن است و شگردهای داستانی و پیچش های خاص روایتی در این اثر چندان پر رنگ نیست.
    کلیدواژگان: مجموعه یکی بود یکی نبود، محمدعلی جمالزاده، ژپ لینت ولت، طرح داستان، زاویهدید
  • ناصر کاظم خانلو*، زیبا اسماعیلی صفحه 95
    نظریات حکما درباره حاکمان، بیشتر در متون اندرزی و سیاست نامه ها نمود پیدا می کند. از آنجا که نظام سیاسی ایران در طول سالیان دراز پادشاهی، استبدادی بوده است و شاهان، همه کاره اجتماع محسوب می شدند، تلاش در جهت اصلاح پادشاهان – راس هرم جامعه – اصلاح همه جامعه را نیز موجب می شد؛ بنابراین حکما و مولفان متون اندرزی می کوشیدند با روش های گوناگون داستان، بیان غیرمستقیم و... علاوه بر کم کردن تلخی پند و نصیحت، شاهان را به وظایف خویش آشنا سازند.
    یکی از روش های غیر مستقیم ادیبان برای نصیحت گویی به شاهان، استفاده از داستان ها و اشکال و شیوه های مختلف آن بوده است، در این مقاله سعی می شود چگونگی استفاده از داستان گویی در ادبیات اندرزی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: داستان سرایی، ادبیات اندرزی، تمثیل، فابل، داستان در داستان
  • فاطمه کلاهچیان*، زهرا جمشیدی صفحه 109
    هوشنگ گلشیری یکی از بزرگ ترین و تاثیرگذارترین داستان نویسان معاصر ایران است. شازده احتجاب، جزو مهم ترین آثار او و از نمونه های شاخص داستان نویسی مدرن است که با محوریت شیوه تک گویی درونی و جریان سیال ذهن نوشته شده است. گلشیری برای تحقق این تکنیک و پیشبرد طرح داستان، از عناصر متنوع ارتباط و رفتار غیرکلامی در سطحی گسترده و به صورتی بارز و تعیین کننده استفاده کرده است. بر این اساس، بررسی کارکرد رفتارها و ارتباطات غیرکلامی در شازده احتجاب، موضوع این مقاله است. این پژوهش برآن است، با دیدگاه میان رشته ای (ادبیات داستانی، نشانه شناسی و روان شناسی)، نمودهای گوناگون ارتباط غیرکلامی و دلایل آنها را در داستان مذکور مورد تحلیل قرار دهد و بررسی کند که گلشیری تا چه اندازه و با چه کیفیتی به نقش این عناصر در پیشبرد داستان توجه کرده است. رفتارهای غیرکلامی، به صورت های مختلفی با عناصر داستان مرتبط هستند؛ مثلا ارتباطات آوایی در ایجاد لحن، مصنوعات و محیط در صحنه پردازی و اشارات در شخصیت پردازی و شکل گیری تعلیق نقش دارند. در شازده احتجاب، عناصر محیطی و مصنوعات بیش از سایر مقوله ها بسامد دارند و رفتارهای چهره، حرکات اندام و پیرازبان ها نیز در جایگاه های بعدی قرار می گیرند. رفتارهای مذکور، بخصوص در شخصیت پردازی، فضاسازی و پردازش صحنه های داستان، نقش محوری دارند.
    کلیدواژگان: رفتار (ارتباط) غیرکلامی، ادبیات داستانی، نشانه شناسی، هوشنگ گلشیری، شازده احتجاب
  • الیاس نورایی*، مرضیه ارتباط صفحه 135
    ریخت شناسی، روشی نوین در حوزه نقد و تحلیل آثار ادبی است که برای اولین بار از سوی ولادیمیر پراپ (فرمالیست روسی) در سال 1928 م. مطرح شد. پراپ در کتاب خود با عنوان ریخت شناسی قصه های پریان با بررسی صد قصه جن و پری نشان داد قصه های عامیانه، علی رغم تکثر و تنوع ظاهری، از عملکردها و کنش های یکسانی پیروی می کنند؛ در نتیجه قصه ها از ساختار روایی همسانی برخوردارند؛ همچنین وی مدعی شد که نه تنها قصه های عامیانه، بلکه داستان های اساطیری نیز این قابلیت را دارند که از عنصر روایی واحدی تبعیت کنند. در این پژوهش ابتدا دو داستان «رام و سیتا» و «زال و رودابه» مطالعه و با استفاده از روش تجزیه و تحلیل داده ها به تطبیق ومقایسه ریخت شناسی این دو داستان پرداخته شده است. این مقاله سعی دارد به بررسی ساختار داستان عاشقانه «رام وسیتا» از کتاب رامایانا و داستان «زال و رودابه» از شاهنامه، بپردازد و الگوی روایی این دو را استخراج و مقایسه کند.
    کلیدواژگان: ساختارشناسی، رامایانا، شاهنامه، رام و سیتا، زال و رودابه
|
  • Page 1
    The emergence of novel in its present form and pattern goes back to the early 19th century in Europe. This newly risen form of literature has a certain structure, for a novelist is often forced to pay close attention to the principles of composition like the issues of emplotment, characterization, situation making, narration and point of view as well as the thematic dimensions. In a domain of fiction writing, characterization is a major dimension which has had a significant role in the development of the novel. In Shekasteha is a novel by Jamal Mirsadeghi who is a contemporary writer. Perhaps as one of the most successful Persian novels, it uses the elements of fiction (writing) in an admirable way. Using a descriptive method of research writing, the present article takes it to analyze characterization in that novel. The outcomes of the research show that to provide sufficient fictional space in his work, the author has taken use almost of all methods of characterization including the composite method.
    Keywords: Novel, structure, Characterization, In Shekasteha
  • Page 23
    The political narrative fiction is a branch of the modern fiction which can be analysed from different perspectives. The intention of the present article is to perform a political reading on five stories by women writers belonging to the era after the Islamic revolution in Iran. The political issues reflected in the stories, the role of the male and female characters in political issues, different views about the participation of women in political activities, and the type, the method, and the volume of their participation are among the issues which the article attempts to discuss. In these novels, the main characters are usually among the women, although they often participate in lower social levels. In addition, these female characters are portrayed as idealistic, and there is an attempt in these stories to show that the women have participated in political activities hand in hand with the men, and that their roles in such issues of the modern Iran are as vital as those of men. This article also attempts to show the illustration in these stories of the obstacles in the way of the women’s presence in the political scene, and how they highlight the significance of the their participation in political affairs.
    Keywords: Story, Criticism, Women, Politics, Islamic Revolution
  • Page 55
    Delgosha Thesis is one of the most well-known works of Obeid Zakani in the field of humor literature which is of the two sections of Arabic and Persian anecdotes. Many literary experts and critics know Obeid as the creator of the humorous anecdote. However, a more careful examination of the Arabic section of this work makes it clear that in the composition of such anecdotes their author has been influenced by a number of Arabic sources. Our investigations show that Obeid is not really the creator of those anecdotes, but that his work is much under the influence of some Arabic sources. However, it should be acknowledged that in his influence by those sources, Obeid is more than a mere copier, because in a big number of anecdotes, he often paraphrases a saying or expression. The end result of such paraphrasing is that although he preserves the semantic dimensions of the expression, but he narrates it in a different wording. In addition, the present research makes it clear that the work of Obeid has influenced Emasi’s Rouzi Al-Khiyar men Rabi-El Abrar so heavily that there are twenty anecdotes by Obeid which are without an Arabic source but which have been found in Emasi’s book.
    Keywords: Obeid Zakani, Delgosha Thesis, Arabic Sources, Emasi, Rouzi Al-Khiyar men Rabi-Al Abrar
  • Page 77
    A “short story” is a rather short tale typically with a limited number of characters where they partake often in a single action and focus on the creation of a certain atmosphere through a unified effect. Yeki Boud Yeki Nabood by Mohammadali Jamalzadeh is the first collection of short stories written in the modern style. A look on the five stories selected here from the collection shows that they are very simple and elementary in structure, so simple that they reveal almost no structural innovation. To offer an analysis of the narrative style of those stories, the present article uses a theory by Jaap Lintvelt who is a French critic. Considering the practical heterogeneity of the narrator and actor in each story, two main narrative forms are defined: narrative with heterogeneous atmosphere and narrative with homogeneous atmosphere. Each of these forms can be divided into minor forms. The heterogeneous narrative has three forms: the text-scriber (where the author or “I” the narrator is the same with “I” the narrated), the actor, and the neutral; while in the homogenous narrative there are only two forms: the text-scriber and the actor. In terms of narration, all the five stories are in the homogenous text-scriber. Looking at the past times of the story, the narrator relates it while he removes his camera along with the other actors. The point of view in the selected stories is introvert which goes with their narrative mode. Their plot structure is solid enough, while “Molla Ghorbanali’s confiding” is the most complete in narration. On the whole, a big part of the success of Yeki Boud Yeki Naboud seems to be a function of its simple language and the treasure of popular culture in which it is rooted. Its narrative techniques are simple, and certain narrative turns are not highlighted in it.
    Keywords: Yeki Boud Yeki Naboud, Mohammdali Jamalzadeh, Jaap Lintvelt, Plot, Point of View
  • Page 95
    The views of thinkers about the political leaders are discussed perhaps mainly in texts of advice literature and courtier books. In the past stages of the long history of the Iranian kingdoms, the country was often under the reign of a tyrannical king who was having the monopoly of power. So, any attempt for disciplining the king – who stood at the top of the society - would mean disciplining the whole society also. Therefore, the thinkers and writers of advice literature tried to make him familiar with his governing tasks. For doing this, they often attempted to advise him in different ways. One of these ways in the hand of the writers was story-telling of which they took advantage of different forms and methods while they also tried to alleviate the bitter admonition for them. The present paper is an attempt to investigate the advantages and techniques of story-telling in advice literature.
    Keywords: Story-Telling, Advice Literature, Kings, Allegory, Fable, Story within Story
  • Page 109
    Houshang Golshiri is one of the greatest and most influential Iranian story writers in the contemporary times. And Prince Ehtejab is not only among the most important works of Golshiri, but is also a significant work in the modern fiction which takes use of the techniques of interior monologue and stream of consciousness. For a substantial use of these techniques in the development of his plot, Golshiri has taken wide use of a number of non-verbal elements of communication, and that in a highlighted and determining way. In this way, the purpose of the present research is to study the function of non-verbal behaviors and communications in his novel. Taking use of the advantages of the interdisciplinary method (that is, the techniques of narrative fiction, semiotics, and psychology), the present article tries to analyze a variety of examples in Golshiri’s novel of non-verbal communication along with the reasons behind the use of each of them. It also tries to investigate the extent and quality of Golshiri’s attention to the role of these elements in the progress of his fiction. Non-verbal behaviors are in different relations with the elements of the story. For example, sound relations take role in the created tone of the story, space paraphernalia take role in the manufacture of the situation, and hints and gestures take role in the creation of suspense and characterization. In Prince Ehtejab, the elements of space are more frequent than any other element while facial conducts, bodily gestures, and paralanguages take the next positions. These narrative conducts take particular roles in characterization, in the montage of space, and in the production of the fictional scenes.
    Keywords: Non-Verbal Behavior (Communication), Narrative Fiction, Semiotics, Houshang Golshiri, Prince Ehtejab
  • Page 135
    Morphology is a new method of literary criticism and analysis that was proposed by Vladimir Propp (the Russian formalist) in 1928 A D. In his book entitled Morphology of the Folktale, Prop examined a hundred of Russian fairy tales to show that despite their apparent formal plurality and variety, all fairy tales take similar functions and follow similar rules of action. Therefore, (he argued that) stories have similar narrative structures. In addition, he claimed that not only folkloric tales, but mythological stories also are capable to follow the rules of the same narrative elements. The present article intends to formulate and analyze the narrative structure of 2 love stories: “Ram and Sita” from the book of Ramayana, and “Zal and Roodabe” from the Shahnameh by Ferdowsi.
    Keywords: Study of Structure, Ramayana, epic, Ram, Sita, Zal, Roodabe